Realităţi economice

…sau “de ce ne scad salariile”.

România e o ţară săracă. Nu ai nevoie decât de două sinapse şi o plimbare de 100km prin ţară ca să îţi dai seama de asta.

  • Industria ţării a fost vândută pe bucăţi sau există în continuare într-un mod ineficient. Ceauşescu a visat la o România industrializată, cu fabrici mari şi orase mândre. A făcut tot ce a putut. În ultimii 20 de ani nu s-a mai întâmplat însă nimic. Ca bonus, toate guvernele au pus piedici în calea dezvoltării oricărei afaceri, indiferent că vorbim de un vânzator de seminţe sau un producător de automobile.

  • Turismul nu există. Doritori puţini, evaziune fiscala spornică, preţuri proaste. La televizor rulează reclame turistice cu Turcia şi Serbia. Nouă ne fuge plaja de sub picioare (a fost duminică la protv un material pe tema asta).

  • Munca e scumpă şi fudulă, cel puţin în comparaţie cu alte ţări din lumea a doua sau a treia. Nu suntem buni nici să fim exploataţi pe salarii mizere, precum chinezii sau pakistanezii.

  • Infrastructura e aşa cum o ştim. Incredibil, mai ales ţinând cont de punctul de mai sus, dar sunt oameni care vor să facă fabrici pe aici, să produca tot felul de chestii pe care să le exporte în vest, pentru că pakistanezii sunt departe şi transportul e scump şi durează mult. De asta e nevoie de autostrazi, pentru a da voie TIRurilor să se mişte repede prin ţară.

Adunaţi punctele de mai sus. Rezultă o ţară cu o economie şubredă, care nu poate susţine niste salarii decente pentru poplaţie. Poplaţie care, cu cât inţelege mai repede ca problema e undeva la intersectia dintre industrie, guvern si munca, cu atât… hai să fim serioşi, ăia care chiţăie de foame nu vor să audă de muncă, ei vor să le dea cineva salarii mai mari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Draghe Zoso ai uitat totalmente de agricultura!Cea care astazi este de subzistenta,cu toate ca daca ne-am bate putin capul,am putea hrani intreaga Evropa!P.S.In perioada interbelica Bursa de cereale de la Londra isi ajusta cotatiile in functie de pretul graului de la Galati…

    00
  2. „Poplaţie care, cu cât inţelege mai repede…” – problema (problemele, de fapt) e că poplaţia nu înţelege mai nimic iar cei care ar trebui să mişte ceva (puliticienii) sunt prea ocupaţi cu furatul. Soluţia? Probabil va veni de la sine când suficienţi români vor înţelege, pe de o parte, că fără muncă logică şi eficientă nu poţi avea tot ce îţi trebuie şi, pe de altă parte, că ei sunt cei care trebuie să ia atitudine în aşa fel încât politicienii să fure mai puţin şi să îşi facă treaba (să nu fure deloc e utopic).

    00
  3. si acum or sa vina toti sa spuna ca boc si basescu sunt de vina pt asta .

    00
  4. @jokeru

    Daca nu erau Boc si Basescu era mult mai rau… bleah…

    00
  5. Sa ma exprim si eu, ca tot sunt proaspat ”intors”. Sa dau un exemplu, propriul exemplu ca sa nu ma contrazica vre-un ratacit cu intrebari : ” da de unde stii tu”. In afara, am lucrat chiar si 18 ore pe zi (12 sigur le faceai), sapte zile din sapte si faceam barman, receptioner, ”depanator” ( cand erau probleme cu TV-urile sau cu aerul conditionat din camere. Ca aia sunt asa de prosti, incat nu au auzit de Telecomanda ) .. Toate astea erau platite cu 800 E . Mizerabil, calculand programul si volumul de munca, si tara unde eram.

    Acum, ma intorc in Romania si vorbesc cu un amic la o bere.. Si incepe tipul : ”Bai nu stiu ce sa mai fac, nu imi mai ajung banii nici de intretinere de la iarna. ” Tipul lucreaza 8-10 ore pe zi, o zi da, una libera. Are un salariu undeva la 10-12 milioane. Si ii spun : ” Pai mai ia-ti un job, in ziua aia libera, poti sa faci altceva ”. Raspunsul a venit sec :

    ”Ce-ai ma esti nebun ? Da eu cate ore muncesc ? ”

    Ok. Si atunci, cu astfel de mentalitate, de vina e Basescu, nu ?

    00
  6. pacat de post ca e scris excelent, asta cu „sa ne dea …” e o endless story sau ceva ca in folclorul romanesc: cainii latra – ursul merge. cine trebuie sa citeasca n-o sa intre in veci pe blogul asta, pot sa pun pariu ca n-a auzit niciodata de zoso.
    pacat inca odata.

    00
  7. Nu sunt de acord la partea cu industria? Banuiesc ca ai trecut pe soseaua cristianului sau ai vazut parcul industrial de la Prejmer si altele din jurul Brasovului! Ce avem acum in Brasov e mult peste ce a facut Ceausescu (Tractoru, Steagu, Rulmentu). Am fost 6 luni si in ROMAN si am fost si in fabricile astea noi si nici nu se copara productivitatea si calitatea la care se lucreaza. In ROMAN la ora actuala ai sansa sa vezi muncitori care incearca sa repare o „greseala” cu ciocanu. Ai sa vezi piese proaspat scoase din cuptor lasate pe jos in balti! Si multe altele (si nu era mai bine nici pe vremea lu’ Ceuasescu … diferenta era ca lucrau mai multi si mai ineficient).
    Romania e inca totusi o tara industrializata si daca te uiti si la anunturile de angajare si la cate fabrici si fabricute noi se construiesc ai sa vezi ca am dreptate!

    00
  8. Si eu lucrez in privat 10 ore pe zi. Fac banii pe care ii castig jumi-juma cu statul ca ce plm. Eu primesc 2200 lei pe luna, el primeste 950 de pe carca mea. Deci platesc impozite de ma cracaneaza. Atunci imi explici tu mie cum de nu e Basescu si Boc de vina pentru lipsa de drumuri din tara, pentru sistemul sanitar si invatamantul la pamant. Nu-mi spune ca e vina profesorului si a medicului ca nu imi pot oferi servicii decente.
    Ma lasi cu taranu’ ala care nu vrea sa-si ia al doilea job. Din punctul meu de vedere Boc si Basescu au nenorocit tara. Astept argumente contra.

    00
  9. „secretul” este productivitatea slaba. a crescut din ’90 si pana acum de 7 ori, dar tot e in urma celei occidentale. :evil:

    00
  10. pai la noi, cei care au amenzi neplatite si sunt in executare de la fisc… in loc sa munceasca in folosul comunitatii, prefera sa faca puscarie…
    adevarul, adevarat e ca rromanashii nu au chef de munca… si lipsesc cu desavarsire profesionistii… exista 1 mil de firme „specializate” in tot felul dar ei habar nu au ce fac. ex: iti inscriptioneaza masina stramb, iti taie niste fluturashi aiurea, iti livreaza marfa comandata nu…. etc…
    sunt patriot, moderat dar omenii din tara asta sunt de kkt. culmea ca inafara se descurca toti.

    00
  11. Ai uitat de:

    Agricultura care nu exista. Desi avem teren arabil garla, nu se cultiva mai nimic, iar cei care totusi se chinuiesc, nu sunt sustinuti destul. Asta in conditiile in care importam mancare.

    00
  12. chiar in fruntea listei as pune institutiile sau regulile jocului, care trebuiau stabilite inca de la inceput, dupa revolutie. De fapt, cred ca in fruntea listei trebuie pus „Romanul” …

    00
  13. Hai ca iti spun eu, @jokeru:

    – Iliescu e de vina pentru ca a distrus cooperativele, dand inapoi pamantul taranului care n-avea ce face cu el
    – Iliescu, constantinescu si basescu sunt de vina pentru ca au privatizat tot ce s-a putut, nelasand statului mai nimic din care se poate scoate profit (in afara poplatiei care crapa de la atatea taxe si impozite)
    – vinovati suntem toti, pentru ca an dupa an ii votam in loc sa le dam in cap. Desi ce sa mai dam in cap, fapta-i consumata, tara e distrusa, acum mai ramane doar s-o vindem la kil rusilor sau americanilor

    00
  14. Saptamana trecuta aia de la BNS si-au permis sa blocheze piata Victoriei in timpul saptamanii urland ca ”au copii acasa si mor de foame”. Ca cersetorii..sau vorba unui banc ”ca animalele, mah”.

    00
  15. @Grigore

    Cred ca la comentariul meu faceai referire, asa ca am sa iti dau replica. Tara asta nu s-a nenorocit in un mandat jumate. Eu nu spun ca astia care sunt acum nu au nici o vina. Spun ca e o culpa comuna. Insa faptele unora au cantarit si cantaresc mai greu decat ce au facut altii. Da, se fura. Insa cea mai mare parte a economiei si industriei s-a distrus in anii de dupa ”revolutie”. Nu poti face peste noapte din cacat bici. Sistemul sanitar si cel de invatamant nu s-a stricat in un mandat jumate. ELE ( sistemele astea doua, as adauga si Justitia ) nu au existat niciodata. E de condamnat atitudinea unor politicieni din ziua de azi, insa e hilar sa spunem ca X e de vina ca nu sunt bani in Romania .

    00
  16. krossfire: nu am fost niciodata la un miting sindical, si nici nu sunt adeptul lor. inchipuie-ti insa ca reducerea de 25% se intampla in Franta, UK, Grecia etc. si blocarea pietei victoriei o sa ti se para parfum.

    00
  17. @The Fan, rolul statului nu e sa scoata profit, la asta se pricepe cel mai putin.
    A, ca s-au facut privatizari cu clauze dezastruoase, e adevarat.

    00
  18. @ Robintel

    Agricultura e vitala pt o tara. E adevarat ca nu se munceste cu cap. Insa nu poti munci ”cu cap” cand nu ai cu ce. Asa ca o faci CUM TE TAIE CAPUL , sa iasa ceva. Situatia taranului roman e dramatica. El nu face agrigultura de productie ( cum face neamtul sau francezul sau altii ) ci agricultura de subzistenta. De ce ? Pentru ca nu are cu ce, pt ca statul nu are cu ce sa il ajute iar birocratia e CAT CASA atunci cand vrei sa obtii un fond European.
    Stiu ce spun pt ca am stat destul pe langa bunica mea care facea agricultura de 15 ani. Stii cu ce idee s-a stins ? ” Ce bun era mama ILIESCU .. ne scutea de impozitul pe pamant ” . La asta se reducea ajutorul statului in 15 ani de dupa ”Revolutie”

    00
  19. In Romania problema cea mai mare este accesul lejer la posturile din guvern a unor indivizi cu pregatire/sanatate mintala indoielnica. Nu se conduce o tara precum firma de borduri chinezesti din Bolintin!
    Incapacitatea de a copia macar ceea ce spune Isarescu arata cam cata prostie zace in guvernanti. Si vizitele de lucru ipocrite…

    @ Florin
    Problema agriculturii este in capul taranului. El nu acepta nici mort sa se asocieze cu vecinul. Mai bine sa stea nemuncit decat sa-l dea in arenda si sa primeasca ceva lovele.

    00
  20. Domnilor, nu mă mai sictiriți cu agricultura voastră. Ca să ai ce culege trebuie SĂ MUNCEȘTI, preferabil cu cap, nu doar așa, să te aflii în treabă.

    00
  21. @Culae

    Stii cum functioneaza arenda in Romania ? Hai sa iti spun, pt ca am trait un o perioada in care bunicamea daduse cele 15 ha in arenda. Platesti TOATE, absolut toate lucrarile agricole, fara nici o subventie. Asta in timp ce cel care iti face lucrarile, isi trage subventia pe motorina, pe insamantari samd. Dupa care, in Romania NICIODATA la un arendas nu se face recolta !

    De exemplu : Daca el face 5500 kg de grau la un hectar, el intodeauna iti va spune ca a facut doar 3800 kg, si iti da cele 50% cuvenite ( nu din 5500, ci din 3800 ). As considera asta o varianta fericita, pentru ca urmatoarele sunt dezastru : CHIAR sa fie un an secetos, cum au fost atatia, si chiar sa ai recolte de 1200/1500 de kg de grau la hectar. Ceea ce e dezastru ( eu vb de grau pt ca e mai usor de urmarit si painea ne intereseaza cam pe toti )

    In al treilea rand, in Romania nu exista ARENDASI adevarati. Arendasii din Romania lucreaza cu utilajele din 1900 toamna, primesc subventiile pe motorina TARZIU si nu isi fac la timp lucrarile. SAU , lucru trait de bunicamea, in Judetul Galati, Comuna Foltesti, un asa zis arendas a convins multi sateni sa isi dea pamantul in arenda. Majoritatea l-au dat ( se intampla prin 2001-2002 ). Si-au platit oamenii darile, tot ce aveau de platit.. Stii ce a facut ”Arendasul” ? S-a mutat in Franta. La investigatii s-a descoperit ca ASOCIATIA era facuta pe numele unui boschetar ce deabia implinise 18 ani. Politia nu a avut ce sa-i faca. Asa se face la noi.

    ”@ Florin . Problema agriculturii este in capul taranului.” – E cinic. Adevarul este de multe ori cinic, insa nu cred ca se poate aplica si aici. Taranul e literalmente in curu gol de la primu rasad pana in momentul in care trebuie sa isi vanda produsul. E un conglomerat de cauze ce au dus aici.

    00
  22. @Florin
    Eu am trait la tara multi ani. Cunosc mentalitatea lui Tugurlan. Romanul de la tara este prapastios prin definitie . Unii toaca ajutorul social la birt in timp ce gradina le zace in paragina. Exact scuzele pe care le-ai zis tu le au si ei!

    00
  23. @culaie

    Credeam ca vorbim de tarani, nu de betivi..

    00
  24. @ culaie: – Poate ca asa fac moldovenii sau oltenii … In schimb, ardelenii sunt oameni foarte harnici si gospodari.

    00
  25. Legat de ţărani şi agricultură… Când au venit comuniştii, le-au luat TOT. Nu numai pământul, ci TOTUL. Animale, utilaje, inclusiv casele dacă le plăceau nomenclaturiştilor (unora şi viaţa). După ’89 s-a făcut o lege a retrocedării atât de proastă încât nici până astăzi procesul nu a fost finalizat 100%. Timp de peste 10 ani de zile tribunalele erau blocate de procesele generate de această lege.
    Rezumat: ţăranului i s-a luat PESTE NOAPTE totul şi după 50 de ani de comunism şi încă 15 de neocomunism i sa retrocedat cu ţârâita nişte pământ. Şi voi vreţi agricultură? Iliescu nu a vrut agricultură în România şi noi încă suntem pe direcţia trasată de el. Iar că ţăranul îl iubeşte pe tătucu ilici nici nu mă miră, este ca găina lui Stalin, cu cât o jumuleşti mai tare, cu atât e mai docilă.

    00
  26. Hai sa va zic cum s-a intamplat la mine la tara si nu numai:
    S-au asociat taranii prin 90 si ceva, sub conducerea inginerului agronom care fusese presedinte de CAP. Au cumparat utilaje, combine, tractoare etc din banii asociatiei. Apoi omul si-a facut alta asociatie, pe care a mutat activele. Acum oamenii platesc muncile agricole si li se retine si TVA la ceea ce primesc cota parte in produse (adica la o cota de 700 kg de grau la hectar primesc de fapt 564…). Statul roman nu face nimic pentru a reglementa situatia, iar oamenii sunt dependenti de el acum.
    Si mai lasati-ma cu grecii atunci cand vorbiti de taierea de 25%… Care de fapt e mult mai mare, ca s-au taiat si toate sporurile…Grecii au facut mult mai mult iures pentru al 13-lea si al 14-lea salariu si asta in conditiile in care oricum munceau mult mai putin….

    00
  27. cand o sa ai afacerea ta o sa intelegi ca sunt si in tara oameni care vor sa munceasca

    00
  28. @Grigore: n-ai inteles nimic, dar nimic din articolul de mai sus. asa ca de ce sa ne chinuim sa-ti dam argumente contra? nu, serios, da-mi un motiv.

    Legat de agricultura, Florin are dreptate. Daca oamenii se asociaza sau dau in arenda, iau teapa. Asa ca taranii fac agricultura de subzistenta. Adica cresc animale si cultiveaza plante cat sa traiasca ei si atat.

    Si mai e o chestie. Oamenii nici daca au resurse nu pot face agricultura in Romania. Ai mei aveau in anii ’90 ceva utilaje agricole si cateva zeci de hectare de pamant, suficient pentru a face agricultura decenta. Faceau asta pe langa job-ul din oras ca sa poate trai decent (apropo de al doilea job). Si nu se renta. Agricultura e o treaba paguboasa. Degeaba muncesti ca un rob. Daca anul asta e seceta sau invazie de ceva buruiana si se duce totul naibii. Ah, si bineinteles ca noi importam tot si nu dam doi lei pe productia interna. Cand ceva nu se renteateaza (a se citi: consuma mai multi bani decat produce), oamenii se lasa de meserie. Astfel avem situatia de azi din agricultura.

    00
  29. Draga Anda, afirmatia ta este complet falsa si in acelasi timp lipsita de argumente. Eu raspundeam la spusele lui joker cum ca nu Basescu si Boc sunt de vina pentru situatia mentionata in articol. Intradevar nu sunt complet de vina, dar de sase ani de cand Base e presedinte si de doi de cand Boc ne ingrozeste cu „masurile” lui anti-criza, Romania a batut pasul pe loc afundandu-se in mocirla peste cap. De ce alte tari au reusit sa treaca peste momentul critic si sa se redreseze si noi nu?
    Cum sa ai industrie, agricultura si turism cand tu nu ai infrastructura si ai o birocratie inhibitorie.
    Oamenii nu muncesc si vor salarii mari? Inseamna ca sefii lor trebuie sa ia masuri, nu muncesti esti dat afara. Aaa… nici sefii nu isi fac treaba? Atunci dai pe ei afara si pune unii capabili. Stiti cine pune acesti sefi in functie? Guvernul!

    00
  30. @ Florin: retin din comentariile tale problema cea mai mare, cu care m-am confruntat si eu in discutiile cu unii cunoscuti „cum sa muncesc mai mult?”

    Aveam un coleg la „uzina” care, desi avea emisie radio 3-4 ore pe zi (eu eram pe muzical, el era „stirist”), se plangea cu fiecare ocazie ca e greu cu salariul respectiv (nu aveam salarii nasoale, dar cand ai leasing si ipoteca, plus un copil de 10 ani, nu e chiar foarte pe moale). Este absolvent de Litere deci, ca si mine, poate da lejer ore de romana sau de franceza (el, ca eu sunt specializata pe engleza). Suntem intr-un oras mare, deci clienti gasesti cu duiumul. Eu refuzam saptamanal elevi, pentru ca am decis sa intru pe online si imi lua mult timp.

    ei bine, de cate ori discutam despre probleme si ii ziceam „da, naibii, niste ore”, ramanea tot la faza de „pai nu as mai avea timp, pai e prea mult de munca etc.”

    Nu ne-am vazut de un an si ceva, de cand s-a inchsi statia. Prevad ca acum, daca as da de el, mi-ar canta aceleasi ode cu lipsa banilor, mai ales ca noul studio la care lucreaza plateste mai slab.

    Si nu este singurul care judeca asa …

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube