România la final de 2016

Americanii au o vorbă: America nu e o națiune de bogați și săraci, e o națiune de bogații și viitori bogați (a nation of haves and soon to have). România e aproape la fel, cu o mică diferență: în timp ce americanii înțeleg că trebuie să pună și ei osul la muncă. Prin noi înșine, arbeit macht free, din astea.

Nu doar că nu ne mișcăm de multe ori fundul să votăm, dar și credem că datoria noastră se rezumă la votat și gata, va curge miere. Nu ne spune nimeni că trebuie să urmărim și să controlăm ce se întâmplă cu aleșii noștri.

Asta se întâmplă și cu copiii, noi i-am făcut, e treaba altcuiva să îi educe.

Cât despre români, o să dureze vreo două generații să înțeleagă cum e cu cheltuielile și veniturile și de ce e vina lor că sunt săraci, nu a țării sau a dușmanilor.

idei-venituri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. La salariu minim nu prea se poate aplica regula aia cu 1/3. Nici la 1500 lei net. In articolul precedent parca ziceai ca 1 milion de oameni castiga minimul pe economie. Din cate stiu parca 4-5 milioane lucreaza in Romania. Deci 25% din oamenii care muncesc nu isi permit sa puna bani la porcusor. Concluzia e ca suntem saraci nu inculti financiar.

    00
    • Se aplică și la ăia: 1/3 beutură și țigări, 1/3 datorii plătite, 1/3 mai așteaptă.

      00
    • Si aia care sunt saraci sunt saraci pentru ca nu au cultura financiara si nici nu vor sa invete. Prefera sa ramana in saracia in care sunt de ani de zile pentru ca orice lucru nou li se pare complicat si plm, mai bine bag 100 de lei la pariuri sportive decat sa ii pun deoparte sau sa ii strang pentru o investitie viitoare in ceva.

      00
    • Sa ii numaram si pe aia care se imprumuta de fiecare data pana la salariu, ma intreb ce cifra ne da…

      00
    • Suntem saraci pt ca suntem inculti

      00
    • „sunt saraci pentru ca nu au cultura financiara” – Da, ce prosti, in loc sa se inscrie si ei intr-un MLM, ceva, nu?

      00
    • Nu boss. Daca eu muncesc de 10 ani intr.un domeniu si vad ca tot sarac sunt, fac ceva ca sa schimb situatia. Invat sa fac ceva nou, ma uit la altii cum au reusit , cum au economisit, cum si.au administrat banii si incerc sa fac la fel.
      Nu mlm, dar ceva ce iti poate fi de un real folos

      00
    • @Coamin nu stiu de ce dar tin sa cred ca tu nu muncesti de 10 ani in acelas domeniu. Eu da si iti spun ca e greu ce zici tu.

      00
    • Te cred ca e greu, nimeni nu spune ca e usor. Insa daca vrei sa schimbi ceva, schimbi. Daca nu, gasesti scuze si vinovati

      00
    • Aia 46 de euro care se presupune ca mai raman, ii pierzi lejer cumparand diverse chestii neprevazute. Si sincer cand ai jobul ala cu minimul pe economie, doar pe hartie poti strange bani. Nici mama culturii financiare nu te scoate din impas cand tu daca ai varsat oala cu ciorba ai intrat in criza financiara.
      Mie mi-a luat vreun an de zile sa ma adaptez de la traitul de azi pe maine la viata cu un salariu din care ramane ceva. Si surprinzator si cheltuielile mi s-au redus. Problema e mai complexa decat pui cheltuielile si tragi linie si restul sunt economii.
      Dupa ultimile articole cred ca ai nevoie de o revenire cu picioarele pe pamant

      00
  2. am trei opțiuni: 1. pnl – nicoară și alți labagii de partid. 2. usr – goțiu și dohotaru. 3. psd – adică psd.

    udmr nu se pune ca opțiune, e ca și cînd aș vota cu cine face guvernul.
    este pentru prima oară cînd nu votez la parlamentare. am mai lipsit o dată la alegerile locale, cînd opțiunea mea de atunci (pdl) a cîștigat lejer cu 60-70% iar după doi ani și-a mutat domiciliul la penitenciarul gherla.

    00
    • Alege-i pe aia care, in caz ca vor calca stramb, vor fi usor de bagat la bulau.

      00
    • Optiunea pentru orice om normal la cap ar trebui sa fie bazata pe ceva simplu: a mai fost ales? A mai fost pe vreo functie de unde putea sa faca ceva si nu a facut? Daca da, atunci evident ca nu il mai votezi.
      Alternativa poate fi si un boschetar din coltul strazii…tot e mai buna, atata timp cat nu mai are in istoric functii publice unde nu a facut nimic.

      00
  3. Imi vine sa plang cand tot citesc articole, sondaje si alte rahaturi despre cum sunt oamenii nefericiti cand stau la lucru cate 8 ore pe zi. Si cat de stresati sunt. De 5 ani de zile, la 6.50 sunt la munca, termin in medie la ora 19, de luni pana vineri, iar sambata pana la 12.30, dar uneori poate fi ora 15, 16. Si nu, nu lucrez la birou si nici in tara.
    As accepta sa iau cu cateva sute de euro mai putin, dar sa lucrez 8 ore. Nu pot, momentan.
    Si cand stau si ma gandesc, dupa ce mai aud oameni si oameni, eu cu programul meu de lucru sunt un caz fericit. Altii ajung acasa dupa 15-16 ore de munca. Nu vor asta, castiga enorm, dar n-au de ales.
    Auzi, oameni stresati dupa 8 ore de munca pe zi. Eu n-am mai dormit 8 ore din liceu. :)

    00
    • Pai asa se intampla cand ai dormit in liceu. Si cand ai doar liceul terminat (?).

      00
    • Pai si de ce nu poti? Si tu si ceilalti nefericiti care munciti prea mult si castigati prea mult va puteti schimba joburile cu unele mai prost platite si cu program de 8 ore,

      00
    • Știm, știm, e foarte greu să ieși din bula aia de humble bragger în care te-ai encapsulat.

      00
    • @Radu: din fericire, nu am doar liceul terminat. Dormeam cand am avut vacanta sau in weekend. Dar poate ca nu te-ai prins. Recunosc, nu toti au sansa ta, sa lucreze 8 ore si un job la care mergi cantand.

      @rsha: in afara tarii nu pe poti juca asa cu job-urile. Daca prinzi ceva ok si mergi la munca bucuros, tragi de tine cat poti, chit ca stai peste 12 ore.

      @Sandu: paragraful de mai sus e valabil si ptr tine.

      O parte dintre voi ati inteles gresit mesajul. Sunteti prea odihniti. Nu ma plang de programul meu, ci doar l-am comparat cu cel de 8 ore al stresatilor si al celor care spun ca nu dau randament la munca daca lucreaza mai mult. Dar na, fiecare cu parerea lui.

      00
    • Recunosc, nu toti au sansa ta, sa lucreze 8 ore si un job la care mergi cantand.
      Dar nu e sansa, e rezultatul unor alegeri facute constient. Nu e nimeni de vina in afara de tine.

      00
    • @Radu: dintr-un anumit punct de vedere, ai dreptate. Insa, pot exista multe cazuri cand nu ai de ales. Depinde de situatia fiecarui individ. Cand am ales sa iau o decizie importanta si sa merg pe un anumit drum, am ajuns la destinatie si am avut de ales dintre ceva sau cale intoarsa. :)

      00
    • In afara situatiilor absolut extraordinare si disperate gen muncesti inca din facultate ca sa-i platesti tratamentul copilului nu exista nu ai de ales. Depinde de situatia fiecarui individ? Nu, in 99% din cazuri situatia fiecarui individ e rezultatul actiunilor si alegerilor acelui individ, doar 1% e aia disperata din exemplul de mai sus.
      Ce vrei tu sa zici e ca poate pentru unii e mai usor decat pentru altii, dar asta e viata. Nu e nimeni de vina. Eu, de exemplu, eram abia insurat cand am decis sa-mi schimb cariera si aveam copil mic cand am decis sa emigrez, deci nu prea inghit scuzele cu nu se poate si e greu.

      00
    • Dude, mănânci spanac cu polonicul. Cum să nu ai de ales? Dacă nu ai de ales pentru că te-ai băgat în căcat, explică măcar cum ai ajuns acolo. Nu de alta, dar poți spune că nu ai de ales pentru că dacă nu ai lucra x ore ai câștiga mai puțin și dacă ai lua mai puțin n-ai mai putea plăti rata la RRS. Sau poate ai 7 copii. Pricepi ce zic? Tu trăiești într-o bulă în care tot repeți că nu ai de ales.

      00
    • @Sandu: mane, nu mananc spanac ptr ca nu-mi place :).

      Din punctul meu de vedere, consider ca voi vorbiti din teorie. Practica-i alta. Daca voi considerati ca eu sunt intr-o „bula gri”, inseamna ca voi n-ati vazut realitatea din bula voastra mereu roz. Cu toate ca Radu, din comentariul lui, da de inteles ca a trecut prin mai multe.

      Bineinteles, e normal sa avem pareri diferite. Eu consider ca, uneori, in aceasta viata, se pot ivi situatii cand nu ai de ales. Sau trebuie sa alegi dintre rau sau raul mai mic.

      00
    • @Alexje, ai nimerit prost. Eu dupa ce am plecat din Romania am muncit mult mai putin, ca aicea bate vantu in birou dupa ora 18:00. Nu m-a sunat nimeni cand eram in concediu, iar daca ma contactau, eventual pe mail sau pe vreun chat, isi cereau mii de scuze. Macar spune-ne care e tara minunata in care ai plecat si alte joburi mai bune nu se gasesc.

      00
    • „Altii ajung acasa dupa 15-16 ore de munca. Nu vor asta, castiga enorm, dar n-au de ales.”
      Cum n-au de ales? Au ales. Au ales sa castige enorm.
      Eu nu inteleg ce poti sa lucrezi atatea ore? Un om ce desfasoara o activitate intelectuala..nu poate sa lucreze atatea ore. Oboseste,pierde concentrarea,atentia… Doar daca desfasori o activitate exclusiv fizica. Si la aia te uzezi dracu la 12-15 ore pe zi munca regulata.
      Iti zic eu ca aia cu „n-au de ales” e o scuza proasta in 99% cazuri.

      00
    • @Alex_b: vad ca numai cu oameni de birou am placerea sa discut :). Si tu la fel de bine ca ceilalti.

      In primul rand, nu vorbesc de job-uri mai bune. Vorbesc de programul de lucru. Job bun gasesti peste tot, in functie de ceea ce consideri tu ca e bun ptr tine, nu pentru un alt individ. Un job bun ptr mine poate fi un job prost ptr altul. Asta vad ca nu o intelege nimeni.

      In al doilea rand, locuiesc in Belgia (West-Vlaanderen), de 5 ani, iar de 4 ani jumate lucrez pentru aceeasi firma. Am inceput de jos, de la lopata si matura, pana la aproape maxim cat pot avansa la firma asta.

      Tu imi vorbesti de concedii si cum nu indraznesc sa te deranjeze. Eu lucrez doua-trei ore la birou, cateva ore in magazin/service, cateva ore pe afara, raspund la multe mailuri si mesaje, sunt sunat pana si duminica la ora 22. Am fost in luna de miere, si m-au deranjat zilnic de telefoane de la clienti, colegi, sef, sa ii indrum in solutionarea anumitor probleme. Dar bine, tu nu stii, ca pe tine nu te deranjeaza nimeni in concediu. Si ghinionul meu e ca trebuie sa le vorbesc in olandeza.
      Da, lucrez multe ore, si asta nu-mi convine asa bine, dar merg cu drag la munca.

      Uimeste-ma in ce tara lucrezi tu. Iar daca, prin intamplare, esti in Belgia si fix in aceeasi regiune ca mine, vin la tine si-ti strang mana, recunoscand ca n-am dreptate.

      00
    • @zdruntzi: da, mane, asa e. Vad ca vorbesc numai cu intelectuali si oameni de birou. Plm, daca n-ati fost nevoiti sa dati cu matura si sa tineti o lopata in mana toata viata, n-aveti de unde stii. Asa ca putem avea discutia asta la nesfarsit. Ati fost indrumati de cand v-ati nascut pe drumul cel bun si n-ati luat niciodata decizii proaste. Bravo voua. Nici n-are rost sa mai discutam.

      00
    • @zoso: mai am un comentariu care n-a intrat. merci.

      00
    • @Alexje:
      „Eu lucrez doua-trei ore la birou, cateva ore in magazin/service, cateva ore pe afara, raspund la multe mailuri si mesaje, sunt sunat pana si duminica la ora 22.”

      Munca tipica pentru:
      -om foarte important intr-o companie, top 3(daca esti in top 3,ai invatat,ai trecut peste multe provocari,deci a fost alegerea ta)
      -Gigi face tot'(cam cum sunt la hotelurile/pensiunile mici,ala de la receptie spala si pe jos,face si rezervarile si schimba si lenjeria)
      In ambele situatii se ajunge ca vrei. Nu ca „n-am alta solutie”.

      00
    • Lucrez in Berlin, Germania. Ca si peste tot, si aici sunt firme din care oamenii au plecat din cauza de burn-out, dar si firme normale.
      Din ce vad pe strazi, se pare ca aici se lucreaza 8:00-16:00, atunci e ceva agitatie, cand plec eu la 17:30-18:00 prind loc pe scaun in tren/metrou.

      00
  4. pluralul nearticulat al lui bogat este „bogații”?

    00
  5. » Unul din trei români nu îşi permite să iasă la restaurant nici măcar o dată pe lună, arată statistica europeană.

    Shh, de vina e legea impotriva fumatorilor.

    citatul lui Steinbeck e putin diferit si vine cu alta nuanta: „Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat but as temporarily embarrassed millionaires”.

    Culmea e ca potrivit si la noi, e categoria care oricat ar munci tot in saracie se vor scalda.

    00
  6. Aia cea mai tare crestere economica din Europa, 3,7%, la cat de ramasi in urma suntem , ar tb sa fie 37% pe an in cazul unui trend puternic.

    00
  7. Ceea ce nu realizeaza multi e ca lipsa de echitate sociala e o bomba cu ceas. E doar o chestiune de timp pana cand masele credule care se hranesc in prezent cu oasele aruncate de PSD si Antena 3, vor fi dezamagiti de ce li se da si isi vor intoarce atentia catre alte persoane care le vor promite mult mai mult. Avem deja partide extremiste in stare incipienta si temerea mea e ca, pe fondul problemelor economice de mai sus, vor castiga mult mai multa putere.
    Cum zic americanii, it’s the economy, stupid! cum zici si tu nu sunt inculti, sunt dezamagiti si infometati.

    00
  8. In majoritatea restaurantelor decente in Romania, un fel de mancare este cu maxim 10-20 de lei mai scump decat un meniu de la o shaormerie, cred ca si-ar permite mai multi romani sa iasa, daca ar vrea, dar la noi pur si simplu nu exista cultura asta.
    Si mie mi se pare o fandoseala sa iesi la restaurant fara vreun motiv anume, nu vad cum ar putea fi mai relaxant decat sa mananci linistit in propria ta casa. Mai bine ramai asa si restul de bani ii dai pe o iesire sa bei, unde poti face si altceva decat sa stai ca autistul la masa si sa respecti nush ce norme ale bunelor maniere la restaurant.

    00
    • asta e schema. că unii au bani și de berea de după.

    • Sa mananci in casa inseamna ca cineva se afuma cateva ore in bucatarie. Si rezultatul e cum se nimereste. Deci nu e o fandoseala sa mananci la restaurant, ci o alegere daca preferi ca in loc sa pierzi ore cu gatitul…mai bine stai cu cei dragi relaxat. Da da, stiu deja cliseele ca romanii sunt cei mai buni bucatari…si femeile adora sa stea in bucatarie si gatitul e o activitate extraordinara la care sa participe toata familia. Doar ca nu.

      00
    • Cum tie ti se pare „iesitul la masa” o fandoseala, asa si mie mi se pare o porcarie, iesirea la baut. Sa stai sa sorbi dintr-o sticla, asa ca autistul la bar si sa dai banii pe o bautura care nu aduce nicio valoare nutritionala. Practic dai 30 de lei pe ceva ce pisi mai tarziu.
      (Asta ca sa ma exprim din punctul de vedere al unei persoane care habar nu are ce vorbeste, sa vezi cum e).
      Nu stiu despre ce norme de bune maniere vorbesti. La restaurant mananci la fel ca acasa, cu furculita si cutitul, te stergi la gura cu servetelul si nu sorbi din ciorba ca taranul.
      Eu sau sotul gatim aproape in fiecare zi. Asta inseamna, pe langa minim o ora in bucatarie, inca o jumatate de ora de spalat vase. Poate o data sau de doua ori pe saptamana, mai vrem si noi sa fim serviti si apoi sa facem altceva cu timpul in care am fi spalat vase si am fi gatit. Si nu, nu stam ca autistii. Vorbim, ne simtim bine, nu doar crapam mancare.

      Ce am vrut sa spun este ca, fiecare isi petrece timpul cum doreste. Mi s-a parut urat comentariul tau si mi se par de toata jena, persoanele care comenteaza de vietile altora, ii numesc „autisti” si asa mai departe, doar pentru ca au alte preferinte.

      00
  9. Boss, de acord cu cei spui tu si poate fi privit ca un punct de plecare. Numai ca hai sa prezentam si niste chestii destul de banale, care ar trebui luate in considerare:
    1. In Romania, se munceste foarte mult in comparativ cu restul din vest in urmatoarele cazuri:magazine/mall, supermarket,restaurante, iar prin asta spun ca gasesti orice magazin deschis in intervalul orar 9-22 si aici nu includ non-stopurile, practic daca vrei sa te duci sa-ti iei o bere seara din mega, chiar ai de unde si aici vorbim de orase mari, nu intru in comunitatile mici, pe cand, cam prin toate orasele si capitalele europene din Vest, magazinele se inchid undeva in jurul orei 8, chiar recomand Viena, unde am ajuns in centru pentru a cumpara ceva de mancare, in rest toate erau inchise si stateam intr-o zona unde era un centru comercial, dar deschis pana la 16. Cum ar fi ca sambata viitoare afi sau mega mall sa fie deschise pana la 8, facem pariu ca ar fi toata lumea revoltata, ba chiar extind, treaba cum ar fi ca centru vechi sa fie deschis pana la 9 seara. Sectoarele pomenite de mai sus, genereaza foarte multi bani, iar cam orice strain stie asta si va forta pe segmentul asta. Nu includ discutia despre munca la birou, pentru ca e o cutie a Pandorei, care se intampla peste tot in lume, ai ceva de terminat trebuie terminat. Singura diferenta aici, este ca overtime-ul nu se plateste decat in foarte rare cazuri si atunci, cu mari discutii.

    2.Salariul, minim in Romania, este o bataie de joc, daca este sa traiesti in orasele mari, in orasele mici, e o alta discutie. Cred ca ar trebui marit, dar in acelasi timp simplificata birocratia pentru angajare si concediere. In acelasi timp, trebuie cumva coroborata treaba cu avansarea, adica incepi ca dulgher, dar in cativa ani poti ajunge ceva mai mult, schimbi ceva.

    3.Oamenii trebuiesc cumva educati, in a se implica in comunitate, iar aici avem o mare problema, pentru ca ramasitele comunismului se vad inca in generatiile actuale, cu timpul vor trece, dar acum, mai mult ca oricand, trebuie schimbata politica asta idioata, in care eu votez si ala sa faca, si trebuie cumva implicat cetateanul in viata urbei, asta se poate foarte pe cale electronica, ba chiar, as propune, ca in fiecare consiliul local, sa se poata propuna de catre fiecare cetatean, o initiativa care sa fie luata in calcul, gen, locuri de parcare, hai sa schimbam partea asta cand platim, lucruri care sa se vada.

    4. Ajutorul social, trebuie eliminat.

    00
    • Eu cred că ar face o imensă diferenţă o chestie mică:

      Schimbarea ajutorului social de la cei ce nu muncesc, la cei ce muncesc. Adică în loc să dai 500 ron celui ce nu munceşte, îi dai celui ce lucrează cu salar minim pe economie, care se trezeşte la ora 5, face naveta o oră, lucrează la fabrică în 3 schimburi, noaptea, ziua, doar el ştie cum.

      Dpdv psihologic acela e un om mult mai puternic cu mult mai multe şanse de progres în viaţă decât cel ce-şi plânge de milă pe ajutor social. Nu e uşor să te trezeşti iarna la 5 şi să mergi în frig să aştepţi autobuze, tramvaie, etc. Aceia ar trebui sprijiniţi, care vor.

      Pe de-o parte cred că ar ajuta economia pentru că firmele ar găsi mai uşor oameni dispuşi să lucreze, pe de-altă parte şi oamenii ar vedea că uite bă, se merită să lucrezi, nu să stai să întinzi mâna.

      Dar ce ziceau tehnocraţii e un mare adevăr. Scopul ajutoarelor sociale nu e să ajute, ci e doar să ţină omul captiv, undeva între 0 şi salarul minim pe economie, ca să-şi asigure partidele (oricare ar fi, nu doar psd-ul face asta, toţi primarii care îşi permit vor să facă asta).

      00
  10. Suntem saraci financiar, dar in cultura generala nu ne bate nici dracu.

    00
  11. Eu nu stiu ce e asa de mirare ca romanii nu mananca la restaurant. Am mers doar de cateva ori la restaurant si singurul fel care mi-a placut foarte, foarte mult, a fost cel comandat intr-un restaurant din Sinaia. Avea puiul un sos alb genial. Dar in restul datilor au fost bani aruncati si nu in carciumi ci la restaurante cica ok…asa ca nu stiu ori am avut eu ghinion, ori cine zicea ca masa la un local decent e doar cu 10 20 de lei mai ieftina, exagereaza…. daca pui si bauturile, numai sa mananci 2 pizza lasi vreo 70 de lei, asta daca nu mergi sa mananci pizza cu blat din ala congelat. Iar daca vrei sa mananci ceva de pui, vita sau peste, fara suta de lei nu scapi. Ceea ce nu cred ca se apropie de pretul unei shaorme…

    00
    • In Romania cam lipsesc restaurantele alea de cartier, fara pretentii, dar din care pleci bine mancat pentru o suma decenta si fara grija ca odata ce ajungi acasa te bati cu nevasta pe WC.

      00
  12. „» Unul din trei români nu îşi permite să iasă la restaurant nici măcar o dată pe lună, arată statistica europeană.”

    Serios? cat o s-o mai bagam pe asta cu romanii sunt saraci si ca nu-si permit una alta?
    Romanii sunt saraci in statistici altfel uitati-va cum bubuie turismul, cum sunt o gramada care au plecat in vacanta. M-am uitat pe booking.com in intervalul 30 nov – 4 decembrie si totul, dar totul era booked in Brasov, Sibiu, Sebes, Deva, Turda (intamplator ce aveam eu in cap).
    Oamenii astia nu se duc sa stea cu cortul ci platesc cazari si mananca bine la restaurant.
    Daca te duci in Busteni sambata sau duminica, toate restaurantele sunt pline si consumul e semnificativ ca un roman nu se duce la restaurant sa manance paste si sa bea o bere ci comanda pana cade lat.

    Daca ma uit la birtul comunal din Ilfov, sunt vreo 10 bodegi intr-o comuna de 2500 oameni, toate pline toata ziua cu drojdieri care beau mereu ba bere ba rom ba tarie pana se fac muci (si asta e restaurant, nu?) . Pai sa bei 4 beri, 200 de tuica si ceva vin zilnic, tot inseamna 10-15 lei pe zi (300-400 de lei pe luna).

    In zona Bucuresti-Ilfov mi-e greu sa identific macar o familie cu adevarat saraca. Cei mai saraci pe care ii stiu au curentul taiat, latrina in curte dar au smartphone, beau bere zilnic, fumeaza si in weekend baga cate un gratar ceea ce mi se pare decent :))

    In urban, Bucuresti, oamenii se impart in doua: rentierii (aia de au cate 3-4 case pe care le inchiriaza) care nu muncesc si corporatistii provinciali sau fara mosteniri care trag de rup sa plateasca chiria si sa mearga de 3 ori pe an in vacanta in afara. deci tot bani.
    cum definim saracia?

    00
    • fii atent un pic aici: dacă eu ies de 4 ori la restaurant și tu niciodată, se pune că am ieșit fiecare de două ori?
      cam așa e cu valea prahovei. uită-te în parcare în weekend, dacă stai in bucurești, câți pleacă. 1/3? 1/4?

    • eu zic ca 1/3 si nu iau parcare in considerare de grupul de prieteni, colegii de munca si „friendsii” de pe facebook care pun poze „de la munte” dupa weekend.
      Iar daca te duci joi, vineri, sambata seara in centrul vechi, de altfel oriunde in centru, vei vedea ca terasele/restaurantele/puburile sunt pline de tineri & middle class. tinerii vin cu bani de la parinti care probabil nu mai au cu ce sa mai iasa si ei.

      tu sugerezi o polarizare catre extreme gen unii bucuresteni ies de 4 ori pe luna la munte iar unii deloc insa ca sa avem o medie de 2 inseamna ca 50% ies la munte ceea ce e deja enorm, altfel daca doar 1/3 ies media ar fi 1 deci mult mai mica si nu mi se pare ca e cazul.

      initial am crezut ca e doar rezultatul salariilor mai mari din bucuresti dar nu, impresia mea e ca economia aia neagra evaluata la aprox. 30% e de fapt completata masiv de banii trimisi din afara si per ansamblu romanii au mult mai multi bani decat castiga oficial.

      00
    • gândește-te că sunt două românii: bucurești/cluj/timișoara/poate brașov/constanța și restul. bucureștiul are 2 milioane de locuitori (poate 3 cu ce e in jur), dar românia are încă 15 milioane de lucuitori.

    • Pe toata Valea Prahovei (de la Comarnic la Predeal) sunt in clipa asta aprox 5,000 de camere prin pensiuni, hoteluri si vile legal inregistrate, deci rotunjit spatiu pentru cazarea a 10,000 de oameni (+/-). Deci, oricum am calcula, mai mult de o fractiune de procent din popendulatia Bucurestiului nu are cum sa se cazeze acolo. Deci, statistic, tu, cel care spargi banu’ in restaurant la Busteni dupa ce ai stat 2h in coada de la Comarnic, esti singurul din blocul tau care face asta.

      00
    • Zilele trecute Bucureștiul a fost pustiu.

      00
    • nu e chiar asa cu cele doua Romanii, or exista doua romanii dpdv politic, dpdv al educatiei, culturii, valorilor, ce vrei tu. Financiar nu e asa.
      in primul rand ca ruralul nu mai e ruralul ala pe care il stiam noi cu agricultura cu boi si incalzire cu lemne.
      Romania are acum in jur de 48% rural dar multe comune din rural sunt pe marginea DN-ului, sa luam de exemplu DN1 Bucuresti – Ploiesti, ti se pare ca in Ciolpani se moare de foame, sau in Romanesti sau in Baicoi? pai cred ca mai mult de 50% dintre casele de acolo sunt vile. In rural s-au directionat o buna parte din banii trimisi de cei care au muncit in afara si au existat si multe programe de reabilitare pe bani europeni. Daca ne uitam pe drumul Bucuresti – Targoviste, sunt comune care au Lidl sau Mega Image. Probabil ca sunt si saraci lipiti dar alea-s cazuri sociale grave gen batrani cu pensii mici si fara copii pe care cade casa sau invalizi sau familii cu multi copii insa cat pot sa fie alea? jumatate din rural? nici macar.

      Inca o chestie, treaba cu economiile….pai romanii nu economisesc nu pentru ca nu ar avea ce ci pentru ca dupa 25 de ani de comunism si 15 ani de democratie originala iliesciana, in 2006 cand au bubuit creditele, romanul a simtit pentru prima oara pofta aia salbatica de a consuma, suntem campioni la aruncat mancarea cumparata, unele produse nedesfacute! si la smartphoane nu ne face nimeni, orice vanzatoare de biscuiti in spatiul comercial din hypermarketuri are s7 edge sau iphone 6. Dupa doar 10 ani pofta asta nu poate fi astamparata asa ca tot ce castigam cheltuim cu placere pana la ultimul leu. mu3 pusculita!

      nu mai bag in discutie si eterna valoare dacica: „banii nu sunt o valoare dar ii apreciem pe cei care ii au”. Declarativ, din 10 romani, 9 iti vor spune ca n-au bani, nu pentru ca nu au ci pentru ca….insert reasons.

      00
    • în ruralul din apropierea marilor orașe vezi vile și apoi vezi case de săraci. ăia din vile sigur nu muncesc la câmp cu cal și căruța. și in mod sigur contribuie la economie foarte foarte puțin. cumpără o sapă la 10 ani, două lopeți la 20 de ani și niște cearșafuri la 10 ani.

  13. Articolele astea sunt super triste. Nu pentru că „hai să vb despre statistici în țara în care 3 mil de români nu există dpdv fiscal” ci pentru că e un subiect aiurea care n-are rezolvare. Mi se pare aiurea că se insinuează că oamenii săraci nu caută rezolvări. Păi ăia care au plecat în vest ce au făcut? Vecinul meu care trimite 500 de lire acasă ce plm face? Sunt niște etape de parcurs. Eu nu încep să mă gândesc la societate și alte bălării abstracte ci încerc să mă salvez mai întâi pe mine. Să bag la stomac și să-mi fac acoperiș. Pe urmă mai văd eu. Mă întreb dacă ăia din Deltă, împreună cu ăilalți de pe malul Prutului, au aflat despre cât de nașpa stau în statistici.

    00
  14. BAWS,
    E ok sa te gandesti la 1/3 chirie 1/3 cheltuieli si 1/3 economisit atunci cand din acei 1/3 cheltuieli iti permiti sa:
    MINIM:
    – iti platesti facturile
    – iti cumperi mancare
    – iti platesti ingrijirea medicala.
    – iti cumperi haine cu care sa te poti prezenta in lume ( 1 set de haine la 3 luni, fara pretentii de firma -cam asta e rata de inlocuire daca vrei sa ai 4-5 schimburi in garderoba)
    – 1 pereche de pantofi la 4-5 luni (asemenea, minim 3 perechi in stare buna in acelasi timp)
    MEDIU:
    – iti permiti o iesire in oras la o bere/teatru/film pe saptamana
    – iti permiti intretinerea unei masini fara pretentii
    – iti permiti o vacante de minim o saptamana vara si una de cateva zile iarna
    – iti permiti doua-trei iesiri de weekend pe an.

    IDEAL
    – Iti permiti sa iesi o data pe an din tara pentru cateva zile
    – iti permiti sa investesti ceva bani intr-un hobby sau in imbunatatire personala.

    Acum fa un calcul si vezi cat trebuie sa ai salariul pentru ca toate astea + chiria sa reprezinte doar 2 treimi si lasa-ma cu „educatia financiara”, Educatia financiara nu se face cu oameni care traiesc de azi pe maine.

    Apoi, orice schimbare de paradigma la un job mai bine platit in viata necesita un minim de economii ca sa te poti intretine strangand din dinti minim 6 luni ( cursuri+ internship si alte asemenea) si ince 1-2 ani pe salariu probabil mai mic decat ai avut inainte. Asta la corporatisti. Daca treci de la coafeza la femeie de serviciu discutia nu-si are rostul.
    Incep de cred ca toata stupizenia asta cu „schimbarea in viata” ” sa se miste sa faca ceva” e un fel de „daca nu au paine sa manance cozonac” venita din partea unor minti autosificiente.
    CONCLUZIE:
    In situatia de fata dinamica sociala nu se poate schimba decat prin decizie administrativa, iar administratia n-are nici o tragere de inima sa renunte la profilul social al angajatului la negru care ia ajutoare sociale sa voteze pe cine trebuie. Win-win. Doar ca pentru ei.

    00
    • Misto comentariu. Dar mi s a parut amuzant ca ai tinut sa subliniezi la vacanta „minim o saptamana vara si cateva zile iarna”. Eu vreau invers

      00
    • Eu s corporatista cu salar aferent. Nu cumpar haine la 3 luni ca nu gasesc – sunt prea slab pt Ro, la noi se aduc masuri de balene esuate care gatesc acasa ceafa porc😀
      Am masina, vacante dar o rabla de telefon ca n am de ce sa bag banii in tel cand vanzatoarele au ultima fitza si nu le pot intrece
      Plus ca stie oricine ce frumoasa i o vanzatoare fata de o corporatista, ca amarata lucreaza cu capul si nu i mai arde sa si puna unghii false sau tocuri cand are rapparte de predat..

      Eh, eu sunt saraca sau bogata?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.