Riscul, explicat specialiștilor care ne explică riscul

Expertul în politici de sănătate Mixich o dă din top: a te vaccina e la fel cu a conduce mașina, zilnic conduc oameni și mor mai mulți decât cei care s-au vaccinat.

202104092109103838

Două faze sunt aici de menționat.

De condus, am mai condus și n-am pățit nimic. Zeci de ani. Asta îți dă un sentiment de siguranță. Sentiment pe care ăia care s-au suit în primele mașini și mergeau cu 20 sau chiar 30km/h nu îl aveau. La fel cum românii nu au sentimentul de siguranță când merg la spital sau fac un vaccin, întâi pentru că ei sunt panicați, că nu te duci la spital de bine, apoi pentru că medicii s-au obișnuit să îi repezească și să îi umilească.

A doua e mai delicată. Când conduci și mori, tendința e de a crede că o putere divină a vrut asta. Asta e, mamă, așa a vrut Bărbosu. Nu pleacă nimeni cu gândul “azi mă duc să mor” sau “azi sunt șanse să mor”.

Și, de obicei, rudele ălora care mor nevinovați înțeleg și acceptă asta. N-a fost vina lui. Avea mașina praf, nu țineau frânele, anvelopele erau din 2002, era și un pic băut, dar n-a fost vina lui. El conducea încet, că știa că era băut și avea copii acasă.

Eh, la vaccin e ca și cum ai ști în sinea ta că nu ești bine, dar te duci să te înțepe ăia. Dacă tragi lozul nenorocos? Dacă te înțepi și mori și apoi află familia că aveai 12 boli, că mai bănuiau și ei, că te vedeau că nu ești bine, dar tu susțineai că ești sănătos tun? Ce faci, te faci de râs după moarte?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

107 comentarii

  1. Din pct meu de vedere lobby-ul pro vaccinare la modul asta face mai mult rau decat bine

    00
    • Esti pe nisipuri miscatoare, la un pas de conspirationism, ai mare grija ce spui.

      00
    • Lui rv i-a cazut /s-ul si atat aici cat si dincolo majoritatea au „s-detection” setat pe OFF.

      00
    • Jan, S stands for smoke or stupid ?

      00
    • @Dan, de acord si eu. Mie mai mult decat frica de moarte mi-e de altceva. Daca cacatul ala de cheag de sange nu ma omoara si doar ma transforma in leguma? Aham. Pass. Las ca ne vaccinam cu altceva si asa ma simt cu sufletul impacat,

      00
    • sarcasm

      00
    • Jan, bine ca nu m-ai facut postac rus

      00
    • Exact – cheagul ala de sange care te transforma in leguma, care se intampla? 86 de cazuri la 25 de milioane de persoane vaccinate (in Europa). In Romania, aproape 500 de mii si nici un caz.

      Singura faza e doar ca nu, cheagul ala de sange te omoara (9 pers) sau dispare si gata. Virusul in sine, da, poate sa te transforme in leguma. Cu/fara simptome, tot sunt cazuri de probleme de sanatate asociate care vor persista ani.

      Dar masina care te transforma in leguma cand treci strada pe trecere?

      Plus, nu ca n-ar fi cazuri si la celelalte vaccinuri. 30 de cazuri cu Pfizer dupa 20 de milioane de vaccinuri facute (nu stiu cate persoane) in USA (2 Martie). 2 cazuri la Moderna (nu am gasit statistici, doar mentiune in presa).

      00
    • Marius, tu esti pro vaccinare sau conspirationist ?

      00
    • @Marius, una e o alegere informata si constienta cealalta nu. E destul de dificil sa le compari.

      Ma duc si ma vaccinez cu Pfyzer sau Moderna ce naiba o fi la centrul meu de vaccinare atunci (le au pe amandoua). Si aia e. Pass Astrazeneca, chiar daca tot scandalul asta miroase a altceva.

      00
    • Mai adaug ceva deasupra. Cand mi-a zis a mea sa mergem la tacsu in Botosani (omul s-a retras la tara dupa pensionare, la gradina frumos are pensie frumoasa). I-am zis scurt NU! Nu merg pe E85 cu masina. Pana nu fac astia autostrada in Moldova nu merg. Mergem cu trenul eventual dar eu cu masina nu calc pe acolo. Alegere constienta

      00
  2. Compari efectele unui vaccin cu ale unui alt vaccin sau medicament utilizat pe scară largă. Iei precauțiile valabile în orice tratament. Fără alcool, istoricul medical, alte boli/ tratamente, discuți cu medicul care te-a verificat ultimele 3 dăți și știe ce ți-a ieșit la analize. Închizi fb-ul și te liniștești și la cap. Un atac de panică nu te ajută în nici un chip. Și pe urmă te înțepi liniștit. Vedeți că centrele de vaccinare au toalete. Fie e un efect secundar pre-vaccinare, fie amestec de cafea și iaurt. La fel cum nu trebuie să amesteci cafeaua cu iaurtul înainte de vaccinare nu trebuie să amesteci statistica din accidentele rutiere cu cea din tratementele medicale. Riști să te faci de râs.

    00
    • exact care este diferenta intre o statistica si cealalta?

      ca pare ca stii ;)..

      00
    • @Pixel: Compari si statistica de la vaccinuri doar dacă se face fix pe același esantion, altfel tot o comparație nepotrivită este. Comparatia statisticilor aici a fost făcută pentru a evidenția percepția pericolului în fața unor riscuri. Dar ai inteles ce ti-a convenit. Iar de râs poate râde oricine, nu înseamnă nimic.

      00
    • „Ansamblu de date numerice referitoare la un fenomen de masă, din natură sau din societate, culese, sistematizate, centralizate și prezentate”. doar una din multele definitii asemanatoare prezente in diverse dictionare.

      ca o completare personala, statistica este prezentata publicului larg in mod foarte succint, de obicei sub forma unor procente.

      cu ajutorul acestor statistici se pot compara aceste fenomene oricat de disparate sunt ele in timp, spatiu sau natura.

      va este cunoscuta comparatia intre siguranta deplasarilor cu avionul, trenul sau autoturismul? o acceptati? nu au in comun decat faptul ca un om se deplaseaza din punctul a in punctul b.

      dar diversele comparatii cu castigul la loterie? o acceptati? de obicei au in comun doar faptul ca un om dimineata era sarac si seara bogat. uneori nici macar material.

      comparatia intre covid si ciuma o acceptati? ca nu au nimic in comun cu exceptia mortii.

      asa ca de ce nu as accepta o comparatie intre mortalitatea unui tratament medical si mortalitatea accidentelor auto (sau de ce nu a covid insusi)? nu au nimic in comun decat faptul ca un om dimineata e viu si seara mort.

      00
    • Moartea nu este ceva ce putem controla. Statisticile sunt niște cifre. Greșeala pe care o facem este de a super-simplifica și a reduce totul la o singură variabilă, cifră. Totul foarte depersonalizat și învelit într-un aer de profesonialism: ”experți în sănătate publică”. În spatele cifrelor ne putem ascunde ușor frica, indolența, neputința și uneori responsabilitatea.
      Statistica morților din accidente auto?! Înainte de pandemie aveam 2000 de morți anual, cât Germania la o populație de 4 ori mai mare și cu nr. de km de autostrada cât avem noi drumuri în total. Probabil de vină era statistica, nu condusul ca ultimii oameni pe ultimele drumuri. Dacă rămînem doar la statistică nu mai trebuie să reparăm nimic. Am pus o cruce pe marginea drumului și am scris necrologul, nu e suficient?!
      Cu toții avem nevoie de o explicație mai pe înțelesul nostru, să nu ne pierdem în biologie moleculară și secvențe de ARN și o autoritate să vină pe urmă să întrebe ca profesorul la clasă: „Ați înteles? Că dacă n-ați înțeles, vina e doar a voastră și nu sunt eu obligat să mă explic”. Sau. Vine o altă autoritate ca cel din articol și după ce aruncă o privire în clasă, își zice în sinea lui că trebuie să explice ca la clasele speciale. „Aici e procentul din accidente auto, aici e procentul din vaccinare, primul e mai mare decât al doilea. Asta e bine. Ați înțeles? Că dacă n-ați înțeles, vina e doar a voastră și nu sunt eu obligat să mă explic”.
      Soluția nu e să tratăm oamenii cu superioritate și să ne fie indiferent dacă înțeleg sau nu ce li se întâmplă. Când racheta cu astronauți a explodat, la conferința de presă, Feynman a luat o bucată de material, a încălzit-o, a introdus-o în apă rece și pe urmă a lovit-o cu un ciocan. Devenise casantă. Găsiți pe yt.
      Am în familie, cunoștințe apropiate, tot spectrul de la vaccinați la anti-vacciniști. Frica e de obicei la baza deciziei pentru toți.
      Nu poți controla moartea. Poți reduce riscul. Chit că vorbim de triplu exemplar la analize sau la hârtie igienică. E responsabilitatea mea să mă fac înțeles. Cu riscul de a greși, a fi banat sau cu limită de caractere până voi reuși.

      00
    • cifrele raman cifre. descriu realitatea in mod sec, depersonalizat, fara subiectivism. cine poate le inghite ca atare si va fi mult mai bine informat decat cei care asteapta sa le mestece altii informatiile.

      iar exemplul cu feynman e excelent. a luat o bucata de material si a dat cu ciocanul in ea.
      voiculescu a explicat cat se poate de plastic riscurile vaccinarii, exemplificand cu ceva foarte drag si in acelasi timp extrem de pregnant in mintea romanilor. condusul.
      evident vorba bancului, ala cu detltaplanul care intra intre pe fereastra de la etajul 2 a unui bloc de 3 etaje. tara de cacat, atentate de cacat. nasa il avea pe feynman. romania il are pe voiculescu.

      asta nu schimba faptul ca cele 2 statistici chiar pot fi comparate si ca omul avea dreptate. e mai riscant sa iesi sa conduci o zi in romania decat sa te vaccinezi.

      in acelasi timp eu devin din ce in ce mai convins ca in romania, daca undeva, oriunde, vine cineva si explica cu ecuatii si unitati de masura (stiti voi, alea, metri, secunde, pascali, jouli, wati, newtoni) modul de deplasare al unei masini o sa se umple imediat de scuipati, injuraturi si mistouri mai mult sau mai putin reusite in timp ce discutia va continua elegant, intelectualist chiar, pe subiectele cu adevarat importante de genul dpf, cutii automate, scaune incalzite sau chiar folii fumurii. si asta evident din cauza ca sunt drumurile proaste.

      00
  3. Si cand iei o pastila risti sa mori, nu din cauza efectelor adverse, dar te ineci cu ea si nu e nimeni sa ti-o scoata din gat. Atata timp cat riscurile cunoscute sunt si stipulate inainte de a te vaccina, e responsabilitatea ta ( initial ) sa decizi daca te vaccinezi sau nu. Nu te vaccinezi si ajungi in spital din cauza virusului, platesti.

    00
    • Poți să mori și dacă respiri. Nu trebuie sa faci ceva special pentru chestia asta.
      Legat de vaccinare, deja este un subiect depășit și obositor. Cine vrea se vaccinează și o face pentru el, cine nu vrea, primește premiile Darwin pentru evoluție, trofeul fiind crucea cu poză ovală și alb-negru.
      Cine fuge de Opel Astra Zeneca, se vaccinează cu restul, cine fuge de toate, la fel de bine e ok.
      Ușor, ușor o să se introducă pașapoarte de vaccinare, pentru a avea acces la una-alta.
      Cine vrea să priceapă bine, cine nu, are dreptul să refuze, fără a plânge că drepturi.
      Cam atât. Să avem grijă de noi, că restul nu au.

      00
    • @isusanostic: limitarea drepturilor de acces gratuit la servicii medicale nu o consider oprotuna pentru ca poate deschide poarta catre multe alte abuzuri. O sa exagerez putin dar limitarea asta o poti extinde dupa si la: fumatori, obezi, angajati in meserii de risc, copii nascuti desi aveau o predispozitie la boli genetice (si pot ajunge si mai departe).

      @Ionut M: problema e ca fara a atinge o masa critica de oameni vaccinati este foarte probabil ca versiunile curente sa mai aiba niste mutatii, iar vaccinul pe care tu l-ai primit sa nu te mai tina departe de ATI.

      Pe de alta parte inca suntem la faza de a nu putea vaccina cati oameni avem pe liste ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

      00
    • @tinky…Din punctul meu de vedere , nu prea. Statul iti pune la dispozitie un medicament ( vaccinul ).Nu il folosesti atunci platesti pentru celelalte cheltuieli. La cancer, statul iti acopera unele tratamente. Daca le refuzi si doresti alt ceva, platesti. Comparatia cu fumatorii o inteleg, dar nu se compara.

      00
    • De aia dau bani la sănătate, ca să nu fiu tratat când mă îmbolnăvesc?

      00
    • NOU
      #23

      @cristian dar de ce trebuie sa plătesc eu pentru prostia ta ? Dacă statul îți dă remediul la o boala și tu il refuzi, de ca să plătească comunitatea ?

      00
  4. In UK, majoritatea a fost vacinata cu AstraZeneca, pentru ca e companie suedezo-britanica.
    Oricum, nu cred ca mai e mult pana devine obligatoriu, prin lege, si asta fara a incalca vreun drept al omului, dupa cum zice CEDO: https://www.biziday.ro/cedo-a-stabilit-intr-o-speta-din-cehia-privind-accesul-copiilor-nevaccinati-la-gradinita-ca-vaccinarea-obligatorie-este-necesara-intr-o-societate-democratica-spune-ca-pri/
    Sau sursa: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-209039%22]}

    00
    • NOU
      #25

      Noroc că decizia aia nu are legătură cu covidu’ ci cu altceva.
      „Conform legislației cehe, copiii trebuie să fie vaccinați împotriva a nouă boli, inclusiv difteria, tetanosul, tuse convulsivă, hepatita B și rujeola.”

      00
    • Ca sa nu mai zic ca plangerile facute de parintii din cehia la cedo sunt din 2012 in 9 ani lumea uita de covid si vor fi alte pandemii.

      00
    • Nu știm dacă va deveni obligatoriu vaccinul covid, nu este deloc imposibil, însă după ce trece perioada de test, nu va fi obligatoriu un vaccin experimental, de aceea și spun toate statele că este voluntar, chiar dacă unii pun mari presiuni: că l-ar face probabil obligatoriu, dar cum este în stadiul de ”trials” nu se poate.
      Deocamdată toate vaccinurile covid sunt experimentale și asta nu înseamnă că sunt rele, nicidecum, ci că da, au unele anumite riscuri pentru oamenii cu anumite predispoziții, lucruri care vor ieși la suprafață și se vor face poate anumite recomandări, în funcție de anumite afecțiuni, sau se vor mai regla dozele etc.
      Despre asta este vorba: că ceea ce vedem acum ca efecte secundare la unele persoane se vor aduna și cum a fost și cu AZ – EMA a spus că da, este risc crescut de a forma cheaguri de sânge, au actualizat prospectul.
      Probabil că vor vedea și cine este predispus la asta și atunci celor care vor avea această predispoziție / au risc crescut li se va prescrie alt vaccin.
      Când însă vaccinurile vor ieși din perioada de testare, dacă pandemia va mai fi pe aici, este posibil să se facă obligatorii și aceste vaccinuri, sau să se constate că numai anumite persoane trebuie să le facă, precum cele gripale, anual, că sunt mulți care spun că în viitor, când trece pandemia, covidul va fi ca și gripa sezonieră, cu tulpini și vaccinuri anuale.
      De aceea sunt pașapoartele de vaccinare valabile 6 luni la covid (unde se emit – nu adeverința de vaccinare, este altceva noi nu avem pașaport verde, are Israelul și este valabil 6 luni așa va fi probabil și cel din UE până când vor vedea ce și cum, câtă imunitate, cât timp etc) că nu se știe dacă vor fi necesare vaccinări suplimentare.
      Cu alte boli, unde vaccinul garantează că nu mai faci boala este altceva. Vaccinul polio îl faci și nu faci ulterior o ”formă ușoară” de polio. Nu mai faci și gata. Vaccinul corona pare că este ca cel gripal, nu ca cele menționate – tetanos, rujeola, polio etc.

      00
    • „însă după ce trece perioada de test, nu va fi obligatoriu un vaccin experimental”

      pisi, despre ce perioada de test vorbesti?

      00
    • @ Mirela – de unde ai scos faza „Deocamdată toate vaccinurile covid sunt experimentale…”? Ai avut un coșmar azi noapte și vrei să împărtășești tuturor viziunile tale?

      00
    • @IonT: toate vaccinurile actuale au aprobare temporară. Sunt încă în faza de ”trials” unele până în 2022, altele până în 2023. Asta nu înseamnă că nu sunt bune, sau că nu este o procedură standard, dar sunt aprobate temporar, în regim de urgență în unele țări (UK, US), sau în regim aproape de procedura normală în UE, dar cu reînnoire peste un an.
      Oricine dorește să caute informația o găsește. Este și în prospect, autorizarea este temporară și se va reface peste un an de la aprobare, pentru că studiile din stadiul 3 de ”trials” ale vaccinurilor nu au fost monitorizate pe o perioadă lungă, ci numai pe termen scurt.
      Și nu, nu îmi este frică de efectele pe termen lung, nu am probleme cu ele, însă de aceea nu se pot face obligatorii deocamdată, pentru că au autorizație temporară.
      The post correctly notes that the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine has been given an “estimated study completion date” of Jan. 31, 2023 . For the COVID-19 vaccine created by Moderna, studies are expected to end on Oct. 27, 2022 (here).
      The EMA’s approach to COVID-19 vaccines is quite similar to the normal licensing procedure, except that it has been slightly fast-tracked. The companies must still give follow-up data and renewal will be needed after one year.

      In a statement last week, the agency stressed that the vaccine would only be approved after a scientific assessment showed its overall benefits outweighed the risks it posed.

      “A vaccine’s benefits in protecting people against COVID-19 must be far greater than any side effect or potential risks,” it said.

      00
    • am citat din articole Reuters, sau din ce a fost dat de către UE, în siteurile oficiale. Cine caută găsește ușor informația, în sursele oficiale, așa cum spuneam, nu este deloc un secret că nici nu trebuie să fie. De aceea se reface prospectul, că încă se monitorizează efectele.

      00
    • Mirela, „medicamente experimentale” e un termen exact. Nu inseamna autorizare pe un an de zile si monitorizare.

      00
    • La momentul aprobarii vaccinurile covid-19 au fost testate doar pe persoane sub 60 de ani si fara comorbiditati iar cei care au primit vaccinurile au fost exact cei peste 60 de ani si cu morbiditati. Intregul proces de certificare a uni vaccin poate lua intre 6 si 8 ani.
      Vaccinurile covid au fost aprobate temporar pentru folosire prin legi speciale datorita situatiei deosebite si absolva companiile farmaceutice de eventuale procese datorate efectelor secundare.

      00
    • ok m-am prins ce zici cu perioada de test. Da pisi, ce inseamna experimental?

      catinel, si cu cuvintele noastre.

      Acum repet, fara sa strecuram foarte doct si subtil soparle nenorocite, ce insemna experimental?
      De alfel la exprimare si argumentare nota zece, da asta nu inseamna ca nu poti strecura balarii.

      Nu de alta da am avut proiecte in zona de tratamente experimentale pe anumite tipuri de cancer, tratamentele alea erau fix in faze de pre aprobare si fix ca semnai pe propria raspundere ca le iei.

      00
    • alxzen, pai exact. nu e obligatoriu, te inscrii pe lista si semnezi ca esti de acord sa te vaccinezi. cel putin asa a fost in cazul meu.

      00
    • @Mirela : cu experimentalul tau mi-ai adus aminte de 2 faze :
      – ITER , reactorul cu fuziune nucleara ce ar cam trebui sa rezolve toate problemele energetice si de mediu in „30 de ani” , a trebuit redenumit pentru ca continea cuvantul „experimental”, acuma cica e cuvantul ‘iter’ ce inseamna cale in latina.
      – In MIB ( singurul film din serie care conteaza ) , J il cearta pe K cu privire la secretele din jurul extraterestrilor, la care K ii zice ceva genul : ” omul este rational,
      insa oamenii ca si grup sunt o cireada de bovine retarde si panicarde „.
      Si revenind la experimentalul nostru prea iubit, sti ca repetarea unor fraze sau cuvinte cu conotatii ambigue e pe pagina 1 paragraful 2 a oricarei manual de propaganda nu ?

      00
    • @Andrei: nu vreau să fac nicio propagandă. Am înțeles, să folosim cuvântul testare, în loc de experimental. Însă se spune că ”experiments will end in 2023 etc” iar traducerea pentru trial este și experiment, experimental, pe lângă cercetare, probă etc.
      Iar la noi în DEX dacă ne uităm la test ”TEST1 s.n. 1. Încercare; experimentare, experiment. ♦”.
      Așa că nu știu de ce este atât de greșit termenul folosit de mine, la modul tehnic, dar dacă așa are o conotație negativă, o să mă abțin de la a-l mai folosi. De altfel singurul motiv pentru care am vorbit despre asta era în contextul în care se vorbea despre ”obligativitate” și tehnic nu se poate cu nimic care nu are aprobare finală.

      00
    • Așadar ok, folosim testare, sau cum o fi. Însă cu ”nu mai este mult și devine obligatoriu” se va mai aștepta până în 2023, probabil. Gripalul nu este nici el obligatoriu, poate o să apară acel vaccin corona valabil 17 ani și probabil că abia atunci, după ce se termină perioada de testare se poate vorbi despre obligativitate, pentru că un vaccin pe care trebuie să îl faci anual nu prea se poate, că nu se poate nici să vaccinezi 7 miliarde de oameni cu el într-o perioadă de câteva luni, de exemplu. Sau anual.

      Însă da, pentru călătorii în afară, în unele țări va fi condiție de intrare, alături de carantină, test etc. ce condiții are fiecare, dar doar dacă va fi în timp de câteva luni de la efectuare, situația de acum. Adică vrei să te duci în x loc în septembrie și te-ai vaccinat în martie, ghinion, nu se poate, ai condițiile cuiva care nu a efectuat vaccinul.

      00
    • Mirela, vaccinul anti gripal nu e si ala unul „experimental”? Sa-l testeze, domnule, intai minim 10 ani si apoi sa-l administreze la oameni!

      Multi sunt speriati cum ca prea repede avem vaccinuri pentru virusul asta, ca ele iti modifica adn-ul cu tehnica asta mRNA.
      La dracu’, mRNA tech are zeci de ani de research in spate, venind de la tratamente anti cancer. Cum stiinta a tot facut progrese, nu e de bun simt sa te gandesti ca se pot gasi solutii eficiente si sigure intr-un timp mult mai scurt fata de acum 100, 50, 30, 20 de ani?

      00
  5. Chestia asta cu riscurile, intr-o societate in care lumea nu-si prea asuma riscuri(constient) este un non-sens. Sa ne intelegem, nu exista pe lumea asta risc 0 si fiecare zi traita de om, este una in care acesta isi asuma constient/inconstient riscuri.
    Problema in cazul vaccinurilor, o reprezinta faptul ca acesta este un risc constient pe care fiecare trebuie sa si-l asume. Si in anumite situatii, unii se stiu cu musca pe caciula sau le e frica sa afle ceva urat. Asa ca se concentreaza pe faptul ca riscul este prea mare si viata merge inainte pentru ei. Pana cand intr-o zi, se intampla ceva nasol si brusc isi reevalueaza prioritatile.
    Si aici, poate ca e timpul sa schimbam un placa, cand vine vorba de comunicare. Adica in loc de numarul de morti,infectati,ATI si alte rahaturi sa spunem ca azi s-au vaccinat X persoane, din care Y au avut efecte adverse si apoi sa zicem ce a mai facut virusul. Si daca faci asta zi de zi luna, de luna toate povestile cu conspiratii and shit se vor mai domoli. Pentru ca da, anti-vaccinistii nu o sa-i poti schimba, dar pe idiotii utili care vor sa fie informati si care emit diverse pareri ii vei contracara foarte usor.

    00
    • Când un om ”de bază” din PNL, Președintele filialei Olt, senatorul Liviu Voiculescu spune că cei vaccinați trebuie să aibă beneficii pentru că așa este normal având în vedere că ”și-au asumat riscuri” – de ce se dă vina pe conspiraționiști? Adică păzește-mă de prieteni că de dușmani mă păzesc singur. Sunt atât de ”isteți” unii de la guvernare încât nici nu este nevoie de conspirații.
      Când fac botezuri și nunți și congrese de partid în stare de urgență și află toată țara, când ei spun că să stați în case că este așa de periculos… lor de ce nu le era frică de virus? Au sabotat singuri de la început și au dat apă la moară conspirațiilor. Au făcut suficient încât să le dea oamenilor îndoieli că a fost evident în multe cazuri că una spun și alta fac.
      Să nu mai vb de nea milițianul care a mințit și a infectat tot spitalul Gerota și a fost achitat, dar prind un amărât că a făcut o mică greșeală și îl bagă la pușcărie. Dubla asta măsură i-a făcut pe oameni să nu mai creadă nimic din ceea ce spun, de aceea ei se duc să demonstreze, de aceea sunt conspirații etc. că politicul le alimentează. Pe un fond în care oamenii nu simt că sunt protejați de stat.

      00
    • @Mirela
      Dubla masura a fost intotdeauna in Romania, adica sa nu fim ipocriti se intampla din zorii lui 90 pana in zilele noastre. Mai mult niciodata, nu am vazut sa se iasa in strada pentru treaba asta, dar am vazut pentru alte chestii puerile gen „justitie” sau „libertate”. Ori mie asta imi spune ca dubla masura a fost acceptata in societatea noastra si am invatat sa traim cu ea. Ca e bine sau rau, ne putem uita la cum arata lucrurile pe plaiurile noastre si fiecare trage niste concluzii.
      Fara sa ne tragem pe cur, trecem printr-o criza de incredere in autoritati, institutii si politic. Insa aceasta criza de incredere, a fost alimentata puternic in ultimii 10-20 de ani, de mai toata societatea si oamenii de bine de pe aici. Deci sa reapara increderea in institutii si alte nebunii, o sa dureze mult. Pana atunci, suntem fiecare pe cont propriu si incercam sa ne ferim de rahaturi.
      Si nu am o problema cu anti-vaccinisti sau conspirationistii de profesie. Problema o reprezinta aia care se pretind superiori, mai buni ca noi ca restu si au pretentie ca tara nu-i merita si-mi arunca placa ca ei nu se vaccineaza ca totul s-a intamplat prea repede si-mi arunca niste analize nici ei nu le pot intelege. Pe scurt am o problema cu aia care se cred prea destepti si plini de ei si din aceasta cauza aleg sa nu se vaccineze, dar la sfaristul saptamanii rup Valea Prahovei in doua. Si apoi cand lucrurile se precipita sunt efectiv speriati si scapati pe ei de rahatul pe care-l improasca.

      00
  6. Păi cu condusul povestea că ai avut un accident acum mulți ani. Că n-ai murit nu înseamnă că nu ai pățit nimic. :)

    Ci vaccinul și condusul e ca și ăia ce compară mersul cu metroul cu mersul la festival: de condus și cu metroul vrei nu vrei, cam trebuie. Cu vaccinul merge și fără and you hope for the best.

    Grija mea cu vaccinul nu ține de efectele secundare cât de faptul că cu atâtea tulpini noi e cam degeaba.

    00
  7. Strategie proasta. Sa zica la tv ca doar elita se vaccineaza ca pe cei saraci ii lasa sa moara, aia e. Pe urma sa dea pe pe surse aneta3 ca au gasit un site cu centrele unde se vaccineaza elita si ca sunt asa de prosti ca nu l-ai securizat si se poate înscrie oricine. Sa vezi atunci ce se ingramadesc bivolii

    00
  8. Repet ce am mai zis: suntem o tara mediocra si o sa se reflecte asta si in rata de vaccinare. Cred ca peste 50% din noi reusesc cu greu sa citeasca, dar sa citeasca cateva studii in engleza. Isi vor trage informatiile de la TV si din site-uri alarmiste. Degeaba iti merge bine si esti bogat intr-o tara saraca si mediocra (educatie, sistem sanitar, infrastructura), la astfel de faze realizezi ca e mult mai ok sa traiesti decent intr-o tara echilibrata.

    00
    • Voiam doar sa zic ca plusez peste like-ul dat +5

      00
    • Eu chiar nu înțeleg de ce se spune că suntem mediocri. Din ce am văzut, oamenii se duc în alte zone să se vaccineze că nu sunt suficiente doze, se tot programează, așteapată programările. Chiar nu înțeleg de ce se spune că sunt atât de încăpățânați românii, că este clar că se vaccinează după capacitatea centrelor. Ce, sunt vaccinuri și nu sunt doritori? Nu. Atunci de ce atâta isterie că nu vrea x sau y, când sunt atâția care așteaptă un loc?

      00
    • @Mirela o sa vedem cand se trage linia, adica atunci cand o sa fie locuri libere peste tot la orice vaccin, estimez eu in ~3 luni (deja la noi AZ e la liber fara programare si bate vantul).

      O sa fie vaccinati 3-4 milioane din 14?

      De la ce procent in sus nu mai suntem mediocrii? Eu zic ca dacii liberi nu pot fi subjugati de un vaccin si ca ne vom opri pe la 30-40%. Daca se va ajunge la 50% ar fi dupa mine un succes enorm.

      Oricum si la 50% tot mediocri ramanem avand in vedere ca excelenta ar insemna imunitate de turma, undeva peste 80%.

      Singura consolare e ca nu vom fi noi cei mai prosti din curtea europei, vom fi probabil la fel de mediocri ca multe alte state.

      00
    • @stefanB: atâta timp cât vom fi cu turma europeană, suntem OK :D Vom vedea ce va fi, poate că va fi totul bine, eu și cred că noi toți ata sperăm. Este acum situația foarte, foarte tensionată, însă probabil că în câteva luni se va detensiona, o să fie ori la bal ori la spital, dar scăpăm de stresul acesta cu cine ce vrea ce nu vrea una alta.
      La AZ să fie locuri este absolut normal, la cum au fost comunicate lucrurile. Și când vezi că toți ”șmecherii” se vaccinează cu Pfizer sau Moderna, este logic ca oamenii să vrea și ei tot asta. O să se dezamorsele lucrurile, o să apare și alte vaccinuri și tot așa.

      00
    • stefanb, daca toti vor avea 50%, noi cu 51% vom fi campioni.

      sau cu 49% vom fi proasta satului.

      cand faci clasamente, dispersia nu conteaza.

      PS, ultima propozitie am bagat-o asa la oha, sa mai folosesc un termen din statistica, sa para ca stiu.

      00
    • Daca Romania e o tara mediocra datorita ratei de vaccinare atunci ce poti spune despre Canada?

      00
  9. Daca iei o pastila si mori e pentru ca aveai o problema, ai cantarit riscurile si ai decis sa incerci pastila sa rezolvi problema. Daca ai 26 de ani si lucrezi de acasa atunci ai mai multe sanse sa o mierlesti de la vaccin decat de la covid. Asa zic vasnicii cercetatori engleji: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/976877/CovidStats_07-04-21-final.pdf . Fix cercetatorii care pana sapt trecuta erau „nu iecsista cazuri de cheaguri in UK si noi am vaccinat melearde de oameni”.

    Si pe langa postacii si idiotii utili din toate taberele exista marea masa de oameni care au creier in cap chiar daca au facut doar 4 clase. Ei inteleg chestiile astea mai bine decat unii prosti cu diploma si cand numitii prosti debiteaza tampenii devin sceptici, dupa aia devin contra si la sfarsit fugaresc trotinei cu fularas.

    00
  10. Paradoxul omului satul de dictatura medicala: sa revina viata la normal, dar sa se vaccineze restul inainte sa vad daca ei patesc ceva.

    00
  11. In tot acest timp, cauza decesului la barbatul roman este una din multele boli cronice cauzate de fumat si consum de alcool. Cu tigara in mana si berea pe masa, ne dam cu parerea pe bloguri daca astrazeneca nu este cumva un risc mult prea mare pe care ni-l asumam.

    Disonanta cognitiva e cat muntele Everest.

    00
    • Ai mei din neam, cei mai mulți au mierlit-o din cauza alcoolului și fumatului. Explicit de bolile și problemele asociate consumului foarte mare de ăstea 2. Restu care au avut cât de cât grijă de ei și s-au dus la timp la medic și apucat lejer 85. Restul nu prea.

      00
    • La fel si la mine, ciroza sau boli cardiovasculare. Si erau oameni de treaba. Eu sunt singura persoana de sex masculin din familie care nu bea. Dar fumez. Probabil ma voi curata si eu inainte devreme daca nu ma las curand.

      00
  12. Judecand dupa harta asta, pare ca vaccinarea merge extrem de greu. Lumea asteapta Pfizer / Moderna: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
    De curiozitate, selectati centrele cu verde si galben – acolo se ofera Astra Zeneca si sunt multe mii de locuri libere. Cred ca toata „campania de informare” are exact efectul contrar, mai ales ca se bate cap in cap cu ce au hotarat alte tari din vestul Europei.

    00
  13. ”Dar nu stim ce efecte produce pe o perioada indelungata de …sa zicem 5-10 ani” Coaie dar mananci numai paine alba, dulciuri zahar șaorma si merdenele, mezeluri la 15-20 lei kilu, bei ca la Vaslui si fumezi un pachet juma pe zi dar totusi te ingrijoreaza potentiale efecte pe 5 ani?!

    00
    • Păi vezi, aici este beleaua: nesiguranța. Cu celelalte ești sigur că fac rău :D dar aduc o plăcere de moment. Poate că trebuia să pună ceva substanțe halucinogene în vaccin :D

      00
  14. Covid nu există.
    Există ceva, vor să ne controleze.
    Bill Gates.
    Cip.
    A murit mătușa.
    Infart, insuficiență renală, sinuzită și strabism. Nu are legătură cu Covid.
    Jos mască, deschideți sălile de sport.
    Covid, invermectină, nimic fără Dumnezeu. Doamne Ajută.
    Poate mă vaccinez, dar să se vaccineze alți proști înaintea mea.
    Stop vaccin, bate o planetară la Hastra. Astra Zenca, pardon.
    Nu mă mai vaccinez, pot să mor.
    Oricum mor, virusul produce mlădițe, vaccinul e degeaba.
    Jos Pandemia!!!!!

    00
    • asta cu salile de sport e maxim si pentru mine.

      iesi si aleaga boss, o sfoara de trx sau o bara de tractiuni e ieftina ca braga la decathlon.

      00
    • aleargă tu la 0 grade cât a fost până azi

      00
    • asaaaaa

      da tu alergi doar in pantaloni scurti si tricou?
      faci sport doar cand e comod?

      00
    • și desculț. Răcorește chakrele.

      00
    • Haha, ce panselute de sportivi! Aveam eu o colega care facea sport „la relanti” si alerga in reluare, sa nu cumva sa transpire….WTF!?! Faci sport pt Insta?

      00
    • @alxzen. Da
      Bineînțeles

      Alergatul in frig/noroi nu e benefic nimănui, mă feresc de CoViD si crăp de pneumonie sau alte răceli severe .

      00
    • flat, racelile, indiferent de severitate, sunt infectii virale. daca te protejezi suficient impotriva covid, ghici ce… n-o sa racesti. pneumoniile pe langa virale, pot si bacteriale. e cam acelasi lucru ca la raceli cu protectia.

      00
  15. Numai despre vaccin se discuta pe toate blogurile, deschizi un link, automat ceva de vaccin. Da, este important, si eu sunt pe lista de asteptare…dar hai sa mai facem si altceva in viata asta, deja devine obositor rau sa dechizi tv, radio sau orice altceva si sa se vorbeasca numa de vaccin, inclusiv pe blogul asta. Intri intr-o sedinta pe zoom, subiectul principal dupa un mic salut -> vaccin.

    Sunt atatea lucruri de facut in viata asta si brusc toata lumea se imparte in vaccinati, non-vaccinati si legi peste legi pentru vaccinare si pareri despre vaccinare.

    Avem toate lucrurile puse la punct in momentul asta ?
    Chiar nu mai ramane nimic de rezolvat, decat vaccinul?

    00
    • ,,Chiar nu mai ramane nimic de rezolvat, decat vaccinul?,,
      Depinde în ce țară stai și cât ai salariul net.

      00
    • Este un subiect care divizează, creează controversă, audiență etc. Însă în primul rând divizează și degeaba, că încă sunt foarte mulți doritori care nu au apucat să facă vaccinul pt că nu este loc la centrele de vaccinare…

      00
    • cum ar fi se ceartă lumea pe pielea ursului din pădure

      00
  16. Legat de vaccin, pe mine ma amuza cum astia anti-covid/anti-vaccin/pro-evulmediu cand murea cate un om de covid sareau de cur in sus si imediat intrebau „da ce alte boli avea”. Cand/daca moare unu’ care a fost vaccinat tot aia nu se mai intreaba daca mai avea alte boli, ci sigur de la vaccin e.

    Banui ca astia cred vaccinul asta un leac din Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

    00
    • Sabotor, Masurile lui Arafat pe care le-ai aprobat sunt cam de ev mediu

      00
    • Cum e prima parte legata de vaccin, nu stiu haha…asta se intreba lumea, oricine, de la inceputul pandemiei.

      Mai degraba isi spun ca vaccinul a fost degeaba, decat sa spuna ca a murit din cauza vaccinului.

      00
    • io zic sa stai in banca ta ca acusi vine ala sa-ti explice cum e cu ordinele de marime de te ia mama lu proces verbal.

      00
    • @rv
      ti se par tie c-au fost degeaba, ca nu vrei sa vezi ca Romania a fost tinuta deschisa aproape complet (serios ba, in Romania poti sa iei masa intr-un restaurant inauntru) iar numarul mortilor si ai infectatilor cu COVID au fost tinute sub control. Pula mea, masurile in Romania au insemnat masca si un pic de distanta (de cateva luni, hai nu mai vagabondati noaptea pe la chefuri pe strazi, ca avem de lupta cu un virus) si nimic altceva. Intreaba alti europeni ce parere au despre masurile astea la misto (exceptandu-i pe cretinii de suedezi, care au dat-o-n bara urat de tot, me modelul da-l in pula pe bunic, sa moara, eu trebuie sa chefuiesc in birt).

      Nu-ti doresc, dar ti-ar trebui sa ai pe cineva apropiat (sau chiar tu) cu complicatii de la covid. Sa vezi cum schimbi placa cu „masuri de ev mediu”.

      00
    • Sabotor, pare ca nu ai nici cea mai vaga idee despre masurile care s-au luat in Romania, nu-mi dau seama de ce insisti cu placa asta care nu are legatura cu realitatea.

      00
    • @rv

      pare ca nu ai nici cea mai vaga idee despre masurile care s-au luat in Romania

      Desigur, n-am nici o idee. Doar ca de peste o luna sunt in Romania, si ce am observat eu:
      – Baruri/cafenele/restaurante deschise. Daca incidenta e sub 3 la mie (sau p-acolo) sunt deschise si „inauntru”.
      – Turism grupa mare. Week-endul trecut am fost la Predeal. Misto, plin de turisti din toate colturile tarii, unii cu schiurile, altii la petreceri cu manele pana la 3 noaptea. Dar hai sa plangem ca vai, HORECA da faliment. Da o pula, cum am zis, era plin de turisti la Predeal.
      – Magazinele pline de oameni. Pline ochi, ca intr-o zi buna din 2019.
      – Pe unde incidenta cazurilor era peste 3 la mie, toate birturile si restaurantele si-au amenajat „terasa”. O chestie teoretic afara, dar cu acoperis, pereti din ceva folie de plastic, sa fie cald. Bonus, primariile au lasat birturile si restaurantele sa-si amenajeze „terasa” dinasta pe trotuare, sa fie bine ca sa nu fie rau. In Arad au inchis o straduta, ca sa fie loc pentru „terase” de genul. Strada asta e transformata intr-o mare „terasa”.
      – Daca incidenta cazurilor era peste 7 la mie (cand e groasa rau, vezi Timisoara, unde oameni cu nevoie urgenta de oxigen trebuiau sa astepte sa se elibereze un loc in spital, ca nu mai erau locuri), atunci s-a pus o carantina pe hartie (ca lumea intra si iesea din Timisoara fara nici o grija) si s-au inchis (pentru 3 saptamani!) birturile.

      Sau cum zic altii.

      Cum zic, masurile in Romania au insemnat „purtati in zda mamii voaste o masca” si „stati in p*la mea in casa” ca le luptam cu un virus si nu avem locuri in spitale. Dar hei, masuri de ev mediu. Si te uiti prin Europa sau alte tari si vezi lockdown pe bune, cu restaurante care n-au mai fost deschise de cateva luni bune, cu interdictii de deplasare intre districte diferite, cu carantina aplicata ca la carte. Ca na, n-ai vrea sa rezolvi pandemia China style cu usi sudate.

      Sincer, ma ingrozesc cand vad oameni ca tine, pentru care e un efort prea mare si o masura mult prea drastica purtatul unei masti si statul in casa pentru a ajuta sistemul medical sa faca fata pandemiei. E absolut dezgustatoare atitudinea asta, stiind ca sunt oameni care mor pentru ca nu mai au loc in spitale.

      A, apropo, daca te simti in siguranta pentru ca esti tanar si sanatos, think again:
      https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/apel-umanitar-pentru-un-roman-bolnav-de-covid-19-ciclist-profesionist-transferat-in-germania-1407053/

      00
    • Sabotor, exact ce spuneam, aberezi in continuare, n-ai nici un habar de masurile luate in martie-mai 2020 si tot anul 2020, alegi sa vezi doar fotografii care iti confirma teoria si sentimentul de superioritate.


      Cum zic, masurile in Romania au insemnat “purtati in zda mamii voaste o masca” si “stati in p*la mea in casa” ca le luptam cu un virus si nu avem locuri in spitale. Dar hei, masuri de ev mediu. Si te uiti prin Europa sau alte tari si vezi lockdown pe bune, cu restaurante care n-au mai fost deschise de cateva luni bune, cu interdictii de deplasare intre districte diferite, cu carantina aplicata ca la carte.

      Ai uitat sa zici ca „stai in casa pentru niste prosti care nu respecta restrictiile”, alta replica favorita a celor care se informeaza doar din surse oficiale si nu accepta nici o alta opinie


      Nu-ti doresc, dar ti-ar trebui sa ai pe cineva apropiat (sau chiar tu) cu complicatii de la covid. Sa vezi cum schimbi placa cu “masuri de ev mediu”.

      Sincer, ma ingrozesc cand vad oameni ca tine, pentru care e un efort prea mare si o masura mult prea drastica purtatul unei masti si statul in casa pentru a ajuta sistemul medical sa faca fata pandemiei

      E absolut dezgustatoare atitudinea asta, stiind ca sunt oameni care mor pentru ca nu mai au loc in spitale.

      00
    • n-ai nici un habar de masurile luate in martie-mai 2020 si tot anul 2020, alegi sa vezi doar fotografii care iti confirma teoria si sentimentul de superioritate.

      Fotografii? Bai, esti nebun, ti-am scris mai sus ca-s de mai mult de o luna in Romania, vad in pula mea cu ochii mei cum totul e deschis… Am trecut prin Arad, terasele pline, Oradea la fel, in Predeal erau deschise restaurantele si la interior; am fost la Sinaia, terasele pline, la Peles o gramada de turisti. Dar cumva, tu vezi restrictii de ev mediu; ma intreb daca nu traiesti cumva intr-un univers paralel.

      Au fost niste masuri luate pana-n mai 2020, in rest pula. Dar hai, zi tu ce nu poti sa faci acu si puteai in 2019 – exceptand plimbatul pe strada dupa ora 10. Ca asta e efectiv singura restrictie din Romania. Zi tu cu cuvintele tale care-s restrictiile alea de ev mediu si de ce ar trebui renuntat la ele.

      00
  17. Dar faptul ca durează programarea, pana sa te vaccinezi si-a pus întrebarea vreodată careva dc !?

    00
    • Stai ca nu inteleg. Tie ti se pare dunios ca dureaza programarea si ca nu se poate duce toata lumea in acelasi timp sa se vaccineze?
      Nu ai stat in viata ta la coada la un magazin? Sau la posta, la eliberarea acte, la vot, etc? Macar o programare la medic probabil ca ti-ai facut candva.

      Daca sunt mai multi oameni care vor sa se vaccineze decat numarul de vaccinuri disponibile, cum ai vrea sa se procedeze?

      00
  18. Treaba asta cu vaccinarea va dura maxim 4 ani, după nu o sa se mai ia în considerare. Cel puțin asta estimez eu

    00
    • a, pai daca estimeaza zedicus de pe net io m-am linistit

      00
    • mihai, esti un labagiu care da minusuri

      00
    • @zedicus : eu zic ca psihoza Covid e ceva de durata.
      Asiaticii aia mai informati ( Japonia / Coreea de Sud / Hong Kong pana acuma 2 ani ) , au fost marcati de SARS atat de urat incat purtatul mastilor a devenit ‘way of life’ pe acolo, plus Coreea inca mai avea infrastructura medicala anti-SARS ( de 12 ani ! ), cand Covid a aterizat acolo.
      Deja tari care facusera „outsourcing” la producerea de vaccinuri si alte medicamente, acum baga bani serios sa isi refaca infrastructura de productie a vaccinurilor/medicamentelor.

      00
  19. Sa luam exemplul meu: m-am programat prin platforma din prima zi (15 martie) la cel mai apropriat centru de domiciliul meu. Între timp apar tot felul de știri, declarații oms, etc despre astrazeneca. Ma reprogramez la un centru cu alt vaccin și îl și fac (am beneficiat de bugu ala anunțat de sts în platforma, acum rezolvat). Acum aștept rapelul și încă vad ca nu e o concluzie clara cu astrazeneca și cred ca am procedat f bine. Adică, pana se lămuresc ei dacă e ok sau nu, vad ca tot schimba vârstă recomandata pt vaccinarea cu astra, am zis sa nu o încerc pe sănătatea mea, deși nu am probleme cunoscute de sănătate. Considerați ca am greșit sau am procedat ca un om normal la cap?

    00
    • Este foarte normal cum ai procedat. Nu exista niciun motiv pentru care sa te vaccinezi cu Astra Zeneca in conditiile in care nu este sigur vaccinul si inca se fac teste pentru a determina gradul de risc.
      Mai ales ca Pfizer si Moderna au o eficienta mai buna fata de Astra Zeneca.

      00
  20. Ma amuza cum romanii in general nu vor sa riste in timp ce la fiecare 2 pasi gasesti un amanet, o casa de pariuri si o sala de pacanele.
    Ai spune ca :”-Da Bo$$, dar acolo nu-ti risti sanatatea sau viata!”
    Stiu oameni care-si duc periodic masina la verificare si schimb de ulei dar la un control oftamologic, la dentist sau la alt doftor nu merg doar cand e prea tarziu. Tot ei nu vor vaccin pentru ca tin la sanatatea lor. Nu e logic!

    00
  21. daca intreb si eu de o statistica despre mortalitatea in cazul vaccinurilor obligatorii la copii si accindentele care se petrec la Botez se considera fluierat in biserica si voi fi crucificat?

    00
  22. Buna monica69, ti-am scriese-te astept raspuns, te pup dulcik.

    00
  23. NOU
    #100

    Ai de plm, ăla da expert în politicile pixului. 🤣🤣🤣
    Un imbecil de clasă. Io-s curios câți bani o luat pentru a regurgita porcăria aia.
    Ca fapt divers, tata o condus 40 ani, fară accidente, dar culcat viu, sculat mort la 62 ani.

    00
  24. In Romania unde multi conduc de parca ar fi ultima lor zi de viata sa vii cu astfel de analogii.

    00
  25. Omul are dreptate, statistica nu minte, sunt sanse mai mari sa mori daca conduci sau daca iei anticonceptionale decat daca faci vaccinul.

    Dar pe partea emotionala stam mai rau pentru ca la celelalte ti se pare ca esti in control (conduc prudent, tocmai am schimbat rotile, am mai pus o cruciulita la oglinda, am camera etc) pe cand la vaccin nu ai absolut nici un control, nu poti face nimic sa reduci riscul sau sa eviti inevitabilul, oricat de mica pare sansa se se intample.

    Asa ca chiar daca la rational da pe plus, la emotional e pe minus rau de tot iar daca faci media tot nasol iese.

    Au inceput sa mai bage astea cu lista de simptome dar parca este prea putin si un pic prea tarziu. Daca ar fi plusat cu o analiza simpla de sange la 2-3 zile dupa vaccin pentru aia stresatii sau sa aiba macar o vaga idee despre persoanele la care riscul e mai ridicat ar fi mers mai bine.

    Oricum pentru ei e normal sa-l apere, mortalitatea de la vaccin e mult mai mica decat cea de la covid asa ca e logic sa alegi raul cel mai mic. In plus mai sunt cateva mii care sunt curajosi sau nu pot sa astepte si care se vaccineaza cu AZ si orice procent conteaza.

    00
  26. semi offtopic.fara sa vrea am stat in seara asta sa urmaresc jurnalul de stiri de la protv. sunt convins insa ca e la fel si pe celelalte posturi.

    a sunat cam asa: rata de infectare 7 la mie, multi morti, paturi la ati, weekend prelungit la ski, masuri de restrictie, pacienti transportati cu avionul armatei la iasi, titi aur e pe moarte, vacanta in italia/grecia/israel, pasaport de vaccinare, spital cu tuburi de oxigen din alea de sudura asezate la geam, johnson&johnson face tromboza (au fost 4 cazuri din nu se precizeaza cate vaccinari din care unul chiar a murit), scafandru mort, terasele de la mamaia sufera pierderi uriase din cauza ca largirea plajei (aia pe care o plateste statul roman) se va termina in iulie parca si ei nu vor putea deschide pana atunci, desfiintare magazine la metrou, ceva cu printul philip care in mod surprinzator NU a murit de covid. totul terminat apoteotic cu busu care numai ca nu ne invita la plimbare in parc ca e vreme de primavara.

    chiar nu vede nimeni (in afara de fluture) nimic gresit in balamucul asta?

    00
    • ne ducem pe pulă?! da, dar ce ne mai place…

    • Nu ma pot abtine sa nu comentez in Poiana lui Io… asta, zoso:

      – te uiti prea mult la stiri. Acestea sunt o selectie a evenimentelor care socheaza, in majoritatea lor covarsitoare negative si demoralizante (daca iti spunea de exemplu ca afara e soare si ca prin frunzis au iesit soricutzii la soare, si ca eventual se poate face plaja pe iarba, inchideai televizorul – „nimic interesant”).

      – nu se duce nimeni pe p_la – cazurile cresc => mai multi la ATI si in general cazuri grave (absolut normal, nu ma surprinde, se imbolnavesc mult mai multi, deci procentul alora gravi creste), ski – meh, duca-se, am zis pas sezonul asta, masuri de restrictie – stiam, nimic nou, pasaport de vaccinare – yes!, da’ era previzibil, nimic nou, spital tuburi oxigen – si ce-ai vrea, sa dea unu’ la pompa?!, scafandru mort – accident, terase mamaia pierderi – niste mizerabili, sa dea faliment din partea mea, n-am pierdut nimic ca n-am mai calcat in cloaca aia 15 ani, Constanta arata groaznic ultima data, e un haos imobiliar si centrul arata ca un ghetou, magazine metrou – yes! se face deratizare, printul philip – no era batran, nimic extraordinar.

      Cam non-evenimente toate.

      Stiristii sunt niste hoitari, stau cu miloaga la morga si la politie, le pica ceva in timp ce trag din tzigara – efort minim, si fac din niste lucruri normale, ‘stiri bomba’.

      Concluzia – cine e cu afectiuni si gras, fara forma fizica, are toate sansele s-o mierleasca; astora li se adauga aia predispusi genetic, carora sistemul imunitar nu le lucreaza asa bine – sa le multumeasca alora de poarta masca in dorul lelii pentru ruleta ruseasca la care jucam toti.

      00
  27. Ce vedeti pe listele alea de asteptare pentru vaccin-cam aia-s toti doritorii,cam aia or sa vie vaccinatii din Romania,altii nu mai apar.Vor vi in jur de 2-3-4 milioane,aia in nici un caz nu reprezinta majoritatea populatiei.Ce-o sa se intimple dupa aia?Pina incerci sa-i convingi pe nevaccinati,expira imunitatea la aia vaccinati si-o luam de la capat.Asa ca or s-o lase balta cu vaccinul si o sa lase infectarea la liber,natural(ceea ce,mascat,se intimpla deja).Natura isi va urma cursul ,ca intotdeauna.Pentru cei mai tineri,o pandemie de acest gen s-a mai intimplat in 1969.Cu milioane de morti in Europa si America de Nord.Tot un coronavirus,plecat tot din China,tot de la Wuhan.Ca si acum,a fost o isterie generalizata,fabrici inchise,restaurante si magazine ferecate,oameni inchisi in case.Ba chiar s-a inventat(ce coincidenta) un vaccin,foarte rapid.Problema a fost,ca si acum,ca oamenii au fost refractari la vaccinare,asa ca cei vaccinati nu-i ajungeau niciodata din urma pe cei nevaccinati.Un cerc vicios,lumea continua sa moara si sa aglomereze spitalele.Dupa vreu an si ceva(ce coincidenta,iarasi),guvernele si-au dat seama ca economiile se duc in cap,saracia lucie bate la usa,se pune de niste revolte populare si vaccinul “ salvator” e ignorat de marea majoritate a populatiei care refuza,cu fiecare zi care trece,sa mai fie obedienta.Asa ca s-a luat “ masura” sa se renunte la tot circul pandemiei,s-a deschis tot si viata a continuat exact ca inainte de pandemie.Au mai murit ceva oameni,dar asta a accelerat uluitor crearea imunitatii de turma.Si pandemia s-a stins rapid.O carantina generalizata nu stopeaza o pandemie,doar o lungeste la besfirsit.Ceea ce s-a intimplat in 1968 se va intimpla si acum,economii intregi stau sa se prabuseasca sub povara datoriilor,iar inflatia(a se citi saracia) deja face ravagii.In 1969 ,liderii europeni au avut de raspuns la intrebarea -ce alegem:restrictii la nesfirsit sau o saracie generalizata(criza alimentara) in care lumea se va revolta?Au ales…observati ca la stiri,din ce in ce mai des,in ultimele zile,se vorbeste de “ o criza alimentara care va urma”.Nu-s vorbe-n vint,inflatia va face ravagii si pretul alimentelor (deja) explodeaza.In final-pandemia de coronavirus din 1969 a durat aproape 3 ani si a avut 3 valuri.Faceti un calcul si va da anul 2022 pentru cea actuala.Numai ca ultimul an nu va mai fi cu restrictii,natura isi va urma cursul.Efectele unei societati deschise,fara masuri crunte de tip european,se vad astazi in SUA.Se pare ca-n luna mai-iunie,America va atinge imunitatea de turma.(aici n-a existat lockdown generalizat,nici macar masca n-a fost obligatorie in multe state,oamenii au interactinat,raspindind virusul pe cale naturals).Asta in timp ce Europa,desi prabusita economic,inca face apologia cocoaselor,platourilor,listelor de vaccinati,pregateste pasapoarte de covid,etc.Fara nici un rezultat,evident…o brambureala generalizata din care nimeni nu mai intelege nimic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube