Români românind: parcuri fotovoltaice și terenul agricol

Comentariile de la acest video sunt tot ce trebuie să știți despre cum înțeleg românii lumea și realitățile.

Așadar, se instalează un parc fotovoltaic într-o zonă a României care se deșertifică progresiv de ani de zile. Am scris despre asta în 2020, în 2018 și naiba mai știe când. Anual sunt articole în presă despre cum plouă atât de puțin și sudul României se deșertifică, atât de multe încât inclusiv aerieni ca vloggerul de tech a reținut informația asta. Plus, se vede asta cu ochiul liber.

Ce e amuzant e că nu poți intra într-o curte din sud și să nu observi un anume tip de țeavă rotundă folosită la construcția de bolte de vie, de obicei. Țevile de la irigații, furate de românii verzi de pe câmp după căderea comunismului. Că…așa se făcea.

O altă știre care a trecut pe la urechile tuturor românilor verzi este că Ucraina, o țară în război, exportă mai multe cereale decât noi. Nu văd prea mulți români întrebându-se cum se întâmplă asta, noi fiind “grânarul Europei”. Probabil ne-au luat fața că noi eram ocupați să românim sau să instalăm panouri fotovoltaice.

Dar cea mai amuzantă fază e aia cu “noi ce o să mâncăm”. Păi, nici acum nu mănânci prea mult din România. Că tac-tu, ăla care ară pământul cu calul, abia are pentru el. De aia e rupt în cur. De aia și tu ești rupt în cur. Nu de la el vin legumele și cerealele pe care le consumăm, vin de la țări care fac agricultură cu tractorul.

Și normal că nu putea să lipsească clasicul “nu aici trebuia făcut, ci dincolo”.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2497
    • Sa fii granarul Europei e un pariu prost in 2023.

      2,5 milioane de romani (25% din forta de munca) lucreaza in agricultura producand 4% din PIB. Si asta cu subventii la greu si scutiri de taxe pentru agricultori. Exportul aduce 4 miliarde euro/an. Adica aproape cat exporta uzinele de la Dacia (5 miliarde).

      Comentariu apreciat.8211
    • Agricultura se face cu cap, nu doar cu „munca”. Degeaba faci o recolta frumoasa daca nu ai unde sa o vinzi. Sa mergi la piata e o pierdere de timp, trebuie construit intreg lantul: productie, depozitare, vanzare, livrare. Eventual schimbi recolta cu ceva care se vinde. Daca nu poti face asta, lasa pe altul care are idei mai bune.

      Comentariu apreciat.481
    • Deși cineva trebuie sa o facă și pe asta, agricultura înseamnă sărăcie.

      Cine este dispus sa plătească valoare adăugată mare pe mâncare? Nu cumva toți ne plângem când mâncarea se scumpește?

      613
    • @Rumbu Problema este ca populatia nu mananca Dacii la pranz, iar aia 2,5 milioane de romani nu lucreaza numai pentru export.

      45
    • Mai bine produc o Dacie cu 5.000 de EUR si o vand cu 15.000. De zece mii cumpar cate cereale vreau.

      Nu vad unde e avantajul sa vand cereale de 15.000 si sa ma coste 20.000 sa le produc. Doar asa sa mi se mangaie orgoliul ca sunt granarul Europei. Nu conteaza ca merge la export sau nu, pe mine tot 20.000 eur m-a costat.

      Graul ala nu ar trebui vandut direct, ar trebui facut faina, faina ar trebui facuta cozonac si vanduti cozonacii.

      Hai sa ne uitam la Austria, n-are gaze, n-are petrol, n-are lemn, dar face legea pe pietele respective cu produse finite. N-o sa auzi niciun austriac mandru ca lemnul sau petrolul e austriac, dar au pib-ul de 4 ori mai mare ca noi pe cap de locuitor. Fiindca iau lemnul de la alti fraieri, adica de la noi, astia mandri.

      Comentariu apreciat.452
    • @Rumbu problema e că din ăia 10.000 care-ți rămân, vreo 3.500 îi dai ca să-i ții în spate pe ăștia care fac agricultură cu calul. Deschideți uzina TRACTORUL că vrea lumea să are și nu ezistă utilaje și agregate!!! Am zis!!!

      80
  2. Noi nu am fost niciodata granarul europei, e o vrajeala comunista de doi bani, Romania are 14.7 milioane de hectare arabile pe cand Ucraina are undeva la 42 milioane de hectare arabile, asa ca asta cu Romania granarul europei e un mic comunist… iar cpomentariile din postarea aia.. sunt efectiv a unor oameni care nu au nici o treaba, daca cand vezi ca pe terenul ala e practic desert si ala intreaba noi ce mancam… e clara treaba..

    Comentariu apreciat.13625
  3. Nu am fost niciodata granarul Europei. Nici nu trebuie sa fim. Dar ar trebui pe cat posibil sa mancam si sa consumam din local pt ca la ce terenuri/populatie avem ne ajunge si chiar putem si exporta putin. Terenul ar trebui defragmentat, facute ferme serioase, sere, irigatii, subventii si control serios si ai avea suficiente cereale, legume si chiar si carne sa hranesti din „intern” tot anul. Dar nu are nimeni asemenea politica sau interes.

    Indecis. Tu ce zici?3425
  4. Granarul europei cand fiecare tine o Tarla de 1 hectar pe care nu face nimic. Nu il da in arenda ca il fura ala, arendasul nu cumpara tractor de juma de milion ca nu are loturi unite.

    Imi scapa numele satului, imi povestea o doamna din Bacau ca la ea in sat toti au gardurile din tevi de irigatii

    Comentariu apreciat.4512
    • A fost un caz prin anii 90, dispăruseră dalele de beton de la un canal de irigații, le-au găsit procurorii în satele din jur, toți aveau curtile pavate cu ele.

      Comentariu apreciat.313
    • la fel și ochii de pisică, și alte chestii utile.

  5. tiktok-ul nu e doar un alta retea care prosteste oamenii ?
    Gen in cazul asta, chiar asta dovedeste.

    202
  6. Cum s-a prins romanul de prezenta Ocultei mondiale … Stie el ca nici stramosii nostri nu aveau panouri fotovoltaice, deci asa este bine. Iar desertificarea este un moft: pai ce, nu era cald si cand eram noi copii?
    Abia astept sa voteze puletii AUR si PSD si sa vezi ce prosperitate va fi … Sau nu

    Indecis. Tu ce zici?1516
  7. Pentru ăia care au impresia că or să moară de foame: dacă terenul ăla ar fi produs ceva sigur omul ar fi făcut gricultură acolo. La cât praf e la noi panourile alea trebuie șterse destul de des, plus plimbat printre ele periodic să vezi că totate cablurile sunt în ordine și nu au mai ros șoarecii ceva (nu ai vrea să ai un scurt care să distrugă vreoun echipament mai scump). Asta înseamnă oameni în plus și alte cheltuieli.
    Ăia care comentează acolo par a fi urmașii foștilor secretari de partid: la mine la țară, i-au pus pe ăia de la CAP să are ditamai dealul plin de lut din cauza unuia de la județeană care era supărat că acolo crește iarbă. Au redus numărul de oi că aveau mai puțină pășune și nu recoltau mai nimic de acolo dar cei de la județeană erau fericiți că au crescut suprafața de teren arabil.

    125
  8. Ukraina exporta mai multe cereale decat noi, pentru ca UE a scos in mod special doar pentru ei restrictiile de calitate a marfii, mult inferioara fata de ce cer regulamentele U.E. ( si la care se supune si tari ce nu fac parte din Uniune, cum ar fi cele din fosta Yugoslavie ), si le-a permis in mod special sa isi vanda productia la pret mai mic in tarile europene, ci nu doar in Africa sau in Orientul Mijlociu.

    Tocmai de aici a si pornit scandalul cu ukrainienii nerecunoscatori, carora le-a sarit toata Europa in cap, pentru ca vroiau sa ii dea in judecata pe polonezi, unguri si slovaci, pentru ca refuzau sa le bage produsele inferioare pe piata locala la pretul minimal pe care il vroiau ei, distrugand industria si asa afectata din propriile lor tari .

    Indecis. Tu ce zici?3411
    • In plus, au suprafață agricola de cel puțin doua ori mai mare decât a noastră.

      170
    • dap, tiktokul a ridicat prostia la rangul de arta, de fapt asa se vede cel mai usor ideea din spatele tiktok, instrument de control al maselor, nu e de mirare ca e controlat de ccp

      53
  9. Noi chiar suntem „Granarule Europei”. Dar al UE, nu al intregului continent. Si doar partea de Sud Est a UE.

    143
    • Vești bune: da, suntem cel mai mare exportator de cereale din UE… dacă ținem cont doar de asta punem să ne mândrim cu titlul de ”grânar”.
      Vești proaste: cam de prin februarie intrăm în top 5 importatori de cereale din UE. Și tot anul importăm masiv produse finite de panificație (pâine congelată).
      Concluzia mea: producem mai mult decât consumăm dar degeaba, putem avea stocuri proprii doar până la mijlocul iernii, după care depindem de alții.

      83
    • @ic

      Pai nu este asta povestea repetata in ultimii 20 de ani? Exportam materie prima cu valoare adăugată mică și importam produsul finit cu valoare adăugată mai mare.

      60
    • Nici macar, franta are 28 mil hectare agricole :)

      Cu 28 de milioane de hectare, Franța ocupă primul loc și la terenul agricol în UE. Este urmată de Spania (23 de milioane de hectare), Germania (16 milioane de hectare) și Polonia (14 milioane de hectare). Pe locurile 5-6 găsim, cu câte 12,5 milioane de hectare de teren agricol, Italia și România.

      33
  10. eh, ‘granarul EUropei’! Poate tantalaul Europei. In afara de 1919 nu am avut nici o sclipire pt ‘expansion’ :) Se mira lumea astazi ca nu avem multinationale sau macar ceva start-upuri decente: pentru asta iti trebuie un anumit mindset care e inexistent la romani

    712
    • Iți mai trebuie si bani. La o adică, cât poate să fie mindsetul, că nici o bancă nu-ți dă banii necesari ca să faci o ferma doar fiindcă pui tu gaj apartamentul în bloc din anii ’70, moștenit de la părinți.

      10
  11. La comentarii sunt o grămadă de idioți care zic că ce bine ar fi să dea o ploaie cu piatră. Cât de prostovan să fii să crezi că producătorii de panouri nu s-au gândit la asta și că acea ploaie va afecta doar panourile nu și toți localnicii care au culturi în zonă.
    Pun pariu că toți sunt naționaliști religioși patrioți 🤡

    Comentariu apreciat.357
  12. Ai ramas in 2008 cu agricultura, mai iesi din casa, cum zici in alt articol – am mai multe cunostinte agricultori, in campia romana, dar si la deal, si zic ca au arendat tot ce era disponibil. Au ramas izolate cazurile in care se mai face agricultura cu plugul si calul, majoritatea au vandut sau au dat terenurile in arenda. Terenurile ramase parloaga sunt ptr subventii de mediu, ca traiesc specii rare acolo, gen fluturi sau gandacul de balegar cu coarne roz, si poti lua pana la 400 de euro/luna/subventie.

    211
  13. Terenul pe care sunt amplasate fotovoltaice nu trebuie sa fie arabil pt ca asa fotovoltaicele alea polueaza. Cum polueaza? Pai ce nu se planteaza acolo trebuie plantat pe un teren care acum e padure, sau altceva si trebuie defrisat, sau prin folosirea de apa in plus in alta parte sau chimkicale sa obtii aceeasi produce=tie. Terenurile desertificate se planteaza cu salcami, etc sau exista chiar tehnologii de a face sa creasca iarba in desert. Fotovoltaicele la campie sunt un scuipat in fiecare farfurie de roman si nu numai

    420
  14. Avem o tara plina de specialisti in covid, razboaie, panouri, crypto, acum si in agricultura.. suntem top..

    75
  15. Județul Giurgiu, ca de altfel tot sudul României, are și un ghinion geografic enorm pentru că nu are o sursă de apă în apropiere care poate fi folosită pentru irigații. Nu știu, poate că pot fora puțuri de adîncime de unde pot pompa apa necesară spre câmpurile deșertificate.

    62
  16. Panourile trebuiau puse pe o platforma suspendata iar sub platforma folosit terenul pentru agricultura :)) Daca ați auzit de termenul Agrivoltaic.
    Apropos, se lucrează si la celule fotovoltaice transparente, adică iți faci solar care produce si energie, take that :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube