Produse diferite vândute aici față de Vest…

M-am uitat la cele trei materiale senzaționale de la Știrile ProTV despre cum alimentele sunt diferite în România față de Germania și mi s-au părut mai degrabă distractive decât îngrijorătoare. Produsele sunt diferite pentru că piața e diferită. E ca la Nutella, nu poți da cremă tartinabilă tare dacă pâinea locală consumată este în proporție de 90% moale, pentru că nu îți cumpără nimeni produsul.

Eu am observat însă altceva. La un moment dat, vocea din off spune că un produse se vinde cu 1 euro și 11 cenți la nemți și 1 euro și 9 cenți la noi, dar nu e corect, pentru că salariile sunt altele.

OK.

Să zicem că Milka vinde o ciocolată făcută în Germania sau Elveția (de fapt, ciocolata lor e făcută mai nou în Bulgaria, dar asta e altă poveste) cu 1 euro. Ce oprește 3 companii locale să facă un produs similar cu 50 sau 70 de cenți? Pe mine asta mă omoară foarte tare. OK, brânza e 1 euro acolo. De ce nu avem brânză românească la 50 cenți? De ce nu avem cartofi românești mai ieftini decât ăia din Germania (de unde vin cam toți cartofii din hypermarketuri)?

Înțelegeți ce zic? Puterea de cumpărare e alta, deci salariile sunt mai mici, deci costurile de producție sunt mai mici. Unde să fie problema? La românii care strâmbă din nas când aud de produse românești? La lipsa oamenilor care să aibă viziune și putere să facă produse bune?

Sau e povestea clasică în care materia primă costă mai mult aici decât acolo, că e bio și eco și crescută de țărani autentici?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Pai nu avem cartofi mai ieftini pentru ca subvențiile in agricultura sunt mai mici? Întreb, nu stiu.

    00
    • NOU
      #2

      Subventiile in Franta sunt de 4 ori mai mari ca in Romania, de aceea cartofii lor sunt de 4 ori mai mari ca ai nostri. Subventii mai mari, cartofi mai mari.

      00
    • Sunt mai mici, se dau pe spaga si cu intarziere. QED.

      00
  2. ba pardon, cartofii sunt din egipt si vazusem o emisiune acum un an gen viata satului, cu un producator roman care zicea ca arunca jumate din productia de cartofi ca ai lui sunt de 2x mai scumpi decat aia importati pt ca subventii
    mie imi place ciocolata Africana si intr-o vreme imi placea Laura, dar nu cred ca mai exista
    la noi cred ca pb este ca producatorii de aici ori nu ajung in supermarketuri ori nu isi fac reclama calumea, ori pur si simplu au un produs mai prost ca nu stiu sa-l faca.

    00
    • Nu ajung in supermarketuri pentru ca supermarketurile nu doresc produse eco. Deloc. Ei vor ceva care sa stea mai mult timp fara sa se strice. Cu ceva chimicala sa stea permanent marfa proaspata.
      Deunazi intrebam la un supermarket daca mai au acele mere romanesti, eco. Nu, a venit raspunsul, s-au stricat aici si nici nu mai aducem.

      10
    • Dar de producatorii aia care tepuiesc supermaketurile de spuneti? Eu nu inteleg cun un produs facut la 50 km distanta e mai scump de 1.5 sau chiar 2 fata de unul facut la 1500-2000 km. Pai taranul roman vrea sa isi cumpere x6 si vila cu 3 etaje din 3 ha de cartofi, el nu investeste in sistem de irigatii, utilaje moderne si mana de munca calificata, mai bine trage cat de mult poate anul asta, ca anul viitor vede el ce face.

      Ps: Sa stiti ca sunt si oameni care fac profit cu produse romanesti pe piata romaneasca, dar aia o fac cu cap si cu planuri pe termen lung.

      00
    • Ori sunt excroci.Nu te intrebi si asta?

      00
    • Care e diferența dintre bio și eco?!?

      00
    • Avem cartofi mai scumpi pentru ca subventii, si pentru ca afara, pe aceeasi suprafata si cu acelasi volum de munca se recolteaza 4 miliarde de cartofi, iar la noi doar 2 miliarde. Pentru ca GMO, Monsanto, planning, samd…

      00
    • Se gaseste si Africana si Laura cam peste tot. Ambele, sub 50 eurocenti. Le cumpara doar cei pe ajutor social pentru ca pe langa Milka si alte branduri sunt execrabile. La pret de Milka, avem insa Primola, comparabila ca si gust si calitate. Unii spun ca e prea dulce insa alte reprosuri nu am auzit.

      Cat priveste produsele romanesti, nu stiu cum e prin alte parti dar noi pe aici prin Oradea avem cateva supermarketuri locale care chiar aduc legume de pe la noi. eu iau cartofi romanesti, sunt plini de pamant si cu urme de sapa dar gustosi. La 1 Leu kilogramul. Jumatate de pret fata de cartofii polonezi din Lidl de exemplu. La fel, avem ulei, zahar si asa mai departe din productie locala sau din Ungaria (care cam tot local e aici la 5km de granita) la preturi infime si calitate buna.

      00
    • poiana e dulce și atât. după ce treci de zahărul pus cu tona, descoperi că nu are gust sau savoare. milka are.

    • Eu am niste dubii in legatura cu cartofii aia. Dubiile mele zic asa:
      – engross-ul trimite un achizitor in sate, asta il gaseste pe badea Gheorghe. II face oferta sa-i cumpere toata productia de cartofi, impreuna cu cea a lui badea Vasile, badea Ion si badea Mihai;
      – primul an treaba merge bine;
      – in al doilea an badea Mihai zice ca el vrea mai multi bani pe tona (de fapt dublu);
      – in al treilea an badea Ion umple sacii cu tzeava, stricati la mijloc si frumosi pe exterior;
      – in al patrulea an engross-ul isi ia campii si aduce cartofi din Egipt.

      As cumpara cartofi romanesti, chiar si mai scumpi, daca:
      – nu ar fi stricati (cumva pe unii ii taie cand ii scoate, cartoful se strica); cartofii stricati ii strica si pe ceilalti;
      – ar fi de aceeasi calitate (nu mici + mari +stricati + buni, la gramada).

      Prima parte am experimentat-o de doua ori, cand am cumparat de pe drum, din sate:
      – nuci: erau vechi, rancede – am aflat dupa ce le-am spart;
      – ceapa: sac umplut cu tzeava, incoltita la mijloc.

      00
    • NOU
      #13

      Reclama calumea? Produse mai proaste nu am avut niciodata ci mai degraba taranii au vandut toata viata in piete, nu au habar de net, chitante, taxe si alte balarii, daca au nepoti ii mai invata dar cea mai mare vina este pe super/hypermarketuri, aduc produse care sa tina la raft si 10 ani, orice leguma sau fruct sta acolo 10 ani si nu se strica, un fel de mec expus, eu iau de la un nene din piata de vreo 5-6 ani ardei iute verde, in fiecare an vine cu el si imi satisface placerea de a manca iute, pana l-am gasit a durat, rosii iau de la aceeasi femeie, mari zemoase si gustoase, pepeni la fel, am luat din cora si toate rahaturile astea de supermarketuri rosii la ghiceala, eu ca cumparator am pierdut bani si nu mi-am satisfacut niciun fel de placere, astia nu dau doi bani pe produsele lor si nici pe oameni, suntem prea hapsani si nu stim sa cautam. Sunt tarani care iti vand legume si fructe de te lesina la gust. Prefer sa caut prin piata ce am nevoie, in supermarket te duci cand cumperi de 300-400 lei produse, si aici ma refer la suc,apa si chestii care depasesc cateva sticle, nu ma duc sa iau legume si carne din cora.

      00
    • NOU
      #14

      Africana nu e ciocolata. Serios, nu glumesc. Ca sa fie ciocolata, trebuie sa aiba in compozitie niste procente minime de cacao, unt de cacao etc., pe care Africana nu le are. Tocmai de aia, daca te uiti pe ambalaj, vei vedea ca nu scrie nicaieri „ciocolata”, ci doar „baton cu lapte”, „baton cu cacao”, in cel mai bun caz „baton tip ciocolata”.

      00
    • Un alt motiv pentru care supermarketul nu va lucra cu țărani este lipsa de cooperative. Țăranul știe că orice cooperativă este rea, iar supermarketul nu va lucra niciodată cu 500 de țărani de la care să cumpere câte 2 saci de la fiecare.

      00
    • Hahahahaha, Milka are savoare!!! Cea ma itare gluma pe ziua de azi. Haide mai Zoso, aveam mai multe pretentii de la tine, doar esti baiat plimbat si prin Germania. Milka e doar zahar si o chestia care sa-i dea culoare. Incearca si tu niste ciocolata adevarata de la o confiserie cand mai ajungi pe la nemti.

      00
    • trebuia să fie și unul din ăsta. carlsberg? un pișat, băieții adevărați beau nefiltrate.

    • Pai ziceai la un moment dat ca preferi sa cumperi putin dar bun. Asta e recomandarea mea, incearca si alte tipuri de ciocolata si dupa un timp Milka o sa ti se para la fel ca Poiana. Cel putin asta am patit eu.

      00
    • NOU
      #19

      @caesar: Zi-mi si mie de unde-ti iei cartofii cu 1 leu ca m-ai facut tare curios.

      00
    • NOU
      #20

      Cel mai frumos a fost cu Laura prin Poiana :)

      00
  3. Majoritatea produselor sunt net inferioare calitativ, nu sunt diferite doar pt a satisface un specific de tara!

    00
    • Depinde. La mezelurile ieftine gen sunca presata in vest nu se mai pune monoglutamat, in Romania da. Si omul obisnuit cu „gustul” de monoglutamat si sare in exces o sa zica ca alea straine sunt proaste, nu-s la fel de gustoase, si asa incepe producatorul sa se adapteze, iar adaptarea inseamna in cazul asta calitate mai proasta.

      Si chiar daca e exclusiv „vindem in Romania produse mai proaste” care e problema? E o piata libera, cat timp respecta normele nu vad de ce nu.

      00
    • Permite-mi să te contrazic, din punctul meu de vedere, sunt brut inferioare, ci nu net.

      00
    • De ce crezi ca o companie producătoare pe piata mondiala si ar risca afacerile, imaginea brandului propriu lansand produse proaste pe piata romaneasca ? De ce toti romanii cred ca coca-cola e mai proasta la noi? In general pt ca nu gândesc si nu sunt informati.

      00
    • NOU
      #25

      Nu necesita nu stiu ce efort de gandire, e suficient sa bei o cola in romania si una in strainatate ca sa vezi diferenta (daca este).

      00
    • la bauturi (cola, bere) gustul este influentat si de apa, care este diferita de la tara la tara. In alta ordine de idei cred ca cei de la Coca Cola au recunoscut oficial ca reteta difera putin. Cred ca e si o chestie de gust, de ex mie mi se pare mai buna cola din Italia fata de Romania, da mi se pare maibuna cea de la noi fata de tarile nordice unde pare ca bei o apa putin indulcita.

      00
    • NOU
      #27

      Sunt de acord cu Doro ! Pentru Costin: beau Cola de cel putin 14 ani si pot diferentia clar gustul celei din Romania fata de cea facuta in Franta, Germania, Elvetia, Grecia sau Italia. Sunt fan Coca Cola (da, stiu ca e o porcarie si nu e sanatoasa) dar culmea e ca in Romania prefer Pepsi, Cola provocandu-mi greata in ultima vreme.
      Sunt convinsa ca reteta e adaptata pietei, dar cea din Romania e mult prea dulce. Ca o comparatie, in Grecia de exemplu Coca Cola are un gust bun (nu e asa de dulce), in schimb Pepsi e de-a dreptul scarbos. Deci depinde de fiecare tara.

      Acelasi lucru il pot spune si despre ciocolata. Milka de exemplu este mult mai buna in Franta decat in Spania (am cumparat din ambele si cea din Spania a trebuit s-o arunc, nu se putea manca) sau Romania…

      00
  4. o fi mana de lucru mai ieftina. Dar ia verifica ce subventii primesc agricultorii francezi fata de cei romani.

    00
  5. Man esti in eroare grava! Produsele sunt diferite pentru că piața e diferită. – e placa sub care ni se servesc de multe ori mizerii. Detergentul curata haine si la noi si la straini doar la noi pui cu nemiluita ca-i praf de stele! Fa un mic research pe cont propriu si o sa ai ceva surprize !
    P.S. de bauturi nici nu mai discutam ca acolo-i jale.

    00
  6. De ce o cafea pe Otopeni costa 17 lei iar la Roma 2 euro? Aceeasi cafea! Sau un sandwich 35 lei la noi pe aeroport si 4 euro la Madrid? Stie cineva?

    00
    • Pai daca exista oameni care dau 17 lei pe o cafea, de-aia se vinde cu 17 lei. Daca nu ar cumpara nimeni cafea cu pretul asta sunt ferm convins ca preturile ar mai scadea.

      00
    • Pentru ca cineva trebuie sa isi ia partea din aia 17/35 lei la noi.

      00
    • Din același motiv pentru care e mai ieftin să faci un sejur în Dubai, decât la Mamaia.

      00
    • Pentru că cine cunoaște, se duce la Billa din terminalul sosiri.

      Otopeniul e o mizerie de aeroport – transport decent nu, taximetristi tzepari, mâncare scumpa, produse proaste si scumpe, parcare plătită în aur, fumuri cât casa. O excrescență (prelungire?) a Bucureștiului.

      00
    • Aeroporturile la noi sunt niste afaceri groase ale unor securisti. ROMATSA si Tarom sunt afaceri private cu bani de la stat, capusate de pizde si cocalari. Preturile uriase ale cafelei si sandwichurilor se bazeaza pe ciupeala, las ca omul da o data ca nu poate sa astepte pana la destinatie. Nu vor disparea acele cafenele daca nu mai cumpara nimeni, sunt un mijloc de spalat banii si ciupit cat se poate. Am stat intr-o dimineata si am urmarit juma de ora cate cafele s-au cumparat in Otopeni la plecari, la una din cafenele. Raspuns:5 cafele, a cate 22 lei. Probabil ca vindea 20-30 daca era 8 lei, pentru ca a trecut multa lume care a intins pasul dupa ce a vazut pretul. Peste tot e la fel, de la tara la tara variaza nesimtirea si lacomia. Pe Heathrow am dat 9 lire pe un pisat de bere de-a lor.

      00
    • @hash : 25 martie 2017 : billa închisă de câteva luni = cumpărat la copil suc 250ml cu 8 RON de la tonomat.
      Nu e scump, în comparație cu cât costă o bere românească pe Otopeni.

      00
  7. Pentru că Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Spania, etc, au subvenţii imense la orice înseamnă agricultură.

    În românia se primesc după 1-2 ani după ce ai recoltat, vândut tot. În timpul ăsta trebuie să supravieţuieşti cum poţi, româneşte…

    Să mai vorbim de birocraţie? Ce înseamnă să depui acte? Semnături digitale vs ştampile şi semnături şi copie legalizată după copie conform cu originalul, etc?

    Îţi dai seama ce înseamnă dacă la ANAF care se ocupă cu firme moderne totuşi, e cum e, cum e la un minister ce se ocupă cu agricultura? :))

    Şi pe sensul banilor dinspre stat spre cetăţean, că pe sensul celălalt e destul de eficient.

    Sunt o sumă de factori mici sau mari care adunate împreună dau un dezastru. Nici una singură nu e fatală, dar când toate merg prost, nu ai cum compara la preţ subvenţiile vesticilor.

    00
  8. Cred ca te inseli un pic aici. Ultimul link (primele doua sunt identice) mentioneaza ca acelasi produs are un continut diferit de carne: 87% in Germania si 65% la noi. Acelasi producator, acelasi produs, … pretul e irelevant.

    Raportul la puterea de cumparare nu-si are rostul, de acord, preturile sunt date de cerere si oferta. Nu ai cerere, scazi pretul. Cum preturile noastre nu sunt scazute … concluzia o trage fiecare.

    00
  9. Cartoful romanesc nu este si nici nu va fi mai ieftin ca acum sau ca peste hotare. Si taranul la taraba sau in poarta casei nu poate vinde mai ieftin deoarece lucrarile agricole sunt foarte scumpe. Vezi preturile la motorina din vest si de aici, vezi cat cere statul impozit pe profit, pamant si altele. Pamantul deja otravit cu toate erbicidele nu mai are ce ii trebuie cartofului, cu tot ingrasamantul care chipurile il ajuta.(azotat, amoniac etc etc). Tot chimicale bineinteles.
    Deci pretul cartofior si celorlate descrise de tine se face dupa cat se cheltuie pentru cultivarea lui plus niste taxe. Plus niscai profit. Si cum statul nu ajuta, nu incurajeaza cu nimic…

    00
  10. https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21618972-cei-mai-mari-zece-fermieri-din-romania-incasat-total-subventii-54-mil-euro-pentru-campania-agricola-2015-2016.htm

    Poate scuza cu subventiile e doar o scuza? Scuza tipica „strainii sunt de vina”?
    Daca agricultura e atat de imposibila in Romania de ce cumpara strainii atat pamant?
    Nu v-ati saturat de scuze? Cat va mai tine?

    00
    • Completez și eu cu câteva întrebări. În vestul Europei subvențiile se plătesc cu întârziere, ca în România? În lipsa subvenției, la ce dobândă se împrumută un fermier din vest, și la ce dobândă se împrumută un fermier român? În vest subvențiile se plătesc mai întâi către piloșii de prin partide care au mii/zeci de mii de hectare, și dacă mai rămâne, și la restul? În vest în costuri trebuie inclusă și șpaga către autorități ca să dea o hârtie pe care sunt obligați să o dea, sau ca să închidă ochii la vreo măgărie?

      Agricultura nu poate fi ieftină în România atâta timp cât semințele, puieții, erbicidele, fungicidele, insecticidele, fertilizanții, tractoarele, plugurile, semănătoarele, mașinile de recoltat, cauciucurile, șuruburile, plasele antigrindină, sistemele de irigație (alea puține), senzorii, stațiile meteo, ghivecele, cuțitele de altoit, foarfecele, vin în cea mai mare parte din extern. Ca să fie ieftin, trebuie să avem producători de materii prime pentru activitățile agricole, și dacă vine și subvenția la timp, cu atât mai bine. Nu cred că în următorii zece ani vom ajunge la nivelul lor.

      00
    • Pai da. Cartofii din Egipt, tara subdezvoltata si saraca, nu concuram cu ei. Fructe din Turcia, dictatura, nu concuram cu ei. Legume din Spania, vestici bogati cu subventii, nu concuram cu ei. Suntem singuri impotriva tuturor. Imi vine o lacrima, iar servetelele sunt din China, ca nici cu astia nu concuram.
      Suntem campioni la gasit probleme. La solutii inca lucram. De 2000 de ani.

      00
    • @Radu

      Asta-i prețul xenofiliei, Radu, și a complexului de inferioritate, amestecate în seringa ”suntem la periferia Europei/suntem la porțile Europei”.

      00
  11. Cate justificari pentru faptul ca mancam un cacat pe care ni-l arunca Vestul…

    00
  12. Nu ne știm noi vinde produsele. Asta e singura problemă. Acum câteva săptămâni mă uitam după o dulceață bună, în Lidl, dulceață produsă în Ro, cantitate mare de fruct, preț decent. În Cora tot produs Românesc, tot atâta cantitate de fruct, dar borcănel de ăla de iei trei linguri și îl termini, prețul cu 13 lei mai mare față de cel din Lidl, doar pentru că avea un raft personalizat?

    Zilele trecute am cumpărat niște salată din Profi, 2.50 lei / bucată – cam 400g, proveniență Italia parcă. După am luat de la aprozarul din cartier, tot atâta prețul, dar salata avea aproape un kilogram și era de la noi din județ, iar calitatea cu muuult peste. Chestia e că patronul aprozarului se ocupă de treabă, cumpără mult și vinde mult. Producătorii mici n-au nicio șansă în lanțurile mari de magazine, de asta o dau înainte cu produs BIO și preț mare, că nu se știu aduna și să vândă împreună cantități mari. Că n-o să bată străinii la fiecare poartă și să cumpere 100kg de roșii / săptămână de la producătorul bio.

    00
  13. Problema vine atunci cand Milka observa ca a aparut fabrica x care produce ciocolata cu 50% mai ieftina ca Milka dar la aceeasi calitate si ofera 150% din valoarea fabricii pentru ca „long run” are mult mai mult de castigat. Extrapoland asta observam ca se intampla de 20 de ani in toate domeniile. Mai trist este ca patronul care a luat 150% din bani e atat de idiot incat nu mai deschide inca o fabrica de genul… si de aici potopul. Diversitatea marfurilor de la raft e buna, dar e buna doar atunci cand in spatele lor sta o competitie corecta si nu o mizerie capitalista.

    00
    • Patronul a luat banii, si-a facut exitul cum ar zice corporatistii, cu conditia sa nu faca fix ce zici tu ca ar trebui sa faca, ca doar capitalistii care l-au cumparat nu sunt prosti.
      Sunt cam doua firme care detin cam toate brandurile de ciocolata si dulciuri, de la buget la premium, dar sa nu-ti imaginezi ca nu mai exista concurenta.

      00
    • ma gandesc ca ala care a vandut o fabrica are si ceva clauze de neconcurentialitate pe o perioada de timp.

      00
    • nu știu românii de din astea.

  14. Problema e mai complexa de atat. Uite un exemplu aici: Anul 1850 – Hans cultiva rosii, Friedrich face sos de rosii si Joseph il vine la piata din oras. Joseph cumpara de la Friedrich, Friedrich de la Hans. In 1855 Hans stie cate rosii sa cultive, Friedrich stie ca are un furnizor stabil la fel si Joseph. Anul 1895 situatia se repeta cu Hans jr, Friedrich jr. si Joseph jr.. Acum juniorii juniorilor cu averea acumulata de parintii lor isi pemit sa se extinda si sa puna de o fabrica sa ii zicem Heinz, juniorii juniorilor juniorilor detin deja cota de piata la nivel mondial. Acuma, anul 1850 Ion, are niste rosii le cultiva i le cumpara Gelu si face suc, sucul pe care il vinde Ghorghe in targ, anul 1855 razboi, foame, o luam de la capat, Ion nu poate investi pe un orizont mai mare de 1 an, Gelu la fel Ion la fel, si din cauza instabilitatii nimeni nu isi asuma riscuri pe termen lung.

    Ce vreau sa zic, noi din punct de vedere investitional nu ne putem asuma riscuri mai mari de un an, adica daca investesc acuma 100 de lei la anul trebuie sa am cel putin 110, compara asta cu situatia din Germania, unde iti permiti sa pierzi bani 5 ani pentru ca stii ca in al 6-lea an este pe plus si in al 7 -lea si tot asa.

    Intr-adevar + situatia in care daca eu am un pic de profit in ochii la ion si gheorghe sigur sigur fur, deci de ce sa nu mareasca pretul ?

    Si de aia milka costa la fel ca in germania

    00
    • Ai dreptate, chestiuni fine ce ţin de istorie, nici nu m-am băgat în din astea că o să sară lumea pe mine că sunt din ăla care vede doar probleme şi îşi plânge de milă.

      Îmi place să găsesc soluţii, dar pornind de la problemele reale, şi nu de la fantezii.
      Ce a însemnat colectivizarea pentru agricultura românească? Apoi după revoluţie, ce a însemnat fărâmiţarea pământurilor pentru voturi?

      Ce înseamnă funcţionarea unui stat pe pile unde hans n-ar fi avut niciodată acces la fonduri europene, subvenţii la timp, credite, etc.

      Ce înseamnă să dai credit agricol în românia, şi în franţa? Cine dă credit pe 10-15 ani în românia fără garanţii de 200-300% valoarea creditului? Noi schimbăm întregi sisteme de impozitare din 10 în 10 ani. Abia ce s-a obişnuit lumea că de anul viitor PSD resetează tot.

      N-avea cum să-şi revină agricultura după 50 de ani de comunism aşa de uşor.

      Da, ţăranul de la sat e prost, paranoic, invidios şi căpos. Corect. Dar după ce i s-a luat tot ce-a avut, lăsat să moară de foame, i s-a limitat informaţia şi educaţia la linguşeli de partid, iar azi e cu pensie CAP de 300 ron şi o curte cu găini, nu înţeleg ce aşteptăm de la ei, să fie savanţi?

      Până nu începe o nouă generaţie de agricultori nu avem nici o şansă.

      Apoi cum zici tu, când a fi bine, a începe iar un război, şi iar o luăm de la zero parcă văd…deşi sper că fiind în NATO şi UE să conteze la ceva…

      00
    • Sa nu uitam de tavalugul comunismului in ecuatia asta, care a confiscat tot ce a construit Ion si Gheorghe, i-a bagat in puscarie ca erau chiaburi, l-a pus pe prostul satului sef pe plantatie si, dupa caderea comunismului, a impartit ‘frateste’ la toti. Si cum unii erau mai egali decat altii, vedem rezultatele

      00
    • @daniel, partial ai dreptate, ca istoria nu a fost de partea noastra, dar ti-am dat minus pentru ca nu prea stii istorie. La 1850 Hans, Friedrich, Joseph traiau in state diferite care vorbeau limbi mai mult sau mai putin diferite (pana cand a aparut Hochdeutsch care a devenit limba oficiala). Din 1850 pana acum cei 3 au trecut printr-o unire a statelor germanice, 2 razboaie mondiale in care Germania a fost pierzatorul: a suferit pierderi omenesti, mai ales barbati tineri, a pierdut teritorii etc. Dupa WWI a avut de platit daune de razboi care au dus la hiperinflatia din anii ’20, dupa WWII majoritatea oraselor au fost distruse (de reconstruiesc la ele si acum), tara a fost impartita in 2 iar industria din Est a fost dezasamblata si dusa la rusi. Dupa ’89, fiecare german din Vest avea un impozit de 5% din salariu pentru reconstructia Estului, fabricile din Est au dat faliment iar toata crema (profesionistii) a plecat in Vest.

      Deci, ne mai cautam scuze sau punem mana pe treaba (si nu mai alegem hoti la conducere)??

      00
    • @Alex_b
      1. nu pretind ca stiu istorie, incearca sa urmaresti ideea nu detaliile specifice.

      2. Daca tot tii la detalii, da un search pe google dupa Heinz

      00
    • @daniel, am dat search si am gasit compania americana Heinz, aia cu sosurile. La asta te refereai?

      00
    • @Alex da

      00
  15. Articol: https://www.zf.ro/opinii/romania-paradoxului-3-milioane-romani-au-avut-puterea-plece-munca-afara-schimb-numai-134-companii-romanesti-au-avut-puterea-faca-investitii-afara-fata-13-000-cat-au-ungurii-numai-romania-unde-16252911

    Citez (zic să citească oricine tot articolul) câteva paragrafe:

    România este la extreme: are peste 3 milioane de români la muncă în afară, în toată lumea, cea mai mare comunitate din est în Europa, dar are numai 134 de companii româneşti (deţinute de antreprenori) cu investiţii străine în afară, conform unui studiu al BNR pe datele de la finalul lui 2015.
    Ca o comparaţia, Ungaria are în România 13.000 de companii.
    Investiţiile străine în România au fost la finalul lui 2016 de 67 mld. de euro (sold), în schimb investiţiile companiilor româneşti în afară sunt la nivelul sutelor de mii de euro.

    De ce 3 milioane de români au avut puterea şi determinarea să-şi lăse casele, familiile pentru a merge la muncă în străinătate şi numai 134 de companii româneşti au avut puterea să investească în afară? Unde este fractura?
    Ungurii şi polonezii au plecat mai puţini la muncă în afară, în schimb au invadat Europa Centrală şi de Est cu firmele lor, inclusiv economia din România.

    Ambasadorii străini la Bucureşti sunt toată ziua de mână cu firmele lor în toate birourile guvernamentale de la Bucureşti sau în ţară pentru a le promova, sau a recupera TVA-ul (pentru cei care nu ştiu, acum câţiva ani Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a pus în discuţie la Bucureşti recuperarea TVA-ului de către firmele germane în România), în schimb nu prea auzim ca preşedintele României, primul-ministru, sau ambasadorii români în afară să aibă în buzunar liste cu firme româneşti pe care să le promoveze şi să le aducă/ să le susţină contracte externe.

    Notă: dacă un ambasador român ar fi făcut asta, oare n-ar fi apărut pe știrile de la ora 4, în străinătate și de imbecilii din țară (cum au făcut cu Ilie Năstase), să-l ștampileze drept ”corupt” pentru trafic de influență?

    Laolaltă, e la modă să dai în aproapelui tău decât în aproapele altora.

    Ăsta ar trebui să fie jobul lor, aşa cum pentru preşedintele Franţei Francois Hollande jobul lui a fost să vină o zi în România să inaugureze fabrica de elicoptere de la Braşov şi să le reamintească autorităţilor române că România trebuie să fie principalul cumpărător de elicopetere.
    Nu ştiu ce contract i-a lăsat Traian Băsescu lui Iohannis, dar în mod cert când Emmanuel Macron va veni în România ca preşedinte al Franţei nu va uita să reamintească celor de la Cotroceni şi Palatul Victoria că trebuie să cumpere elicoptere, avioane, trenuri, maşini, echipamente etc.

    Dar dincolo de ADN, politică de stat, knowledge, bani, întrebarea este dacă antreprenorii români, pot să iasă în afară, pe cont propriu, fără ajutorul multinaţionalelor, fără piaţa lor de desfacere, fără ca să primească schiţele de produs pe care doar trebuie să le execute din partea celor care dau comanda.
    Produsele româneşti sunt suficient de competitive, inovative, cu preţuri sub competiţie ca să-şi facă loc pe alte pieţe?
    Din păcate, s-ar putea ca aici să fie o mare problemă.

    Ca să nu vă mai mirați de ce lumea duce dorul, și o va duce în continuare, lui Ceaușescu sau de ce comunismul nu încetează să moară… sau de ce continuă să voteze PSD-ul… pentru că nimeni nu știe ce să facă să repare lucrurile, mici și mari, nici măcar Isărescu.

    00
  16. Legat de Nutella, cea care se vinde in vest e net superioara la gust. Aia de la noi are mai mult zahar, recomand sa gusti dintr-ambele si sa compari.

    00
  17. Din ce am vazut ca au testat cei de la chimie alimentara din Galati desi preturile sunt la fel calitatea la produsele aduse de diversi importatori lasa de dorit fiind substantial inferioara.Produsele sunt „la fel” doar cu numele.

    00
  18. Cand aduci nutella pe drumurile din Romania, o transporti prin toate satele cu 50km/ora ca nu ai autostrada si trebuie sa platesti mai multi soferi ca sa poata ajunge marfa in retea, ori scumpesti produsul si nu-l mai cumpara nimeni ori schimbi compozitia si inlocuiesti cacao cu zahar ca e mai ieftin.

    Credeti ca nevoia de autostrazi/infrastructura este pentru a merge in concedii? Nu, dragutilor, pentru eficienta si preturi scazute este nevoie de autostrazi. Comparati preturile din tarile civilizate cu cele din Romania dar nu socotiti cate costuri suplimentare sunt din cauza lipsei infrastructurii.

    00
    • Cat poti sa cresti pretul la o cutie de Nutella cand transporti 100000 de cutii intr-un camion?

      00
  19. Uite un produs românesc, care, de multe ori, e peste competiția din afară și e și mai ieftin: vinul. Feteasca Neagră bate la curu gol orice poșircă de import, la aceeași bani. Totuși, dacă treci granița, pendula Fetească Neagră. A văzut cineva în Italia, Franța sau Spania acest soi? Hai, lasă Feteasca, zici că nu le place străinilor, dar nici alte soiuri de la crame românești nu prea se dau la export. Bere românească dată la export? La Happy Pub (bar de hipsteri) o tot dau cu berea bulgărească. Să mă mai lase, că nu mă duc acolo să dau 14-15 lei pe un pișat bulgăresc. Lidl are chestia asta cu săptămâna grecească, iberică etc. În Germania or avea săptămâna românească?

    Agricultura românească? Uite aici: https://pressone.ro/paradoxul-lunguletu-de-ce-sunt-falimentari-agricultorii-care-produc-5-din-cartofii-romaniei/. Trec în fiecare zi prin satul ăsta, e fiecare cu tractorul lui, de dimineața până seara, pe un petec de pământ.

    Legat de diferența de preț, presupun că ține de importator, că nu trimite Milka ciocolata direct la Cora, o aduce un băiat sau mai mulți, care își trag și ei.

    00
    • în satul din germania unde am fost există un mic oraș, de la care iau lumină vreo 5 sate. acolo, la marginea orașului, e un magazin de specialități est europene, ținut de o familie de ruși. acolo au salam de sibiu, mălai romănesc, alte prostii care se pot transporta fără să se strice. 99,99% clienți sunt nemți, că românii nu mănâncă așa ceva, ei s-au domnit.

    • Am mari rezerve ca vinul de-l gqsim noi prin supermarketuri, romanesc, la sub, sa zicem, 50 lei sticla, a vazut vreun strugure la fata

      00
    • Pai am gasit si in Cehia si in Polonia Feteasca Neagra de la Cramele Halewood s-au asa ceva. Unde? In Pl la Auchan si Carefour, in CZ la Tesco. In ambele tari pretul era pe la 7-8 Euro… In Germania era acelasi vin si pe la Netto in jur der 3 Euro sticla.

      00
    • „Feteasca Neagră bate la curu gol orice poșircă de import”
      corect, daca bei numai cacaturi.

      00
  20. NOU
    #73

    talentul romanilor de a da in cap altor romani este definitoriu.

    am 2 exemple concrete la care puteti adauga voi, ca sunt convins ca aveti.

    acum niste ani am fost ceva mai mult de simplu figurant in 2 documentare canadiene. acelasi regizor, acelasi producator, aceeasi agentie de casting, aproximativ acelasi buget, etc. la primul, contractul l-am semnat direct cu producatorul, am castigat in 3 zile salariul mediu lunar pe economie. la al doilea producatorul canadian, prodbabil multumit de cum au mers lucrurile au angajat un intermediar roman sa se ocupe de detaliile astea. am castigat salariul minim zilnic.

    un amic de-al meu a plecat la munca in germania impreuna cu alti cativa la el. zidari, zugravi, etc. treaba buna, bani cam ca acolo. anul urmator, concurenta a insemnat un samsar care lucra pe preturi ceva mai mici, dar oamenii si-i platea doar la jumate.

    asa ca acum va intreb, v-ati gandit vreo secunda ca deciziile filialelor din romania ale marilor lanturi de magazine sunt luate de manageri romani? si daca nu manageri, atunci macar consilieri?

    00
  21. Săptămâna trecută eram in Auchan și am vrut sa cumpăr cartofi. Aveau doar din Franța adică la 2.000 km distanta, între timp țăranii din Suceava dau cartofii la porci.

    Până nu facem asociații de agricultori care sa aibă experiență de zeci de ani nu vom ajunge sa ne batem cu piața din vest pentru că ei folosesc cele mai bune pesticide pe când noi le folosim pe cele mai ieftine.

    Caută pe net documentarul românesc ‘Varza, cartofi și alți demoni’ să vezi cu ce rămâne țăranul român după recolta de varză și de cartofi.

    00
    • Eu sunt genul care se uita de fiecare data la provenienta produselor agricole, si daca e romanesc intotdeauna il cumpar pe ala romanesc, chit ca e mai scump sau poate nu arata la fel de bine. Dar in ultimul timp, cu cartofii romanesti, nu mai pot, chiar nu mai pot, fac cu nervii. Indiferent de unde am cumparat cartofi romanesti, din piata, din supermarket, am nimerit numai cartofi din aia prosti, furajeri, care se cultiva ca sa-i dai la porci, pt ca au productie mare si nu se strica. Stiti voi, cartofii aia care in interior sunt albi si sticlosi, cu gust oribil, care cand ii gatesti reusesc marea performanta de a se zdrobi inainte de a fi complet gatiti. Deci producatoru’ roman seamana rahatul asta pt ca e mult mai rezistent si mult mai productiv, si mi-l vinde cu 2.5 lei kg. De fapt, nu face nici 50 de bani. Aia frantuzesti din Auchan, in schimb, pe care i-am cumparat din disperare ca nu am mancat un cartof decent tot anul, is super gustosi si se comporta perfect cand ii gatesti. Producatorul roman mai are de invatat despre respectul fata de consumator, din pacate.
      Altfel, de produsele din strainatate fata de alea din Romania nu stiu ce sa zic. Am testat in ultima luna vreo cateva branduri de cafea si ciocolata, ca ne-am nimerit prin Germania si fix de curiozitate pt. ca stiam de discutia asta le-am cumparat, nu mi s-a parut vreo diferenta. Despre altele, detergenti, etc., cine stie, e posibil sa fie.

      00
    • Vezi ca sunt diverse soiuri de cartofi, fiecare folosit pt treaba lui (prajiti, piure, gratar, salate etc):
      https://www.lovepotatoes.co.uk/varieties/

      La fel si pt multe alte legume, la fel si pt multe carnuri.

      00
  22. Este greu să faci agricultura in Romania daca nu ai bani sa începi.
    Subvențiile sunt mici comparativ cu cele din veste pentru că reprezentanții noștri au negociat prost. Când tu iei 100-200 de euro la hectar dar încasezi poate doar la anu și neamțu ia 400 euro, dar îi ia sigur în câteva luni, nu poți face performanță.
    Toți care au venit în România și fac agricultură au venit pentru că solul excelent, și au deja piețe de desfacere in țările lor unde vând la prețuri net mai mari decât ar vinde in Romania. Majoritatea nu-și permit sa de-a 25€/kg de sunca italiana fara solutie salina si monoglutamat, sau dc le dai branza originala din franta (nu cea industrial facuta) iti spun ca ii stricata ca pute, dc le ceri si 25-30€/kg iei si bataie :))
    Solutia pentru care o vad pt noi e sa incetam sa fim furnizori de materie primă și să vindem produse finite. Decât să vinzi laptele cu 1,2 lei litru mai bine il faci brânză/cascaval și obții 4lei/litru de lapte. Unii s-au prins, alții încă de gândesc de ce nu le merge…

    00
  23. NOU
    #78

    Daca se apucau romanii de nebuni sa faca demonstratii, treceam peste…
    Dar investigatiile au pornit de la alte tari din estul UE care au observat chestiile astea.

    N-am prea inteles ideea ta, e ok sa vinzi acelasi produs cu numele, dar cu calitati diferite ? Si diferentele de pret la raft sunt nesemnificative.

    00
    • Scapa de comunisti, fa autostrazi si un regim fiscal relaxat si mai vorbim despre preturi si calitati.
      Pana atunci, „vanzari record”.

      00
  24. NOU
    #80

    Ce vad eu din comentariile unora este ca romanul este foarte comod si nu stie sa mai calce prin piata, direct in supermarket fuge si se uita la salata sau la ceapa de parca e vreun mare analist al legumelor si trebuie sa-i faca o salata lu’ Gordon Ramsay, ca sa inveti gustul produselor trebuie sa calci prin piata unde vin taranii de cativa ani, mai dai si de samsari nenorociti. Te duci in supermarket si ai pretentia ca marul sa fie nu stiu cum sau morcovul, eu zic sa mai calcati printr-o piata din cartierul vostru si dupa sa vorbiti de produse bune.

    00
    • bos, pentru că de multe ori oamenii ajung seara acasă. trebuie să lase mașina acasă și să se ducă pe jos la piață, că acolo nu prea au unde parca. și, nu știu dacă ai fost prin piața, de după 6pm e cam gol, că țăranii se trezesc devreme, nu stau până la 9pm la cioace.

    • Sefu’, eu ma duc cu metroul la piata, asa cum ma duc peste tot. Si piata e deschisa si ai ce lua pana la 7, vara pana la 8, ca s-au prins si taranii si bisnitarii ca aia cu bani vin dupa 5.30-6.
      Acuma, daca cititorii vor statuie si pleaca de la birou la 9 seara e alta problema.

      00
    • frecventez oborul si iti garantez ca 80% din marfa de acolo nu e romaneasca, este aceasi chimicala ca in supermarketuri. seara si in piata nu prea mai este Marfa si daca este este ofilita (asta este valabil si in supermarket). pot sa zic ca am ceva experienta si stiu cum trebuie sa fie o rosie buna, un castravete, un mar, o ceapa, etc. rosile eu le miros in piata si mereu ma iau in gura cu vanzatorii ca ce le mirosi domne atat ca sunt rosii bune si alea sunt ca merele verzi. la fel si cumparatorii, mi se pare ca nu exista o cultura a calitatii, vad o gramada care cumpara chestii oribile in cantitati mari, adica pur si simplu li se par comestibile. si eu mai iau cate un castravete din ala Fabio in miez de iarna ca mor de pofta, dar mananc jumate si-l arunc ca nu e comestibil. mi-aduc aminte de gradina bunicilor de cand eram mic… mmmm

      00
    • Salut. Pe de o parte ai si tu dreptate, dar ideea ca piata din ziua de azi nu mai este ca cea de acum 10 – 15 ani. Cel putin in zona la mine taranii nu mai vin sa vanda la piata ca nu mai au loc de bisnitari.
      In alta ordine de idei pun marfa frumoasa in fata si tie iti da mai din spate unde marfa nu mai este la fel.
      Cel putin in supermarket imi aleg eu ce vreau so ce imi place.

      Bafta

      00
  25. Sincer ma asteptam sa scrii despre gustul de cola care difera in vest fata de ro. Sau fata de america. Tu , cunoscut somelier si fine connoisseur de cola , si sanu spui nimic de asta?

    00
    • coca cola a facut, inainte de a intra pe piata din RO, un studiu despre preferintele romanilor in ce priveste bauturile racoritoare. rezultatul a iesit ca romanii prefera sa fie dulci si acidulate.

      00
    • Cola adapteaza reteta, o spun si ei, dar mai cu juma’ de gura, in sensul ca nu fac reclama dar pun asta pe siteul oficial: We tailor our drinks to local tastes. Some flavours are more popular in one country than another and often there are different ingredients in different countries.

      Dar nu pentru costuri, ca la ei costul ingredientelor e nesemnificativ, costurile vin din productie si distributie si marketing.

      00
  26. „Înțelegeți ce zic? Puterea de cumpărare e alta, deci salariile sunt mai mici, deci costurile de producție sunt mai mici. Unde să fie problema? La românii care strâmbă din nas când aud de produse românești? La lipsa oamenilor care să aibă viziune și putere să facă produse bune?”

    … Cat timp Kraft Foods au produs ciocolata in RO (pe langa Brasov parca au avut fabrica), au produs inclusiv produse fara brand cunoscut, la aproximativ 50% din pret, de aproximativ aceeasi calitate cu ciocolata Poiana. Vanzarile acelor produse fara brand cunoscut au fost execrabile, si dupa un timp au renuntat la el.
    Motivul e simplu – oamenii cumpara ceea ce le place si stiu ca e bun. Si prin „a sti” inteleg a consuma reclama zilnic despre acel produs… Ori un produs no-name tocmai de aia e foarte ieftin – pt ca nu se investeste nimic in reclama/promovarea lui.

    00
  27. NOU
    #89

    De multe ori am impresia că astfel de reportaje sunt făcute după ureche, intrat in 2-3 supermarket-uri și gata – concluzia.

    În Suceava sunt cel puțin 10 supermarket-uri, 10, zece, ten. Într-un oraș cu 52 km pătrați pe puțin 10 supermarketuri. A venit în Suceava în vizită un coleg din București și ne-am plimbat prin supermarket-uri și a rămas uimit cât de ieftin este la noi tot. L-am dus la niște producători locali cunoscuti de mezeluri (nu are rost să dăm nume pentru că de cele mai multe ori îi regăsiți și la târguri tematice prin București cu prețuri umflate) și a rămas uimit că un baton de salam pe care în București a dat 30 de lei – aici a dat 18 lei.

    Făcând o paranteză, Suceava fiind considerat un oraș cu salarii mici, dar cu 10 supermarket-uri care tot timpul sunt full. Parcă ceva se bate cap în cap, nu? Salarii la negru?! Salarii mici, dar avem cea mai mare densitate de supermarketuri pe metrul pătrat. Și legat de produse diferite ca și calitatate. Prețuri și calitatea produselor este făcută în funcție de oraș, de popendulație și de cerințe.

    Și încă o chestie.. în Suceava este fabrica de lactate Bucovina, însă majoritatea cumpără produse lactate de la alte branduri. Produsele Bucovina fiind în unele cazuri cele mai scumpe. Avem noroc că bere locală e ieftină, 2 lei sticla,… bogăție :).

    Noi, ca neam, ca oameni am fost învățați să cumpărăm cei mai ieftin. A, nu, nu,nu. Să cumpărăm mult și cu bani puțini. Nu știu câți dintre voi ați urmărit bătrânelele care vânează promoții și un anumit produs la cel mai mic preț.

    Pe noi ne îngrijorează că există diferențe între un produs din România și unul din Germania. Dar nu ne punem întrebarea de ce trăim așa, de ce acceptăm și de ce ne complacem. Toți visăm la un trai ca în Germania, dar nu suntem în stare să ne respectăm între noi și să aruncăm gunoiul în pubelă. România în Europa e ca acel cartier marginalizat dintr-un oraș, rău famat, cu borâți, jegoși și leneși. Când asta ești, asta primești. Uitați-vă pe stradă și numărați câți oameni aruncă mucul de țigară într-un coș de gunoi și câți îl aruncă pe jos.

    00
  28. Cam tîrzior dar hai să vină şi părerea mea. Am avut bunici agrigultori. Vindeau în piaţă de la de cireşe la varză, totul din producţie proprie. Preţul, atunci ca şi acum era dat de piaţă. E suficient să mergeţi în orice piaţă ca să vedeţi cît de mică e variaţa de preţ. Chiar dacă aveai de gînd să vinzi castraveţii cu 1 leu kilogramul, dacă în piaţă sînt 3 lei, cu 3 îi vei da şi tu. Că doar nu eşti mai prost. Şi doar nu vrei să strici preţurile.
    Acum au apărut supermarketuri şi hypermarketuri dar metoda de a face afaceri nu s-a schimbat. Au cartofi egipteni cu 4.99 lei? Atît le ceri şi tu, deşi producţia e internă. La fel şi cînd se deschide o afacere. E 30 de lei kilogramul de brînză nemţească? Îmi calculez recuperarea investiţiei şi profitul tot la 30 de lei. Nu contează cît mă costă defapt producţia. Eu cer cum cer toţi.
    Şi e suficient să vedeţi preţul unei merdenele sau al unui mic pe o zonă ca să sesizaţi aceeaşi fluctuaţie insignifiantă, indiferent de produs.

    Românul încă nu a învăţat să facă afaceri. Ţăranul cu atît mai puţin. Dacă doar cultura ta a scăpat de secetă/inundaţii/gărgăuni/brontozauri, atunci vei cere triplu. Nici nu iei în calcul piaţa externă şi posibilitatea de import. Pur şi simplu ceri triplu iar toamna te plîngi că ai aruncat pepenii la porci.
    De asta şi salariile sînt secrete. Cum afli că Gică are cu 200 de lei în plus, vrei şi tu. Ori negociezi ori, cel mai des, îţi dai demisia înjurînd.

    Dacă în comunism se voia să fim toți identici minimal, acum vrem să fim toți identici, maximal. Nu știu dacă să dau vina pe comunism, prostie, genetică sau lipsa de experiență. Momentan nu pot decît să observ. Concluziile le trageți voi.

    Stimă și scuze pentru lungimea postării.

    00
  29. Nu e cinstit. Cacao cultivata in Romania e bio, e mai scumpa. E mai de la tara.

    00
  30. Cred ca promovarea sta la baza .

    00
  31. Eu ma minunez cu in Romania preturile la haine sunt mai mari ca in afara, ca Zara e un brand de lux cand in alte parti e doar cheap shit pentru pustani. Cum un articol de 10 EUR in afara in Romania este peste 100 RON.

    00
  32. NOU
    #94

    Marabou este peste Milka, la un pret comparabil. Se gaseste (uneori) in Carrefour.

    http://ninediop.com/wp-content/uploads/2015/04/11573000-T5AHn.jpg

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.