Rezumat podcasturi Iulian Fota

A fost eliberat din funcție de la MAE și a mers la Striblea și la Buhnici și l-am urmărit ca să nu fiți nevoiți să o faceți voi.

Pe scurt, deși avem un război la graniță, pregătirea legală și militară nu este o prioritate a Parlamentului. Am râs cu toții la faza cu “nu putem doborî drona rusească, că nu avem legislație”, ei bine, chestia asta se extinde în foarte multe domenii.

Lipsa cadrului legal se aplică și în zona de securitate informatică, și în dezinformare, și tot așa.

Plus, strategia Ministerelor de Interne și de Apărare este să nu comunice prea mult, pentru că nu vor și pentru că orice ar comunica ar putea fi comentat și contestat de logică sau trolli, așa că preferă să facă scheme.

Mi-a plăcut partea unde Buhnici și Fota s-au prefăcut că Mircea Geoană e numărul 3 la NATO. Că așa merge treaba, nu poți să spui adevărul că face cafele pe acolo și apoi să-l mai inviți la podcast, trebuie să te prefaci că are o funcție importantă, altfel de ce l-ai mai aduce.

Dacă vreți mai mult, urmăriți-le, sunt interesante, omul știe ce spune.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

 1. Asta cu „n-avem” am mai auzit-o și în alte cazuri. Cum ar fi „n-avem mandat, nu putem intra peste Dinica”.

  În România de pare ca avem mai multe ‘n-avem’-uri, decât ‘avem’-uri.

  În schimb bine ca avem salarii, sporuri și BMWuri, ca altfel chiar nu aveam nimic.

  Comentariu apreciat.1025
  • Crezi ca nu s-ar putea dobori dorne pe motiv ca nu avem legisslatie? Pai, alea pot fi incadrate la rachete. Si cu decizia celui mai mare din armata, se poate interveni. Dar trebuie sa ai cojones.

   Comentariu apreciat.412
  • Intre un baiat care probabil a plagiat (daca o avea lucrarea de diploma pe undeva) asista facutul cafelelelor la sediul NATO si un baiat cam agramat fost sef de galerie alegerea ca presedinte al Romaniei nu e dificila.

   Comentariu apreciat.4210
  • Alegem ce e mai dificil de facut. Adica sef de galerie.

   Indecis. Tu ce zici?2911
  • Ce sa mai doboare, ca astia au aflat de dronele alea cu mult dupa ce erau deja la pamant.

   222
  • @Marin doar în stare de asediu sau de război etc.
   Au avut grijă rușii.

   14
  • @Marin
   “ În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a spus șeful Statului Major al Apărării”
   Deci nu e chiar așa simplu.

   129
  • @Nicu
   „Intre un baiat care probabil a plagiat (daca o avea lucrarea de diploma pe undeva) asista facutul cafelelelor la sediul NATO si un baiat cam agramat fost sef de galerie alegerea ca presedinte al Romaniei nu e dificila.”

   Mda. Din ce am inteles Geoana nici macar nu s-ia facut el doctoratul. Asa ca nu prea vad cum ai de ales.

   213
  • #Vlad: „nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace.”
   aberatii ca sa acopere incompetenta. deci te trezesti cu omuletii verzi la poarta si nu faci nimic ca asta e legea si daca nu au depus aia inainte o cerere la dosarul de la registratura atunci fapta nu exista. o sa aflam ca a fost un atac doar dupa ce se schimba placutele cu denumirea strazilor in chilirice,

   Comentariu apreciat.343
  • Stai sa vezi cand o sa se afle ca nici alalalt nu a fost sef de galerie, doar le aducea cafele sefilor galeriei.

   Comentariu apreciat.481
  • @ Zipp ceva de genul.
   Ai auzit pe cineva sa încerce sa schimbe asta ?
   Nu deci e ok;)

   31
 2. Nr.2 la NATO e secretara(Assistant Manager) lui Stoltenberg. Această poziție a revenit Turciei.
  Să spulberăm mitul că Geoană ar face ceva la NATO. Nu, nici măcar cafea.
  Sau mitul că ar știi ce se întâmplă, cine cu cine se întâlnește, care e subiectul discuției.
  Poate Geoană seniorul, general de securitate, apropiat al Secretarului General Ceaușescu.

  Indecis. Tu ce zici?3821
  • Inclusiv Stoltenberg mai face cafele. Omu’ e seful civil al aliantei. Nu ia decizii. Alea sunt luate de cei care au functii militare in organizatie.

   Comentariu apreciat.576
  • NOU
   #14

   Mda, atunci e pe plua Nato, d-aia e razboi… iti dai seama, Stoltemberg iti face una din aia lunga, americano, cum beau toti prin nordul Europei… iar cu Geoana, avand in vedere varsta si genealogia, s-ar putea sa ti se serveasca un nechezol!

   Mai bine puneau un italian sef la Nato, era pace pe pamant ca toti erau in Nato sa bea un espresso adevarat

   410
  • Știți că vorbim de același Geoană care s-a dus înainte de ziua alegerilor să se întâlnească cu Vântu ca să „rezolve”?
   Dacă nu știți cine e Vântu întrebați-vă părinții sau bunicii, după caz.
   Cumnatul lui Geoană e dat în urmărire generală pentru evaziune.
   Decafeinizată?

   115
  • @Pixel: wow nu serios cine e Vantu’?!?

   2 la mana, ce aia a ma-sii treaba are Geoană (ori cat ar fi el de intelijent / prostanac) cu ce-a făptuit cumna-su. Mi se pare asa un romanizm chestia asta: ba unu’ a facut ceva nu conteaza ce, toate rudele, inclusiv prin alianța știau si prin urmare trebuie judecate si condamnate pentru tăinuire!

   57
  • @MVP el n-are nici o vină că familia și oamenii din jurul lui sunt dubioși din fosta Securitate. Omul chiar a încercat să iasă din anturajul ăsta, ba o vizită la Moscova pe persoană fizică, ba un ceas de 50k cadou de la Marean Cel Mai Cinstit dintre Pesediști.
   Cât despre Vântu… dormi liniștit.

   74
  • Alte coincidențe în familia Geoană… https://www.youtube.com/watch?v=zIrEymjxftI

   11
  • @Pixel: dupa cum spuneam intr-un alt comentariu, se pare ca NATO n-a aflat-o pe nici una din astea cu rușii, cu Vântu sau cu ceasu’ de la marean…

   20
  • NATO a aflat de invazia peninsulei Crimea după, nu ar fi prima oară când sunt prinși în offsaid.

   12
  • @Pixel: pai atunci sa ne punem toata încrederea in NATO ca la o adică ne apără de Putin.

   10
 3. și pensii speciale

  163
 4. Ce naiba i-o mai trebui lui Geoană nu înțeleg…in locul lui îmi vedeam de treabă acolo, mă asiguram „să nu vorbesc și să nu-mi pută picioarele”

  Comentariu apreciat.365
 5. E atât de simplu: incompetență dublată de fugă de răspundere. Asta la toate nivelurile decidente politic. Iar puținii oameni care și-ar dori să facă treabă sunt ridiculizați de masa de incompotenți numiți politic, luați de fraieri și, pe lânga asta li se pune în vedere să nu miște-n front pentru că pică ăia numiți exclusiv politic de proști, și nu e cazul.

  Mindsetul ăsta se perpetuează începând cu primăriile comunale până-n vârf de CSAT.

  Comentariu apreciat.383
 6. cine? Fota care nu a dat un examen pentru niciuna dintre functiile pe care a stat, fiind numit mereu? care imediat dupa demitere era la TVR Info sa se smiorcaie ca a fost demis (acum vad ca e tare activ pe zona de podcasturi)? care preda la facultate dar doctoratul este cam disparut?

  omul se marketeaza pe piata ca este disponibil. sa vedem unde se orienteaza: amabasador pe undeva, sef la sinecura unde a fost Raetchi (ceva cu rezilienta)…

  Comentariu apreciat.495
 7. Nu pot oferi detalii de unde știu chestii vizavi de Geoană pentru că n-am nici un chef să fac rău unor oameni absolut ok care au ajut increde în mine și – ei fiind apropiați familiei Gioană – mi-au povestit respectivele chestii.

  Omul e pur și simplu un terchea berchea direct din Caragiale, un păpușel pe care a mizat PSD-ul în lupta cu Băsescu, Nu, nu e prostănac, a cultivat relații politice serioase în perioada în care a fost ambasador în SUA pe două dimensiuni – împins de servicii, dar și pentru că, repet, un terchea berchea căriua totuși i-a plăcut școala și este extrem de coerent academic, ceea ce-i mare lucru.

  Pe de altă parte,știți genul ăla de om pe care-l percepi ca fiind clar inteligent și educat – și până la urmă se dovedește prostul satului? Ăla-i Geoană. Credeți-mă, nu-l vrem ca șef de stat, și nu-mi explic cu plm a ajuns pe o funcție – mai degrabă onorifică – but tho – în NATO, trecând prin furcile caudine ale serviciilor secrete occidentale. Eh, sper să aflăm în deceniile ce urmează.

  Indecis. Tu ce zici?3921
  • Și zici tu ca Terchea berchea asta de Geoana e rau ( mai rau decât Klaus) și ne spui tu ca, având in vedere ca tu sti lucruri care nu poți sa le spui, dar noi trebuie sa te credem, nu îl vrem președinte așa ca sa ne concentram sa iasă Ciolacu. Pt ca Ciolacu e bun, a demonstrat in anii trecuți ce calități manageriale are in multele afaceri/instituții/fundații pe care le-a condus. Sau ce caracter ok are si in ce cercuri selecte se/s-a Învârtita ( era ceva poza cum ii ținea umbra la Haisam parca ). Sau poate Dl Simion/Puric. Sau de ce nu Dl General Ciucă.
   Dacă tot ai tu inf din interior de ce nu ne spui si care este președintele pe care îl vrem?

   Indecis. Tu ce zici?2813
  • Dar ce il face pe Geoana prostu satului? Ai zis mai sus ca i-a placut scoala si este extrem de coerent academic si a cultiva relatii politice ca mai apoi sa zici ca e prostul satului. De ce? Ce ar trebuie sa faca ca sa nu fie un terchea berchea?

   Indecis. Tu ce zici?307
  • @Raul

   Sa inteleg ca daca-l critici pe Geoana automat il sprijini pe Ciolacu ? Really ?
   Nu se poate ca amindoi sa fie catastrofali ?

   234
  • E un caracter slab, foarte slab, nepotrivit, în umila-mi opinie – politicii la nivel înalt – și cu asta închei discuția.

   Să mă fac mai bine înțeles – între un Băsescu corupt, patron al unei mafii care ne-a uscat la vremea aia și un Geoană sclav al unei mafii care ne va usca în următorii ani – l-aș vota cu zece mâini pe Băsescu.

   Indecis. Tu ce zici?3114
  • @Danutz – insa de ce privim presedintele ca un personaj important? In sistemul politic romanesc oamenii nu au vrut un presedinte „jucator” cum a fost Basescu si au modificat usor prerogativele, presedintele este mai mult de forma.

   In plus, timpurile s-au schimbat si PSD-ul e cam singurul partid puternic si cu influenta, pe timpuri erau 3 in lupta – PSD, PNL si PD, acum indiferent de presedinte puterea de decizie o are PSD-ul si asa o sa ramana.

   Si nu inteleg o chestie, legata de realitate – oricum este Geoana momentan avem 2 romani in politica internationala – el si Kovesi. Asta inseamna notorietate si incredere, pentru ca lumea a avut de-a face cu ei si ii stie – vorbesc la nivel international. Intre Geoana si Mirel sau Gigel eu il prefer pe primul.

   Insa sa fie clar – rolul presedintelui este la nivel de tari, nu intern – sa dea legi, sa se ia de buticari ca Piedone, sa starpeasca orice fel de coruptie sau ce asteptari mai au romanii de la presedinte.

   45
  • Geoană Președinte și numesc eu pro-bono șefii de servicii, procurorii șefi de parchete și 1,2 judecători la CCR, chestii fără importanță, să nu obosiți gândind pe cine să puneți în posturile astea insignifiante.

   91
  • Danutz, asa o fi, dar uita-te la posibilii contracandidati.
   Aia sunt si prosti si incoerenti (nu doar academic). Si mie mi-ar placea sa avem de ales in geoana si bezos, doar ca avem de ales intre geona si georgica. Si doi la mana, te intrebi cum a ajuns la nato? Pai uite cine a ajuns la UE: https://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyen#Education_and_professional_career. Scuza-ma dar e fix acelasi traseu in viata doar ca pe partea cealalta a cortinei de fier. De vreo 20 si de ani (daca nu mai bine, sa zicem de la Thatcher asa) europa aia „established” are parte in mare de astfel de politicieni. Baieti si fete care n-au facut nimic in viata decat au invatat sa vorbeasca frumos si sa para culti. „Prostia” lor nici macar nu vine din ceva nativ, dar cand tu toata viata lucrezi doar la imagine si discurs, normal ca ajungi ca joey din friends.
   Tocmai d-aia prinde si trendul antiestablishment.

   10
 8. Ai rezistat atâtea minute? Eu n-am putut. Nu mă pronunț pe partea de cunoştințe/moralitate, dar la discurs e înfiorător, debit mare verbal, repezit, sare de la una la alta, greu de urmărit. Pentru un consilier dar mai ales profesor, mă aşteptam să sune mai coerent.

  Comentariu apreciat.292
  • Fie vorba între noi,majoritatea profesorilor vorbesc aşa. Dǎncilǎ şi Iohannis sunt cel mai reprezentativi,poți împǎrți cadrele didactice/universitare ori ca Dǎncile,ori ca Iohanişi/Fota. Puțini au un discurs care sǎ te impresioneze şi din nefericire jumătate din acel puțin consistǎ din oameni ca Cioroianu sau Daniel Barbu.

   Mǎcar a absolvit facultatea pe bune,la noi e maximul pe care poți sǎ-l ceri.

   49
 9. Poate in romana știe ce spune, in engleza se exprima mai greu:

  https://www.youtube.com/watch?v=GFrlZR8arRg&ab_channel=blowmeudrea

  61
 10. Şi da,un numǎr considerabil din sistemul educațional sunt proşti ca Dǎncilǎ sau mediocri ca Iohannis dar asta nu înseamnǎ cǎ nu meritǎ salarii decente.

  110
 11. Incep sa cred ca este o chestie de timp pana la o problema majora intre Europa sau niste state din Europa si Rusia si de data asta o sa fie vina europenilor. L-am vazut pe Macron insistand sa trimita ei trupe in Ucraina sa se lupte cu rusii, Von Der Leyen cu ideea sa confiste banii rusilor si sa ii dea ucrainenilor si apoi inregistrarile discutiile intre germani in care recunosteau ca englezii au militari in Ucraina care ii ajuta pe aia cu rachetele.

  29
  • @Bigbear: Insist, președintele Emmanuel MACRON NU a insistat sa trimită trupe (care ei?) in Ucraina! A zis ca s-a discutat INCLUSIV asta. Pe de alta parte, secretarul NATO a zis ca NU NATO trimite, daca e sa trimită vreun stat, o face pe barba lui / in alianța cu alte state, dar nu NATO in totalitatea lui (nu de alta dar tot semna Ucraina tratate de alianța / securitate cu o sumedenie de state europene, inclusiv Franța, Romania (ha, oare ce-am putea trimite) sau chiar Marea Britanie (probabil nu si cu licuriciu’).

   53
  • @MVP – Macron a vrut sa arate ca el/ei iau in calcul sa trimita trupe in Ucraina sa lupte cu rusii, doar nu a vrut sa spuna ca „a fost un zvon ca am putea trimite trupe insa baietii au spus sa nu trimitem”.

   Dovada ca imediat dupa el au iesit toti liderii sa spuna ca ei nu sunt de acord cu asa ceva si nu trimit si liderii de opozitie din Franta la fel.

   21
  • @BigBear: oricum liderii de opoziție (cu atât mai mult cei din Franța) nu sunt de acord niciodată cu orice-ar spune Macron (foarte rar sa fie ceva care sa-i unească, dar uite c-a fost asta cu înscrierea dreptului la avort in constituite).

   00
  • @BigBear: mea culpa, nu apucasem sa citesc știrile din dimineața asta (decât pe cele de la Vali!)

   Le président français Emmanuel Macron a affirmé la veille refuser „d’entrer dans une logique d’escalade”, après ses propos controversés sur l’option d’un possible envoi, à l’avenir, de militaires occidentaux en Ukraine.

   Adică dupa ce declara ca s-a discutat inclusiv trimiterea de trupe occidentale refuza sa intre intr-o logica de escaladare… A mai comis-o acu câteva luni când ii lua apărarea lui Gerard Depardieu propagând un „fake news”. Din păcate mai are 3 ani de mandat…

   https://www.tf1info.fr/international/direct-guerre-ukraine-russie-emmanuel-macron-affirme-refuser-toute-logique-d-escalade-situation-et-dernieres-infos-aujourd-hui-mardi-5-mars-2024-2288281.html

   00
  • In alta ordine de idei: „Pour rappel, en France, la dernière mobilisation générale date de 1939, ou plus de quatre millions de Français ont été appelés à prendre les armes. Aujourd’hui, la seule force susceptible d’être mobilisée reste la réserve opérationnelle qui compte près de 40 000 hommes volontaires.”

   https://www.ladepeche.fr/2024/03/05/vrai-ou-faux-guerre-en-ukraine-les-francais-peuvent-ils-vraiment-etre-envoyes-en-ukraine-grace-a-la-nouvelle-loi-de-programmation-militaire-11804174.php

   00
  • @Bigbear – daca tu si altii care aveti aceleasi critici, credeti ca Macron de cand a inceput razboiul in Ucraina a facut ceva sau zis ceva de capul lui va inselati amarnic. La nivelul asta, si cand zic „asta” ma refer la gradul de periculozitate a unui conflict inclusiv nuclear, nu se lasa nimic la intamplare. Deci Macron sef de stat cu capabilitati nucleare. Macron nu e Ciolacu de pe tarlaua romaneasca.

   Isi transmit semnale unii altora: Trump europenilor, Putin americanilor, Macron lui Putin etc., dar isi dau cu parerea romanii.

   10
  • Mda, pana la urma mare dreptate avea regretatul George Carlin:

   https://www.youtube.com/watch?v=5qqARrbi1h8&ab_channel=G%C3%A1borH%C3%A9nyel

   00
 12. Mai întâi vreau sa clarific că nu îl suport pe Geoană și urăsc PSD-ul cu ardoare, dar eram curios să înțeleg structura NATO și să văd dacă fiul ăsta de securist chiar este, sau nu, numărul 2 in NATO.

  Conform https://images.app.goo.gl/uw6yz73paAiJGPNB6 vedem unde este Secretary General in organigramă (Geoană face parte din structura asta). E top management.

  Apoi conform https://www.nato.int/cps/en/natohq/who_is_who.htm vedem că Geoană este imediat sub Jens Stoltenberg.

  Din descrierea jobului pare că el nu prea are nimic de făcut decât dacă absentează, sau daca ii cere ajutorul șeful mare: https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_50094.htm (căutați pe pagină „deputy” să vedeți exact cerințele pentru Deputy Secretary General).

  Funcțiile de Assistant Secretary General par specializate: https://www.nato.int/cps/en/natohq/who_is_who_51639.htm si cu rol executiv permanent.

  In concluzie, Geoană nu are vreun rol vital acolo, dar în caz că pățește ceva Jens Stoltenberg, atunci Geoană are un rol important. Chiar pare că este Nr. 2. Faza e că Nr. 2 nu pare să ia decizii pentru ceva decât dacă dispare Nr. 1 .

  53
 13. @MVP: comentariul tău a fost cam răutăcios și răspunsul meu a urmat în aceeași nota. E mereu o idee bună să lași oamenii să își tragă singuri concluziile, că doar nu e informație confirmată de cineva in capacitate oficială. Poate diagramele pe care am tras eu concluziile nu au fost update pe site de 3 ani și între timp s-au schimbat lucrurile pe-acolo, caz în care concluziile mele nu mai erau valide.

  Geoană nu pare suficient de deștept să fie agent dublu, sau mai știu eu ce. Iar NATO îmi place să cred că verifică oamenii angajați în poziții de top mai serios decât un procesator de plăți companie privată (cazul de care ai amintit tu). Din nou, părere personală, naiba știe care e adevărul. Orice e posibil daca Geoană a ajuns Nr. 2 in NATO, nu?

  32
 14. Cine plm sa se duca la razboi? Noi astia +40? Ca pe astia mici le dai un pistol cu apa si ei se impusca singuri in ochi….

  01
 15. Încercați🙏să-l urmăriți🤭pe Fota 🧐vorbind „engleză” 🤕👌

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube