Cum se face o strategie pentru o ciocolată nouă

– Băi Gigele, am cea mai tare idee din lume
– Zi, ciolo!
– Hai să lansăm o ciocolată nouă!
– Nu zici rău. Cine e liderul pe zona asta?
– Cei mai tari sunt Milka.
– Și cum facem să îi concurăm? Ai vreo idee?
– Păi, o Milka e 3 lei 50. Noi vom fi isteți și vom vinde tableta cu 3 lei. BOOM!
– Tare de tot. Dar cum facem să vindem la prețul ăsta?
– Păi, punem ciocolată mai proastă și scoatem prețul în față!
– Tare de tot, deci ne batem cu Milka la preț, nu la calitate! Pare un plan bestial!
– Dap. Hai să ne comandăm niște Bentley-uri, că deja miroase a bani.

Cunoștințele mele de marketing sunt foarte laxe, dar nu mă prind de ce există 20 de tipuri de ciocolată fără o diferențiere clară față de lider. Ori ești cea mai ieftină, ori ești cea mai bună. Sigur, există o piață și pentru ciocolata ieftină, fără dubii, dar cum te diferențiezi? Și, de cele mai multe ori, oamenii sunt deschiși și încearcă ciocolata ta, doar ca să descopere că e mizerabilă. Ideea e bună, marketingul e corect, produsul nu e la nivelul promisiunilor.

Și mai e ceva: când oferiți cuiva ciocolată ieftină, deși nu sunteți de pe gârlă, vă faceți rău singuri. Nu poți să fii high class și să dai cadou Poiana.

 

ciocolata-zero

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Hai, zi repede, cine ti-a adus Poiana in loc de Godiva? Tot nea caisa ala care ti-a facut cadou piatra?

    00
  2. ROM cel tricolor sau cum plm ii zice, cea mai mizerabila ciocolata ever, mai exista?

    00
  3. Fonturile de pe ambalaj nu seamana cu cele de la Coca Cola?

    00
  4. „de ce există 20 de tipuri de ciocolată fără o diferențiere clară față de lider.”

    Prețul la ciocolată începe de la 10 lei pe kg (era ok dar nu se mai găsește), cea mai ieftina de care știu eu este 12 lei pe kg (în trecut era rânceda? acum pare ok) și prețul „normal” este între 15 și 20 lei pe kg. Sunt și altele între 25 și 30-35 lei pe kg.

    La ciocolatele f. ieftine cumperi mai mult cremă (care e umplutură) și cacao puțină și slabă. La ciocolatele medii ai cacao medie și fără umplutură (creme) iar la ciocolatele scumpe ai procent mai mare de cacao de calitate. Dacă au și „umplutură”, aceasta este mai de calitate, este pusa pentru gust mai bun și nu neaparat pentru ca să tragă la cântar.

    Asta ca gust vorbind. Ca compoziție, diferența este dată și de grăsimile folosite – intre grăsimea de margarină și grăsimea de unt (eventual unt de cacao) sunt diferențe considerabile de preț.

    Întrucât procentajele de cacao și grăsimi nu se pot ordona după gust, există variante pentru toată lumea.

    Cum te diferențiezi (ca producător)? Prin raportul compoziție/ preț. Lumea ține minte gustul și compara prețul.

    00
    • Parca daca nu ai unt de cacao nu o poti numi produsul ciocolata.
      Cu ceva timp in urma firmele americane s-au judecat cu cele europene pe chestia asta: americanii foloseau uleiuri vegetale, mai ieftine, pentru ciocolata iar europenii unt de cacao. Americanii au pierdut.

      00
    • Daca pe hartie nu scrie „minimum 30% cacao”, produsul nu se poate numi ciocolata. De asta multe „ciocolate” sunt denumite pe eticheta „tableta”.
      „Africana”, de exemplu, nu e ciocolata, e „tableta” (are 12% cacao, din cate imi amintesc).

      00
    • iPad-ul meu e cam de cacao, dar sub 30%, de aia e tableta

      00
  5. Ciocolata nu e buna, face carii. Recomand zonar!

    00
    • Plus că ciocolata ştii mereu pe unde o scoţi după digestie, n-are niciun haz, pe când la zonar… elementul surpriză face toţi banii!

      00
  6. Oi fi eu mai ciudat, dar mie chiar imi placea Poiana, varianta cu alune intregi. Fata de alte ciocolate, aia chiar avea alune in ea. Si nu era execrabila nici la gust. Taran, deh …

    00
  7. Hai să folosim fontul de la Coca Cola și să scriem și Zero, că transmite așa, un sentiment de familiaritate. Oamenilor le place.

    00
  8. Asta cu de ce există douăj de tipuri e bună rău. Da’ mașini, de ce există? Ulei? Cafea, Pizza?
    Fiecare cumpără de care-i place. Milka e ceva mediocru, nu poți să-i zici că e ciocolata pe care ai oferi-o cuiva dacă vrei să-i faci un cadou. Sunt mărci mai puțin cunoscute pe care le cumperi nu pentru reclama cu vaci mov ci pentru gust.

    00
  9. Poiana era chiar buna, nu fi parlit.

    00
    • Să înţeleg că Poiana nu mai există? Ar fi o veste bună! Aveam alergie la ea. Nu din cauza gustului, ci a campanilor publicitare agresive şi adesea dezgustătoare, gen Danone.

      00
  10. Intradevar Milka este o ciocolata mediocra (de altfel un brand german, nu elvetian, Suchard a fost cumparata de Kraft care a decis sa mute productia in Germania ) dar trebuie sa fii naiv sa ai pretentia ca o ciocolata pe care o gasesti la orice butic sa fie si buna.

    Ciocolata gourmet ( confectionary chocolate) este cea mai buna si nu, nu o gasiti in supermarketuri. Mie nu-mi place ciocolata belgiana, Neuhaus au preturi infioratoare si gust fara pic de finete ( desi ei au inventat pralinele), Leonidas au preturi mai normale dar calitatea lasa de dorit, tot nu justifica pretul.

    O ciocolate buna este Venchi ( italiana ) la fel si inghetata la ei, delicioasa. Am mai mancat o ciocolata deosebita in Amsterdam la Urban Cacao.
    Cea mai buna ciocolata din lume o gasiti la Confiserie Sprüngli in Elvetia, au magazin si in aeroport in Zurich. Tot ei produc si cele mai bune macarons din lume, celebrii Luxemburgerli.

    00
    • Vai, ciocolata gourmet, belgiană, minuni. Numa’ specialiști.

      Babaieti, când va duceți la Auchan/Carrefour /Kaufland… și luați în graba o ciocolată s-o dați cadou cuiva care va ajutat cumva vag ( nu femeii care n-a mai făcut sex cu voi de o luna ca nu sunteți romantici) , mergeți la raft și luați din ce e acolo. Omul zice ca Milka e lider ( nu ca sunt cei mai buni) și ca e o alegere cu care nu te faci de…cacao. Ok, asta dacă nu cumva cumperi cea mai ieftina Milka.

      00
    • in orice domeniu gusturile se cultiva, daca vrei lucrul acesta desigur. nu trebuie sa fii hater, asa cum tu probabil nu bei bere noroc la pet nici eu nu mananc ciocolata milka. its that simple

      00
  11. hai, frate, te uiti la 50 de bani cand e vorba de ceva bun vs. ceva rahat? mananci ciocolata zilnic? mananci 5 ciocolate pe zi? orice om normal cu un salariu cat de cat isi permite sa-si cumpere ciocolata care-i place…

    00
  12. ăăăăăăăăăăăă, și cam cât ar trebui să coste o ciocolată ca s-o pot face cadou?

    00
  13. Africana si shogotten daia cu alune mari + ritter sport. fiecare ia ce`i place….nu neaparat ca pret sau ca brand.

    00
  14. Incercati ciocolata Carrefour (marca lor) la 200g.
    Import Franta, cu diferite adaosuri (coaja de portocala, migdale) sau simpla, neagra (55% cacao).
    Ce Milka, ma, Milka e pentru vacile mov! :)

    00
  15. Poiana e cea mai buna!!!

    00
  16. Poiana are gust de polistiren expandat.

    00
  17. Poate nu am eu gusturi fine, dar mie-mi place si Poiana.
    Imi plac si ciocolatele albe sau acelea cu bule.

    00
  18. Din cate mi-am dat seama la raft, diferentierea se face din creme sau adaosuri. Adica din aproape orice in afara de ciocolata in sine.

    In curand o sa gasim ciocolata cu crema de coji de seminte sau cu miros de bord de Q7. Astept si sortimentul care nu se topeste la temperatura corpului, ca sa poti lua usor bucatelele cazute pe burta iesita de sub tricou, vara.

    00
  19. Toblerone cred ca-i destul de buna.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube