Protestele medicilor, transportatorilor, fermierilor, profesorilor…

Are Tăpălagă o explicație lungă, o scurtez eu cât de mult pot.

Ca statul să funcționeze are nevoie de bani. Banii ăștia vin din taxele pe care statul le pune oamenilor și companiilor. Contractul nescris și nespus este că politicienii încearcă să țină statul să nu se destrame, fără să aplice legea prea mult și prea dus, ca să fie lăsați să fure. Noi nu vă controlăm la sânge, voi nu comentați prea tare când ne prindeți furând.

Eh, sistemul ăsta merge doar dacă economia funcționează cât de cât. Contextul actual o face să nu funcționeze tocmai bine, atât din cauze interne, cât și din cauze externe.

Ce ar trebui făcut în situații din astea este mai oprit din furat și lăsat mai mulți bani să circule în economie, să aibă oamenii ce mânca. Dar politicienii nu vor să facă asta. Așa că s-au împrumutat și se vor împrumuta în continuare, plus vor mări taxele pentru ăia care deja sunt taxați (mult). Nu vor să încerce să colecteze mai bine taxele datorate de ăia care nu plătesc, că de obicei 50% sunt tot ei.

De încurajat business-uri noi, să vină bani la buget, nici vorbă. Că nu se face să faci o fabrică undeva ca să angajezi oameni, ce faci, îi înveți cu munca? Păi ei cum mai votează contra unei găleți și a unui litru de ulei? Sau a unei plimbări la moaște?

Și iată-ne aici. Bani pentru sănătate nu sunt, bani pentru educație nu sunt. Vor începe să mai cadă și altele.

 

 

 

mancare-mamaliga Image by timolina on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

102 comentarii

  1. Si cu toate astea, au 30% in mai toate sondajele :))))))))))))))))))

    Comentariu apreciat.2305
    • 30% din populatie care sa nu stie economie nici nu pare un procent mare.

      Comentariu apreciat.1569
    • Ce-as rade sa le dam cu sondajele alea peste ochi, dupa alegeri :))) Slabe sperante, dar totusi ….

      Comentariu apreciat.997
    • Pai aia care muncesc nu au timp de sondaje, cine crezi ca raspunde la ele?

      Comentariu apreciat.1115
    • confirm, eu vreau să particip la sondajele alea, dar niciodată nu m-a sunat/abordat nimeni.

    • Pe mine m-au sunat chiar saptamaniile trecute, le-am zis ca nu pot ca sunt la munca, am stabilit o ora pentru a doua zi, n-am mai auzit de ei.
      Deci da, raspunsurile sunt doar de la cei care n-au de lucru sau o freaca la „servici”.

      Comentariu apreciat.9011
    • Pai fa un calcul simplu. Cati membri de partid au (+familiile lor), cati angajati „stat la stat” au (+familiile lor), si cati romani voteaza. Iese fix 30%.

      Comentariu apreciat.975
    • Sunteti prea tineri(si eu la fel) de aia nu va suna.
      In schimb il suna pe bunicul meu, care are aproape 90 de ani.
      I-am zis la al batran sa le dea numarul meu, ori nu l-a dat, ori nu ma incadrez in publicul tinta, 30 de ani angajat la privat.

      Comentariu apreciat.567
    • Cum era bancu ala cu eleveii si profu de mate….. „ha ha ha, ce prostii spuneti domn’ profesor, noi nici nu mai suntem 30%”

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Daca e sondaj făcut de Pieleanu, atunci e pilea mânzului.

      206
    • @King Julien: nu te încadrezi în categoria celor care ies la vot. Majoritatea din segmentul ăsta stau acasă sau merg la plimbare după care se laudă că ei nu au votat pe ăia de la guvernare. In concluzie, pot foarte bine să nu întrebe pe nimeni din categoria ta (vârstă, venituri, studii, loc de muncă) și tot nu greșesc prea mult in afara intervalului de eroare. Ăia de la țară după ce ies de la biserică trec și pe la secția de votare așa că e bine să ai un eșantion mai mare de acolo.

      Comentariu apreciat.476
    • Pentru cine vrea să participe la sondaj, acesta circulă pe net în ultimele zile, nu știu cine este inițiatorul.
      Înțeleg și dacă nu mi se aprobă comentariul, nefiind vorba de o informație verificată…

      https://poll.atlasintel.org/r3/romania

      161
    • o sa ia si mai mult la alegeri, decat in sondaje, pt ca astia care muncesc cand sunt sunati pt sondaj, se vor odihni cand sunt alegerile.

      192
    • Fără politicieni nu se poate? Că eu nu mai poci… :)
      Ei sunt capu’ la toate relele din țara asta…

      129
    • pai 30% are si aur plus scrofita :)) suntem o tara echilibrata

      122
    • Sincer,nu e chiar atât de greu de explicat-PSD are cei mai mulți membri de partid şi,la fel ca PNL şi UDMR,ştie sǎ cumpere voturi.

      În cel mai rǎu caz pentru PSD iau doar 23-24% ca în 1996. Plus 3-5% din fraudǎ electoralǎ aşa cǎ na,ei au avantajul.

      A se puncta cǎ în 2020 nici mǎcar cu autocarele PSD şi PNL nu au reuşit sǎ aibǎ fiecare împreunǎ 4-5 milioane de voturi cum ar fi trebuit. Electoralul lor a fost impulsat cu greu sǎ meargǎ la vot,darǎminte sǎ voteze cu ei. PNL nici mǎcar nu a reuşit sǎ-şi schimbe scorul comparativ cu 2020. Partidele mari practic beneficiază mai mult chiar şi dacǎ nu mai vine nimeni la vot pentru cǎ au cei mai mulți membri de partid. La fel cu UDMR.

      Restul de partide sunt dezavantajate din start pentru cǎ au mai puțini bani şi mai puține structuri locale resistente,mai puțini activiști de partid adevǎrați. USR şi în vremurile lor cele mai bune nu puteau trece de 23%. AUR la fel,cel mai bun lucru pentru partidele mai mici e sǎ devinǎ noi UDMR-uri,care sǎ şantajeze partidele mari într-un guvern sǎ le dea ce vor ori ies de la guvernare şi fac guvernul cu alți.

      Dar n-or sǎ devinǎ pentru cǎ nu se pricep la combinații ca UDMR-ul real.

      175
    • @Tudor nu-s sigur ca e vorba de oameni care nu stiu.
      Poti sa stii, dar tie ti-e foame acum si aia iti dau uleiul si faina si te plimba cu busul la alegeri. Daca tie ti-e foame acum, ce-ti pasa ca stii ce ar trebui facut (in general, de tine, de altii, etc) ca sa fie bine la toti. Suferi tu acum ca poate o sa le fie bine la toti candva, in viitor? Nu mai bine te pui bine cu ei, ca poate data viitoare inchid ochii cand sparlesti si tu ceva.

      122
    • azi am citit comentariile despre sondaje si ma gandeam ca nici eu nu am fost sunat vreodata….a few hours later…am fost sunat si am raspuns 20 minute la toate intrebarile posibile despre alegeri, Bucuresti, Firea, Sosoaca, Dan Sucu, Nicusor Dan, Sebastian Burduja.

      50
    • Stam chiar bine cu 30% procent de vot, ținind cont ca 47% din populatie sint analfabeți funcțional.
      Cunoscusem o tipă mișto (usor de tinut minte) prin vecini, care a venit la mine de 2 ori cu sondajul pe linie economica (venituri, prorietati, dotari echipament casnic, din astea).
      S-a intimplat sa sune si a treia oara la usa, iar cind am deschis spunea ca e un sondaj cu tendinta de vot. Cind am aprins lumina la intrare (pe hol era cam slaba) si m-a recunoscut a zis ca nu mai e nevoie, ca stie cum voi vota…

      81
  2. Si in justitie e protest, pentru ca un judecator a decis anul trecut ca salariile grefierilor si a personalului auxiliar trebuie marite cu 25%, a dat si o hotarare in sensul asta, care a ramas definitiva si acum se prostesteaza pentru ca statul nu respecta o hotarare judecatoreasca.. data de un judecator pentru colegii lui. Celelalte sute de mii de hotarari judecatoresti date in tara asta, care nu se respecta, nu conteaza, importante sunt cele date de noi pentru noi.

    Comentariu apreciat.2047
    • Toți specialii sunt in panic mode, pentru ca e ultimul ani înainte de frâna brusca.
      Vezi cum ies pe capete ca sobolanii la pensie milițienii si judecatorii.
      Până si Dănileț săracul, s-a otrăvit pe ea de verticalitate si a cerut pensia, ca era stresat rău cu naveta.

      Comentariu apreciat.8612
    • 1. Dai o lege in care magistratii ies la pensie cu 80% din media veniturilor brute pe ultimele 12 luni (la acea vreme salariul net reprezenta cca 80% din brut);
      2. Mai dai o lege in care muti contributiile de la angajator la angajat, moment in care salariul brut creste cu valoarea contributiilor pe care le-ai mutat (20%) si netul ramane acelasi (salariul net reprezina acum cca 60% din brut);
      3. Ca stat NU realizezi legatura dintre cele doua legi si te trezesti dupa o vreme ca magistratii ies cu pensia mai mare decat salariul deoarece acum 80% din media veniturilor brute reprezinta mai mult decat salariul net actual care este doar 60% din brut.

      Intreb si eu, cine e vinovat in cazul asta? Statul care este batut de propriile legi sau cei care si-au primit drepturile prevazute de lege?

      Revenind la comentariul lui Andrei, cei din justitie au castigat procesele speculand legile proaste facute de legislativ, nu doar pentru ca procesele au fost judecate de colegi.

      Comentariu apreciat.5212
    • @Vasile:
      Pe de o parte ai dreptate, statul ( de fapt anumite persoane incompetente sau rau intentionate ) a facut legi proaste. E normal sa spui: astea-s legile, le respectam. Daca e ceva gresit, schimbati legea.
      Pe de alta parte, nu e deloc normal ca in momentul in care vrei sa corectezi o lege gresita, doar fiindca e vorba de salarizare intr-un anumit domeniu, brusc e drept castigat si n-ai voie, nu e constitutional sa scazi, doar sa adaugi. Atunci pasul urmator ar fi ca toate sindicatele, din toate domeniile, sa dea si ele in judecata statul sa aiba pensie 80% din media brutului pe ultimele 12 luni ca altfel e discriminare. Nu ?

      Comentariu apreciat.384
    • A se puncta de asemenea că nu numai că judecătorii forțează guvernul să găsească 3 miliarde de euro pentru măririle de salarii care și le-au dat singuri în instanțe dar că în mod deschis nu sunt interesați decât să le fie lor bine.

      Nu au nicio conștiință socială,nu sunt interesați de alte grupuri sociale care au nevoie de bani,nu vor să facă nici măcar cel mai mic gest simbolic. Se comportă în cel mai strict sens al cuvântului ca regii bourboni înainte și după 1789,care nu au învățat nimic din propriile greșeli-ba chiar s-au simțit insultați că TREBUIE să învețe din consecințe.

      Louis Philippe și Napoleon III cel puțin au învățat ceva de la viață și erau ok cât de cât,știau că nu mai merge să zici “hai sictir sărakilor pe mine m-a numit Dumnezeu bossultan pe viață,ciocu mic că pun garda pe voi” ca argument suprem.

      Judecătorii români însă n-au învățat nimic.

      Comentariu apreciat.484
    • @Gatu

      Și în justiție există un contract social neoficial, tacit:

      Noi nu ne stresăm prea tare să cercetăm politicienii, ținem totul la sertar, la schimb voi ne dați salarii babane și ne tratați ca pe elitele speciale care suntem.

      De-aici e mereu faimoasa sintagmă cu dosar la sertar.

      Comentariu apreciat.450
    • @caprui: 80% din media brutului din ultimele 12 luni si posibilitatea de a iesi la pensie dupa 25 de ani de munca, ok? Ca daca e sa stam stramb si sa judecam drept, un salahor pe santier are uzura mult mai mare dupa 25 de ani de munca decat un magistrat. Nu-i iau din merite magistratului, avem nevoie de cat mai mulit magistrati buni, onesti, platiti bine, da’ ar fi bine sa-i avem pana la 65 de ani in sistem(as risca sa zic ca pana pe la un 68), ca si-asa se prescriu prea multe fapte din cauza duratei prea mari a proceselor.

      111
  3. @Nimeni
    Cam ai dreptate, am raspuns eu la un sondaj la un moment dat, eram in tren deci aveam timp, nu despre clasa politica ce-i drept ci despre economii, investitii, etc.
    A durat peste jumatate de ora.
    Chici ce… a fost prima si ultima data cand am acceptat.

    Comentariu apreciat.261
  4. -> “Banii ăștia vin din taxele pe care statul le pune oamenilor și companiilor.”
    -> Corect este: banii astia VIN SI DIN … nu numai din …

    -> Ca Statul sa functioneze are nevoie ca Statul insusi sa fie productiv.
    -> Atata timp cat Statul nu este efficient cu el insusi, poti sa pui cate taxe si impozite doresti caci nu va functiona nimic

    -> Statul trebuie sa-si schimbe mentalitatea in ceea ce priveste FURTUL.
    -> Daca acum politica este de a te mufa la conducta cu bani publici nefacand aproape nimic in afara de a suge, mentalitatea trebuie schimbata.
    Mobilizeaza-te un pic pentru urmatorii 15 – 20 de ani si aplica 2 chestiuni simple:

    1. FURA la procent de pana in 5%
    2. NU mai pune la conducerea „Fabricilor” de Stat toate pilele si c*urvele”, pune oameni competenti care sa eficientizeze si sa puna pe profit acele Institutii, apoi ia-le bir 5% din profit pe care sa-l redirectionezi catre o ICP (Institutia Cu***rvelor si Pilelor) unde sa angajezi sa nu faca nimic pe cine vrei tu dar pe salarii la nivelul salariilor generale … le mai dai bonus un iPhone din cand in cand si o Excursie si aia e …

    Si sa vedeti cum incepe Statul sa functioneze!

    Comentariu apreciat.4314
    • sa fie bine ca sa nu fie rau! companiile de stat care produc profit sunt doar cele care exploateaza resurse naturale si agregate energetice mostenite, profitand ca au crescut preturile. in niciun scenariu realizabil pe termen lung, politicul nu o sa le administreze pe criterii de competenta. oricum, taxarea produce peste 90% din veniturile bugetului consolidat.

      221
  5. Asta e un an in care vin dezastrele, similar cu 2020 cand a aparut Covid. Numa ca e vorba de proteste, razboaie ici-colo, inchideri de firme si somaj marit. Noi la firma avem deja 2 clienti care au mai amanat inceperea unor proiecte cu 6 luni, 2 branduri auto.

    Comentariu apreciat.376
  6. Am mai citit undeva o informatie interesanta : Romania mai ia coco de la UE pana prin 2030. Ce facem p-orma? Traim din birurle puse pe ce-am construit. Daca am construit…

    Auzi ce zice: ”

    Pentru ca, incepand cu 2026, robinetul finantarilor din partea UE se va inchide. Motivul este simplu si usor de anticipat: finantarea noilor aspiranti la statutul de membru al UE si, mai ales, finantarea efortului de reconstructie al Ucrainei. Suma necesara reconstructiei, estimata la peste 500 de miliarde de dolari, va fi asigurata intr-o buna masura de UE si SUA.

    Asta va face ca, cel mai probabil, si Romania, alaturi de celelalte state membre, sa devina un contributor net la bugetul UE. Din acel moment, dezvoltarea Romaniei va fi finantata in primul rand din resurse interne. Va fi o schimbare totala de paradigma, o resetare a modului in care a fost finantata dezvoltarea din ultimele decenii ale Romaniei. Iar daca dorit sa aflati cum ar fi aratat Romania fara aceste finantari masive, este suficient sa priviti la dezvoltarea si nivelul de trai al tarilor din regiune care nu sunt membre ale UE.”

    https://cursdeguvernare.ro/radu-craciun-romania-se-apropie-de-marea-resetare-fonduri-ue-decretei-pensii.html

    Indecis. Tu ce zici?2617
    • Pe urma incepe sa ii dea inapoi pentru proiectele facute la misto.

      Comentariu apreciat.250
    • Finanțarea reconstrucției Ucrainei ae va face in primul rand din cele 300 miliarde rusesti înghețate in bancile occidentale. Pe urma o sa fie fel si fel de scheme financiare pe 50 de ani bonduri obligatiuni etc etc care se vor bate si umfla ca frisca europenii nu vor plăti mai nimic. Dar revenind Romania este in rahat mare trebuie schimbate rotile din mers si politicienii nu vor ca doar nu au vrut niciodată

      Indecis. Tu ce zici?1515
    • @Nicu – nu am idee de politici europene si internationale insa ma indoiesc ca poti lua banii unui stat asa usor. Sa ii blochezi intr-o banca da, sa ii iei efectiv atunci cand tu nu esti parte din conflict nu prea vad pe ce baza reala ai face asta.

      715
    • @cd

      Cât % au fost folosite?
      Da da, înțeleg, avem & am avut acces la bani, dar, cât am cheltuit/absorbit?

      Eu am înțeles mereu că asta a fost o problemă comunicațională: România are acces la bani europeni, corect da’, bani europeni pe care nu le absoarbe pentru că e mai greu/imposibil să furi.

      Vreau să știu cum va suna asta: „Doamnelor & domnilor, am avut acces la bani dar nu i-am absorbit aproape deloc.”

      Și cu PNRR la fel a fost situația. De ce?
      Ce o să-și închipuie dacă România refuză să absoarbă fonduri, că vor avea pe „masa negocierilor” (dacă s-o ivi situația)?

      160
    • „Cât % au fost folosite?
      Da da, înțeleg, avem & am avut acces la bani, dar, cât am cheltuit/absorbit?”

      În perioada 1 ianuarie 2007-30 noiembrie 2022, fondurile absorbite de România au fost 79,985 de miliarde de euro, iar România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 26,458 miliarde de euro. Rezultat net: 53,527 miliarde de euro

      Pentru 2020-2028 vor fi, fara doar si poate, alte cateva zeci de miliarde de euro, undeva spre 40 de miliarde de euro, o estimare bruta (10 miliarde PNRR, nu cred ca putem mai mult, restul fonduri structurale).

      Chiar si asa si suntem cu deficitul bugetar la 7% din PIB, adica la limita de a nu mai gasi finantare la dobanzi rezonabile. Gandeste cum ar fi si fara banii aia.

      200
    • @phaff : Suntem experti in a explica de ce nu s-a facut.
      De exemplu eu iti pot da 10 explicatii extrem de pertinente pentru care in loc sa fac un mediaplan scriu acest comentariu.

      O activitate complet inutila de altfel in economia vietii mele, a familiei, a finantelor, etc.
      Revenind : Ce se va intampla cand ne intreaba UE de ce nu am aborbit : o sa existe o explicatie. Pe care UE o sa o inghita fix ca un profesor harsait care da din mana a lehamite cand aude a 10-a oara explicatia cu cainele care a mancat tema. Si o sa ne treaca clasa de milă, de silă cu un șase chinuit.

      230
  7. Eu plătesc jumate din salariu ca taxe către stat.
    Pe banii ăștia se bat 10 firme de partid.

    Muie PSDNL.

    Comentariu apreciat.972
    • nu. plătești 50% din salariu, apoi TVA, impozit pe casă, impozit pe mașină, acciza la benzină, taxa pe scaun, subvenția la gaze, subvenția la apă…

    • Dar nu se bat deloc, par sa se inteleaga foarte bine.

      Comentariu apreciat.1090
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 897
    • „wrong, plateste angajatorul. Banii pe care „ii iei in mana” reprezinta valoarea muncii tale. Cand ceri bani la angajare, zici brut sau net?”

      @punKreas – cel mai probabil faci parte din cei care reusesc sa supravietuiasca in perioada asta, dar nu prea inteleg ei cum; probabil chiar si bugetar.

      Indiferent ce ceri tu brut/net – angajatorul intelege cazul de „special/habarnist” si bugeteaza brutul + inca ceva acolo. Suma aia este rezultatul muncii unei persoane. Ca altfel nu are de unde o firma privata sa sustina statul roman cu bani; Fa acest exercitiu de gandire ca pentru 99.9% din populatie banii se produc muncind nu cu tiparnița.

      Din banii aia pe care tu zici ca-i plateste angajatorul pentru tine, din banii aia se platesc cheltuielile medicale (medica familie, urgente la stat, interventii urgente, etc.), infrastructura statului (bugetarii, militia, cred ca ai prins ideea).

      Bugetarii nu au cum sa sustina ei statul sau pe restul populatiei, (cum se dau multi loviti pe tema asta – ca si ei platesc contributii …)

      Comentariu apreciat.387
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 750
    • „wrong, plateste angajatorul. Banii pe care „ii iei in mana” reprezinta valoarea muncii tale. Cand ceri bani la angajare, zici brut sau net?”

      Hai sa gandim babeste. Eu fac o treaba pentru patron. El zice: mosule, e bine, ai produs pentru firma mea 1500 de euro, 500 de euro vin la mine, sa fac profit, 1000 de euro merg la tine.

      Este evident ca orice e dispus sa puna patronul pe masa este munca ta, bani ramasi dupa ce patronul a pastrat o parte. TOTI banii pe care ii pune pe masa, ca nu exista patron tampit sa aduca bani de acasa, sa te plateasca.

      Ce tot o ametesti cu brut si net? Toate cheltuiala salariala a unei companii cu un salariat vine din banii produsi de angajat. Si din asta, statul ia azi 42-43%. Si maine se pare ca statul vrea si mai mult: se discuta deja de cresterea impozitului pe venit de la 10% la 16% sau de renuntarea la cota unica, cu cresteri consistente de taxe pentru cei cu salariul peste media pe economie.

      183
    • @silicon_v

      Din ăia 500 de euro nu cred că e neaparat profit, poate doar dacă e firmă de stat sau ceva, altfel din ăia 500 euro trebuie plătite utilaje, sediu, curent, gaz, și alte costuri.

      Faptul că noi avem patroni hapsâni în horeca cu Q7 și alte cele nu înseamnă că în toate firmele e la fel.

      142
    • „Ce tot o ametesti cu brut si net?” Pai despre asta e discutia :))

      Daca maine toti angajatii ar primi brutul pe card, cred ca jumatate nu o sa plateasca nimic, iar unii o sa plateasca fie CASS, fie CAS si foarte putini ambele. Si foarte de acord, doar statul e cel mai ineficient manager.
      E adevarat ca daca nu ii ai la tine, nu simti la fel ca platesti la stat.

      1313
    • punkreas, pune problema altfel: daca de maine se mareste impozitul de la 16% la 30% , angajatorul e obligat sa vina cu diferenta de bani sau angajatul sufera si i se imputa diferenta de impozit? Deci cine plateste brutul?

      100
    • *Deci cine plateste din brut?

      30
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 833
    • Știi că se plătesc accize și pentru curentul electric, da?

      Comentariu apreciat.392
    • @Alunelu – ideea era ca niste venituri scad (cele din accizele pe combustibil) nu ca raman constante (ca cele din consumul de energie) cu toate ca si aici privatii (cei ce si-au montat fotovoltaice) incep sa conteze in ecuatie ;-).

      27
    • Pai sa plateasca accize si cei care nu poseda masini! Ce este bataia asta de joc? Intai sa platim pensiile speciale, salariile si sporurile si bani de vacanta si tot ce li se mai scoala la toti frecangiii de la stat, si dupa aia mai stam de vorba! Si sa nu uitam de taxa pentru HORECA pe care sa o plateasca orice roman care pleaca in concediu in strainatate!

      192
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1852
    • Ia de plătește dublu RCA.
      Ia de plătește îngrășământul de patru ori pe atât.
      Ia de plătește rată mai mare la leasing.
      Ia de stai la coadă în vamă, în port.
      Ia de vinde la preț de dumping că nu avem unde să îți luăm și ție marfa.
      Ia de plătește sănătate la tichetele de masă.

      Ia uite la el ce nesimțit, s-a supărat de la niște tichete de masă. Ce scârțar. Voi vreți să nu funcționeze sistemul de sănătate, vă gândiți numai la voi.

      Dacă aș lucra pentru o agenție străină clar aș da o șpagă să pun impozit și pe concediile medicale.
      Sau să plătiți RCA din banii de reparație a mașinii.
      Sau asigurare de viață din ajutorul de înmormântare.

      Comentariu apreciat.526
    • Se plătește impozit 10% pentu concediul medical începând de anul acesta :P , pe ce lume trăiești?

      135
    • @pixel

      În Ungaria sau Austria nu îs aceleași probleme ?

      98
    • @Daniel pe logica ta Austria și Ungaria trebuiau să fie primele care protestau.
      Nu de alta, dar ungurii au TVA la 27% și cumpără mâncare de prin vecini și bulgarii tocmai au oprit la graniță toate camioanele care se îndreaptă către Austria. Fără săptămâna grecească la Aldi, fără bugasa, doar un șnițel coajă de copac, un gulaș talpă și un apfelștrudel crud.

      152
    • @pixel,

      Da boss, exact asta zic. La toți nii greu dar ăia nu protestează. De ce ? Pentru ca agenturile străine sunt active doar in tarile neprietene, gen Germania, Polonia, noi etc.

      320
    • 30 de ani și tovarășii sunt încă printre noi…

      În pandemie ăia care lucrau la stat toți ziceau că sunt zvonuri de un vaccin secret care nu se dă la populație doar la elite, și se va da doar mai târziu.

      Apoi după ce au apărut vaccinurile, n-au fost bune, că de fapt să vezi, vaccinul nu e ăla bun.

      Și vorbesc de oameni cu mastere, în instituții de forță, ba una era chiar la DSP și îmi povesteau prietenii ce aberații le zicea, noaptea minții nu altceva.

      167
    • Ce treaba ai tu cu „economiile” lor ? Vrei sa le iei ce au economisit ? Parca ai fi Stalin in ’33 cand a confiscat granele de la tarani pe motiv ca nu le-au vandut la pret de nimic.

      10
  10. Mi se pare mie sau domnul Petcu cam instiga populatia? Ce sa mai zic de defaimarea ca politicienii fura..

    Indecis. Tu ce zici?267
  11. 17 ianuarie si e doar inceputul!
    Ce o sa ne mai distram anul acesta.

    Hai baieti sa votam PSD+AUR+Sosoaca si sa ne distram inca 4 ani.
    Nu ne invadeaza rusii, sunt destui tembeli care sa distruga tara fara ca rusii sa traga un glont.
    I-am enumerat deja.

    Sa recapitulam:
    – IT l-au futut – taxe mai mari
    – agricultura e muita – importuri din Ucraina
    – constructiile is duse pe pula – dobanzi mai mari
    – judecatorii cer salarii colosale si sa fie platite din urma – vreo cateva miliarde de euro
    – Germania a facut gripa, sa vezi ce muci ne facem noi => scaderea productiei industriale
    – pensii peste pensii speciale – Danilet manca-i-as gura lui de luptator rockerist ce e el pensionar special, ca si generalul procuror ce a scris volumele despre Revolutie, alt pensionar special
    – educatia e in corzi => alte greve
    – sanatatea e in faliment – ducem de toate la spital, platim 5 milioane cotizatii dar beneficiaza 19 milioane
    – totul, dar absolut totul e mai scump ca in anii trecuti
    Mai adaugati si voi.
    Pe termen lung, pana in 2030, ies decreteii la pensii. Atunci sa vezi ce de pensii avem de platit, sa vezi cum scad incasarile din TVA si din impozite…

    USR a fost primul partid ridicat pe val de furie.
    AUR a fost preluat de valul de furie.
    Pe ambele le-au infiltrat si le-au decredibilizat.
    Dar valul de furie ramane!
    S-a prins lumea ca Simion si Sosoaca sunt papagali. Si USR sunt la fel de papagali.
    Vom fierbe in furie in urmatorii ani.
    30+ de ani imbecilitate nu se rezolva intr-o zi.

    Comentariu apreciat.4317
    • @Necris

      Cei care vor fierbe de nervi se duc săptămânal/lunar/anual la biserici, cu frica de doamne-doamne în tiroidă.

      Cei care vor fierbe vor înjura, blestema, scrie acatiste și-și vor înrăutăți sănătatea mintală uitându-se la TV & pe internet.

      Cei care vor fierbe, nu vor face mai mult de ce îi blochează frica… Frică de poliție, magistrați, dosare penale, închisoare, moarte, de soarta membrilor din familie dacă ei pățesc ceva.

      Atât, atât de simplu.
      Și ca să-ți dovedesc: Tu ce faci? Câte ziduri ai sărit pe proprietatea vilelor, caselor de vacanță ș.a.?

      54
    • Io mǎ gândesc cǎ partidul lui Dǎnuț Andruş (Partidul Alianța Antreprenorilor şi Agricultorilor),unul dintre principali lideri ai protestelor fermierilor va creşte puțin dar e greu de zis. Are aceiaşi platformǎ ca AUR sau Sosoacǎ şi e practic doar “Partidul Pensionarilor/Automobiliştilor dar pentru fermieri”-singura diferențǎ e cǎ se considerǎ ADEVǍRATUL PARTID ANTI SISTEM pentru cǎ nu e în parlament şi prin urmare e pur în viziunea lor anti politicǎ.

      Dar na,nu e exclus,ca în Olanda,sǎ ajungǎ o forțǎ realǎ din punct de vedere politic dar e foarte greu-Olanda are pragul electoral de 0,66%,aproape orice partid poate intra acolo în parlament. România are pragul de 5%.

      10
  12. pe rand:

    * la medici le-au redus tarifele cand toate cheltuielile au crescut + inflatie;

    * la transportatori au dus RCA pana la cer in timp ce ASFeul joaca niste salarii colosale. BTW, prieten in UK plateste RCA la 3.0 diesel mai mic ca un RCA de Romania la 1.8

    * fermierii: la fel ca la medici toate s-au scumpit iar preturile la grane sunt jos din cauza Ucrainei ?

    206
  13. Aer, va rog, am nevoie de aer. 33 de comentarii si inca nimeni nu s-a plans de USR, ca ei sunt de vina, ca bula noastra, ca-s toti la fel…

    207
  14. Scribii de familie sa ne mai lase, munca lor.poate fi facuta de un AI. De fapt are trebui sa pot lua direct trimitere la medici adevarati, specialisti, de pe siteul CNAS, nu sa mai trec pe la un scrib intermediar inutil

    Indecis. Tu ce zici?1227
    • Aberezi grav. AI-ul mai are mult și bine, singura metodă prin care un AI va putea da diagnostice apropiate de un medic va fi atunci când îți bagă vreo 10 sonde-n fund și alea monitorizează pe-acolo o perioadă minimă ce se-ntâmplă, ca să poată avea niște informații cât de cât pertinente pe baza cărora să-ți dea ceva rezonabil.

      Dar…apoi urlăm că vine billishor gheitz cu cip-urile.

      Auzisem la radio că primesc undeva la 40 lei brut per consultație, și sunt limitați la 24 de consultații pe zi, realist vorbind media e la 15. Și din banii ăia trebuie plătit tot, salariu asistente, materiale, etc.

      Acuma nu te supăra dar eu sunt unu din ăia care cred că medicii totuși sunt printre categoria celor care ar trebui plătiți bine într-o societate. E o responsabilitate mai mare totuși, sunt niște mize mai mari, ai efecte macro când vine vorba de o populație sănătoasă/productivă, șamd. Pensionarii noștrii toți sunt cu punga de medicamente, pensionarii din vest îi văd la 80 de ani turiști prin locuri unde un român de 40 de ani n-are condiția fizică să se plimbe.

      E ca și ăia din învățământ care pregătesc următoarea generație de cetățeni, sunt niște salarii penibile care atrag doar leprele. Da, știu, și acolo trebuie reformă, trebuie intrat un pic în ei și puse niște reguli clare, dar așa, privind macro lucrurile, de ceea ce fac ăia depinde viitorul unei națiuni, că nu toți vor merge la facultate ca să mai salvezi dintre ei acolo.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • Haha, lasa-ma cu AI-ul. A vrut un coleg sa isi laude iphone-ul si a vrut sa-mi trimita o parola pe whatsapp extragand textul din poza.
      El a zis sa nu verific, eu am verificat: evident ca in loc de 5 trecuse S

      105
  15. Completare:
    Nu aveți idee câte scheme de ajutor – la Firme, există, pe fonduri UE. A se vedea Monitorul Oficial.
    Și nu aveți idee cât se fură pe proiecte cu fonduri UE.
    Alea cu componenta de… Consultanță.
    Știe Yserey.
    Detaliați, care cunoașteți, cazul Birna.

    Indecis. Tu ce zici?1425
  16. Mda
    Adaugati faptul ca dodv legidlativ costul inceperii unei afaceri ce produce ceva palpabil (nu servicii) este intre mare si urias.
    Costul aducerii utilitatilor si drumurile sunt infernal de mari, ca sa nu mai zic de cele N obstacole birocratice.

    Am un prieten cu bani care si-a deschis un centru de echitatie in bordul Bucurestiului.
    Initial cumparase teren in camp, dar pur si simplu a fost imposibil dpdv legal sa faca ceva de la 0.
    A cumparat o fosta ferma de vaci, cu totul daramat, dar care aaprea pe cadastru ca Ferma, avea mini trafo pe teren si de restul s-a ocupat el.
    A ras totul si a costruit de la 0 un centru modern.
    Ideea era ca acel “spatiu” avea deja toate aprobarile din vechime.
    E vechea problema legislatia moderna ce se aplica afacerilor noi, insa nu si celor vechi.

    202
  17. Inainte de orice afirmatie de genul asta trebuie sa stiu CAT se fura de catre politicieni din banii publici. Fara cifra asta, orice discutie este degeaba.
    Cifrele importante pe care le stim sunt PIB-ul ~350-400 miliarde Euro si evaziunea fiscala ~20 miliarde euro.
    Cat fura politicienii? Vreau sa vad cifra asta, pentru ca imi e greu sa cred ca cu atatea ONG-uri care tipa ca este coruptie nu a facut cineva calculul pana acum.

    151
    • 25% furat outright, 25% pierduți din cauza incompetenței.

    • am tupeul sa afirm ca s-a pierdut mai mult din cauza prostiei decat s-a furat.

      163
    • Bine, Vali, asa din burta pot sa bag si eu niste cifre la plezneala. Am pretentii si asteptari de la oamenii care vor sa respecte regulile, mai ales cand se erijeaza in lideri si formatori de opinie, altfel suntem la nivelul de flateartheri.
      Cei care nu isi infrang adversarii intr-un mod corect, nu se vor comporta corect nici cand vor fi la conducere.

      @dady Asta cred si eu. Problema la noi nu este ca se fura, pentru ca se fura peste tot si tot reusesc sa faca lucruri bune, ci ca suntem prosti si avem mentalitate de sluga la boier.

      97
    • @Motociclist – ai studiu de caz Autostrada Transilvania (pe numele ei de fata Bechtel).
      S-a plecat de la 1 miliard de euro pentru constructie la cheie in primul contract.
      20 de ani mai tarziu inca nu e gata si a costat deja 10 miliarde de euro.
      Pentru ca fiecare guvern care a venit a vrut spaga de minim 10% din contract, altfel nu aprobau platile pentru sectoarele deja terminate. Asa ca s-au semnat o gramada de acte aditionale, s-a schimbat contractul (mai tii minte fazele cu Sova care spunea ca s-a pierdut), s-a schimbat contractorul (a plecat Bechtel au venit diverse alte firme fiecare pe sectiunea ei ca sa se poata negocia mai usor spaga), samd.
      La modul realist probabil ca undeva intre 2-3 miliarde a fost costul autostrazii (incluzand inflatia pentru materiale si schimbat solutiile constructive idioate).
      Restul? Nu pot sa spun ca intra la defaimare ;)

      190
    • @Marius Corect! Dar cred ca afacerea Bechtel este un caz special si nu putem sa extrapolam niste cifre relevante pornind de la el. Si, sa nu uitam, contractul cu Bechtel a fost de la inceput parte spaga pe care am dat-o (de prosti ce suntem) pentru NATO.

      616
  18. Adevarul e ca rezolvarea furturilor nu ar regla dezechilibrele noastre macro economice. Aparatul bugetar si pensiile nu pot fi sustinute la ora actuala din ce producem. Asta este cruntul adevar si e grav si nu se va putea continua asa. Uita-te la fermierii ce apar pe facebook, tic tok, etc. Oameni simpli, imbracat simplu, au 40-50 si par de 60 de la soare si vant. Nu imi par a oameni ce conduc mercedes-uri inmatriculate pe bunica. Cel mai bun citat: „guvernul Ciolacu, PSD și PNL nu au cum să le spună oamenilor că farfuria goală de sub nasul lor este, de fapt, plină”.

    193
  19. La fermieri sa zicem ca e mai greu de facut imparteala, la politisti, la profesori, la plm… dar la SANATATE unde fiecare plateste cota parte din orice venit, salariu/srl/pfa/etc, e absolut aberant ca nu sunt bani si nu avem spitale si servicii de calitate.

    Sunt zeci de mii de angajati care platesc cass din salariu si in plus cass pe activitati independente. Sau pensionari care platesc cass din pensie, cass pe salariu si cass pe PFA, toate adunate!
    UNDE SUNT BANII ASTIA??

    230
    • Tu platesti x unitati, lucrate in y ore, la rigoarea z.

      Privilegiatul primeste x mult mai mare decat merita, face multa risipa, mai si fura, dar cand lucreaza, y si z sunt poate la 20%.

      70
    • poate ca banii se duc prima data la buget si apoi se distribuie , o fi asta cauza?

      00
  20. Dau câteva exemple din vecinătatea locuinței :
    – bugetar MAE, membru PNL, indemnizație anuală de peste 100 000 dolari, ca angajat într-o ambasada a noastră într-o țară de mana a doua
    – cuplu de polițiști tineri (în jur de 30 ani), schimba anual mașini străine (sh-uri e drept, dar eu zic că sunt pe la 15 000 euro bucata)
    – furnizor de consumabile la spital (nevasta-sa cred că e doctor pe acolo) : după ce mașini schimba și asta la 2 ani, ii merge foarte bine
    – ‘service’ auto, al unor suedeji care au fost pe la ‘facultate’, unde se fac că repară mașini înmatriculate pe boschetari, drogatito etc; cică au combinație cu inspectorii de daune de la asiguratori; la fel , după ce mașini schimba (ei la juma de an), le merge cel mai bine; X7, S, șeptari,Porsche
    Cam asta e romanika celor care nu sunt ‘fraieri’….

    202
  21. de maine ies si prostituatele in strada :D

  22. Eu zic că doar AUR ne mai salvează.

    514
    • AUR ne ingroapa, sunt prosti de bubie.

      42
    • Eu zic să le dăm o șansă, poate nu sunt ce par a fi de la distanță. Cum a fost cu Trump, toată lumea zicea că e un samsar mai spălat așa și s-a dovedit cel mai bun președinte din istoria US.

      Nu mai fiți cârnați bă.

      712
    • NOU
      #100

      Nu ne salveaza dar o ciuma merita sa vina din cand in cand.

      53
  23. Pot asigura si traducerea, daca e nevoie:

    Sueldo bruto anual 30.000,0€
    Retenciones por IRPF 4.938,0€
    Cuotas a la Seg. Social 1.905,0€
    Sueldo neto anual 23.157,0€
    Sueldo neto mensual (12 pagas) 1.929,8€

    Deci brut de 2500, net de 1929. Diferenta de 571 euro sunt taxele pe salariu in Spania.

    Aproximativ 23%.

    In Romania e mai mult de dublu.

    Ce primim noi de 48% taxe din partea statului, in afara de MUIE ?

    Pentru ce cacat platim 10% CASS, cand mergem de 2 ori in 10 ani la medicul de familie pentru o gripa ?

    Pe ce cacat se duc 25% din tot ce castigam, iar cand iesim la pensie primim nici macar o treime din cat castigam inainte ?

    Ba Ciolacu, auzi ba MUISTULE, cere-i ba IP-ul meu lui Vali, sa vin sa fac panarama si la televizor, futu-ti cristosii ma-tii de gras basit, incompetent si mincinos !!

    212
  24. eu ma intreb doar cum se face ca protesteaza fix cele mai putin performante categorii profesionale din romania si care functioneaza aproape exclusiv pe baza de evaziunie, furt, coruptie?

    probabil ca ceilalti sunt la munca sa aiba de unde plati astora caodurile electrorale….

    37

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube