De ce România are o mobilitate a forței de muncă aproape de zero

Mi-a atras atenția un pasaj dintr-un editorial:

În România forţa de muncă nu este atât de mobilă, iar plecările dintr-o zonă sau alta se fac foarte greu. Oamenii mai degrabă pleacă în străinătate. În cazul excepţiilor, companiile trebuie să ofere direct apartamente şi o creştere salarială semnificativă pentru a aduce forţă de muncă calificată.

Probabil ați văzut că încep să apară și pe la noi tot felul de nații asiatice, care nu sunt neapărat mai ieftine, dar vor să muncească și sunt dispuși să meargă acolo unde sunt locurile de muncă, pentru că românii sunt un pic mai greu de urnit. Sigur, excepția majoră este în domeniul construcțiilor, unde muncitorii înțeleg mai bine că, dacă pleacă luni dimineața de la Focșani și lucrează 5 zile în Brașov, fac mai mulți bani decât dacă prind o lucrare la două luni în Focșani.

Dar lipsa mobilității are 2 cauze.

Prima ar fi legea chiriilor, lipsa ei fiind principalul motiv pentru care oamenii se leagă de glie în loc să stea în chirie toată viața, cum fac unii vestici. Lipsa cadrului legal dă naștere abuzurilor și nesiguranței și oamenii preferă un credit pe 30 de ani în loc să se gândească să rămână mobili.

A doua ar fi caracterul. E greu să-ți faci prieteni noi când vii din fundul Moldovei, dai manelele tare prin cartier, parchezi pe locurile altora, fumezi în lift, urli la copii pe stradă și alte minuni. Normal că vecinii se uită la tine ca la urs. În loc să te integrezi în peisaj, tu te porți ca în orașul de rahat de unde ai venit cu foamea în gât și crezi că e OK ce faci.

Avem niște vecini care lucrează la un laborator de stomatologie, unii din Bangladesh, alții din China. Toți sunt atenți și cuminți, când nu înțeleg ceva întreabă, cer lămuriri, vor să afle de obiceiuri locale și alte asemenea. S-au încadrat mai repede în peisaj decât cei doi țărăneți mutați recent din Cluj (au mașinile pe CJ), pe care toată lumea din cartier în știe de cocalari gălăgioși și conducători infecți, și au 40+ și sunt middle management pe undeva.

muncitori

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Offtopic: Nenea, cu ce browser te mai dai pe interneti?

  2. NOU
    #6

    Xenofilule!
    Un credit pe 30 de ani nu inseamna ca nu esti mobil. Nu au disparut oamenii care sa plateasca chirie. Iar caracterul nu a fost niciodata un impediment. In primul rand pentru ca intai te muti si apoi iti dai seama ca nu te potrivesti in peisaj, in al doilea rand ca vei gasi cocalari in orice oras si in al treilea rand ca un cocalar nu stie ca e cocalar deci nu are jena asta.
    Eu cred ca mobilitatea redusa are alte cauze: frica de schimbare, legaturile prea stranse cu familia si prietenii, lipsa de economii (nu e usor sa te muti fara bani), salariile in general proaste.
    In alta ordine de idei, ai putea argumenta ca forta de munca din Romania e foarte mobila, dar e mobila in alte tari. Daca tot iti faci bagajele si pleci, mai bine pleci la Frankfurt decat la Bucuresti. Si daca faci calculul cati au plecat in ultimii 15 ani fata de cati au ramas, cred ca rezultatul va fi interesant.

    • Cred ca Zoso e cel echilibrat si mai puțin xenofil dintre influenceri.
      Arunca un ochi la Cetin sau Dumbocube sa vezi acolo labă în cerc cu plecatul din țară. Acolo daca ai 5000€/4500£ lire pe lună te simți sarak…

    • băiatul ăla de la dumbocube e cel mai bun exemplu de om care a suferit la viața lui multe umilințe personale și abia aștepta momentul să se laude cu benzul lui alb luat in rate și cu salariul lui. plus, pentru un tip care se pretinde foarte deștept, e prost grămadă.

    • Relax, glumeam. Citam un geniu neinteles.

    • NOU
      #10

      Also, wtf is a „Dumbocube”?

    • un păcălici care se crede teribil de isteț, dar e prost de băune.

    • NOU
      #12

      Asta am inteles dar care e mai exact? Daca ar avea cineva niste timp de pierdut si ar vrea sa se amuze, ce ar trebui sa caute pe google?

    • Cine este dumbocube?

    • Da un search pe Google : „Filozofie pe bordură”
      O sa găsești pe blog poze cu fluturași de salariu, poze cu casa din Anglia luată pe credit si plătită în 4 ani complet, poze cu masina. Nu glumesc.
      Cred ca daca esti convingător iti trimite si extrasul de cont în pdf.
      Mă îndoiesc că atunci când o duci cu adevărat bine, petreci ore pe net încercând să dovedești altora cat de bine iti merge.

    • poze cu casa din anglia la o oră de londra pe autostradă, achitată complet, doar că nu.

      poze cu mașina albă de cocalar care a suferit toată viața că alții cu mașini bengoase și pe care și-a luat-o în rate, deși face destui bani să o cumpere cu banii jos (și casa, și mașina, și cele două case ale vecinilor, plus 4-5 kile de aur pur).

      nu sunt poze cu nevasta pe care o umilește frecvent fără să realizeze asta, o puștoaică cuminte si ascultătoare, nu ca aia de dinainte, care l-a făcut de comandă. sau cu el, pentru că se teme că imediat cum pune poze cu el o să îl ia poliția, că a făcut multe chestii ilegale la viața lui.

      sau cu fosta nevasta, care i-a făcut un copil care nu e al lui (asta a povestit el, destul de senin, doar că e prea prost să realizeze ce spune).

      comenta pe aici intr-o vreme, până argumentele de tipul „fapta aia nu există că nu vreau eu, există doar faptele care mă ajută pe mine” și-au depășit termenul de valabilitate.

    • De aia nu il pot citi bloguri de moldoveni ajunsi la oraș (a se citi Bucuresti, Germania sau Ardeal). Vorba lu Zoso cu Clujenii aia.

    • Cocalari in orice oras…da, sunt sigur ca Sibiu sau Oradea sunt la fel ca Braila sau Alexandria…terminati cu ceausismele astea.

    • @Giani, @Mihail „cub deschis” (in engleza) . ro

    • NOU
      #19

      Am gasit, merci. Greu de citit.

    • Comentarii in principal negative, provenind eventual din partea cuiva in jur de 30+; e nevoie sa invatam toleranta, si sa admitem ca odata ce vedem partea negativa a caracterului, inseamna ca aceasta negativitate o purtam in noi.

      In Romania exista o situatie de exceptie: conform statisticilor, peste 90% din romani sunt proprietari, si aceasta traditie s-a perpetuat. A sta cu chirie e ceva relativ recent, se intampla in orasele mari, unde sunt si joburi (Buc, Cluj). Romanul nu e obisnuit sa se mute dupa job, ci sa stea in casa lui, suferind ca nu are job; plecand in strainatate capata o alta viziune, iar statul cu chirie devine ceva normal.

      Daca dv vedeti lucruri deranjante in comportamentul celor veniti din Moldova, Ardeal, etc…atunci sigur veti vedea si daca plecati in Anglia, unde amestecul cultural face sa aveti vecini de natii diferite, cu obiceiuri diferite, mult diferite de traditionala duminica cu mititei si bere, insotita de muzica populara, care evident poate deranja pe cel aflat in postul Ramadanului.
      E nevoie de mai multa experienta de viata si toleranta, pentru a putea accepta ceea ce nu putem schimba; nimeni nu va obliga sa tolerati nimic, Europa si lumea sunt deschise…dar oare ajuns acolo veti fi multumit de vecini??

  3. Sau motivul ar fi ăla din editorial plus faptul că dacă vrei minimul de facilități și condiții umane ori te duci în alea 2-3 orașe mari din Romania ori nu te mai duci deloc.

    Tot așa au venit unii să țină lecturi dinastea moralizatoare pe când eram la facultate. Că vezi domnule au venit ei din străinătate și au deschis fabrica în Răhățeii de Jos prin Hunedoara și nu înțelege de ce nu le vin ingineri și directori.

  4. La un moment dat, am fost aproape sa ma mut cu jobul la Iasi. Numai ca, firma nu oferea niciun fel de suport, gen gasit locuinta de inchiriat, etc.

    Ce ar fi trebui sa fac eu? Sa ma duc prima pe dreapta, sa caut sa inchiriez de la cine stie ce jegos, intr-o mizerie de cartier, si sa sper ca gasesc un coltisor de spatiu pe trotuar, nerevendicat de bastinasi, unde sa-mi las masina, in speranta ca o gasesc intreaga a doua zi?

    Si da, sunt middle management :)

    • middle management nu e partea aia din sandvici care se aruncă pentru că mai bine două felii de pâine? ;)

    • Middle management inseamna nici prea multe basini in cap, nici prea putine. Doar atat cat trebuie ;)

    • Middle management inseamna tipul ala care este foarte slab pe partea tehnica, fumator care isi face prietenii la tigara, tare in gura si de multe ori pupincurist.

      Hai ca stiu ca va plac generalizarile, cel putin suntem la Vali acasa, tatal „generalizarilor”.

    • Sa stii ca in Iasi avem si agentii imobiliare, chiar destul de multe.

    • Ce înțelegi prin ”să mă mut cu job-ul”?

      – era vorba de același angajator, adică era practic un transfer? Dacă da, era treaba firmei să-ți dea locuință de serviciu, într-adevăr;

      – era alt angajator? Atunci nu era treaba lor să-ți caute ție casă.
      În străinătate nu prea există chestii gen ”găsit locuință de închiriat” de către angajatori. În mod mai degrabă excepțional, unele companii menționează încă din anunțul de angajare ”oferim sprijin pentru găsirea de locuință”, dar sprijin nu înseamnă mură-n gură de tipul ”m-a trimis compania X să-mi dați casă” sau ”lasă că dau eu câteva telefoane”, ci niște repere în ceea ce privește zona, eventual un avans din salariu plătit ceva mai repede ca să poți acoperi garanția (echivalentul a 2-3 chirii lunare), garanție în caz că proprietarii/ agenția sună să întrebe ce hram porți șamd.

    • NOU
      #28

      Mutat la alt angajator in strainatate. Stat in casa inchiriata si platita de ei 3 luni. Ei au platit in plus firma de relocare (rezolvat cu orice inseamna acte, banca, gasit chirie dupa alea 3 luni, scoala pt copil etc) si transportul lucrurilor mele din Romania (impachetat, TIR, despachetat). Job nu de programator, nu de manager, nu cu un salariu extraordinar.

    • @Daniel – am 6 ani de cand m-am lasat de fumat, lucrez remotely, si am sefi straini, care nu stiu cu pupatul in fund.
      @Alex – preferatele mele: agentiile imobiliare. NOT. Iasi-ul am auzit ca e un oras frumos.
      @Ingrid – ambele situatii. Am mai avut si o oferta la Cisnadie, de exemplu.
      @Giani Mucea – in strainatate exista legi, si cineva care se asigura ca sunt respectate.

  5. Prima ar fi legea chiriilor, lipsa ei fiind principalul motiv pentru care oamenii se leagă de glie în loc să stea în chirie toată viața, cum fac unii vestici. Lipsa cadrului legal dă naștere abuzurilor și nesiguranței și oamenii preferă un credit pe 30 de ani în loc să se gândească să rămână mobili.

    Să ne readucem aminte de documentarul acela din China cu implozia imobilelor și apartamente goale.

    Avem niște vecini care lucrează la un laborator de stomatologie, unii din Bangladesh, alții din China. Toți sunt atenți și cuminți, când nu înțeleg ceva întreabă, cer lămuriri, vor să afle de obiceiuri locale și alte asemenea.

    Ah, cât de mult mă abțin să n-o zic p-aia cu serviciile secrete, că tot scrie tolontan întruna.

    –––––––––––––––––

    Bun, ar mai fi o problemă și cred că demitizez o altă practică, o lozincă din mintea multora: pregătirea oamenilor.
    Adică, „biznismenii” ăștia uită că România nu e Australia sau Chile. Mai e și problema batjocurei: fie la salarii, fie la ore de muncă, fie la ce mai știe fiecare. S-a mai discutat în trecut, mai ales pe partea cu agricultura și fermele, nu reluăm că n-are rost. Chiar pe pressONE și documentarul acela franțuzesc de la ARTE.

    Dar… se uită aspectul principal al muncii, aspectul care-l face pe un marțafoi cu 10 clase și un absolvent de facultate să fie aduși pe același plan: ucenicia/antrenamentul în timpul muncii.
    Este probabil cea mai jalnică, dacă nu jegoasă, abordare să crezi că legea muncii fizice s-a modificat din timpul Evului Mediu. Nu nene, ca să ai oameni pregătiți, trebuie să-i antrenezi chiar tu. E frumos și cu școlile profesionale, da, dar ălea nu mai există… pesemne că au o reputație proastă… pesemne că ăla care a absolvit facultatea oricum nu s-ar fi dus fiindcă „proștii” se duc si ai meseriasi ”prosti”… pesemne că e mai rentabil să înveți oamenii chiar la muncă, ucenicie pe timp real (dacă e s-o luăm ca IT-iștii), ca si asa isi cauta de serviciu.

    Și a se scuti vorba cu „te duci la facultate să te faci”… toți ne ducem la facultate fiindcă ne trebuie o hartie, toți știm că facultatea nu te învață să-ți faci treaba/meseria, toți știm câți s-au dus la Politehnică și s-au angajat la firme care vand aparaturi electrocasnice cu titlulri pompoase ca ”inginer manager de…”. A se scuti ”experiențele” anterioare.

  6. Si asta in conditiile in care la noi e banal sa inchiriezi un apartament, spre deosebire de vest …

  7. D-apoi aia crezi ca plecau din Cluj daca s-ar fi integrat acolo?

  8. Salut, sunt unul de-ăla care s-a mutat din oraș la un loc de muncă mai bun. Problema e alta (și eu m-am confruntat cu ea atunci): ai nevoie de un mic capital pentru mutare. Grosso-modo, dacă te muți într-un oraș cât de cât decent, cam 1200-1500 de euro, să ai pentru o chirie avans, o garanție, să-ți umpli frigiderul cu carne, ouă, lapte, de-astea. Plus să supraviețuiești o lună și jumătate că în România nu doar că sunt jefuiți angajații de stat, li se dă și salariul cu o lună și jumătate întârziere, legal (dacă te angajezi pe 1, primești avans începând cu 10 luna viitoare).

    Deci, mobilitatea e legată de bani, hai să verificăm cine are 1500 de euro într-un cont de economii și o să vezi cine-și permite mobilitate. Exemplul cu muncitorii în construcții e perfect, ăia primesc cazare și masă dacă se duc la o lucrare.

    • Avans primesti pe luna in curs. Lichidarea o primesti dupa 10 luna viitoare. Sau toti banii gramada dupa 10 luna viitoare

    • Depinde destul de mult in ce domeniu, la ce loc de munca te relochezi. Apartamentul meu face bani din relocare (platiti de firma, nu dau nume), am renuntat la chiriasi/turism de ceva vreme. Firma respectiva plateste angajatului toate chestuielile de relocare pentru minim 1 luna. Apartament, mancare, transport bunuri din orasul de bastina -> aici, daca ai nevasta/sot care are cunostinte in domeniul lor au prioritate la angajare cand au locuri libere. Aveam initial contract cu 2 firme, dar anul asta una din ele mi-au oferit mai multi bani cu conditia sa fie exclusiv la dispozitia lor.

    • aici, daca ai nevasta/sot care are cunostinte in domeniul lor au prioritate la angajare cand au locuri libere. Cam asta e definiția nepotismului.

  9. Cat castiga majoritatea romanilor?
    Isi vor permite chiria cand vor iesi la pensie?

  10. NOU
    #45

    Ceeeee?! Avem vinitici dîn Cluj?! Să se care acasă, huooo. Tu-le muma-n; ei cred că viu așa în alt oraș, cum vor?

  11. Mobilitatea „venim din fundul Pamantului ca sa muncim in Bucuresti” nu e tot mobilitate?

  12. „Am adus ingineri din Bucureşti, unii au şi salarii de 2.000 de euro” e mult pentru un inginer super calificat 2.000 de euro? cand acelasi inginer poate pleca mai la vest si poate castiga 5-7.000 de euro pentru aceeasi munca.
    De la Sibiu ajungi la Brasov in 2-3 ore, pe cand in Germania ajungi intr-o ora si ceva.
    Nu poti sta o viata in chirie , adica se poate dar pe la 35-40 de ani ai ceva bani stransi, poate o nevasta si copii, locuri de munca mai stabile si poti sa iti cumperi o casa pe credit.
    Cred ca mai degraba e lipsa infrastructurii, apoi pentru unii chiar si o marire de venit nu compenseaza cheltuielile in noul loc. Esti din Focsani si faci 1500 de lei, ti se ofera la Brasov 3000 de lei, chiria e vreo 250 de euro, daca mergi la 2 saptamani in weekenduri la Focsani ( 3-4 ore drumul) restul de 375 de lei ii dai pe drum. Sunt multi care ar pleca, dar trebuie sa vada o imbunatairi a calitati vietii, alta ar fi povestea cu focsaneanul daca ar primii peste 4000 de lei.

    • NOU
      #49

      Zoso vorbeste din filme. In completare la ce ai zis, ai nevasta ce lucreaza la Focsani, pana se muta si ea ,tot faci naveta . Copiii au prieteni, tu ai prieteni. Ii pierzi. Stai cu hainele in geamantan, facand in fiecare weekend naveta 3-4 ore, in Brasov nu ai viata sociala (cel putin o perioada). Plus dupa o varsta, nu mai faci prieteni noi buni. Amici doar, cu care vorbesti nimicuri la bere.
      Si material vorbind, apartamentele sunt mai scumpe in Brasov decat in Focsani, asa ca, pe termen lung, daca vrei sa nu stai o viata in chirie, ce iei pe mere dai pe pere.

      Lucrez in IT, au fost colegi ce au plecat din Timisoara in Bucuresti pe salariu mult mai mare. Dupa 6 luni s-au intors. Pentru ca viata nu e doar despre bani.

    • Vorbiți de salarii de 5000-7000 „prin vest” de parcă asta ar fi norma – apropo, probabil astea sunt sumele BRUTE, nu? :)

      Nu mai puneți botul la vrăjeli, că nu umblă câinii cu covrigi în coadă p-acolo…

    • NOU
      #51

      5000 eur in vest e un salariu foarte bun. Brut.

    • @wd
      Vezi ca in Romania se discuta de obicei netul (“cat intra pe card vere”), in timp ce in “vest”, se discuta doar brut (pe an, de obicei).
      Mai mult, cine câștiga in Bucuresti lunar un net de 2-2.5k EUR, nu ar câștiga mare lucru in plus daca ar pleca in Germania la acel salariu fabulos. Cei care pleaca din Romania, de la astfel de venituri, o fac pentru alte criterii, nicidecum pentru creștere de salariu.

  13. Pe lângă cele două motive expuse mai sus, mai este unul: sunt diferențe prea mari de prețuri (la orice) între cele câteva orașe mari și restul țării, diferențe pe care, de obicei, salariul și eventualele beneficii nu le acoperă.
    Unora nu prea le vine să plece de la 3 lei cafeaua la bodega din centrul comunei/micului oraș la minim 15 lei într-o „metropolă”.

    • Adevaru e ca daca tocmai te-ai mutat in alt oras…prima grija asta ar trebui sa iti fie, sa te afisezi in centru si sa iti iei cafele. Sa si postezi poze pe facebook ca sa vada amarastenii pe care i-ai lasat in orasu de bastina cat de bine iti merge.
      Preturile din auchan/kaufland sunt la fel in toate orasele. Diferente nesemnificative si uneori chiar mai mari in orasele mici. Nu mai zic de magazinele de la sat unde preturile sunt mult mai mari decat in magazinele din oras. Deci nu se aplica asta cu diferentele de preturi decat daca vrei sa o arzi cocalareste pe la terase toata ziua.

    • Lol preturile din superm sunt diferite si in acelasi oras ce sa mai spunem de orase diferite. Pbb ca traiesti pe alta planeta si da mi se pare normal sa te intereseze cat costa cafeaua , nu esti robot sa prestezi munca si apoi sa fii multumit ca nu iti scartzaie saibele sau suruburile. Oricum schimbatul localitatii nu consta doar in asta, spre exemplu pe mine ma dispera accentu de cluj sau de moldovean de peste prut probabil nu m-as putea integra prea bine..si conteaza si zona, vecinii, confortul sau discomfortul noii locatii etc.

    • Sau nu te interesează cafeaua în centru, dar vrei să comanzi mâncare acasă. Că n-ai avut chef să gătești într-o zi. Proaspătă, de săptămâna trecută: bunică-mea locuiește într-un oraș mediu, relativ turistic, urmează să se interneze vreo 2 zile în spital pt niște investigații. Problema nu e atât de gravă încât să necesite prezența neapărată a rudelor (care trăiesc la 250-300 km și care muncesc s-o ajute să plătească chestii). Dar ne-am gândit c-ar fi drăguț să găsim o firmă care să livreze mâncare la domiciliu/spital și să plătim noi cu cardul (da, știu, am uitat de unde am plecat, credem că peste tot e București). Nu am găsit nimic care să livreze mâncare (am întrebat și oameni din oraș), iar de plătit cu cardul pe net e de-a dreptul sf în zonă.

    • @John, clar trăiești pe altă planetă, vorba lu’ NIX. La faza cu prețurile nu insist că e clar că n-ai ieșit din orașul/ comuna unde locuiești.
      La faza cu cafeaua în centru, în schimb…Băi, când te muți într-un oraș cu totul și pe termen lung, da, te interesează și viața socială și culturală. Nu mergi acolo doar ca să schimbi locul de muncă și, după program, să te închizi în casă cu pufuleții în brațe, că nu-ți ajunge salariul decât de chirie și transport. Așa că ieși în centru, mergi la muzee, spectacole, concerte, evenimente. Că și d-aia ai plecat din văgăună, nu doar să nu-ți mai apară „comuna” în buletin.

    • Auzi si la asta, o arzi cocalareste pe terase…in plm, dar de ce muncesti?!

  14. Pardon, Romania are una dintre cele mai mobile forte de munca…Vestul Europei, America, peste tot unde se plateste bine, -plin de romanasi! Asta nu inseamna ca si castiga bine…Totusi, unii se mai intorc si uite asa mai cresc preturile la apartamente si case. Altii „stranieri” mai recunoscatori, trimit bani parintilor ca sa voteze cu cei care le-au trimis copii in strainataturi…
    Cat despre adaptarea la noua comunitate, daca nu e, nici seful al mare nu cere!

  15. „România are o mobilitate a forței de muncă aproape de zero”
    Juma’ de tara munceste afara, dar da, „mobilitate a forței de muncă aproape de zero”.
    Cacat.

  16. Pai daca esti stimulat destul de bine sa te relochezi, te duci. Nu schimbi locatia doar ca sa ramai cu aceeasi bani la final de luna in cont, ca na, salariu mai mare dar si cheltuieli mai mari.

    Un prieten doar a vrut sa schimbe orasul, asa ca s-a dus din Iasi in Cluj. Singurul ajutor a fost un bonus de relocare primit.
    Sau exemplu cu studentii. Multi vin in orasele mari si acolo raman, nu se intorc la locul de bastina.

  17. Uite un artiol fix pe subiect!
    „am întrebat-o despre alt obicei, ce s-a ales de domnul George, pensionarul și de ce se schimbă așa de des personalul acolo?
    – A, da, George nu mai este, a plecat în altă țară. Din păcate nu avem personal suficient, de asta suntem noi, șefii de raion, nevoiți să stăm la casă, în loc să ne facem munca noastră.”

    A plecat, frate, pensionarul in alta tara!

    https://www.dollo.ro/2018/05/pensionarii-casieri-mega-image/

  18. NOU
    #74

    Am văzut câțiva săraci de prin Thailanda, Vietnam, Laos, Bangladesh în România. Spre deosebire de chinezi ăștia stau la munca de jos: ajutor de bucătar, femei de serviciu, bone, grădinari și cam pe aici se învârt.
    Mult mai decenți și cuminți decât arabii, negrii, indienii.

  19. Infrastructura e de vina boss. In vest se face la greu naveta cate o ora cu trenul, de exemplu intre manchester si Sheffield trenurile is pline de navetisti la 5-6 seara. Dureaza 2 ore sa ajungi de la Manchester la Londra cu trenul, si englezii nu au trenuri rapide, si dureaza 6-7 ore intre iasi si bucuresti sau 9 ore iasi – brasov

  20. 1. firmele încă își mai permit să facă afirmații de genul: „noi în IT angajăm doar până în 25 de ani, iar tu, gigico, fiindcă ești femeie și ești încă studentă și ești în anul 2 și încă n-ai terminat facultatea cu specific IT, mai stai pe bară că noi n-avem nevoie de tine, acum ai 20 de ani, așteaptă până împlinești 25”
    2. orașele în românia sunt toate la fel, nici unul nu oferă nimic în plus față de altul, de ce ai pleca din mizeria din bucurești pentru a te reloca în jegul din cluj sau iași? ca să ajungi înapoi în timp, în evul mediu timpuriu?

  21. Mobilitatea interna a fortei de munca nu are logica decat in doua situatii .
    1.Esti tanar si nu ai inca obligatii.
    2.Esti pe o functie buna la o multinationala din Bucuresti si aterizezi pe o functie si mai gras platita la Cluj sau invers .Eventual mai combini si cu situatia de la punctul 1.
    3.Nu exista a treia varinata, astea sunt. Restul care lucreaza in constructii, agricultura , si alte domenii( mai sunt si alte meserii in afara de IT-isti si economisti !!), o sterg afara.
    De ce sa schimbi un cacat cu alt cacat !?

  22. Caz concret: tânăr inginer, angajat în multinațională cu criteriu de angajare mobilitate. Acceptată ideea, plecat din oraș mare la unul mediu zic eu. Prima problemă, caută singur chirie, convinge proprietarul că ai nevoie de contract declarat la finanțe și platit impozit, pentru că altfel nu primești banii de chirie de la job. Am convins proprietarul cu greu la faza cu declaratul la finanțe, doar prin promisiunea că plătesc eu impozitul.
    Gust amar, din partea companiei nicio implicare în a găsi ceva…a da, am stat o lună la hotel pe banii mei. Cauza? Alta companie in zona care aduceau muncitori de pe sate sau alte orașe, dar ghici ce, le căuta compania chirie și luau tot ce era decent pe piață.
    Am primit „oportunitatea” la un momentan dat, 6 luni in Ungaria. Am întrebat cum stă treaba, nu s-a pomenit de niciun ajutor in a găsi chirie, în schimb era aceeași procedură cu contract de închiriere. Maghiarii, prea puțini vorbitori de engleză sau nu vor să vorbească engleza. Refuzat oportunitatea cu zâmbetul pe buze.

  23. ai tu o treaba cu ratele pe 30 de ani. De ce nu te ajuta alea sa fii mobil? Plm, am apartament nu piatra de moara. Ar fi bine sa il inchiriez, dar momentan nu prea m-am chinuit sa fac ceva in sensu asta :D

    mobilitatea actuala mica e si din cauza ca nu prea mai ai salariati. Avem 4 mil. Cati vrei sa se mute?
    In plus. Exceptand Bucuresti + cateva orase mari, mutarile ar fi facute de dragul mutarii. Salarii mici, locuri de munca putine, unde sa te muti?

    Plus, ca s-a vorbit de asta, banii. Pentru mutare ai nevoie de 1-2k. Si strainatatea costa, dar stii ca acel cost o sa fie acoperit de diferenta de bani.
    *pe mine mutarea asta m-a dus undeva intre 5 si 10k.

  24. Forta de munca din Romania nu este mobila si pentru ca in cea mai mare parte a tarii (exceptand 3 – 4 orase mari) piata fortei de munca lasa de dorit.

    Sa zicem ca apare acum o oportunitate in Focsani (sau Vaslui, Craiova, Oradea, Alexandria etc), pleci din Bucuresti (sau de oriunde alt undeva) si te muti acolo. Daca peste 2-3 ani jobul respectiv dispare (da firma faliment, etc) ce faci? Mai gasesti ceva acolo? Sau iti iei geamantanul si pleci in alta parte?

    In plus infrastructura din Romania lasa extrem de mult de dorit. Daca situatia ar sta putin altfel, poate ar putea si romanii sa acceseze joburi aflate la 50 – 100 km de orasul de bastina….

  25. M-am mutat din Brașov în București. Pentru că bani și pentru că job. Și pentru că riscam să rămân acasă cu ai mei și mi se cam luase. Asta a fost o discuție amplă cu ce câștigi mamă în plus, dai pe chirie și rămâi cu puțin. Da, am reușit să-mi plătesc singură fără probleme garanția + avansul pentru o garsonieră (în condițiile în care câștigam destul de prost acasă, dar aveam ceva economii) și să mă descurc încă o lună până la salariu fără să mă împrumut. După aproape un an, ce ar fi de zis? Eram persoana care ar fi zis nu Bucureștiului la orice oră (încă nu simțeam cuțitul la os), dar nu știi niciodată unde naiba ajungi și ce șanse se ivesc. Stau într-o zonă decentă, mă mai bucur de spectacole de teatru și concerte, mai dese ca acasă. În cluburi n-am ajuns, nici nu mă pasionează. Nu mă văd stând pe termen lung aici.

  26. Firmele nu oferă sprijin în general; nu deconteaza chiria ; sunt instabile.
    Nu stii daca mai lucrezi peste 3 ani la firma deci nu merită relocarea.
    Un asa efort are sens daca te relochezi în vest pe salariu ×5.
    Jegosii cu firme în românia să aștepte la rând pentru că nu oferă condiții.

  27. Mda, am găsit români lucrând in Iran, am rămas prost când intelegeam ce strigă ăia unul la altul. Adică care erau șansele ca in BIK să găsești români? In Larnca tot hotelul era plin de personal român. La fel și in Alborg în Danemarca. Altfel nuuuuu, românii nu sunt mobili deloc. Preferă doar teleportatul prin zone unde mai sunt și plătiți! Acum pe litoral se cere de la ospatar 2% din încasările sale zilnice care să fie acoperiți din șpagă lui. Nu mai bine plimbi tava la o tavernă grecească si îl lasi pe Zoso să explice de ce sunt românii imobili?

  28. Paragraful pe care îl citezi mi se pare că reflectă bine realitatea zilelor noastre. M-am relocat pentru studii, dar am rămas datorită potențialului pieței muncii. După 10 ani de București, singura variantă pe care o consider este mobilitatea externă. Am un singur cunoscut care a plecat de aici tot în țară (Sibiu, o alegere bună dpmdv dacă vrei să rămâi), dar toți ceilalți s-au dus afară.

  29. In Brasov cel putin pe domeniul industrial treaba e clara. Cine are vechime de 15-20 de ani, stie ca printre primele firme mai seriaose s-a numarat la acea vreme Rolemul. Acolo a fost o cucoana, pe nume Stroe, care era micul Dumnezeu pe HR, ea taia si spinzura. Dupa ceva timp tipa s-a carat la Schaeffler si de sub aripile ei si-au luat zborul zeci de persoane, care la rindul lor s-au facut HR-isti la fabricile noi din jurul Brasovului. Si ce s-au ginditi ei la un moment dat, au facut pe linga scoala de sclavi Kronstadt si un pact de a nu fura angajati unii de la altii. Si uite asa stau salariile pe loc, degeaba vrei sa pelci altundeva ca nu te ia nimeni. Nu mai lucrez de mult in Bv, insa stiu de la fostii colegi, degeaba aplica ca nu-i suna nimeni, desi anunturile de angajare stau cu lunile pe net.

    • și în bucurești e la fel, șefii ne amenințau că nici n-o să ne mai angajeze careva vreodată dacă nu le acceptăm condițiile, că firmele sunt puține și șefii/eiciarijdii și restul se cam cunosc între ei – în plus, toți patronii vorbesc între ei și stabilesc niște limite salariale de migrare a angajaților, articolele alea în care se plâng că nu găsesc forță de muncă sunt pentru proștii care n-au muncit o oră în viața lor sau pentru lucrătorii de la stat care habar n-au cu ce se mănâncă pâinea pe la patroni

    • Mai de mult era pact dintr-asta si intre companiile mari nemtesti din Sibiu. S-a terminat de ceva ani.
      O fi mica mobilitatea totala, dar care e se concentreaza pe putine orase de destinatie. La Sibiu e mare invazie. Oi fi eu xenofob, dar n-ar fi atat de rau daca nu s-ar construi atat de haotic in localitatile satelit. De multi ani trebuiau create administrativ ,oficial si obligatoriu, zonele alea metropolitane. Atatea lucruri au ramas in urma realitatii in Romania…si realitatea si-a facut de cap.

  30. Eu sunt satul de astia de la care se plang ca nu gasesc forta de munca dar daca nu ai experienta nu ai nici o sansa, plus ca daca mergi la un interviu 80% sunt sanse sa nu ai nici un raspuns chiar daca spun ca o sa te anunte

  31. Este o chestie culturală, nu doar practica. In principiu, relocare in tara o faci doar prin “măritiș”, daca vreunul dintre soți chiar are o poziție de invidiat, iar celălalt il urmează. Altfel, romanii vor sa stea aproape de locurile unde au copilărit, unde pot avea grija de părinții Îmbătrâniți, etc.

  32. Eu am o intrebare: de ce e rau sa nu ne mutam? De ce tot zicem ca in afara lumea se muta cu munca, ca lumea sta in chirie? Nu este ca si cum cei care, in alte tari, fac naveta sau stau in chirie, fac chestiile astea pentru ca le e bine. Fac naveta ca la ei in oras le e rau. Sa nu-mi ziceti ca cei care stau in chirie, nu ar vrea casa lor. Stau in chirie pentru ca nu-si permit sa-si cumpere ceva… Toata naveta asta, sau statul in chirie decurg dintr-un neajuns. Deci de ce ne plangem ca nu ne este atat de rau incat sa plecam?

  33. Eu m-as reloca pentru o perioada de timp din buc catre estul tarii din motive de 3 ani de naveta in fiecare we si Un bebe care urmeaza sa apara. Si am doua probleme: 1.nu gasesc o chirie decenta care sa nu ne sparga bugetul si 2.lipsa diverselor facilitati gen spital privat, parcuri, locuri de iesit etc.

  34. Unii au credite. Chiriile sunt foarte mari. Altii au familii. Sunt destule cauze…

  35. Cum adica romanii nu sunt mobili? 4 milioane parca sunt in strainatate :D ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.