Prostiile lui Cristici (4): Bucureștiul Parisului

Periplul meu printre filme vechi continuă.
Dacă anul trecut am slăbit, am zis că anul ăsta să încerc să mai bifez ceva: limba franceză și limba italiană. Dacă știu de nota 2-3 aceste două limbi străine, până la sfârșitul anului mi-aș dori să le știu măcar de nota 6. Oricum, să pot citi un site de știri în franceză sau italiană, eventual să pot urmări filme fără subtitrare. Dacă aș putea face asta până la sfârșitul anului, aș fi foarte fericit. „Tactica” e să încerc zilnic să urmăresc/citesc/ascult ceva în franceză și/sau italiană. Să vedem cât îmi intră în cap prin metoda asta. Iar cum oferta de filme franceze și italiene e foarte scăzută (de câte ori poți vedea seria „Jandarmul”?) am trecut la căutări.

Pe lângă Maigret… pardon, pe lângă Jean Gabin a început să îmi placă și Lino Ventura. L-am vazut pentru prima dată în „Clanul sicilienilor”, apoi am început să caut să mai văd filme cu el. Deși a jucat în zeci de filme, sunt cam greu de găsit. Totuși, am descoperit blogul lui Alain, care face o treabă bună, codând și punând pe net ce mai prinde pe la ei pe la TV.

Azi vreau să vă prezint „Dernier domicile connu” (1970)
Cadre cu Paris în 1970. Cadre din filmări de pe străzi din Paris, în 1970, cu îndemnul de a compara cu București 1970.
Cum arăta un cartier muncitoresc de la periferia Parisului, comparat cu Titan, să zic. Mă uitam la film și râdeam singur: Aici unde e, în Drumul Taberei? Acum au ajuns la Sala Palatului? Aici nu e la Obor?
Am ajuns să citesc indicatoare de străzi să le caut cu Google Maps.

La articolul meu despre blocurile din Torino, au fost comentarii în care se spunea că „e film, coane, compari filmul cu realitatea?”. M-au provocat comentariile. Acum, dacă văd un bloc fain într-un film, caut despre locurile filmărilor. De exemplu, în acest film apare Le Periscope.

Mi se pare că seamănă puțin cu ce vedeam prin România în 1970 (bine, nu eram născut în 1970, dar ca idee). Comparăm La Periscope din 1970 cu scări de bloc din… Vatra Luminoasă 1970, apoi gândim la Vatra Luminoasă 2020, versus La Periscope 2020. Nimic? La fel? Același fel de evoluție? Le Periscope comparat cu blocul monolit de la Obor. 1970 vs 2021.

Două cadre de pe stradă, 1970. versus 2019. (cu StreetView se vede mai bine, va puteți plimba pe stradă)

N-am o concluzie la acest text. Atât doar, că „puteam și noi”, dar n-am făcut.
Sunt convins că am fi putut și noi. De asta mă și agit, scriu articole în care spun des că românul are o problemă: pentru că am pretenții de la el. PUTEAM ȘI NOI!

Întrarea unui bloc de locuințe din Paris. În 1970.
Noi de ce nu am putut? Ce au ăia în plus? Ce au avut ăia în plus, iar noi nu? Aviz nostalgicilor: „Ceaușescu a făcut”… CE!? Cutii de chibrituri? (perioada de timp citată e importantă, pentru că în anii ’70 s-a construit „marele București”)

 

Dacă promiteți că nu-l raportați pe Alain, vă dau link catre „Dernier domicile connu” (1970) (l-am pus pe wetransfer, link valabil 7 zile). Nu e vreun mare film, dar e filmat mult prin Paris. Iar Lino Ventura e… cred că îl pun pe lista scurtă de actori favoriți.

Dacă nu v-am plictisit deja, încă două cadre din alte două filme franceze vechi:

* se plânge bucureșteanul că e frig. „Căsuța din sufragerie” e pentru că era frig și nu aveau căldură pentru toată casa. :)

* cum se servea tort în avion, în anii ’60-’70. Zero plastic. Eco!  (revin cu poza în colaje viitoare, mai am cateva zeci de cadre de acest fel)

 

Iar pentru că a fost ziua de naștere a marelui poet, o mică surpriză la sfârșitului unui alt film francez:

Doar că, citatul e din Coșbuc. :)

 

P.S.: Ce s-a întâmplat în două săptămâni de când iau contact măcar jumătate de oră pe zi cu ceva în franceză? 1. Au început să-mi apară pe net și pe youtube reclame în franceză. :) 2. Îmi dau seama, la filme, că subtitrările nu sunt făcute chiar mot à mot. Inclusiv cele în engleză, care subtitrează film francez, sunt făcute „aproximativ”, nu mot à mot.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. https://m.facebook.com/profile.php?id=331173876933294&ref=content_filter sper sa meargă link-ul. Mi se pare un site extraordinar prin faptul ca sunt filmulețe din viata de zi cu zi a anilor 60, 70, 80.
    Daca nu merge pagina, poți intra direct aici https://www.rts.ch/archives/. Dar pe telefonul meu site-ul merge greu, asa ca prefer pagina de Facebook.

    00
  2. usor cu comparatia pe scari, multe din cladiri arata la fel si astazi (pe langa Paris), e doar mai digerabil decat bucurestiul(bine, poate mult mai digerabil) dar pare ca undeva s-a oprit evolutia si la francezi, in mare ce se mai face nou si modern e facut de companiile gigant dupa cum le iese ideea de biznis, restul facut de primarii e in functie de spaga, nu spun ca nu se face spun doar ca se face la un nivel care iti înşelă asteptările.
    din ps2. chiar din contra- aproape tot e ‘adaptat’ atat de mult ca nu prea poti invata nicio franceza, insa te inseli daca spui ca nu gasesti continut, ai amazon prime si netflix? gasesti destul continut in franceza, desi mult e ori doar dublat ori ‘prost tradus/adaptat’

    ps. problema romanului e cea identificata de fluture, nu are ‘spiritul revolutiei’, a fost spalat pe creier de comunism si acum doar ‘se descurca’ dar nu prea-l vezi sa se revolte, maxim, se revolta aia certati cu legea care oricum o faceau sau doar cand de partea cealalta sunt ‘adversari’ mult mai slabi

    00
    • pps. si la frenechetzii astia a murit ‘spiritul revolutiei’ daca a exista vreodata desi am impresia ca era doar fata pentru unii sa mai fure din magazine, nu prea am vazut nici o revolta contra regulilor cu covid-ul.

      00
    • „nu gasesc continut” = unde se vorbeste mai rar, mai „inteligibil”. Atentie, stiu franceza de nota 3. :) Filmele vechi, cum remarca cineva, folosesc franceza veche, pe care am invatat-o noi la scoala. Acum se vorbeste altfel parca, nu inteleg mare lucru din seria „Taxi”, de exemplu. (sunt blocat in filme de pana in 2010, sa zic, nu ma impac bine cu filmele noi)

    • aaa, da plm, macrou vrea franceza peste tot dar il doar in pl ca aproape tot continutul nu are traducere macar in franceza mot a mot..
      ca restul politicientilor, ne prefacem un pic ca ne pasa si prostii ne voteaza in continuare
      apoi se ajunge la situatia in care prostii au de ales intre minciunele si extreme

      00
    • Cristifi, noi la scoala invatam limba franceza oficiala, aia de se vorbeste pe
      Channel 3, unde totul e clar si vorbesc chiar cu o viteza decenta.

      In schimb, pe strada, e alta limba. Se repeta povestea in Anglia, ce vb englezii e alta likba fata de ce se vb la
      BBC.

      Cred ca si noi, romanii, facem la fel. Am avut o prietena care a invatat romana si cand a inceput sa inteleaga, nu intelegea de fapt ce vorbim, pentru ca folosim expresii si constructii delimba naturale, pe care nu le inveti la scoala ( sau poate se invata la slimbi avansate, nu stiu)

      00
    • Asa, ca am uitat de ce comentam: DuoLingo, eu am invatat olandeza de nota 2, plecand de la nimic, in 6 luni, un am.

      10-15 minute pe zi, inainte sau dupa
      Zoso si cetin, plus vorbit cu localnicii, o sa vezi schimbari sigur si rapid.

      00
    • Alex sa știi ca eu cu franceza aia din școală, respectiv liceu, când am dat testul de nivel, ca să știe profesoara de aici la ce grupa sa ma pună, aveam un nivel a2 și fără acea franceza din școală, nu as fi ajuns în doua luni la C1.
      E adevărat ca difera, e și normal, insa, eu de exemplu dacă as fi luat-o de la 0, pai cred ca mi-ar fi luat un an sa ajung la nivelul de acum, pentru ca pana și bazele, pentru cineva care nu a studiat deloc, sunt dificile.
      Multe din expresiile lor se traduc aproape mot-a-mot în romana.
      Problema mea este ca unii vorbesc foarte repede și efectiv nu înțeleg cuvintele pentru ca le pronunța cumva legate unele de altele, dar nu pentru ca nu as ști ce înseamnă dacă le-ar pronunța mai articulat…
      M-am uitat chiar zilele trecute la un puștan de aici care are canal pe youtube și care vizitează diverse tari. Vorbește foarte curat sa zic asa și ca atare am înțeles 99% din ce spune.

      00
    • Ioana, franceza din scoala, chiar daca unii dintre noi nu am stiut sa o invatam/apreciem la timp, a marcat ceva in creierele noastre. Eu am avut medii de 7-8 la franceza in clasele gimnaziale, dar in liceu abia scoteam nota de trecere (posibil sa ma mai fi trecut si din mila, ca eram profil informatica, nu uman).
      Totusi, nu pot sa nu remarc ca acum „se activeza neuroni” din gimnaziu, care ma ajuta mult. :) Urâm sau nu urâm scoala, invatam fortat sau nu, „chinul” de atunci ne poate ajuta acum. :)

      00
    • Eu am cam urât franceza, asta din cauza verbelor. Și niciodată nu mi-ar fi dat prin cap ca voi ajunge sa trăiesc fix în Franța…nu știi unde te duce viața și când se va dovedi utila fix acea materie pe care în școală o considerai inutila/enervanta…
      De aceea mi se par hilare propunerile de genul „ar fi bine sa studieze copiii doar ce le place”, pentru ca in viitor, cel mai probabil nu vor ajunge sa facă tot fix ce le place și atunci e bine sa știi măcar cate puțin din toate. In fine, aia e alta discuție…

      00
    • Nu că voi ca să mă laud, dar fusei anul trecut prin Leningrad (Sankt Petersburg ptr tineri) și m-am speriat si eu cum am inceput sa-mi aduc aminte de rusă după 40 de ani, învățată doar în liceu. Că rămas fără net si doar cu niste hărți offline a trebuit să dau din clanță, din port pînă la Ermitaj e ceva de mers, schimbat autobuze (platit bilet simplu, ca turistii platesc dublu, c-așa-i în tenisul rusesc)…
      Deci neuronii caută prin ”depozit” de nu vă vine să credeți. Învățați, mult sau puțin, că nu e inutil.

      00
  3. Incearca sa inveti in fiecare saptamana conjugarile unui sau a doua verbe Toate timpurile, toate persoanele. Iti formezi un automatism. Cele mai importante sunt avoir si etre.
    Poti sa inveti si cateva reguli generale de pronuntie si despre cum se pun accentele in scris.

    00
  4. Cristici, nu toti invatam la fel, dar iti spun cum am invatat eu. Dictionar roman-francez, era o serie de dictionare format A5, coperti cartonate.
    La libraria (am uitat numele) de pe Magheru veneau reviste VSD cu 6 luni intarziere. Se vindeau second-hand. Imi cumparam, citeam si scriam pe o foaie cuvintele pe care nu le intelegeam. Cand se strangeau zece, lasam revista si luam dictionarul. Vedeam traducerea si mai pierdeam putin timpul la cuvintele de pe paginile respective.

    Apoi, cand eram in Be si mai ajungeam la un tv, imi puneam subtitrarea de la teletext (pentru surzi) la orice emisiune, film care avea asa ceva.

    Acum, dupa parerea mea, daca vrei ceva super-misto si relativ ieftin, aplicatia Memrise mi s-a parut foarte buna! Daca te tii de ea, in 2-3 luni o sa simti diferenta.

    • Da, asa cum zici.
      Pe vremea mea, pusesem mîna pe niște cărticele din colecția Poche, niște Paris Match și VSD expirate, plus că se băgase Arte pe cablu (a dispărut, ulterior, dar canalul există încă și e cel mai bun, în opinia mea, un fel de FIP al televizorului).
      Dacă mai adaugi și niște exerciții din cărțile Elenei Gorunescu, știi de nota 10.

      Că vorbeam de D-na Gorunescu: https://www.lepoint.fr/culture/elena-gorunescu-une-vie-consacree-aux-dictionnaires-francais-13-11-2010-1261811_3.php

      00
    • Frumos articolul cu Doamna Gorunescu. Incredibil cum nici dupa 20 de ani de la caderea lui Ceausescu nu ajunsese in Franta.

      Fara legatura, pentru ca vad in comentarii foarte multi exegeti ai limbii franceze care atrag atentia asupra rasismului lor stupid. Poti invata fara probleme limba franceza din cartile de acum 40 ani – ex Franceza fara profesor, ca tot a zis Eftimie de italiana – si vei intelege franceza oriunde si cu oricine. Sigur ca exista persoane si cartiere care folosesc slanguri, verlanuri sau alte argouri, dar asta nu inseamna ca un vorbitor de franceza invatata chiar si in Romania acum 30 ani nu poate intelege despre ce e vorba.

      Orice limba invatata bine iti va deschide portile cunoasterii tarii si oamenilor care o vorbesc. Indiferent de evolutia ei in timp sau de neologismele inerente.

  5. Blocurile alea seamănă pentru că, după WW2, a fost o perioadă propice pentru brutalism. Cutiile de chibrituri din București nu sînt specifice țărilor sovietice, sînt cam peste tot în Europa. Dacă e cineva interesat, pot să scriu o scurtă introducere în brutalism, că e un subiect care mă fascinează de vreo 20 ani.

    • Articolul nu e despre arhitectura, unde ar trebui pagini intregi cu mizerii tip brutalism (e o serie pe youtube).
      textul e despre cum au evoluat francezii, versus noi. Cum erau ei in anii 70, si cum eram noi. Sincer, cumva cam la fel. Vezi cadre din film, ia filmul din link si uita-te gandind cum ar fi fost filmat in Romania.
      Doar ca, Militari arata intr-un fel in 1970, iar acum arata de 10 ori mai nasol. La francezi e invers. Revin: Ei cum pot? Ce au in plus? Ce n-avem noi, sa fi putut ca ei, macar sa arate cum arata in cartierele lor de locuinte… ca in 1970 ne puteam compara cumva!

      Despre comunism si brutalism e mai simplu, putem gandi matematic:
      Daca un om respira 500 de litri de aer pe ora (aproximativ), iar o camera dintr-un bloc de locuinte proiectat de „Ceausescu” are 350x350x270cm (din care scadem mobila), in cat timp se poate asfixia acel om daca il inchidem ermetic in incinta? (usi de termopan, iar tu dormi)

    • Simplu si brutal (nu brutalism) : suntem țărani needucati, primitivi , si nu stim/putem să păstrăm, sa ingrijim,sa infrumusetam…si nu cred ca e comunismul de vina ,stau in bloc nou cu tineri nascuti dupa revolutie, au aceleasi meltenisme si topizme desi lucreaza la uzinele de rit nou , corporatiile..

      00
    • De acord, o colega de munca si-a luat credit pe 30 de ani, una bucata 2 camere, aproape de centrul Munchen-ului, 48mp2, cu in jur de 420-440k.

      00
    • NOU
      #23

      Acum 2 ani ma gandeam la München ca si viitoarea resedinta. Am cautat pe net chirii, am citit, am inchis laptopul si mi-am vazut de viata. Preturile alea nu au nici o treaba cu planeta Pamant.

      00
    • Pe mine m-ar interesa un articol legat de brutalism.

      00
  6. Vrei sa inveti o limba straina, cauta audiourile Pimsleur, restul sunt apa de ploaie (mai ales aplciatiile moderne gen duolingo et co.). Legat de evolutia economiilor, pana in anii ’70 comunismul a tinut pasul cu capitalismul, dupa care… well iti recomand siteul asta, daca o sa treaca de moderare: https://wtfhappenedin1971.com/

    00
  7. Nu stiu daca poti compara Franta, una dintre cele mai mari puteri coloniale si in general una dintre cele mai avansate tari din lume, cu Romania. Chiar si daca iei ca punct de pornire 1970, Romania tot nu avea capitalul si know-how-ul francez.

    In 1960, de exemplu, francezii aveau prima bomba atomica iar noi eram in culmea extazului ca reuseam sa fabricam tractoare.

    00
    • Francezii puteau proiecta intrari de scari de bloc mai mari, pentru ca „aveau know-how”? Francezii au asfaltat si ingrijit strazile mult mai bine decat romanii (vezi pozele comparative) pentru ca „aveau know-how”? In general, daca te uiti in screenshots, ai sa vezi niste modele de… gratare (cum se cheama alea de pui in jurul copacilor, pe asfalt?), modele cum avem si noi.
      OK, am ratat-o cu „imobiliarele”, am facut niste chestii minuscule si mizerabile (stiu blocuri turn care au 100 de garsoniere, max. 20mp fiecare). Am ratat-o cu asta, pentru ca… Ceausescu.
      Totusi, mergi cu StreetView pe strazile care apar in film, si compara-le evolutia cu ce s-a intamplat in Romania intre 1970 si 2020.
      Nu e nici un „know-how”, „erau bogati”… ca nu trebuie sa fii foarte bogat pentru a pune o limba de asfalt intr-un cartier… in loc de borduri, manele, targuri kitsch.

      00
    • Omul nu compară proiectele mari: hidrocentrala la noi, versus nucleară la ei. Compară cartierele de blocuri. Aici nu prea contează potențialul țării

      00
    • Proiecte mari, oameni mari, națiune mare.
      Oameni mici(săraci, slugi la sovietici, slugi la șefi români, șefi hoți etc ce vreți voi), proiecte mici, națiune ioc.

      00
    • @Sly : strike !

      00
    • da, cand compari mere cu pere intotdeauna iti va da ca unele’s mai rotunde, woau?

      00
  8. Asa era stilul arhitectural la acea vreme. Multi se gindesc ca este un stil comunist, ceausist, dar uita ca initiatorul acestui stil a fost un francez, pe nume Corbusier. Si daca te duci in Londra, vezi in anumite zone blocuri ca la noi, in cartierele bucurestene, ce-i drept la noi sint muuuuult mai ingrijite decit la ei.

    00
    • Elvetian…si a gandit standardul asta cand in cartierele muncitoresti ale europei se dormea in aceeasi camera si se facea baie la hardau…numazic..

      00
  9. Franceza de pe tf1 sau tv5 e varianta mai culta,vorbita de o minoritate,in Franta reala,in toate mediile,se vorbeste total altceva,asta in cazul in care dai peste francezi.Cat despre filme cu alain delon,jean gabin sau lino ventura…..il s’agit du histoire…..deci cauta ceva mai recent.
    Nu uita ,ca in ciuda propagandei,Franta nu e atat de omogena,iar accentul si pronuntia difera de multe ori flagrant.
    Cat despre blocuri,incerc niste explicatii:
    -legislatie mai buna in ceea ce priveste administrarea spatiilor comune,drepturi si obligatii bine cunoscute de locatari
    -situatie financiara mult mai buna,ba as spune si educatie si civilizatie
    -cel mai mare proprietar de imobile in Franta este statul,prin primarii,iar nivelul impozitelor,si chiar al taxelor(de exemplu taxe d’habitation,care va fi treptat eliminata) au asigurat fonduri suficiente pentru reparatii si intretinere(eu zic ca e o redristribuire a banilor-statul incaseaza,banii sunt apoi folositi pentru reparatii,firmele au de munca, oamenii au job,se colecteaza si aici taxe si impozite,iar pe final imobilele sunt intretinute)
    -fiecare oras are zona lui de blocuri,asa-numitele hlm….mai sunt zone in care pe langa faptul ca arata deplorabil,ai mari sanse sa fii talharit,asta daca nu cumperi droguri.

    00
  10. Francezii încă fac comedii si filme de actiune bune, vezi Les Visiteurs, Amelie sau mai de curând La Proie, Rien à déclarer, Comme un chef, Intouchables, Qu’est-ce qu’on a fait au bon dieu.

    Tot comedie ar putea fi si Le Concert, sa vezi ce baga gitanul nostru Cheaikovski fara portativ. Uite colea o scena misto: https://youtu.be/hWSMnxL-mdk

    Fac chiar si drame care îți smulg o lacrima, vezi La Famille Bélier.

    00
  11. pistruii ăia, oh, doamne, cum sunt pistruii ăia! :)

    ps. o zic în sens pozitiv.

    00
  12. Pentru italiană încearcă cu „Limba italiană fără profesor” de Paul Teodorescu. Eu cu aia am reușit în trei luni să mă descurc decent. Capisco abbastanza bene.

    Cât despre scările de bloc din Torino sau din alte țări, motivul pentru care arată cum arată e că nu trebuie să convingi proprietarii din bloc să facă ceva. Decizia o ia administratorul sau primăria, proprietarul doar plătește sau se cară. Dacă adminul de bloc vine și zice că trebuie zugrăvită casa scării o zugrăvește și găsești factura în poștă, scurt, fără negocieri și discuții. Cel puțin așa e la blocul pe care-l știu eu din Torino, poate la altele e diferit.

    • Credeam ca toti astia apropiati de varsta mea cunosc italiana dupa ce au fazut seria Fantozzi de 15 ori.

      00
    • Dex, revin la urmatoarele „prostii” cu screenshots din Fantozzi.
      Care Fantozzi era contabil, si manca seara… paste fierte, simple. Conditii sociale de italieni, anii ’80.
      Dupa ce vezi un film de 2-3 ori, de la a patra oara incepi sa vezi „prin” el.

      00
    • @Cristi Nu era mare diferenta fata de Romania comunista, cel putin in film, pentru omul de rand. Mergea cu autobuzul arhiplin sau cu rabla lui de Fiat, vacantele le organiza firma, fugeau toti de munca cum puteau. O serie foarte misto de filme una peste alta, iar povestea lui Paolo Villagio care ajuns sa se joace pe el insusi intr-un film facut dupa cartea lui, mi se pare foarte tare.

      00
  13. Ca sa inveti franceza vorbita de omenii normali, poti lasa in background un radio in franceza (au si ei multe posturi online).
    Si mai poti citi pentru inceput articole din presa generalista.
    Canale de youtube nu stiu ce sa zic (multi vorbesc in argoul stradal, nu e neaparat important in prima faza si generaza frustrare ca nu intelegi cele jdemii de prescurtari).
    Literatura (cartile) e destul de departe de limba “vie”, vorbita. Are o complexitate gramaticala si lexicala destul de mare.

    00
  14. referitor la tweet… vali, mai citeste o data te rog comentariile la articolul cu accidentul in care un taximetrist nu a acordat prioritate. vinovat este ala rosu ca „mergea cu viteza”. altfel spus soferita ta este nevinovata, doar nu a semnalizat.

    00
  15. Bucurestiul a fost pana in 70 o bijuterie de oras, din 70 s-a distrus. Ceasca l-a facut prea mare si a daramat o mare parte din el pt hidosenii de blocuri. Era mult mai bine sa avem mai multe orase mici decat putine orase mari, nu aveai atatea pb de trafic si infrastructura.

    00
  16. Pe mine mă ajută combinația între – ascultat radio de știri (ca să fie și interesant, și să pot opri fără teama că am pierdut ceva important) + scris texte.

    00
  17. La recomandarea sotului, urmaresc acum serialul Un village francais, despre viata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Este foarte bun, reviewuri bune. Am ceva prieteni francezi, si chiar daca ei insista pe romana sau engleza, eu insist pe franceza, sa practic cat pot de mult.

    00
  18. Daca tot ai ajuns la concluzia ca in anii 70 era asemanator in Paris si in Bucuresti, poate faci o comparatie si cu anii 40. :)

    00
  19. In anii 70 au fost marile „investitii” in industrie.. inclusiv in Bucuresti au aparut marile platforme industriale.

    Ca sa aiba clasa muncitoare – si aici vor aparea minutele rosii- au fost adusi oameni de la tara, cu tot cu obiceiurile de acolo.

    Gunoi aruncat peste tot, durerea in plwa de bunurile comune, etc. + indiferenta autoritatilor.

    @Autor – vezi cum arata Drumul Taberei ca si cartier in anii 70-80. Bulevarde largi, verdeata, blopcuri construite oarecum ok. Si vezi cum arata acum..

    00
    • EXACT! Ai inteles perfect ce voiam sa punctez:
      „vezi cum arata Drumul Taberei ca si cartier in anii 70-80. Bulevarde largi, verdeata, blocuri construite oarecum ok. Si vezi cum arata acum..”
      EXACT!

      00
  20. Il sorpasso (1962) – cartierul EUR făcut de Mussolini

    00
  21. Am fost in Paris de cateva ori prin 2000 si ceva, pana in 2005, pentru vizite turistice.

    Exceptand marile bulevarde si casele interbelice plus arhitectura monumentelor istorice (inainte de 1900), brutalismul este prezent peste tot.

    Ok.

    Si apoi am fost in Paris in 2017 si in 2018.

    Cum iesi din gara, vezi valurile de cioroi cu ruxacurile in spate, dubiosi si cu uitatura indiscreta.

    Nu, nu exagerez cand zic „valurile”.

    Hotelul era fix peste drum de gara, gen 2 minute peste pasaj si esti acolo. Full de negri disperati sa-ti vanda ceva sau sa-ti dea in cap.

    Pe bulevardele alea faimoase e plin de jeg, mucuri de tigari, pisat.

    Mai e doar o capitala europeana vestica asemanatoare la nivelul de jeg uman si nu doar – Viena.

    Ca si in Paris, si in Viena e acelasi motivul de duhoare, ciorile venite cu pluta.

    Acum na, unii dintre voi, fiind oamenii bulei, plini de empatie si PC, va veti necaji citind aceste remarci.

    Dar asta este, politicile permisive de imigrare ale europenilor au transformat europa mea frumoasa, istorica, curata, cu erasmus si cu muzica – intr-un gunoi absolut.

    In Italia e la fel, si cancerul a ajuns si in nord, catre Parma sau Verona.

    Stiti unde nu s-a imputit de ciori ? In Estul Europei.

    Budapesta. Bucuresti. Sofia. Chiar si Praga, e inca frumoasa, sigura, pitoreasca.

    Asa ca mai lasati-ma cu complexele de inferioritate fata de francezi, englezi, germani.

    Or fi fost ceva acum zeci sau sute de ani, dar azi sunt niste nimeni, urme palide ale unui trecut de mult apus.

    00
    • Nici ca gaseai articol mai bun sa-ti reversi cacaturile tale pompoase. „Domne, e al meu, va zic eu ca miroase frumos”.

      Toate interventiile tale, de la toate articolele sunt in acelasi ton nervos, suparat, rasist, xenofob. Inteleg ca nu ai nici tu o viata usoara, dar, bai, sa mesteci atâta ura impotriva a orice, sa scuipi zilnic, cu naduf si sare, orice iti este adus la cunostinta in articolele noastre, e ceva ce inca incerc sa inteleg.

    • „Am fost la Paris si mai ma duc”. „E plin de cioroi, dar eu tot ma duc. Si ca sa scap de ei, ma cazez fix la hotelul din fata garii. Ca sa pot sa-i vad zilnic si sa-mi hranesc amarul”. „Si ma mai duc, ca e misto la Paris”. „Si ma duc si la Viena”. „Si ma duc peste tot unde sunt cioroi, ca-mi place sa vizitez capitale cu cioroi.”

    • Pai daca asta este realitatea pe care am perceput-o, ce ai fi vrut sa comentez ?

      Nu vad nimic pompos, dimpotriva, e de-a dreptul bacovian, trist si murdar.

      O suma de perceptii.

      Repetate, in speranta de a regasi fostele amintiri, nostalgii trecute si petrecute, cu Parisul curat si boem.

      Nu comentez pentru a ma afla in treaba, incerc sa aduc un extra peste articolele tale in general foarte bine scrise, insa daca as face-o doar ca sa te magulesc, care ar mai fi valoarea adaugata a unui comentariu ?

      „Bravo, Cristi !”, si toti aplaudam ?

      00
    • Nu cere nimeni de aici „magulire” sau aplauze, dar sa fii mereu numai si numai pe HATE din acesta xenofob/rasist. Ce pula mea, nu ai gasit absolut nimic frumos la Paris si Viena sa ne spui si noua, sa ne ducem sa vedem si noi, dar ai gasit cum sa ne povestesti in câteva rânduri despre valuri de cioroi. Unde crezi ca vom ajunge daca toti incepem sa ne varsam NUMAI veninul in paginile astea, in articole, in comentarii? Ce ai adus nou si interesant la articol, la discutie? Nimic. Doar cacat. Si te crezi bacovian.

    • Orice prost gaseste frumosul in Paris sau in Vienna, sunt cele mai mari tourist-traps din Europa.

      E prima data cand scriu ceva de tigani, de cand postez aici.

      Am adus o perspectiva diferita si realista cacatului PC pe care il imprastie unii ca tine.

      „Numai” veninul e o ineptie, am o groaza de comentarii la obiect, fara urma de hate.

      Mai bine ai recunoaste ca te arde curul pentru ca ti-am zis acum cateva saptamani ca „ideea ta de afaceri” e o prosteala cap-coada.

      „Unde crezi ca vom ajunge ?” Sper ca undeva mai aproape de adevarul obiectiv, prin acceptarea existentei unor probleme si inceperea procesului de vindecare.

      00
    • Orice prost gaseste frumosul in Paris sau in Vienna, sunt cele mai mari tourist-traps din Europa.

      In schimb, orice destept, ca tine, gaseste adevarul. Tu, de fapt, ti-ai gasit xenofobia, rasismul, dar le numesti, duios, perceptii.

      E prima data cand scriu ceva de tigani, de cand postez aici.

      Ca argument, egal cu zero. „Nu mi-am exprimat pâna acum niciodata rasismul, abia acum am gasit ocazia propice. Dar, linistiti-va, sunt mai rasist decât multi dintre voi astia care va dati mari cu rasismul vostru. Stati sa vi-l arat pe al meu.”

      Mai bine ai recunoaste ca te arde curul pentru ca ti-am zis acum cateva saptamani ca “ideea ta de afaceri” e o prosteala cap-coada.

      Pentru ca tu asa functionezi? Iti spune un cacat pansat anonim pe Internet ca ideea ta e naspa si tu ii dai dreptate si renunti la ea, nu? N-ai habar de cum functioneaza lucrurile. Tu crezi ca ele functioneaza ca in creierul tau lipsit de sinapse.

      “Unde crezi ca vom ajunge ?” Sper ca undeva mai aproape de adevarul obiectiv, prin acceptarea existentei unor probleme si inceperea procesului de vindecare.

      Ar fi amuzant daca n-ar fi trist. Tu crezi ca esti detinatorul adevarului obiectiv si ajuti pe cineva sa se vindece scriind „cioroi”. Cei mai prosti oameni, cei mai periculosi pentru societate, sunt astia ca tine. Care au pretentii de doctori ai societatii, ei fiind incapabili sa vada in ceilalti mai departe de culoarea pielii.

    • @Dragos – Am fost de-a dreptul fericit să constat că la Budapesta nu am dat de picior de zerg. Nici de-al nostru, nici de-al altora. Simfonie, nu alta. Mă întorc oricând cu plăcere.

      00
    • „Ca argument, egal cu zero. “Nu mi-am exprimat pâna acum niciodata rasismul, abia acum am gasit ocazia propice. Dar, linistiti-va, sunt mai rasist decât multi dintre voi astia care va dati mari cu rasismul vostru. Stati sa vi-l arat pe al meu.””

      „Toate interventiile tale, de la toate articolele sunt in acelasi ton nervos, suparat, rasist, xenofob.”

      „sa fii mereu numai si numai pe HATE din acesta xenofob/rasist”

      Hai, ca deja ma plictisesti, mars in pula mea de prost ciudos si ratangiu.

      Esti fix ala caruia ma adresez sperand sa provoc un efect si de fiecare data am dreptate.

      De data asta tu esti exponentul culturii PC, pisa-m-as pe ea si pe tine, de sclavete iubitor al altor sclaveti.

      Uite unde era „omul frumos” care sa ma corecteze si sa imi zica ce si cum sa vorbesc incat nu cumva sa-i jignesc cultura de sclavete roz.

      Du-te ba si ia-ti fratii cu ruxac din ghenele Parisului si mars in mm inapoi la cocotieri, cu ei de brat, eventual fa-le prin desert niste petarde din alea umbroase dupa proiectul ala penibil pe care il tot agiti pe aici.

      @BogDan – asa-i ? m-am simtit super protejat si relaxat in Budapesta de fiecare data, nu ca in Parisul sau Viena aparate de catre muistul asta tradator de Fluture.

      00
    • Dragos, un martafoi virtual de ale carui pareri ar trebui sa tin cont, ca sa nu-l enervez. Ha ha ha!

      Bine ai venit in salonul Trash, cu paturi individuale, la standarde europene. Enjoy!

  22. Complet pe langa: caut o scara pentru casa, inalta, stabila, cu cremaliera. Bai nene, ce-i cu firmele astea romanesti? Cum taica sa cer oferta prin formular? In ce an suntem?

    00
  23. Diferența este de mentalitate și înțelegerea ideii de spațiu public. În vreme ce parizienii au cultura urbană de multă vreme, Bucureștiul este încă la „prima generație cu pantofi”. A fost valul I de migrație, anii 60-70, valul II după 90. Oameni veniți de la țară, neobișnuiți cu ideea de spațiu public. La țară ai curtea ta, restul e nomansland (mai ales cei din primul val, unde era „Colectivul” – Cooperativa Agricolă de Producție, nu filmul regizorului de Oscar, deci al nimănui. De aia ai apartamente aranjate după Neckermann (ca să păstrăm spiritul șaptezecist) și scara blocului puțind. De aia nu rezistă mobilierul urban, amenajările pe spațiul public, tot ce înseamnă „bun comun”.

    00
    • @CristianB: Amice, vorbesti prostii. Superioritatea asta ‘da Bucuresti’ („prima generație cu pantofi”) arata ca esti spalat pe creier, 2 motive:

      1. Bucurestiul se crede buricul Universului pt ca TOTUL era de la centru, si inainte de ’89, si dupa. Unul din principiile de baza ale comunismului e sa conduci economia de la centru, unde e partidul-unic-atoatestiutor. Si am vazut muult mai mult oameni de la tara care au reusit afara decat de la Bucuresti. Si stii de ce? Pt ca bucurestenii vor totul de-a gata, in timp ce aia din provincie au mai vazut ce-i aia ‘hard work’.

      2. Alt principiu al comunistilor e bunul/binele comun. Deci al nimanui. In alte locuri arata bine pt ca totul costa. Eftimie a scris mai sus f bine: proprietarul face si trimite nota de plata la locatari. Nu ca sa ne adunam sa facem organizatie/votam – astea-s kkturi comuniste. Se face doar gargara, talente/romanisme, dar practic nu se face nimic.

      00
  24. În 1876 maghiarii inaugurau prima linie de metrou la Budapesta. În 1907 românii mai cereau ceva pământ pentru că nu mai aveau ce să-și pună între degete. Despre care „puteam mai mult” vorbim? :)

    00
  25. @cristici e o teza de doctorat sustinuta acum cateva zile la care am avut placerea sa particip ca invitat si are ca subiect : EVOLUȚIA BUCUREȘTIULUI ÎN TIMPUL REGIMULUI COMUNIST 1944-1989. Teza apartine doctorului(actualmente) Buiumaci Cezar Petre. E o lucrare foarte bine documentata si iti recomand sa iei legatura cu dumnealui pe Fb, mai ales ca te pasioneaza subiectul.

    00
  26. Cristici, ce fumezi frate?
    Nu de alta dar vreau si eu. (il gasesc pe Signal ca cica e teava pe privacy?)

    00
  27. mie imi trebuie subtitrare si la filmele romanesti, ca e greu cu editarea sunetului, se pare (nu doar la noi, sa vezi cum se plangeau vorbitorii nativi de engleza din Anglia ca nu inteleg ce se mormaie prin game of thrones). asa ca scopul ar trebui sa fie sa poti urmari cu subtitrare, dar in franceza sau italiana.
    eu m-am apucat de spaniola relativ serios acu aproape 4 ani si nu am probleme la citit site-uri de stiri sau la inteles ce se discuta prin emisiuni sau versuri la cantece. si am ales o provocare, spaniola argentiniana, unde se mai sar consoane, ca italienii nu erau obisnuiti sa pronunte asa apasat ca ibericii.
    am inceput cu ascultat cantece si, de pe net, cu scheletul limbii, gramatica, pe care mi-am construit/imbogatit vocabularul. zic ca trebuie sa recunosti cat mai devreme la ce timp, caz, si persoana se vorbeste. chiar daca pe moment nu stii ce inseamna verbul ala.

    00
  28. Concluia: notre poule dans votree cour, et surtout, il ne faut pas commander du poulet dans un resto en Roumanie, car le serveur il va avoir des reves erotiques.

    00
  29. Bruma de franceza pe care o stiu e din copilarie,frunzarind revistele PIF si RAHAN.Cit priveste “ asemanarile” intre Paris si Bucuresti-pina la sfirsitul anilor 70,societatile “vestice” urmau acelasi drum-si,atentie,aici includ si tarile Europei de Est.Nu existau diferente mari intre Europa si SUA,de exemplu,modul de viata si business era acelasi-prosper.Erau “ anii de aur” ai reconstructiei capitaliste de dupa WW2.La Bucuresti,oras “ comunist”,circulau masini Peugeot,Mercedes,Ford sau Fiat.In tutungerii gaseai stive de Lucky Strike,Camel,Kent sau Marlboro.Cafea italiana,lenjerii de pat egiptene,ciocolate elvetiene,pateu frantuzesc,suc de portocale grecesc.Lumea se imbraca exact ca la Paris,pe litoral,la bar,se sorbea esspreso,Ballantines,scotch scotian cu gheata,intre 2 fumuri de havane cubaneze.Credeti ca aiurez,deloc,intrebati-va parintii cum erau anii 60-70.Pina si la Teheran fetele purtau mini jupee,la fel la Beirut sau Cairo.Plajele Tunisiei si Libiei erau pline de turisti in costume de baie si coniacul curgea in valuri.In Roma circulau pe strazi Chevroleturi si Dodge-uri,iar la New York aventurierii goneau la volanul masinilor Alfa Romeo sau Lancia.Toata lumea civilizata traia prosperitatea capitalista la maximum si-si traia viata cu frenezie.What happened next?La sfirsitul anilor 70,o noua ideologie a explodat in Europa-statul social asistential atotputernic.Mai pe scurt-social-democratia.Si mai pe scurt-socialismul.A fost momentul in care drumurile Europei si USA s-au despartit.America a continuat capitalismul,Europa a cotit-o spre socialism.Europa de Vest.Europa de Est a mers o idee mai departe si a accelerat spre comunismul “ cu fata umana”.In ambele situatii,capitalismul a inceput sa gifiie si a fost inlocuit de politica etatista,asa zis “ protectoare” cu clasele defavorizate.A urmat ceea ce stie socialismul sa faca mai bine-taxe peste taxe,economie de stat si protectionista,sigrumarea micilor intreprinzatori.Plus limitarea libertatilor cetatenesti in numele “ democratiei prost intelese”.Socialism care s-a intins ca o ciuma peste nordul Africii,Africa neagra sau Orientul mijlociu.Unde si-a facut loc varianta locala de socialism,adica “ socialismul verde”,al Semilunei.Adica ceea ce vedem azi,teocratiile musulmane.Socialismul european a prins a sugruma capitalismul autentic din Franta,Germania,Italia.E momentul in care miscarile terorist-progresiste de sorginte socialist-extremista isi fac aparitia in Europa de Vest si Orientul Mijlociu.Europa e zguduita de atentate revendicate de Brigazile Rosii,Baden-Meinhoff,varsarile de singe din Irlanda de Nord,Corsica,Tara Bascilor,juntele militare din Grecia,Spania sau Portigalia.Aripa dura comunista e definitiv instalata in Europa de Est dupa inabusirea Sindicatului din Polonia.Europa se afla la rascruce si cine este chemat in ajutor?Statul.Statul care ,in numele “ pacii si intelegerii”,suprima prosperitatea cetatenilor,piata libera individuals,impune cote,stabileste nivelyl de trai,impune un nou sistem de educatie,confisca dreptul de a detine arme,modifica Constitutii.Statul devine atotputernic si nu-si mai intreaba cetatenii daca sint de acord cu directiile pe care le impune.Asa apare Uniunea Europeana(ex-Piata Comuna-organizatie strict comerciala).Care UE are,acum,putere politica si decizionala extrastatala.Totul in numele “ stabilitatii generale”.Care UE,incet-incet,se transforma dintr-un organism consultativ intr-un monstru superstatal care devoreaza libertati de expresie,economice,nationale.Impune o ideologie in toate aspectele vietii cetatenilor.Si le modifica felul de a gindi,a trai,a vota,a decide,a invara,a tolera.Avind ca efect indobitocirea in masa a maselor si frinind orice initiativa(economica,politica,educational,ideologica) a acestora.Daca in spatiul ex-comunist asta s-a intimplat brusc si brutal,in Vest a fost un proces indelungat si elaborat,cu schimbade de generatii.Generatiile “ noi”,sclave ale cosumerismului si internetului,au fost usor de indobitocit-pentru ca ele nu si-au pus niciodata intrebarea “ ce-am avut si ce-am pierdut”,ele s-au nascut asa,in plina revolutie socialist-informatica si li se pare “ normal”.Vedeti voi,cine nu-si cunoaste istoria ,risca s-o repete.Desi,cred eu,nu mai e nici un risc-o repetam,deja.De data asta fara un “ return point”.

    00
    • Da 50 de exemple de indobitocire in masa. 50 de exemple in care sa arati cum a incercat UE sa te indobitoceasca pe tine.

      00
    • Boss, tu n-ai tasta Enter? Are simbolul ⏎ sau ↵ pe ea.

      Viata pe care o descrii tu in prima parte era traita de, poate, 2-3% din societate.

      In anii 60 era in mod sigur mai bine pentru parintii nostri, majoritatea erau in liceu sau facultate, erau tineri si se puteau distra. Mai putin cei care s-au vazut nevoiti sa se apuce de munca imediat dupa liceu. Dar de aici si pana la o imagine de „viata buna” generalizata la nivelul intregii tari e cale lunga.

      Cat despre ce-o sa vina? O sa vina o politica monstruoasa, o struto-camila Socialist-Capitalista-Corporatista in care fie lucrezi ca sclav la o corporatie, fie esti „angajat si actionar”, ca sa te motiveze mai bine la munca.

      00
    • Ba voi sunteti pe bune?
      Imi lacrimeaza ochii si eu am trecut prin Edda in proza si Maleus Maleficarum in plm….
      Fumati mai bun….

      00
  30. Ai scris foarte multe cuvinte ca sa zici ca UE e un monstru. Puteai sa scrii asta şi gata. Eu cred ca UE e un monstru. Nu trebuia sa te obosesti atat doar ca sa nu lasi spatiu dupa semnele de punctuatie.

    „Socialismul verde”, cum numesti Islamul – care numai socialism nu este, a existat in Africa inainte de socialism sau de ideea de socialism. Inca din secolul sapte, pe continentul african au fost sultanate si califate.

    Minijupele au disparut din Teheran odata cu monarhia, nu odata cu capitalismul. Ba chiar niste capitalisti au fost printre cei care au pus la cale revolutia din 79, acei bazaari care nu voiau sa plateasca taxe. Leftistii au fost suprimati si au disparut din Teheran odata cu minijupele, cand Iran a devenit o republica islamica condusa de liderul suprem Ayatollahul Khomeini.

    Apoi, consumerismul si socialismul nu se impaca deloc. Consumerismul este copilul capitalismului pe care il deplangi si care este alive and kicking. Le incurci pe toate, dar vrei sa lasi impresia ca intelegi cum stau lucrurile scriind multe cuvinte.

    00
    • “Socialismul verde” nu este acelasi lucru cu islamul.N-am spus tari islamice,ci musulmane.”Socialismul verde” este interpretarea ideologic-economica a socialismuluide sorginte europeana,altoit cu socialosm represiv de tip sovietic.Califatul nu reprezenta o structura statala definita prin dependente intre clasele si categoriile sociale,era o forma arhaica de organizare feudala a societatii.”Socialismul verde” a insemnat prima modalitate de organizare statala “ moderna” a fostelor colonii emancipate de sub tutela franco-britanica.Insa,in acele locuri,data fiind mostenirea istorica,” socialismul luminat” de tip “ democratic”,nu functioneaza.Acele societati pot functiona doar conduse de o mina forte,inconjurat de o camarila represiva.(vezi exemplele incercarilor de “ democratizare” din Irak,Afganistan,Libia,Egipt,etc).Pentru a fi primite in grupul tarilor civilizate,aceste noi stare au adoptat sistemul social care s-a adaptat cel mai bine modelului mor de societate.Acela a fost socialismul-cu absolut tot controlul in mina statului.Populatia a fost redusa la tacere prin “ cote de venit” primite de la stat din exploatarea bogatiilor tarii(petrol,diamante,uraniu,aur,etc).In schimb,democratia participativa a fost anulata prin “ pastrarea” canoanelor islamice de control societal si condamnare populara.E adevarat,religia islamica nu-i doar o religie,e o ideologie si un modus vivendi,insa ea nu imparte grupul in “ exploatati” si “ exploatatori”,ci-i face egali in fata lui Allah.Ceea ce contravine dorintei clasei conducatoare privilegiata.Care,sub pretextul “ modernizarii sociale”,impune o ideologie “ moderna si umana”,in care primesti de la stat dupa nevoi.Cind ai nevoie,daca ai nevoie.In schimb,ideea divinitatii lui Allah trebuie intretinita ,pentru temperarea pornirilor revolutionare.Asa cum Muammar Ghadaffi spunea,atunci cind statul libian trimitea stipendia lunara cetatenilor(obtinita din petrol)-“ Allah maritul va trimite punga cu bani,eu doar v-o inminez”…..”Consumerismul si socialismul nu se impaca deloc”-sigur ca da,de aia China e cea mai mare piata din lume la vinzarea de masini,telefoane,laptopuri,haine de firma,etc.Ar fi trebuit sa stii ca in Iran,monarhia si capitalismul au disparut in acelasi timp,nu separat(nationalizarea companiei britanice de petrol a insemnat etatizarea Iranului si disparitia capitalismului).Mai ai multe de citit…

      00
    • antoninoninoro, china este altceva. in comunism nu ar trebui sa existe miliardari (380 de miliardari). china e un amestec de comunism si capitalism. comunismul nu prea a functionat nici pentru china, de aici infuzia puternica de capitalism. si nu este cea mai mare piata de consum din lume. cea mai mare piata de consum din lume este SUA (de trei ori mai mare decat china)

      00
  31. NOU
    #89

    Sint filme frantuzesti si pe Netflix, eu urmaresc serialul Dix pourcent, poti pune subtitrari in franceza sau romana.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)