Spitale: ce semnifică programul doctorului

pacientiLa 8 eram la Spitalul Județean, să îmi vadă doctorul cusătura, să îmi schimbe pansamentul și să îmi spună ce se întâmplă mai departe. La intrarea în cabinet erau fix 5 persoane care o blocau. Dintre ele, doar una avea aceeași treabă cu mine, restul îl așteptau pe doctor. Care întârzia.

Am mai scris despre românii care nu știu ce e ăla program la doctori. Și pare al naibii de complicat de realizat că omul ăla care treabă, nu stă la cafele. De cele mai multe ori, treabă cu alți pacienți. Și un pasaj dintr-un articol scris în 2007, fix pe tema asta.

(un tip foarte nervos, trece jumătate de oră, află că doctoriţa e în sala de vizavi la operaţie, tot nervos)
– Da’ nu mai vine doctoriţa asta odată?
(nimic. timpul trece, el bate pasul pe loc)

– Mda, ea stă acolo la cafele şi noi aşteptăm aici ca proştii!
(încă 2 minute, doctoriţa iese brusc din sală cu sânge pe mănuşile chirurgicale şi se adresează colegei)
– Vino repede că a apărut o problemă!
(de pe mănuşă i se scurge o picătură de sânge în mijlocul culoarului, dar nici asta nu reuşeşte să îl impresioneze pe nervosul nostru)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. De obicei la orele diminetii doctorii sunt la „vizitele” pe care le fac in saloanele in care au pacientii de care ei se ocupa. Si eu mergeam odata la doua zile ca sa-mi schimb pansamentul si sa curat operatia. Timp de 6 saptamani am facut asta. In tot acest timp am vazut de doua ori doctorita pentru ca la 8 cand mergeam eu ea era pe sectie inspectand starea pacientilor din saloane. In niciun caz nu statea la cafea. Se ocupau asistentele de mine

    00
  2. Ar mai fi de remarcat faptul ca medicii nu stiu sa-si organizeze programul de lucru si nici sa faca diferenta intre programul de spital si cel de ambulator.

    Dintre cei 5 care asteptau, probabil unii erau veniti pentru un consult la specialist (asta se intampla in ambulator daca nu este vorba de follow-up dupa o interventie). Cum poza imi pare a fi din ambulatorul spitalului nu „de pe sectie” as spune ca medicul ar cam fi trebuit sa fie prezent la cabinet conform programului contractat si nu in alta parte.

    00
  3. NOU
    #3

    Scaune, multe scaune. Asta lipseste din spitale. Majoritatea pacientilor nu vin singuri. Nu ar mai sta nimeni in dreptul usii daca ar fi niste scaune. Daca este grav, te duci la urgente. Altfel, stai linistit pana vine doctorul. Din 2-3 spagi dotezi decorezi tot holul cu scaune.

    00
  4. Lipsa de respect si de civilizatie e prezenta la tot pasul. Si se mai mira ca nimeni nu-i respecta si intelege pe ei, dar ei, oamenii, respecta si inteleg la randul lor? Cand problema aceasta de atitudine va fi rezolvata poate vom avansa si noi pe scara civilizatiei.

    00
  5. Sunt destui care chiar stau la cafele cu pacientii la usa, din pacate. Dar da, subscriu. Scaune, mai multe scaune ar fi frumos

    00
  6. mai sint doctori in romania?

    00
  7. Stai sa vezi ce se intampla cand se organizeaza doctorii: la mine doctorita de familie nu primeste decat cu programare telefonica. Care telefon sta deschis doar in timpul orelor de program la cabinet. Pentru cei care nu stiu, luni e dimineata pana la 14, marti e dupamasa de la 14 -20, samd. Restul programului ar trebui sa faca vizite la domiciliu(pe care nu le face), iar telefonul este inchis. Deci, daca te imbolnavesti, ai grija sa o faci tot cu programare, altfel e cam nasol. Probabil o sa o schimb, daca voi avea ceva timp liber sa gasesc alt doctor ceva mai amabil.

    00
  8. Ultima dată când am așteptat la ușa cabinetului unui doctor am luat număr de ordine de la intrarea în spital. Mi se pare normal să fie așa pentru că altfel toate babele se bagă în față, că unele n-au timp să-și ia număr sau să aibă răbdare. Așteptam împreună cu alți 5 oameni. Eu și încă 2 aveam număr, restul au considerat că n-au nevoie. O babă s-a băgat în față pentru „un sfat, 5 minute stau, nu durează, doamna doctor” și a ieșit din cabinet 40 de minute mai târziu.
    Sfinți, Dumniezăi, morți și răniți s-au pogorât asupra-i. Nu din partea mea, ci din partea unui tip de vreo 40 de ani care întârziase la serviciu din cauza babei. Și care a trebuit să-i explice șefului de vreo 3 ori la telefon că e încă la doctor, doar că așteaptă după … o babă.

    00
  9. E vina conducerii spitatului. Oamenii sunt inca necivilizati si pentru a combate asata englezii au facut asa:
    Pacientul suna la spital. Se face programarea cu doctorul respectiv. Se vine la spital la ora la care este chemat, se prezinta la receptie si i se da un bon de ordine. Doctorul iese din cabinet dupa fiecare pacinet si il striga pe urmatorul din sala de asteptare. Happy Days si Sanatateee!!!

    00
  10. Eh… Nu e chiar asa, sapt trecuta am fost la judetean la urgente si am stat pe hol 4 ore ca asa se trateaza acum intre pile, relatii, telefoane . Bagam si prostii cand mai ramane timp… E de rahat ca nu exista un serviciu de urgenta platit. Cel putin asa se triaza cei de la coada care acuza o lipsa de pofta de mancare urgenta…

    00
  11. Nici doctorii nu sunt foarte responsabili. Hai sa luam problema cu numerele de ordine. La un pacient cu numar de ordine sunt 5 pacienti fara numar, dar care il stiu pe doctor. Si desi tu te-ai trezit la ora 4 si ai prins numarul 1, intri tot al 10-lea.
    De asta uneori respectul e reciproc si unii pacientii se poarta intr-un fel razbunator, sa zicem.

    00
  12. Lili, buna idee cu numerele. Acu’ ar fi bine daca s-ar si respecta, dar ar fi un pas inainte. La ce spital functioneaza acesta minune, ca aud prima data de asta la un spital de stat.

    Eu merg cu a batrana la Militar periodic pentru consult. Programul doctorului este afisat pe usa, se mai intarzie din cand in cand si nu pentru ca e lenes sau neorganizat, ci pentru ca e foarte bun si toata lumea trage de el. Are de umblat pe sectie (si acolo mai pot aparea probleme), are de consultat etc.

    Nu cred ca deranjeaza neaparat intarzierile (daca au o asemenea motivatie), atat timp ca toti isi vad de ale lor. Nici la privat nu intri la ora fixa, de asta in general e bine sa-ti iei o ‘marja’ de timp. Dar cand se baga in fata cate un ‘grabit’, chiar ca-ti vine sa-l strangi de gat. Ca unii au impresia ca doar timpul lor e pretios.

    PS: niste scaune in locatia minunata nu ar strica. Chiar sunt o investitie minimala …

  13. ce dragut. oamenii comenteaza de doctori si ca o sa ii schimbe; cu cine ? numarul de medici din Romania scade si inca rapid! in curand o sa mergem sa criticam baba satului sau singurul medic din judet si o sa ne plangem ca trebuie sa asteptam 2 saptamani la coada.

    un medic are cam 2-3 oferte pe birou pentru 5-8000 euro lunar. acum ce facem ca sa ii pastram in tara ? facem manifestatii sa le creasca salariul de 10 ori ? sau de 100 ori ?

    00
  14. @alexnicolae: medicul care are 2-3 oferte pe birou pentru 5-8000 euro lunar si nu a plecat inca ori castiga similar in tara (incluzand si platile informale), ori castiga mai mult in tara.

    Raportat la numarul de locuitori sunt relativ putine specialitatile la care avem deficit.

    @dojo: sunt destule ambulatorii in care exista sistemul cu bilet cu numar de ordine; repet ambulator nu spital.

    00
  15. Asta e generatia „stam la coada ca oricum n-avem alta treaba si chiar daca am avea ni se falfaie maxim” respectiv „eu sunt doctorul, programul pus pe usa mea e doar de decor, oricum va trebui sa vii la o consultatie la cabinetul meu privat”. Combinatia, dupa cum o dovedeste poza si povestea, loveste direct in oamenii pentru care timpul chiar e o resursa limitata…

    Si gandirea comunistoida e departe de a disparea – cateva exemple edificatoare:
    – stam 2 zile la coada la primarie sa ne platim impozitele, nu le cerem copiilor nostri sa le plateasca online ca ne e frica sa nu ne fure aia banii (si aici vorbesc de oameni de 40-50 de ani, nu de bunica de la tara)
    – ne plezneste vreo vena de indignare ca au picat aia la bac in proportie de 150% dar am citit ultima carte pe vremea cand programul la TV era de 2 ore iar acum stam toata noaptea sa vedem ce cretinitati mai regurgiteaza DD; in plus, desi auzim din toate partile ca internetu’ poate fi foarte nociv cand e folosit aiurea, nu ne dam pic de interes sa ne controlam putin copiii in ceea ce fac (si nu, nu e imposibil, maica-mea a pornit prima data un PC acum vreo 5 ani – avea 55 de ani – ca depindea locul ei de munca de asta)
    – suntem pensionari dar ne trezim la 7 dimineata sa mergem la piata (bineinteles in capatul celelalt de oras ca acolo-s morcovii cu 50 de bani mai ieftini), nu conteaza ca atunci toata lumea merge la lucru, scoala etc. si dupa ce ne urcam in autobuz avem pretentia sa ni se cedeze locul
    – nu ne mutam din apartamentu’ (cu linoleu si lambriuri) din centrul orasului la care nu ne ajung 2 pensii sa platim impozitul, ca viata la tara e sub demnitatea noastra (chiar daca putem cumpara juma de sat cu cat primim pe apt. ala)
    – daca suntem la tara urlam ca suntem saraci si sa ne dea statul orice dar fumam 2 pachete pe zi si ne bagam ficatu’ in coma cu porcariile pe care le bem la crasma in fiecare zi – of course ca dupa aia dam vina pe medici ca nu pot salva

    AND I SAVED THE BEST FOR LAST: VOTAM PENTRU O GALEATA SI O STICLA DE ULEI SI DUPA AIA FACEM SCANDAL CA AIA-S HOTI SI NE-AU MINTIT!!!

    00
  16. ba cind v-aud cu scaunele pe linga cabinete, imi vine sa vi le fac gulere! sinteti prosti si sa va zic si de ce: spitalele trebuie reorganizate, daca pui scaune pe linga cabinetul de cutare, lumea tot buluc o sa fie la usa doctorului, tot or sa se bage peste el. Nu!!! sala mare de asteptare, cabinete cu numere, FARA nume, programari prin telefon, bon de ordine, monitor cu afisare a urmatorului pacient/nr cabinet… etc… ai sta linistit cu castile pe urechi in sala de asteptare. Si asta e valabil nu numai in spitale

    00
  17. Asigurările de sănătate internaţionale private sunt singura soluţie atunci când aveţi probleme de sănătate. Asta daca vreţi să le şi rezolvaţi.

    00
  18. doctorul tau poate era intr-o operatie, ma rog, poate ceva serios.
    stiu ca buricul genereaza centre, vartejuri si unicate. dar lasa… nu exagera

    00
  19. Legea aia care a permis doctorilor sa-si faca cabinete particulare e o mare porcarie. Trebuia din start sa se aleaga: ori la stat, in spital cu un singur birou, ori la privat. Esti la stat si n-ai echipament in spital, dai trimitere la alt doctor care are asa ceva la privat. La noi nu, te cheama tot la cabinetul lui ca acolo are echipamente. Fereasca sfantul sa te trimita la un alt doctor. Iar cu statul la coada, asta n-are legatura cu spitalele. E o chestie generala!

    00
  20. Time is money! Eu când aștept, aștept pe banii cui? Pe banii mei. Invenția asta cu programările funcționează la unii furnizori de servicii.

    00
  21. @Ktalinus: daca ne-am imbolnavi tot cu programare n-ar mai trebui sa asteptam doctorii. Asa ca n-avem ce face. Trebuie sa mai si astepti

    00
  22. În Spania dacă ai o problema si nu e urgenta, poti primi programare dupa 6 luni (si vorbesc din experientele familiei). In Romania, chiar si asa cu spaga si cu doctori care isi fac singuri programul tot ajungi sa te tratezi.

    00
  23. Statul la doctor in Romania defineste perfect „Eroarea fundamentala de atribuire”.

    00
  24. dupa ce cotizez sute de lei anual… ma duc si eu dupa X ani sa-mi prescrie ceva pentru conjunctivita(banuiam ca asta am, dar ca sa fie oficial am zis ca ma duc la medic)
    de la medicul de familie primesc trimitere la spitalul judetean, de la judetean(dupa 2-3 ore de asteptat) la policlinica(inca vreo 2 ore) – aici au zis ca au „loc” numai peste cateva saptamani si sa revin in cateva saptamani, sau au loc cu plata :))
    de la policinica am ajuns la privat(care au sarit ca sacalii pe mine) – bineinteles tot cu plata + mai bine de jumatate de zi pierduta

    sistemul functioneaza…

    00
  25. Cehia. .. Primele zile pe aci , ma dusei sa imi ia sange .. nestiutor de limba si obisnuit ca in rromanica, ma infing printre vreo 10 oameni care asteptau direct in cabinet. Dar intra daca poti. Peste tot au clanta doar pe interior..Nu intri decat invitat.

    00
  26. @Sand31: Cand o sa trebuiasca sa o opereze pe doamna mata un doctor din asta, care zici tu ca nu stie sa-si organizeze timpul, atunci sa ii faci tu program.

    00
  27. @Dorin: iar stai pe netul de la biroul de bugetar in loc sa muncesti? Orele suplimentare nu se platesc.

    Mama din fericire e sanatoasa si in plus are un fiu destul de bine ancorat cat sa nu tolereze astfel de comportamente ale unor medici.

    00
  28. @Green – confirm. Cumnatu-miu e in Spania acum si are, ca si mine, o ruptura de menisc. Se chinuie cu genunchiul de peste 1 an. L-au tot trimis la plimbare, pana s-a infuriat, dupa 9 luni de dureri si draci, asa ca a venit 2 saptamani in tara. S-a dus la un ortoped si i-a zis ala ce are. Eu am ales calea privata (doctorul in cauza nu are contract cu Casa, deci doar pierd timp aiurea), desi m-am dus la medicul de familie, de mi-a dat o trimitere. Inutila, dupa cum am aflat la programarea telefonica. Am stat acolo 3 ore (am asteptat sa fac si un RMN) si am primit diagnosticul in cauza.

  29. @Sand31: N-ai nimerit-o, dar nu-i nimic. Oricum n-ai inteles nimic din post. Doar pentru ca tu nu stii de ce intarzie doctorul asta nu inseamna ca taie frunze la caini pe net ca si tine.

    00
  30. @dojo: era un spital de stat din Oradea, arăta exact ca-n copilărie: cu scaune îmbrăcate-n mușama maronie ruptă în colțuri din care ieșea buretele ros de molii, cu pereții scorojiți și ușile alea masive care scârțâie. Mă rog, voiam să fac fizioterapie acolo. Dar după ce-am auzit urletele din sala de recuperare și m-a ajuns mirosul din vestiar, am mers la privat – cum mi-a recomandat și doctorița care m-a consultat. Nu mi-a părut rău, am dat 200 lei pentru 2 săptămâni de fizioterapie, dar nici dureri de spate n-am mai avut în toamna respectivă.
    Și la fizio chiar n-am mai așteptat la coadă, fetele se țineau de programări. Dacă nu veneai la timp, așteptai până când se elibera un loc și o masă de masaj.

    00
  31. citind ce a scris lilisor mi`am adus aminte de o aventura la policlinica. mama a avut piciorul rupt, urma sa mearga la consultatie, m`am dus la prima ora, am luat numar de ordine, m`am dus dupa ea si am transportat`o la policlinica. intre timp era plin de mosi si babe care erau buluc la usa cabinetului, de parca daca lustruiesc clanta intra mai repede. nu intelegeau cum de noi am venit dupa ei si am intrat inaintea lor (nu aveau numere nici unii din ei, doar blocau accesul si asistentele le`au si atras atentia dar tot acolo au ramas, langa usa). greu cu ordinea si disciplina.

    00
  32. Va recomand documentarul de mai jos. Ar trebui vazut de fiecare roman care are senzatia ca in Romania este foarte rau.

    https://www.imdb.com/title/tt0386032/

    00
  33. NOU
    #33

    Abonament retea privata cunoscuta. Intors acasa pe motiv ca am inteles gresit ora programarii. Revenit si constatat ca se intra fara programare. The same shit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile