În 2008, Bucureştiul era în plină dezvoltare. La fiecare colt răsuna muzica, se ciocneau sticlelele, se turau maşinile. Orasul înflorea. Apăreau maşini noi în fiecare lună, case noi, rezidenţiale proaspete. Ziua şi noaptea deveniseră sufocante.
În acea vară am plecat câteva zile pe afară. După ce am lenevit prin Viena, Berlin şi Hanovra, pe drumul de întoarcere am realizat că nu mă ţine nimic legat de Bucureşti şi ca mă pot muta lejer în altă parte. După o vreme în Berlin, am făcut o escală la Oradea şi am ajuns la Braşov.
De ce? Bucureştenii nu ştiu sau nu înţeleg că există viaţă şi dincolo de praf, mizerie şi înghesuială. Ca viaţa e mai frumoasă fără bătăi pe locuri de parcare, fără curse de maşini şi manele la orice oră, fără maşini zgâriate, cu parcuri, cu bulevarde mari, cu linişte. E plăcut să nu faci mai mult de 10 minute până în centru.
În ultimii doi ani am avut parte de o nouă copilărie. Am dormit mult, m-am dat cu bicla, am lâncezit prin parcuri, am vizitat castele şi muzee. Maxim relaxant.
––––––––––––––––––––––
Oarecum în legatură cu textul de mai sus, Varta organizează un concurs cu tema “tu cum îţi încarci bateriile”, cu premii frumuşele (un ipad, un zbor cu avionul şi alte minuni). Aşadar, daca aveţi o poveste cu tema asta, înscrieti-o în concurs şi eu, manafu şi cabral vă vom da note pe ea.
suna al dracu de frumos dar deocamdata nu e posibil
foto: Julia Galdo pentru S Magazine
Stii de ce ai aceasta parere? Pentru ca esti relativ, ca sa nu spun mai mult, independent din punct de vedere al locului de munca. Da, este bine sa pleci sa stai pe un sezlong pe malul altei mari decat marea noastra cea neagra si pe alocuri murdara, sa uiti de tot, insa din pacate economia asta subreda a tarii este dusa de acei oameni care au nevoie de un loc de parcare si au batai de cap in orice zi. Asta este mersul lucrurilor si nu se va schimba niciodata.
Te intelg perfect…tocmai de aceea m-am mutat la tara…
Este frumos sa locuiesti la Viena sau Berlin daca privesti lucrurile din perspectiva unui turist. Dar daca doresti permanenta te vei lovi de legistlatia din AT sau DE care blocheaza accesul liber al celor din RO la piata muncii din cele doua state.
Da, așa e, cum ai mai spus-o și cu alte ocazii.
@telespectatorul: Și de ce stă treaba așa? Pt că oamenii și-au ridicat excesiv de mult standardele de viață. Dacă ar fi să fim corecți, toți cei care au acum un venit de peste 1900 RON net pe membru de familie o duc mai bine decât o duceau regii și prinții de prin Europa anilor ’40. Cu singura diferență că lor le curgeau banii de la „supuși”.
E simplu, îți reduci un pic din luxul specific timpurilor (stai fără mașină, fără băuturi răcoritoare zilnice, fără atâtea cheltuieli cu ieșirile sociale, fără o sticlă de whisky o dată pe lună sau mai des, fără produse alimentare precum carnea sau lactatele zilnic pe masă, fără haine scumpe, fără aer condiționat, fără tratamente cosmetice la care prințesele de acum 60 de ani nici nu visau, dar care acum se fac cu 100 RON la colțu’ blocului, fără mobil ultimu răcnet în fiecare an, fără ultimu LCD cu LED de la Samsung, și-ar mai fi multe…).
Și să vezi ce ușor te descurci și cu 1400 RON net pe lună. Salariu pe care-l obții ușor în orice oraș. Și dacă totuși ai redus ăstea și tot nu-ți ajung banii, înseamnă că n-ai avut ce face și te-ai înhămat la un copil. Asta-i altă poveste și durere de cap… Oricum, la cât de mult consumă lumea prin România, mai mult decât poate produce, e de mirare că încă nu suntem în vreun dezastru financiar grav, cum a fost Argentina acum ceva ani…
As da Like pe facebook daca ar exista, ai scris frumos
@ ezertor: ai dreptate. in primul an de facultate, primeam cate 200 de lei de la parinti pe saptamana, pe langa chirie si cheltuieli. din cei 200 de lei, am vrut sa vad cat pot economisi intr-o luna fara petreceri, fara benzina in masina, fara nimic in plus fata de strictul necesar. si economiseam ~120 de lei/sapt. mancare fara mall, fara fast-food, doar gatita, nu in fiecare zi alta mancare, luni cate 2 oale (una de supa, alta de eu stiu ce). deci 120 X 4 = 480 ron / luna – 75 euro chiria – ~180 Ron intretinerea, net, ca trebuia sa il platesc = cam 0. Deci se poate supravietui cu 800 de ron. Deci cei cu salariile >1800 daca sunt si cu altcineva => aprox 3000-3500 ron. In romania cu 2500 de ron se traieste mai mult decat ok. fara bamboo & shit. Insa e greu sa te obisnuiesti sa mergi in caldura autobuzului cand stii ca intr-un minut in masina deja merge AC, e greu sa nu te duci in mall la un film bla bla..Insa incet-incet, lumea va fi constransa sa renunte la aceste capricii.
vine si povestea mea, cred ca este una din cele mai lungi sper sa nu va plictisiti
se ciocneau sticlelele pe acorduri de loredana groza?? lele…
Am mai observat ceva… cel puțin prin Constanța, unde stau eu, făcând o aproximare grosieră, cam 50% din cei cu vârsta între 35 și 55 de ani câștigă tot așa de bine, peste 1900 net. Și cam așa stă treaba și-n alte orașe mari, precum Timișoara sau Brașov.
Și mă gândeam: dacă vreun milion de bucureșteni s-ar fi mutat de bună-voie, pe parcursul a vreo 10 ani să zic, prin Constanța, Timișoara, Cluj și Brașov, ar fi rezultat ~250.000 oameni în plus pt fiecare oraș, total aprox. 500.000 oameni în fiecare din ele. Nu s-ar crea atunci suficiente locuri de muncă? Fiecare oraș ar deveni un centru regional mult mai puternic, cu suficiente oportunități… dar pt asta ar fi fost nevoie de viziune pe termen lung din partea Guvernului, dar la ce vremuri au fost la noi… politica plină de fosile comuniste…
e frumos rau brasovul
cum sunt spitalele prin provincie? (bat in lemn, da’ nu stii cand te pocneste ceva nasol si tre’ sa stai prin ele, sa cauti o clinica de specialitate…
@radu: asa si asa. mai bine sa n-ai nevoie.
Eu chiar te inteleg. Mai putin partea cu Viena si Berlin. Am locuit in Fagaras, acum sunt in Sibiu… Si chiar e o placere sa poti pleca la fara 10 stiind ca la fix trebuie sa fii undeva. (mai putin la 8 dimineata, cand e groaznic traficul). Dar unii sunt nevoiti sa faca pasul invers, adica de la un oras frumos si curat, la unul ca…Bucurestiul.
Asta-i un mare bullshit, totusi.
Poate un sfert din ceea ce tu numesti „bucuresteni” sunt bucuresteni. Restul sunt fortati de imprejurari sa bantuie pe-aici.
Nu-i nimeni nebun sa *aleaga* toate dezavantajele enumerate de tine, asa, dom’le, eu VREAU praf, eu VREAU sa ma bat pe locul de parcare, eu VREAU sa blabla. Doar ca n-au de ales.
Imparte „bucurestenii” in doua categorii: cei care au o casa/un apartament (a(l) lor, platit(a) deja full) si cei care nu si ori platesc rate, ori stau cu chirie. E relativ simplu de ce nu se muta.
Prima categorie, cei care au o locuinta, sunt tinuti aici de faptul ca aici fac banii. Altfel, bineinteles, si-ar lua copitele la spinare, ar vinde locuinta cu X si-ar cumpara unul in orasul Z cu X/2, daca nu cumva X/3. De restul, I donno, si-ar plati o calatorie in jurul lumii, si-ar cumpara dracu’ stie ce masina si-ar trai „relaxati”.
Despre cei care platesc rate, n-are sens sa discutam. N-au alta varianta, nu pot pur si simplu sa mearga la banca „ba, prietene, stii ce? ia-ti apartamentu’, da-mi inapoi avansul si ratele, eu plec”. Ca poate n-au facut cea mai buna alegere cand au cumparat cosmelia, e discutabil. Poate da, poate nu, dupa razboi/criza multi viteji/analisti se-arata. De pe margine, e usor sa zbieri „lasa totul si cara-te”, da’ sunt curios, exact cand ai aruncat ultima oara 40,000e, ca sa le dai altora sfatul ala, la o adica? :>
In ceea ce-i priveste pe cei care stau cu chirie, sunt tinuti aici 100% de job. Da, normal, poti sa-ti cauti job in Brasov, Sibiu, Timisoara (nu prea mai e relaxanta), Cluj, sa zicem si chiar sa gasesti. Doar ca, daca platesti cu 100e mai putin la chirie acolo, esti si platit cu 200e mai putin. Asa ca nivelul de trai scade, nu creste. Da, X se poate plimba in parcuri, doar ca ajunge sa se plimbe-n parcuri ca nu-si permite sa mearga la un film, sa zicem. Asta n-ar fi neaparat o problema, da’ mai apare si cealalta chestie: daca in Bucuresti gasesti un job nou in 2 luni, in orasul Z dureaza 9 luni, daca ai noroc.
Exista, evident si cei care au un job fara „adresa” (freelancers, webdesigners, unii programatori, gigei care lucreaza pe net, in general) si n-au mare lucru (if anything) aici. Aia da, n-au decat sa se mute, bravo lor, nu-i tine nimeni legati. Pentru aia 0,01% ai scris tu postul?
zoso, mai exact unde in bucuresti ai locuit tu? ferentari? rahova? Asta explica multe
scump frate, scump totul pe criza asta, mai ales ca azi ne rade astea 25%
Asta-i post de criza. :))
Lumea-si da in cap pentru o paine si Zoso intreaba, candid:
De ce nu vrei sa faci teste la Lambo, sa vezi castele, sa visezi?
E clar, rata sinuciderilor va exploda.
interesant,nimic din ce ai scris in aceeasi perioada nu sugera un om relaxat,au contraire
Bucurestiul este foarte aproape de a-si atinge limitele urbane si psihologice intr-un amestec oribil de culturi mizerie si salbaticie duse la limitele unei capitale care nu are nici o legatura cu Romania. In mod firesc de aici incepe declinul si legenda celei mai mari erori de dezvoltare urbanistica a Europei. Un fenomen singular si unic in lume care are un impact enorm asupra comportamentului social al indivizilor. Lipsiti de educatia japoneza, bucurestenii interactioneaza in spatiul vital lipiti ca sardelele si pusi sa se autodistruga decat sa coabiteze. Criza economica va scoate din bucurestean toate caracterele animalice si psihosomatice ale unei specii care are orice mai putin loc in propriile limite ale tolerantei.
@Brandart: normal.
De altfel, poza aia din postul original este facuta la zoso in apartament, undeva in Brasov, iar aia-i cel mai probabil menajera. Chiria e undeva la 10e/luna, iar spitalele de care intreaba toti fraierii nu exista, ca nu-s necesare: brasovenii nu se imbolnavesc niciodata, cu exceptia celor care iau contact cu bucurestenii. Aia le dau carcaieci, cand brasovenii de buna credinta nu-s atenti si le permit animalelor din capitala sa-i atinga.
Doua intamplari legate de Brasov.
Prima despre cum un prieten brasovean a fost talharit pe la ora 3 in Piata Sfatului. A ramas fara telefon, in schimb s-a ales cu un ochi vanat.
A doua s-a intamplat we trecut cand niste „turisti” m-au lasat fara aparat foto la o cabana pe langa Brasov.
Poti trai si in Bucuresti asa. Dar la 20 de minute de centru cu masina, cu padure si lac, cu mai putin praf si 2 grade in minus.
@ Mana-n Var
Corect, majoritatea bucureștenilor nici măcar nu sunt din București. Cât despre împărțitul lor în categorii bazate pe proprietate eu zic că e bullshit. Cel care și-a luat un apartament în București în rate e clar că preferă să-și dea viața(prin timpul petrecut în trafic, munca overtime, înghițit noxe=boli) pentru un film la mall, un bamboo și alte atracții bucureștene. Și eu am stat în București dar după ce am tras linie mi-am dat seama că prefer viața în locul mândriei de a fi ‘bucureștean’ și de micile avantaje aduse de faptul că stau în capitala țării.
Și diferența dintre cei cărora le place viața lor comodă dar toxică de bucurești și restul se vede în weekend pe Valea Prahovei sau la Mamaia, unde preferă să meargă majoritatea pentru că își fac aceleași condiții ca în București. Trafic nașpa până acolo, și la iarbă verde și la plajă stau ca sardelele, muzica din mașini răsună ca la discotecă etc…
@Weirdpanda: dude, eu mi-am luat apartamentu’ in rate. Asta e, n-aveam 120,000e de dat cu banu’ jos atunci. Sunt cu ratele la zi, mkay?
In ciuda adevarului absolut pe care-l detii, nu numai ca n-am fost vredat ain bamboo, dar nici nu stiu unde e (si nici nu ma intereseaza). De fapt, nici nu stiu sigur ce e, doar ca-i un fel de club.
N-am urma de mandrie ca sunt bucurestean, motiv pentru care ma chinui sa ma car dracu’ din Romania. A, da, si daca plec, mi se rupe de rate si whatever, atunci pot spune ca ma cac in apartamentul si ratele lor, chiar daca am platit pana acum X jdemii de euro. Atunci pot spune ca merita costul. Da’ pana atunci, platesc rata aia, you know?
In caz ca te intrebi „bine, dar de ce ai luat in rate IN BUCURESTI”, iti zic eu: c-aici aveam salariul 1200e, iar in provincie mi se ofereau maxim 500, in conditiile in care rata era 550. D-aia.
Restu’ chestiilor din postu’ tau, Valea Prahovei, Mamaia, Tataia, pla mea, sunt stereotipuri ieftine. Du-te tu linistit pe-acolo si anunta-ma daca ma vezi prin zona, eventual trimite-mi un email, ca la greci sau la bulgari exista si WIFI in hoteluri si-l pot citi.
@zoso: poate pui ceva de edit comments, bre.
@Mana-n Var
Da si tu o adresa de email la tati pe site sa-ti spun vreo doua mai albe-n dunga…:) Merci fain
Use the blog, Luke.
Sa lasam relax-ul pentru cand o sa fim mosi.
Sa stai ca o planta, nu e o viata fericita.
De reincarcat bateriile, poti sa le reincarci si 2 zile pe saptamana, si o sapt intreaga o data la 3 luni.
nu s-ar zice ca esti relaxat, din ceea ce scrii tu aici, s-ar zice ca traiesti exact in bucuresti, esti plin de neri si ura mai mereu, hater..cum s-ar zice, vorba americanului , poti scoate omu` din bucuresti, da nu si bucurestiul din om
Stiu personal cativa IT-sti care s-au mutat la Brasov exact pentru motivele pe care le subliniezi.
E fain la noi (normal ca-s „biased” – dar chiar e fain).
Cum imi incarc bateriile?
Ma dau in leagan la 150 metri inaltime…
Depinde si de domeniu. In industrie iti gasesti de 10 ori mai usor de munca in Brasov decat in Buc…. si as zice ca si de vreo 1.2 ori mai bine platit. (INA Schaeffler, Autoliv, Draxelmaier, ROLEM, Kronospan, Miele, in curand Mercedes, IUS, CANAM, etc). Daca esti inginer oricand poti alege Brasovul vs Bucuresti! in IT iarasi iti gasesti de lucru lejer (Pentalog, LMS, Route66, etc). De frecat laba nu-ti gasesti in Brasov!
Spitale? Sunt destule si-n Brasov …la acelasi nivel ca-n Buc. Dar daca ai nevoie ce ti-e sa te transporti 2 ore pana-n Buc? Sau pana-n Tg. Mures…
La distractie sta slab Brasovul… dar pt o viata linistita e ok!
Eu cred ca, dincolo de praf si mizerie acest Bucuresti are o calitate unica, pe care nici un alt oras din tara nu are, si anume viata culturala. Daca vrei sa vezi un teatru bun, un concert sau o expozitie, daca vrei sa participi la o conferinta sau la o lansare de carte trebuie sa fii in Bucuresti. Mai mult, daca vrei sa ai niste dialoguri inteligente, inafara de Cluj, nu prea ai unde sa le ai in provincie pentru ca romanii de acolo, in procent de 98% la suta se ocupa cu mancatul, f…, uitatul al televizor si barfa ieftina…. In orasele de provincie nimeni nu are aspiratii dincolo de banal si mai toti se complac intr-un consumism de mahala pe care nici nu il percep….. Acum depinde ce alegi…. linistea de mormant a oraselor de provincie in care toata lumea e adormita sau tumultul unui oras care traieste…..
@Radu: ala-i alt stereotip idiot.
Hints: In Bucuresti, a venit Tarja, lesinata, cu o formatie de cacat. La Sibiu a venit Nightwish. In Bucuresti vine Eric Clapton, ii impinge caruciorul unul Steve, parca. La Cluj vine Iron Maiden.
De restu’, cu aspiratiile, nici nu merita sa mai discutam, variaza de la om la om. Asa cum s-ar putea sa fie in Cuca Macaii unul multumita sa haleasca si sa futa, asa sunt si-n Bucuresti 10 care viseaza doar sa-si permita berea la bodega diseara, cu colegii de santier.
Mai lasati in pla mea stereotipurile astea penibile, ca nu faceti de cacat nici Bucurestiul, nici provincia, ci doar pe voi.
Bucurestiul este un loc mizerabil.Punct.
Decat sa vorbiti despre salarii si despre stransul din cur pentru a trai (supravietui) in orase din provincie, mai bine ati cauta oportunitati pentru a o duce mai bine.
In Bucuresti poate gasesti mai usor un job, dar duci in spate stresul cauzat de oras. In provincie e stresul ca iti gasesti greu un job, nu mai spun ca trebuie sa te lasi calcat in picioare (ca na, daca te da afara te-ai ars).
Am intrat in UE si lumea parca mai mult s-a prostit. Este libera circulatie, piata muncii este deschisa oricui, daca ai trecut peste nivelul de capsunar si te pricepi sa faci ceva bine (nu sa te faci ca muncesti) s-ar putea sa ai sansa la un nivel de trai excelent.
Dar pentru multi este mai usor sa-si plange de mila. Si sa nu faca nimic.
Daca au cazut o data viitorul lor s-a terminat … uitati-va la occidentali prin cate rateuri au trecut, cat muncesc si cum muncesc.
pai tu nu esti deloc relaxat, chiar daca ai plecat din bucuresti, esti cum s-ar zice un „hater”. mereu injuri si esti nervos, deci degeaba scrii despre relaxare si despre cat de bine e in brasov sau in berlin
vorba americanului, poti scoate omul din bucuresti dar nu si bucurestiul din om
Bine faci.
Mai demult, cind o fosta prietena bucuresteana a venit pentru prima oara in Oradea spunea ca este o alta lume. Nu esti singur.
PS Poate o sa pun si eu o poveste acolo, desi nu ma intereseaza nici unul dintre cele 3 premii…
O zi cu soare,verdeaţă,puţin vânt şi câteva frunze. Mă plimb liniştită pe malul lacului alături de cel mai bun prieten al meu.Departe de griji,bârfe,răutaţi. Sau poate o zi mohorâtă,puţin răcoroasă,o carte bună,ciocolată caldă şi muzică dulce in surdină. Singură,doar eu cu gândurile mele,cu miile de regrete înăbuşite,cu tonele de planuri pe care le fac pentru ziua următoare în care va trebui să infrunt din nou rutina sau poate pentru anul ce vine sau pentru anii ce vor trece leneşi sau grăbiţi prin viaţa mea.În fond ce contează unde sunt,atât timp cât sunt liniştită,relaxată,cu mintea limpede si cu inima liberă. Zilele astea mereu le-am numit mici ” aventuri” in lumea odihnei. În felul asta reuşesc să-mi încarc bateriile. Însa astfel de „încărcări ” nu ţin mult,a doua zi stresul,inevitabil îşi face loc in mintea mea şi ma doboară ca pe o inamică care trebuie pusă la pământ, pentru că în caz contrar risca să-i molipsească şi pe ceilalţi cu bună dispoziţie. Adevăratele mele aventuri,în care îmi încarc cu adevărat bateriile sunt doar alături de prieteni,in locuri noi,necunoscute,misterioase. Alături de ei pot ajunge oriunde,pot face orice,pot fi oricine. Obstacole.. când suntem împreună nu exista. Ultima mea evadare din cotidian a fost săptamana trecuta şi chiar mi-am incarcat bateriile. Chiar simţeam nevoia,după o perioadă destul de grea la liceu. Am terminat cu bine anul ( am luat premiul I :D, nu că m-aş lăuda) şi aşa ca un fel de răsplată duminică m-am trezit in gară alături de prietenii mei gata să pornim spre munte. Zis şi facut! Am ajuns,ne-am cazat şi dupa ce mi-am cumpărat o grămadă de baterii pentru aparatul foto am urcat cu prietenii la Babele şi ne-am hotărât să ne întoarcem pe jos. Să mai luăm o gură de aer proaspăt,să ne limpezim gândurile,inima si surpriză ne-a prins ploaia de doua ori. Ne-am udat până la piele,am intrat prin toate noroaiele,am cântat,am râs, am facut patru ore pe poteci de munte. A fost genial! Ne-am încărcat cu adevărat bateriile!! Apoi toată noaptea am dansat,am băut,am mâncat,am ras. Aş vrea să-mi încarc mereu bateriile aşa! Vă doresc tuturor astfel de amintiri. Iar acum că a venit vacanţa aş vrea să-mi găsesc ceva de lucru,ca să îmi si descarc bateriile :)) . Între timp ajut prin casă,dansez,citesc si râd pentru că viaţa este prea scurta ca să fim trişti. Şi vă doresc tuturor o vara specială,plina de lucruri frumoase si bucurii.
„Eşti ceea ce pretinzi că eşti” – Iar eu sunt fericită!!
SOC ! ENERGIA E GRATIS! IA-O !
De cand eu (‘’ Varta ‘’) m-am nascut, (1887)
Mult timp a trecut…
Chiar de am peste 100,
Energia ma ajuta .
Eu de mic am tot umblat,
Multe tari am vizitat
Si la Pol n-am inghetat (1896)
Ci din contr-am luminat
Eiii, si prin aer am zburat
Giganti am alimentat, (1935)
Chiar pe Luna am calcat (1969)
In istorie am intrat.
Cand maricel m-am facut,
Eu Everest am vazut (1966)
E frumos, n-ai ce zice,
Insa VARTA il invinge !
Acum sunt un campion,
Iubit si apreciat,
In lume respectat .
Ca sa nu raman in pana de energie, am grija sa iau o VARTA cu mine !
Ma energizez fiind creativa, originala, invatand de la Donald Trump cum sa gandesc ca un campion, cum sa fiu un star ca Angelina Jolie, cum sa actionez de la G. Bush , cum sa gatesc ca Jamie Oliver, cum sa ma dezlantui de la Tudor Chirila, cum sa fiu o sotie interesanta de la sotul meu.