Raportările oficiale spun că…

Câte școli au raportat azi că nu le-a mers internetul? Câte școli au raportat că au distribuit tabletele alea mizerabile abia săptămâna trecută? Câte școli au raportat că unii profesori nu au intrat deloc online, nu au spus la nimeni, dar și-au luat salariile în continuare?

Ceea ce asistăm acum e ce se întâmpla la finalul anilor ’80 în România. De frica Tovarășului, se raportau producții record la hectar, tovarășul decidea că, dacă s-au făcut 5 cartofi, 3 să se vândă și 2 să se păstreze pentru consum. Problema era că ăia doi nu existau, erau inventați de tovarășii dornici ca totul să fie bine.

Asta se întâmplă și la școli, și la spitale, și la autostrăzi. Ce facem, tovarăși? Muncim, tovarășe! Totul e bine? Da, tovarășe, totul e foarte bine! Au fost probleme? Nu, tovarășe, am vopsit iarba verde și am ascuns bolnavii de SIDA, că știam că veniți. Haideți să inaugurăm secția noua de arși, care nu poate fi folosită.

Când tragi linie, deși subiectele la BAC au devenit tot mai ușoare, 4 sau 8 sau 12 ani de educație nu sunt de găsit pe nicăieri. Toată lumea și-a făcut treaba, statul a asigurat condiții, profesorii au predat, elevii au obținut note de trecere, doar la nenorocitul ăla de examen au picat, până acolo le-au luat pe toate cu brio.

Juniorul e în continuare acasă. Crește inima în mine când îl aud cu “doamna, pot să spun eu”. Și face asta pentru că învață, pentru că are părinți care se ocupă pe bune de el, nu doar declarativ, nu doar prin inventat de statusuri pentru feisbuc. Hai să vă spun ce lecție mi-a dat Gigeluș azi, copilul meu, eu lepră de părinte, dați-mi like. Am rapotat că copilul e deștept, dă-vă dracu, mi-am făcut datoria, până când pică la BAC, ca al lui CTP, sau până când ajunge ca Victoraș Nicula sau ca Pastramă jr.

De ce nu se raportează pe bune? Păi, pentru că s-ar investiga de ce nu merge. Și s-ar descoperi prețuri umflate, contracte cu dedicație, echipamente care nu funcționează. Dar miniștri nu ajung oameni care au mai dat prin școli, să vadă situația de la firul ierbii, ajung oameni care gândesc și văd macro. Și macro decid. Să facem să fie bine. Cum? Nu știm, noi am decis că va fi mai bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Cred ca la toate serviciile astea publice (educatie, sanatate, transporturi, etc) lipseste feedback-ul dat de cetatean, adica de boul care plateste taxele si foloseste acest serviciu.
    Dupa feedback, evident ar trebui luate si niste masuri (asta cu votul la 4 ani e fumata deja).
    Poate de acolo ar trebui sa plecam si vedem unde ajungem.

    00
    • feedback-ul nu lipseste…doar ca nu e real.
      cati parinti is doresc sa spuna ca poate e prea usor ce fac la clasa?

      cand sunt (inclusiv aici) discutiile despre reformarea materiei…cati savanti matematicieni nu sar cu „dar matematica e buna…uite, mie mi-a folosit” sau istorici, chimisti, filozofi etc..

      cand 10 insi zic doar ca e de cacat…si vin cu 10 idei diferite, ca nu vad mai departe de viata lor…ce faci?!? iti bagi pula si vinzi la supra-pret…aia faci :D

      01
    • Poate nu toată lumea e în măsură să ofere feedback real sau să propună schimbări adecvate și de care chiar e nevoie. Din acest motiv există niște experți, teoretic.

      00
    • A implementat Vlad Voiculescu in mandatul trecut le ministerul sanatatii, dar s-au sters la fund cu el urmatorii ministri.

      00
    • Așa ceva nu se poate face într-o țară în care timp de 50 de ani poporul a trăit pentru stat, nu statul pentru popor.

      Știu, au trecut 30 de ani de la revoluție, etc, dar asta nu înseamnă că piramida de valori s-a inversat peste noapte. Oricât feedback ai da, nu se va schimba nimic, pentru că școala e școală, elevul tre să tacă și să învețe ce îi dă statul, nu să să aibă păreri.

      00
    • @Andrei: cand zici „experti” te referi la cei care au propus/ au acceptat reformele de pana acum? te referi la cei cu scoala, cu „diplome”? la aia ai lui Constantinescu? :)

      00
  2. Pentru ca platile nu se fac dupa ce s-a facut, ci dupa ce s-a raportat ca s-a facut.

    00
  3. Când tragi linie, deși subiectele la BAC au devenit tot mai ușoare, 4 sau 8 sau 12 ani de educație nu sunt de găsit pe nicăieri. Toată lumea și-a făcut treaba, statul a asigurat condiții, profesorii au predat, elevii au obținut note de trecere, doar la nenorocitul ăla de examen au picat, până acolo le-au luat pe toate cu brio.

    Situatia e putin complicata. Sunt foarte multe cazuri in care daca lasi repetenti, se desfiinteaza clasa. Daca se desfiinteaza clasa, dispar ore, catedre. Majoritatea profesorilor isi pun intrebarea: de ce sa-ti tai craca de sub picioare?

    N-au dreptate? Au familii, facturi etc.

    Sa vina ministerul si sa zica: bai, prostilor, puteti avea clasa cu 8 elevi fara sa fie invatamant simultan. Sa vezi atunci cati repetenti vor ramane.

    Unii elevi sunt lasati corigenti inainte de bac tocmai pentru a nu pata imaginea liceului. Despre asta de ce nu vorbeste nimeni? Statisticile dau ”bine”.

    00
    • plm….invatamantul e obligatoriu…pana in clasa 10-a parca..deci e discriminare sa nu ma lasi sa-l fac ;)

      00
    • @Attilla :)) Asa e. Nu poti exmatricula elevul in invatamantul obligatoriu, dar il poti lasa repetent oricand.

      00
    • @ifcosmin
      Da, dar apoi cînd îi crește mustața elevului va lua el șpaga de la părinți, aceștia crezind că el predă la clasă…

      00
    • Nu aveti dreptate.Profesorul trebuie sa treaca doar elevii care merita sa treaca.
      Nu cred ca cunoasteti situatia reala a nr. de elevi dintr-o clasa din Romania.In zona rurala si in orasele mici ckaseke au maxim 10 elevi.Exista sute de scoli in Romania care la examenul de capacitate au sub 10 elevi promovati.

      00
    • @caposu – mai citește o dată ce am scris. Dacă o clasă are maxim 10 elevi se va trece la învățământ simultan. Adică, clasa a VI-a și clasa a VIII-a vor face orele împreună, cu excepția limbii române și a matematicii. Asta duce la scăderea numărului de ore, la dispariția unor catedre.

      00
  4. Intreb si eu de curiozitate. Ati mai auzit de curand vreun parinte sa recunoasca faptul ca are un copil mai praf si ca nu stie cum sa il faca om? Sa il dea la vreo profesionala, sa il trimita la munca sau ceva?

    00
    • Nu… Dar am văzut tot mai mulți, mai ales din astia de prin orașe mici, care se plâng că al lor mic geniu nu primește likeuri și subscriberi pe iutube și că degeaba încearcă ei să ii promoveze talentul, că sunt niște oameni de rand și nu vedete și de aia nu ii bagă și pe ei nimeni în seamă.
      Cam asta e noua meserie pe care părinții o doresc pentru plozii care nu au nici o înclinație/capacitate.

      00
    • In anturajul meu nu.

      00
  5. Cu sau fara legatura: am fost azi la Biblioteca Judeteana sa consult niste carti, la sala de lectura. Cate locuri libere am gasit? Doua, abia doua. Era plin! Copii la sala de imprumut, copii la sala de lectura, trafic pe holuri… Ce fain! :)
    Bine, toti cu masti, dozatoare cu dezinfectant in fiecare incapere, panouri din alea din plastic sa nu interactionezi fizic cu personalul… DAR PLIN! :)

    00
    • În ce țară?

      00
    • Daca faceam poze, veneau unii sa spuna ca-s pedofil. Acum, fara poze, nu ma crede nimeni. Cine sa va mai multumeasca? :)
      Imi pare rau ca in orasul asta nu exista cafenele si ceainarii „specializate”, unde sa mearga elevi sa-si faca temele, ca mi-e dor cumva de vremurile cand parca nu erau atatea manele peste tot. :(

      00
    • Apoi te-ai trezit, te-ai spalat pe fata si pe dinti si-ai inceput inca o zi de munca in Romania.

      00
    • Cândva frecventam vreo 2 filiale ale bibliotecii metropolitane (există 4-5 filiale pe fiecare sector, plus câte una specială pt copii; și cele normale au secție pt copii).
      Ajung într-o seară, spre închidere și o găsesc pe bibliotecară înconjurată de vreo 3 teancuri care-mi veneau până la șold (e drep, io-s micuță) și mă apuc de ceva taclale lejere: „ați primit cărți noi azi, nu”. „Nu, de ce?” „Pai teancurile astea, zici că a băgat marfă la librărie ” „a, nuuu, astea sunt cărțile restituite azi, n-am avut timp să le pun pe rafturi”.
      Se împrumutau cărți în draci de către adulți (de toate vârstele) și copii.
      O filială organiza club de teatru, alta cerc de inițiere în folosirea computerului pt vârstnici. Și asta doar ce-am văzut eu.

      00
    • Nu mai spune la nimeni, si asa e aglomerat. bibmet punct ro

      00
  6. S-au deschis scolile haotic. Nimeni nu stie cine e la scoala si cine e acasa? Elevii, profesorii? Cine? Sunt cazuri in care copiii vin la scoala pt 7-8 ore pe saptamana. Sau chiar mai putin.
    Suna bine, la raport, statistic, am deschis scolile.
    De fapt Guvernul a scapat de o grija. Exista posibilitatea de a merge la scoala. Ok! Scenariu rosu, voi sunteti de vina, mai spalati-va pe maini!
    Dupa mine e haos.

    00
    • Cum nu se știe? Ordinul e clar. În scenariul verde vin toți la școală, în ăla galben clasele primare, a VIII-a și a XII-a, iar în ăla roșu doar clasele primare.

      Sunt cazuri in care copiii vin la scoala pt 7-8 ore pe saptamana. Sau chiar mai putin.

      Cum așa? Ceva nu se pupă..

      00
    • Ce nu inteleg e de ce au simtit nevoia sa deschida scolile. Adica am inteles motivul cand PNL nu stia cum sa dea impresia ca suntem bine doar sa se faca alegeri mai repede, niste mizerabili disperati dupa putere si bani, ok asta e clasa politica, dar acum de ce ? Cu atat mai mult cand a aparut si tulpina asta din UK.

      00
    • @cosmin: o fi clar dar ar trebui sa citesti tot. Profesorii din categoriile de risc pot opta pt online, ce faci daca jumatate din profesorii de la a 8-a fac online si jumatate in clasa? Sau la clasele mici engleza o fac online si restul fizic la scoala? Iti dai seama ce situatii aberante au aparut deja?
      Si nu mi-e rusine deloc nici cu parintii: buluc dimineata, buluc la pranz cand ii asteapta pe cei mici, fix in poarta de n-au loc sa iasa sau sa intre restul copiilor.

      00
    • Sau tot profesorii, necronici, clasele 5,6,7 online, a-8 fizic. Cu 5-10 minute pauză între ore.

      00
    • Așteaptă toți mură în gură să le vină ordinul de sus, ei nu iau salariile pentru gîndire și organizare, ci doar că-s prezenți acolo, ca mumiile…

      00
    • Vad ca inca sunt prosti care dau minus cand un comentariu nu specifica clar si PSD e de kkt. „Asta e clasa politica” implica toata lumea. Credeam ca am stabilit ca toti sunt vanzatori de tara si ii doar in pl de cetateni. Hai cu minusurile.

      00
    • @N: care e motivul? Pai tot parintii se plang ca nu mai pot cu onlainu’ asta, ca nu socializeaza copiii, ca nu pot merge la munca, daca e copilul acasa etc.

      Daca nu se deschid scolile … de ce nu se deschid? Daca se deschid … de ce se deschid?

      Vorba aia, damned if you do, damned if you don’t.

      Problema nu e ca se deschid scolile, ca sunt deschise si pe la altii de luni bune. Si fie-mea merge la scoala 5 zile pe saptamana deja, desi la inceputul lui ianuarie erau 18 mii de cazuri noi pe zi.

      Problema in Romania este CUM sunt deschise scolile astea:

      – cati elevi sunt efectiv in clasa? Ca la fie-mea sunt 10 maxim. Asa s-au refacut clasele, sa nu fie mai multi.
      – ce distanta e intre elevi? 1.8 metri (6 feet)? Sau stau bot in bot?
      – cum se poarta masca aia? Mai pe barba, ca nu crede dom’ profesor in COVID?
      – cum se procedeaza cand apare un caz in scoala? Dar doua? Aici e iar inchisa scoala 10 zile, ca au 2 cazuri la clase diferite (daca is 2 in aceeasi clasa, se inchide numa’ clasa).
      – poti alege sa tii copilul acasa? Cum merge scoala online?

      Cam astea is problemele. Sa se deschida scolile, sa poti trimite copilul, DACA doresti. Sa fie in siguranta, cu proceduri stricte. Si e mai OK. Eu am trimis-o pe fie-mea la scoala, desi is facuta pe mine de stres sa nu luam cacatul asta, dar am incredere in ce fac aia acolo si e bine. 10 copii intr-o clasa, 5 intr-un autobuz scolar de 50 de locuri. Extrem de stricti cu tot ce presupune prezenta la scoala. E cam inchisoare, dar tot mai si vede scoala, macar cate 2 saptamani pe luna, cat nu is din nou in carantina acasa :D

  7. Problema mea este de ce nu se iau în considerare „raportările” părinților și elevilor. Fiindcă școala, directorul, cadrul didactic, inspectorul, trepădușul din minister, ministrul, toți ăștia au ceva interes să nu zică. Ok, poți înțelege asta până la un punct. Dar părinții și copiii care urlă că „bă, împăratul e gol” de ce nu sunt băgați în seamă? Școala zice că totul e ok. Eu zic că nu e ok. Ăla de lângă mine zice și el la fel. Mai vin vreo 3 sau 4…. Contează? Nu, nu contează.
    Atunci realizezi că există mai multe Românii paralele, în care, degeaba urlă ăia dintr-o Românie că ceva nu e în regulă, dacă din cealaltă Românie i se răspunde că totul e perfect și să tacă, dracu’, din gură, iar ăia din cea de-a treia Românie zic că ei „nu știu, că nu sunt din localitate”. Se schimbă ceva, nu prea mult, doar când ăia din prima Românie sunt mai mulți și mai amenințători decât ăia din celelalte. Dar asta se întâmplă rar.
    P. S. Copiii acasă, școală privată, a mers și merge brici. Dar majoritatea s-au dus la școală fiindcă nu mai este covid. Cazuri raportate în școală în toamnă: 3. Cazuri neraportate de care știm noi (adică cunoscuți, apropiați din școală) : peste 30, copii, părinți, cadre. Asta doar până la vacanța de iarnă, că ce-o fi fost în vacanță și cu ce s-au întors toți din mini-vacanța de săptămâna trecută… D-zeu cu mila! Ce să raportezi? Nu raportezi nimic. „Băă, împăratul e gol!” „Taci, bă, că numai Gucci și Balenciaga are pe el, ești tu prost și nu vezi! „

    00
  8. Romania educata, pas cu pas.

    00
  9. In momentul in care s-au politizat inspectoratele si scolile s-au dus tot pe Paula. Calitatea invatamantului scade vertiginos si asta se va vedea in viitor bine de tot. Daca acum avem o problema cu fake news o sa vedeti in viitor cum o sa fim condusi doar de analfabeti „cool” si cu gura mare.

    00
    • Majoritatea inspectorilor sunt FIX profesorii care nu-și făceau treaba la catedră. Copiii copiau lecția din carte, la test erau lăsați să se inspire, absențe nu primeau, iar la final aveau toți 10. Același lucru e valabil și în cazul directorilor, numai că aici procentul e mai mic.

      Ce pretenții poți să ai?

      00
  10. Asta cu „se descopera probleme”… la una din scolile pe la care am trecut, s-a descoperit la o schimbare de director cum scoala platea 300 de lei lunar, facturat frumos … servicii de mentenanta, asta in ultimii 5-6 ani… n-a vazut nimeni pe cineva sa vina sa faca mentenanta sau sa faca efectiv ceva. Asta intr-o scoala vai mama ei de la tara… atunci la cele de la oras oare cum sta treaba?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile