„Prostul dacă nu-i fudul…”

Românii au cel mai mic IQ mediu din UE.
Tot românii au dimensiunea ce mai mică a penisului din UE. (era un tip aici pe blog care spunea că aceste două grafice s-au făcut când el nu era în țară, că media ar fi stat altfel dacă era și el cuprins în sondaje ;) )

Nu am o problemă cu nici una din aceste chestii. Nu mi-e rușine că sunt român, și nu ascund/nu am ascuns vreodată că sunt român.
E posibil să am IQ mai mic decât un german, englez, sau italian. Pot eu schimba asta? Ține de mine? La nivel „molecular”, dacă vreți. Pot eu lupta (cu efecte majore) cu faptul că sunt prost?
Da, pot încerca să lupt cu asta prin educatie: școli, librării, filme, muzică cultă, teatru (radiofonic sau nu). Dar intrinsec, dacă sunt prost, nu am inteligență nativă, pot face eu orice, că nu o voi căpăta.
La fel și cu dimensiunea penisului. Există „culturism pentru penis”? Nu. So… pot face eu ceva? Bine că nu sunt chinez sau indian, bine că nu s-a plâns nimeni până acum (sau cel puțin nu am auzit eu să se plângă cineva). lol

În concluzie, nu mi-e rușine să spun că suntem proști, atât timp cât încercăm să facem ceva.
Școli mai bune dacă am avea – mai bune decât ce avem noi acum, atât cer.
Dorința de a nu mai fi proști dacă am avea… Aș fi mulțumit.

Deși nu pare, că mulți zic despre mine că sunt încrezut, eu mi-am dorit întotdeauna să fiu într-un grup unde sunt „cel mai prost din curtea școlii”, un grup în care oamenii să fie mult mai deștepți decât mine, să fac parte dintr-un grup de oameni de la care să învăț lucruri.
De aceea, nu înțeleg, creierul meu nu poate compila pozele de mai jos:

Un fake cu 8000 de likes, din care numai 2000 râd de el.

Alt caz: unu’ își pune bustul lui în fața porții. Nu e mort, omul trăiește. Și-a pus bustul lui la poartă, și-a făcut statuie cu el. Până acolo l-a dus grandomania, are statuie cu el în curte.

scrie „jurnalist” cu caps, dar își face placă unde lasă și nu lasă spațiu după virgule. Jurnalist și RECORDMAN mondial!

Nu sunt cazuri singulare în România. E plină România de „genii” din astea, care de care mai fuduli, de parcă nu sunt proști destul. Măcar dacă ar avea motive reale să facă ceea ce fac…

O țară plină de genii și oameni importanți, la coada Europei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. Geez, da cum arata casa aia
    Si toate afisele si reclamele, de zici ca nu le-a schimbat din 1990.
    Dar are statuie, prinsa cu lanturi!

    00
    • Pai ca sa nu fuga, ca e inca viu

      00
    • Nu e casa, e templu…

      00
    • Adevărul este că trebuie să fii cu retard sever, să îți legi statuia cu lanț, de frică că îți fură cineva mecleanu dezordonat. Parcă ar fura o statuie de mare valoare și ar avea cui să o vândă. Cel mult as face o poză cu fața lui reală și cu statuia, le-aș pune una lângă alta și m-aș duce la centrul de îngrijire a animalelor. Aș steriliza cu poza lui toate vietățile de acolo, doar privindu-i pifometru.
      Legat de cat de proști suntem, nici mie nu mi-e rușine să o recunosc, că nu suntem miezul, ci undeva mediocri. Și asta nu mi se trage din lipsă de inteligență, ci din lipsă de educație. Chiar cred că suntem foarte inteligenți pe anumite chestii, dar suntem foarte proști ca oameni, de aici media.
      La nivel de individ suntem foarte ok, ne integrăm repede, ne adaptăm pe unde ajungem. La nivel de grup e greu cu noi.

      00
    • Nu e vorba de retard, e probabil o formă de autism, ceea ce la noi în popor se numește „geniu pustiu”. E vorba de un „IQ social” scăzut din care derivă o lipsă de simț al ridicolului. Mie cazurile astea mi se par mereu triste, n-am de ce să râd că omul își leagă bustul cu lanț, mă gândesc că probabil felul de a fi i-a creat destule neplăceri în viață deja. În plus și vârsta joacă un rol, la 80 de ani cred că mi-aș face și eu bust, ce plm.

      Nu l-aș pune pe aceeași treaptă cu javra din prima imagine. Sunt chestii foarte diferite.

      00
    • O fi fost omu’ primar si a pus statuia acolo pentru descătușarea energiei negative a sătenilor. (probabil știți că un industriaș și-a pus o statuie in curtea fabricii și productivitatea a crescut după ce-o scuipau muncitorii)

      00
  2. Noi aici avem toti de la 1m in sus si peste 10k euro pe luna minim. Despe IQ nici nu vreau sa vb

    00
  3. A crescut pipota in el dupa ce a trantit placa aia pe peretele ala crapat si murdar.

    00
  4. >>E posibil să am IQ mai mic decât un german, englez, sau italian. Pot eu schimba asta?

    E posibil, dar nu e relevant, nu conteaza prea mult la nivelul omului mediu.
    Problema e la lideri si elite, de acolo se explica mult mai bine diferentele, si intre Romania si vestul Europei, si intre Africa si Romania.

    00
    • De fapt studiul ala pentru nivelul IQ-ului in urma caruia Romania a iesit pe ultimul loc analizeaza nivelul de educatie al locuitorilor. Este imposibil sa masori nivelul de inteligenta nativa al unei persoane raportat la nivelul unei alte persoane care a trait toata viata intr-o cultura si o civilizatie diferite.

      00
    • Mă, au noștri sunt hoți, nu proști.
      Aplică tactica pământului pârjolit.
      Știu că peste 4 ani nu mai sunt acolo. Și atunci bagă mare mâna. Nici ei nu cred în misiunea lor. Ei nu cred în țara asta. Pur și simplu fură, iar apoi pleacă în Occident, dacă sunt oleacă isteți. Dacă crezi in ceva și identifici locul ăla, tragi să fie bine acolo, nu sa furi, să distrugi pentru că oricum nu te vezi făcând parte din el.
      Legat de IQ este cel mai prost și irelevant instrument de măsurare a inteligenței. Îl pun pe același palier cu testul Meyer-Briggs, cred că așa se scrie. Ce măsoară efectiv testul de IQ? Ce tip de inteligență? Ce face cu rezultatele alea? In raport cu ce este măsurat? Ține cont de condițiile de mediu? De oportunități, de social? Că inteligența este dată de multe variabile, inclusiv de mediul unde este utilizata, cât este de recunoscută, cine ține cont de ea, cine o validează. Domn Coloja dacă citește, poate să îmi dea peste bot, dacă aberez. Îi recunosc autoritatea.

      00
    • Civilizatia si cultura majoritatii tarilor Europene sunt comparabile deci si comparatia IQ-ului e comparabila :) Daca erau romanii d-aia cu belciug in nas sulita in mana si cucul gol ziceam ca trebuie test special, dar atunci testul era ultima problema.

      Romania sta prost si la educatie, aia e alta problema, din fericire rezolvabila. Cel mai important este recunoasterea problemei, cat timp continui sa o negi nici solutie nu cauti.

      00
    • @Ionuț M, sunt de acord cu tine. am citit cândva un articol/un text despre un test făcut unui copil rom. Acestuia i s-au scăzut puncte pt că a stat un pic să se gândească la întrebarea „ce animal e ăsta?” când i s-a arătat un desen cu un cal.

      Ulterior, la investigații amănunțite, a reieșit că puștiul, din familie de geambași, nu avusese o problemă să identifice un cal, stătuse câteva secunde să identifice rasa calului.
      Pt el un cal nu era pur și simplu un cal, el gândea în rase.

      00
  5. Ah, ma simt pe jumatate vedeta, am dat o gluma de referinta internationala.

    00
    • În liceu eram denumit „clown-ul”, profesorul de mate îmi spunea sa nu mai fac colegii să râdă (mai ales in timpul orelor – prin comentariile mele) că nu voi avea viitor cu asta (același prof. care ne făcea sa râdem de eram pe sub bănci.)
      Sunt destul de „rodat” pe glume, fac lumea să râdă de măcar 25 de ani.
      Gluma ta a fost bună, de asta am și retinut-o. :)

      00
  6. IQ-ul e un construct artificial, putem intra în discuția nature vs. nurture dacă vrei, dar n-are nici o relevanță în viața reală. Poți să zici, de exemplu, că Becali are un IQ mic și probabil că ar fi corect, apoi te uiți la cîți bani are în cont și îl mai consideri prost? E relativă treaba asta și de multe ori prost înțeleasă. IQ-ul n-are treabă cu inteligența, cît mai degrabă are cu educația și cultura generală a unei persoane.

    • Faci o greseala cand corelezi banii cu IQ-ul sau inteligenta.
      Pe principiul asta, bulibasele si camatarii sunt genii. Unul din putinele exemple care se pot da pentru a infirma teroria „ai bani = ai IQ mare”. In general, geniile sunt oameni saraci – sau oricum, oameni cu trai modest, cumpatat. Oare de ce?

    • In general se coreleaza succesul in viata si IQ-ul. Un IQ mare te ajuta si la scoala, si la facultate si la job.

      Cine da exemple de giolbani cu success in viata ca sa contrazica ce am zis mai sus are IQ mic.

      00
    • NOU
      #20

      Statistic, IQ mai mare se traduce printr-un standard mai mare de viata, respectiv printr-o activitate care aduce venituri mai mari. Asta nu inseamna ca toate persoanele care au IQ peste medie au cele mai mari venituri. Dar la nivel de milioane de oameni, o tara cu media IQ mai mare va avea un nivel de venituri mai mare. IQ e partial legat de educatie si cultura, dar majoritar e genetic.

      „“Each point increase in IQ test scores is associated with $202 to $616 more income per year”
      „intelligence affects income both directly and by virtue of its indirect effect through education (i.e., more intelligent people are more likely to attend college, so they ultimately make more money).”

      00
    • @cristici: camatarii si bulibasii chiar au un iq mare, doar pentru ca bancile sunt acceptate social, nu sunt foarte diferite de camatari. Siguri unu te lasa fara vreo mana sau fara viata, dar cati nu au murit ca si-au pierdut casa in favoarea bancii? IQ-ul nu masoara intocmai nivelul de cunostinte generale cat capcitatea creierului de a face anumite corelatii si a trage anumite concluzii. Nu stabileste nimeni iq-ul pe baza cunostintelor despre domnia lui Stefan Cel Mare

      00
    • De fapt nivelul IQ-ului masurat de aceste teste este strans legat de nivelul de pregatire si de educatie.
      Majoritatea gemenilor care au crescut in aceeasi familie au un nivel al IQ-ului similar. Insa daca analizam situatia celor care au fost adoptati separat si au crescut in familii diferite, vom vedea aproape intotdeauna ca cel care a beneficiat de o educatie superioara calitativ are un nivel mai mare al IQ-ului

      00
    • Becali probabil are un IQ peste medie. Deci peste 91 sau cat e in Romania. Mic, cu siguranta nu. Nu pare mai prost decat romanul obisnuit din trafic.

      Oricum, cu siguranta nu are un IQ ridicat. Daca avea, ne zicea o data pe luna.

      00
  7. Prima am crezut ca e poza de turist, gen cum sunt alea in care dai mana cu Trump la muzeul de ceara.

    00
    • Cred ca si-a comandat o stea din aia din musama. Am dat un link in text, oricine isi poate comanda o stea din vinilin.
      Dar de ce ti-ai comanda asa ceva, ce e in capul tau cand comanzi asa ceva? Asta e subiectul textului.

    • Na, nu e pomocaci ala cel mai ok om caruia sa ii iei apararea DAR chiar si-asa nu cred ca poza aia defineste un IQ scazut. Si, faptul in sine ca cineva comercializeaza stele de musama sau ce sunt ele, denota ca exista cerere pentru asa ceva si imi vine greu sa cred ca noi romanii suntem in top la mers in USA si cumparata stele fake

      00
    • Faptul că există stele de mușama de vânzare nu demonstrează că Pomohaci nu e stupid, ci doar că există și alții la fel de stupizi ca el.

      00
    • -câți bani a dat ca să comande steaua, să meargă cu avionul și uberul până la walk of fame
      -cum arată satul lui natal Rebrișoara?

      00
  8. ”(era un tip aici pe blog care spunea că aceste două grafice s-au făcut când el nu era în țară, că media ar fi stat altfel dacă era și el cuprins în sondaje”

    Era o medie și mai mică de atât?

    00
  9. Ce trofeu a castigat Pomohaci, ciocanul de aur?

    00
  10. Ridicarea de statui este boala veche. Victor Eftimiu – altfel un mare literat – a facut la el. Cum statea langa gradina Cismigiu, isi ridicase bustul in gradina, pana ce primaria l-a pus sa il mute de pe domeniul public.

    00
  11. NOU
    #37

    Ala cu casa „memoriala” nu sufera doar de grandomanie…

    00
  12. Sa nu uitam de aia care isi pun la usa la intrare „Dipl. Ing. Gigel Fănescu” sau „Dr. Doc. Gabi Pompă” eventual chiar – de ce nu – „Prof. Univ. Terente Ion Biblică”.
    P.S. Si taica-meu avea la bloc o magarie de-asta pe usa cu „Dipl. Ing. Nistor Constantin” sau sa fi fost doar „Ing.” dar oricum. Acum ar fi misto sa isi puna „Dipl. Ing. Pens. Nistor Constantin” dar are doar numarul apartamentului si atit. ;)

    00
  13. Suntem o nație de megalomani cu cucul mic și stafidit. „Unul contra multora”.

    00
  14. E un savant matematician rus pe care il cheama Grigori Perelman care a refuzat un premiu de un milion de dolari pt rezolvarea Conjecturii lui Poincare. Se pare ca tipul s-a decis sa faca asta dupa ce l-a vazut pe Becali la o emisiune tv rezolvand o ecuatie de gradul intai cu doua necunoscute si si-a dat seama cat de multe mai are de invatatat.

    00
  15. Conteaza IQ-ul, si mult . Atentie, nu are legatura cu educatia. Putem avea un om nescolarizat cu IQ mare, daca are si EQ mare, e perfect.
    Chiar azi filozofam in sinea mea pe tema asta, am contact prin prisma meseriei cu multi oameni, si sunt ingrijorata de evidentele probleme psihologice si psihiatrice din randul populatiei. Ok, radem de ei ca sunt prosti, ca sunt nebuni, dar statul nu pune accent pe bunastarea psihologica a populatiei si se vede.
    Si aici intervine inteligenta. Oricat de proaste sunt cartile date de soarta, daca ai inteligenta razbesti cumva .Educatia e cireasa de pe tort, conteaza dar mai mult ar conta educatie sociala, sexuala, economica, psihologica, oricum orice informatie e la liber pe net
    In concluzie, statul te vrea prost . Doar nu credeti ca nu se sesizeaza nimeni de halul in care nu sunt romanii. Cartile sunt facute deja. Care are IQ, se descurca

    00
  16. Romanii nu sunt prosti si fuduli pt ca Pomohaci pune poze fake iar alt individ isi face casa memoriala. Sunt doua cazuri, iar populatia Romaniei este de 20 de milioane. Poate ca ai dreptate dar revino te rog cu argumente valide pt ca daca iti sustii o teorie cu argumente gresite esti parte a problemei si nu a solutiei

    00
    • NOU
      #48

      20 milioane? :D :D :D
      The current population of Romania is 19,123,941 as of Friday, May 21, 2021, based on Worldometer elaboration of the latest United Nations data zice worldometer.

      00
    • Nu uitati de cetatenii Dacii din tuneluri
      + 50.000.000

      00
    • oh, come on john. ce vrei sa zici? ca populatia romaniei este de aproximativ 19,123,941.2387?

      00
  17. Problema cu penisul mic se poate rezolva rapid cu niște creme minune; am văzut eu pe net, și netul nu minte.

    00
  18. stai! cum? nu castigam noi toate olimpiadele la matematica?

    00
  19. @Cristici:

    Te referi la IQ/natie, nu? Pt ca „IQ mediu” e altceva.

    La IQ/natie e suficient sa ne uitam la ce-am facut efectiv in ultimii 2mii de ani. Ce se vede:

    1. Ceva ruine/cetati de pe vremea dacilor. Da, au tinut ‘piept’ romanilor etc. Totusi, faceau sacrificii umane + nu prea erau cu scrisul. Deci nu chiar asa extraordinari, nu prea ne comparam cu grecii, romanii.
    2. Dupa, gramada de hais-cea-uri cu turcii, rusii, austro-ungarii cu „mixed results” cum ar spune englezul. Ok, am rezistat sa nu fim turcizati. Insa ne-am luat-o cu stilul fanariot. Si la rusi n-am rezistat prea bine, ne-am cam luat-o pe cocoasa.
    3. Epoca ‘contemporana’: nu se vede nimic semnificativ in urma noastra, ca natie.

    00
    • Ai rezistat sa nu fii turcizat pentru că dpdv economic și militar, pentru imperiul Otoman nu renta să țină o armată permanentă și birocrație otomană pe aici. Era foarte greu să controleze ce este peste malul bulgăresc al Dunării, dpdv costuri.
      În al doilea rând, turcii nu au avut niciodată interesul pentru conversia in masă a populației la Islam, câtă vreme religia și statul erau destul de bine separate. Asta necesita mai multe explicații, pe care nu le dau azi. Apoi turcii stăteau destul de bine pe toleranță etnică și religioasă, provinciile imperiului ( milleturile)… aveau o oarecare autonomie, cu orânduiri locale, cu lideri din rândul populației, aveau tribunale proprii, limbă proprie. Câtă vreme se supuneau porții și nu dădeau motive, erau lăsați în pace. Doar minunații noștri pașoptiști au călătorit cu pașapoarte otomane în Europa.
      Se știe de pe vremea lui ataturk, că turcii nu au vrut sa ocupe pe aici. Plus că pentru a nu face prostii prin zonă și a menține o oarecare pace în țările române, mai primeau niste plati din partea boierilor și a domnitorilor: aur, cereale, animale, plus copii de suflet. Un număr anual de copii luau calea Istanbului pentru a deveni ieniceri. Cea mai elitistă și pregătită structura militară otomană. luau copii din provinciile creștine: Levant, Libia, Balcani, Egipt.

      00
  20. Sa nu uitam ca Pomohaci e hoț si pedofil.

    00
  21. Cred ca Pomohaci s-a apucat de filme cu ciocanele si ciocane.Numai asa se explica faptul ca i-au acordat americanii premiul Oscar,plus o stea pe bulevard.

    00
  22. nu stiu de ce ti se par toxice personajele astea.
    mie unu mi se par adorabile
    fac viata mult mai placuta si amuzanta.
    fara de care poate am fi avut soarta mizera a unui german care traieste in angoasa aia blahhh

    00
    • Mda, e super-adorabila maneaua asta de pe YT: Cristian Pomohaci – A fi Om Ii Lucru Mare 2014. Comentariile „turned off’, oare de ce? :)

      Ce mishto da el lectii cum sa fii om, nu? Ai citit vreodata versurile de la Metallica „Holier Than Thou”?

      00
    • Sa inteleg ca ai aceeasi parere si despre John Lennon cantand all you need is love? Ca omul era de o nesimtire patologica. In lumea reala.

      00
    • nu-i cunosc maneau pentru ca …
      dar daca cuiva ii place, foarte bine, omul ala e fericit.

      legatura cu metallica e?

      muzica e un panaceu pentru suflet si nimic mai mult.
      cand incepi sa-i dai conotatii culturale si alte prostii deja te duci intr-o zona fantastica.

      suntem ceea ce suntem, unii ne credem mai buni ca altii, unii poate chiar suntem, insa per ansamblu atata timp cat putem trai in armonie e bine. eu nu vad o problema aici.

      00
    • @wtf: Care „conotatii culturale”? :) Vaz’ ca iar tre’ sa-ti „desenez” – deci Pomohaci o face pe-a righteous-ul in clipul ala. Da lectii altora ca vezi Doamne „sa fii om e lucru mare”. Adica e „holier than thou”.

      00
    • @DanC
      iti asumi rolul de deontolog si nimic mai mult.

      acelasi lucru il auzeam cand ascultam ceva gen …
      https://www.youtube.com/watch?v=yoy4grTHiqA

      personal ma tem mai mult de deontologi decat de genul asta de oameni precum pomohaci. nu-l cunosc prea bine pe pomohagi, dar cum am auzit ca a facut si ceva puscarie tare imi e ca si asta vrea sa intre in rolul de deontolog. asa ca … uniti-va

      00
  23. DV Marin – asta mi-a fost profesor de lb romana in liceu. “Mare OM, mare caracter”… Mai bine nu mai era 😂😂😂

    00
  24. Omul ăla cum de e liber nu pricep. Mai mult, văd că a scăpat și de închisoarea cu suspendare de când cu legea nouă pt evaziune. A scăpat și de acuzațiile de corupere de minori. Ce dracu de justiție mai e asta?

    00
  25. Ma tot intreb de ce se asociaza IQul/desteptaciunea cu teatru. Sincer acum, de ce esti mai destept daca te duci la teatru ? Cu ce te face asta special ? Primesti +2 puncte la IQ daca l-ai vazut pe Manole live ?

    00
    • Testele de IQ sunt im funcție de vârstă. Noi avem IQ egal azi, la 14 ani.
      Intre timp, tu ai plecat in Olanda la facultate, eu am ramas în oraș muncitoresc românesc și eventual m-am apucat de băut.
      După 25 de ani refacem testul de IQ, cu teste pentru vârsta noastră. Crezi că vor ieși la fel?
      Asta e legătura între teatru și IQ. Un univers de teatru (univers DIN piese de teatru) versu univers de bodegă din oraș muncitoresc comunist… este o diferență, după 20 de ani va fi o diferență.

      00
    • Ce zici tu e vorba doar de cultura in care trăiești. Eu mă refer strict la teatru, ce aduce in plus fata de o carte sau un film bun ?

      00
    • @Cristi:
      1. Confunzi coefcientul de inteligență cu educația.
      2. IQ-ul poate fluctua cu cel mult 2 unități începând cu maturitatea. Că X merge la facultate în Olanda și vine înapoi nu-l face mai ”deștept”; doar mai educat.

      00
    • simplul fapt că mergi la teatru, îl vezi, îl asculți, râzi, vezi alte fețe, nu îți crește iq-ul dar te dezvoltă ca persoană. nu trebuie neapărat să fie teatru, dar e o sursă care din care îți tragi niște învățături, rămâi cu niște referințe. Chestii pe care ar trebui să le ai deja din școală, dacă nu ar fi fost îngropată în birocrație.

      00
  26. NOU
    #75

    Pomohaci nu era ala de ejacula in anusuri de copii? Detaliile se uita repede. Haz sa fie! ( i’ll walk myself out)

    00
  27. „Nu mi-e rușine că sunt român, și nu ascund/nu am ascuns vreodată că sunt român.”

    Ar cam trebui…
    Cu toții…

    00
    • De ce ti-ar fi rușine de pozitia pe Glob unde ai apărut?

      00
    • @Cristi: omul nu la poziția geografică se referea – știi bine. Român nu ești pentru că te-ai născut în punctul X ci pentru că după naștere înglobezi cultura, gastronomia, obiceiurile, normele sociale și statale ale unui grup din acea regiune.

      00
  28. NOU
    #79

    Dacopații ar trebui să scrie totul de mână, că fonturile folosite sunt inventete de străini. Spune-ți voi un font inventat de un român?

    00
  29. eu vad un pic mai complex treaba. avem inteligenta, chestia aia nativa, definita nu stiu cum, numar de neuroni, numar de sinapse, viteza de transmisie a semnalului electric in creier., avem educatia, chestie artificiala reprezentata de o masa de cunostinte stocate si mai mult sau mai putin usor accesibile precum si vointa si munca depusa de a le accesa. si avem inca ceva… nu stiu exat cum sa o definesc. istetime, viclenie, talent, toate la un loc si nici una in mod special. sunt acei oameni carora le lipseste in mod evident educatia, nici inteligenta nu pare a-i da afara din casa dar totusi au un ceva care ii scoate din rahat (aproape) de fiecare data.

    cei care au macar una din astea de obicei nu sunt morti de foame. cei care combina doua, variaza de obicei intre decenta si succes memorabil, in functie de nivelul fiecareia. cei care le au pe toate 3……

    si ramane tragedia acestei tari… aia care sunt deficitari la toate trei. care par a fi majoritari.

    00
  30. Voi râdeți de om că are statuie, dar vă uitați zilnic la bucile proastelor pe instagram. E același lucru, doar mediul diferă.

    00
    • Ce mi se pare stupid e că nu a pictat-o. Statuile sunt lipsite de culoare acum doar pentru că s-au decolorat în timp, dar statuile anticilor erau pictate mișto. Asta da, e regretabil.

      00
  31. NOU
    #86

    răi mai s’teț, bre! ia, care a umblat pe uăcăvfeim, care-i mirosul pregnant acolo (io, ca țăranu’, am întrebat de ce miroase a pișu)? de la aia i s-a tras…

    00
  32. @Cristici, nu-l cunosc p-ăla cu placa memorială, dar modul în care e scrisă aia s-ar putea să nu aibă legătură cu el.
    Am citit cândva textul ăsta https://www.dollo.ro/2013/09/regrete-eterne-fara-semnul-exclamarii/

    Și mai aproape, când ai mei au comandat monument funerar pt familia maică-mi (părinții și 3 frați mai mari, morți aproape bebeluși înainte ca mama și sor-sa să se nască), în loc de „x, y, a, b și c”, pietrarul a scris pe cruce „x,y, a-b și c” pt că așa a visat el, deși i s-a oferit textul scris corect pe o foaie.
    Să nu mai vorbim despre spațiul pus înainte sau după virgulă.

    00
  33. „eu mi-am dorit întotdeauna să fiu într-un grup unde sunt “cel mai prost din curtea școlii”, un grup în care oamenii să fie mult mai deștepți decât mine, să fac parte dintr-un grup de oameni de la care să învăț lucruri”
    Exact asta aşa am fost şi eu toată viaţa şi am avut doar satisfacţii, de multe ori nu materiale. Un bun exemplu este acest blog.

    00
    • Sincer, un grup în care să mă simt „cel mai prost din curtea școlii”. Self-esteem-ul meu nu face prea bine nici în condiții bune.

      Așa, mai pe la mijloc e ok pt mine. :)

      00
  34. IQ-ul nu e atat de relevant. Poti sa-l al si 200 si tot degeaba.

    00
    • vad ca lumea nu e de acord cu mine :) . Hai sa dau cateva detalii.

      IQ-ul e rezultatul in urma unor teste de inteligenta, teste ce tin de rezolvatea unor probleme observand o logica, un pattern. un IQ mai ridicat debota poate niste calitati mai ridicate, exemplu observat niste patternuri, observat un algoritm, timp de rezolvare mai rapid. Doar asta, nu iti garanteaza reusita in societate. Sunt multe abilitati care fac parte din EQ ( care e diferit de IQ) care au o pondere mai mare in rezolvat probleme in societate. Pe scurt, poate pe Elon Musk il doare in paispe ce urmeaza in succesiunea aia din puzzle dar poate rezolva probleme reale. abilitati ale EQ-ului, leadership, comunicare, vanzari, managementul bugetului, asumat riscuri, om de actiune, nereuntar, sunt foarte multe care nu au treaba cu IQ-ul.

      Pe scurt, poti fi un geniu dar in continuer tara sa fie condusa de niste hiene. Sau poti fi un geniu si cand apare o problema singura ta optiune e sa spui o rugaciune.

      De asta zic, daca iei in calcul doar IQ-ul, e total irelevant.

      00
  35. Visul meu era și este să-mi fac un bust mic (incl ochelari) din marmură sau ghips și să-l plasez între busturile lui Cezar și Augustus, Plato și Socrate, Ramzes și Ptolomeu I într-un muzeu. Sau de ce nu, lângă cel al Machedonului.

    00
  36. Exista teoria ca avem cea mai mare populatie de suedeji si de aici ni se trage IQ-ul mediu mic.
    Plus comunismul si omorarea elitelor intelectuale care nu au mai procreat urmasi inteligenti.

    00
  37. Trăim într-o perioadă care din punct de vedere al sociologiei poate fi caracterizată cel mai bine drept una competitivă la nivel intragrup și una în care rapiditatea reacțiilor în situații de criză primează în fața altor factori. Datorită informatizării și globalizării am ajuns să facem parte dintr-o societate în care se pune tot mai mare accent pe capabilități. Nu e atunci de mirare că oamenii pun tot mai mare preț pe dezvoltarea și evidențierea acelor abilități. Parțial pentru a se asigura că supraviețuiesc prin găsirea unui loc de muncă bine plătit, parțial pentru o mai bună și mai sigură integrare în grupul cunoștințelor și nu în ultimul rând pentru menținerea și ridicarea stimei de sine.
    Ideea de ”IQ” este atât de des vehiculată în presă și filme încât un coeficient de inteligență ridicat a ajuns să fie sinonim cu un mult-râvnit statut social. Oamenii își doresc cu ardoare să fie mai inteligenți deoarece consideră că un IQ ridicat corelează cu succesul. Un om ”deștept” este văzut ca fiind totodată descurcăreț, determinat, dispus și capabil să obțină tot ceea ce vrea. În psihologie îi spune ”efectul de halou” – atribuirea unor capacități adiționale acelor oameni care excelează într-un anumit domeniu. Un astfel de om este acceptat aproape necondiționat de societate și promovat ca ideal de filme precum ”A Beautiful Mind” ori asociat cu nume grele precum ”Albert Einstein” sau ”Bill Gates”.
    Un coeficient de inteligență ridicat, luat de sine stătător, nu doar că nu garantează succesul profesional ori acceptarea socială dar este oarecum inutil fără o serie de alte atribute complementare.
    Ideea de ”IQ ridicat” este mult supraevaluată. Pentru a-și pune în valoare intelectul un om depinde de prezența unor abilități și caracteristici cu mult mai importante decât inteligența și fără de care aceasta devine în mare măsură inutilă.
    Mai valoroasă decât inteligența sunt imaginația și creativitatea. Un om cu IQ ridicat dar lipsit de imaginație nu va avea cum să realizeze lucruri noi. Fără un dram de creativitate ș – implicit – imaginație, un om cu un coeficient de inteligență ridicat nu va fi capabil să jongleze cu elementele cumulului informațional de care dispune, în așa fel încât să-și folosească inteligența în situații noi. Un om inteligent fără o viziune derivată din imaginație nu va putea inventa un medicament sau o nouă teorie în științele exacte. Asta deoarece – deși are un IQ ridicat – nu va putea manevra informțiile pe care le deține în așa fel încât aranjate altfel să ducă la ceva cu totul nou și inovator. Va dispune de surse de informare și o bază de cunoștințe pe care nu va ști cum să le folosească într-un mod inedit; va fi capabil să replice rezultatele și încercările altora dar nu va putea extrage din ele idei noi. Fără imaginație inteligența scade drastic ca valoare.
    Educația este un alt factor mult mai important decât coeficientul de inteligență. Educația din familie, cea primită din mediu, cercul de prieteni, școală și mijloace de autodocumentare formează o bună parte din cunoștințele unui om. Fără educație, cantitatea aceea de informații este diminuată. Fără o cantitate de informații destul de bogată un om inteligent este ca un Bugatti cu rezervor de 150ml: oricât ar accelera și oricât de rapid ar prinde suta la oră există o limită (nu prea greu de atins) dincolo de care mașina nu-și mai poate manifesta capabilitățile de invidiat. Un om cu o inteligență nativă ridicată dar lipsit de educație nu are suficiente informații cu care să poată lucra și nu-și va putea pune în valoare IQ-ul dincolo de o anumită zonă.
    Un al treilea factor legat direct de o eficientă punere în valoare a inteligenței este determinarea. Degeaba ești creativ, educat și dispui de un IQ ridicat dacă nu dispui de determinarea de a valorifica aceste atuuri. Poate ești timid și nu-ți place să atragi atenția asupra ta. Poate te-ai născut într-un mediu social nepotrivit și ești intimidat dacă trebuie să te manifești într-un mediu social nou, determinarea de a acționa sau interacționa fiind frânată de aceste piedici. Poate pur și simplu ești leneș sau delăsător sau nu dispui de motivația adecvată pentru a-ți pune în valoare coeficientul de inteligență. Lipsa determinării stopează utilizarea și afirmarea cIQ-ului ridicat fiind o barieră în manifestarea lui la potențialul său maxim.
    Abilitățile joacă și ele un rol important în augmentarea inteligenței. Prin ”abilități” se înțeleg acele caracteristici ce pot fi cultivate și dezvoltate: cea de a te exprima în scris sau verbal folosind un vocabular bogat, cea de a cânta la un instrument muzical, de a picta sau de a fi într-o formă fizică ce conferă enduranță în timpul unui maraton.
    Răbdarea, mediul social, contextul cultural și cel politico-economic sunt și ele importante. Un om nerăbdător nu va putea duce la capăt o sarcină indiferent cât de inteligent ar fi. Dacă etnia sau mediul social al culturii de baștină impune norme sociale care intră în conflict cu o posibilă exploatare a capacității intelectuale, din nou, coeficientul de inteligență devine mai puțin important decât libertatea de a-l manifesta la adevărata lui intensitate. Drept exemplu aduc în acest sens imaginea femeii din societățile puternic patriarhale și totodată mânate de ideologii religioase ce nu conferă genului feminin anumite drepturi. O femeie care nu este lăsată să devină profesoară sau manager de instituție în condițiile în care până și dreptul la permisul auto este subiect tabu în societatea în care trăiește va găsi că IQ-ul ridicat contează prea puțin. Nu are cum să-l valorifice fără libertate și recunoașterea unor drepturi. La fel – dacă situația materială nu i-o permite ri dacă se află sub talpa unui regim politic totalitar, un om de o inteligență sclipitoare nu se va putea manifesta. De aceea libertatea (de expresie, de mișcare, de afirmare) este mai importantă decât coeficientul de inteligență în condițiile în care absența primeia incapacitează din start persoanele cu IQ ridicat.
    După cum observăm, inteligența este augmentată de o serie de factori de mediu și atribute care oferă sa retrag din valoarea conferită IQ-ului. Elemente fără de care inteligența , luată de sine stătător, devine lipsită de eficiență. Dacă un test de inteligență nu v-a oferit un rezultat satisfăcător luați în considerare factorii expuși în acest articol. Aparte de acel scor calculați cum stați cu posibilitățile financiare, educația, determinarea, imaginația sau răbdarea (printre altele) ca să vă puteți forma o imagine de ansamblu. Nu în ultimul rând luați în considerare faptul că – aașa cum afirmă și titlul articolului – conceptul de ”IQ” este supraevaluat la nivel de conștiință comună în ziua de azi.

    00
  38. Oameni buni! Vă rog mult nu încurajați pirateria.
    Siteul teatrului radiofonic e eteatru.ro

    Restul sunt doar niște jmekeri care fură productiile TNR.
    ( din păcate cu voie de la poliție )

    E ca si cum as reproduce textele zoso pe te miri unde prin net si ar fi ok.

    00
  39. Până mai scriu un text despre IQ, puțină bibliografie despre efectul Flynn:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

    00
  40. Nu stiu ce tot o tineti cu „Romanii sunt prosti”. Cunosc o gramada de exemple pozitive. Doar dintre colegii mei de liceu – ingineri in aeronautica, cercetatori in domeniul medical. Dintre prieteni avem cercetatori in diferite parti ale lumii, de la biologie la medicina. Pana si sotia a primit n oferte de medic sau cercetare in diferite locuri.

    Chiar vorbeam ieri cu un coleg de liceu care a dezvoltat un sistem de detectare a cancerului si l-am intrebat ca acum nu sunt planuri de aparitii in media, nu merge la congrese sa prezinte tehnologia si contributia sa? Raspunsul a fost ca nu. Practic el si echipa lui sunt invizibili. Iar asta e foarte trist.

    00
    • Asadar, avem asa:

      • 3 romani au realizat ceva.
      • 97 de romani de aia nu mai pot. Ceea ce te intristeaza.
      • IQ-ul mediu in Romania este 91.

      Concluzia ta: romanii sunt destepti.

      00
    • Și la ce ajută să vorbim de IQ-ul de 91? Vorbim de ăia trei care au realizat ceva și poate ajungem să avem 4 in următorii ani.

      00
    • NOU
      #100

      asta e un exemplu foarte fain si explica de fapt scaderea mediei la nivel national. Varfurile cu IQ mare care ajung sa profite real de calitatile native ajung in pozitia sa plece din tara, tocmai pentru ca nu au mediu in care sa se dezvolte. Si asta duce la scaderea mediei. Alt factor e ca 50% din populatie e needucata si asta inseamna ca un al numar de persoane cu IQ mare nu ajunge in statistici sau nu ajunge sa beneficieze de plusul ala de n% datorat mediului, mancatului sanatos si educatiei

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.