România agrară: terenul arabil nelucrat

capsuna

Ministerul Agriculturii va trimite în februarie la Parlament un proiect de lege prin care va propune sancţionarea celor care nu îşi lucrează pământurile.

De ce se taxează pământul nemuncit?

Pentru că am ajuns să importăm foarte multe alimente, în timp ce pe pământul nostru, altă dată rodnic şi mândru, se cultivă acum buruieni:

In 2010, au ramas nelucrate aproximativ 2,9 milioane de hectare dintr-un total de 9,4 milioane de hectare arabile.

Mai mult, suprafata aceasta aproape s-a dublat fata de 2007, cand terenul necultivat totaliza 1,5 milioane de hectare. (sursa)

Atunci când 1/3 din teren e nelucrat şi noi consumăm căpşuni Peru şi mure mexicane avem o problemă naţională.

Proprietatea e un moft

Atunci când deţii ceva şi nu poţi să îl întreţii sau exploatezi se cheamă că îţi faci un moft. Oricât de crud ar suna asta, ei bine, nu e. Nu e cruzime să îi spui ţăranului să vândă pământurile pe care nu le mai poate munci sau orăşeanului să se mute din 3 camere în două dacă nu mai poate plăti întreţinerea.

În Oradea, de pildă, pe pietonală sunt zeci de imobile cu faţada dărăpănată. Primarul a propus să plătească jumătate proprietarul, jumătate primăria pentru renovare. Imobilele sunt în continuare aşa, pentru că locuitorii ştiu doar să se laude că stau în centru, nu şi să întreţină bunul posedat.

Pământul nostru strămoşesc

La fel şi cu pământul. Noi importăm alimente şi cocoşul de la sat stă ţantoş în curte şi spune că e pământul lui de la bunicul şi face ce vrea cu el şi abia aşteaptă să vină perceptorul să îi ia taxe pe el că bagă furca în el, ca văru’ Moromete!

Sigur, există şi chestii nasoale, cum ar fi să îl cumpere alţii şi să îl muncească organizat şi industrial. Cine ar vrea aşa ceva? Mai bine să stea pârloagă!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Mai sunt unii care spun ca munca si cheltuielile nu acopera nici pe un sfert chinul si oboseala .Asta asa o fii ,dar multi prefera sa aiba pamant si sa aiba buruieni pe el , sa plateasca taxe la stat -cat mai mici posibile ,iar de recolte – nici nu poate fii vorba.Clar ca nu sunt bani .Asta e taranul roman .

    00
  2. Sa-ti zic eu cum e cu pamantul…. bagi bani si scoti mai putin decat bagi. Sa dau cateva exemple.
    Pana acum 2 ani produceam zmeura. O dadeam en-gros unora cu magazine. Care n-o vindeau .. pentru ca bagau adaos mare. Si ce nu vindeau imi dadeau inapoi. Pai eu am produs-o. Ti-am dat-o in stare buna. Pai daca nu esti in stare sa vinzi inseamna ca nu esti vanzator. Lasa-te de meserie. Veneau cu scuza: S-a stricat dupa 2 zile. Pai, dude! E normal. E zmeura. Nu e Cola cu E-uri. Trebuie s-o vinzi repede.

    Stiu pe cineva care dupa ce a muncit o juma’ de an, a crescut 50 porci… iar in decembrie i-a vandut unui abator. Care nu i-a dat banii pe loc, dupa care s-a desfiintat datorita multiplelor controale ale spagarilor de la Sanepid (abatorul s-a desfiintat). Cel care a crescut porcii nu si-a mai primit banii. Anul urmator a crescut iar. Cand sa-i vanda cu un pret (care era destul de scazut) au venit unii din Moldova cu porci mult mai ieftini. Si a ramas cu ei. Asa ca s-a lasat.

    Atata timp cat statul pune acciza pe benzina, nu intretine sistemele de irigatii, iar acolo unde exista sisteme de irigatii cere un pret pe apa care este comparabil cu cel din Irak (care cica au probleme cu apa, ca la ei e mult mai putina decat aici) sau Arabia Saudita nu ai cum sa produci competitiv. Asta e motivul pentru care nu se lucreaza pamantul. Pentru ca nu e profitabil. Bagi bani in agricultura un an, doi… dar daca nu obtii profit, iti bagi picioarele.

    Stiu pe cineva care avea in lucru 50 ha vita-de-vie. Dupa 10 ani in care a bagat mai mult decat a scos, a vandut-o unui italian. Italianul se bate acum cu suedejii care vara fura strugurii, iar iarna fura sarmele si taie vitzele pentru a le pune pe foc. Politia vine de 2 ori pe an, nu prinde pe nimeni s.a.m.d. Omul si-a angajat o firma de paza. Dar nu-si poate s-o plateasca tot anul. Ca ar fi mai scumpa decat lucrarile la vie.

    Astea sunt cateva motive pentru care nu se muinceste pamantul in Romania. Si mai exista alte 2 milioane de motive.

    00
  3. Poti sterge daca ti se pare deplasat. Chiar azi am primit link-ul. NU e blogul meu, nici nu ii fac reclama da e potriveste la fix:

    00
  4. nu e musai sa vanda terenul, il poate baga in asociatii

    00
  5. Problema este că ei consideră că statul trebuie să plătească tot, deci subvenționarea să fie de 100%, iar ei să trăiască din vânzarea produsului obținut prin munca lor.

    Deși are sens, varianta asta nu prea merge pentru că țăranii nu prea știu ce să cultive, deși ăia de la Județ pot să îi lămurească ce crește, sau nu, pe pământul lor.

    00
  6. nu-i chiar asa. proprietatea nu e un moft niciodata, ci este unul din lucrurile fundamentale care apara individul in societate. gandeste putin altfel. daca aperi suprataxarea unei proprietati normale, ce-l opreste apoi, pe maria sa statul sa-ti suprataxeze televizorul ca nu-l deschizi decat sa-l vezi pe badea, masina ca nu bagi in ea mai mult de 100 de litri pe saptamana, sau cartile ca nu le citesti? exagerez, bineinteles, dar problema e ca, cutia pandorei odata deschisa, nu se mai inchide.
    punctual, solutii exista. prima ar fi suspendarea subventiilor europene pe pamantul nelucrat

    00
  7. sa vina aia care au iesit la pensie la 45 de ani sa l lucreze asa i zoso?

    00
  8. Daca vroiai tu guvern sa ai terenurile lucrate LE DADEAI SUBVENTII CUM FACE GERMANIA FRANTA SPANIA ITALIA OLANDA.Dar tu vrei sa fortezi oamenii sa vand sau sa il arendeze ca sponsorii tai sa-ti dea bani si pentru campaniile 2012 2014!
    Ptr opinii dar mai ales critici va astept pe blogul meu:

    Multumesc anticipat!

    00
  9. Ai uitat să menţionezi şi practica ţărănească tradiţională: cum vine Fane de la oraş să cumpere pământul şi să cultive ceva profitabil, Ghiţă de la ţară bagă porcii (sau oile) în semănăturile lui.

    Ziarele spun că s-a întâmplat ceva asemănător prin Sicilia. :D

    ~Nautilus

    00
  10. Eu ma bucur sincer ca se baga impozite suplimentare pe pamantul nelucrat. Si mor pe taranii astia care-s batrani si nu mai pot muncii pamantul, dar nu l-ar da la o asociatie sau altora cu putere de munca pentru o parte de profit. Ce sa zic, sunt mult care gandesc asa: decat sa castige si altu’ ceva de pe urma pamantului meu, mai bine sa stea parloaga.

    Eu am parintii la tara si sunt inca in putere pentru a-si munci pamantul. Tot acolo am doi veri tineri care pentru ca n-au avut timp sa se ocupe de pamant, l-au cultivat cu lucerna. Stiti ce-i aia, nu-i asa, ca altfel n-ar mai trebui sa va dati cu parerea despre agricultura.
    Lucerna e usor de intretinut si nu necesita decat interventii mecanizate pe care le platesti sau le faci la intelegere cu cel care-ti presteaza serviciul. Adica ii platesti in lucerna mai la vara. Pentru ca lucerna-i scumpa si orice crescator de animale are nevoie de ea.
    Hai ca v-am dat o idee, dati fuga si luati un pogon de pamant din asta de sta parloaga.

    00
  11. E pacat ca avem atata pamant nelucrat dar asta nu este neaparat un lucru rau. Daca am vrea am putea sa trecem mult mai usor la o agricultura organica (pamantul este „odihnit”). „Parlogul” este gandit de natura in asa fel incat sa refaca solul si sa ajute la restabilirea padurilor care sunt specifice zonei noastre climaterice.
    Din pacate agricultura industrializata distruge solurile si cantitati importante de humus se pierd in fiecare an (in principal din cauza aratului).
    E usor sa arunci cu noroi in tarani dar incercati sa mergeti la tara si sa faceti munca lor pentru o zi si veti vedea ca nu este simplu deloc. Pe de alta parte munca ar fi mult mai usoara daca ar invata sa lucreze cu natura si nu impotriva ei, ca decat sa scoti x tone de grau la hectar cu y bani/kg mai bine o recolta mai variata (mai putina munca) si cu o productie mai scumpa (alune de exemplu).
    Cred ca legea ar putea fi o oportunitate si pentru cei de la oras sa ia o bucata de pamant si sa isi incerce norocul (nu va fi simplu dar cred ca satisfactia este mult mai mare cand vei reusi sa mananci un mar din pomul care l-ai sadit tu).
    Ca sa vedeti unde se poate ajunge cu multa munca si pasiune: https://youtube.com/watch?v=mzRzJRiUylg

    00
  12. Asta cu asocierea este destul de dificil, din doua motive
    a) experienta istorica a colectivizarii. Dupa ce o generatie intreaga a fost spoliata de bunurile sale, prin luarea fortata a pamintului la CAP, acum urmasii lor, care sint puternic influentati de experientele familiei, nu l-ar da la asociatie nici mort. In sinea lor, simt ca e o pacaleala

    b) (cumva coroborat cu prima) avem de-a face cu o trasatura culturala nationala: paranoia / lipsa de incredere. In termeni stiintifici gomosi se numeste „capital social” si este in strinsa legatura cu alt concept esential, cel de „incredere”. Pai romanii stau prost de tot la acest capitol. Parte datorita experientei istorice (dependenta de cale, cum ar zice teoreticienii), parte datorita specificului cultural.

    Uite aici:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Social_capital

    De-aia nu se asociaza oamenii in noile CAP-uri capitaliste, mai stralucitorilor.

    :(

    00
  13. In Oradea, primarul a facut chiar o lege prin care proprietarii erau obligati sa plateasca o taxa speciala pentru reparatii la fatade, dar s-a gasit prefectul sa anuleze legea, asa ca fatadele de pe pietonala au panza trasa sa nu mai cada in cap la oameni. Taranul roman, caruia statul comunist i-a luat terenurile si le-a recuperat cu sange si truda nu va fi niciodata de accord sa cedeze din nou terenul intr-o asociatie.

    00
  14. Nu va coafeaza „o noua colectivizare”? Buuuun: vindeti terenu’ mogulilor agricoli, ca sa nu platiti taxe.

    00
  15. situatia din Oradea pe care ai descris-o este identica cu cea din Praga. o darapanatura de oras, la aia se fura mai mult ca la noi, nu au renovat nimic din 1400, pute pe strazi a ruine statute. super locatie turistica, v-o recomand la toti.

    00
  16. Din pacate Romanii nu lucreaza cu cap, de exemplu, culturile bio care sunt foarte apreciate sunt binenteles si foarte rentabile, dar … multi stiu, putini fac :)

    00
  17. stefanv are dreptate. Din pamant scoti bani doar cu ceva noroc si cu extrem de multa munca. Nu consider ca nu se scot bani, pentru ca asa ceva nu se exista.

    pe de alta parte, fenomenul Ion (eu vreau pamant) sau moromente (e pamantu meu imi bag pl in voi) trebuie combatut. Taxa estem f buna, cu mentiunea ca uneori pamantul mai tre lasat si in pace (fara cultura) pentru un an.

    sau macar pus doar lucerna

    00
  18. pai normal, taranul este vinovat de toate relele, mai ales ca noi orasenii trebuie sa consumam rosii din turcia in loc de rosii din baragan.
    lucratul pamintului este foarte scump. in toata europa, agricultura este subventionata masiv printr-un sistem coerent si corect.la noi asa ceva nu exista, deci lucratul pamintului este mai rar.
    da, pamintul nelucrat ramine pirloaga nu numai pentru ca taranul e prea lenes, ci pentru ca si pirloaga este folosita de animale, care sunt si ele buna la ceva in gospodarie – de-asta nu se vinde.
    asociatia – asa cum este reglementata acum – este o absurditate economica. legile existente nu stabilesc un echilibru corect intre proprietar si arendas, ca urmare nici asociatiile nu prea functioneaza.
    nu mai dati vina aiurea pe tarani pentru ca habar n-aveti ce inseamna agricultura in contextul legislativ actual. sigur, putem spune ca nici taranii nu plesnesc de chef de lucru si mai au si probleme cu alcoolul, dar asta nu e cea mai mare problema. cel care trebuie sa asigure un climat legal si economic corect care sa incurajeze munca este guvernul. care se pare ca este putin ocupat cu alte lucruri…

    00
    • @PCH: e greu sa aduci roşii româneşti in supermarket. ştii de ce? pentru că vine real cu bascula, ia 100 kile dela tine cu 10 lei kilu, 100 de la mine cu 10 lei. stefanv aude asta şi el spune ca e mai şmecher şi cere 20 lei pe kil. ori real sau cora sau carfur nu au chef de manele din astea. macdonalds cumparau cartofii de la o fermă din apropierea bucureştiului. ani de zile totul a mers ceas. cand a murit româno-olandezul care avea firma, nepoţii au inceput sa frece bula. ba schimbau preţul, ba nu livrau la timp, ba nu raspundeau la telefon. nu aşa se face agricultura.

  19. Dacă ai pământ și îl lucrezi/întreții îți dă APIA aprox. 500 de lei pe hectar. (www.apia.org.ro)

    De ce să lucreze pământul dacă toate hypermarketurile aduc cu kilotonele legume și fructe din străinătate?
    Grâul, porumbul și alte cereale se importă din Ungaria (cel puțin în Ardeal), pentru că a nost nu-i de calitate.

    Ca o completare la commentul lu StefanV

    00
  20. cunosc multi oameni de la tara, inclusiv rude de-ale mele, care lasa pamantul varza pentru ca `nu se merita sa il dea la cooperativa`. discutiile gen `ba, dar macar iei ceva pe el, faci o treaba`, sunt inutile. `nu stiti voi la oras ce mafioti sunt astia, mor cu pamantul meu`. si cam aia e

    00
  21. Exista zone din tara (cel putin cateva stiu eu), unde daca vrei sa vinzi pamantul nu are cine sa il cumpere (chiar pe nimic – sume de genul 1-300 RON/ha).

    Pe de alta parte, in aceste zone nu exista (nici urma de) asociatii care se preia pamanturile de la tarani (cumparare/arendare).

    Cum in mare parte taranii sunt persoane in varsta (70+), ce pot face in acest caz?
    Lucreaza asa cum pot un minim gen 1ha, iar restul il lasa nelucrat.

    Cred ca daca 100% din aceste cazuri ar vine pamantul, nu s-ar imbunatati mai nimic.
    Cu alte cuvinte, cred ca problema nu e „moftul” taranului de a avea pamant, ci faptul ca nu are alternativa.
    Desi suna poate rau la prima vedere, alternativa e reinfiintarea acelor CAP-uri, care sa preia pamanturile si la le lucreze mecanizat/organizat.

    00
  22. Hai c-ati rezolvat-o si cu agricultura. Gata, pe cai! (tractoare n-avem)

    00
  23. Un hectar de porumb neirigat costa in jur de 2400 ron (daca platesti pe altii) si in jur de 1800 ron daca il lucrezi cu utilajele tale – de la arat la recoltat si lucrat ca la carte.
    Productia poate fi de la 5000 kg/ha pana la 9000kg/ha – depinde de cat a plouat, de teren etc.
    Anul asta 5000 kg de porumb se pot vinde cu 3500 ron.
    Deci in jur de 50% profit daca il lucreaza altii pentru tine si aproape 100% randament al profitului daca il lucrezi tu.
    Anul asta, pentu ca au fost ani cu preturi de 3 ori mai mici si productii mult mai mici, deci pierdere.
    Si toate astea fara sa pomenesc de subventia de 131 eur/ha (550 ron/ha).
    Agricultura facuta cum trebuie poate aduce intre 5-15% pe an randament al profitului. Nu e mult ,dar se poate si toti trebuie sa mancam.
    In Timis se vinde cu 930 eur hectarul. In Danemarca nu stiu, dar banuiesc ca e mult mai scump…

    00
  24. 930 eur hectarul terenul de categoria a II-a

    00
  25. Ministerul Agriculturii ar face bine sa ne dea o varianta prin care sa putem munci pamantul ala, tembelii dracului. Asa pot da sanctiuni la o mie de chestii pe care nu le poti face in tara asta.

    00
  26. din experienta personala, rotbav, 24 de km de brasov.
    1. cumpararea produselor de la tarani a ajuns de mult in stadiul bataie de joc.
    se incearca cumpararea a litrelor de lapte cu 0.30->0.50 bani / litru.
    oamenii prefera sa dea laptele la caini.
    e la fel cu orice produs.
    2. daca vrei sa intri in lantul magazinelor iti trebuie pile, apoi certificari. cred ca majoritatea stim ce inseamna asta.
    3. asociatiile nu stiu decat sa fure.
    cand s-a facut o asociatie la rotbav, timp de 2 ani, cultura data la tarani de pe 1ha de teren, a fost de 1 sac de grau. cica au fost ani prosti, si doar atata a iesit daca taiau costurile.
    la fel pentru sfecla, cartofi and so.

    nu taranul e problema.

    00
  27. Să se supra-taxeze tot ce poate produce şi nu o face!
    Ai putea să scrii 7 articole pe zi în loc de 4 şi să câştigi mai mult. N-o faci, plăteşti! Păi, ori suntem capitalişti, ori nu mai suntem… :lol:

    00
  28. NOU
    #31

    Taranii au produs mai mult pentru autoconsum. Multa vreme cu demnitate, era pamantul lor si trebuia muncit. Cei mai tineri nu o mai fac. Costurile mari cu lucrarile agricole, munca probabil nu sunt justificate de preturile de nimic la care sunt cumparate cerealele si legumele de la micii producatori. Ca oriunde, in sector castiga intermediarii si nu producatorii. Trebuie o gandire economica coerenta de sprijinire a asociatiilor agricole, taranii sa inteleaga ca e mai bine sa cultive in comun si sa primeasca unele facilitati de la stat.

    00
  29. Mai este un aspect despre care nu scoate nimeni o vorba: sunt munti de subventii EU (din buzunar romanesc) pentru proprietarii de teren agricol, pasuni etc ce se platesc anual. Verificarea cultivarii acestora, pentru eligibiltatea subventiilor, se face din avion (precizie mare :)). Evident ca asta nu contrazice topicul dumneavoastra – vorbim de munti de bani in subventii pentru cine trebe. :)

    00
  30. Unchii mei se ocupa de ani de zile cu agricultura. Acum dupa 21 de ani de munca reusesc sa puna deoparte intr-un an mediu 30.000 E de familie. Discutam acum ceva vreme cu ei si nu se pot duce la mare in timpul verii. Nu au cand ! Muncesc de dimineata pana seara pana la epuizare. Au gasit solutii si pentru desfacere (se duc ei la piata si vand) si pentru forta de lucru (lucreaza pamantul oamenilor fara bani cu plata in zile de munca). La bunicii mei in sat (400 de case)sunt cateva familii mai instarite(pana in 10). 50 de familii lucreaza pamantul si se descurca. 50-100 sunt batrani si lucratori la oras. RESTUL SUNT MURITORI DE FOAME ! Betivi toti (inclusiv femeile) stau cu pmanturile nelucrate, nu au animale (vaci, oi, porci) si au trait ani de zile din ajutorul de la stat. Ai mei nu iau pamant sa il lucreze pt ca NU VOR sa il dea. Taranul roman este invidios si prost. Prefera sa moara de foame ! 400 ron pe ha nelucrat e un inceput bun.

    00
    1. Proprietatea e garantata de Constitutie. Prin urmare, cu proprietatea mea pot face ce vreau atata vreme cat prin ceea ce fac nu incalc drepturile si libertatile celorlalti.
    2. Inteleg, punem supraimpozitare pe pamantul nelucrat. Atunci, sa suporaimpozitam si fabricile inchise de patroni pe motiv ca sunt nerentabile! Ca e acelasi lucru!

    Oameni buni, reveniti-va! Traim intr-o societate care promoveaza va valori individualismul, dreptul exclsusiv la proprietate si neamestecul statului in afacerile personale ale individului. Ca urmare, conform acestei filosofii, statul nu are voie sa ma oblige sa fac sau sa nu fac ceva cu un bun care imi apartine!

    Voi credeti ca aceasta supraimpozitare e data pentru ca taranii nu-si lucreaza pamantul (pentru ca nu vor/nu pot/ nu au cu ce)? Vedeti ca la finele anului trecut Comisia Europeana a cerut Romaniei sa permita cetatenilor UE sa cumpere terenuri inainte de expirarea perioadei de tranzitie convenite (2014).

    00
  31. Pe ei, mama lor de hoti. Chiar ma gandeam ca din cauza lor merge asa de prost agricultura. Statul a facut o gramada de programe, da subventii si protejeaza taranii iar ei, animale nerecunoscatoare, nu vor sa-si lucreze pamantul…
    Nu conteaza ca de la nivel central s-a distrus sistemul de irigatii, nu conteaza ca nu exista nici un fel de control legal asupra asa-ziselor asociatii, in care activele de la fostele CAP-uri precum si cele cumparate pe banii asociatilor au fost practic luate in nume personal pe societati noi de fostii presedinti de CAP, taranul e de vina ca e prost.
    La ai mei la tara asociatii au primit cota de produse ca si cum li se vindea, si li s-a mai oprit (in natura, din cantitatea care li se cuvenea, nu va ganditi ca au primit ceva in bani) 24% in plus pe post de TVA. Imi vine destul de greu sa inteleg cum vine treaba cu TVA-ul la un astfel de troc, dar ma rog…
    In orice caz, cei de la minister isi fac treaba, nu exista urma de indoiala, altfel nu cred ca ar fi portocalii, ci galbeni sau rosii…

    00
  32. Daca dai un search doua pe goagal se pare ca pamantul arabil nelucrat este vreo 15-20% din suprafata arabila. Deci procentul asta ne trage pe noi in jos? Din cauza asta importam noi? Clar.

    00
  33. Ai dreptate, nu e cruzime sa-l obligi pe taran sa vanda terenul nelucrat (intr-o oarecare masura statul are dreptul sa-ti impuna ce poti sa faci cu/pe terenul detinut), dar asta e departe de a fi o solutie.
    Proiectul acesta de lege este inca unul din sirul lung de „masuri” care incearca sa rezolve problemele tratand simptomele si nu cauza. Atata timp cat nu sunt alternative viabile (subventii comparabile cu cele de afara si platite la zi), nu are sens sa-i amendezi pe cei care au pamanturi pentru a-i forta sa le vanda. Nu de aia nu se face agrigultura la noi, ca nu ar fi unde…

    00
  34. Proprietatea e un moft, doar atunci când nu e vorba de proprietatea ta.

    Ce zici, ne vedem mâine să treci maşina pe numele meu… E doar un moft!

    Citiţi aici o abordare fără mofturi:

    00
  35. Profit 600 eur/ha porumb

    https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/calcule-pentru-culturi-rentabile

    sa imi explice si mie cineva cum de nu e rentabila agricultura?

    00
  36. Vreau doar sa subliniez un fapt: statul nu pune acest impozit de grija consumatorilor sau de grija de pamantul nelucrat. Pur si simplu a gasit un nou mijloc prin care spoliaza „legal” proprietatea. Vali, atentie mare la acest aspect – articolul tau induce implicit ideea ca noi importam fructe si legume din cauza ca sunt pamanturi nelucrate.
    Acum, sunt de acord ca exista o problema si in partea cealata, la tarani (proprietarii de pamant). Insa nu prin interventia statului, interventie violenta, se rezolva situatia. Oamenii vor gasi mijloace de a ocoli impozitele impuse de stat. Parerea mea e ca mai bine ar oferi sprijin si informare pentru accesul la fonduri UE (facute pe bune, nu aburelile nefericite de acum) mai ales la tara si ar incuraja sistemul privat, inclusiv prin reducerea taxelor si acordarea de facilitati de certificare a calitatii si a comercializarii produselor.
    Atunci s-ar gasi oameni cu spirit antreprenorial sa creeze valoare.
    Ar fi bine sa retinem ca de fiecare data cand statul intervine in economia reala nu provoaca decat distrugere si jale.

    00
  37. @zoso, neah, faptul ca cooperativa fura e un fel de legenda urbana.
    la fel aia cu preturile de kkt care ti le da pe produsele tale, ca sa le vanda la un amarat de 1000% profit.

    00
  38. Majoritatea pamanturilor nelucrate sunt sub 0.5ha si au peste 5-10 proprietari (in anii 90 sa-u eliberat titluri
    de proprietate pentru persoane decedate , intre timp au decedat si mostenitorii directi ,iar acum pentru a vinde o astfel de bucatica de teren sunt necesare 2 dezbateri de mostenire + cadastru + altee , astfel ca pretul primit nu acopera cheltuielile )
    Arendasii nu i-au in arenda decit suprafete mari si cu o calitate buna a solului.
    Subevntia la hectar o primesti numai daca indeplinesti anumite conditii ( una dintre ele este sa lucrezi mai mult de un hectar )

    00
  39. Abraxas, tu ai multe tractorase in farmville si utilaje agricole. Taranii nu au. Iti spune clar in articol ca e rentabil daca ai bani de investit si utilaje si nenea ala se plange ca a dat 27 de milioane la hectar.

    00
  40. Intamplator lucrez la o firma din domeniul agricol (distributie) si va asigur ca agricultura este rentabila (cu cateva conditii: utilaje, tehnologie respectata, samanta certificata etc). Daca mai adaugam economia gri din domeniu, as putea spune ca este un domeniu foarte bun, insa nu te poti lauda la bamboo ca tu esti agricultor.

    00
  41. Inca o taxa…si inca o taxa… inca o taxa….

    Daca noi credem ca luam usturoiu din china din cauza taranilor romani (pentru ca nu vor/nu pot/ nu au cu ce) sa-si lucreze pamantul, apai oameni buni, ne-am tacanit cu totii….

    00
  42. S-ar putea sa mearga asta cu biciul la romani: ori il muncesti, ori il luam (il iau altii care il pot munci).
    Problema este alta: tot ce inseamna restructurare de genul asta (taxe noi – normale de altfel peste tot in lume) apare cand suntem aproape de colaps. Mai mult decat atat, pun pariu ca in momentul in care se va schimba „puterea”, toata politica fiscala se va schimba.

    Deci, degeaba vorbim despre ce e normal si ce nu este. Este normal ceva ce functioneaza. Iar chestia asta nu are timp sa functioneze. :)
    Daca tampitii ar fi inceput „restructurarea” sistemului fiscal in timpul guvernului Bloculet 1, poate ca apuca sa functioneze cat de cat.

    In alta ordine de idei, batranii de la tara sunt vai mama lor. Si, intr-adevar, nu este rentabil ca ei sa „munceasca” pamantul in continuare.

    00
  43. rau e ca e scrisa prost legea.
    trebuia pus:

    x lei pentru ha de pamant
    y (unde y e mai mic decat x) subventie pentru fiecare ha de pamant
    z (y+z < x) subventie pentru ha daca se lucreaza mai multe hectare

    in modul asta nu parea ca ai o suprataxa pentru nelucrat ci ca ai subventie pentru lucrat :D

    00
  44. Eu vad mult mai simplu:
    – muncesti – primesti 500 RON de la APIA;
    – nu muncesti – dai la stat 400 RON ca sa le dam la aia de muncesc si mai punem si noi (statul) 100 bonus;

    Matematica elementara. Restul e bla bla, teoria conspiratiei si „Basescu e de vina”.

    In tara asta, cand vine cineva si propune un lucru normal, i se ia gatu’.

    00
  45. Ideea nu e rea, dar exista o problema de principiu : daca e pamantul meu fac ce vreau cu el, ca de-aia este al meu si platesc impozit pe el.
    De fapt Statul ne va obliga sa renuntam la pamant, pentru a fi cumparat de altii. Acei „altii” vor avea suprafete mai mari de pamant pe care le vor putea munci mai eficient.

    00
  46. Ete pla….
    Treaba sta asa: Am 3 hectare impartite in 7 parcele. NU am asociatie unde sa le dau sa le lucreze, NU am cui sa le vand, NU le lucreaza nimeni pe gratis.
    Bun, hai ca le lucrez eu. Dar n-am nici o siguranta a voi scoate profit, asa ca zecile alea de milioane ce le dau pentru arat/semanat/recoltat etc prefer sa le pastrez. E foarte simplu.

    00
  47. Recunosc n-am citit comentariile, dar ce te faci cu cei care vor sa vanda pamantul si nu gasesc cumparatori pentru ca nu-i rentabil sa-l lucrezi? Ce faci in aceasta situatie? Si crede-ma nu tin de pret ca vreau sa scap de el si de 3 ani nu-l cumpara nimeni. Le-am spus vecinilor sa-l lucreze GRATIS si n-au vrut. Nu-l cumperi tu?

    00
  48. Ministerul agriculturii suge. Daca ei nu dau subventiile la timp, eu nu sunt obligat sa infiintez culturi noi. Daca ei nu aloca motorina fara taxe la timp, eu nu ma pis in rezervor. Daca ei nu asigura o piata de vanzare, eu cultiv maracini si mii vand tot mie cu 1 leu tona. Sa nu zica ca nu lucrez terenu.

    00
  49. Daca mi-e permisa o observatie, remarc polarizarea argumentelor in functie de statutul social(?) al comentatorului. Sunt curios, cei in favoarea taxarii si-ar schimba opinia daca imediat dupa ce apasa butonul „comenteaza” ar fi improprietariti cu 100 Ha de teren, fara sa il poata refuza.
    Apoi, are cineva impresia ca daca toate terenurile ar fi cultivate asta s-ar simti in pretul de la hipermarket? E secolul 21 si daca la noi s-ar produce mai ieftin instant s-ar face arbitraj (termen financiar) si preturile ar reveni.
    Pana la urma fatada ce ii pica in cap trecatorului e una, e un risc real si actual – cere responsabilizare. Dar daca omul vrea sa isi vada terenul salbatic, cine are autoritatea sa ii spuna altfel.
    Taranul ala, oricat de incomod este pentru noi, poate ca doar bucata aia de pamant o are, poate ca e tot ce au strans cine stie cate generatii. Si tu ce faci? Il taxezi? Il executi silit cand nu poate sa plateasca, probabil alt venit nu are? II iei pamantul? Heh, suna a expropriere indirecta daca nu a nesocotire a dreptului de proprietate.
    Cum ar fi sa iti taxez telefonul pentru ca nu vorbesti suficient la el? Sau masina pentru ca nu transporti un numar arbitrar de oameni?
    Si da, suna frumos discutiile de principiu dar „realitatea e complexa si are multe aspecte.”
    Si societatea in care traim nu e tocmai corecta (in special economic) dar daca facem reguli hai sa le facem ca si cum nu am stii in ce rol vom fi distribuiti dupa aceea.

    Cu stima si consideratiune!

    00
    • @Lupu: hai să presupunem că descoperim un om care are IQul 380. ar putea face minuni in zeci de domenii, dar nu are nici o diploma de facultate. ce facem? il lăsăm să muncească la cora, pentru ca asta fac ăia cu liceul, sau îi dăm ceva pe măsura lui?
      cam asa e si cu pământul…

  50. pt cei care cred ca din agricultura nu se fac bani se inseala.in acest moment subventia este de 137Euro/Ha(575.4 ron/ha) si desi productia sa zicem la o cultura banala de grau este scazuta facand o medie de 2500kg/ha raportand pretul graului din august 2010 care era de 0,75ron/kg(1875 ron)rezulta suma de 2450 ron subventie + productie ha din care scadem 300 ron arenda +700 ron infintarea culturii(care inseamna pregatirea terenului+insamantarea+fertilizare+aplicare tratamente preventive+) rezulta un profit de 1450 ron la ha. dar in conditiile din romania cand se declara productie de 1000 kg/ha si restul se vinde la negru normal ca nici o societate agricola nu o sa fie pe profit.
    toate datele sunt reale puteti sa verificati.in acest moment pe piata romaneasca exista mai mult grau decat s-a declarat ca s-a produs si asta datorita evaziunii fiscale,din punctul meu de vedere pretul graului in acest moment este marit artificial pt marii samsari,cei care au achizitionat cantitati mari de grau au avut din timp informatia ca rusia si ucraina vor sista exporturile de grau.

    00
  51. Nu stiu cati din puii de razesi sau de iobagi de aici au tinut vreodata sapa in mana sa stie ce e aia agricultura, dar sunt putini care au comentat bazat pe experienta si nu doar pe articolele din revistele stralucitoare.
    In primul rand, ca sa te apuci de muncit pamantul ai nevoie de bani. Presupunem ca tu, Dorel, muncitor disponibilizat de la Institutul de cercetare a zborurilor spatiale romanesti, apuci nevasta de o aripa si te muti la dracu in praznic, unde ti-a lasat bunic’tu 2 pogoane de pamant si casa batraneasca, sa te faci fermier. :-)
    Lasand la o parte faptul ca ai buda in fundul gradinii si iesi in toiul noptii cu izmenele in mana sa te usurezi pe vreun stalp de gard, ca te speli la lighean sau pui puradelul sa tina antena in varful nucului din gradina vecinului Pandele, ca sa poti urmari stirile TVR, cand vrei sa te apuci de agricultura, constati ca-ti trebuie bani de arat, discuit si semanat (cam 1200 de lei/ha era anul trecut pretul in Sascut, la granita jud bacau cu Vrancea).
    Dorele, daca n-ai bani, fugi sa te imprumuti la banca, dar nu vrei sa girezi cu casa, ca nu stii ce culegi la toamna (deh… intre agricultura si zboruri spatiale nu prea e legatura, poate doar cand cad MIG-uri), asa ca banca iti da cu flit.
    Sa zicem ca te imprumuti de la rude si semeni grau (mai ai nevoie de bani de ierbicidat si recoltat, pe care ii scoti tot de la neamuri, ca somajul nu-ti ajunge nici de mancare). Daca e un an bun, cu zapada (sa infrateasca planta), fara prea multe ploi (sa-ti mucegaiasca graul pe spic), reusesti sa recoltezi cam 5000 de kg la ha (cu samanta certificata) fiindca nu ai avut bani si pentru ingrasaminte chimice (ai fi recoltat cam 20-25% in plus).
    In conditiile in care in toamna, societatile de panificatie ofereau taranilor 0.3-0.35 lei/kg (iar un covrig e 0.5 bani la noi si 1 leu la Arhio), credeti ca aveti de unde restitui banii imprumutati, DOREILOR?
    Cluma cu trecerea la asociatie e sarata, Arhi nu s-a gandit cat plateste taranul impozit pe terenul proprietate pentru sacul de grau pe care-l ia de la asociatie ;-)

    00
  52. Nitu raducule, de unde ai scos preturile alea, mane? ori esti tu rupt de realitate, ori la voi tractoristii lucreaza mika… :-))

    00
  53. Vi se pare logic sau legal sa fii obligat sa platesti ca nu folosesti un bun al tau? De ce nu ar baga de maine taxa pentru Zoso, ca are 5 locuri in masina si foloseste doar 1? Sau pentru un batran pensionar care sta intr-un apartament de 3 camere si foloseste doar 1, in loc sa inchirieze alte 2 si sa aduca un profit? De ce nu ar fi o taxa pentru cei cu spatii de inchiriat goale, si tot asa? Mie mi se pare aberant sa dicteze statul pe proprietatea privata.

    Agricultura la tara e extrem de diferita de cea de la oras, sau cel putin datele ei. Un tractor clasic, u65 consuma 30 de litri/ha la arat, si un litru o tot fi 4 lei, as vrea sa stiu cum ajunge nenea ala de mai sus la un cost total de 750 RON/ha cand doar aratul e 1200, cu utilajele tale. La fel, el vinde graul cu 0.75 ron si are un profit bun. La mine in Dobrogea cine reusea sa il vanda cu 0.50 RON era fericit. Problema e ca el va spune voua pe blog, si toti il credeti, ca pare om serios, si ca mirati ca nu face nimeni agricultura. Daca el spune adevarul, am si eu de lucrat 300 de ha cu arat, semanat, ierbicidat la 750 ron/ha, il astept.

    00
  54. Sa vedem:

    Investesc bani si timp in agricultura,cultiv grau si recolta e buna.

    Am de ales intre:
    a vinde pe un pret de nimic( ba e prea mare oferta, ba nu e de calitate)
    a exporta (buna gluma :)) )
    a il tine in siloz(la niste tarife mari)

    Anul viitor,fortat de o lege idioata, vand pamantul pentru care bunicii mei au facut inchisoare pe vremea comunistilor jmecherilor care vor sa cumpere pe pret de nimic.

    Intai ofera-mi conditii si abia apoi obliga-ma sa fac ceva!

    Pamantul a mai ramas de furat din tara asta ;)

    Lasa ca protestez si eu asa cum protesteaza astia cu benzina si il las necultivat, poate la un moment dat se trezeste un blogger sa faca un articol despre asta.

    Zoso, aveam mai mari pretentii de la tine.
    Dupa articolul cu porscheul am zis ca ai gresit si na… e uman a gresi dar cu acesta deja o dai rau in prostie.

    00
  55. @Zoso: Normal ca il lasam. Cine suntem noi sa hotaram ce face el cu viata lui? Si cu pamantul e la fel.. e al lui sa faca ce-o vrea cu el. Terenul tau e acest blog, de acord? Ce ar fi sa vina statul sa te oblige sa pui un banner, asa arbitrar, fie si pentru o cauza nobila – stiu si eu, lista adreselor primariilor din Judetul Brasov? Eu m-as simti ofensat.
    Nu stiu daca merita publicat comentariul acesta, anyway, there it goes.
    Problema dreptului de proprietate este la nivel conceptual una foarte controversata. Fliosofia proprietatii a fost abordata de multi (Aristotel si Locke imi vin acum in minte) si nu degeaba.
    Uite, dintre toate bunurile ce pot fi proprietatea cuiva exista unul singur ce este intr-o cantitate finita absolut (nu poate fi mai mult sau mai putin), nu poate fi produs, creat si nici nu necesita influenta umana majora pentru a exista. Vorbesc aici desigur despre pamant.
    Si atunci cum poate fi cineva proprietar pe ceva ce nu a fost facut si nu poate fi facut de nimeni? Aici intervine elementul social.
    In lipsa organizarii sociale fiecare se simte proprietar pe ce poate. Tot asa, cineva poate veni peste respectivul si acesta probabil se va apara, folosind violenta pentru a-si pastra proprietatea.
    Cand ne-am organizat social am renuntat la posibilitatea de a ne face singuri dreptate si am lasat-o in mana administratiei (prin delegare). Administratia asta la randul ei e sustinuta de taxele platite de proprietari, fie ei de teren, forta de munca sau orice altceva.
    Daca administratia se hotaraste ca nu doar administreaza ci dispune de tine si bunurile tale ea isi depaseste mandatul. Si devine un sistrem feudalist. In sistemul feudalist regele detine intreg pamantul si-l imparte in domenii catre nobilii direct subordonati lui. Iar acestia la randul lor fac la fel cu cei din subordinea lor. In sistemul acesta (vasalic) daca cadeai in dizgratie ti se retragea titlul nobiliar si totodata dreptul asupra pamantului primit.
    Poti vedea o paralela?
    Cand cineva poate intra peste tine si sa iti spuna ce sa faci cu ce e al tau avem o problema. Treaba asta se poate face doar in limitele necesare pentru a nu-i pune efectiv in pericol pe ceilalti. Dar sa fortezi pe cineva sa faca ceva anume cu bunul sau sa il vanda e neplacut si orgoliile sau gelozia nu sunt argumente decat in dictaturile sud-americane.
    Felul in care e respectat dreptul de proprietate e masura civilizatiei unui popor.
    Si nu ti-e respectat acest drept de n ori pe zi fara sa ti dai seama: nu primesti restul complet la casa, nu iti spune banca toate comisioanele, parcheaza cineva pe locul de parcare inchiriat de tine, BNR se joaca cu inflatia, ai un vecin ce da gauri in pereti duminica la 8 dimineata, iti zgarie cineva portiera la masina, et cetera, et cetera, ad nausea.

    Si pana la urma toata povestea asta e o mizerie. Pedepsind sigur nu motivezi pe nimeni sa se schimbe (da o privire peste puscarii, din ele ies doar sfinti, nu?!). Cine o sa stea sa constate daca fiecare palma de pamant e cultivat sau nu? Crede cineva ca banii din taxa vor acoperii cheltuielile cu „constatarile si constatatorii”? Fie si asa, daca cineva nu va plati, il executi? II vinzi terenul, casa, camasa de pe el? Cred ca ar fi o miscare sinucigasa. Cati ani de management exemplar ar trebui pentru ca Romania sa fie competitiva agricol, daca sa zicem maine toata lumea si-ar da terenul agricol unui manager unic, oricare ar fi el?

    Si atunci de ce nu folosim lama lui Occam? Care e cea mai simpla explicatie pentru taxa asta?

    Stiu, sunt multe vise spulberate in tara asta. Unii au vrut pamant, altii casa, altii masina, etc. Odata parea mai usor de obtinut, azi nu prea. Totusi poate ca ar trebui sa avem mai multa demnitate si umanitate in noi si sa ne abtinem de la a judeca si condamna. Sau macar ratiune – cand stim cu totii ce face statul cu banii sau cum se fac afacerile in tara asta – cum poate cineva sa conceapa ca o taxa in plus e o idee buna?

    /rant

    P.S. Nu vreau sa schimb opinia nimanui si pornesc de la ideea ca am poate maxim 50% dreptate.

    00
  56. ceva normal … aplicat de mult prin tarile „civilizate”, pe la 1600 spre 1700 … adica o forma corecta politic de deposedare de capital a celor slabi si fara aparare …

    si, spre deosebire de colectivizarea comunista, de data asta va fi facuta legal si va avea efecte permanente … fara posibilitate de scapare …

    pentru ca impozitul minim nu face altceva decat sa iti impuna un nivel minim al productivitatii pe capital … scoti mai mult de 400 RON pe ha scapi … nu scoti, singur te ceri afara din sistem pentru ca altfel iesi in pierdere, dai mai multi bani decat scoti de pe acel pamant …

    IAR PENTRU EI PRODUCTIVITATEA SE MASOARA IN BANI NU IN VOLUMUL PRODUCTIEI AGRICOLE! ii doare undeva cati bizoni mioritici hranesti cu productia ta agricola, ii intereseaza doar pretul de vanzare!

    nu intra in calcul productia fizica, nu intereseaza pe nimeni asta, CI CATI BANI OBTII DIN VANZAREA PRODUCTIEI! … pe statul hot nu il intereseaza ca produsul agricol pe care il obtii are preturi mici in bataie de joc, ca nu ai acces in supermarket si nici la pietele cu vad, el cere 400 RON fix pe ha! …

    sa vezi ce repede se recolectivizeaza romanica! cum vor fugi de pamant taranii! iar cei care nu pricep cu vorba buna, vor fi convinsi si ei dupa cateva ture de crize pe piata agricola, cu preturi in bataie de joc la produse, exact cat sa iesi in pierdere si sa dai mai multi bani pe impozite decat vei obtine din vanzarea productiei …

    ;-)

    altfel spus comunistii sunt mici copii pe langa capitalisti cand vine vorba de transferuri fortate de capital din mainile celor care „nu le merita” in mainile celor care „le merita” … pentru ca doar piata decide cine are acest priviliegiu sau nu

    bataia de joc cu care am tratat capitalul industrial construit de ceasca deja se razbuna viguros … pretul la pompa al benzinei nu spune decat adevarul, ne meritam soarta!

    vine repede ceasul adevarului si in domeniul agriculturii … cand transferul de capital va fi complet din mainile celor care nu il merita in mainile celor care stiu cum sa il valorifice, nu sa isi bata joc de el, sa nu ne miram de preturile viitoare la produsele agricole! vor fi la fel de ciudate ca acum cel al benzinei de la pompa!

    00
  57. La zoso in cap e o delicioasa combinatie intre capitalism, libertanism, si socialism. Fiecare articol vine cu un punct de vedere nou, inconsistent cu argumentele din articolele anterioare. Singura consistenta e mustruiala colectiva intr-un limbaj nimicitor.

    Imi placi.

    00
  58. am cam 6 hectare de teren mostenite de la bunici ,strabunici si asa mai departe in satul de langa orasul unde stau eu.invit pe oricine vrea si crede ca poate, sa vina sa munceasca acel pamant.sa vedem daca mai apoi cei ce ii critica pe tarani vor mai avea aceiasi parere.

    00
  59. Si cum vor pune ei in aplicare legea asta? Vine un tuturel de la Fisc si bate Baraganul in lung si lat si cand vede o parloaga se duce la primarie si intreaba a cui e?

    Ba nu, o sa intre pe Google Maps si cand vede parloaga, ia coordonatele si le baga in sistemul informatic super performant si actualizat si afla cine e puturosul, doua clickuri si gata, l-a ars pe fraier.

    Dam si noi legi, asa, ca sa ne aflam in treaba. Inca o dovada a incapacitatii clasei politice.

    Noi importăm alimente şi cocoşul de la sat stă ţantoş în curte şi spune că e pământul lui de la bunicul şi face ce vrea cu el şi abia aşteaptă să vină perceptorul să îi ia taxe pe el că bagă furca în el, ca văru’ Moromete!

    Importam alimente pentru ca statul nu are nici un interes sa investeasca in agricultura, pentru ca nu obtine un profit imediat, sunt investitii pe termen lung, mai bine ii lasam pe astia cu hipermarketurile sa faca pe haiducii si luam de acolo impozite pe salarii si TVA luna de luna.

    De aceea cocoşul de la sat produce cat sa se hraneasca pe el si familia lui si il doare in furcoi ca tu mananci rahaturi aduse din import. Stiu multi oameni la tara care au incercat sa faca ferme, sa devina producatori, insa cat timp statul nu isi da interesul, nu fac nici o scofala. Multi s-au lasat pagubasi.

    Si da, si eu as baga furca in unu care vine doar sa-mi ceara!

    00
  60. oricum in realitate cand o sa vina perceptorul sa taxeze o sa descopere ca nu are pe cine … taranul prost de pute o sa dea din umeri la intrebarea fatala: a cui e terenul!?

    ca nici statul habar nu are cat pamant are cat e arabil si al cui e! daca da taranul faliment, si cedeaza terenul pe care nu il poate lucra si nu poate plati nici taxele cerute pe el, ce o sa il lucreze mai bine statul?

    ca taranul ala prost de pute lucreaza cat pamant poate … nu are nici o importanta ca e al lui sau al puturosului de la oras cu fumuri de taran, important e cine ridica mana si e prezent la apel cand trebuie stransa recolta … pun pariu ca el si cele 10-20 de suflete inca in putere care mai misca pe zeci de km patrati vor fi singurii care vor raspunde prezent … nici statul nu se va obosi sa stranga recolta nici fermierul cu palat la oras … ca nu se merita! banii pe care ii iei pe recolta nu acopera oboseala si cheltuiala de a o strange!

    si uite asa ramane statul cu buza umflata, va lua fix zero lei din noua taxa, si taranul prost tot taran … va cultiva cat pentru el, nu conteaza pe pamantul cui ca oricum e al nimanui si cat va sti el ca poate vinde direct, fara facturi,taxe si impozite …

    cum facea si moromete! n-am! n-am nimic!

    00
  61. bai idiotilor!
    voi stiti cati bani bagi intr-un ha?
    si sti ca daca nu ploua si nu ai sisteme de irigatie ai pierdut tot ce ai bagat in pamant?
    de unde ia taranul roman bani sa munceasca din nou acel ha?
    i-i da statul asta plin de curve si de puscariasi , de pedofili si hoti ?
    jegosilor, toti va dati cu presupusul si guvernul i-si bate joc de noi
    SI DACA EU AM UN HA SI NU VREAU SA-L MUNCESC; ESTE TREABA MEA CA EU SUNT PROPRIETARA NU STATUL
    EU PLATESC IMPOZIT CARE ORICUM NU ESTE CORECT
    VRETI CAPSUNI DE ROMANIA ? MARS LA MUNCA SI CUMPARA-TI PAMANT SI MUNCESTE
    DE CE ASTEPTI CA TARANUL SA-SI MUNCEASCA PAMANTUL LUI SA-TI DEA TIE PRODUCTIE ROMANEASCA SI FARA CHIMICALE
    SUNTEM O RASA DE JEGOSI SI DE LASI

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)