ROTLD va introduce plata anuală pentru domenii începând din iulie 2017

Au trimis azi un email:

Stimate Partener,

Prin prezentul email avem plăcerea de a vă invita să participați la evenimentul care va avea loc în data de 18 Ianuarie 2017, ora 10:00 în sala de conferință de la etajul 2 din ICI București, strada Mareșal Averescu 8-10, București, sector 1, în vederea prezentării modalității de implementare a tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.

Introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro” va intra în aplicare începând cu data de 01 Iulie 2017.

Pentru numele de domenii „.ro” înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile „.ro” înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării.

Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală reprezintă o cerință necesară pentru alinierea domeniilor „.ro” la politicile adoptate de toate țările din lume. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. Ultima țară din Europa care a trecut la plata taxei anuale la domenii este Slovenia, în urmă cu cca. 4 ani. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.

Cu stimă,

Registrul Român de domenii .Ro – RoTLD

Ultimii din Europa.

Ar fi drăguț ca sistemul să fie ceva de genul „fă-ți un cont și apoi adaugă în el domeniile pe care le deții. noi trimitem un mail cu un cod de activare pe adresa domeniului, tu introduci codul și gata, domeniul poate fi administrat”, dar tare mi-e teamă că va fi ceva groaznic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

 1. pregateste plicuri si timbre pentru ca asa va fi facuta administrarea domeniului …

  00
  • Nu uita de copii (plus originale) dupa certificatul de nastere, buletin, certificat casatorie/divort si declaratie pe proprie raspundere a numarului de la pantof.

   00
  • si dosar cu sina !!

   00
  • Acum serios, ca sa inregistrezi un domeniu .fr iti trebuie o copie (scan sau poza) de la o factura de utilitati din ultimele 3 luni (Apa, gaz, curent etc) in care sa se specifice adresa si care sa fie pe numele tau. Mai trebuie si copie dupa cartea de identitate, iar daca platesti cu cardul, iti cer o poza a cardului (?!?)

   00
  • @maxp:
   In BV, dosarul cu sina este la discretia functionarului public, iti spun din propria experienta prin stat la alte departamente de stare civila, slava Domnului….

   00
 2. oooooh, NEW MONEY!

  ( citat din contul bancar de la ICI :p )

  /s

  00
 3. Sa inteleg ca va trebui sa achitam o taxa anuala pentru fiecare domeniu detiunut? Cat va fi aceasta taxa?

  00
  • probabil 10€, cât e standard, deci la noi 10€ plus șpaga, plus taxe, 15€.

  • pe an 10-15 euro ?! cine sunt astia, ASF ??

   00
  • Ai uitat de comisionul agentiei de turism … cica trebuie sa se duca o data pe an in Bali sa verifice daca serverele sunt accesibile si de acolo.

   00
  • Baaaa plm… Cu ocazia asta o sa renunt la domeniu si o sa deschid un .com,si nu pentru ca sunt zgarcit ci pentru ca e cazul si oricum nu mai voiam sa folosesc numele asta.

   Problema e ca trebuie sa imi mut mailurile si sa imi modific toate conturile de peste tot cu noua adresa, oh fun times.

   00
 4. Rămâne doar anuala sau o să existe și anuala și 60$ taxa de deschidere cont?

  00
 5. „în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării”

  Taxa de inregistrare acopera mentenanta pt 5 ani de la inregistrare? Ar reiesi cam 12$ pe an…

  00
 6. Sa nu uitam că taxa se poate plati doar cu cash și doar la ghișeu care are program de 2 ore / zi și la care e o tanti acra și înceată. :)

  00
 7. Intr-un fel e bine pentru ca banuiesc ca se vor debloca multe domenii luate cu japca.
  Intr-alt fell e naspa ca sunt chitros.

  00
 8. De mai bine de 3 ani se chinuie sa bage plata anuala si nu s-a facut nimic pana la urma.
  https://zoso.ro/planul-rotld-plata-anuala-domeniilor/

  00
 9. De cand asteptam. Acum sa ii vad pe bisnitarii de domenii care inca mai au vise umede.

  00
  • Ce te face sa crezi asta? Suma e infima. Pe .com exista plata anuala si nu inseamna ca nu se mai inregistreaza pentru revanzare. La fel pe orice CCTLD. Gandeste-te ca sunt domenii .pr la 1400 USD/an si tot se face specula. La un grup de genul IG cele 200 de domenii premium de un cuvant vin 2000/an adica nimic. Si pana acum exista posibilitatea sa inregistrezi un .ro cu plata anuala. Iar daca calculezi la ce a fost inregistrat in 2010-2011 si iei inflatia in calcul, tot 10$ pe an iti iese daca ai dat 59$ +TVA nelimitat si imparti la numarul de ani trecuti. Singurii care castiga sunt ROTLD ca se muta pe un plan cu recurenta predictibila. Iar daca nu le scot in licitatie asa cum intuiesc eu, si le lasa la drop sa poata face manevre cine trebuie …

   00
 10. Și noi dacă avem domenii de la jump.ro să zicem, cum le plătim?

  00
 11. a, deci e timpul sa vad cum scap de domeniul pe care oricum nu-l utilizez

  00
 12. Io tin minte ca am platit pe vesnicie pentru detinerea domeniului.

  00
  • Ai o factura pe care scrie inregistrare domeniu pe vesnicie? :D

   00
  • Cred ca scrie NELIMITAT.
   Si este suficient.
   Cind se vor trezi cu procese pe cap probabil vor da inapoi.

   00
  • Si eu cred ca n-au baza legala sa aplice retroactiv, pentru ca e o schimbare de „contract” cu care nu esti de acord si poate fi denuntata, ca nu e contract unilateral.

   00
  • Cititi in ### termenii si conditiile agreate : „Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare.
   Dacă se va introduce taxa de mentenanță anuală veți fi anunțați din timp. „

   00
  • in contract nu scrie nicaieri „pe viata”, pe „vesnicie”, „nelimitat”, infinit, pana moare ma-ta, etc.

   00
  • anduweb – proprietatea termenilor! Retroactiv ar fi dacă ți-ar cere în 2017 bani pentru mentenanța anului 2016. Nu e cazul.
   Dacă cineva își face iluzii că o să câștige vreun proces cu ROTLD pentru că în reclama registrarului scria ”pe viață, nelimitat, pe veci” etc, îi spun un lucru simplu, primul lucru pe care îl întreabă judecătorul de caz (deci nu instanța de fond, nici măcar nu se va ajunge acolo) – arătați-mi vă rog contractul semnat de cele două părți care să stipuleze la articolul x paragraful y că într-adevăr cumpărarea domeniului .ro nu va fi niciodată purtătoare de taxe de mentenanță.
   Nu există un asemenea paragraf, deci nici măcar nu va fi niciun proces.

   00
 13. In concluzie am 10 luni in care sa-mi fac o lista cu domeniile de care as avea nevoie si pana acum erau blocate degeaba de toti putrezitii.

  00
  • …și să strângi bani ca să plătești pentru ele taxă anuală. Dada.

   Nu e ca și cum un domeniu lipsă te putea ține departe de o afacere online, să nu fim copii.

   Dar e mai ușor să dai vina pe „putreziți”, orice ar însemna asta în mintea ta fragedă.

   00
  • @Dan: Nu.

   1. Orice proiect il incep cu un plan pe 2 ani, drept urmare domenile .RO le cumpar cu plata anuala de la Globehosting.
   2. Daca „merge afacerea” deabia dupa primii 4 ani incep sa pierd bani pe domeniu. Aia 10-12 euro anual sunt oricum insignifianti.
   3. La una din firmele la care am lucrat in trecut sunt zeci, poate sute de domenii valoroase, gen poianabrasov.ro. Firma s-a destramat, oamenii au functii mari prin diversele administratii … crezi ca se mai joaca ei de-a internetul? Crezi ca mai stiu ei ce domenii au? Crezi ca dupa ce-au falimentat prima data siteul le mai pasa?

   Am acum intr-un .xls peste 300 de domenii, o treime dintre ele sunt la stadiul de paragina, nici dracu nu mai stie de existenta lor. Mai mult, am doua pagini de Facebook cu 200k si respectiv 500k likes si mor de ciuda ca sunt doar editor si nu le pot prelua. Iar ratatii aia de la Facebook nu vor sa ma ajute.

   Sunt multe domenii bune ce vor iesi la liber si asta e bine pentru unii dintre noi. Chiar daca asta inseamna ca la anu’ dau peste 1000 de euro numai pe domenii.

   00
  • Ha ha, funny!

   Eu refuz sa cred ca un om are o idee de site foarte buna, abia asteapta s-o puna in practica, dar .ro e luat deja, asa ca renunta… Daca si cei de la Google ar fi gandit la fel…

   Departe de mine sa neg plusul dat de keywords in url-ul siteului, dar la cate noi gtld-uri au aparut, imposibil sa nu gasesti ceva.

   00
 14. Taxa de interogare cont cât este? cu bon sau fără.

  00
  • ai să râzi, dar există și taxă de interogare de cont la RoTLD…
   cea mai mică este 100 euro + TVA și crește cu câte 100 euro pentru fiecare 100 domenii găsite suplimentar.

   aici scrie:

   Registrul de domenii .ro nu are obligația de a ține evidența domeniilor deținute de către fiecare persoană fizică sau juridică. Fiecare deținător are obligația să-și mențină la zi evidența domeniilor .ro înregistrate.

   ROTLD oferă contra cost lista domeniilor deținute de către o persoană, în urma primirii unei cereri ferme, în care se menționează foarte clar criteriul de căutare în baza de date (numele persoanei ce deține domeniile). ROTLD nu își asumă răspunderea că lista domeniilor .ro este completă, în cazul în care criteriul de căutare nu este menționat.

   Tarifele sunt următoarele:

   1-100 domenii .ro deținute – 100 euro (+ TVA) în valoare totală de 120 euro;
   101-200 domenii .ro deținute – 200 euro (+ TVA) în valoare totală de 240 euro;
   201-300 domenii .ro deținute – 300 euro (+ TVA) în valoare totală de 360 euro s.a.m.d.

   00
 15. Asa ceva nu e normal din moment ce de la bun inceput au fost cumparate pe viata. Regula ar trebui sa se aplice doar pentru cele nou inregistrate.

  00
  • „Pe viata” te-a prostit cel de la care ai cumparat domeniul, anumiti parteneri Rotld, care de la sine putere au folosit acest termen. Oficial termenul era „perioada nedeterminata”. Deci cauta-l pe cel de te-a facturat si prostit!

   00
  • Ba mai mult, nu ai „cumpărat” nici un domeniu. E a lor, scrie asta clar în contract. Tu doar ai dreptul să-l folosești.

   00
 16. Normal este ca doar cele nou inregistrate sa fie taxate anual.

  00
 17. Taxa asta se aplică și fiecărei instituții de stat care are domeniu .ro?

  O să îi cam dea bugetul peste cap lui Drag… Shhaideh.

  Sau le consolidează pe toate sub un guv.ro, să vezi atunci distracție cu redirecturi.

  00
  • Rau de tot o sa-i dea bugetul peste cap, mai ales ca multe dintre institutiile statului au site ca subdomeniu pe gov.ro ;) ASTA va fi o mare cheltuiala pentru stat, da.. pf
   In sfarsit o sa dea drumul dinozaurii la domenii pe care doar le-au tinut ca obiecte de arta pana acum, fara sa fie in stare sa faca ceva cu ele.. poate ca cineva va fi instare de asta, ce zici Dan, dupa cum vorbesti pari sa ai si tu un stoculet de asa ceva. Pai sa platesti daca mai vrei sa le tii si chiar ai nevoie.

   00
  • Banii se duc la ROTLD, agenție guvernamentală, deci se duc direct la buget

   00
  • ROTLD agenție guvernamentală? Eu știam că operează sub umbrela ICI București, care e un institut de cercetare. Cât privește gândul că nu contează cum mută banii statul dintr-o parte în alta, nici nu merită discutat. Doar simplul mutat al banilor costă și el la scara asta, vorbim probabil de mii de autorități centrale și locale. Singura soluție fezabilă și normală e reunirea sub gov.ro, dar asta va implica o centralizare cel puțin simbolică, greu de înghițit. Va fi interesant de urmărit.

   00
 18. nesimtiti… pai inregistrarea e de 35-40 euro iar de acum va trebui platita taxa anuala? de acord ca la celelalte domenii (.com, .net) e taxa anuala dar inregistrarea e de 2-10$…

  00
 19. Cred ca asa intram si noi in normal… depinde doar de cat de nesimtita va fi taxa anuala… Eu zic ca un 10E/an ar fi OK.

  Sunt a gramada de domenii bune luate si nefolosite… macar asa daca nu folosesti domeniul se elibereaza si il poate folosii altcineva.

  00
 20. Refuz sa cred ca Rotld cheltuie pentru administrare mai mult de 1 euro pe an per domeniu .Rotld sunt printre ultimi din Europa care au implementat dnssec. Sunt curios daca vor fi actionati in instanta partenerii rotld care aveau trecut peste tot nelimitat sau pe viata.

  00
  • daca avea trecut in oferta din ratiuni de marketing „pe viata” insa contractual nu exista termenul acesta, atunci nu au ce sa pateasca partenerii. daca pe factura si in contract (sau in termeni si conditii) nu este trecut pe viata.

   00
 21. Astia sunt cretini? Ca detinator de domeniu nu am primit nici o notificare de acest gen de la rotld.

  00
  • @Victor – nici un utilizator final nu a primit notificară încă fiindcă procesul de implementare nu a ajuns la faza asta. Deocamdată doar reseller-ii au primit invitație la lansarea sistemului de jumulit găini^H^H^H clienți.

   00
 22. Va putem „dezvalui” cat va fi taxa anuala: €9.90/an. Se va putea achita si in avans pe mai multi ani cu reducere.

  00
  • pe site la RoTLD nu scrie deocamdată nimic de costurile astea, cred că vor fi publicate mai încolo…

   suma de 9,90 €/an este cu sau fără TVA inclus? (presupun că este fără)

   iar reducerea cât este dacă registrar-ul meu este direct RoTLD și nu GlobeHosting?

   Inițial am luat domeniul prin Globe dar am făcut schimbare de registrar direct către RoTLD fiindcă nu vedeam nici un rost să rămână Globe – nu folosesc nici dns, nici hosting la Globe iar detaliile domeniului nu erau editabile din panoul de control de la Globe – a trebuit să mă conectez direct pe site la RoTLD pentru asta.

   00
  • P.S.
   de asemenea, am un domeniu ce a fost înregistrat în 2008 pe o firmă, firma aia s-a dizolvat recent, în primăvara 2016 fiindcă administratorul a hotărât să treacă activitatea de pe SRL pe un PFA nou înființat – nu are prea multă activitate și nu se justifică volumul de maculatură ce trebuie depus la ANAF.

   Astfel, înainte de dizolvarea SRL-ului l-am ajutat să facă schimbarea de titular al domeniului, de la SRL la PFA. Adresa sediului, telefoane, totul au rămas la fel ca înainte de schimbare și sunt valabile, doar că s-a schimbat titularul, este pe PFA acum.

   Acum în 2016 am plătit la RoTLD taxa aia de transfer de 51,26 USD + TVA doar ca să schimbe titularul iar domeniul a rămas cu an de înregistrare tot 2008.

   În cazul ăsta ce facem… mai plătim încă odată acum sau abia peste 5 ani?

   00
  • update: am trimis întrebarea asta cu transferul și la RoTLD…am primit răspuns, pare ok.

   citat:

   Se va tine seama si de data transferului daca domeniul are in istoric o astfel de operatie. In cazul dvoastra, pentru domeniul […snip…] domeniul va primi 5 ani gratie din momentul ultimului transfer […snip…].

   /citat

   00
 23. Her entsteht in kuerze eine neue Internet Präsenz…..
  Poate asa se elibereaza ceva domenii…. Dar de cand te citesc, n-am vazut niciun tutorial simplu gen cumparare + administrare domeniu plus hosting de calitate….
  Prea mult brico strica….

  00
 24. Multa muie, am copii dupa chitante si dovezi pe care scrie clar „Pe viata”. Fara stelute. Ma vad la tribunal cu ei sau cu romarg.

  00
  • Ahhhahaahhhaa, iată-l și pe Erin Broncovich. Aș paria trei domenii că n-ai bani de taxa de timbru pentru judecata aia.

  • păi, accesul la justiție nu e liber?

  • Băi oameni, nu mai fiți așa căzuți în cap. Ai un contract între tine și un terț în care scrie că nu vei plăti niciodată mentenanță pe domeniul X? Contract, nu chitanță, este important, contractul este un document semnat de ambele părți, în care sunt detaliate obligațiile părților. Chitanța nu este purtătoare de obligații, îți fac acuma o chitanță pe care scriu că îți fac cafeaua în fiecare dimineață, să vedem dacă ai să vezi vreodată vreo cafea de la mine. Un judecător nu poate da hotărâri pe sentimentul de nedreptate, îi trebuie un document scris în care rotld sau altcineva s-a obligat să nu ceară taxe pentru un domeniu, a semnat cu mânuța lui această obligație, și ulterior a încălcat această obligație pe care și-a asumat-o

   00
  • Vali Petcu – e liber, dar dacă ceri despăgubiri sau daune plătești taxa de timbru – 3% din suma cerută. Un proces contra taxei de mentenanță nu se încadrează la cerere de daune, deci nu există taxe de timbru, care oricum ar fi infime, 3% din mentenanța pe vreo 60 de ani e vreo 20 eur

   00
 25. Cam asa zice un avocat care pare sa stie ce scrie acolo:

  „Nu aveți șanse de câștig dacă veți chema în judecată ROTLD cu această speță deoarece, dacă dvs. ați semnat contractul de mai sus, ați acceptat și prevederile punctului 5 din contract, respectiv:

  5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
  (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
  (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.”

  https://avocatro.net/forum/civil/6462-rotld-cere-plata-anuala-pe-domeniile-ro-am-sanse-in-instanta-daca-deschid-proces

  00
  • Fals. Contractul ala nu arata asa in 2005. Asta e versiunea din 2016 decembrie.

   00
  • Ultima varianta de pe wayback machine tot asa arata,https://web.archive.org/web/20130107234314/http://rotld.ro/portal/pages/ro/1
   Daca ai tu alta varianta, nu e suficient sa spui ca exista tovarasu, trebuie s-o si arati.. vezi ca asa merge treaba si pe la judecata.

   00
  • Eu am o cu totul alta varianta. Cea de la mxhost si de pe la multi alti reselleri unde formularea (chiar și acum) este pe viata – formulare clara si dincolo de orice dubiu. De altfel si pe factura asta scrie. Fie pe viata fie pe termen nedeterminat. Eu nu am inregistrat domeniul X intrand in contract si platind catre rotld ci catre un furnizor comercial. Deci nu vad de ce trebuie sa fiu silit sa respect conditiile unui tert (Rotld) pentru ca asa vrea el unilateral.

   Asta una la mana. A doua la mana. Orice contract cu clauze si prestatii inegale nu tine in instanta. Formulari gen „putem modifica oricand unilateral” sau „dupa bunul plac” sau „anula oricand fara justificare” dau nastere unor dezechilibre intre parti comerciale si pot fi vazute ca si clauze abuzive. Orice clauza care nu a fost negociata individual poate fi vazuta ca abuziva in contextul antementionat. Daca as vrea sa fiu magar as afirma ca acel contract are din punctul meu de vedere mult mai multe elemente atacabile fata de contactele in CHF atat de blamate.

   00
  • Pai se vede treaba ca tu te pricepi Cataline, sa bagi dosaru’ la vara, o sa-ti urmaresc cu interes succesele!

   00
  • Hruban, nu e nevoie sa ma iei peste picior. Incerc doar sa iti explic o stare de fapt. Lucrurile par extrem de simple la prima vedere, insa nu sunt. Nu am spus ca eu personal planuiesc ceva – deci imi scapa cauza agresivitatii tale si dismissal-ul asta direct. Am spus doar ca este extrem de periculos sa afirmi ca indubitabil un partener comercial poate ajusta un contract comercial ulterior semnarii si intrarii lui in vigoare, fara acceptul neîndoielnic sau lipsit de echivoc al celeilalte parti, dat in prealabil.

   00
 26. Eftimie e in permanenta cu pluta, incet la minte si nestiutor… lasati-l in mocirla lui. Da, avem contracte de cumparare in care se specifica „taxa de achzitie reprezinta cost unic, pe viata, asupra domeniului….”

  00
  • Si eu am formularea asta la unele. Faza simpatica e ca am si pe factura treaba asta.

   00
  • Contracte intre tine si samsarul de vitan care a vandut domeniul sau cu rotld.. poate ca e o diferenta?

   00
  • @Hruban, iti explic mai simplu sa poti intelege chiar si tu. Eu nu am un contract cu ROTLD. Ba chiar nu imi pasa de ROTLD. Eu am un contract cu un reseller ca nu am inregistrat domeniul X.ro pe rotld.ro. Eu am cumparat un serviciu de inregistrare de la SC Inregistrare Domenii Fara Conditii SRL. Ce contracte au ei in spate, sincer nu imi pasa, si nu are absolut nici o relevanta. Partenerul meu este SC IDFC SRL. Legea partilor, este intre noi 2. Iar ROTLD in relatia asta e tert – nu are calitate procesuala activa.

   Si mai simplist. Tu daca maine te duci in targ si cumperi un Logan, nu ai un contract cu Dacia Automobile SA. Tocmai de asta daca cumperi un laptop de la 3 Surcele SRL si il revinzi, iti pot refuza garantia – pentru ca tu nu ai un contract cu ei.

   00
  • Ce nu intelegi tu e ca nu ti-au vandut proprietatea domeniului, ci folosinta-cred ca a mai vazut si altcineva pe aici. Asa ca nu-l poti scoate pe ROTLD-proprietarul domeniului din ecuatie asa simplu cum faci tu. Daca tot o luam cu exemple cu logane, e ca si cum samsarul de vitan ti-ar fi vandut masina altuia, chiar daca a zis ca e a lui. Tu poti sa-i ceri daune samsarului, daca-l mai gasesti prin targ sau nu i-a intrat firma in faliment si dovedesti ca ti-a vandut rabdari prajite in contract si s-a dat de proprietar fara sa stii tu, dar masina se intoarce la proprietarul adevarat! Faza e ca nu-ti iei despagubiri de-o masina pt ca n-ai platit cat pe o masina ;) Vezi cu calitatile alea procesuale sa nu ti se turbure creierele de-atata drept

   00
  • Hruban. Inteleg ce incerci sa imi comunici, doar ca nu sunt intru totul deacord – de fapt sa fiu sincer nu sunt deloc dar nu vreau sa fiu rau. Faptul ca IDFC din exemplul meu anterior mi-a vândut un drept de proprietate intelectuală si nu un bun fizic nu schimba ecuatia problemei. Gandeste-o asa. Nu contează daca Ion îmi vinde o parcela de teren sau mi-o concesioneaza pe 99 ani. Daca mi-a concesionat parcela 99 de ani sau daca e suficient de fraier incat sa formuleze (perioada nedeterminata) nu poate sa imi bata in gard dupa 2 luni ca el s-a mai gandit si ar cam vrea sa ii mai dau 10.000€ si sa ma car de pe proprietate. Eu poate mi-am facut o casa (site) sau poate pur si simplu mi-am făcut un WC public pe proprietate.

   Cel mai superb exemplu insa care arata ca determinarea unui termen nedeterminat este modificare unilaterala de contract (chiar și la ROTLD), vine din dreptul muncii si estimez ca instantele pot taia la sange pe tema asta.

   Daca (prin absurd vorbind) determinarea pe 5 ani a unui drept anterior existent ca nedeterminat se poate face just si NU reprezinta o modificare unilaterala de contract sau clauza abuziva atunci din secunda 2 se intampla 2 lucruri.

   1. Orice contract de munca ,incheiat pe perioada nedeterminata poate fi închis de angajator cand vrea si cum vrea ca il determina el unilateral cu durata de 1 zi ca doar e nedeterminat. Jmeker nu? Gen Dorele nu imi place moaca ta. Ia strânge biroul. Sau si mai frumos. Dorele nu vrei spaga ma? Vezi ca isi determin contractul pe 1 zi :)))

   2. Daca clauza asta a ROTLD nu este abuziva, efectul 2 imediat este ca orice NOU contract de munca va avea la articolul 1 fraza asta. Contractul se incheie pe perioada nedeterminata si compania X isi rezervă dreptul de a modifica oricand perioada din nedeterminata in orice, unilateral.

   Deasemenea toate bancile pot da la credite cu dobanda nedeterminata ca o determina ei cum vor si cand vor. Ah stai, ca asta e neconstituțional. Si e clauza abuziva. Hmm…începem sa intelegem aici de ce astia cu CHF au castigat.

   Din cele 3 exemple eu zic ca este destul de clar ca o parte nu poate pastra o clauza de genul asta ca neabuziva, si cu atat mai mult nu o poate invoca in instanta pentru ca un judecator/avocat bun o va desființa instant. Deasemenea orice clauza care NU e negociata individual cu clientul poate fi anulata ca abuziva daca stabilește prestatii neclare sau neechivalente.

   Iar instantele noastre sunt din punctul meu de vedere extrem de interesate in deciziile care fac atingere unor alte spete comerciale similare precum asta.

   00
  • Nu vreau sa jignesc, dar folosesti termeni juridici anapoda si ce scrii n-are mare sens. Doar un exemplu sa vezi ca nu stapanesti termenii, cand te referi la aia pe care ii chemi in judecata, calitatea procesuala e pasiva nu activa. Plus comparatia unui contract comercial cu un CIM? In dreptul muncii se urmareste protectia salariatilor, sociala etc. dar chiar si acolo exista denuntare unilaterala, vezi art. 82 Codul Muncii . Pe bune, consulta avocat daca ii dai pe-aia in judecata ca dreptul e complexa si are multe aspecte.

   00
 27. Un pic de curătenie nu strică. Se vor elibera nume bune de domenii, acum uitate, abandonate și de care vechilor proprietari nu le mai pasă.

  Pe de altă parte, odată cu schimbarea asta ar fi de dorit să introducă și posibilitatea de a vinde domenii (legal, via RoTLD).

  00
 28. Va sfatuiesc in avans sa va relaxati. Daca sperati ca veti prinde domenii gen cuvantcomercial.ro pentru ca se sterg, sperati in continuare. Domeniile astea ajung direct din pending in registered la cine trebuie, pe bani multi. Nu se vor elibera nume de domenii „bune” asa cum credeti decat daca ROTLD va organiza licitatii asa cum fac multi altii. Pana atunci, tot ce se va elibera fie si remotely interesant, va ajunge fix la cine trebuie.

  00
 29. NOU
  #78

  Apai daca eu am un domeniu luat in 2006 , o sa il platesc anual ? sau ramane luat pi viata?

  00
 30. „Pentru a va dovedi calitatea de proprietar al domeniului xyz va rugam sa ne trimiteti pana la data de <> copie legalizata de pe buletinul dvs si al mamei, chitanta cu care ati platit in 2005, fisa anaf cu veniturile pe ultimele 12 luni, cazier, dosar cu sina, si numarul de la pantofi”

  00
  • @Cristi, mai e nevoie de acceptul parintilor, o fisa de la medic care arata ca erai in deplinatatea facultăților mentale la momentul cumpărării, avizul de însoțire a chitanței pana acasa, numerele de inmatriculare de la masina delegatului care a platit taxa la sediu, codul EPP, codul de autentificare si mai ales cheia de reinnoire care se completeaza pe site si ti se trimite cu posta romana la adresa din buletin de la momentul inregistrarii din 1995.

   00
 31. @Catalin . In termeni si conditii la mxhost este urmatoarea formulare:

  Momentan, domeniile înregistrate pe perioada numită “pe viață”, au o perioadă de valabilitate nelimitată, atâta timp cât ROTLD nu va introduce o taxă anuală.

  00
 32. Cumva off-topic: vreau sa cumpar un domeniu .ro de la cineva (deci SH). Cum fac sa nu-mi iau teapa? Cand transfer banii?

  00
  • E simplu, îi ceri la ăla care îți vinde domeniul.ro usernumele și parola cu care și-a înregistrat la rotld acel nume de domeniu ro. Intri în cont și primul lucru pe care îl faci schimbi adresa e-mail de înregistrare. Nu decartezi încă banii că pînă nu se confirmă schimbarea contul încă nu e al tău. Dacă rotld cere diverse informații ca să verifice că ești proprietarul contului cu drept de a schimba datele de identificare trebuie să fii în contact cu cel care îți vinde domeniul ca să rezolvi problemele. După ce s-a rezolvat cu e-mail-ul și datele de identificare schimbi și parola și de acum încolo e practic contul tău, poți plăti vechiului proprietar, și are rost să mergi mai departe, partea cu modificarea ip-urilor ca să muți domeniul unde ai găzduită pagina web, unde pentru eventualele probleme ții contactul cu firma de hosting unde ai decis să îți ții paginile web de pe acel domeniu.

   Un timp trebuie să fii în alertă să nu te trezești că vechiul proprietar te sapă pe ascuns, încă mai poate pretinde că i-a fost spart contul rotld, că i-a fost furată parola și clonată identitatea și ai putea avea surpriza la nivelul tehnologic la care se prezintă idioții de la rotld că îi dau dreptate vechiului proprietar, îi dau înapoi contul și resetează parola, și după aia … pac la judecată. Altă soluție nu există, banii dați pe ochi frumoși fără dovezi scrise, facturi și chitanțe sunt la fel de riscante ca plata ratelor la împrumuturile de la cămătari cu banii jos ocolind sistemul financiar bancar.

   Însă pe scurt din moment ce vechiul proprietar a acceptat schimbarea e-mail-ului și a parolei e contul tău deci e domeniul tău pentru că mai departe restul datelor se modifică conform voinței noului proprietar.

   00
 33. Hmmm … eu sper ca toată nebunia asta cu aplicațiile peste protocolul blockchain să facă irelevante inclusiv astfel de chestii, necesitatea de ați înregistra undeva un domeniu și de ai asocia niște ip-uri pentru că ai nevoie de acele ip-uri ca să îți vadă net-ul pagina web prin dns și mai trebuie și plătit la firme de hosting niște servere, reale sau virtuale, pentru a ține pe net o amărîtă de pagină web.

  Există e-soluții inclusiv în acestă direcție, namecoin e prima la ofertă deși nu prea folosită, n-a prins la publicul rumegător, însă nu e singura mai sunt și altele pe lîngă ipfs, InterPlanetary File System, se lucrează și la ipns, The Inter-Planetary Naming System, care în viziunea dezvoltatorilor poate substitui complet dns-ul păstrînd toate avantajele tehnologiei blockchain

  00
 34. eee si uite asa mai gasim o varianta de a face afaceri cu domenii .ro …Sunt curios cum o sa evolueze lucrurile! :D ….Si faza asta cu „România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.” mi se pare o prostie! Tot incercam sa ne „egalizam” cu tarile europene dar tot degeaba!!

  00
  • au pus-o la gătit pe foc mic… cred că o să iasă cel mai probabil din guvern ca ordonanță de urgență și abia apoi trece prin parlament. Dacă ar fi să urmeze cursul normal al unei legi riscă să aștepte ani buni în starea de „proiect” și să se plimbe prin comisii.

   Dacă nu fac așa riscă să aibă o grămadă de procese că modifică contractele fără bază legală.

   00
 35. August 2017 update:
  https://rotld.ro/portal/site_media/downloads/anunt_introducere_serviciu_mentenanta_anuala.pdf

  Sistemul de domenii „.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală la data de 01.03.2018.
  (+ mai multe detalii în PDF-ul din link)

  00
 36. Cand am inregistrat domeniul scria clar PE VIATA.
  Acum s-au razgandit si vor bani lunar ca nu are politicul de vacante.
  NU e corect dar de cand cu guvernul asta vad ca TOATE SUNT PERMISE!!
  Sa le fie rusine!!!!!!!!!!!!!!!!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube