Rubrica de psihologie: Atacul de panică vs. atacul de anxietate

Deși similare, atacul de panică și atacul de anxietate sunt diferite. Lumea le confundă ori folosește termenii interschimbabil. Spre deosebire de atacul de anxietate, cel de panică este mai rar întâlnit. În ambele cazuri, severitatea simptomelor duc oamenii cu gândul la moarte ori la faptul că suferă un preinfarct ori un infarct. În acest text voi încerca să diferențiez între cele două.

Atacul de panică are loc de obicei brusc. Nu are o evoluție gradată ca cel de anxietate. Este totodată oarecum mai intens și ne ia prin surprindere. Este declanșat de o reminiscență a răspunsului de ”luptă și fugi” din noi care se activează neașteptat. Prin comparație, atacul de anxietate are niște semne care se fac simțite înainte de debutul lui intens. Atacul de anxietate poate fi de diferite grade, de la slab, la mediu, la sever și are anumiți declanșatori ficși (anxietate deja prezentă în zilele trecute, stres, stimuli anxiogeni sau fobici).

Ca simptome, ceea ce întâlnim comun în ambele cazuri sunt bătăi accelerate ale inimii și tăierea respirației. Însă în atacul de panică tindem să tremurăm, pe când în cel de anxietate ni se tensionează mușchii. În cazul atacului de panică transpirăm, s-ar putea să simțim dureri în piept, greață și o stare de disconfort. În atacul de panică ne simțim amețiți și slăbiți pe când în cel de anxietate, chit că s-ar putea să vină cu amețeli și dezorientare, suntem alerți și oarecum iritați. Atacul de panică este atât de intens încât îl asociem cu o teamă de moarte sau cu pierderea capacităților mintale; deși mai intens, simptomele se estompează mai rapid decât în cazul atacului de anxietate. Primul ne lasă slăbiți, cu o oarecare senzație de furnicături la nivelul feței ori a extremităților. Starea de greață și frisoanele ori valurile reci de transpirație sunt și ele simptome ale atacului de panică. Tipică atacului de panică poate fi și o senzație de detașare de propriul ”eu” și mediul înconjurător.

Atacul de anxietate durează mai mult și are o finalitate gradată, cu senzația de stres și grii persistând pe parcursul unei perioade de timp mai mari. Prin contrast, atacul de panică își atinge apogeul după vreo 10 minute și dispare după încă 10-20 de minute.

Ce puteți face dacă aveți un atac de panică sau unul de anxietate este să vă țineți respirația. 10-15 secunde, apoi inspirați din nou de două ori după care vă țineți din nou respirația 10-15 secunde. Privarea de oxigen vă va regla bătăile inimii și va alunga starea de confuzie. În acele clipe tindem să hiperventilăm, ceea ce furnizează creierului mai mult oxigen decât are nevoie; de acolo starea de dezorientare, amețeală, confuzie, senzația de ”gol” la baza nasului. Focalizați-vă atenția pe un obiect din jurul vostru pentru a vă ancora în prezent. Este important să țineți minte că nu se poate muri din cauza unui atac de panică sau anxietate. Nu veți face infarct, nu veți face preinfarct, nu veți rămâne cu sechele fizice sau psihice. Totodată este important de știut că indiferent de cât de bine sunteți clădiți, de vârstă, gen, situația materială sau culturală, atacul de anxietate și cel de panică nu țin cont de aceste lucruri. Am avut în cabinet body-builderi care se întrebau de ce au experimentat un atac de panică când ei sunt într-o formă fizică mai mult decât decentă. Nu ține de corp, ci de psihic. La fel – se prea poate ca 60 de ani să nu aveți anxietate deloc, după un mod de viață exemplar, iar la 61 de ani să aveți un prim atac de anxietate sau de panică.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. In sfarsit aud pe cineva care spune sa iti tii respiratia in cazul unui atac de panica sau atac de anxietate. Desi ai senzatia ca ramai fara aer, cea mai mare greseala pe care poti sa o faci este sa respiri des. Pare usor, dar in timpul unui atac nimic nu e usor.
    „Physiological sigh” – 2 inspiratii rapide si o expiratie foarte lunga, ajuta in acele momente (metoda auzita de la Andrew Huberman )

    00
  2. De când te știi ai același loc în buzunare pentru toate obiectele pe care le iei la tine, în cazul meu stânga-față portofel, dreapta-față telefon, dreapta-spate chei.

    Cum se cheamă atunci când nu-ți iei telefonul cu tine și ai câte un moment de „BĂ, AM PIERDUT TELEFONUL!!!111”, moment în care îți stă inima-n loc? Mai rău e că se întâmplă o dată la cinci minute, de câte ori verific automat dacă am toate alea la mine. Soția zice că în viața anterioară am fost ceva animal cu memorie de trei secunde și s-a luat.

    Asta se încadrează la atac de anxietate sau sunt eu prăjit/ scăpat în cap din fabrică?

    00
  3. Cum controlezi atacurile de panica avute la dentist pe scaun?

    00
  4. Poate adaugi si imagine asta, sau scrie despre diferenta de simptome intre atac de panica/anxietate si simptome de preinfarct/infarct.

    https://i0.wp.com/post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2021/02/panic-attack-v-heart-attack-2048×2048-instagram-1024×1024.png?w=1155&h=4302

    1/3 din prieteni au avut cel putin un atac de panica/anxietate in ultimul an si toti credeau ca au infarct sau stroke.

    00
  5. Care este rostul acestor articole de psihologie/psihiatrie? Ca să ce? Cu ce ne-ar ajuta?

    00
  6. wtf nu mai pot comenta?

    00
  7. Mai nasol este cand le ai pe ambele, sau cand un atac de panica tine si cate doua zile. Sau cand faci un atac de panica in somn. Am trecut, din pacate, de nenumarate ori prin asta ( tulburare de panica severa ) si nu trece/se stabilizeaza prea usor, iar cu cat inaintezi in viata, cu atat trece mai greu un astfel de episod. Medicamentele ajuta, dar o parte dintre ele dau cu o mana si iau cu alta, gen benzodiazepinele ( care dau dependenta daca sunt luate pentru perioade mai mari, dar fara de care nu poti rezista la inceputul tratamentului cu medicamente tip ISRS).

    00
    • atac de panica sa tina 2 zile? cred ca vorbeste de un tip de tulburare(de panica/anxietate) atacul tine cateva minute sau zeci, nu zile.

      00
    • Da, pe hartie tin 10-20minute. Realitatea poate fi alta, de la om la om si de la gravitatea afectiunii. Da, primul asa incepe, te tine cateva minute, dar urmatoarele…ma rog, asta a fost in cazul meu, ajunge intr-un punct in care ramai imobilizat la pat timp de 1-2 zile, nu intru in detalii si nici nu doresc cuiva acest lucru.

      00
    • cum ziceam, ala deja nu e atac, e o tulburare.. am avut si eu in viata un atac de panica, sincer nu credeam ca e posibil si mai mult de atat si mai imposibil mi se pareau chestiile pe care le consideram ‘ca in filme’ ca ti se inclesteaza mainile si picioarele

      00
    • Da, am scris in prima postare, tulburare de panica severa.

      00
  8. Reducerea sau eliminarea cafeinei are o influență pozitivă.

    00
  9. Articolul e chiar foarte util, in caz ca nu aveti atacuri de panica si/sau anxietate sfaturile de la cum sa reactionati sunt util si in caz ca o ia tripul pe un drum gresit.

    00
  10. Razvan, cand / de ce apare atacul de panica ?

    00
  11. Sunt una din persoanele care când auzea de unii ca au atacuri de panica, spuneam ca nu exista așa ceva și ca se alinta. Pana m-a bușit și pe mine unul intr-o seara, după o perioada de câteva luni de stres profesional maxim. Am crezut ca e un infarct, inițial. Apoi a urmat o stare ciudata de depersonalizare. Apoi am ajuns la spital unde am mai făcut vreo 2. Apoi au urmat vreo doua luni in care aveam cam 4-5 atacuri de panica pe zi. Pana nu s-a/mi-am rezolvat problema care a declanșat atacul inițial, n-am scăpat de ele. Dar am învățat o lecție importantă: trag prea mult de mine, corpul și mintea nu sunt o sursa inepuizabila de resurse și am lasat-o mult mai chill cu activitatea profesională care pe vremea aia îmi consuma 18/24. Oricum, a fost cea mai nasoala experiența din viața mea, dar și momentul care mi-a schimbat-o radical in bine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.