Radarul produselor: prize de calitate într-un oraș mic

Am o cunoștință din Iași.
Mi-a dat telefon să îmi spună că s-a speriat foarte tare pentru că a fost un incendiu în zona apropiata de zona în care locuiește ea, și au luat foc trei case succesiv. Cartier de case în orașul Iași.
Pentru că nu știam cauzele focului, iar una din ele ar putea fi o instalație electrică improvizată, m-am trezit de dimineață cu gândul „să începem de luni”, și am început să verific instalația electrică din casă, să vedem cum sunt prizele, prelungitoarele.
Cât de cât mă pricep.
Acest „cât de cât” nu e o expresie potrivită când te joci cu instalațiile electrice, dar măcar poți să-ți dai seama dacă un fir, priza sunt afectate. Măcar atât. (repet informația că sunt „acasă la mama”, nu sunt la adresa unde am buletinul – să răspund la întrebarea „Verifici prizele când îți ia casa foc, îngrași porcul în ajun?”)

În zona de mari consumatori (mașina de spălat, fier de călcat) prizele mamei au probleme. Adică, priză puțin înnegrită la găuri. Una puțin topită. Mașina de spălat, când spală la 60-90 de grade trage foarte mult curent.
Am zis să le schimb, să cumpăr niște prize de calitate și să le schimb eventual pe toate din casă, că nu ai multe prize într-o casă de om. Nici nu înțeleg de ce sunt prize aiurea în casele oamenilor… câte poți avea într-un apartament?

Orașul copilăriei este un oraș capitală de județ.
Am fost în trei magazine specializate pe electrice, unul de pe vremea lui Ceaușescu, adică acolo se vând electrice încă de pe vremea lui Ceaușescu(!), și nu există prize scumpe (a se citi bune). Numai prostii, de care se găsesc și la mama în apartament, prize care costă până în 10 lei, și cred că atât fac: 10 lei, sau poate chiar mai puțin.
Am întrebat în fiecare magazin dacă pot găsi niște prize Schneider sau Legrand sau… oricum ceva mai mult decât priză de 8,6 lei, și mi s-a spus că nu au decât El-Bi (turcești). Sunt niște mizerii. Poți să îți încarci telefonul, să ții PC-ul și TV-ul, dar în nici un caz nu poți călca rufe sau spălat la mașină în condiții de siguranță 100%.

Care e problema? Cum de s-a ajuns aici, de nu există prize 100% sigure într-un un oraș capitală de județ? Cât de ieftin este românul încât magazinele (nu unul, trei!, toate!) să ajungă la concluzia că nu e cazul să aducă prize de acest fel și să nu facă stoc de prize bune?
Câte prize se vând pe zi, să nu ai 10 prize scumpe? Nu un magazin, repet, trei magazine specializate pe electrice, au numai prostii turcești.
Mi se pare o chestie foarte ciudată, și cred că asta spune multe despre noi.
Pentru că a venit Kaufland și Altex în oraș, am fost și la ei.
Adică, în total, în acest oraș capitală de județ, am fost în cinci magazine unde ar fi trebuit să cumpăr ceva bun. Numai marfă Turcia și China (eventual).
Nu. Eu vreau Germania. Vreau Schneider, vreau Legrand, nu vreau El-Bi (Turcia), nu vreau Makel (Turcia).
Turcia să-mi vândă lămâi și smochine, nu prize. Iar dacă s-a putut aduce zahăr din Germania, cu tonele, băi Kaufland, aduceți și o tonă de prize, vă rog! Nu avem, dom’le, nu am ce pune în casă!
Am El-Bi în casă și mi-e frică să mai spăl rufe la 60-90 de grade!

Întrebare de la un vecin:
– De ce nu îți place marfa din magazine, cauți ceva mai special?
– Caut să nu îmi ia foc casa. Dacă „mai special” înseamnă să nu îți ia foc casa, înseamnă că da, caut ceva mai special.

Apropo, o priză ok, în care am ceva încredere (montată de 10 ani în București, fără probleme) e Scheider Sedna. Nu e cea mai scumpă, dar e Schneider. Am montat-o la mașina de spălat în 2009.
Costă 18 lei. Una de rahat, turcească, e 8 lei.
Ai multe prize în casă, românule, încât să nu ai numai prize de calitate, de firmă? Priza e un consumabil, încât să nu dai 20-30 de lei pe una? Cumperi des marfa asta?
De ce mai există mizerii în magazine? Nu avem putere de cumpărare?

 

Închei cu o recomandare de canal youtube, pentru cine are timp și chef de „cabluri”: Proiecte diverse DIY.
Cam șmekeraș, cam superior tipul pentru gusturile mele – explică într-un mod cam superior, dar altceva nu am ce comenta: gagiul e bun, e foarte bun!

P.S.: una din marcile de care e plin prin oras e Comtec.
Comtec? Cine-s astia?
Citesc pe net, review

Bune doar pentru prize în care pui ceva și lași acolo pe viață (frigider, televizor, prelungitor etc.) Dacă umbli zilnic la ele, nu țin, lamelele se deformează și nu mai fac contact la doar câteva utilizări.

Infiintata in anul 1994 compania COMTEC 2000 INC si-a dezvoltat de mai bine de 20 ani activitatea principala pentru Importul si Distributia la nivel national a echipamentelor electrice de joasa tensiune, a materialelor pentru instalatii electrice si a echipamentelor pasive pentru retele de telecomunicatii.
Compania este furnizor agreat ELECTRICA, ENEL, EON, CEZ si se distinge prin oferta catre acestia de produse personalizate in functie de zona de instalare.

Electrica, Enel, Eon, Cez… firma vinde prize care se duc la vale dupa cateva utilizari. Bun!
A, e priza de 4 lei? Atat se poate la 4 lei?
De ce o mai aduci? E romanul atat de sarac, incat pentru 10 lei diferenta isi risca acoperisul de deasupra capului?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

126 comentarii

  1. De ce prize ieftine?
    „lasă că merge asa” sau cealaltă „doar n-o sa mi se întâmple chiar mie”.
    Romanul asa e învățat. Doar după ce se arde sufla și în iaurt.

    10
  2. Cât de ieftin este românul încât magazinele (nu unul, trei!, toate!) să ajungă la concluzia că nu e cazul să aducă prize de acest fel și să nu facă stoc de prize bune?

    #sarakie

    Iti recomand si un disjunctor (150-200) inainte de sigurante, sa decupleze la scurtcircuit si la supraincalzire.

    00
    • Ce ? disjunctor ??? păi mulţi au sârme în loc de siguranţe.

      00
    • In funcție de consumator poți jongla cu diferențialele.
      Poți pune MCB-uri simple alimentate de un RCCB, cu rol de diferențial comun pe mai multe MCB-uri.
      Folosești RCBO pe consumatori dedicați peste 2 kw, in zone de risc:cazi cu vibromasaj, cuptoare, plite, mașini de spălat, boilere.
      Te ajuți de selectivitate pentru a proteja circuitele. Căzile cu vibromasaj RCBO de 10A cu 10 mA variație de curent pentru a nu dansa. Neapărat toate pe curbă B. Ca mărci recomandate: Abb, Eti, Hager.
      Se pot face artificii de tipul releu monitorizare de fază+ contactor monofazat cu bobina pe 220 mV AC.
      Îs multe de povestit.

      00
    • Disjunctuarele nu sunt obligatorii la construcții noi sau la renovări?

      00
    • @Ionut: ABB, da: am diferentiale ABB in instalatie. Un pic inainte sa ma mut, pe podeaua de la bucatarie un prelungitor vechi de-al mesterilor a luat foc pe traseul firului (la mijlocul rolei, cumva). Diferentialul ABB (era pus in priza de la baie) nu a avut nicio reactie. Acum am of frumoasa decoratiune de picaturi de cupru topit pe gresia de la bucatarie. La-m schimbat fara comentarii la furnizor, dar nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost un scurtcircuit in alte conditii :-( .

      01
    • Cand a schimbat reteaua de trifazat pe strada, Electrica a pus disjunctor imediat dupa contorul de energie electrica.

      Ca sfat, puneti mana pe stecherele de la masina de spalat si fierul de calcat, dupa ce au stat in priza ceva vreme si agregatul a lucrat intens (puneti mana pe el si pe lamele, dupa ce anterior le-ati scos din priza). Daca sunt fierbinti/calde, schimbati priza/stecherul. Undeva aveti o rezistenta care se incalzeste. Nu are voie sa fie fierbinte. De la asta pana la luat foc mai e doar un pas.

      Mai grav e cand aveti fire proaste/vechi in pereti si nu va dati seama, si ia foc acolo. Da, izolatia firelor montate in anii ’60-’70 este casanta acum. Succes.

      00
    • @Bipbip

      Ce tip de diferențial ai pus pe circuitul ăla? RCCB sau RCBO?
      Dacă ai RCCB ar trebui montat in amonte de el un MCB/disjunctor de curba B pentru protecția la suprasarcină și scurtcircuit.
      Eu bănuiesc că ai un RCCB, deoarece alea nu au protecție magneto-termica, ci doar la curentul rezidual.
      Sau înlocuiești ce ai cu un diferențial RCBO, care are încorporat și protecție magneto-termica.…curbă B, 30mA curent rezidual.

      00
    • DS951 C16, https://new.abb.com/products/2CSR155017R3164/ds951-c16-ac300-ul-rcbo
      Deci, RCBO. A fost defect cel instalat initial.

      00
  3. bun articolu.

    00
  4. Pt că oamenii nu știu cât contează o priză bună (scumpă). Eu nu știu asta.
    Pt că oamenii au fost de atâtea ori fraieriți de „profesioniști” (electricieni sau vânzători) încât nu vor lua în seamă pe ăla care le va recomanda o priză scumpă. Ben there.
    Pt că oamenii n-au bani. Combinat cu punctul 1, iese ceva minunat. Am sughițat zdravăn când un amic căruia i-am dat mână liberă să-mi ia 2 prize mi-a arătat un bot de 50+ lei. A pus una unde bag mașina de spălat, și una unde era computerul și ocazional băgam fierul de călcat (apropos, habar n-aveam că e un consumator atât de problematic).

    00
    • Mi-a dat unul mana libera sa-i recomand/cumpar cablu bun.
      Am niste amici electricieni atestati in Italia, unul e sef de echipa de electricieni in Italia.
      L-am sunat, i-am spus ce vrea omul: cablu sa iasa din casa cu el, la un foisor. Si in foisor sa puna TV, becuri, un laptop… ceva pentru/de vara.
      – Ia CYABY.
      – Ce?
      – Nu ce, CYABY! :)
      – Asta? „Cablu electric rigid armat cu izolatie pvc CYABY-F”? vad pe net
      – E bun ala.

      Costuri: cateva sute de lei cu totul.
      Say what!? I-a cazut fata amicului.
      – Ma, eu vreau doar un bec in foisor, si prize.
      – Daca vrei sa pleci din casa de vacanta si sa poti dormi linistit in Bukale, cumparam ce a zis omul.
      Asa a facut.

    • @Cristici, prietenul tău a avut încredere în tine (în tine a avut încredere, nu în ăla care a recomandat efectiv cablul) pt că i-ai clădit încrederea în tine și n-ai trădat-o.
      Pe lângă cele motivele de sus, oamenii știu, așa cum știi și tu, că nu întotdeauna mai scump=mai bun
      Tu zici că nu se aplică la prize,dar este foarte posibil să existe prize și mai scumpe (mult mai scumpe) decât cele pe care le recomanzi și care să funcționeze la fel de bine sau poate chiar mai prost.

      00
    • Off topic: cum scot autocorectul de pe un Samsung galaxi? că văd că scriu imbecilități.

      00
    • Stilul meu de om este „cat mai ieftin”. Dar nu mai prost, ci „ieftin si bun”. Cand „ieftin” incepe sa nu mai fie „si bun”, ma opresc. Sunt la linia dintre „ieftin si bun” si „ieftin”.
      Lumea spune ca sunt zgarcit. Nu sunt. Vreau sa scot maximum din banii mei. Asta fara a strica din calitate. (pregatesc un text despre „smart buying”).
      Daca un om ca mine a ajuns sa evite lucruri ieftine, cand toata viata am cumparat lucruri ieftine, inseamna foarte multe „ieftine” nu mai sunt „si bune”. Iar trendul e descendent. Adica, din ce in ce mai multe „ieftine” nu mai sunt „si bune”.
      Crede-ma, de cel putin 20 de ani ma ocup cu asa ceva, cu vanatul de chestii ieftine si bune. :) Nu vezi ce articole scriu pe-aici?

    • Văd. :) dar oamenii care nu se pricep nu percep diferența. Nu știu până unde să meargă în jos cu prețul.

      00
  5. Nu este Dedeman? Astia mai au si ceva schneider si gewiss…
    Se aduce ieftineala pt ca asta cere lumea. Tu pui Schneider, dar firele de curent sunt probabil din anii 70-80…. adica vreo 40-50 ani trecute peste o instalatie care n-a fost gandita din start sa duca atatea intr-o casa.

    00
    • Sa duca 2000-3000W timp de o ora, o data pe saptamana, nu a fost gandit?
      Nu fac sudura in apartament, vreau sa spal prosoape la 60-90 de grade! (fara balsam, apropo, asa se scot prosoape ca la hotel, fara balsam la clatire. :) )

    • @cristici Eu cand am bagat masina de spalat rufe, masina de spalat vase, frigider si ce mai era prin casa mi-a sarit siguranta din panoul exterior. Deci nu mi-e clar pentru ce sarcini a fost gandita instalatia, poate ne spune un electrician cu experienta.
      In alta ordine de idei 3 camere – 9 prize, 3 prize pe hol, una baie, 4 prize bucatarie, se aduna la bani pana la urma.

      00
    • Se aduna bani, o data. O singura data la 10-15 ani.
      20 de prize intr-o casa? 200 de lei daca vei cumpara prize de 10 lei bucata (sper ca nu exista oameni sanatosi la cap care sa cumpere priza de 4 lei!), sau 500 de lei daca vei cumpara prize de 25 de lei bucata (care vor tine macar 10 ani, repet)
      500 de lei – 200 de lei… pentru 300 de lei merita riscul?

    • eu am legrand in casă, de la renovarea din 1996, de la foștii proprietari. am schimbat una.

    • @cristici Sunt perfect de acord. Eu mi-am luat ceva de la Dedeman, nu mai stiu ce, pret mai mediu (15-20 lei cred) si sa arate ok ochiometric, si nu au fost foarte grozave. Sa vedem cat o sa reziste.

      00
    • @Cristici, oamenii nu schimbă doar prizele atunci când schimbă prizele. Mai ales atunci când schimbă mai mult de o priză.
      Atunci când o fac o fac de obicei în cadrul unui proiect de renovare mai amplu și deja sunt futuți pe toate găurile de „meșteri” iar bugetul lor depășit cu minim 20%.

      PS. Am pus 4 (duble) prize suplimentare în bucătărie (pe traseu separat) pe lângă cele 2 deja existente. Mă îndoiesc (nu-mi amintesc) că le-am luat pe cele mai scumpe, dar am cerut recomandare de ceva care să țină: centrală, cuptor electric (nu le aveam atunci, nu le am nici acum :) ), pe lângă mărunțișuri: cuptor cu microunde, frigider, aragaz (doar aprinderea electrică), mixer, un eventual robot de bucătărie.

      00
    • Deci cand barbata-miu a pus 14 prize numa’ in bucatarie la casa de la tara nu e sarit de pe fix, e de-a dreptul nebun :D Cu impamantare cu „slot” separat in panou. Arata ala de parca e la SpaceX.

      Si daca e 20 de lei priza, pui 15-20 in casa (astia care nu sunteti maniaci) si tot e OK. decat sa-ti arda casa, mai bine nu.

    • @Dojo
      Nu există prize prea multe. îți zic că eu, electrician de meserie mi-am pus 12 prize in bucătărie pe circuite separate, să îmi ducă consumatorii. Pentru restul apartamentului este instalația veche pe aluminiu. Dar pe aluminiu consumatori sunt becurile, 1 televizor, 2 laptopuri, 1 sistem audio, o boxă inteligenta, un sistem audio și 2 încărcătoare de telefon. Toate adunate și pornite nu depășesc 1 kw.
      Problema găsită frecvent in prize sunt cablurile scurte. Am rezolvat-o cu cleme wago 221 și prelungit firele, iar în riglete băgat alugel, pentru a preveni electroliza dintre cupru și aluminiu.
      Recomand prize bune și tablou electric cu siguranțe de calitate.

      00
    • @dojo Cred ca vrea sa-si faca firma de catering! :)

      00
    • Asa consideram si eu inainte, ca nu ai nevoie de prea multe prize in bucatarie, dar acum am ajuns la concluzia ca trebuie peste 10 ca sa nu stai cu prelungitoare prin casa.
      Avem asa: frigider, aragaz, hota, cuptor, cuptor cu microunde, masina de spalat vase. Deja sunt 6 prize in care vor fi folosite mereu.
      Unii mai au in bucatarie masina de spalat haine si centrala temica. Desi mie nu imi place ideea asta, uneori nu ai unde sa le montezi. Deci am ajuns in total la 8 bucati.
      Mai adaugam filtru de cafea si aparat de prajit paine si uite cum am ajuns la 10 prize.

      Pe langa astea mai ai nevoie de inca 3-4 prize disponibile in diverse zone pentru electrocasnicele pe care le folosesti din cand in cand: mixer, blender, storcator de fructe, eventual poate si un telefon pus la incarcat.

      00
  6. Îmi vine să mor când aud „electricieni” că recomandă prize sau fișe ceramice. Băi tâmpitule, tu nu vezi că singurele ceramice sunt dubiosenii turcești sau procese de unii întârziați din România ?
    O priză ceramică cică disipă căldura cică. Niciun prost nu se gândește că o priză cu contacte bune nu ar trebui să se încălzească. Am avut de-a face cu prize ale căror contacte medalie au văzut pur și simplu în timpul montării.
    De ce se perpetuează mitul că prizele ceramice sunt mai bune ? De ce organisme plătite din bani publici permit să se comercializeze produse neconforme ?
    Mor, bă !

    00
    • NOU
      #29

      Nu muri. Mai stai pe aici.

      00
    • Ceramica este invariabil ignifugă. Ăsta e tot secretul! Plasticele ignifuge sunt cele care cresc prețul la prizele alea de 10-15 lei, că nici ele nu sunt strălucite la ergonomie sau contacte ( vedeți la Ștefan ProiecteDiverseDIY proba cu magnetul pe contactele prizelor ). Așa că daca cumperi ieftin ceramica te asigură că vei vedea fața topindu-se, nu corpul prizei, care când se topește deja e groasă!

      00
    • Indiferent cât de bună e priza, dacă contactele conductorilor din priză sau fișă (ștecher) sunt slabe o să se topească plasticul.
      Ștefan Proiecte Diverse DIY este genial. Am membership plătit la canalul lui pentru acces la informații despre electrica. E foarte educativ tipul.

      00
  7. NOU
    #32

    Despre ce oraș e vorba? Nu ai un Dedeman pe aproape? Au rafturi întregi de prize Schneider, Legrand și Gewis.

    00
    • Exista, la iesirea din oras.
      Articolul e general. Adica, ce facem acum, toti locuitorii sa mearga la Dedeman, la iesirea din oras? DE CE? Pentru ca trei-cinci magazine din oras nu sunt in stare sa aduca pe stoc 10 „items” dintr-o marfa buna? De mandrie, ca vand electrice de 40 de ani, si tot aveam ceva bun pe stoc!
      Dedeman a venit acum cativa ani. Magazinul de electrice „clasic” e aici din 1975. In acelasi loc, si vinde cam aceleasi lucruri, din 1975. Chiar trebuie sa vina Dedeman, pentru a nu ne risca locuintele?

    • poate dedemanul a falimentat magazinele alea, sau sunt prea mici sa le stii tu. le stiu cei din bransa.

      00
    • Vrei o priză buna dar îți e lene sa te deplasezi până la ieșirea din oraș? Și ești supărat că aia mici nu ți-au adus ție prize șmechere la colțul blocului? Cât de des schimbi prizele de nu se merită să faci o deplasare până la marginea orașului? Că nu te duci zilnic sa cumperi prize. Bănuiesc că sunt câțiva km până la Dedeman și probabil că e similar timpul deplasării cu cel al scrierii articolului. Da știu, eu sunt hater.

      00
    • @cristici, e dedeman in centrul iasiului (aproape) sau plm au falimentat acolo? pentru ca acum 1 an cand eram in tara inca era acolo, lol

      00
    • Voi intelegeti ce scriu eu aici? Despre ce?
      Despre faptul ca in Romania inca e marfa aiurea, proasta!
      Despre asta scriu.
      „Și ești supărat că aia mici nu ți-au adus ție prize șmechere la colțul blocului?”
      Ce nu intelegi ca in oras sunt trei magazine, IN TOT ORASUL? (cinci, cu Altex si Kaufland). Am batut la pas tot orasul (mai putin Dedeman) sa gasesc ceva ok.
      Si daca nu venea Dedeman? Daca eram in 2010, nu in 2020, ce faceam?
      Dar ce fac oamenii care nu se pricep la prize? Aia ce cumpara, aia ce au in case?
      De ce in Romania inca e marfa care… care te poate omora, pana la urma. Cat de sarac esti de n-ai 10 lei in plus, incat sa justifice un magazin sa aduca mizerii?
      Una e sa cumpari un tricou chinezesc, care se rupe la a treia spalare, alta e sa cumperi priza de 4 lei, care iti da foc la casa.
      Ganditi, tovarasi!

    • @Cristici: fix de Dedeman voiam sa-ti spun si eu. Dar vad ca deja au zis 2 baieti mai sus.
      1. ideea cu kaufland+altex, e ca nu te duci in magazin alimentar(kaufland) sau in magazin de electronice(altex)ca sa-ti cumperi electrice.
      2. daca ai dedeman/orice alt magazin care vinde lucru de calitate, de ce sa nu te duci sa cumperi de acolo? mai ales ca ala e chiar un magazin care vinde asa ceva
      3. te intrebi de ce cele 3 magazine clasice de electrice nu vand produse de calitate; iti zic eu: pt ca oamenii sunt chitre(motiv principal) sau lenesi(nu se duc pana la dedeman, statul pe fb consuma mult timp) sau prosti(le e greu sa intrebe un electrician ce sa cumpere si au impresia ca un produs ieftin e si bun, neaparat) sau prosti vs 2(nu se gandesc sa intrebe un electrican de unde sa cumpere produse electrice de calitate=in orice oras sunt si magazine care vand in general pt pers. juridice, dar ce sa vezi, vand si la persoane fizice; de ex. Anglorom, din Pitesti).

      00
    • Bă baieti, voi ați înnebuni?!
      Omul s-a dus mai întâi în magazinele de electrice. Cele 3, singurele 3 magazine de electrice din oraș. De electrice, nu de mâncare, nu de electronice. Apoi s-a dus în kaufland și mai știu eu unde.
      Ca și cum v-ați duce voi la brutărie să luați făină și găsiți numai kk și io vă zic să vă duceți la metro, la metro au făină bună, de ce vă complicați cu brutăriile și nu vă duceți la dracu’ cu cărți unde e pus metro.
      O țineți langa cu dedeman, bunicile, bunicii, părinții voștri s-ar duce lejer în dedemanul de la marginea orașului?!
      Locuiesc intr-un oraș care îndeplinește aceleași criterii ca cel de care zice Cristici (oricare ar fi ăla; nu cred că e același, aici cred că-s un pic mai multe magazine de electrice, n-am verificat ce fel de prize au), inclusiv dedemanul de la marginea orașului. :) ca să ajung acolo eu aș face probabil 2 ore pe jos dus-întors, la care se adaugă timpul petrecut în magazin sau 15-20 lei pe taxi. Plus 25-30 priza.
      Voi ați cheltui 3 ore sau 50 de lei pe o priză, în condițiile în care nu știți ce înseamnă pt casa voastră diferența dintre o priză ieftină și una scumpă (că oamenii ăia chiar nu știu?!

      00
    • Acum vreo 10 ani cand am facut instalatia la casa, nu am gasit nici in Dedeman prize/intrerupatoare Schneider Electric. Era Ambient pe atunci, dar erau foarte scumpe.

      Am gasit pe net un distribuitor cu preturi mai bune (50% mai bune) si am cumparat de acolo din gama Sedna. Am dat vreo 1200 de lei pe atunci pe tot ce am vrut. Toti ziceau ca sunt fitos, ca de ce imi trebuie de-alea.

      De atunci, singurele probleme au fost ca nu am pus bine firele la un circuit cu intrerupatoare cap scara (le-am rezolvat recent rapid) si ca intrerupatoarele sunt cu led-uri si la unul sau doua s-a ars unul din ele (sunt perechi de cate doua led-uri albastre). In rest, merg ca in prima zi, fara blocaje sau probleme, si cu un tablou electric bun n-am patit niciodata sa imi sara siguranta cand merge masina de spalat rufe, vase, cuptorul electric sau uscator. Nu ma uit ce mai merge ca sa vad ce pot porni, si stau linistit.

      Pot doar sa recomand Sedna. Mi s-a parut atunci un design mai fain ca si Legrand, ei aveau ceva cu bej, nu alb curat.

      00
    • NOU
      #41

      @AB: io n-am incredere cand omul zice ca a fost la 2 magazine clasice de electrice, vreau nume, adresa, pentru ca a dat exemple Kafland si Altex si am inceput sa am dubii ca omul stie unde sa caute lucrurile de care are nevoie. Sigur, au surubelnite si la MOMAX, dar nu ma duc acolo sa iau, ca au chinezarii de umplut raftul, ei sunt buni pe decoratiuni si alte chestii de prin casa.
      Poate si magazinele alea 3 de „electrice” au alt specific, poate s-au reprofilat si tin prize cum tine Momaxu surubelnite, de decor.

      00
    • Am fost si „in Bazar”, dar asta nu am mai scris. Sase locuri in total.
      Ma duc maine la Dedeman.
      Dar restul, cele 60 de apartamente numai de pe scara mea, oare ce prize au?

      00
    • Ce-i drept, am văzut multe bunici in Dedeman la raionul electrice intrebandu-se daca e mai buna Schneider sau el-bi. Prizele le schimbi odată la câțiva ani, nu lunar, săptămânal sau zilnic. Nu e ca și cum ai cumpara pâine.

      00
    • @Ahmed, dacă-ţi zic „la petrovici”, str. 1 mai, oraşul C, un judeţ din sud, te încălzeşte cu ceva.
      nu, nu e magazinul de electrice al lui Cristici, e cel mai important, poate singurul, magazin de ace, brice şi carice din oraşul meu de baştină. oraş mic, nu e reşedinţă de judeţ, dar mai deserveşte şi vreo 15-20 de sate din zonă.
      de amorul argumentării i-am dar lu’ taică-meu un sms mai devreme „avem magazin de electrice, doar electice, în oraş?”, el: „da, cred că da”.
      dedemanul sau orice alt supermarket de bricolaj e de la 150 km depărtare încolo.

      00
    • @cristici, @AB, este vorba de cerere si oferta.
      Daca magazinul X a adus 50 de prize de calitate si a stat cu ele 2 ani pe stoc, cu siguranta nu va mai aduce un produs care nu se vinede. Va aduce prize ieftine, care se vand repede si care nu ii blocheaza banii.

      @cristici, restul, cele 60 de apartamente de pe scara ta au aceleasi prize pe care le ai si tu/mama ta in apartament.
      Este absurd sa critici oamenii ca si-au cumparat produse ieftine cand si tu ti0ai lasat parintii sa cumpere aceleasi lucruri.

      PS: daca parintii tau au cumparat asa apartamentul, atunci retrag ultima fraza. Desi si in conditiile astea am putea spune ca ar fi fost recomandat sa verifice instalatiile electrice inainte sa se mute acolo.

      00
  8. @Cristici cand am fost la Scheider Romania (aveau sediul pe Strada Ficusului) la un training (eram si eu student) mi s-a zis clar „me se Șnede… Nu som franse…”
    Ziceam si eu.
    Au niste chestii foarte mișto in materie de disjunctoare. Pacat ca nu se gasesc decât la comandă.

    00
  9. Big like pt proiecte diverse dyi.

    Are câteva filmulețe in care și compara (pe bancul de lucru) echipamente sau tehnici noi și vechi

    00
    • Mi-au placut alea in care ia niste surubelnite de electricieni si baga tensiune prin ele, sa vada daca resista, si bineinteles ca iau unele foc… numai chinezarii prin Romania. In nimic nu mai poti avea incredere. :(

    • @Cristici
      Exista niște jucării de la Wiha tare faine, dar sunt un fel de Rolls Royce ale sculelor de electrician. Mai sunt knipex, dar și alea scumpicele.
      Eu merg pe Unior profesional pentru electricieni: testate și aprobate VDE. Mulțumit de ele pentru nivelul actual.

      00
  10. La romani este valabil proverbul „Sunt sarac sa cumpar lucruri scumpe, asa ca cumpar toate mizeriile si le schim cate mai des. Chit ca la final te costa de 10 ori mai mult”.

    Exact asa am patit cu socrii mei. In 2004 am cumparat pentru chiuveta de la bucatarie o baterie la 450 lei (produsa in Italia). Da, da 2004 cand erau leii vechi, bateria costa 4500000 lei. Socru-miu numai prost nu m-a facut. Ca el cumpara din piata baterie cu 30lei. Acum, in 2020, eu folosesc aceeasi baterie, iar el, in 16 ani, a schimbat cel putin 10 baterii + bani pentru instalator+timp pierdut aiurea.
    Cand am construit casa, am luat doar prize Shneider, am lucrat doar cu instalatori verificati si reverificati. Sunt 10 ani de cand sunt montate si arata ca noi.
    In concluzie, cred ca oamenii de la noi, pur si simplu nu vor sa se invete din exemplul altora. Se cred destepti, pana dau cu oistea in gard, si nici atunci nu vor recunoaste ca au gresit.

    00
    • cumpărând 5-10 prize de-a lungul anilor, el și-a validat modelul. sa fii prost să dai 100 lei pe o priză bună când poti da 8 lei pe una turcească. 8 lei, asta afacere.

    • Matusa are numai Grohe in casa. De’, femeie cu bani.
      Eu aveam caca, Turcia.
      Ea nu a schimbat nimic din 2002, eu am avut de vreo 3 ori inundatie (intr-una din dati cartusul bateriei s-a blocat, eu aveam bilet la opera, nu aveam robinet general in apartament sa opresc apa, dar voiam sa ajung si la opera… sa povestesc distractia intr-o postare speciala?).
      Acum am si eu Grohe.

    • Lasa ca schimb eu cartusul la mana, ce poate fi? Lasa ca nu e oprita apa pe coloana, ca ma misc repede, o secunda dureaza!
      Dupa secunda aia, tipam la gagica sa sune la administratie sa opreasca apa pe coloana, si sa mai aduca galeti.
      Ce vremuri!
      Asa as face reclame: „Baterii turcesti, amintiri memorabile!”

    • fix aşa. Am o baterie italiană la baie de prin 2000. Acum vând la magazin porcării de 50-90 de lei care ţin fix 6-12 luni. Vin unii de le schimbă şi de 2 ori pe an.
      L-am întrebat pe patron : boss, da’ de ce nu aduci şi de alea bune ? Păi dacă aduc de alea de 400 de lei stau cu ele pe stoc 2 ani că omu’ se uită la preţ şi oricum cine vrea ceva de calitate se duce şi cumpără de la dedeman sau praktiiker.

      00
    • @cristici la blocele noi avem robineți individuali pe palier si robineți înainte de fiecare baterie…
      Cand m-am mutat, la baie aveam din alea no name. La bucătărie am venit cu o baterie cumpărată din ikea cu vreo 6 ani înainte (am luat apartamentul gol, in 2 ani mi am scos banii). Una dupa alta cele noname au picat asa ca am înlocuit corpul cu totul cu ceva de la Ikea. Bateria de la bucătărie face 12 ani in februarie.
      A început de vreo 6 luni să plângă după un cartuș nou.
      Parca as inlocui si bateria de la cada cu ceva termostat. Mai vedem.
      In rest băieții si-au făcut treaba. „Siguranțe” Scheider, prize si întrerupătoare la fel.
      Circuite separate pentru cuptor, plita electrica, aere cu fițe și mașina de spalat vase/rufe.

      00
    • Nu trebuie neapărat baterii Grohe.
      Sunt foarte bune, dar oamenii chiar nu au bani. Eu mers pe baterii Bianco. Sunt decente calitativ. Am una de 5 ani in baie și nu tușește. Chiar își face treaba.

      00
    • Baterie Grohe, 400 de lei. Baterie Turcia, ieftineala, 100 de lei.
      Ai 3 baterii in casa.
      diferenta e 1000 de lei, cu un fel de garantie ca 10 ani nu ai treaba cu ele. (mai cureti din cand in cand perlatoarele, atat).
      Nu merita?
      Dar Grohe si altii (am uitat alte nume se firme, sunt baterii faine si la 250 de lei) mai fac promotii, mai vand la pachet alea de la baie… ai sanse sa te duci cu diferenta pe la 500 de lei. 500 de lei pentru 5-10 ani de liniște.
      Merită. Pe bune ca merită.

      00
  11. Lucrez la un magazin de ace brice şi carice unde vindem şi prize. Avem ceva făcute la Mediaş, turcisme şi legrand. Când recomand legrand se uită omu’ la ele şi când vede că e plastic şi că sunt 20 de lei… aaa, nu vreau dealea ceramice la 7 lei. Am obosit să tot explic că nu plasticul ăla contează ci contactele… nu ai cu cine.
    Poate că cei mai bătrâni de pe aici ştiu de prizele făcute de comuniştii ăia răi, cu lamelele din interior care aveau un arc şi unde presiunea de contact era constantă indiferent de dimensiunea picioruşului ştecherului. Că de aia sunt mizerabile lamelele alea că în timp de la băgat-scos ştecher nu mai este contact, se încălzeşte, ia foc şi nino-nino.

    00
    • Am una comunista, pastrata special pentru copiii pe care inca nu ii am.
      Da, taticule, cand eram eu mic, Romania chiar producea marfa din asta. Si nu chiar rea! :)
      Da’ chiar, oare de ce nu se mai fac din alea cu arc?

    • Asa am zis si eu cu mintea mea: ceramica e mai buna! Am luat niste prize care au un inel de ceramica in fiecare gaura… care se sparge la primele 10 utilizari :) Merge priza in continuare, doar ca mai calci pe cioburi de ceramia prin casa.

      00
    • Am schimbat la cineva care a cumpărat un apartament vechi toate prizele care erau cu arc. Absolut toate aveau contactele perfecte şi le-am colectat pe toate cu gândul să-mi fac un prelungitor cu ele.

      00
    • @Shoric, m-a rugat vecinul sa-i schimb o priza, surprinzator, a luat de la magazinul din fata blocului una facuta de Relee Medias. Din plastic, nu ceramica, foarte buna, 11 lei. Ma mir ca se mai fabrica la noi asa ceva.
      asta e modelul:

      https://www.bricodepot.ro/electrice/prize-stechere-si-intrerupatoare/priza-schuko-ceramica-elegant.html

      nu e ceramica, garantez, brico au gresit in descriere

      00
  12. Am văzut la cineva modulare. Am pus și eu prin toată casa.
    Sunt atât de ușor de montat corect încât și eu care îmi dau ciocanul peste degete am reușit.
    Și sunt super rezistente.
    Nu mai niciodată altceva.

    00
  13. Sa vezi ce pun “dezvoltatorii” in apartamentele livrate la semifinisat…tablou cu 3 siguranțe pe tot apartamentul cu 3 camere.
    P.s. Cum zicea cineva mai sus,Schneider e brand din Franța, nu va lăsați înșelați de numele cu tenta… ;)

    00
    • Dati-mi voie sa raportez din nou din Olanda, chiar acum cateva zile citeam ceva pe tema asta. Apartament terminat in 2017, direct de la dezvoltator.

      In bucatarie, la blat, 2 prize duble, una in capatul din stanga, una in dreapta. Marca Jung (ca toate din casa).
      La fiecare priza dubla, cele 2 componente sunt pe circuite (sigurante) separate. Adica in stanga ai A si B, in dreapta ai A si B. (asta e obligatoriu prin lege)

      Cuptorul/plita pe siguranta separata (individuala), masina de spalat si uscatorul din camera tehnica la fel.

      Fiecare circuit e protejat de cate o siguranta diferentiala si, bineinteles, are si impamantare.

      In final, tabloul de sigurante arata asa:
      https://imgur.com/a/6VjqMd4

      00
    • Intradevar brand din Franta dar la fel e si Legrand ( care printre altele detine si brandul de UPS-uri APC ). Sunt foarte bune ambele, singura problema pe care am avut-o la Legrand e ca s-au ingalbenit dupa 5 ani, chiar si pe hol unde nu prea e lumina, deci nu e de la UV.
      La fel foarte bune sunt Gewiss, italieni.

      Tot legat de electrice: fiti atenti si ce prelungitoare cumparati, acum 15 ani am luat un prelungitor de 3m cu triplustecher turcesc, am bagat laptopul la incarcat in el si dupa o ora au inceput sa iasa stelute, zgomot .. artificii direct, s-a sfartecat cablul.

      De atunci nu cumpar decat prelungitoare Legrand (schneider n-am vazut), sunt un pic mai scumpe ce-i drept dar cablul este foarte gros.

      00
    • @mar ești exemplul perfect de român care știe ceva, nu prea multe și nici prea bine.

      1. APC nu e deținut de Legrand, ci de Schneider. Chiar acum îi zice „APC by Schneider Electric”.
      2. N-ai văzut tu prelungitoare Schneider, însă e plin Hornbachul și Dedemanul de ele.

      Vezi, dacă google dădeai, filozof rămâneai :)

      00
    • Petru am incurcat schneider cu legrand la ups-uri, my bad.
      Prelungitoare Schneider chiar nu am vazut, Legrand sunt in schimb in toate magazinele mari.

      Offtopic: am avut un ups APC care dupa 9 luni s-a stricat. Baetzii de la Pcgarage nu au vrut sa il primeasca in garantie pe motiv ca nu am factura / certificat, desi le trimisesem pe mail nr comenzii initiale, poza cu codul de bare etc. Am trimis un e-mail la APC, dupa 2 zile au trimis prin curier un model superior (ce aveam eu nu se mai fabrica) si dupa inca 5 zile alt curier a venit si a luat stricaciunea.

      00
  14. peste ocean o priza buna de la Leviton e 1$/bucata, chinezesti la 50 de bani, iar cele pentru spatiile comerciale $3/bucata, iar cele pentru spitale de la 5$ in sus. Cele cu protectii GFCI sau AFCI sunt mult mai scumpe sau au protectia direct la siguranta.

    00
  15. Si cu produsele romanesti sunt patit.
    Cand mi-am facut garajele, am avut nevoie de doua prize exterioare asa ca am luat romanesti, ELEGANT RELEE MEDIAS. Mare prostie am facut.
    M-am chinuit o zi intreaga sa le leg. Efectiv au cel mai cretin mod de conectare vazut de mine vreodata, iar marea problema e ca lamelele nu erau prinse de priza asa ca am montat-o si demontat-o de 10 ori ca sa stea lamelele alea cum trebuie.
    Le-am schimbat in vara asta si arata de parca stau acolo de 20 de ani.

    00
    • on/offtopic am un prelungitor de la Relee și e pare să fie ok, dar website-ul e cel puțin amuzant:
      https://relee.ro/
      Portalul https://relee.ro este un instrument modern de realizare a unuia din cele mai importante obiective a RELEE SA, cresterea satisfactiei clientilor privitor la produsele si serviciile oferite.

      00
  16. Imaginea cu stecherul suna a depuneri cauzate de umezeala (baie, cumva?). Schneider nu o sa ajute.

    Off-topic: decat spalari la 60-90 mai bine la 40 de grade. Mai des, lol.

    00
  17. @Crstici, pt cultura mea generala: între primele 2 prize (alea noi), care e diferența în afară de 10 lei?

    00
  18. Apartament nou la alb, sistemul elctric a venit doar cu cablaraia trasa dar nici aia nu a pupat cu ce aveam eu in cap. Am mers pe sistem modular Gewiss. Ca se intreba Cristici cate prize sa ai. Sunt 27 in diferite combinatii si 13 interupatoare. Apartament cu 3 camere. De 6 ani merg ca in prima zi, materialul la fel de alb si lucios. Dar si cand am platit factura mi-au dat lacrimile! Vezi cat e un modul de Gewiss Chorus si mai vorbim dupa cati oameni ar merge pe asa ceva.

    00
  19. Revin cu una proaspat aflata.
    Stiiti cat costa o siguranta pentru paratrasnet?
    Va spune un cumatru de-al meu de la tara.
    Un laptop, televizorul smart, panoul de control de la centrala termica si frigiderul. Paguba totala – 8-9 mii lei.
    Cost siguranta – 300lei. Si apropo, trasnetul a lovit un stale de curent la distanta suficienta de casa (70-100m).

    00
    • Ce zici tu e un SPD.

      00
    • N-am auzit de siguranta de paratrasnet.
      Am auzit de impamantare facuta corect. Tot in situatia stalpului lovit de trasnet am fost si eu. Tot la 50 m. Chiar ma uitam la stalp cand a pocnit. Eram afara. M-am cacat pe mine aproape.
      A venit un soc de curent de mi-a luat foc protectia la supratensiune de la laptop. Care a costat 1$. A luat foc. Da, m-am cacat pe mine a doua oara ca n-aveam extinctor. Am scos mizeria si incarcatorul merge si azi. Ca restul de altfel. Impamantarea e facuta bine.

      00
  20. Amuzant ca recent am schimbat si eu cateva recent :))

    Eu am mers pe niste Panasonic Karre Plus de la Hornbach. La recomandarea unui amic care a zis ca sunt ok.
    La vreo 14 lei nu stiu ce sa zic… dar cert e ca ce am inlocuit era legat intr-un mod cretin (prelungit conductori cupru cu aluminiu, imbinate prost deci se incalzea, asa ca fuga rapida la magazin) si erau cam obosite cel putin vizual. Acum e cupru-cupru cu Wago 221 si in orice caz mai ok decat priza anterioara.
    Inca nu am apucat sa schimb tot, dar ce am schimbat inca e ok, chiar daca sunt prize la care umblu des. Au aprox 3 luni, iar pe una din ele a stat ~12h/zi cateva zile un calorifer electric 14 elementi, nu s-a incalzit nu da semne de oboseala.

    Apropo, daca sunteti cu DIY-ul, un cleste pentru dezizolat Weicon e musai. Asa frumos, rapid si corect dezizoleaza de ti-e mai mare dragul sa lucrezi. Ca sa ai conductorii perfecti cand faci ceva.

    00
  21. Confirm Panasonic.E vorba de pozitia de montaj. Usoara..Legrand sucks.

    00
  22. Eu mi-am facut singur instalatia electrica acum 8 ani cu Schneider Unica. In tablou sigurante Siemens, conectate cu pieptene de cupru, sursa Siemens de 12V 2,5 A pentru router, diferential de 32 A.

    Plita de 13kW, cuptorul de 3kW, masina de spalat, au circuit separat de 4mm2 si nu sunt bagate in priza, sunt legate pe direct cu asta:

    https://www.dedeman.ro/brasov/cutie-conexiuni-cu-4-bare-de-nul-adeleq-32-591-7-poli-100a/p/1032086

    In 8 ani nu am schimbat nimic.

    Bateriile sunt Remer de la Hornbach, am schimbat cartusele dupa 6 ani, tot cu Remer, 20 lei bucata. Masina de spalat nu e legata cu furtunul ei de cauciuc, ci cu racord flexibil metalic de 3/4 care a fost 80 lei, dar stau linistit.

    00
  23. Mă hlizesc singură ca proasta-n bâlci, tocmai am constatat că am cumpărat un bec Comtec. Ce-a avut magazinul (de electrice) mai bun și mai bun să-mi dea. :)

    Săptămâna trecută am luat altceva, din altă parte (n-a pățit nimic altceva-ul, voiam doar ceva un pic mai puternic și în primul magazin, un fel de electrice-metalo-casnice, n-aveau). Fix același bec în Carrefour expres era cu 3 lei mai scump. (+50%).

    00
  24. In Alexandria e fix situatia descrisa si nici nu avem Dedeman

    00
    • de la Alexandria faci o oră până la bucureşti cu maşina, am o vagă senzaţie că e dedeman chiar la intrarea aia în bucureşti. ce contează 2 ore şi nişte benzină pt siguranţa casei tale.

      scuze, eram ironico-sarcastică (nu faţă de tine), în ton cu domnii de mai sus care o ţin langa cu dedemanul de la marginea oraşului.

      00
    • Nu e dedeman, e Leroy, merge si ala. Dar daca nimeresti o zi proasta, nu faci o ora, faci doua.

      00
  25. De ce să fugim după mărci și nu după alte detalii gen calitatea conectorilor sau dacă produsul are informații cu privire la cât suportă?! … De exemplu prelungitoare din Altex vin cu informații gen suportă 1500w sau 2500w
    Iar bazar sau talcioc nu ai prin orășelul ăla? Câteodată găsești lucruri f bune f ieftin

    00
    • La cat de scumpe sunt prefer să îmi fac eu prelungitoarele.
      Dus în Dedeman, cumpărat cablu de 3×2.5 mm2, ștecher cauciucat și sănătos, triplă de șantier-rezistenta la șocuri cu contacte zdravene și mi-l fac eu. Așa ca la carte cu ferule sertizare pe conductori, să fie contactul cât mai bun și șuruburile să nu îmi secționeze lițele după strângere.
      Ies mult mai ieftin și pot suda lejer cu un prelungitor din ăla.
      La fel am făcut cu cablurile de pornire pentru mașina: cumpărat cablu de aparat de sudură:16 mm2… clești de masa pentru aparatul de sudură Telwin, niște papuci pentru fire, le-am sertizat cu o daltă și apoi le-am montat pe clești. Până în 200 de lei cabluri de pornire de 2×4 metri lungime. Pot porni o rabă cu ele.

      00
    • E 15 lei un prelungitor myria https://altex.ro/prelungitor-myria-my2309-5-prize-schuko-1-5m-alb/cpd/PRZMY2309/
      Am dat 30 de lei pe ceva pe care scria că suporta 3000W și a ținut 1-2 ierni complete o aerotermă de 2000W + calculatorul

      00
  26. Raspunsul e simplu: salariul minim net e pe la 1300 lei si jumatate de tara atat primeste.

    Majoritatea coastra nu credeti asta, dar cautati statistici.

    In rest, ceramica e buna, dar cel mai important ramane contactul cablu electric – priza, deci asigurati-va ca e prins cablul bine si strans.

    Consumatorii au devenit din ce in ce mai eficienti, deci rar ai ceva care sa traga mai mult de 2 kW. Pe vremuri aveai resou de 5kW.
    MSR nu incalzeste apa in 30s, consuma decent.

    00
  27. Pentru ca marfa mai scumpa (si potential mai buna) nu se vinde si comerciantul ramane cu ea pe stoc si nu-si doreste asta.
    Ca sa renteze, trebuie sa ai o masa critica de cumparatori si o rentabilitate/produs cam asa functioneaza comertul.
    Cand traiesti cu un salariu mic, ultima ta grija e sa pui prize Legrand. Merg si 2 fire fara stecher bagate intr-o priza topita.

    00
  28. lumea vrea cu ceramica pentru ca asa se gaseau in comunism si stiu ei ca rezista 100 ani, si ce e mai trist e ca si vanzatorii recomanda ceramica, de cate ori am fost sa cer ceva mereu mi-au bagat din prima ceramica de la elbi, si daca cer altceva stramba din nas, e mai scumpa un schneider cu vreo 3lei fata de elbi, mai sunt elco care sunt tot ceramice dar romanesti.

    din cate am inteles eu si nu stiu daca e adevarat, ceramica ar ajuta daca ai instalatia pe aluminiu si ai avea legaturi aluminiu cupru fara pasta(facut tot de electricieni cu 40 ani vechime bineinteles, si izolat cu banda teflonata).

    o masina de spalat nu consuma 2000-3000w tot programul, consuma atat poate 1-2 minute pana incalzeste apa, in rest nu consuma deloc mult.

    00
  29. @Cristici, au pus mai multe intrebari in articol:
    „Ai multe prize în casă, românule, încât să nu ai numai prize de calitate, de firmă? Priza e un consumabil, încât să nu dai 20-30 de lei pe una? Cumperi des marfa asta?”

    Dar nu ai spus care a fost raspunsul mamei tale la niciuna dintre aceste intrebari. Poate poti sa pornesti de acolo si sa-ti faci o idee de ce lumea a ales sa monteze priza EL-BI in loc de Schneider sau Legrand.

    00
    • Mama nu stie, e pensionară si a făcut cum a zis electricianul.
      Trebuie sa știți ca mama, niciodata, dar niciodată nu a ales ieftin in loc de bun. Absolut niciodata!
      Așa că, banuiesc că electricianul chemat se ea a cumpărat „ce se gaseste in comert”.
      Ieri i-am spus că o priză bună e 20-25 de lei, a scos imediat 100 de lei și a spus sa cumpăr ce stiu eu ca e bun. (bineînțeles ca nu am luat banii :) ).
      De ce are prize ieftine in casă: asta e oferta locală, ăștia sunt „electricienii”, sau chiar nu au avut de unde alege in acest oraș = FIX scopul acestui articol (cand a făcut mama renovare generală nu exista Dedeman in zonă)

      00
  30. NOU
    #109

    1. Lumea face totul mecanic. Si de multe ori prost. Exemplu: socra-miu si-a facut casa acu 5 ani. Tot in resedinta de judet. I-am zis atunci cate ceva legat de electrice, ca imi renovasem cu alti cativa ani inainte casa si mi-am facut singur toata instalatia (are 12 ani, instalatie trifazata, sigurante puse cu sunturi de conductor, ca nu prea gaseam piepteni pe atunci, toate luate din Dedeman, iat aparatura modulara TEM – nicio problema, am echilibrat totul pe faze etc..) In fine, imi zice ca are „inginer” bun la instalatii.
    Fast-forward zilele trecute: dau sa ii montez niste aplice in camara unde avea doar dulie si bec. Inchid intrerupatorul (logic, faza se trece prin intrerupator) – nimic, tot era curent. Dau jos siguranta pe iluminat in toata casa – iar nimic, faza tot era… Bag ceva in inginer, desfac tabloul…. Toate fazele adunate frumos pe o „bara de nul” iar prin disjunctoarele monopolare era trecut nulul…. Am zis ca nu e posibil asa ceva…. Iar la diferentialul din baie, la borna N era bagata faza iar l;a borna de faza nulul….
    Omul a luat de bun ce i-a facut mesterul – si nu, nu a lucrat cu un Dorel, cica unul de la o firma de instalatii incalzire+electrice….

    00
    • S-a mai întâmplat să vină Doreii să schimbe faza cu nulul în urma unei intervenții. Pare dupa un astfel de eveniment la cum sunt descrise toate pe invers acum.
      Deși asta nu scuză restul lucrărilor gen faza (cândva posibil nul) netrecută prin disjunctor.

      00
  31. Dijiaba ai priza buna, daca stecherul e facut din bronz prost. Rezistenta de contact apare in multe puncte, nu doar la contactul lamelelor prizei cu stecherul. Si stecherele sunt proaste, alea turnate in plastic au firul de cupru lipit prin sudura „in puncte” de terminalul ce poate fi bronz, bronz cuprat, bronz cositorit. Apoi multi dintre noi folosim prelungitoare, care au o calitate execrabila la 15-20 lei, pentru ca la 80-100 lei toti belim ochii si spunem „nu se poate dom’le, ce dracu de costa atat?”. 16 Amperi printr-un cablu de 0.75 mm patrati pe fir? Intrerupator la intrarea in prelungitor? Suruburi dubioase la asamblarea prelungitorului ca sa nu poti desface si strange bine contactele sau repara? Asa iau foc casele si spitalele.
    Daca ne gindim bine, standardul prizelor la noi nu s-a schimbat de … 60-70 ani? De fapt, avem standardul de la inceperea electrificarii Romaniei prin anii 60-70. Nu stiu, dar parca ar trebui niste chestii antiprost, gen indentari la stechere si prize ce nu permit conectarea unui consumator mare intr-o priza ce nu suporta curentul ala. Stiti cum sunt stecherele alea plate, de la aparate electrocasnice de consum mic, gen tv, audio-video, lampi si veioze, maxim 200W. Poate ca e momentul proiectarii unei prize si stechere cu terminale multiple, poate 4 + impamintare, sa fie contact serios la 16-20A.
    Ma uit ca totusi in statele ce au 90-110V nu exista aceste probleme, desi acolo curentii sunt de doua ori mai mari la aceeasi putere, iar pierderile pe rezistente de contact sunt de 4 ori mai mari (remember, P= I^2*R). Probabil au prize facute de GE si costa 25-50 dolari bucata, dar sunt garantate 15 ani.

    00
    • „Asa iau foc casele si spitalele.”
      Daca ma crezi, imi vine sa plang. Pe bune ca imi vine sa plang.
      ‘Tu-i gura ma-sii, daca un prost care scrie pe zoso, eu, unul care NU e electrician de meserie vede ca este o problema, aia care pe bune au in mana lor vieti de oameni, ce fac, cu ce se ocupa? Electricieni, medici…
      Esti electrician si te pune managerul de spital sa pui prize de 4 lei? NU. Faci memorii, scrii pe net, filmezi si pui pe youtube. Ma, NU! NU PUNEM ASA CEVA.
      Esti electrician incompetent, si lucrezi in spital? Cum de te rabda inima sa te joci cu „merge si asa” cand e viata oamenilor in joc?
      Pentru asta am scris articolul. Poate se indexeaza pe goagal, poate apare in cautari, poate x% din romani citesc si, macar pentru ei acasa, aleg sa dea 10 lei in plus. Nici o pizza! Trei cafele in plus te costa, sa nu-ti ia foc casa. :(

  32. Buna. Am norocul sa imi fi construit casa de la 0 si sa am timp un pic pentru „cercetare”.
    Am pus si prize si intrerupatoare gewiss, toata casa. M-a usturat la buzunare acum 10 ani, dar se merita. Capetele cablurilor au fost lipite cu cositor. Le poti scoate si baga in intrerupator sau priza fara sa pateasca nimic. Am multe prize, iar cosumatorii se alimenteaza separat . In bucatarie 9 prize duble, plita cu inductie alimentata direct din tablou fiind consumator mare (3,5 KW), masina de spalat alimentata direct de la tablou. Toate circuitele sunt cu siguranta separata. In dormitoare cel putin o priza dubla pe fiecare perete. Pe holuri, la fel. Afara pe fiecare perete exterior o priza. Eu am facut planul casei si am pus priza pentru TV de pe perete, la inaltime. La fel pentru hota sau prizele pentru cablul TV si internet. Am pus fir de curent sub insula din bucatarie si am montat priza in insula. Am dus priza pana si in pod , in caz ca ma mut acolo. Singurul loc din casa unde nu am priza este baia. Nu mi-a recomandat electricianul sa imi pun acolo. Acum sufar, cand vad la altii prize in baie, dar pana la urma cred ca a fost o decizie buna. S-a bucurat mesterul de numarul mare de prize si intrerupatoare.

    00
  33. sfaturile in sine sunt bune, ideile respective sunt excelente, dar …

    se aplica in special daca refaci instalatia din casa, daca ai fire proaste prin pereti cu mama prizelor o sa ai surprize.

    consumatorii actuali (cum a zis si cineva mai sus) devin din ce in ce mai eficienti si consumul/priza este din ce in ce mai scazut deci riscul (chiar si pe conductori vechi si prize proaste) scade considerabil. daca te stii ca ai chestii dubioase gen cine stie ce boiler sau te apuci sa sudezi atunci clar o sa sara elemente si posibil sa arzi ca sobolanul

    in fiecare domeniu exista experti (vorbim de aia pe bune, nu de carpaci sau de bagatori de seama), care o sa-ti dea sfaturi excelente si pe care ar trebui sa fi idiot sa le contrazici. dar de multe ori acei specialisti NU o sa stie sa se puna in locul tau si sa gandeasca o solutie ieftina pt. o nevoie urgenta (ex. ti se strica o priza si ei o sa recomanda un legrande de 40 ron tu avand cabluri de aluminiu si eventual panou clasic fara disjunctoare. in cazul asta merge o priza standard ieftina daca nu consumi multi kw pe priza aia). si problema se repeta absolut pe orice domeniu, dar la electricitate se vede usor, la fel e la constructia caselor unde un inginer bun si un arhitect excelent o sa-ti dea niste sfaturi extrem de bune dar de la stas (si necesar) pana la cer unde te duc ei cu specificatiile e mult

    eu ma pricep la calculatoare si daca ar trebui sa dau sfaturi nu ma poate contrazice absolut nimeni ca zic vreo prostie, doar ca sunt chestii exagerate. ex. parola la laptop-ul de acasa de 20 de caractere alfa numerice cu schimbare la 30 de zile, hdd-ul criptat bitlocker, backup pe nas cu raid 5 la documente importante (parola diferita de sistem la fel de complexa si la fel de schimbata), cold backup pe discuri pentru chestii critice, eventual un al doilea NAS conectat cu primul strict la copierea unui alt backup. antivirus platit cu firewall activ (nu ala de la ms), regulile verificate la fiecare 2-3 zile, licente pe toate soft-urile si actualizare la fiecare 2 saptamani pe soft, drivere. dar toate elementele astea nu le fac nici macar eu pt acasa pentru ca sunt overkill (am parola, o schimb la 6-1 luni, am backup pe alt hdd la chestii critice facut la 3-6 luni si cand fac upgrade la un hdd ala cu backup trece la pastrare si cam la 2 ani trece o arhiva in cold storage=neconectat in sistem, dar un cryptor daca imi intra azi in sistem sunt in curul gol pe 6-9 luni de documente ceea ce este nasol dar sunt comod ca stiu destul de bine care e riscul )

    ps. la casa parinteasca am avut o priza care de la un resou se incingea si se topea, schimbata cu una ceramica – s-a rezolvat problema (nu aia reala cu cablurile de aluminiu din 1975 de cand s-a facut blocul). as vrea sa schimb panoul si sigurantele cu ceva mai bun (nu e problema de bani) dar e de comoditate ca asta presupune gaurit absolut tot pentru schimbat toate cablurile in casa. as vrea in bucatarie 2 prize sanatoase (pe formatul vechi in ap exista 2 prize sanatoase la frigider si la masina de spalat) ca am microundele si nu-mi place pe ce sunt puse, si nu am priza pentru un cuptor electric care ar putea sa vina cu un aragaz nou. ati zice ca nu e scump dar asta presupune absolut tot apartamentul rezugravit, gresie faianta repusa in buc/baie si asta imi dubleaza bugetul. recunosc valoarea unei instalatii bune pt. ca unde stau in chirie am totul facut ca la carte, initial am ras de proprietar a a dat banii pe ditamai panoul cu 10-12 sigurante dar a devenit interesant cand mi-a aratat ca in bucatarie centrala are siguranta ei, masina de spalat la fel, masina de spalat vase la fel, chiar si plita cu inductie si cuptorul electric de sub ea au siguranta, la fel pe fiecare camera sunt sigurante ceea ce brusc iti da un soc de „se poate mult mai bine si nu e asa complicat” dar ne intoarcem la casa parinteasca (apartament de fapt) de unde ar trebui sa-i mut pe ai mei 2 saptamani ca sa refac tot, si pe langa toate costurile cu echipamentele se ajunge la mesteri care iti pot f*** timpul si programul in cel mai crunt mod. asa ca pentru moment am zis pas si efectiv am limitat confortul (echipamente noi in bucatarie) si doar upgrade-uri punctuale care sa nu afecteze instalatia (friger si masina de spalat a++)

    00
    • Vreo 10 sigurante mi-am pus si eu cand am schimbat instalatia electrica, dar e munca dracului. Pentru fiecare siguranta noua trebuie facut canal prin perete de beton armat (sper sa nu pice peretii pe mine, ca la momentul respectiv n-am prea stiut cu ce se mananca si n-am gandit aspectul). Doua saptamani e posibil, banuiesc, cu un om dedicat si cu scule de calitate, dar mie mi-a luat 2-3 luni si am schimbat si un electrician ca facea ce credea el, nu ce voiam eu si muncea cand avea chef.
      Dar la final e misto. Au trecut 3 ani si inca n-am simtit nevoia unui prelungitor. Am doar unul la calculator, by design, ca n-avea rost sa pun 5 prize pentru el. Masina de spalat e separata, A/C ul la fel, rooter-ul la fel, frigider la fel. Fiecare cu priza langa ele. In bucatarie prize in spatele blatului, nici nu mai stiu unde sunt, pentru hota, cuptor, masina de spalat vase. Separate zic pe prize, chiar daca am 2 pe aceeasi siguranta, dar tot am vreo 3 sau patru circuite diferite. Priza in baie pe circuit separat. Smecherie.
      Din pacate cred ca o sa ma mut in curand :))

      00
  34. Cand am mai facut renovari la casa parinteasca + anexe am luat prize si intrerupatoare de la Hager, made in France. A bombanit un pic bunica-mea de pret, dar dupa a vazut ca e lucru bun.

    00
  35. – un mare plus pentru Schneider: prize și întrerupătoare. Design simplu, plasticul nu se îngălbenește în timp
    – am și două prize Legrand dar nu sunt la fel de mulțumit de ele. Sistemul de prindere în doză este cam prost și trebuie să cam ții de ele atunci când scoți ștecherul

    00
    • Asa estr, legrand se ingalbenesc in timp. Nici ghearele de la schneider nu sunt stralucite dar sunt clar peste legrand.

      00
  36. Să le luăm în ordine:

    1. RCCB – Protecție Diferențială Generală –
    Protejează Instalația in Aval la curenți reziduali (Electrocutare directă și indirectă)

    !!!!Nu te va ajuta in cazul unui contact imperfect la o priză!!!

    2. RCBO – Protecție Diferențială de Circuit – Protejează Circuitul la curenți reziduali și la suprasarcină (RCCB + MCB) .

    !!!Nu te va ajuta in cazul unui contact imperfect la o priză!!!

    3. MCB – Protecție Magnetotermica – Protejează Circuitul la suprasarcină.

    !!!Nu te va ajuta in cazul unui contact imperfect la o priză!!!

    4. AFDD – Protecție Anti Incendiu –
    Protejează Circuitul la:
    + Curenți Reziduali
    + Suprasarcină
    + Contact Imperfect

    Te va ajuta in cazul unui contact imperfect la o priză!

    O instalație electrică se execută după un Proiect și o Schemă Monofilară concepută pentru a proteja Viața / Bunurile din acel imobil.

    Pentru mai multe detalii despre AFDD urmăriți clipul lui Stefan de la #ProiecteDiverseDiy

    https://youtu.be/YvuxzHA9dw4

    00
  37. Vin si eu cu o intrebare „la spartul targului’. @Ionut M spui ca ai facut asa ceva:”
    Problema găsită frecvent in prize sunt cablurile scurte. Am rezolvat-o cu cleme wago 221 și prelungit firele, iar în riglete băgat alugel, pentru a preveni electroliza dintre cupru și aluminiu.”
    Cat m-ar costa o asemenea lucrare (repararea cablurilor scurte)?
    E vorba de un apartament mic (doua camere) in Bucuresti, are doar vreo 7-8 prize. Am probleme cu instalatia electrica, am chemat un „meserias” sa imi schimbe o priza ce se arsese si cand l-am intrebat cat ma costa schimbarea instalatiei, mi-a dat un „scor” de trebuie sa imi vand un rinichi ca sa il platesc pe mester.
    E vorba de o instalatie pe aluminiu, dintr-un bloc construit prin 1987-1988.
    Daca esti interesat de o asemenea lucrare, il rog pe Vali sa iti dea adresa mea de mail. Multumesc frumos.

    00
    • Salut, XYZ
      Problema mea e că eu nu sunt București. Ți le făceam moca, nu era treaba de bani, că și comentatorii de pe aici m-au ajutat cu chestii.
      Îți pot sugera pentru 10 prize un necesar de materiale, ca să ți le faci tu, cu gândul că toate prizele au și împământare, după urmează, cu prețuri:

      Riglete WAGO cu 2 poli: 3 riglete/priza X 10 prize= 30 de riglete, 10 in punga-3 pungi= 39 de lei
      Pasta de contact pentru aluminiu WAGO, care se injectează in polii rigletelor-27 de lei.
      Câte 3 metri de conductor lițat 2,5 mm pătrați – maro pe faza/ albastru pe nul/ verde galben pe impamantare, : 15 lei ceva mai bun. Cam 1,5 leiX 9 metri= in jur de 13.50.
      10 prize duble de calitate de la Schneider, ca să nu mai ai probleme apoi: 25 de lei/bucata X 10 bucați= 250 de lei.
      3 beri, să nu te plictisești: 15 lei.
      Bănuiesc că 2 scule găsești și tu prin casă, să iti faci treaba: surubelniță lață, cruce, un patent si un cutter.
      Preț total groso-modo pe materiale pentru 10 prize: 350 de lei, cu ceva de calitate bună, care să nu-ți creeze probleme.
      Succes

      00
  38. Cu siguranta nu ai cautat si distribuitorul Schneider din Iasi. Este un magazin prin Podu de Fier. Iar legrand gasesti intr-un magazin de bricolaj.
    Iar gama Sedna de la Schneider nu este cea mai buna varianta.

    00
  39. Multumesc frumos pentru ajutor Ionut M.
    Problema este ca „am doua maini stangi” si imi este si teama sa ma bag la electrice (m-am curentat de vreo doua ori in copilarie, ceva usor, dar am ramas totusi cu o fobie). Daca un cui mai bat si eu in casa, la electrica, in afara de a schimba becurile arse, nu ma bag.
    Am notat necesarul de materiale. Totusi, permite-mi sa te intreb: cat de departe esti de Bucuresti? Ca sunt dispus sa platesc si deplasarea (benzina sau contravaloarea biletelui de tren, microbus etc) si munca ta.
    Multumesc inca o data pentru ajutor.

    00
    • Am uitat sa intreb: ce magazin imi recomanzi pentru a cumpara necesarul de materiale? Dedeman e ok? Sau pot lua si din alta parte (BricoStore, Hornbach etc.)? Ca in Bucuresti, slava Domnului, am de unde alege!
      Multumesc.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile