Repararea spitalelor în 3 pași

  1. Concediat toți managerii și puși oameni care au făcut management, nu doctori. Doctorii nu au de ce să fie manageri de spitale. Ei au altă treabă.
  2. Controlat la sânge toate spitalele.
  3. Închis toate spitalele găsite cu probleme până la reparații. Ce, moare lumea pe afara spitalului? Ei bine, așa se întâmplă când toată lumea închide ochii. Managerul de spital era ocupat cu operațiile, managerul instalației electrice era ocupat cu firma lui proprie de instalații, asistentele erau ocupate cu șpaga și tot așa.

Nu ai cum să repari o mașină în mers. Trebuie oprită, suită pe elevator și reparată, așa și spitalele. Să plângă lumea că nu poate folosi spitalul, așa deșucheat cum e. Ce, e în pericol să ardă? Da, dar avem nevoie de el așa cum e.

Și mai e ceva. Nu are autorizație ISU? Hai să vedem de ce. Sunt normele aiurea? E spitalul aiurea? De ce sunt atâtea clădiri care nu au autorizație? O explicație trebuie să existe. Nu vrea nimeni să semneze autorizația? Bun. Dăm afară isteții ISU și aducem pe cineva care vrea să semneze. Vrea și să verifice pe bune, și să semneze pe bune.

Tot aștept să iasă Primul Ministru și să anunțe punctul 2.

spital-hospital

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Noi suntem sătui de soluții care nu ne plac și sunt incomode. Nu le-am implementat până acum niciodată și nici nu o să începem. Dacă vine și ne arată cineva că fix astea merg în altă parte o dăm pe „respectarea valorilor, obiceiurilor și culturii locale, să vi le implementați la voi acolo”.
    Plănuim să facem ceea ce am făcut de fiecare dată, să ne dăm cu curul de pământ, să urlăm din toți rărunchii sâmbătă seară după ieșirea în parc, și să ne plângem pe trei voci de probleme ale căror soluții sunt în conflict una cu cealaltă.

    00
    • Dupa comunism si dupa 30 de ani la furat in democratie, orice solutie acum vine cu sacrificii pe care nu suntem dispusi sa facem.

      00
  2. Chestia cu autorizația ISU mi se pare o găselniță cu dedicație ce asigură bani buni firmelor unor boși de la pompieri. Dintr-o dată clădiri bine proiectate și bine construite prin anii 70-80-90 nu mai corespund…

    00
    • Factual da, majoritatea firmelor care fac proiecte de autorizatie ISU sunt ale unor (fosti) sefi de pompieri.
      Dar referitor la cladiri, acelea n-au fost niciodata bine proiectate si construite, nici macar pentru anii 70-80-90. Sistemul comunist n-a pus niciodata prea mare pret pe functionalitate, confort sau ergonomie.

      00
    • Vio: eu m-am referit strict la aspectul referitor la autorizatia ISU. Cladirea scolii in care lucrez e din 1964. Are vreo 7 iesiri, plus scara de incendiu. Ca sa spuna ISU ca e ok, a costat vreo 10 000 lei. Inmultit cu numărul scolilor din oras…

      00
  3. Te citesc de mulți ani si te consider un om inteligent. D-asta te si citesc.
    Nu inteleg insa articolul asta si pe cele in care in general vii cu soluții pentru astia de la stat, fie ei primari, parlamentari, guvern ….

    Poti sa le dai astora idei, soluții la cheie cu finantare asigurata….orice. DEGEABA.

    Cata vreme e plina administratia de lichele corupte si de lichele pe care le doare in cur esti total pe langa subiect cu astfel de articole.

    Ne separa ani lumina de etapa concurs de idei.

    00
    • Ok. Dar Vali, tocmai vine si spune ca nu mai merge stilul asta care a fost si la PSD si la PNL, cu declaratii ca „gata, am invatat lectia, de acum inainte o sa …”. Tocmai ca stim ca unele lucruri sunt clar nefunctionale si nici nu vor functiona. Cat timp este aleasa firma X pentru ca motive, aia nu au livrat niciodata si nu au posibilitatea sa livreze de acum inainte, poti sa pui funte roz si sclipici cat vrei. Cu firma respectiva (sau altele de aceeasi teapa/nivel de competenta) nu vei obtine niciodata altceva decat un rahat coafat.
      Deci ne trebuie o schimbare drastica. Dar, pana cand responsabilii adevarati nu vor lua niste sentinte serioase cu executare …

      00
  4. Articolul asta pare a fi scris de cineva care nu traieste in Romania si nu are habar de situatia reala. Pentru ca:
    1. A incercat Vlad Voiculescu ceva, cu concursuri pentru manageri de spitale la care sa poata participa si ne-medici dar increngatura de relatii si feudalismul sistemului sunt prea puternice.
    2 si 3 sunt legate. Controlezi si apoi ce? Inchizi 90% dintre spitale? Asta e procentul de spitale neconforme. Aproape toate sunt in cladiri facute in perioada comunista sau mai vechi. Multe sunt in cladiri de 100-150 de ani, uneori in cladiri care stau sa se darame. Nu poti avea intr-un astfel de spital circuite functionale sau instalatii moderne, ca nu ai cum fizic.
    90% dintre spitale ar trebui daramate si construite altele noi de la zero. Cine sa faca asta? Tara a construit biserici si pe alocuri stadioane. Banii s-au sifonat in vile si blocuri fara numar, in masini si vacante exotice. Cate spitale noi a construit statul in 30 de ani? Cate scoli noi? Cati km de autostrada?

    00
    • Tara a construit biserici si stadioane… da, insa buget de Catedrala este mic in comparatie cu pensiile speciale care se platesc lunar. Bugetul lunar pt pensii speciale este egal cu vreo 6 catedrale.
      Catedrala insa o vedem, dar restul, restul fondurilor sifonate lunar? Macar din banii aia de catedrala s-a facut ceva, dar ce merg pe la toti cei din comisii comitete si comitii care trec pe acolo 1 ora/luna si iau cate 7000 lei pt asta si mai fac parte din multe comitete si acumuleaza pe toti banii astia nu ii vedem nicaieri in serviciul public.
      Catedrala aia nu ne intereseaza pe noi poate, dar pe milioane de romani da. Milioane de romani au o alinare cand merg acolo.
      Cu stadioanele la fel: le folosesc si oamenii, ca au o bucurie acolo.
      Insa banii astia sifonati pe toti specialii si coruptia cine ii vede? Acolo este buba, tot aparatul si tot ce se sifoneaza si macar de ar munci de ei, sa faca ceva calumea, dar nu… si asta nu o sa se schimbe

      00
    • „A incercat Vlad Voiculescu ceva, cu concursuri pentru manageri de spitale”

      Cu concursuri a incercat? Si cine il impiedica pe el, sau pe orice alt ministru al sanatatii sa trimita corpul de control al ministrului sanatatii la fiecare sectie ATI din tara? Raport scris. Remediat punctele critice.

      00
    • Ce stiu sigur este ca au fost concursuri pentru sefii de case de sanatate judetene. PE BUNE! fara subiecte stiute ,fara relatii politice etc, erau inscrisi 100, se prezentau 50 (ceilalti 50 nu reuseau sa aranjeze nimic) si luau 10. „Doar 5 dintre cei 33 de candidați care au participat la concursul de ieri 7 mai pentru conducerile caselor de asigurări de sănătate din 35 de județe plus București au promovat concursul” , si a mai fost si faza a doua similara. Si gata, l-au data afara pe seful cel mare de la USR+ care a organizat concursurile.

      00
    • @Nicu

      Concluzia ce pare sa se traga din asta este ca oamenii cinstiti din sanatate in tara noastra sunt incompetenti, daca nu reusesc sa ia un examen „PE BUNE”.

      But wait, ai avut curiozitatea sa citesti subiectele date? Zece din zece erau intrebari de tocit si memorat legislatia, fara nimic aplicat.

      Cand l-am intrebat la un Q&A Hotnews pe seful Casei Nationale, intre timp demis, ce legatura are capacitatea de tocire a legislatiei cu capacitatea de management, a raspuns , parafrazez, ca nu se cere inovatie/initiativa de la acei sefi, ci doar sa cunoasca legislatia, si a adaugat apoi cand probabil si-a dat seama de ce prostie a spus, cu o jumatate de gura, ca la interviu verificau calitatile de management.

      Si in Newsweek a aparut un articol ulterior, dupa ce au facut vreo 4-5 runde de examene, in care prezenta castigatorii, si marea majoritate erau fie fostii sefi de la acele case, sefii interimari, pile politice sau directori de acolo. Deci, cu tot examenul „PE BUNE” tot cei din sistem au ramas, oamenii cinstiti si competenti nu au aparut.

      00
  5. Poate gresesc, dar cum incendiile au fost pe sectiile de terapie intensivă, sectiile de terapie intensiva ar trebui sa fie primele puse la punct. Si dupa aia restul spitalului, in toata Romania.

    00
    • Apoi e si intrebarea cat de competenti au fost ministrii sanatatii din ultimii 1-2-3-5 ani daca nu au vazut cea mai importanta vulnerabilitate din fiecare spital, sectia de terapie intensiva, unde mor pacienti in incendii?

      Incompenta ministrului sanatatii e si ea o amenintare la adresa securitatii nationale, oricum am intoarce-o.

      00
    • Nu înțeleg ce vrei să facă ministrul? S-au făcut rapoarte de expertiză și inclusiv la Constanța exista listă cu măsurile ce trebuie luate. Dar cine să facă asta? Ei așteptau niște fonduri europene..
      O primă problemă e că spitalele sunt administrate de diferite entități. Ar trebui să fie toate în subordinea ministerului sănătății și nu împărțite între primării, alte ministere etc.

      00
    • Se întâmplă la secțiile de terapie intensivă pentru că ai multe persoane care au probleme respiratorii și au nevoie de oxigen în concentrație mare.
      Fără ventilație corespunzătoare oxigenul se acumulează la interior și orice scânteie devine incendiu.

      00
    • Oare cum doarme Nicușor cu 19 spitale în grijă?!

      00
    • „Nu înțeleg ce vrei să facă ministrul? S-au făcut rapoarte de expertiză și inclusiv la Constanța exista listă cu măsurile ce trebuie luate”

      Bun asa, atunci. S-au facut rapoarte peste tot, iar daca mor oameni in incendii la terapie intensiva nu raspunde nici ministrul sanatatii nici primarul, nimeni. Poate vo asistenta, ca la materninatate Giulesti, face ea puscarie si aia a fost.

      00
    • Un dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor pentru Boc, apropo de Untold si de neimplicarea in pandemie, in niciun val ?
      7, 48 azi in Cluj-Napoca. Prefect depasit de situatie, fara experienta (udmr), Boc indiferent total, de-o nesimtire suverana… Si vrea sa ajunga presedinte!

      00
  6. Este extrem de greu si de multe ori imposibil sa aduci cladiri vechi la standardele actuale.
    Ca sa fie clar.. nu ai cum sa latesti in coridor existent sa fie mai mare. Sunt necesare dimensiuni de lifturi si scari anume pentru evacuare in spitale. Daca trebuie sa ai sprinklere si hidranti iti trebuie rezerva mare de apa care uneori nu incape fizic pe teren. Isu judeca cladiri vechi la standardele actuale (care sunt mult mai stricte decat cele de pe vremea constructiei ca sa fie mai sigure).
    Efectiv daca cladirea nu este asa construita nu se poate aduce la standardele isu. Pe langa problemele de foc au si probleme enorme de structura pentru ca sunt foarte vechi.

    Trebuie sa se renunte la spitalele vechi si sa se construiasca altele. Repararea celor existente nu este posibila, nu au cum sa obtina vreodata autorizatia isu si nimeni nu are curajul sa o spuna.
    Daca ar spune asta ar trebui sa se aloce si fondurile necesare ca in maxim 5 ani sa se construiasca alte spitale si cele vechi apoi sa fie demolate.
    Asta e singura solutie reala.

    00
    • Exact asta mă gândeam și eu, ce sens are să îți bați capul cu spitalele actuale.

      Construiești câteva regionale noi, angajări pe bune, concursuri chestii. Iar cele vechi le trimiți o foaie că de mâine sunt toți liberi să își caute de lucru cu x salarii compensatorii.

      Asta e singura metodă cu care poți distruge un pic feudalismul ăla crâncen, distrugi feuda cu tot.

      Și culmea, ar fi și realizabil pentru că pentru spitale noi obții fonduri UE dar pentru renovări mai greu pentru că cum zici tu, nu ai cum fizic să le aduci la standarde europene ca să primești fonduri.

      00
    • @kat
      Constructia oricarei cladiri de spital dureaza undeva la 2-3 ani in functie de birocratie. La toata asta adauga ca trebuiesc facute circuite, stabilite toate protocoalele de siguranta si alte nebunii. Pe langa astea mai pune echipament medical ce trebuie achizitionat pentru acel spital. Echipament ce va fi achizitionat printr-o licitatie publica ce poate fi prelungita cat se doreste, daca se vrea.
      Acum cauta sa faci un calcul cam cat ar dura asta pentru toate spitalele necoforme sau pentru cele 8 spitale regionale. Nu uita ca statul roman a facut un rahat de semi-magistrala de metrou in 7 ani. Cam cat i-ar lua sa faca 8 spitale regionale?

      00
    • Am mai auzit de chestia asta la radio parca si a reiesit ca in Romania nu exista competente pentru construirea unui astfel de spital. Practic si daca ai avea toti bani din lume nu exista in Romania oamenii care sa-l faca de la A la Z asa cum trebuie.

      Deci 3-4 ani orizont de timp in conditiile in care aduci experti din strainatate care sa coordoneze si nu le pui piedici, adica fara birocratie, coruptie, lupte politice, licitatii tintite si anulate etc.

      Deci nu vor exista in Romania astfel de spitale noi, iar daca chiar se va face ceva nu va fi ce trebuie (vezi salile de sport, partiile de schi, gaz si canalizare nefolosite etc).

      00
    • @asdad cred ca nu intelegi cat ar dura renovarea unui spital existent facuta ca in normele ISU..
      Iti dau un exemplu ca pentru o cladire construita in 2008, infinit mai simpla decat un spital la care se incearca exact obtinerea autorizatiei isu – proiectul, obtinere autorizatiei de construire si executia dureaza de 2.5 ani si inca nu este gata. Asta la privat, fara licitatii contestate si anulate.
      Gandeste-te ca modificările unui spital existent trebuie facute cu pacientii in interior! Este imposibil. Nu mai zic ca acele cladiri stau sa cada la primul cutremur! Trebuie si consolidate, nu focul este singura problema a lor.
      Este mai simplu si mai logic sa construiesti un spital nou si cand e aproape gata incepi si muti sectiile pe rand (cu echipamentele) din spitalul vechi.
      Asa scapi si de infectiile nosocomiale transformand vechea cladire in moloz.

      00
    • @ stefan b sunt sigura ca nu aveam astfel de tehnologi specializati in cadrul dsp pentru ca nu s-au facut pana acum spitale.
      Dar sa stii ca au aparut echipe specializate de proiectare spitale in ultimul timp si la noi pentru ca s-au construit lucruri in privat (spitalul construit in bucurestidin donatii, spitale private, clinici mari).
      Eventual nu vad de ce nu s-ar putea lua un astfel de specialist din ue (acreditarile lui ar trebui sa fie recunoscute si aici) ca parte a echipei de proiect (se poate impune prin caietul de licitatie ca el sa existe in cadrul echipei).
      Oricum spitalele noi ar fi mai bune ca circuite ca cele vechi care nu sunt deloc bune si nu au circuite separate

      00
    • Asta cu nu există specialiști în construcția de spitale e o mare minciună și poate chiar propagandă.

      Păi suntem în UE, avem acces la toată europa pentru găsirea specialiștilor, hai să nu ne lăsăm prostiți așa ușor.

      Avem la autostrăzi Strabag, Colas, ăia din italia, plin de firme străine dar pentru un spital nu s-ar găsi?

      Problema reală cred că faptul că o firmă de genul n-ar accepta stilul românesc de lucru cu șpăgi, parandaraturi, suprapreț si alte cele.

      00
    • @kat
      Eu nu am spus ca renovarea este o soluție ci am prezentat realitatea din teren.
      Statul roman cu ale sale instituții nu este capabil sa facă ceea ce vrei tu intr-un orizont de timp rezonabil. Mai concret ce vom face pana când va apărea noul spital?
      Nu sunt de acord cu renovarea ca fiind o soluție, dar la ora actuala cam atât se poate și se vrea.

      00
    • Renovarea fiind o mana de var data la suprapret si tras niste fire pe hol, mascate cu plastic, pentru curent, ca doar n-o sa le traga prin pereti.

      00
  7. Concediat toți managerii și puși oameni care au făcut management, nu doctori. Doctorii nu au de ce să fie manageri de spitale. Ei au altă treabă.

    Vali, ce facem cu primarii de municipi, președinții județeni, șefii birourilor politice județene? În funcție de cum e stabilit trocul dintr-un județ în altul, unul controlează sau dictează cu banii.

    Din câte știu eu, consiliul+președintele județean plimbă banii cu spitalele.

    Bine-bine, nu mai zicem de cei enumerați de tine, care de obicei sunt numiți de centralismul democratic județean.

    Dăm afară isteții ISU și aducem pe cineva care vrea să semneze. Vrea și să verifice pe bune, și să semneze pe bune.

    Aia e, cine semnează? Că trebuie să învețle bibliografie, să aibă icspiriănț, diplomă pe domeniu…

    00
  8. Repararea mass-media în 3 pași:
    Concediat toți managerii și puși oameni care au făcut management, nu ziariști. Ziariștii nu au de ce să fie manageri de ziare/TV. Ei au altă treabă.
    Controlat la sânge toate unitățile media.
    Închis toate unitățile media găsite cu probleme până la reparații. Ce, moare lumea dacă nu se uită la XXXX? Ei bine, așa se întâmplă când toată lumea închide ochii. Managerul de unitate era ocupat cu știm noi ce, managerul de publicitate era ocupat cu firma lui proprie de publicitate, ziariștii erau ocupate cu șpaga și tot așa.

    Continuăm cu ce domeniu vrei tu. De la stat sau de la privat. Cred că nici dacă ne cucerește Germania și ne fac județ al lor nu schimbă nimic, îi dăm și pe ei pe brazdă. Mânz. Viezure. Barză.

    00
    • managerul de unitate era ocupat să-și tragă bani pe firma nevestei. seniorul de la vânzări era ocupat să-și ia comisionul pe sub masă. seniorul de la agenția de publicitate ocupat să-și ia șpaga că dă contractul cui trebuie. și tot așa. știi cum rezolvi asta? domnu Banu, v-ați luat mașină/aifon/ceas? hai să vedem noi cu ce bani. arătați-ne veniturile. ah, nu aveți cum, că sunt bani la pungă? nasol. bulău.

    • NOU
      #33

      uite un comentariu cu totul, și cu totul OK.

      00
    • Stai liniștit Cristi că și nemții sunt dați pe brazdă demult, doar că sunt mai atenți și nu sunt ostentativi, pe aici prin Germania o să vezi milionari mergând pe bicicletă sau mai nou pe trotinetă electrică, iar moldovenii care își rup cârca pe șantiere umblă cu BMW :))

      00
  9. Clica politică supraviețuiește și datorită isteților cu soluții. Pentru că oamenii văd, își fac cruce și…
    Soluția Zoso 1 nu doar că e ilegală, ci introduce arbitrariul ca regulă. Concediații vor da statul în judecată, vor câștiga și vor fi reinstalați în posturi, primind inclusiv salariile din lunile de stat pe bară. Managerii sunt doar o parte din problemă; în SZ1 aparatul administrativ corupt ar rămâne pe loc și ar rula în continuare. În plus, nu dispare presiunea politică care-i împinge pe managerii actuali la mizerii. Rămâne să lămurească Zoso de unde scoate câteva mii de manageri competenți doar pentru spitale;
    Soluția Zoso 2 este o aberație fantasmagorică. Cu ce personal să controlezi toate acele unități și mai ales, dată fiind starea sistemului, cine garantază corectitudinea rezultatelor?
    Soluția Zoso 3 dă adevărata măsură a părereologului de servici. Păi cam toate spitalele au probleme. Închizi tot circuitul medical, eventual bagi banii la pompe funebre, că o să fie nevoie.

    Cu autorizația ISU la instituții. Instituția cere fonduri pentru a se dota conform dispozițiilor legii. Și le primește din părți. Și insistă și tot din părți primește. Și atunci să concediem managerul!

    Cum ziceam la început, lumea citește propuneri de-astea și-și zice: maică, dacă asta e alternativa, mai bine corupți decât …

    00
    • L-au înjurat pe Iohannis la vremea respectivă și l-au făcut albie de porci fiindcă a avut legătură cu politicul, însă, la rece văzând ultimii doi ani, da — scos din context, a spus o epifanie cu „A fost nevoie să moară oameni ca această demisie ceva să se producă.”

      A trebuit să moară oameni ori de câte ori trebuia ceva de făcut, ceva cu reverberații.

      00
    • NOU
      #37

      @VIM, am o bună cunoștință care ți.ar spune direct, fără metafore inutile, că ești moartea pasiunii. poate ai 100% dreptate în ceea ce spui – dar vis.a.vis de politica ta externă, sincer, mai trebuie să lucrezi puțin

      00
  10. Daca singura problema a sistemului sanitar romanesc ar fi cladirile ar fi fost bine. Din pacate nu este asa si ca in orice situatie romaneasca exista foarte multe nuante de gri. Si de dragul discutiei o sa le enumar:
    1. Sistemul de sanatate este mega politizat si condusi de niste mici dumnezei. Nu vorbesc de ministrul sanatatii care este un fel de maistru de ceremonii ci de la secretar de stat in jos. Practic fiecare specialitate isi are felia sa de buget si teritoriu. Si cand spun buget si teritoriu ma refer la numar de locuri scoase la concurs sau la rezidentiat. Mai mult in functie de specialitate poti intra in niste combinatii foarte banoase cu firmele din zona pharma.
    2. Inca din facultate studentii sunt un pic pregatiti pentru viata de dupa. Povestile cu spagile la licente, eventual alte servicii sunt cat se poate de reale si poate ca acum s-au mai diversificat. Cert este ca odata intrat in facultate exista variante sa o poti termina chiar daca nu te duce mintea sau nu vrei sa inveti. Mai mult daca ai nume de familie al unei somitati in medicina viata este foarte usoara.
    3. Pana sa inceapa pandemia era la foarte mare moda voluntariatul intr-un centru universitar. Voluntariat ce includea neaparat o lucrare de doctorat la un sef de sectie level mai mic. Bineinteles asta mai implica si un pic de predare pentru studenti, respectiv lucrarea treabuia sa se plieze pe un studiu clinic ce seful il conducea pentru o companie din zona pharma. Pe scurt multa munca bani putini spre deloc, dar seful daca avea noroc crestea in level si poate apare un loc si pentru tine.
    4. Din cauza primelor 3 puncte orice medic rezident(specialist)/proaspat absolvent de facultate ia decizia dura si dificila de a emigra. Pana prin 2014 Franta,Germania, UK erau destinatiile preferate. Mai nou se merge pe zona de nord a Europei si foarte multi absolventi cauta sa invete limba si apoi sa dea rezidentiatul in acele tari.
    5. Deficitul de personal este foarte mare si nu sunt semne ca se va schimba ceva. Deficitul este mentinut indirect de mai mari pentru ca nimeni nu vrea sa-si bage diversi oameni ce pot deveni incomozi. Bineinteles exista voluntarii/sclavi de serviciu, dar si astia se cam imputineaza si din cauza punctului 4 nu vine cineva din urma.
    La toata astea adauga faptul ca in absolut toate spitalele exista bacterii intraspitalicesti si pentru a scapa de ele singura solutie este sa demolezi spitalul si sa construiesti altul. Pe langa asta hai sa ne uitam si la personalul medical care nu este foarte bine instruit si care chiar si cu un spital nou construit au dat chix(vezi cazul Suceava).
    Practic daca am fi sa luam la bani marunti ar cam trebui sa inchidem toate spitalele din Romania pentru ca nu este vreunu care sa nu aibe o buba. Si chestia asta spune foarte mult de noi ca popor cum ne-am raportat la aceasta problema.

    00
    • Cum îți permiți să spui așa ceva despre eroii noștri în halate albe? Treci la colț și stai în genunchi pe coji de nucă până te vei învăța minte.

      00
    • @Mihai
      Sistemul este foarte îmbâcsit pe alături și putred. Sunt foarte putini oameni competenți în sistem și în foarte multe situații ei fac diferența între a pleca pe picioarele tale și nu intr-o cutie. Pentru acești oameni jos pălăria!
      În același timp ei sunt excepția și nu regula. De ce? Vezi motivele de mai sus.

      00
    • Ai uitat să adaugi la toate astea că posturile în spitale se vând pe bani foarte grei și din aceștia o parte pleacă la partid că doar managerul este numit politic, în caz că nu știați. Pe lângă asta sunt destui manageri doctori care fac cumul de funcții că te duci să-l cauți la birou, nu că e în spital și dacă te duci la spital cel mai probabil nu e nici acolo că e la privat. Tot așa și doctorii din spitale care nu-s manageri lucrează și la stat și la privat în vreo două trei locuri ca să-și scoată banii și nu numai. Te duci la stat îți dă cu flit pe banii tăi că oricum de acolo banii vin indiferent ce ar face și de asta de multe ori nici nu-l găsești și îl acoperă ceilalți că domnul doctor este într-o ședință/operație etc. iar unii și mai șmecheri iau banii și de la privați și pe urmă își virează pacienții la propria lor clinică privată zicând că acolo le-a făcut doar consultul (caz concret).
      Și la profesori e tot la fel cu șefi numiți politic care să strângă banii, și la avocați la fel, peste tot este aceeași situație. Voi de ce credeți că Iohannis și-a blocat postul de profesor de fizică? Fiindcă a dat bani pe el și acum e ca și cum ar avea o mașină veche pe care nu vrea să o vândă ci să o țină în garaj că-i a lui.

      00
  11. Am citit si apoi m am uitat la data articolului…nu știu de ce aveam impresia ca am mai citit asta undeva prin noiembrie 2015…

    00
  12. Trebuie reconstruite 99% din ele… sunt pentru cu totul alte standarde, sunt greu de intretinut, sunt greu de reparat chestii, de adaptat chestii… de asta orice spital ar trebui sa aiba un termen de valabilitate, 30-40 de ani maxim.

    00
  13. Daca 90% din spitale sunt necomforme de ce sa le inchizi? E mai usor sa scazi standardele pana ajungi la un procent multumitor, gen 76 % is ok.
    De exemplu la frigidere de exemplu clasa F e fost clasa A+, la spitale am putea face la fel dar invers. Asa nu trebuie dat niciun manager afara, ba chiar ii putem premia pentru imbunatarirea ratingului spitalului si toata lumea ar fi multumita.

    00
  14. 4. Adus Secureanu de la Malaxa manager sau măcar ministru. Nu are ce să ardă dacă ai furat tot spitalul.

    00
  15. Nu înțeleg în primul rand aceasta putere injusta a lui Arafat… E peste puterea mea de înțelegere.

    Nu înțeleg nici restricțiile celor nevaccinați – gen sa nu ieși din casa după munca pentru a nu pune viata în pericol a celorlalți, dar totuși la munca ai voie sa pui viata colegilor în pericol.

    Ori fiind nevaccinat stai în casa și primești x procent din salariu, ca vrem sa protejam populația ori dacă ieși la munca, ai aceleasi drepturi din timpul programului serviciului și în timpul liber.

    Bani, miliarde cheltuite aiurea, noi având în valul 4, inițial 600 paturi la ATi. Ce morții mamilor lor au făcut cu x împrumuturi.

    Spitale fără uși, centre de exterminare infectioniste, lipsa testării personalului medical pt a nu intra în concediu, ca nu aveau personal.

    Plin de gunoi sub preș pana când preșul acoperă un mare maldăr de jeg și gunoaie.

    E de înțeles ca cei nevaccinati și populația în general nu mai vrea sa respecte nimic. În 2 zile au schimbat restricțiile de 3 ori. Experți de 2 clase, fac restricțiile la bere, nu gândesc, nu au competente, totul se bate cap în cap.

    Ca o paranteza, trecut prin boala și vaccinat. Daaarrr deja parca mi-e scârbă sa o fac pe a 3-a…

    Nu poți, nou poți ca efectiv totul sa faci pe genunchi…

    00
  16. Mi se pare că țara asta are pe zi ce trece tot mai puține șanse de resuscitare. Mai mult, mi se pare că vecinii noștri au început să se prindă că trebuie politici coerente și trebuie făcut lucruri concrete, dincolo de declarații politice fără substanță. Am rămas în urma. S-a prăbușit blocul comunist, toți am plecat de poziții de relativă egalitate. A venit UE și NATO. Ăștia de la UE ne-au oferit posibilitățile, ne-au încurajat să le folosim. Nu am reușit. Avem o țară plină de handicapați. Aud pe unii cum îl plâng pe Ceaușescu. Așa, care e rostul pentru care esti nostalgic? De ce trăiești în trecut…Aud oameni plângându-se de UE, că ăștia de la Bruxelles ne distrug țărișoară. Bă, când te-ai dus în spital, cine a cerut șpagă? Bruxelles-ul?! Cine a dat șpagă acolo unde funcționarul nu a cerut, dar știind că merg lucrurile mai repede, ai lăsat în plic și te-ai laudat prietenilor și așa s-a creat un cerc vicios? Bruxelles-ul? A furat Bruxelles-ul când primarul nu ți-a asfaltat un amărât de drum? Mereu alții de vină, niciodată noi…
    Pur și simplu societatea românească e atât de corupta încât schimbarea ar însemna sa ne schimbam modul de existență. Și de acum înainte nu voi mai dezbate politică: ce si cum ar trebui făcut. Solutii sunt, testate in afara și chiar cu grad mare de reușită, trebuie doar sa vrem.
    Țara asta are nevoie de o calamitate ceva să o zdruncine din temelii ca să își revina.

    00
  17. The national average cost to build a hospital ranges from $60,000,000 to $187,500,000. The average project costs $112,500,000 for a new 300,000 sq. ft. hospital that includes administrative areas, emergency and operating rooms, and enough space for 120 beds.

    Am gasit asta aiurea pe net, probabil la noi s-ar putea face la un 80% din sumele alea cu tot cu spagi. Spitalele ar trebui oprite, unele racaite pana la tencuiala, unele poate daramate complet, altele mutate in afara oraselor pt ca nu au parcari si sunt prost situate. In multe ar trebui instalatii noi: electric, oxigen, stropitori de incendiu, iesiri de urgenta, blocuri operatoare noi, paturi noi, cantine noi, etc. Nu ai bani de asa ceva decat daca strangi cureaua grav si nimeni nu vrea sa stranga cureaua. Gata, se pot bloca comentariile ! :D

    00
    • Alea-s prețuri din latrina USA, care n-au nici o treabă cu realitatea. $ 300k/30cm2? Dă-o-n sânge.

      00
    • Cladirea este cea mai ieftina chestie. Un bloc operator dotat si computerizat costa zeci de milioane. Hala, peretii si stropitoarele sunt cea mai ieftina chestie.

      00
    • asta e faza, că noi echipamentele le avem, clădirile sunt problema.

    • @Ciocanul: de acord, dar nu la prețurile alea. Vorbim totuși de Europa, nu de latrina SUA unde actul medical costă de 100 ori mai mult.

      00
  18. Problema e că iei avizul ISU, faci ce zice acolo și, când ești gata, ISU scoate „ediția 2017” sau „ediția 2020”, care include noi tipuri de obligații pt autorizare. Și ai reabilitat sau făcut clădirea pe normele care erau la vremea respectivă, acu te trezești ca trebui sa construiești un zid antifoc de BCA sau altceva de 10 metri înălțime, să zicem. Bineînțeles, vrei sa respecți ce zice ISU, dar nu ai cum face zidul nou pe terenul aflat la dispoziție decât dacă obturezi lumina naturala. Succes apoi de luat autorizarea de la DSP pe o școală, să zicem, lipsita de lumină naturală din cauza zidului cerut de ISU. Soluția e sa fie puși toți ăștia la un loc și dați cu capul de masă până când cad de acord și nu te mai fac sa bagi bani aiurea.

    00
  19. Guys, nu vreau sa influentez pe nimeni insa ma gandeam ca poate ca ar fi timpul ca fiecare dintre noi sa ne asezam la masa si sa ne reevaluam obiectiv optiunile pe care le avem in functie de ceea se intampla. Optiuni unde avem control direct, optiuni care depind de noi. Fiecare dintre noi are asteptarile si criteriile sale de decizie in functie cu situatia personala.

    Solutii care ar trebui aplicate de altii dar noi nu avem nici un control, mai ales la noi, am mari dubii ca vor fi aplicate.

    Si daca vreti discutam pe exemple concrete, pe fapte nu pe vorbe:
    – Stie cineva sa imi spuna concret, ce s-a implementat in urma tragediilor anterioare?
    – Stie cineva concret, ce s-a fixat de la ultimele rapoarte (2020 de exemplu)? De exemplu, sa zicem ca la controlul din 2020 spitalul X iesise cu probleme dar a reparat si 2021 nu mai e in raport.

    In functie de asta decidem daca e o problema de solutie. Ca atunci cand X care vine sa se planga la tine ca viata e grea, sari sa-i dai solutie si el te injura dupa aia.

    00
  20. Faza cu ISU este o metehna romaneasca tipica. Toata legislatia romana e la fel. Cand e vorba de reglementat, desteptii care fac presctiptiile sunt niste idioti care nu au iesit in viata lor din birou. Toata legislatia isu este o adunatura de accidente, adica de fiecare data cand s-a intamplat ei au bagat o regula noua, un aviz. A ajuns asa de dificil de repectat incat lumea isi baga picioarele. Ideea e ca s-au bagat avize pentru accidente unde a fost clar eroare umana. Un inspector mi-a zis odata: mortii se acopera cu pamant si vii cu hartii. Ca sa va faceti o idee cat de stupida e legislatia, imaginati-va ca in lege scrie ca lifturile se verifica cu greutati etalon. Nu 90% din capacitate, nu 95%, trebuie sa fie la gram, pentru ca liftul o sa pice de la gramul ala in plus sau in minus. Si asta la 2 ani, nu la o revizie generala de 10 ani sa ziceam. Ati vazut vreodata asta? Hai sa va zic in practica ce inseamna asta. 5k euro un set de greutati, verificarea lor anuala + 150 euro transportul + oameni care sa le incarce/descarce. Nimeni nu plateste asa ceva, bag mana in foc. Daca cineva voia sa fie destept, scria ca probele se fac cu minim 90%, urcai 4 oameni in lift si gata. Si sunt de exemple

    00
  21. Deaia trebuie sa te tii de topoare ca la alea te pricepi. :))

    In primul rand nu exista management in santate niciunde in lume fara medici… iar in sistemele publice si mai putin. din 1000 de motive dar in primul rand ca medicina nu se face contabiliceste. Nu totul trebuie sa fie rentabil si pe profit… trebuie sa ai capacitatea intelectuala sa intelegi ca un consum mai mare de manusi (chiar daca se fura, se vand, se risipesc) reduce riscul de infectii asociate si deci aduce beneficii pentru pacienti si zero beneficii pentru spital deoarece de cele mai multe ori nu ei vor trata infectiile.

    In al doilea rand sunt specialitati cum e epidemiologia pe care o am si eu care presupune sa stii si sa aplici toate normativele in domeniul structurilor(ma refer la structuri fizice) de sanatate: dotari, dimensiuni, volume, organizarea muncii, circuitelor, curateniei, protectiei personale, eliminarea riscurilor.
    Suntem putini si jumatate dintre noi lucreaza in dsp-uri pe control. Ar trebui sa fim pentru dimensiunea sistemului nostru de sanatate 600-700. suntem 250-300. La 130 de mii de paturi cat are sistemul de sanatate matematic ar trebui sa fim 325(1 epidemiolog la 400 de paturi spune legea) doar in spitale, plus cei din Inspectia sanitara de stat si din controlul bolilor transmisibile.

    Dar un medic epidemiolog in conditii nepandemice daca se tine cont de parerea lui poate sa organizeze treaba. Dar cine a bagat vreodata in seama un epidemiolog inainte de Covid?

    Dar sunt si alte specialitati plus o gramada de medici talentati care pot conduce spitale. Asta nu inseamna ca nu putem avea manageri buni economisti(Lazany la Bistrita, Marza la Alba Iulia) sau juristi. Problema e ca nu putem avea manageri ingineri :P

    2. Controlat la sange pai, ISS face controale ISS care are o mana de epidemiologi care trebuie sa acopere si cabinetele private si spitale publice si private si de 2 ani imediat si Covidul. Cine sa controleze si mai ales cand?

    3. Asta e asa o fantezie de copil de 3 ani. sunt o multime de solutii sa reconstruiesti un spital cu pacienti in el…. deaia suntem epidemiologii specialisti in structuri si circuite. si teoretic se poate… practic in caz ca n-ai observat e pandemie afara. 90% din structurile spitalelor sunt pe autorizatie provizorie pentru Covid cu circuite de covid separate inventate… cu tot felul de improvizatii. ca lumea nu se vaccineaza si trebuie capacitate spitaliceasca…

    Cand jegul de prim ministru cu arafat spun sa scoti paturi de ATI din piatra seaca pai evident ca daca nu cumva aveai un spital nou construit pe undeva ascuns bagi mai multe paturi ina celasi spatiu, deci mai mult pacienti deci mai multe aparate si mai mult oxigen. Oare de ce la un pat de ATI trebui 10m2 si distanta de 2.5 m de la 3 pereti? arata-mi un singur spital din Romania care poate respecta treaba asta?

    Eu m-am pregatit toata viata mea profesionala dar pe managementul serviciilor de sanatate. Mai sunt cativa ca mine. Dar in primul rand daca maine m-ar numi cineva ministrul sanatatii n-as avea ce face ca totul e putred si deprofesionalizat. Iar pana formam oameni dureaza…. daca ne apucam azi. Dar nu ne-am apucat si nici nu pare ca ne apucam curand.

    Dar solutii exista, bani sunt. Problema e de competenta si de a pune oamenii potriviti unde trebuie… si oricum specialisti. Daca n-ai romani, cumpara consultanta din strainatate. Dar nimeni nu vrea specialisti nicaieri… pentru ca nu asta e scopul cand ai de sifonat bani.

    00
  22. Ce pueril poti fi câteodată. Am citit punctul 1 si am sarit restul, nu are rost. Acum manageri de spitale nu sunt doar doctori, sunt si economisti, si juristi, dar toti, absolut toti mai presus de profesie sunt politruci. Daca vrei o solutie cauta o metoda prin care politicul sa nu-si puna doar oamenii lor indiferent de calitate.

    00
  23. O solutie zic eu ca sa se miste cu spitale noi mai repede:

    Pas 1. Il pui sa Aurescu sa discute cu ministrul german de externe si sa ne puna la dispozitie un proiect tehnic cu planuri cu tot al unui spital german finantat de guvernul federal sau de unul dintre guvernele landurilor, de exemplu Baden-Württemberg, caci la spitalul universitar din Heidelberg am fost internat si-l pot recomanda. Cred ca daca ii rugam frumos ni-l dau si pe gratis.

    Pas 2. Modifici legaturile cu gaze, curent, etc ca se poata conecta cu ele de pe un loc viran.

    Pas 3. Faci achizitie directa cu o firma straina serioasa care a mai facut spitale, cu exceptarea de la legea achizitiei pe motiv pe pandemie. Sunt sigur ca se pot gasi metode legale si constitutionale.

    Pas 4. Firma iti face spitalul.

    Eu zic ca reduci 2 ani din perioada de construire a spitalului cu asta si cred ca poate fi facut si legal daca o gandesc bine.

    00
  24. Re 1, la asta ma refeream ieri cand intrebam daca nu cumva ar fi mai bine ca militarii sa administreze. Dar gramada de talibani au sarit pe mine ca ‘eu stiu sigur…’. Nu bre prostilor, intrebam doar ce ar fi mai bun pt o schimbare.

    @Bo$$: Cade de la inceput. Cum stii sigur in Rmnk ca-s „buni” la management? Sant 3 variante:

    1. Pt ca au facut studii+phd etc de management in tara? :) Bine, dar aia au diplome umflate/nu poti sa stii niciodata ce e pe bune si ce nu.
    2. Aia care au facut management afara si sa vina in tara inapoi? :) Daca intr-adevar is meseriasi la management inseamna ca-s destepti, deci n-au sa vina niciodata sa administreze spitale in R.
    3. Cei cu experienta in domeniu. Bine, dar experienta in domeniul management in Rmnk contine si elementul de pesches/furtisag/o mana spala pe alta/las’ ca merge si-asa. Deci nu as avea incredere.

    00
  25. 1. Managementul medical, complet separat de profesia de doctor, este o chestiune inca destul de noua si neasezata in Romania. Ca idee venita din afara e buna si o inteleg. Dar poti avea exemplul unui manager doctor crescut in spitalul respectiv, umpik nepregatit pentru pozitie, umpik corupt, dar care are o loialitate fata de locul ala si niste limite in a face magarii, ca nu vrea el sa fie ala care inchide spitalul. Si-l schimbi si vine baiatul/fata de la partid, care nu are tata, nu are mama, nu tine cont de nimic, el are de furat, nu conteaza ca dupa el e potopul, îl trimite partidul apoi in alta parte sa rada tot. Si sa nu ne mintim, manager fara sustinere politica NU se poate.
    2. Control facut de cine? Cine crezi tu ca sunt functionarii aia siguri pe coaiele lor, pe lege, pe siguranta locului de munca, care sa mearga si sa faca aceste controale adevarate in clinica dlui profesor sau la dl manager pus de primar sau de minister?
    3. Inca o data, suna bine in teorie. In practica e poate putin altfel. Ai un spital mic, nu prea bine dotat, personal putin, etc. Dar pentru 20 de sate din jur, de mosi si babe care s-au obisnuit si pot sa ajunga pana acolo, e diferenta dintre o asistență medicală și NICIO asistență medicală. Nu mai vorbesc de un spital judetean de urgenta, inchide-l si o sa ai o mica catastrofa umanitara locala.

    00
  26. un manager cu ASE nu poate fi manager de spital. pentru ca nu are idee despre ce e vorba. ar accepta sa faca doar operatiile scumpe si care aduc profit, restul ar fi redirectionate in alta parte. nici macar in US managerii de spital nu sunt doar manageri, exista un consiliu de administratie format din civili si un manager medic. singurul care poate intelege un spital e doar un medic.

    • Spitalele din România au personalitate juridică, lucru care presupune existența structurilor tipice: for deliberativ și executiv. Sediul legislativ privind conducerea spitalelor se găsește în Lege 95/2006. În ce privește consiliul de administrație, legea stabilește compoziția lui prin nominalizarea celor care fac parte din această structură. Dacă nu mă înșel, managerul nu face parte din forul deliberativ, adică din consiliu, având o funcție executivă. Ar merge câteva propuneri privind modificarea compoziției consiliului de administrație prin includerea unor persoane provenind din societatea civilă, fiindcă aproape lista tuturor potențialilor membri are un pronunțat caracter politic. (vedeți art.187 din legea menționată)

      00
  27. >> nasol. bulău.
    Uita-te pe declaratiile d eavere ale sefilor de sectie etc. Vei vedea apartamenre, terenuri, luate cand aveau salarii de 4000 de lei. E clar ca nu-s din salarii. Totusi, nimeni nu intervine. Nu e clar ca nu se vrea? Pentru ce mai sunt declaratiile de avere, atunci? Ca sa nu furi _prea mult_, sau cum?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube