Nu aveam chef acum de articolul ăsta, așa că aștept completări în comentarii (eventual). Postez un ciot, până nu ia foc și mai mult. Poate între timp se indexează și ajung mai mulți să citească.
Acum câteva zile am preluat un citat de aici și am făcut un mic text despre prize:
Pregătiți-vă! Vor începe accidentele domestice de la improvizațiile cu care se încălzesc oamenii în București
Vor bubui instalațiile electrice. Oamenii au investit deja în aparatură care să-i ajute să treacă peste iarna asta grea. Termosuflante, calorifere, încălzitoare de apă instant. Toate electrice. Multe prelungitoare prin casă, prin baie, prin bucătărie. Dacă suni ambulanța, nu vine.
Azi văd asta:
Incendiu într-un apartament de pe șoseaua Colentina
Duminică, 20 decembrie 2020
Un incendiu a izbucnit în această după-amiază într-un apartament aflat la etajul 6 dintr-un bloc situat pe Șoseaua Colentina.
Și cu video: streamable
Am luat în serios comentariul de mai jos, începusem să fac poze, voiam să merg iar în Dedeman să cumpăr bucăți de cablu de diferite grosimi… Aveam de gând să caut să adun un text inteligibil pentru orice fel de public. ProiecteDiverseDIY e cam prea profesional: „curbă B, curbă C”… nu știe mama mea din astea, ea vrea fierul de călcat în cameră; și foenul, și aerotermă… eventual toate în același prelungitor.
Până mă lenevesc eu, cu procrastinarea clasică, poate ajută pe cineva pozele astea, adică să citească pe cabluri „chestii” înainte de cumpăra prelungitoare:
Cablurile au diferite grosimi. Cu cât e mai gros, poți trece putere mai mare prin ele.
Dacă treci putere mare prin ele, iar ele nu suportă, ai șanse să ajungi ca în articolul de mai sus. „Safety” e să nu ai în casă prelungitoate cu cablu individual mai subțire de 1.5mm grosime (3×1.5mm). Pe multe prelungitoare scrie să nu le bagi unele în altele. Asta pentru că, cu cât cablul e mai lung și mai subțire, cu atât e mai periculos să bagi mari consumatori în el. Mari consumatori: aspirator, foen, mașină de spălat (când încălzește apa), fierbător, fier de călcat, cuptor electric, reșou, aerotermă, convector. În general, regulă simplă: orice aparat care are scopul de a transforma curentul electric în căldură este un mare consumator. Nu băga două din astea în același prelungitor. Eventual, dacă îți cunoști bine casa, nu băga multe din astea pe același circuit.
Nu pune prelungitor cu grosimea firului de 0.75mm sau 1mm la fierul de călcat sau la reșou. Dacă pe prelungitor scrie 2500W, să pui 2000W de aerotermă în el as zice ca e cam la limită.
Asta e, pe scurt. Articol scris în grabă, că poate chiar mâine dimineață cineva își schimbă norocul prin casă. Dacă cineva vrea să completeze, lăsați în comentarii, „urc” textul în textul principal.
Pe ștecherul de la feon scrie si Kema-Keur. Ce e aia?
KEMA-KEUR is a logical continuation of the steps that must be taken to obtain CE. This certification mark gives the extra assurance of an independent test conducted by an expert, fast, and flexible testing body. KEMA-KEUR is an extremely well-known certification mark among the industrial and consumer market and is associated with quality and safety.
KEMA-KEUR has a tremendous professional reputation within the EU and far beyond.
A transforma curentul electric în căldură: cum de becurile Led au lumină comparativă cu becurile vechi, dar consumă și de 10 ori mai puțin? Pentru că sunt reci. Pentru că becurile vechi transformau 90% din curentul electric în căldură. 100W vechi = 12W Led. Cum de?
Exact cum scrie mai sus: energetic, te costă enorm să transformi curentul electric în căldură. Poți încălzi o cameră cu un bec vechi de 100W? În cât timp? Dar cu un reșou, cu o aerotermă? Asta ca idee, ca ordin de mărime despre cât consumă o sculă din asta de încălzit…
2004 iarna, s-a spart o teava de apa calda (henco). Ies din camera pe hol si gasesc prelungitorul plutind pe apa. Nu lasati prelungitoarele aiurea prin casa nu cumpărați prostii.
2020 cu protectiile adecvate – diferentialul simte scurt intre faza si nul sau intre faza si impantare si intrerupe circuitul inainte sa ajungi sa dansezi moonwalk direct cu M Jackson
Diferențialul simte variația de curent între ce intră in siguranță și ce iese.
Dacă e mai mare de 10-30mA, delta I, in funcție de cum sunt construite, dau afară deoarece există o scurgere și pericol de electrocutare. Ce zici tu de scurt sunt MCB-urile. Diferențialele se impart in RCCB- doar simt diferența de curent, RCBO- pe lângă diferența de curent au si protectia asigurata de MCB, AFDD: RCBO* + protectia la arc electric. Definițiile se găsesc pe google pentru fiecare in parte.
Legat de prelungitoare sfatul meu e să nu cumpărați din comerț, dacă nu sunteți dispuși să plătiți bani buni pe ele. Mai bine le confecționați voi.
Cabluri de 3×2.5 câți metri doriți( cam 3 lei metru), triple de calitate, ștechere de calitate. Las niște linkuri utile aici, dacă Vali o să binevoiască să aprobe comentariul și sper să vă ajute:
– ștecher https://www.dedeman.ro/pitesti/fisa-cauciuc-1328-contact-de-protectie-16a-negru/p/1020378
https://www.dedeman.ro/pitesti/fisa-cauciuc-cu-iesire-laterala-contact-de-protectie-negru/p/1034300
– tripla https://www.dedeman.ro/pitesti/bloc-3-prize-atra-7126-contact-de-protectie-cauciuc/p/1020482
https://www.dedeman.ro/pitesti/adaptor-3-prize-legrand-helium-050512-16a-contact-de-protectie-protectie-copii-frontal/p/1049228
https://www.dedeman.ro/pitesti/bloc-6-prize-atra-7127-cauciuc/p/1035759
– cablu https://www.dedeman.ro/pitesti/cablu-electric-myym/-h05vv-f-3-x-2-5-mmp-cupru/p/1000206?k=cablu%20electric&apn=1&pn=1&idc=1305&pip=0&osa=1&upf=1
Sfat: investiți in niște materiale de calitate, pentru a nu avea probleme.
Degeaba aveți prelungitoare de calitate, dacă prizele vă sunt coapte. Verificați inclusiv prizele unde urmează să alimentați consumatorii.
Dacă aveți un consumator mare in priză, nu mai băgați altul, in toată casa, deoarece stresul pe instalație este mare și există riscul de scurt circuit.
Instalați pe circuite AFFD-uri de calitate pentru protecția la arc electric. 600 de lei un AFFD ETI. Nu sunt bani mulți pentru a vă proteja viața și bunurile.
Alt sfat: pentru apă caldă incercați să folosiți instanturi pe gaz. Nu forțați instalațiile cu boilere electrice.
Sper să vă fie de folos linkurile.
Ca dovada a cat cunoaste lumea, comentariul lui Arthur, care este complet gresit, are mult mai multe thumbs up decat cel al lui IonutM, care este corect.
In concluzie, nu va bagati daca nu va pricepeti.
O mică completare la IonutM este să cumpărați conductori cu un ”pas” mai sus, deoarece de multe ori diametrul efectiv nu este si cel din prospect (bizinis chinezesc, turcesc…).
Și mare atentie, cu electricitatea si dinamita se greșește o singură dată.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/consumatori/frigul-din-casele-bucurestenilor-a-dus-la-o-explozie-a-vanzarilor-de-calorifere-electrice-si-aeroterme-1421440
cu accent pe explozie
Am fost la un magazin de electrocasnice zilele trecute – tocmai primeau marfa. Si cand zic marfa, zic cativa paleti de calorifere electrice si nimic altceva – foto in linkul de mai jos
https://www.facebook.com/Bukurestiul/photos/a.457817134664151/1129203250858866/
Terminați cu prostiile, că în anii 80-90 se foloseau mult mai multe reșouri iarna, multe dintre ele improvizate (http://www.ziarulderoman.ro/wp-content/uploads/2017/02/instalatii-electrice-artizanale-02.jpg).
Adevarat, dar alti consumatori oricum nu erau. N-aveai calculatoare, AC-uri, masini de spalat in fiecare apartament… etc etc. Deci pe vremea aia reteaua era practic supradimensionata.
Da Ovi, dar tu stii cat consuma un incalzitor cu rezistente de la Electromures? Sau unul cu ulei de la rusi?
Am eu unul in balcon, nu mai e nevoie de el ca avem centrala (sic!)
Electromures: 2000W, in doua trepte de putere, cu termostat, si cu cablu de abia il pot indoi colac.
So… cu 10% mai putin decat feonul din poza. Doar ca trebuie sa mearga de 100 de ori mai mult, poate. Totusi, cu termostat si doua intrerupatoare.
Ce nu stie publicul larg este ca veneau comunistii peste tine daca aveai consum ridicat. Au venit sa-l ia la intrebari pe tata (pusese boiler mare in baie):
– Domnilor, am patru copii! Cat de putin ati vrea sa consum?
L-au lasat in pace.
Azi nu te intreaba nimeni cand iti pui aeroterma in fiecare camera. Bagi un 5-10KW pe ora si nu te intreaba nimeni nimic. Inmultit cu tot blocul…
îmi aduc aminte cu groază „interviul” cu tovarășii veniți.
@cristici Nu stiu daca iti bate cineva la usa sa te intrebe de sanatate, dar politia anti-drog o sa te urmareasca un pic cu binoclul. Am auzit ca daca vrei sa-ti pui multe aeroterme e recomdat sa folosesti un camion si un generator pe benzina.
In conctractul de curent am puterea instalata totala a apartamentului: 6,2 kW.
Am asa: plita 13 kW, cuptor 3 kW, masina spalat 3 kW, cana electrica 2kW , AC 1,5 kW, aeroterma 2kW, uscator par 800 W. Total 25 kW, dar diferentialul e de 32 A deci sare la 8kW. Pe scară am pus patron calibrat la 40 A.
la plita ar trebui trifazat. 13000W/230V=56A ffs
e criminal de mult. una pe gaz nu era la fel de cool?
Si noi aveam un BCA cu rezistenta, dar nu era de mare folos, curentul nu venea decat doua ore pe seara. Asa ca porneam ochiurile la aragaz si tineam usile deschise. Si haine multe si groase pe noi
@Costi Si firele din tabloul de pe casa scarii cu siguranta de 40A pana la contor sunt tot alea de aluminiu si 6mmp in sectiune, nu?
@ionut, eu am dat datele de pe etichetele aparatelor. E plita normala Electrolux, treaba lor ca au scris 13 kW pe eticheta, la 32 A sare siguranta.
Am plita electrica de 8 ani, in viata mea nu as mai trece pe gaz.
@ovi ai parțial dreptate. După revoluție au început să apară mai mulți consumatori, totuși. De asemenea, frigiderele/congelatoarele/mașinile de spălat nu erau așa eficiente, becurile erau incandescente, televizoarele cu tub consumau mai mult decât astea moderne.
@ Ionut, nu e nevoie de trifazat, ci doar ca acesti consumatori mari sa fie pe cablu direct din panou (fara prelungitor) si siguranta dedicata si dimensionata corespunzator. Am si eu o plita de 12Kw de multisor si nu am nici o problema. Ca off-topic, pe langa ca e cool 😀, o plita pe inductie este si mult mai sigura decat una pe gaz. Asa fara a mai pomeni de lipsa gazelor arse, de vasele mai curate, de viteza cu care incalzeste sau de faptul ca este o extensie a blatului de lucru.
Nu se foloseasu mai multe resouri iarna inainte de 1989 pentru ca curentul era foarte scump. In plus in blocurile ceausiste reteaua electrica era dimensionata pe maxim 5000 W pe apartament.
@cineva, 4mm2, conform tabelului, 2 conductoare în tub, rezulta 35A. Din tablou la plita am 4mm2 cupru, adica 45A.
deci tu ai în contract maxim 5,6kW util dar cu toate astea nu ai nici o jenă că aparatele din casă însumeaza o putere de 5 ori mai mare. nu ești pe blogul potrivit.
@ionut, nu mai debita prostii, induci și pe alții de pe aici în eroare.
Am cumpărat de la un magazin din UE, un produs electrocasnic omologat pentru a fi folosit în UE. Cine îmi interzice mie să folosesc un produs luat din magazin? Ce lege, ce reglementare? Ia fă și tu o lista cu puterile de la aparatele din casa de la tine și zi-ne rezultatul.
https://www.youtube.com/watch?v=qX8TQDs6N0o
https://www.youtube.com/watch?v=QAYY385cffM
In general, multe instalatii pe rezidential sunt facute varza. Inclusiv cele noi.
…. meh, nu-l pot urmari pe Buhnici, de cand face reclama la chinezarii l-am cam inmultit cu zero.
Soba pe gaz cu butelie nu e o varianta mai buna?
Ba da. Nu mori ars sau electrocutat, ci intoxicat cu dioxid de carbon 😉
Daca la prize ai avea noroc sa iti sara siguranta, la monoxid de carbon nu prea ai vreun noroc, ca nu stam bine la capitolul detectoare.
120 de lei un detector de bun simt, eu am niste convectoare unde locuiesc mi-am luat asa de siguranta, ca de ce nu.
Mi-aduc aminte resourile artizanale din camin. Am avut mari probleme cand s-a spart caramida „originala”. Am mai incercat vreo doua modele dar dupa 2-3 utilizari trecea rezistenta prin ele. Unii le aveau legate pe circuitul de bec, n-am idee de ce. In loc de sigurante erau niste cuie. N-a luat foc decat o singura data firul din perete. A iesit vreo ora fum din prize pe toata coloana si era un nene la panoul de pe scara care injura prea mult pentru un mediu academic.
Ce amintiri. Când deschideam usa la tabloul de pe palier ziceai ca deschizi usa la soba.
Sareau MPR-urile de jos, am strans bani si am cumparat cleste pentru schimbat MPR-uri si MPR-uri de schimb.
Frigiderele Fram… vanate de toti administratorii… rupeau contoarele in doua.
PS: Am auzit ca acum e la moda minatul de bitcoini prin camine.
acum ceva vreme, tot la un articol al lui cristi, erau niste comentatori care laudau varful frigotehnicii romanesti, frigiderul fram.
ca se leaga bine si de discutia ailalta cu realizarile indutriale ale comunistilor.
Din ce am citit, problema de pe Colentina a izbucnit după un conflict între ceva cetățeni băștinoși și trei persoane de origine irakiană care ocupau cu chirie apartamentul ce a ars. Poliția a și reținut ceva daco-geți inteligenți de pe acolo. Nu zic că nu este cum zici tu, că este, e la mintea cocoșului că pot și vor exista probleme, dar la Colentina cel puțin în clipa asta pare a fi vorba de ceva lighioane care au vrut să le incendieze pe altele din motive pe care poate le vom afla.
dă un link ceva, că nu găsesc decât că „după incendiu, a izbucnit un conflict intre locatari și 4 au fost încătușați și duși la audieri”. merci.
Siguranta ar trebui sa sara daca sunt prea multe aparate pe acelasi circuit, nu? Din cate stiu Watti = Amperi x Volti, deci la sigurante de 10 Amperi poti sa pui maxim 2200 W, adica maxim un fierbator de apa de 2000 W, ca daca pui vreun feon sau fier de calcat sare siguranta.
Stii cum au aparut cele trei texte despre prize si prelungitoare? Mirosea a plastic ars in baie, cand se spala la 60 de grade. WTF!?
Planuiam si o spalare la 90 de grade, cu otet in cuva, „sa curatam bine masina”.
(revin pe teme asta la Radarul produselor )
Mirosul ăla de pastic ars sigur nu era de la un contact imperfect în priză?
Pentru curățatul pietrei din mașină nu-i nevoie de spălat la 90 grade, ci de pus oțet și lăsat o noapte, că-i trebuie timp nu temperatură să acționeze. Apoi un spălat scurt, de sintetice, este de ajuns.
Depinde de sigurante, daca ai automate (disjunctoare), au 2 regimuri de functionare: daca se depaseste 80% din curentul maxim, dupa x ore se decupleaza termic (ai un bimetal inauntru care se incalzeste si decupleaza, nu merge cuplat decat dupa cateva minute, cand se raceste un pic, si e semn ca ai in priza prea multi consumatori – in blocurile comuniste instalatia pana la tablou e proiectata pentru 2KW). Daca se intampla un scurtcircuit sau un curent de cateva ori mai mare decat cel nominal, siguranta decupleaza instant.
Apropo de becuri led:
A început să scoată fum becul led. (nu s-a întrerup siguranța nouă stas). Dacă lua foc când nu eram in cameră și cădea jos pe salteaua de la pat și ardeam că șoriceii? Becul pe incandescență macar făcea plici odată și gata.
Am intrebat Google: what to do in case of electrical fire
If an electrical fire starts
1.Cut off the electricity. If the device that is causing the electrical fire is found, and you can reach the cord and outlet safely, unplug it.
2.Add sodium bicarbonate. …
3.Remove the oxygen source. …
4.Don’t use water to put it out. …
5.Check your fire extinguisher.
2-Nu stiam
3-Pe moment s-ar putea sa fi deschis geamul din reflex
1. Te duci spre ieșire, unde ai si extinctorul
2. Evaluezi situatia si decizi daca iesi sau daca te intorci sa stingi focul
3. Inchizi curentul si aplici 1 sau 2 dupa caz
Ce ai gasit pe gugal e o tampenie periculoasa.
2) Add sodium bicarbonate – Nu ma prind, e o gluma? Sau trebuie sa am un sac de bicarbonat in casa? Ca n-as vrea sa ma gaseasca pompierii carbonizat cu un plic de bicarbonat in mana…
3) Remove the oxygen source – Ce sursa de oxigen are un frigider? Suna a recomandari de prin episoade din Star Trek.
Poate in alte tari copiii invata la scoala chestiile astea si cand iti faci asigurare pe locuinta asiguratorul trebuie sa bifeze ca ai acasa un sac de nisip/bicarbonat si un instinctor.
@dex sfaturile alea sunt pentru situatile in care iti ia foc prajitorul de paine, caz in care pui o oala peste el. Daca iti ia foc frigiderul intrerupi sigurantele si te duci cu stingatorul.
@gc Mie mi se par sfaturi aiurea care doar complica situatia, cum zice si Radu. E posibil ca ele sa fie bune pentru oameni antrenati, gen pompieri. Pentru omul normal, care e probabil panicat maxim in situatia respectiva, mai degraba ii pun sanatatea in pericol.
Ca exercitiu de imaginatie, iei repede o oala sa o pui pe prajitor si te trezesti ca mai are niste apa in ea, sau ulei si te trezesti cu o mica explozie sau metal/plastic topit pe tine.
Nu zic, ca si eu tot ca tine as face probabil, sau mai rau, cu galeata de apa sau pus carpa pe flacara, dar cred ca n-am fost educati cum trebuie pentru situatiile astea si ar trebui sa regandim problema.
@dex ai identificat bine problema, nu am fost educati cum trebuie, dar asta nu inseamna ca e prea tarziu. Pentru inceput e bine daca lumea nu mai foloseste apa instinctiv pentru orice fel de foc.
Aspiratoarele parca le-au sugușat la 800W deja un laptop si doua leduri il depasesc, nu de la ele vine pericolul
Hai ca m-ai găsit in domeniu. Sunt electrician in Germania cu scoala de electricieni facuta in Germania dupa normele lor, care se numesc DIN un fel de STAS in Romania.
Ce e AB si C la automate
Asta e protectia de suprasarcina sau scurtcircuit.
A e pentru circuite fine fara protectie (nu maia exista) gen sisteme de calcul
B e pentru uz casnic
C e pentru motoare sau utilaje care cand le dai drumul au nevoie pentru scurt timp de o putere mult mai mare decat cea dint timpul folosirii.
Adica fierbatorul de apa consuma max 2000W de cand ii dai drumul pana cand apa fierbe, dar un motor de 2000 W e posibil la pornire sa aiba nevoie de 4000 W timp de 1 min apoi sa se regleze la max 2000W. Asta inseamna ca un automat c sta mai mult timp in suprasarcina pana cand decupleaza in comparatie cu unul B.
Conform normelor DIN in casa particulara se asociaza un cablu 3X1,5mm2 unui automat B16. Exceptie e priza trifazica din garaj/beci (in cazul lui Vali) care pentru aparatul de sudura sau aparat profesional de ascutit topoare se poate folosi C16 cu recomandare de cablu 5×2,5mm2.
Referitor la prelungitoare pana la 5 m cablu cu 6 prize nu trebuie protecție de suprasarcina. La cablurile lungi sau de 10 prize trebuie protectie interna. Nu se pot vinde altfel
O alta recomandare e ca in bucatarie fiecare priza sa fie asigurata independent si ci cablu separat. Acolo sunt cei mai mari consumatori, precum si prizele pentru masina de spalat si uscator.
La noi stiam ca standardul e 3×2.5 la prize si cel de 1.5 e doar pt becuri.
Iar motorul pe care scrie max 2000W atat consuma in timpul pornirii 2000W, in functiune e probabil sub 1000. Din motive de marketing trec puterea maxima absorbita.
@big
Nț. Motorul pe care scrie 2000W consumă 2000W la cuplul nominal. Dacă cuplul e mai mic decît ăla nominal, consumă mai puțin. Iar curentul de pornire este de 2-4 sau 3-6 ori mai mare, in functie de masa (rotorului) lui si ceea ce antrenează la pornire. Cele industriale de peste 50kw ajung si la de 10 ori curentul nominal in functie de agregatul antrenat.
„Îmbracă-te ca să ne culcăm”
Pe vremea lu’ regretatu’ îmi aduc aminte că am văzut pe la mai mulți sistem de încălzire făcut pentru aragaz (se alimenta cu furtun de la una din duze și putea fi relativ mutat pe unde aveai nevoie, în funcție de furtun.
Rahaturile alea erau mult mai periculoase decât orice improvizație făcută acum.
Se intampla in fiecare sezon de iarna. Acum vor fin probabil mai multe si noi mai atenti la aceste incidente
Cumparat in vara apartament in bloc comunist , construit in 1985. Instalatie electrica pe aluminiu 3 x 6 mmp de afara pana in tablou. In interior conductori de aluminiu de 2.5 mmp.
Tot aparatamentul (4 camere) era pe doua sigurante de 16 A . Fostul proprietar a tras circuite separate ( montate aparent) pentru masina de spalat si la bucatarie (plita electrica, centrala termica, iluminat)
Schimbat complet instalatia electrica cu circuite separate pentru fiecare camera, circuits separate pentru marii consumatori , differential RCBO de 32 de A ( nu stiam de AFDD) si a rezultat un tablou cu 20 de sigurante.
Pentru circuite am folosit conductori de cupru de la Romcab cu intarzierea propagarii flacarii
Pe langa sfaturile de la Cristici asa mai adauga :
– desfaceti prizele si intrerupatoarele ai verificati sa nu aveti legaturi cupru aluminiu. Cu timpul firele de aluminiu devin casante si se rup cand incerci sa achimbi priza. Cum nu prea se mai gasesc conductori de Al unii le prelungesc cu unul de cupru. Daca vi s-a intamplat asta folositi acele riglete albe din platstic pentru a lega Al de cupru
– pe langa diferential recomand si o bobina declansatoare la supratensiune . Se lega de diferential si intrerupe alimentarea in caz de supratenaiune in retea . De preferinta sa fie de aceeasi marca cu diferentialul pentru o functionare optima . Gasiti asa ceva la Dedeman de exemplu : https://www.dedeman.ro/ro/bobina-declansatoare-la-prag-de-tensiune-ez9a32223/p/1055946 . 185 de lei care va pot salva electrocasnice si electronice de mii de lei
Niciodată, dar niciodată nu puneți în contact direct cuprul cu aluminiul din cauza electrocoroziunii. Folosiți șurub si șaibe de alamă între ele.
Protectie si la supratensiune si la subtensiune, tot pe la 180 lei se gasesc cele de la Digitop ce duc 32A.
O tensiune scazuta inseamna un curent mai mare si nu toate sursele supravetuiesc.
Evitați Digitop, cum evita suedezii spălatul cu săpun. Sunt ieftine, proaste și nu protejează la nimic. Ia căutați Finder, Eti, Hager.
Depinde enorm de mult cât de stabilă vă este tensiunea in zona unde locuiți. Parametrii de calitate și stabilitate a energiei electrice furnizate s-ar putea să nu fie cea mai buna. In contractul de furnizare este specificat +-10% variație a tensiunii electrice furnizate.
Standardul la noi e acum 230 de volți. Adică ai o fluctuație de la 207 la 253 V teoretic.
Valorile de tensiune sunt sub și peste acest domeniu stipulat în contract.
Și o să aveți surpriza să sară releu monitorizare tensiune, mai ceva ca bagaboantele in capetele tractor.
Și încă ceva. Nu se pune un releu simplu. Releu ăla are un contact auxiliar, care scoate un semnal 12/24/220V in funcție de construcție. Semnalul ăsta este un semnal de comandă.
Adică tensiunea scoasă pe auxiliar se duce către un element de forță… adică un contactor, unde se alimentează bobina contactorului. Iar tensiunea de alimentare a bobinei trebuie să fie aceeași cu tensiunea scoasă de către releu monitorizare.
Când releu dă semnalul, comandă bobina contactorului, contactorul declanșează și întrerupe alimentarea cu curent a spațiului respectiv. Așa funcționează. În funcție de tipul alimentării și puterii instalate, contactorul ăla cam trebuie să fie de neam prost. Pornește de la 32A pentru alimentarea pe 25A, se duce după 40A pentru alimentarea pe 32.
La rândul lui, releu ăla se protejează in amonte cu o siguranță automată, curbă B6 sau cât îi trebuie pentru a nu se duce dracu. E vreo 400 de lei un releu din ăla. Nu e scump 30 de lei un MCB, să fie protejat.
Dacă tot vorbim și dăm niște informații, hai sa fie până la capăt cu subiect și predicat.
Să spunem tot ce implică.
Pentru o protecție la sub și supra-tensiune se poate scoate lejer din buzunar și 1300 de lei numai materiale în funcție de calitatea aparatelor.
2- trebuie să existe spațiu în tablou de cel puțin un modul stânga dreapta contactorului pentru a se răci, că emană căldură. Tabloul trebuie să aibă un grad maxim de ocupare pentru ventilație.
3- asta poate implica schimbarea tabloului, reorganizarea aparatelor, deci e că și cum ar fi făcut de la 0. Lucrurile astea nu prea le spune nimeni.
Deci, data viitoare explicați tot cap coadă, ca oamenii să înțeleagă costurile reale.
Vă mulțumesc pentru plictiseala și dezinteresul cu care ați citit ce am scris.
Câteva din motivele pentru care imi place standardul UK in privinta electricelor
– stecherul aparatului are contactul de împământare mai lung (se conectează primul când bagi ștecherul în priză)
– siguranța fuzibilă obligatorie în ștecher (poza aici: https://depositphotos.com/185708584/stock-photo-plug-plug-fuse-carrier-removed.html)
– întrerupătorul automat de la fiecare priză
Chestia asta cu întrerupătorul automat la priză e extrem de bună, mai ales la marii consumatori, daca o faci de la început într-o casă. Te cam uscă de bani, dar dormi mult mai liniștit.
din UK mi-am adus special prelungitoare si stechere pentru biroul de PC.
Si ma gandesc ca nu ar fi rau sa pun si la frigider, mașină de spalat, aer condiționat. Ca si asa sunt prize unde nu umbli. Faptul ca au fuzibila pe stecher e o chestie super faina. In plus parcă si când bagi in priză stecherul, parcă „se lipeste” mai bine. Il scoti mai greu decat la prizele „europene”.