Protecția datelor și secretul inviolabil

Amendament admis Art.28.- Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice, al comunicatiilor in forma electronice si a datelor de trafic este inviolabil. (Grup PNL+ Varujan Pambuccian)

Mișto. Doar că nu. STS și SRI citesc deja mailurile și ascultă telefoanele, iar de vreo un an operatorii de internet sunt obligați să păstreze loguri cu cine s-a logat la ce IP și ce siteuri a vizitat. Așa, ca să fie.

Condiții în care “secretul datelor e trafic e inviolabil” e puțin hilar. Noroc cu Pambuccian, care e garantul lucrurilor tăcute temeinic. De aia ROTLD merge bine, de aia ROL.ro e în top, se ocupă comisia de IT a Parlamentului de chestii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Ar trebui reformulat: „secretul datelor de trafic mic și inexistent e inviolabil”. Că asta e în esență această prevedere.

    00
  2. poate de refera la „datele de trafic de influenta” ale politicienilor?

    00
  3. mi-e sila de aburelile astea

    00
  4. Mai trimite cineva scrisori ?
    Ca telegrame nici nu mai spun.

    00
  5. NOU
    #5

    am comentat la un moment dat o disputa pe un forum al unui ziar local (fituica de-aia facuta cu scopul de a santaja si ataca). erau enervati cei de la ziar de faptul ca argumentele lor erau demontate si deveneau si mai furiosi, speculand asupra identitatii celui ce comenteaza si nu le sustine punctul de vedere. iar la un moment dat, au si identificat toate datele abonamentului folosit pentru postare (desigur, nu ducea la mine ci la cu totul altcineva, prin prisma faptului ca locuiam in chirie, iar proprietarul avea 7-8 abonamente). apoi au aparut comentariile din partea redactiei indicandu-ma ca fiind de fapt proprietarul abonamentului. oricum, e interesant cum pot obtine gusteri de-astia marunti, cu largul concurs al angajatilor providerului de internet, astfel de informatii. nu exista confidentialitate. si oricum, la un moment dat unul din CEO Google spunea in raport cu povestea confidentialitatii „…daca aveti ceva de ascuns, inseamna ca nu ar trebui facut…si de ce mai faceti acel lucru pe internet atunci?…”

    00
  6. Păi nu cred că a fost vorba că e inviolabil de către STS sau SRI, că doar statul face ce vrea, teoretic cu un mandat.

    Mai degrabă se referă că dacă îți citește altul corespondența, a pus-o. De exemplu primesc la cutia poștală situația conturilor bancare; dacă e vreun vecin curios, pot să-l reclam la poliție. La fel și cu emailuri și restul. S-ar putea aplica inclusiv dacă îți citește șeful emailurile personale pentru că monitorizează rețeaua.

    00
  7. NOU
    #7

    si, daca e permis, merge cu postarea:
    https://youtube.com/watch?v=0l0nzPpvbFs

    00
  8. #nwradu pai exista o lege ce prevede asa ceva. au fost si niste cazuri rezolvate cu arestari – ala cu spartul facebookurilor semivedetelor de la noi si marea elodie.

    ca e prost scris din start e faptul ca lasa loc de interpretari „Mai degrabă… nu cred…”.

    00
  9. Prin SUA, nu stiu daca si la noi, procese intregi si grele sunt sarite in aer de la o chestie din asta tehnica. Pentru ca nu aveau autorizatia sa intercepteze convorbirea sau mandatul de perchezitie nu includea si casa de vara sau alte scapari din astea.
    La noi, cu o lege din asta se duce un avocat si poate anula probele adunate pentru ca nu s-au obtinut corect conform legii.

    00
  10. „de vreo un an operatorii de internet sunt obligați să păstreze loguri cu cine s-a logat la ce IP și ce siteuri a vizitat.” Defapt log-urile cu ip-ul alocat abonatului se tin pt 6 luni dar nu sunt logate site-urile pe care le acceseaza.

    00
  11. Nu verifica nimeni ce site-uri ai vizitat.

    00
  12. @Marius&SilviuB: daca nu o baga si pe aia cu site-urile, nu mai era asa senzational ;)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.