Reflecţii imobiliare #3

Octombrie 2011. Mă duc în vizita la nişte cunoştinţe într-o localitate de lângă Bucureşti. Cunosc oraşul de când eram copil şi l-am "vizitat" în mod regulat. Ştiu cum a evoluat şi piaţa imobiliară, cu preţurile astronomice din 2007. Sunt cu un prieten, agent imobiliar. Mă suie în maşină să-mi arate "nişte chestii". Îmi arăta mai întâi un teren pe care l-a intermediat el în septembrie 2007. Preţ vânzare: 400 EUR/m2. Atenţie, nu vorbim de Bucureşti, ci de un mic orăşel de lângă. Suprafaţă: 500 m2. Acum sunt case construite în jur, strada e asfaltată şi sunt utilităţi "la poartă", inclusiv iluminat public. Piaţa Sudului e la numai 5 minute cu maşina, cam la orice oră din zi. Astăzi, acelaşi teren, pe care proprietarul n-a mai apucat să construiască nimic, e din nou la vânzare. Preţ vânzare 2011, de criză: 120 EUR/m2. Nu se buluceşte nimeni, evident.

imobiliare-4

Doi paşi mai încolo, 4 blocuri de 3 etaje, terminate acum câteva luni. Fiecare bloc are 35 apartamente. Pavele pe jos, locuri de parcare, o încercare nereuşită de spaţiu verde, în fine, locuibile (eu nu m-aş muta acolo nici dacă mi-ar da cineva gratis). Primul bloc construit a fost la marginea câmpului, adică în spatele lui încep nişte bălării de toată frumuseţea. Celelalte sunt în linie, se îndreaptă acum spre şoseaua principală, DN4. Toate apartamentele sunt vândute. Aproape toate s-au încadrat în programul "Prima Casă". Mie, care am fost o vreme în domeniul acesta, mi s-a părut incredibil. Cum e posibil, ca într-un an de criză cum n-a mai văzut omenirea să se vândă atâtea apartamente? O explicaţie ar fi că nici o criză nu poate lupta cu dorinţa oamenilor de a avea o casă a lor. Bineînţeles, de vină e şi programul "Prima Casă", şi uşurinţa cu care băncile acordă aceste credite garantate de stat. O altă explicaţie este faptul că imobiliarele în România sunt la începutul începuturilor (amintiţi-vă că primele credite pentru achiziţionare terenuri s-au dat abia prin 2004) iar faptul că toţi vedem apartamente nevândute în București nu înseamnă neapărat că toata piaţa e la saturaţie. Oamenii sunt încă dispuşi să cumpere, dar totul se învârte în jurul sumei de 60.000 EUR.

N-am terminat. Lângă cele 4 blocuri terminate, tot în linie, se construiesc alte 5. Cinci. Identice. Detaliile le puteţi vedea aici, cu poze, cu preturi, cu suprafeţe, cu stadiu de execuţie.(Disclaimer: nu am nici o legătură cu firma care construieşte sau cu agenţia care intermediază aceste vânzări. Absolut niciuna. Nici măcar nu au nevoie de reclamă.) Repet, blocurile sunt în construcţie, dar majoritatea apartamentelor sunt deja rezervate/vândute. Da, în România crizei anului 2011, sunt oameni care cumpăra pe plan. Si, nu, nu sunt poveşti scrise pe un site Internet, este realitatea. Va las singuri să căutaţi celelalte proiecte ale firmei (fiecare ansamblu rezidenţial are site-ul identic cu cel la care am dat link) şi să observaţi că sunt cel puţin 15 blocuri în construcţie (cu poze, nu poveşti) şi că majoritatea au destule apartamente vândute/rezervate.

Dar cel mai halucinant mi se pare ansamblul Lucky Residence din zona Metalurgiei. Două blocuri cu câte 40 apartamente, construcţie începută pe 1 septembrie 2011. In acest moment, după doar 3 luni de la începerea lucrărilor, mai mult de jumătate din apartamente sunt rezervate/vândute.
Criză? Desigur că e criză, desigur că sunt mult mai puţini bani că în 2006-2007, dar n-aveţi voi idee câţi oameni s-au îmbogăţit în vremuri de criză.

Va urma (cu ceva şi mai halucinant)

P.S. Nu am chef şi nu vreau să întru în polemici de genul "vrăjeala", "publicitate mascată" "pot spune orice pe site-urile lor", "de unde ştii tu că au vândut atâtea" etc.

post scris de Fluture

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. „… iar faptul că toţi vedem apartamente nevândute în București nu înseamnă neapărat că toata piaţa e la saturaţie.” – piata imobiliara de la noi nu e nici macar aproape de saturatie (cel putin aia rezidentiala). Problema e cu cererea solvabila, care este foarte redusa (adica oameni care chiar isi permit sa-si cumpere o casa), si cu faptul ca unii inca se mai cred in 2007 si cer pe un apartament bani de o casa pe pamant (cel putin in Bucuresti).

    00
  2. Sa zicem ca asa este. Dar atunci de ce blocurile alea de la Baba Novac, care sunt in Bucuresti, si nu afara, au 3 lumini aprinse in apartamente? Si in tot restul intuneric bezna pentru ca nu e nimeni si nu s-au vandut deloc apartamentele?
    Si este plin Bucurestiul de gropi de fundatie care aduna apa pentru ca nu mai sunt bani si nu se mai face nimic cu constructia.
    De ce alea da, si astea nu?

    00
  3. @alex, alea costa dublu și nu le poate lua nimeni cu „prima casa”

    00
  4. Dacă suma limită in programul „Prima Casă” ar fi fost 100.000 euro, atunci toate apartamentele cu preţ sub acea sumă s-ar fi vândut exact cum se vând acum cele sub 60.

    Partea psihologică/mediatică/publică a crizei depăşeşte cu mult dimensiunea reală a retragerii economice.

    00
  5. Exemplele tale sunt nimic pe langa Militari Residence ;)

    00
  6. Toata jmekeria e finantarea… Nu stiu daca va aduceti aminte, inainte de criza au fost studii ( facute pe bune) care spuneau ca cererea de case ( spatii de locuit) este cu mult mai mare decat oferta ( chiar in conditiile de boom din 2007-2008, cand se construia la greu). Problema era si atunci ( cu atat mai mult acum) faptul ca din toti cei doritori de case, doar o mica parte erau solvabili ( cu bani cash, sau eligibili la credit). In 2007-2008, bancile au deschis punga si au facut pe multi solvabili ( crezand ca merga la infinit). Acum – s-a schimbat treaba.
    Prin urmare – cerere exista… Bani nu prea…
    Si acum, ca si atunci, 90% din cerere trebuie finantata de cineva ( in speta banci) pentru ca nu exista banii lichizi… Cine finanteaza acum – Prima Casa. Cine vinde in timp de criza – cei care-si adapteaza oferta la posibilitatea de finantare. QED

    00
  7. Am prieteni care s-au mutat acolo, blocurile arata ok, le-au construit repede.. pretul este „mic’… mnah

    00
  8. Eu ma intreb de ce nu se vand apartamentele din turnurile de pe Vacaresti. Bine, eu personal as gasi multe motive sa NU-mi iau apartament acolo, dar daca e sa facem comparatie cu cele descrise de tine, par a fi mai ok astea.

    00
  9. Locuinte noi se vor construi permanent in Bucuresti si se vor vinde la preturile pe care clientela va putea sa le plateasca (in functie de salarii, dobanzi, situatie familiala etc). De asemenea vor mai fi bule imobiliare – urmatoarea bula masiva o astept in clipa in care blocurile comuniste vor ajunge de facto la capatul duratei de utilizare si se va lua serios in considerare optiunea dinamitei insa probabil ca voi fi la pensie atunci sau cine stie prin ce colt cu iarba verde. Scaderea poplatiei nu e un criteriu care sa influenteze pretul la imobiliare fiindca primele locuinte ramase complet neocupate nu vor fi cele mai scumpe ci cele in care vor mai dori sa stea doar aurolacii.

    00
  10. Metropolitan s-a chinuit foarte mult sa termine primele 2 blocuri si au avut probleme grave acolo cu primaria dar si cu firmele competitoare.
    Se pare ca au reusit sa treaca acest prag si au urmat exemplul militari residence – faci tot ce iti clientul.
    Astfel, au montat / schimbat / inlocuit tot ce a vrut locatarul, a dat bani inappoi si a renuntat la suedejii.

    Militari residence a construit un mic oras , cu de toate, in camp . Iar cei care stau acolo sunt fericiti.
    Sunt blocuri in berceni si popesti garla, unele sunt vandute toate altele langa sunt pe sfert ocupate ca vand locuri de parcare cu 15 k si vor sa vanda prin agentii cu 3 % comision .

    00
  11. S-au vandut pentru ca au bucatarie separata (nu open space) si debara. Lucruri normale la o locuinta.

    00
  12. abia astept sa vad inaugurarea lor si buluceala cand se vor muta toti acolo !

    00
  13. Confirm faptul ca se vand apartamente noi. Am vrut sa iti confirm cand faceai misto de apartamentele scoase la vanzare de Asmita. Dar n-am avut chef de polemica, intre timp observ ca ti-ai cam ridicat singur aceste dileme de Popesti Leordeni sau ce zona o fi.

    Eu am o teorie legata de apartamentele NOI in ORAS. Gen Asmita sau altele din CARTIERE atentie din SECTOARE. Preferabil si aproape de un metrou cat de cat.

    E cam asa: oamenii vor apartamente noi. Nu vor case la muma padurii in suburbii, nu vor ghene comuniste, vor apartamente noi, in urban.

    E ca si cum te-as lua eu la rost ca iti iei Mercedes decat Dacie second hand. D-aia se vand si se vor vinde complexe gen Asmita, Lakeview, NewTown, etc. Sunt in oras sunt noi, sunt decente, au paza, au o comunitate inchegata de oameni din aceeasi clasa sociala. In plus, arata spectaculos si e o marca sa stai de exemplu la Asmita. Precum sta Nicoleta Luciu din al carei apartament se tot transmite Happy Hour.

    00
  14. am exact acelasi exemplu cu un cartier de blocuri in Chiajna. Sunt in jur de 10 blocuri P+3 finalizate si vandute 100% si mai sunt 2 in contructie unde niste amici de-ai mei au vrut sa cumpere 2 camere si nu au mai gasit. Aici vorbim insa de niste preturi mai mici (58.000 E 3 camere si 47.000 E 2 camere-suprafete decente.)

    00
  15. @oreste
    stau intr-un ansamblu de 200 apartamente locuite cam 60-65%. locuiesc aici de 2 ani si nu este absolut nici o buluceala. asa ma gandeam si eu la inceput insa nici o data nu mi s-a intamplat sa astept la bariera mai mult de o masina.

    00
  16. Diferenta intre Asmita Gardens si Militari Residence e ca in Militari sunt apartamente mai mici si mai bine impartite la preturi mai mici. Sunt la Cuca Macaii la iesirea spre Pitesti, dar au Auchan/Metro/Carrefour aproape. Multi locatari lucreaza in zona. In acel complex e o gradinita imensa si sunt destule scoli in zona.
    Asmita Gardens s-au vrut elitiste si preturile au fost mereu mari. N0au vandut pana acum, nici de-acum incolo nu vor vinde (nici nu mai vorbesc de solul pe care au fost construite). Succesul va fi de partea constructorilor de apt. mai mici si mai ieftine.

    00
  17. @georgett
    „e o marca sa stai de exemplu la Asmita.”
    Hait, ma lasi? O marca de ce? De prostie?

    00
  18. Confirm faptul ca apartamentele in ansamblurile din Popesti Leordeni se vand foarte bine. Am avut frecvent ocazia sa trec pe la agentia de care se vorbeste in articolul de fata si am avut indelungi discutii cu patronul. Nu va ascund ca nu a fost o vizita/ discutie care sa fie nu intrerupta de un telefon de genul „Gata sefu’, sunt la notariat si am rezolvat”.

    Ele se vand pentru ca sunt proiectate in cele mai mici detalii avand in vedere perioada prin care trecem si posibilitatile cumparatorilor din acest moment. Ele sunt facute de dezvoltatori care sunt cunoscuti in zona, cu mai multe proiecte la activ pe raza localitatii; clientii ii „traseaza”, se documenteaza si au incredere sa cumpere… Acesta este… secretul!

    00
  19. Foarte adevarat articolul! Fenomenul exista in toata tara, nu numai in oraselul de langa Bucuresti. Cate promisiuni de vanzare am incheiat lunile astea de cand lucrez cu un notariat, pentru apartamente care nici macar nu-s construite.. si mai spunem ca e criza :))

    00
  20. @patruzeci: iti respect opinia pentru ca realizez ca nu stii despre ce vorbesti. Daca te-ai duce insa in Popesti vei vedea, exact asa cum este descris in articol, ca sunt foarte multe imobile la care se lucreaza zi de zi. Sunt ansambluri intregi care sunt in constructie si care evolueaza de la o zi la alta. Vorbim aici de sute de apartamente.
    Iar in vremurile acestea crede-ma ca nimeni nu ar construi nici macar un mini bloc cu 10 unitati daca nu ar avea certitudinea ca le va vinde.

    00
  21. Deci papagalii inca nu s-au invatat minte, continua sa dea banii pe machete. Interesant.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile