Ieri primarul Capitalei a ieșit să spună că e atacat de unii care vor să construiască clădiri în Centrul Vechi.
Primarul general al Capitalei avertizează că prefectul Bucureștiului l-a amenințat că mâine, 6 februarie, va ataca în Justiție reglementarea de urbanism a întregii zone istorice. Dacă prefectul Toni Greblă va face așa ceva, toți speculatorii imobiliari vor putea construi blocuri între case și orice proprietar de imobil istoric va putea demola construcții valoroase pentru patrimoniu, atrage atenția Nicușor Dan. (sursa)
OK. Ați fost pe zi în Centrul Vechi din Capitală? Că eu am cam fost, și e demolabil. Clădiri jegoase, clădiri dărâmate, abandonate și tot așa. De 20 de ani se vorbește de chestii și nu se face nimic, dar consensul general este că trebuie salvat. Când? Deceniul ăsta?
Că despre asta e vorba. Nu salvăm, nu construim, nu facem nimic. Oral, suntem teribil de îngrijorați. Și știu ce zic de fiecare dată când e să facă ceva. Nu știm ale cui sunt clădirile. Latră asta pe gură și gata, s-au spălat pe mâini. Pentru că nu se poate afla ale cui sunt, e un mister păzit de SRI și masonerie. Nu contează ale cui sunt, dacă nu a venit să le ia în posesie în 10 ani, că nu vrea, să se vândă cui le vrea pe 1 leu, cu condiția să le restaureze. Ca la italieni.
Bucureștiul, singurul oraș care are centrul vechi praf. Până și Codlea e mai frumoasă. Codlea. De Râșnov nu mai zic.
Ce să consolidezi la coșmeliile alea, unde cimentul s-a deteriorat vizibil și la primul cutremur mai răsărit nu vei știi dacă acolo a fost clădire sau curtea fabricii de cărămizi. Demolat și făcut altele. Du-te pe străzile din spate să vezi fisuri în ziduri de strecori pumnul.
Lasa ca vine Firea din nou la Primarie si se va construi in voie
faptul ca NU sunt consolidate inca nu inseamna ca trebuie demolate ci grabit procesul de refacere/reorganizare, etc
faptul ca PMB pana la Nicu Sordan a bagat bani in Iepurasi de Paste nu inseamna ca Centrul Vechi trebuie demolat
faptul ca nu s-a facut nimic pentru ca e pe baza de multi bani, strategie si multa munca nu inseamna ca trebuie sa razi totul de pe fata pamantului
*acelasi lucru se intampla si in zona Parcului Ioanid unde incep sa se construiasca blocuri moderne inalte pe strazi inguste intr o zona absolut inca superba
pe acest pricipiu trebuia demolat acum 15-20 de ani si Ateneul Roman care era intr o stare deplorabila dpdv al rezistentei in special al cupolei si Cazinoul din Constanta!
@vlad oltean: in afara de cladirile alea facute cu cap la inceput de anii 1900 (banca nationala, aia unde e bcr si inca cateva) nimic de acolo nu merita salvat. Un buldozer sa curete tot si sa refaca de la zero eventual cam in acelasi stil arhitectonic ar fi o treaba.
Centrul vechi se poate reconstrui. Au fost orase bombardate si reconstruite cu arhitectura veche.
@V
Bukale nu e Dresda…
Evident ca se poate. E greu sa ti iau in serios parerea cand tu crezi ca betonul e ciment;)
Beton, Marine.
Betonul e făcut din ciment și agregate. Cel care se deteriorează este cimentul…
@Marinel: ce vor ăștia nu e sa fii lăsat sa demolezi si sa reconstruiesti ci sa demolezi si sa construiesti acolo in ce stil vrea pla ta, si cu înălțime mai mare. ca na, sunt proprietor și am voie sa fac ce vreau eu cu proprietatea mea.
numai ca nu e chiar asa. demoleaza si reconstruieste cel putin fatada identic cu ce era inainte. nu depasi inaltimea zonei. da, e foarte eficient sa cumperi cladiri in zona 0 si sa faci 1 mil de apartamente. dar facan asta ftzi zona ireversibil. nu se mai poate numi zona istorica/centru vechi/cacat.
vrei casa acolo, frumos! iti asumi ca dacă ai luat o casa cu 2 etaje o demolezi si faci o casa moderna cu doua etaje, respectând strict pozele istorice pentru fatada. nu vii cu pretenții de bloc 4+ 50 retrase, plus idei de modernizare a fațadei. este centru istoric/vechi!
Se vorbea că ar fi o tactică, le lasă să pice și apoi vor constitui ceva în locul acelei clădiri.
Iar asta se întâmplă des, au existat multe planuri de demolare a clădirii, cu excepția fațadei, și apoi, deloc surprinzător, s-a constatat că nu mai pot face nimic.
Iar la o adiere de vânt a picat și fațada.
Cel mai recent caz care-mi vine în minte e cu clădirea de la Perla (Dorobanți colț cu Iacu de Hunedoara).
Trebuie să ai minim 8 metri dechidere la stradă ca să poți construi măcar un WC. Altfel rămîne parc…
In acelasi timp ar trebui si putina curatenie in sistemul de restituiri – daca Nea Ion a depus un dosar si dupa 1-3-5 ani nu s-a solutionat toti care erau in functie in decursul acelui timp la inchisoare, direct.
Nu de alta, insa sunt mult prea multe cazuri unde nea Ion nu isi poate primi terenul dupa 5-10-20 de ani, Becali (sau altul) cumpara drepturile litigioase pentru 5-10% si in mai putin de 6 luni totul se rezolva frumos si eventual terenul este evaluat de cateva ori in plus fata de ce valoreaza azi si i se vireaza banii in cont. Pura coincidenta, desigur.
evident ca e o tactica, nu poti zice pe fata ca nu vrei sa restaurezi. Nu ca nu e de unde, exista o gramada de bani europeni, fonduri UE, UNESCO, culturale, etc, care se pot accesa, doar ca na, nu e profit pentru proprietarii de acum, autoritatilor le e greu sa puna ceva in buzunarul propriu.
E mai profitabil sa ascunzi proprietarii ca sa se poata face ca ploua, sa mai pui o piedica legislativa, ca da, o sa pice de la sine, poate vine si un cutremur ceva. E ok, all good.
„dar consensul general este că trebuie salvat. Când?” Cand nu mai ung imobiliarii administratia si proprietarii. Cand administratia nu se va mai lasa unsa …. adica probabil niciodata.
Daca vrei sa salvezi centrul, proprietarii nu sunt de gasit. Daca ai niste bani de investit, ii investesti in primul rand sa pui bete in roate oricarui alt plan.
Asa ca da, punctul critic a trecut demult, poate e mai ok de bagat picioarele si sa zicem ca aia au castigat si sa-i lasam sa faca ce vor prin centru, ca sigur o sa fie ok.
Comentariu nepopular: un cutremur rezolva aceasta problema si creaza unele noi.
Dpdv legislativ e un cosmar acolo.
Ai fost marcat de ala din Turcia de azi dimineata. Filmuleț dintre daramaturi: https://www.reddit.com/r/ThatsInsane/comments/10uuun7/there_was_just_a_very_powerful_earthquake_in/?utm_source=share&utm_medium=mweb
Pai si la noi va fi la fel. E doar o chestie de timp.
Cand, nu daca!
Sunt exemple bune si multe in zona: libraria Carturesti Carusel, Hotel Europa Royale, Hotel Palace, noul Hilton colt cu BNR care au pastrat fatada, sunt multe hoteluri mari si mici nou aparute.
As fi de acord sa demoleze dar cladirile noi sa respecte arhitectura zonei. Case cu fatade in stil vechi dar cu toate beneficiile unei cladiri moderne.
Putea s-o zica Nicu Șordan, dar n-a zis-o : cladirile noi sa respecte arhitectura zonei. Argumentul lui a fost ca se vor construi blocuri intre case. Interesant.
Pentru ca isotoria ne-a aratat ca asa se construieste . Blocuri in zone de case.
Istoria ne-a aratat si ca va creste infractionalitatea daca se repara casele vechi si vin locatari noi. O sa fie sigur mai multe furturi si intrari prin efractie. Atunci facem parcuri? Nu ca o sa fie violuri dupa caderea noptii.
Mai bine nu facem nimic.
Da-le voie astora sa construiasca in centrul vechi cu respectarea arhitecturii zonei si o sa vezi ce strutocamile cu pedale vor rasari.
E centrul vechi. E un focar de infectie de zeci de ani.
Pe de alta parte Inspectorii primariei ce au de pazit ZILNIC cand se construieste o cladire noua? Sa nu se construiasca blocuri cand proiectul e pentru case.
Ma bosulean, da este focar de infecție. Dar se datorează și infectilor care petrec pe acolo! Și nu vorbesc de străinii care vizitează centrul și de mioritici. Du-te vara, într-o dimineață și vezi ce dezastru lăsăm acolo după petreceri. Dacă mergem la Viena sau Praga, primul lucru pe care îl face romanu e sa caute cos de gunoi, sa dea impresia ca e civilizat. Ca ia uite ce frumos face ăștia aicisa! La noi sunt corupți și nu facem asa frumos. Și nici nu aterizează bine în România și deșartă sacul cu gunoi în centru. Sa strângă gunoierii, ca daia ii plătesc în fiecare luna.
Opinie personala a unuia care mergea prin anii 90 sa mănânce mici pe lipscani, da, centrul vechi s_a schimbat destul de mult în bine. Mai este mult de lucru, dar este o schimbare
„E centrul vechi. E un focar de infectie de zeci de ani.”
Poate multi nu inteleg. Sau se fac ca nu inteleg. Si ii dau inainte cu centrul vechi, ca e o mizerie, ca oricum e de demolat, ca nicu sordan si asa mai departe.
Exista aproape 100 de zone protejate in Bucuresti, zone cu parcuri, vile interbelice, bulevarde, monumente, chestii. Aproape toata zona respirabila a Bucurestiului. Ia uite o lista la prima strigare, ca nu e completa: Bulevardele si strazile Carol, Kogălniceanu, Dorobanti, Aviatorilor, Kiseleff, Calea Victoriei, C.A. Rosetti – Maria Rosetti – Popa Petre, Jean-Louis Calderon – Polonă, Mintuleasa, gradina Icoanei, Parcelarea Cotroceni, Domenii, Agronomie – Complex Sportiv Tineretului, Palatul Cotroceni, Dealul Mitropoliei, Parcul Cişmigiu, Parcul Carol, Parcul Herăstrău, Gradina Botanică si asa mai departe.
Va dati balesc baietilor veseli de la One United Properties la zonele astea? Au reusit oricum sa bage destule tzepe chiar si asa in ultimii 20 de ani, cu tot regulamentul existent. Pentru ca au uns in draci unde a trebuit. Va dati seama cum ar fi daca toate ar fi la liber, conform PUZ-ului general?
Sau crede cineva in mod sincer ca l-a lovit brusc grija pe prefectul Grebla cum ca un regulament adoptat acum 22 de ani e „ilegal”?
În sfârșit primarul general e iar pe felie! Salvatul de dărăpănături istorice e singurul lucru la care se pricepe. Din păcate, hienele pnl s-au lepădat de el deja, deci va duce singur o luptă crâncenă pe subiectul Centrul Vechi, luptă care nu-i va mai permite să se ocupe și de restul problemelor din Capitalistan (nu că până acum ar fi făcut-o vreun pic!).
Cât despre vechiturile pline de polițiști din Centru, nu văd nicio pagubă dacă le dărâmă careva și face altceva peste ele.
Adevărul e că ciorile le scoți din cuib numai cînd pică de tot casa. Așa sint zeci de locuri și prin piața Griviței sau strada Oborului cu case naționalizate, în CT.
părerea ta e invalidată de realitate. că nu ți se pare ție frumos e doar invidie și pizmă. centrul vechi este frumos și s-au și consolidat clădiri. hai să zic și io, centrul ăla din brașov e un jeg, o pietonală aglomerată carteziană și clădiri plictisitoare, în afară de biserica aia neagră (care e și ea jegoasă btw) nu e nimic mișto
Uau. „Daca zici de rau de jucaria mea, zic si eu de a ta”. Ce argument de copil de 9 ani ai adus.
Flat , vezi că ai uitat sa incepi cu Dar hei, whataboutismul generatiei Z
Flat, ai omis sa adaugi ciuda, necaz, ranchiuna si pica la invidie si pizma.
Centrul vechi de la noi este o cocină. Asta pentru că probabil ăștia sunt si oamenii de la București, dacă doreau mai mult de la el atunci aveau mai mult. Dar asta le place. Cu asta simt ei cel mai bine, cu mizeria și nesiguranța de acolo.
Și da, este lejer demolabil, asta înainte de cutremur, că după ce vine ăla chiar nu vei mai avea ce să demolezi.
Ei, băieții deștepți încearcă și ei înainte că uite, zguduiala se tot lasă așteptată…
BogDan, din Cluj? Ca alora le pasa de ce se intampla in Bucuresti, in timp ce ei au cel mai nasol trafic din toata tara.
Legislatia curenta nu interzice nici demolarea si nici constructia, ci doar pune niste conditii in care se pot face acestea. Si asta e bine, daca avem in vedere ce idei au dezvoltatorii imobiliari, gen Maurer. PUZ-ul zonei spune in mare ca trebuie sa pastrezi arhitectura, sa nu schimbi destinatia spatiului si sa nu obturezi vizual celelalte cladiri. Ceea ce e de bun simt.
Exemple pozitive cu „se poate” au dat antevorbitorii mei.
Dar ce solemn suntem dimineata asta domnule Rumbu. Antevorbitori, nu? Dar hei.
Dacă ai știi ce belire de sculă te așteaptă cînd e să repari/consolidezi/renovezi o clădire de patrimoniu…
„Dacă ai știi ce belire de sculă te așteaptă cînd e să repari/consolidezi/renovezi o clădire de patrimoniu…”
Crezi ca e altfel in orice tara cu apa calda din lumea asta? Sau vrei sa traim vesnic in frumoasa lume fanariota in care traim de 300 de ani, in care regulile sunt dictate doar de marimea spagii?
Nu cred ca ai fost recent in centrul vechi in buc. Nu e la fel ca acum 10 ani dar s au facut investitii si consolidari….. am fost recent in centrul vechi in brasov si nu e mare diferenta intre bucuresti si brasov. Pe arterele principale in brasov arata ok dar pe alea laterale ( exemplu unde e bistro del arte de exemplu ) e ca in bucuresti acum 10 ani…..
Centrul nu e doar ‘centrul vechi’ unde sunt cârciumile alea…e toată zona Unirii și până la Victoriei, unde sunt multe străduțe cu case vechi, dar pe terenuri pe care au pus ochii de alde Maurer și alți suedeji, sa faca niște P+ fără număr…reshitentiale ‘da lucs’, la sute de mii bucata, nu ghetouri fara parcari și fără trotuare, cum fac fratii neacoita și baluta la margini de bucurestistan…superbisim…de aia e presiunea asta, și de abia așteaptă ăștia să se întoarcă tzoapa…
Păi problema e cu ”nu știm ale cui sunt”. Până nu se rezolvă, nu se poate face nimic.
După aceea, trebuie să existe o regelemntare clară, fără derogări: construiți ce vreți, dar păstrați/ reconstruiți fațadele cu valoare arhitecturală. Cele care nu au valoare să fie proiectate în așa fel încât să se încadreze în stil. Fără multe etaje. Și repet: fără derogări.
Vrea sa mai faca si Firea niste bani + Baluta si cine stie cati mai sunt in spate, acolo e de mancat bine daca se apuca sa faca blocuri, ciudat este ca pe vremea lui Fifi nu se forta atat de mult nota cu refacerea centrului vechi, acum il ataca pe Nicusor din toate directiile. Se pot reface cladirile alea dar cine stie ce costuri sunt si cate mai pot fi refacute, in afara de asta mai exista si proprietari care au dobandit alea prin metodele lor, aia nu au mai fost agitati ca sa le refaca, prefera mai mult sa-l loveasca pe Nicusor. Baluta si ISU dispar din ecuatie in momentul asta.
Pai Firea le dadea autorizatie la toti pe bani. Nicusor acumii pune sa demoleze ce au facut cu Firea. De acolo presiunea.
da, de la Madama se trage: „Principalii beneficiari sunt dezvoltatorii imobiliari care au primit în ultimii ani de la Primăria Capitalei în administrația Firea – autorizații care nu respectă prevederile PUZ-urilor pentru zonele protejate, aceste autorizații sunt atacate în instanță din acest motiv, iar construcțiile riscă să fie demolate.”
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26066610-analiza-intampla-daca-prefectul-toni-grebla-suspenda-planurile-urbanistice-care-protejeaza-vechiul-bucuresti-cine-are-castigat-din-asta.html
ce le pasa lor: pot darama si construi orice mizerie, ca doar ei au bani sa vada cladiri frumoase in Londra, Paris, Viena in fiecare weekend
Mulți nu pricep ce înseamnă construcția pe spațiile verzi. Nu o înțelegi până nu deschizi geamurile tale și e un bloc construit la jumătate de metru. Mult succes cu petițiile și protestele după ce faptul va fi consumat.
Faptul ca ai in fata blocului/casei un spatiu pe care creste vegetatie nu inseamna neaparat ca e domeniu public.
Daca nu e domeniu public si este privat de ce crezi ca dreptul tau de a deschide fereastra catre ceva verde e mai puternic decat dreptul de proprietate al vecinului tau de a construi?
Ca valoreaza mai mult cotetul tau fara alt cotet in fata este incontestabil si iti inteleg interesul dar nu uitati ca drepturile voastre (oricare ar fi acelea) se termina unde incep ale altora!
Cand cumperi cotetul si apreciezi ca valoreaza din perspectiva vederii/vecinatatii, tot interesul ar trebui sa te indemne sa te informezi si nu sa te plangi pe urma ca iti vezi vecinii noi aparuti!
Eu am inteles ca nu e vorba doar de „centrul vechi” (ala e dat ca exemplu ca e ‘cunoscut’) ci de zonele cu puz istoric care aveau o anumita protectie.
Da, este vorba de un număr total de 98 de zone protejate („Majoritatea în sectoarele 1 și 2, câteva și prin 4 și 3, cum e Centrul Istoric al municipiului București; toate aceste zone conțin și spații verzi protejate.” RFI)
„Î: Care e de fapt miza în polemica privind regulamentul din zona istorică a Bucureștiului?
R: Miza este dezvoltarea imobiliară. Aceste zone protejate sunt extrem de râvnite, sunt în zone ultracentrale, niște zone care ar aduce beneficii extraordinare dezvoltatorilor imobiliari.
Î: Este bun regulamentul actual sau trebuie modificat?
R: Este un regulament destul de bun făcut la momentul acela. În anul 2000 s-a aprobat Planul Urbanistic General al municipiului București. În acest PUG, în acest UAT (unitate teritorială de referință) erau incluse și 98 de zone protejate și atunci autoritatea a judecat foarte bine și a spus în felul următor: aprobăm Planul Urbanistic General, inclusiv cu aceste zone protejate, dar vom aproba și un Plan Urbanistic Zonal zone construite protejate, în care detaliem tot ce înseamnă protecțiile pentru aceste zone. Și ca atare, în aceeași ședință de Consiliu General s-a aprobat Planul Urbanistic General, iar din el s-a desprins această bucată, zone construite protejate, cu regulament pentru fiecare zonă și s-au aprobat împreună.
Î: Ce ar însemna atacarea acestui regulament în instanță, care ar fi consecințele?
R: Este dificil să cuantificăm consecințele pentru ce înseamnă arhitectură, urbanism și mediu în municipiul București, pentru că în aceste zone protejate, 98 la număr, majoritatea sunt în sectoarele 1 și 2, mai sunt câteva și prin 4 și 3, cum e Centrul Istoric al municipiului București, toate aceste zone conțin și spații verzi protejate, pentru că legiuitorul a spus foarte clar că se protejează în egală măsură atât patrimoniul construit, cât și patrimoniul natural, ambele au același grad de protecție.
Acum, gândiți-vă că sunt aceste grădini ale Bucureștiului, să luăm zona Kiseleff-Aviatorilor cu grădini, cu unele spații verzi, și toate acestea ar rămâne fără regulament, ar trece la niște indicatori urbanistici din Planul Urbanistic General și atunci toți ar putea construi pe acele spații verzi, de exemplu pot să-și demoleze imobilele, să-și facă niște zgârie-nori, gen Cathedral Plaza de la Sf. Iosif sau turnul de la Biserica Armenească și multe alte exemple.
Sursa: RFI (transcriere interviu radiodifuzat)
Pai bun clar sunt case care trebuie darimate, dar in locul lor nu se construiesc case care sa respecte „formatul” si arhitectura zonei? Pana si eu care sunt un nimeni cand vine vorba de constructii pot sa ma gandesc la o solutie de bun simt. Adica hop e rost de construit blocuri cu 428 de etaje pe locul unor case? Buuun atunci!
Situatia asta cu Centru Vechi si Nicusor Dan ne arata cat de praf sunt si au fost toate administratiile dinaintea lui… practic legea/hotararea asta a ramas nescoasa pentru ca nici nu stiau de ea… iar acum cand Nicusor le blocheaza proiectele cu ea… s-au trezit ca au o situatie atat de penibila incat nu au ce face, trebuie sa-l activeze pe prefect.
Suntem tara care ne poticnim cel mai usor in penibilitati si in oameni, de asta-l avem pe Grindeanu la Transporturi cand el trebuia sa fie la sapa… pe Bode la MAI, asta trebuia sa iti zica ca is bune si sigurantele alea din China, ca-s mai ieftine… ca atat ii duce capul…
Oamenii sunt printre putinele mamifere care accepta lideri mai slabi decat ei… si dupa se lamenteaza…
PS: Vin alegerile din 2024, nume vehiculate… Mircea Geoana, practic dupa 30 de ani in tara asta nu exista un om care sa fie general acceptat ca presedinte, trebuie sa punem iar un drojdier la carma ei… unu care a considerat ca e ok sa topesti o butelie de vin si sa te urci la volan, asta e genul de om pe care-l vrem ca presedinte? …chiar sper sa fie LCK o varianta si sa ajunga presedinta… doar pentru ca m-am saturat de toti repetentii cu impresii de mari conducatori.
Din Turcia pana la noi , cam cat dureaza pana vine cu curatenia ?
Nu cred ca vrem sa vedem daca o sa aiba dreptate Nicușor, cu ce a zis despre reshitentialele făcute de tot felul de maneliști….mai bine Doamne Fere ca în baza ‘autoritatilor’ care ar fi trebuit sa vegheze și verifice…
Ar merge niste biserici construite acolo.
De fapt e vorba despre cladirile istorice nu (doar) despre centrul vechi….
si poate intelegem si noi ca anumite reguli sunt absolute. asa cum gasesti in multe locuri din Grecia si Turcia – ce culoare vrei la casa; cate etaje? – vermillion, 3, ca sunt bogat – bine, ai voie alb, ca si toata lumea din sat si un etaj. la revedere!
Nicusor e cel mai capabil primar din ultimii 30 de ani… Nu inteleg de ce arata asa centrul vechi, si de ce nu sunt obligati proprietarii sa își refacă cosmelia, sau sa construiască alta,identica cu precedenta. Terasele alea si bodegile cu muzica blana trebuie sa dispara complet, ce are România asta? De ce e asa jale?
in centrul vechi sunt o gramada de situatii unde in locul unor ruine s-au investit bani si au au rasarit niste cladiri foarte misto, bine integrate in arhitectura zonei. banuiesc ca supararea vine de la cei care vor sa dea jos si sa puna in loc ceva pe bani putini, fara batai de cap, fara legatura cu arhitectura, fara, fara. scumput sa respecti regulile
are legatura cu arhitectura. dar nu cu ce înțelegi tu prin arhitectura!
În zone istorice e mai important sa pastrezi ce era acolo decat sa vii cu o cladire creata de Gaudi moderni.
Nu este vorba de centrul vechi aici, e vorba de multe zone si vile absolut superbe care risca sa dispara, pentru ca borfasii imobiluari se pisca pe cultura si istorie. Ceea ce construiesc in loc este de obicei o cladire impersonala, teista si plictisitoare. Dar foarte eficienta pentru ei, atat.
Man, pe Bacani in cladirea PRIMARIEI, stau zeci de drogati pe hero si toate cele, care ameninta lumea, ii vezi cu genti de dama abia furate si altele si nu face nimeni nimic. Stiu ca e a primariei ca o intrebasem pe o doamna de la etaj ce se intampla caci vad ditamai bucatile de tencuiala de sus. Las si un link cu ea:
https://maps.app.goo.gl/65jhKNQkqecjW2mZ8
La orice ora din zi, umbla precum zombie si te intreaba de o bila, ca-n ’96