Români românind: a recicla înseamnă a fi sărac

Un senator e bucuros că lumea a fost stimulată de prețul de 50 bani și s-a apucat să facă un act de normalitate. Comentariile sunt însă altceva. Așa ne place nouă. Se întâmplă ceva bun? Păi de ce nu…

Și alte filmări cu cozile:

https://www.tiktok.com/@not.alexia.com/video/7285393003915595040
https://www.tiktok.com/@hulala1806/video/7285402293065796897
https://www.tiktok.com/@radu7547/video/7285390915705834784
https://www.tiktok.com/@lilianarodicaghia/video/7284675946408316192
https://www.tiktok.com/@lilianaiosifmihai/video/7285682321729146144
https://www.tiktok.com/@ionutmc.25/video/7285693523851005216
https://www.tiktok.com/@leontinaflorenti/video/7285655352954146080

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. mi-a placut aia cu „credema e curata planeta”

    Comentariu apreciat.10310
  2. NOU
    #5

    lasa ca de luna viitoare baga cei 50 bani in pretul sticlelor si reciclezi de nevoie :)

    Comentariu apreciat.1166
    • Asta e soluția care a mers peste tot. Mă aștept ca de acum pe timpul verii să fiu abordat cu „îmi dai mie sticla aia din care ai băut apa?” :).

      Comentariu apreciat.9511
    • @ic, mersi ca mi-ai deblocat o noua frica. abia scapasem de insistentii de se tineau dupa carut la masina.

      Comentariu apreciat.735
    • Scapi usor de ei: „ti-o dau cu 30 de bani”

      Comentariu apreciat.533
    • Foarte bine si frumos cu luna viitoare si etc …doar ca … la mine in oras (50.000 locuitori) sunt vreo maximum 10 puncte in care poti sa duci PETurile . Imi zice si mie cine are timp sa stea la cozi cu orele ca sa isi duca PETurile (asta plecand de la premiza ca automatele alea vor functiona fara intreruperi, sau problemele vor fi remediate instant).

      Alta chestie pe care nu am inteles-o (nici nu am stat sa caut, ii drept) e daca vom primi un voucher pentru PETuri sau chiar bani transferabili intr-un cont. Pentru ca daca tu imi iei bani pe „garantia” recipientului si imi dai o foaie care ma obliga sa cheltuiesc banii doar la tine in magazin, m-ai fraierit de doua ori …

      106
  3. Cea mai mare jignire in Romania: esti sarac, saracule!. Poate cineva sa te jigneasca , sa te faca prost dar nu sarac ca e mai nasol ca injuratura de mama!
    Eu nu inteleg de unde fudulia asta.
    Am vazut prin alte tari unde se face reciclare de ani de zile oameni de toate varstele si conditiile sociale aducand plasa cu sticle ca sa-si recupereze banii. N-am vazut la gunoi sticle care pot fi returnate pentru bani.
    La fel cu luatul restului: la noi e rusine sa iei monezile! De ce, nu stiu.
    Nu faci bani daca nu tii putin de ei.

    Comentariu apreciat.989
    • Sarac e folosit in ideea ca te face si prost implicit…

      Comentariu apreciat.403
    • Mie imi plac privirile ce contin scarba, dispret, mila, mirare, “sarakie”, etc… de la casieri si casierite cand imi iau tot restul inapoi. Tot bani sunt. Ii apreciez pe cei de la lidl ca dau rest si de 1 ban. Cam singurii…

      Comentariu apreciat.594
    • Eu aștept după mărunt. E decizia Mea dacă îi las sau nu…..

      Indecis. Tu ce zici?274
    • Miau, ia incearca la unul din acei casieri de care zici, treaba inversa: in loc de, sa zicem, 102 lei, da-i 101, sau 101 lei si 50 bani si daca zice ceva, spune-i „Lasati, e bine asa.” Doar asa, de curiozitate.

      Comentariu apreciat.323
    • Sensul inițial al cuvântului prost este de „sărac”. Abia în epoca modernă a luat noua utilizare – om pe care nu îl duce mintea. În piesele de teatru scrise acum 150 de ani (vezi Chirița) e folosit pentru a desemna țăranii săraci. Și expresia ”s-a răsturnat carul cu proști” acum 100 de ani era înțeleasă ca: în zona aia sunt mulți oameni săraci. Sau în cazul în care chiar a fost real însemna că niște oameni vai de capul lor mergeau cu o căruță care s-a răsturnat.

      1910
    • @Goldy indraznesc sa te contrazic.

      Am auzit de multe ori discutii de genul:
      Ba, esti prost?
      Da, ba, lasa-ma!

      Dar daca inlocuiesti prost cu sarac iese urat.

      Nu degeaba avem: Prost sa fii, noroc sa ai!.

      123
    • @Golby: Mai demult, cand la buticurile de cartier se mai dadeau pastile Orbit sau diverse bomboane, m-am dus cu cativa lei si cateva bomboane sa iau un suc. Mi-a zis aia ca ea nu accepta bomboane, i-am zis ca tot de la ea sunt, in loc de bani.

      De atunci nu mi-a mai dat rest aiurea.

      Noroc ca de atunci au aparut hipermarket-urile si acolo iti dau restul complet.

      Comentariu apreciat.313
    • Prima mea ieșire din țară, Paris în ’97. Mă duc pe Champs-Élysées la un magazin (gen un Carrefour express la noi), plătesc, și aveam de primit câțiva cenți de franci rest). Eu, ca acasă, gen „lăsați, nu e nevoie”, asta după ce casierița striga „domnu’, domnu’, restu'” (bine în franceză). Eu nimic. La care 2 bodyguarzi negri și mari (nu ca aștia de la noi), în costum negru, se mișcă spre mine. A zis unu’ sec: „domnu’, restu'”. Băi, m-am kkt pe mine, m-am întors la casieriță si am luat cei 4-5 cenți. Taică-miu, la ușă, se kk pe el de râs. De atunci iau orice rest :)

      Comentariu apreciat.491
  4. Și eu sunt de părere ca ideea cu taxa returnabila de 50 de bani la pet/sticla este foarte buna.

    Referitor la comentariile din poza nu ma mira.
    O mare parte din oamenii din România trăiesc într-o stare negativa, de nemulțumire permanenta.
    Nu are importanta subiectul, ceva e rău, cineva ne fura sau ne umilește.

    Adică oamenii cred ca dacă duci ambalajele la reciclare e semn de sărăcie și umilință.
    Ca dacă ai fi bogat le-ai lasa aruncate peste tot.
    Ca in mintea lor asa fac bogații, lasă dara de ambalaje pe unde merg.
    Și sunt niște robotei mici care strâng în urma lor si fac curat.

    Comentariu apreciat.6414
    • deci daca eu sunt de treaba si arunc gunoiul selectiv gratis e mai ok sa prefer o taxa care sa ma oblige ca ce faceam pana acum de bun simt si orcum free sa trebuiasca sa mai merg cu ele o data pe luna pana la magazin ca sa imi recuperez niste banuti dati in plus la acelasi produs mega taxat (vezi preturi + in curand taxa pe cele care contin zahar),
      gunoierii ma taxeaza in + pentru gunoiul colectat selectiv (vezi tarife cluj supercom),
      iar la final, strada mea nu e mai curata, in romania se incurajeaza in paralel consumul in draci (si nu cel sanatos, de aici vine „cresterea economica”), iar toate taxele astea probabil ca singurul loc in care se regasesc sunt in salarii de nenorociti incompetenti care au ca singur interes imbuibarea proprie.
      Iar noi ca oile ne bucuram ca „se incurajeaza prin taxare” orice rahat de initiativa golita de fond si de scop si fara ca nimeni sa dea cu subsemnatul in ce priveste banul pe care il strange statul pe taxari aiurea, amenzi tampite (ca urmare a legilor din aceeasi categorie), altfel sunt negativist si nemultumit permanent…
      bine gandit !!!

      00
  5. Acu cateva zile maica-mea suferea ca a dat niste mai multe sticle cuiva dupa ce a aflat de treaba cu 50 bani. S-a dus cu o sacosa de sticle, era coada gramada, unii aveau carucioare de supermarket pline de sticle.

    Comentariu apreciat.383
  6. Romanii ca si alte natii din astea mai breze, stiu ei mai bine. Degeaba le explici tu chestii.
    Mentalitatea e cam diferita si din pacate nu se schimba de pe o zi pe alta.
    Si atunci ne miram ca nu merg treburile cand in bula noastra totul e ok, dar iesind 3 cm inafara ei, se schimba total lucrurile. Cam trist

    Indecis. Tu ce zici?2014
    • As zice ca mentalitatea reala e alta: 0.5 lei conteaza!
      Ofera ceva ieftin in schimbul unui vot, si probabil o sa obtii votul.
      Aia e mentalitea reala, pentru un tricou gratis sau o tigaie la reducere facem orice.

      Dar sunt unii cum zice Mirel la comentariul 11: daca cineva face ceva bine nu pot recunoaste asta, ca s-ar sufoca de propria negativitate.

      108
    • De acord cu ce a zis mirel. Evident ca cei 50 de bani conteaza. Si eu as fi dus la reciclat daca aveam ce. Eu m -am referit la comentariile desteptilor din print screen, in sensul ca au o mentalitate foarte proasta cand vine vorba de reciclat si nu concep cum de unii s ar duce sa recicleze si din alte motive decat banii.
      Ok, banii sunt o componenta importanta mai ales la 50 de bani / element reciclat, dar, poate unii vor sa faca orasul mai curat, ca prim motiv pentru care recicleaza.
      Si da, toti sunt aproape 100% nemultumiti de orice in romania, si vad ca se caca in orice lucru bun facut, asta fiind cu adevarat trist.

      115
    • raspunsul la toate raspunsurile legate de „trebuie schimbata mentalitatea” este educatie. Nici asta nu iti rezolva toate problemele insa nu te obliga sa faci reguli si impuneri pentru „cei multi” care nu pot ei sa isi gestioneze viata, „stim noi mai bine (statul).

      00
  7. Foarte bine, sa fie asta la toate supermarket-urile mari si taxe majore pe plasticul nou. Sa nu mai fie economic viabil sa produci din plastic nou.

    Indecis. Tu ce zici?2021
  8. Vând PET_uri cu 0,25 lei/buc. de la domiciliu!
    Rog seriozitate!

    Comentariu apreciat.634
  9. Săptămâna trecută m-am reîntors din Germania. Am avut treabă pe acolo câteva săptămâni. Am fost în vestul Germaniei, una dintre cele mai dezvoltate zone din Germania (unde nemții au autostrăzi mai multe decat avem noi șosele plus trotuare adunate la un loc) timp în care, printre altele, am fost şi prin supermarketuri şi magazine. Ce să vezi, era coada la supermarketuri la aparatele pentru colectat sticle/doze/peturi. La coada erau nemți-nemți, nu turci/sirieni sau alte naţionalităţi!
    Turcii se plimbau cu Mercedesuri, cam orice Mercedes vedeai pe drum in masina erau turci! Nemții cu japoneze, Nissan etc. Un neamt-neamt din acea zona, cu casa de 500.000 de euro recent construita, ghici cu ce masina circula? Well… cu o Dacia :)
    Piste de biciclete PESTE TOT! Poti lejer merge dintr-o localitate in alta doar pe pistele de biciclete, piste care in cea mai mare parte sunt construite in camp, paralel cu soseaua si la distanta de aceasta si doar unde strict din motive de infrastructura nu s-a putut construi pista de bicilete (de exemplu trecere pe pod) acolo pista de bicilete „urca” pe marginea podului pana dincolo, dupa care iarasi se continua pista la distanta de sosea.
    PLIN-PLIN-PLIN de biciclete!!! In Romania n-am vazut in viata mea atatea biciclete la un loc, nicaieri! Ca exemplu, neamtul de care ziceam, cu casa de 500.000 de euro, merge cu bicicleta la serviciu, zilnic, parcul industrial la care lucreaza fiind la o distanta de aproximativ 15 km!!! 15km dus, 15km intors, zilnic, cu bicicleta! Si are catre 60 de ani, nu e tanar!

    Deci da, ce sa zic… Noi, romanii, dintr-un popor de inapoiati si prosti cum eram inainte de revolutia din „89 si ani buni dupa „89, ne-am transformat intr-un popor de cocalari, beizadele, pitipoance si „jmecheri”, cu gandire, atitudini si comportamente ce dau dovada de o lipsa de educatie (ma refer la „aia 7 ani de acasa” in primul rand, ca de acolo porneste totul!), lipsa de spirit civic, de civilizatie si lipsa de cultura crasa!
    Mi-e ciuda de mor ca putem fi si acum atat de prosti si inapoiati ca natie, ca gandire, desi 30 de ani ar fi trebuit sa fie suficient sa putem invata de la cei din vest ce inseamna civilizatia! Da, stiu, economic e foarte-foarte greu spre imposibil sa-i ajungem, dar ca gandire am fi putut sa-i ajungem demult!

    Comentariu apreciat.14633
    • Fratele meu întru Cristos, cum zice americanul, eu sunt de acord cu ce zici dar trebuie să luăm în considerare și faptul că popoarele ăștia vestice care acuma o ard super-frugal și pe economie și pe ieftinăreală o avut perioada lor în care o fost consumatori sălbatici ca noi, cumpărau toate prostiile, aruncau bani pe mizerii și acuma s-au pocăit din punct de vedere socio-economic. Când o să li se facă și românilor efectiv scârbă de consumat, cumpărat, aruncat, făcut pagubă și risipă ca să putem să nu mai fim flashy și pe barosăneală, vom mai scoate capul din căcat și vom lua o gură de aer. Generațiile se schimbă și la noi, nu cu viteza cu care am dori, dar e loc de mai bine, cumva și prostanii ăștia tinerei dau dovadă de un picuț de „social awareness” în toată naivitatea lor. Culmea, poate chiar naivitatea asta a lor o să fie unul dintre factorii schimbării în România. Însă, din nefericire, mereu o să fim cu ceva în spatele Occidentului, indiferent de perioadă. Părerea mea.

      Comentariu apreciat.8728
    • sa nu uitam nici cu au casapit milioane de au facut averea pe care s-au ridicat..
      stiu, normal sa raspunzi, dar asta era acum 100 de ani.. da, dar infrastrusctura aia nu s-a facut ieri cu banii de ieri
      in plus nu ne opreste nici pe noi nimeni (afara de prostia personala si cea a idiotilor de ne coduc) sa devenim banca mondiala, putem printa oricand bani ca biden daca vrem..dar stai noi nici banii nostri nu suntem in strare sa-i printam, atunci ce sa mai ceri?!

      Indecis. Tu ce zici?2145
    • Eu zic sa stai linistit.
      Vestul se închide la culoare cu fiecare vas care debarca bipezi la Italia.
      Nu trebuie să fie nevoie să acceleram noi dezvoltarea, ne întâlnim cu ei pe urcuș.
      Poate e mai bine că suntem înapoiați.
      Ca precum cu rețeaua de Internet.

      Comentariu apreciat.5320
    • Vin cu un mic update care să-mi susțină părerea: nu putem să ardem etape, că nu rezolvăm decât aparența. Ca să se formeze un obicei sănătos și consistent, trebuie să și înțelegem DE CE FACEM CEEA CE FACEM, de ce să reciclăm, de ce să nu consumăm în prostie și apoi să ne plângem. În caz contrar, totul e doar formă fără fond. Când apare ceva nou, o să aruncăm iar cu căcat până înțelegem. Dar no, trebuie efort mintal să înțelegi ce e în jurul tău, cum te raportezi la viață și ce rol joci tu ca individ în societate.

      1314
    • O alta chestie care ma nedumereste si pur si simplu nu inteleg, poate stie cineva de pe aici: Toate, dar absolut toate masinile din Germania pe care le-am vazut circuland sau in parcare, sunt impecabil de curate! Si ma refer la masini destul de vechi, adica nu ma refer la masini noi! Eu, in Romania, dupa ce spal masina… a doua sau a treia zi deja e praf pe ea! Si nu inteleg de unde praful care se depune pe masini!? Locuiesc la oras, nu la tara. Sigur ca nu spal zilnic masina si… nu stiu, dar ma indoiesc ca nemtii si-ar spala zilnic masinile…!?

      Comentariu apreciat.396
    • pentru că la noi e jeg pe străzi. că nu îl spală nimeni.

    • @Denis
      O chestie pe care nu toata lumea o vede sau accepta, este ca viata prin statele vestice s-a inrautatit in ultimii ani. Germania economic nu o duce prea bine, iar iarna sunt destui nemti care stau cu 19 sa nu zic 17 grade in casa. Faptul ca aia se inghesuie la reciclare nu este doar ca sunt responsabili ci pentru ca mai fac niste economii la cumparaturile zilnice. Nu mai stiu unde vazusem o statistica unde prin Franta(a doua tara ca importanta in UE) oamenii au inceput sa manance mai putin, mai prost si mai putina carne. Prin Scandinavia lucrurile nu prea sunt bune ca ce sa vezi energia s-a scumpit, dobanzile la fel, iar stilul cu o ardem frugal ca suntem superiori s-a transformat in o ardem frugal ca sa ne ajungem cu banii.
      In toata schema asta costurile cu asistenta sociala si de sanatate au crescut destul de mult, pentru ca toata economisirea asta duce la deteriorarea oamenilor in toate planurile.
      A doua chestie omuletii aia cu case de 500k eur si care se plimba cu Dacia o fac din 2 motive:
      – asta aleg ei sa-si ia in mod constient si sunt frugali ca-si permit;
      – asta isi pot ei permite pentru ca sa se ajunga cu banii.
      De-a lungul timpui in Europa de Nord prima categorie a fost majoritara si intotdeauna s-a crezut superioara restului. Ei bine dupa iarna trecuta si de anul asta alaturi de decizii cretine luate de-a lungul timplui, a doua categorie de oameni tot creste.
      Cand pui toate lucrurile astea in tablou o sa vezi ca nu e tot roz si ca saracia a inceput sa ajunga la ei.

      Indecis. Tu ce zici?3937
    • @Deni, am stat 1 an in UK. Am spalat masina de 2 ori, o data ca se murdarise si 1 data cand am facut poze de vanzare. Acolo mergi pe autostrada pe ploaie si cand ajungi la destinatie masina e uda dar nu murdara de mazga.

      Comentariu apreciat.415
    • Din bonul de cumpărături săptămânale (70-80 €), ducând 6-8 sticle de plastic la automatul de reciclat am o reducere la casă de 1.50-2€ Pfand este 0.25€ pe sticlă, pe care îl plătești oricum când o cumperi plină. Deci de fapt nu „câștigi” nici un ban în plus.

      Cu toate astea le duc la automat, pentru că mi se pare de prost gust să le arunc in tomberonul galben, de unde ar trebui muncă suplimentară la reciclare pentru a separa sticlele de restul.
      Așa „săraci” cum suntem pe aici in Germania (după spusele antevorbitorilor), avem un câștig net fiind civilizați unul cu celălalt și cu mediul înconjurător. Îmi imaginez că e greu de înțeles pentru orice româncare nu a locuit, muncit si platit taxe într-o țară civilizată macar 2-3 ani la rând.

      Comentariu apreciat.4820
    • @Levorius: „avem un câștig net fiind civilizați unul cu celălalt și cu mediul înconjurător”

      Asta ar merita tiparita pe afise si lipite peste tot prin Romania! Iar pe romanii care nu pricep ce zice citatul de mai sus, batuti cu teacul de afise in cap pana le intra in cap!

      Indecis. Tu ce zici?246
    • @Levorius
      Atata timp cat o sa existe o rasplata financiara pe reciclare, o sa existe foarte multi oameni care o s-o faca fix pe acest considerent. Nu am o problema cu toata ideea in fond e bine ca facem ceva pasi in rezolvarea acestei probleme.
      Problema mea sta fix in faptul ca suntem atat de superficiali in directia asta incat emitem multe comentarii nu tocmai utile. Nu mi se pare ca esti cu nimic mai prejos cand imi spui asta: Îmi imaginez că e greu de înțeles pentru orice româncare nu a locuit, muncit si platit taxe într-o țară civilizată macar 2-3 ani la rând. fata de romanii de pe facebook care i-au considerat saraci pe aia care se duc sa recicleze acolo. Este fix genul ala de superficialitate care duce totul in derizoriu si face foarte mult rau subiectului.

      518
    • @Asdad2005: de cel mai mare prost gust mi s-a parut de fapt cum numeri tu nemții care stau cu „cu 19 sa nu zic 17 grade” in casa, sau cum faci bilanțul economiei Europei de Vest, așa cum ai citit pe Twitter probabil. Foarte sigur pe tine, din România din care pare că nu prea iesi. La cei ca tine m-am referit dealtfel mai sus, e o afirmație validă din punctul meu de vedere.

      Prea mulți turiști români sau muncitori sezonieri care au fost în trecere prin țări dezvoltate care „știu ei cum stă treaba de fapt”, în loc sa vadă ce functionează și să aplice la ei acasă mai bine.

      208
    • Oare ce cantitate de CO2 s-a degajat in procesul de constructie/producere a materialelor pentru casa de 500k euroi a neamtului ecologist frugal?

      Indecis. Tu ce zici?525
    • @Nicu foarte mica, cand a construit-o costa doar €100k

      20
    • @Levorius
      Coincidenta face sa fiu de ceva timp plecat din tara. Intr-o tara sa-i spunem foarte primitoare cu toata lumea pana cand noile achizitiii li s-au urcat in cap. O tara care i-a dat lectii Romaniei, de superoritate, dar care iarna trecuta recomanda sa se stea pe la 17-19 grade in casa unii avand termotastele blocate la acea temperatura. Ce-i drept aveau apa calda, caci altfel m-as fi simtit ca in Bucuresti.
      In tot acest timp am avut si un oarecare contact cu ce inseamna partea medicala din tara respectiva si nu mica mi-a fost mirarea sa-mi spuna mai multi oameni din sistem ca toata „economia” o sa faca mai mult rau. In sensul ca oamenii au tot venit spre spital/dispensar cu diverse afectiuni ce aveau cauze fix temperatura scazuta din casa. Asta s-a tradus prin cresterea de costuri, cresterea timpilor de asteptare si in general o degradare a sistemului ca soc si groaza nimeni nu a luat asta in calcul. La toata afacerea asta adauga si faptul ca mancarea s-a scumpit si o parte din oameni nu pot mananca decent si ajung in final la spital cu diverse afectiuni cauzate de o alimentatie defectuoasa. Dar din nou lucrurile astea nu o sa le vezi spuse oficial, ci mai degraba o sa fie povesti lacrimogene cu cat de mult s-a scumpit viata in tara. O chestie comuna si care umple orice spatiu din presa.
      Si apoi pentru ca sunt sadic ma mai uit si prin zona financiara si ma uit pe indicatorii financiari ai multor tari europene si vad ca situatia nu e prea roza. Adica pentru cine are un pic de habar de matematica realizeaza ca intreaga situatie este destul urata, iar solutiile vor fi dureroase. Iar cand citesc articole de tipul asta: https://www.dailysabah.com/business/economy/over-32-of-people-in-france-cant-afford-3-meals-per-day-study
      imi dau seama ca deja anumite lucruri sunt pierdute.
      Atentie povestile astea nu o sa le crezi daca ai venituri peste medie, eventual sunteti 2 oameni care lucreaza. Dar cu trecerea timpului acest gen de oameni devin minoritari si nu majoritari.
      Dar na sa nu uitam ca ei recicleaza pentru ca le pasa de mediul inconjurator si nu ca ar primi ceva…..

      Indecis. Tu ce zici?1717
    • @denis: in germania erau curate ca nu e praf
      in suedia insa…vai plm :) am masina mereu jegoasa. O speli acu…imediat vine o ploaie. Si puf…namol pe rabla

      91
  10. In situatia asta de acum e nesustenabila chestia asta, iar dupa ce o sa se bage garantia de 50 bani pe sticle o sa fie super haotic totul, practic toti sunt obligati sa preia oricate sticle primesc, ceea ce e un nonsens… e creat asa fix ca sa dispara in max 1 an masura asta.

    Sunt zeci de tari care au sisteme foarte bine puse la punct, puteam oricand sa luam unul gata functiona si sa-l implementam… Canada de exemplu, la ei au centre speciale in care preiau sticlele, poate una din cele mai bine puse la punct situatie.

    PS: Urmaresc subiectul acesta de cel putin 10 ani, lobby-ul sa nu se implementeze in Romania e imens… si continuu, de asta e de 2 ani tinuta in sertar si amanata din pix fara niciun fel de logica, acum noroc ca e manre presiunea de la UE, dar o sa fie trantita in urmatorii ani… pe ideea, e nesustenabil, e complicat, n-are rost…

    PPS: aveti aici un video foarte explicativ pentru sensul initiativelor de genul si alte video-uri cu explicatii legate de scrap picking: https://www.youtube.com/watch?v=Y3QRMn95o0w

    818
  11. Păi cam așa merge treaba, când facem un pas în direcția corectă, sunt destui care fac caterincă. Soluția e să coste de te îndoaie la raft, când prețioșii nu vin cu peturile înapoi, o să fie destui oameni întregi la mine să le adune și să adune recompensa.

    Indecis. Tu ce zici?2217
  12. A recicla nu inseamna a fi sarac, inseamna a nu fi egoist. Cu tehnologia pe care-o avem in pantalon putem sa ne dam cu parerea despre orice. Gandeste-te ca pe vremuri erau aia din satul tau care-ti spuneau sa te potolesti ca e gresit ce zici. Acum insa, orice opinie ai, indiferent de cat de gresita e, o sa gasesti pe cineva in cealalta parte a lumii care-o sa fie de acord cu ea. Si invers.
    Nu va mai uitati pe tiktok ca va faceti creierul terci.

    Indecis. Tu ce zici?2018
  13. Ar merge o promoție vreo două luni, gen dacă petul are urme de mătasea broaștei pe el, să primești 1 leu. Curățăm rapid toate lacurile și râurile.

    Comentariu apreciat.484
  14. nu era de ajuns sa spui „banuti”, acum sunt si umili, banuti umili.

    Comentariu apreciat.324
  15. Majoritatea romanilor sunt de un confort pe care nu-l poti combate asa usor. Ei bine acea majoritate a sesizat o chestie simpla: lumea se baga la reciclat pentru ca primeste 50 de bani per sticla fata de 20 de bani. Sigur unii mai zic de altii ca sunt saraci, dar realitatea ne arata ca acele cozi au aparut fix cand pretul s-a schimbat. Ceea ce arata nu faptul ca romanii sunt fierti pe reciclare ci fix pe ideea ca mai fac niste bani pe care ii iau si nu-i dau, desi teoretic nu e chiar asa. Dar hai sa nu stricam povestea asta frumoasa in numele reciclarii si altor povesti de tipul salvam planeta.
    Al doilea motiv pe care ii pot percepe pe unii ca sunt saraci pentru ca recicleaza la aceste centre este unul banal. Mai precis efortul logistic si numai este destul de mare si nu este la indemana oricarui. Necesita un pic de planificare si alte cele, ori oamenii care nu duc grija zilei de maine, nu au timpul necesar pentru aceasta planificare. Desigur daca tu crezi in reciclare si faci asta in numele idei banii nefiind ceva ce te intereseaza pot intelege. Insa cam ceea ce vad in imaginile alea sunt doar niste oameni care vor sa profite de ocazie cu orice pret de teama ca o vor pierde. Si din pacate chestia asta spune destul de multe despre psihologia poporului roman. In fond in comunism se statea la coada la carne acum in plin capitalism stam la coada la reciclat si ne rugam sa ne ajunga si noua. Cred ca s-a si spus la coada, reciclati cate putin sa ajunga la toata lumea!

    209
    • Legat de comentariul meu de mai sus (cel cu reciclarea in Germania) si de ce spui tu ca romanii o fac pentru bani…
      Chiar am stat sa ma uit cat primesc nemții pe reciclare (primeau de fapt un bon cu ceva cod de bare si cu care ulterior puteau cumpara produse): cea mai mica valoare pe care am vazut-o a fost de sub 2 euro, iar cea mai mare de vreo aproape 11 euro (cat am stat eu sa ma uit). Crezi ca 2 euro inseamna ceva pentru un neamt? O face oare neamtul pentru bani?

      1513
    • @Denis
      Depinde de sistemul de reciclare si modul in care se face toata joaca. Stiu ca poti primi un cod de bare care poate fi folosit la cumparaturi ca voucher-discount dar numai la acel lant sau inregistrezi codu in aplicatia magazinului si cand faci cumparaturile poti aplica acel discount. Ideea de baza este ca la final poti face niste economii cand cumperi.
      As vrea sa vad eliminata ideea asta si sa vad daca o sa mai existe buluc la reciclat. Daca nu o sa existe si daca toata ideea de reciclat se bazeaza pe asta, hai sa n-o mai ardem pe superiori si acceptam ceea ce suntem.

      75
    • Nu faci nicio economie. Am răspuns mai sus. Cu toate astea, toti oamenii o fac. De ce oare?

      66
    • Nu mai claxona te rog, in general chestia asta cu reciclatul e un revenue stream… atunci cand o tara e sanatoasa si ofera astfel de „sanse” de a face un ban… practic se transfera bani intre paturile sociale. Tu nu ai sa stai 3 ore sa primesti 20-30-50 de lei pentru ca nu merita, dar unul care nu are de lucru si are sansa asta o sa stea… si uite asa in loc sa fie disperat sa-ti dea in cap ca n-are ce face… gaseste 2-3 chestii de genul si face un ban + un bine societatii… Am postat mai sus un video in care e explicat tot fenomenul cap coada, asa cum e implementat in Canada.

      Da omul ala care sta pentru 20 de lei 3 ore ar putea sa faca altceva… doar ca lumea nu functioneaza chiar atat de teoretic, ca sa faci altceva trebuie sa ai unde, trebuie sa ai energia necesara si multe altele… de asta suntem in popor de idioti, pentru ca niciodata nu putem sa acceptam ca oamenii sunt diferiti si ce functioneaza la mine sau tine nu functioneaza la toata lumea la fel… si mai ales suntem idioti pentru ca nu oferim o masa calda tuturor copiilor din tara, pentru asta suntem de departe idiotii Europei… ca acceptam ca 200-300k de copii sa se culce flamanzi zi de zi si ne pierdem in detalii in loc sa punem asta in constitutie inca odata clar si raspicat.

      165
    • @Denis si @Asdad2005:
      Poti sa folosesti voucherul ala in magazin, daca tot cumperi ceva, sau poti sa-l duci la casa si primesti banii trecuti pe el. Nu esti fortat sa-l folosesti acolo daca nu vrei.

      42
    • Nu faci nicio economie. Am răspuns mai sus. Cu toate astea, toti oamenii o fac. De ce oare?

      Sau nici macar pentru economie. Langa aparatele de reciclat sunt niste cutiute unde poti sa lasi bonul ala daca vrei sa donezi banii de pfand. Si sunt tot timpul pline. Dar romanul stie el sigur si mai bine decat tine – lumea face asta doar pentru bani. La fel cum stie el sigur si cum sta treaba cu vaccinul, chemtrails, oculta mondiala si birocratii lu’ brus… bruse…… brusli ala.

      159
  16. 1) Daca ai peste 12 ani si vorbesti in public cu diminutive, meriti sa fii batut cu butelia umeda si lantul captusit peste ceafa…

    2) Aia care zic ca aceste cozi sunt un simptom al saraciei din tara asta, nu gresesc… pentru multi oameni in tara asta 40-50 de lei inseamna mancarea pe 2-3 zile… pentru altii insa, timpul lor valoreaza mult mai mult decat aia 40-50 de lei.

    In Norvegia cu care umbla atatia in gura zilele astea, cand s-a introdus „pant”-ul (taxa pe sticle) multa munca de strans sticle a fost facuta de paturile sarace… Cumva, legea se bazeaza pe chestia asta.

    3) Trebuie sa fii ultimul carnat de om sa blamezi pe cineva ca strange sticle si le duce la reciclat.

    Comentariu apreciat.526
    • Nu supralicita oamenii, psihologia de balta te invata ca oamenii oricat de praf ar fi, oricat de saraci… daca ajung sa aiba o parghie asupra ta, o sa se comporte ca atare. Fix asta e si aici… ala care filmeaza se simte superior, chiar daca probabil nu e… dar se simte si de acolo porneste comportamentul asta.

      De asta „saracule” e o jignire in Romania si nu un fact… e adevarul trist, dar poti sa vezi fenomenul asta in mediile mai micute, unde unii sunt sefi in zona ca au bani, dar cand vine unu din alta parte care are mai multi bani autonat devin defensivi… pentru ca si-au pierdut leverage-ul.

      Tin minte cand am venit la facultate, cum smecherii din oraselul meu natal veneau luni la facultate si marti/miercuri erau inapoi… aici nu mai conta Passat-ul tau „tunat”, aici mai ca nu mai contai… si asta durea.

      Sunt multe explicatii, dar in general psihologia umana e destul de basic, un fel de reactie la stimul… iar chestia asta intiparita in monkey brain-ul oamenilor nu poate sa fie depasita numai prin cresterea iq-ului cat mai mult… si asta se obtine in primul rand hranind corespunzator copiii tarii.

      115
  17. Dpmdv, f bine ca se recicleaza. Problema e sa nu se intoarca acesti banuti in pretul peturilor.

    44
  18. La mine in sat se face colectare selectiva de deseuri de cativa ani deja.
    Pana nu le pui separat sa vezi cat de multe sunt, efectiv nu iti dai seama.
    Cum nu s-a reusit implementarea cu succes a colectarii selective peste tot, se introduc taxe/ bonificatii pt colectarea plasticelor. Nu e neaparat rau, daca inseamna ca nu ne mai impiedicam de sticle goale peste tot

    92
  19. Foarte frumos din partea magazinelor si ma refer aici in special la hypermarket-uri , faptul ca nu au decat 2 maxim 4 tonomate din astea de colectare. Producatorii s-au spalat pe maini pe partea de reciclare , iar consumatorii pierd timpul la coada sa-si recupereze banii.
    IN hypermarket-uri ar trebui amplaste MINIM 6 tonomate pentru recilcare.

    161
    • Spre deosebire de tine eu sunt de parere ca nu ar trebui sa aiba niciun astfel de aparat hypermarketurile… ar trebui implementate centre de colectare si aia e. E penibil ce o sa se intample cu faza asta, iar chiar de asta s-a implementat asa… ca dupa cateva luni sa fie insuprotabil si sa se opreasca cu totul.

      49
    • @goldy da, si o sa iau plasa cu peturi si doze sa ma duc la centrul de colectare de langa groapa de gunoi, care e la doar 25 de km distanta in afara orasului.
      la hypermarket oricum mergeam, iar banii ce ii primesc tot la hypermarket ii cheltui, ce mai e ca stai la coada cateva minute(dupa ce se linistesc lucrurile) si ai 2-3 beri „recompensa” pentru efort?
      nu inteleg ce va aprindeti asa tare.
      daca apar mai multe centre de colectare se disperseaza cozile… ce e penibil aici?

      86
    • Goldy bați câmpii!!! Ești cu vaca rău de tot bro. Păcat că ești coerent în exprimare.

      45
  20. Am fost si eu saptamana trecuta la Kaufland pentru reciclare (doze, peturi, sticle din sticla stranse de la inceputul anului) si am facut in jur de 800 lei. In fine, nu asta vroiam sa zic, ci ca romanii cauta metode cum sa fraiereasca sistemul.

    Inca din a 2-a zi erau la tonomatele de reciclare oameni cu peturile taiate pe jumatate (baietii au vazut ca merge si au zis sa isi dubleze castigurile). I-am luat la rost si cica ” Nu bossule ca astea au fost sticle taiate ca aveam multi trandafiri in gradina si trebuiau protejati”. Efectiv aveau zeci de saci cu peturi deastea.

    Altii puneau in tonomatele alea: sticle de detergent lichid, sticle de diluant, parti din doze de aluminiu (aici baietii faceau o manevra si aparatul primea recipientul chiar daca nu corespundea).

    Deci da…

    Indecis. Tu ce zici?264
    • Varianta asta cu tonomate e cea mai penibila abordare, nu ai de ce sa pui tonomate dinastea pentru sticle nerefolosibile, pur si simplu iti bati joc de oameni… pe langa ca dureaza super mult, nici macar n-ar trebui sa fie permis sa bagi mai mult de 10 sticle parerea mea.

      E nevoie de centre care sa colecteze astea, unde poti merge cu 100-1000-2000 si aia e, altfel faci experienta total neplacuta tuturor si e trist ca oamenii o sa-si indrepte nervi spre supermarket-uri si nu catre guvernul care a implementat asta de toata jena.

      710
    • iar ești pe câmpii Goldy ☹️

      57
  21. Ca și ăia care merg pe bicicletă! Niște săraki! Să dea Ciolacu vouchere să-și ia lumea mașină!

    113
  22. Vali, cata lume ducea pet-uri la reciclat din „principiu” pana se se bage aia 50 de bani ?
    A, nu foarte multa lume, asa-i ?

    Ba’ a dracu’ treaba, ba, nici nu stiam ca romulanilor le pasa atat de mediu.
    Zic sa-i intrebam si p-aia cu Tesla subventionat daca ar mai fi cumparat masina daca nu s-ar da nimic..

    143
    • Vali, cata lume ducea pet-uri la reciclat din „principiu” pana se se bage aia 50 de bani ?
      A, nu foarte multa lume, asa-i ?

      Rationamentul tau e gresit. Multi duceau peturi la reciclat in tomberonul de pet-uri (ma rog, acolo unde aveau) de langa bloc. Aia 50 de bani sunt doar un stimulent sa te determine sa nu arunci pet-ul la primul tomberon pentru peturi, ci la aparatul de la magazin. La modul „hai ca acum am un motiv, fie el cat de mic, sa duc punga asta cu peturi la aparatul de la magazin”.

      E absolut stupid sa crezi ca oamenii fac asta pentru bani. Sunt 6 lei pentru 12 de peturi; asta inseamna cam 2 pungi mari; nu ai cum sa mai cari si altceva, ca nu le poti duce turtite. 6 lei. O bere. Ca sa ajungi la un pachet de tigari ar trebui sa duci 50 de peturi/sticle. Ca sa faci 100 de lei trebuie sa duci 200 de peturi/sticle. Daca nu cumva ai acasa colectia de sticle a bunicii de cand era ea fata mare, te pui sa cauti peturi si sticle aruncate de oameni prin alte tomberoane. Iar aia din poza la care au comentat alti romani cu „saracii duc sticle la reciclat” nu-i vad cu paleti de sticle/peturi adunate din tomberoane, sa zici ca fac asta din cauza ca-s saraci.

      77
    • Eu arunc pet-uri/hârtie/doze/conserve metalice la tomberoanele speciale de cca 13 de când am început să am acces rezonabil la ele.

      Le pun pe toate intr-o sacoșă lângă găleata de gunoi și când se umple mă duc și le pun pe fiecare în tomberonul dedicat.

      52
  23. Am vazut atitudinea asta la multi – ca vai, precis d-aia reciclezi pentru ca esti sarac. Ca precis pentru aia 50 de bani te duci sa bagi doza de bere goala in aparatul ala. Nici prin gand nu le trece ca majoritatea alora care stau la coada si pana acum tot selectiv aruncau gunoiul, dar la tomberoanele de langa casa. Aia 50 de bani sunt doar un stimulent sa determine lumea sa care o plasa cu doze pana la magazin in loc s-o arunce la primul tomberon.

    Dar deh, e in mentalitatea romanului (si a altor natii din est, in principiu sarace) sa-si explice ca un comportament diferit al altor oameni se datoreaza faptului ca aia ar fi saraci, chiar mai saraci decat el. Duci – ca toata lumea civilizata – dozele de bere la reciclar? Esti sarac si e clar c-o faci pentru aia 3 lei pe care-i iei pentru un six-pack. Nu te imbraci in haine „de firma”? Clar esti sarac. Nu-ti cumperi in fiecare an ultimul model de iPhone? Precis esti sarac lipit pamantului. Ti-ai cumparat Hyundai/Kia/Dacia? Vai, saracie scrie pe tine, ca daca erai bogat iti cumparai masina de bogati – BMW E46/E90/E60/E70 sau Audi/Mercedes din 2010. Si – evident – daca esti expat si vii cu masina in tara e clar ca esti cel mai sarac dintre romani si vii cu masina doar pentru impresii. Treaba asta izvoraste din frustrari, e un „coping mechanism” – „aia duc doze de bere la aparat pentru 50 de bani deci sunt saraci; eu ma pis pe aia 50 de bani deci sunt bogat si am valoare”.

    107
    • La nivelul situatiei din Romania treaba a stat asa. Inainte pentru o sticla primeai 20 de bani si batea vantul. Acum costa 50 de bani si se face coada. Practic romanul devine brusc interesat de mediu si de planeta cand poate sa faca niste bani din asta, cine s-ar fi gandit.

      83
    • Pai, exact cum zic eu – e un stimulent sa te determine sa duci punga cu peturi/sticle la aparatul de la magazin. Inainte primeai 20 de bani. Majoritatea oamenilor gandesc la modul… pana mea, am 6 sticle/doze/peturi de bere luate saptamana trecuta (vorbim de oameni normali, nu alcoolici care baga minim 10 beri pe zi), primesc 1.2 lei pentru faptul ca le car dupa mine, poate mai si curg cativa stropi de bere in porbagajul masinii, o sa puta…. da-i in pula mea de 1.2 lei, nu car toate astea dupa mine pentru 1.2, le duc la tomberonul de gunoi selectiv ca tot la reciclat merg si astea. Ah, primesc 3 lei pe dozele/sticlele dintr-un six-pack? Ok, hai, treaca de la mine, le duc pana la magazin.

      Nu face nimeni bani din asta, ca vorbim de niste sume ridicole – 50 de bani la sticla. Trebuie sa te cari cu 50 de sticle ca sa-ti iasa de un pachet de tigari. Poti sa zici ca o sa fie unii care o sa goleasca tomberoanele de toate sticlele si peturile, ca sa mearga cu 200 de sticle la aparat pentru 100 de lei, nu neg, dar aia care stau la coada in poza din articol – aia pe care tu si romanii verzi din comentarii ii fac saraci pentru ca stau la coada la reciclat – nu au adunat toate gunoaiele ca sa „faca bani”. Aia stau cu 5-10 sticle, adica un „castig” de 2-5 lei.

      113
    • Cred ca vrei sa zici 2 bani, unde ai văzut tu 20?

      43
    • Cred ca vrei sa zici 2 bani, unde ai văzut tu 20?

      2 bani? Even better. Care om intreg la cap cara dupa el 50 de sticle pana la magazin pentru 1 leu? Ca – dupa cum am zis – le poti recicla si la containerul de sticle/pet/doze de langa bloc.

      71
  24. pe cand serviciu de intermediere si se face 50-50?
    lasand gluma la o parte. foarte buna campania! sa apara la toate supermarketurile si sa se standardizeze treaba.

    25
  25. Am sperat că sistemul va stimula cu bănuți boschetarii (și nu numai ei) să curețe străzile, parcurile, pădurea, râul etc. de pet-uri… dar… din ce am înțeles de la ministrul mediului, sistemul va funcționa după terminarea perioadei de probă cu recipiente purtând o etichetă cu un cod pentru reciclare + noul stil desticle cu dop atașat.

    22
  26. cum vi se pare senzația că în momentul când arunci un PET la gunoi defapt arunci niște bani?

    95
  27. coada ca la paraschiva… o fi bine, o fi rau..

    34
  28. De unde plm au aia saci de peturi? Ori le păstrau acasă în cămară, și așteptau prețul de 50 bani ca la bursă, ori au golit ghenele.de gunoi de tot plasticul?

    71
  29. babaiatule ce o tot ard unii cu ‘saracia’.

    nici unul din aia cu saci nu o facea de saracie. si nici de grija mediului.

    explicatia e mult mai prozaica, dar multi nu o vad fiind prizonierii aceluiasi mod de gandire.

    tunul, combinatia, fraiereala, ‘mama ce i-am facut eu pe ei’. atat de simplu e.

    faptul ca a pierdut juma de zi adunand sacii si inca jumate stand la coada pentru 50 declei nu figureaza pe radarul lor. faptul ca ar fi putut castiga dublu in jumate din timp facand o munca cinstita undeva iarasi nu figureaza. ca el nu e fraier, nu il face ALA (ala care are de sapat o gradina sau de dat o mana de vopsea sau de carat o mobila sau mai stiu eu ce) pe el, are el o combinatie, o arde pe incasare.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile