Cum se procedează în cazul unei rezervări turistice?

La fel de nemarcat ca de obicei, influencerii români au fost săptămânile astea în Laponia, într-o excursie oferită de Christian Tour.

O doamnă povestește că copilul i s-a îmbolnăvit de varicelă și a dorit mutarea excursiei la o dată ulterioară. Agenția i-a spus că se poate face contra unei taxe de 1.200€ (în condițiile în care excursia costă în jur de 1.700€ de persoană).

Doamna e foarte supărată, amenința cu avocații și, amuzant, povestește că avioanele nu sunt tocmai pline, ba chiar oferă gratuitate pentru copii, în ciuda campaniei influencerilor.

Știu că taxele de genul ăsta sunt obișnuite, dar 1.200€ mi se pare mult. Înțeleg de ce e 1.200€, pentru că e o destinație îndepărtată și e o perioadă aglomerată pentru zona aia, dar…

ps: am fost în Laponia în 2018, făcusem un calcul brut al excursiei, ducea pe la 4.000€

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

 1. Nu mai există asigurare de călătorie fix pentru cazurile astea?

  Comentariu apreciat.1510
  • exista, dar e complicat. Am avut o situatie similara(tot varicela la copii) cu o excursie facuta pe cont propriu(bilete avion, cazare prin airbnb) undeva in ianuarie 2023.

   Cei de la mondial assistance mi-au cerut o gramada de acte. Si nu glumesc cand zic o gramada:
   – Contract servicii turistice;
   – Condițiile de penalizare în caz de anulare aferente pachetului rezervat de la TO – organizatorul de călătorii, hotel, sistem de rezervare, etc;
   – Factura de achiziționare a serviciilor turistice;
   – Dovada plății serviciilor turistice (chitanța, OP, extras de cont);
   – Voucher cazare și/sau bilet de avion;
   – Confirmarea rezervării serviciilor turistice: din sistemul de rezervări al TO, din care sa rezulte data confirmării rezervării și tariful de vânzare către client – din partea hotelului din care să rezulte data rezervării și tariful de vânzare către client; primită pe email, în cazul rezervărilor on-line, din care să rezulte data rezervării și tariful de vânzare către client;
   – Dovada de anulare a serviciilor turistice din partea: TO – organizatorul de călătorii, hotel, sistem de rezervare, din care să reiasă data anulării și penalizările aplicate;
   – Pentru biletele de avion (cu excepția charterelor) – nota de rambursare solicitată de emitentul biletului de avion, companiei aeriene, în care se menționează taxele de aeroport rambursate și penalizările aplicate;
   – Factura de anulare a serviciilor turistice emisa de agentia de turism (prin intermediul careia s-a incheiat contractul de servicii turistice al Dumnevoastra – factura storno);
   – Factura de penalizare emisa de agentia de turism (prin intermediul careia s-a incheiat contractul de servicii turistice al Dumnevoastra – conform condițiilor de penalizare ale ofertei existente la TO – organizatorul de călătorii/hotel/sistem de rezervare).
   – Certificatul medical din cadrul formularului de dauna (pag.3), completata de medicul curant;
   – Documente medicale detaliate ale evenimentului inclusiv antecedentele medicale referitoare la îmbolnăvire (anamneză, scrisoare medicală, raport medical, bilet de externare, documentele tratamentelor medicale, constatările etc.) – copie;
   – Copie a fișei pacientului de la medicul de familie cu înregistrările din ultimele 24 luni, semnată și parafată pe fiecare pagină „conform cu originalul”;

   Am reusit sa le adun pe toate, mai putin de la wizz air(nah, low cost…) care au reusit performanta sa-mi trimita documentul solicitat(dupa ce mi-au zis ca nu se poate de mai multe ori) abia ieri la mai mult de 10 luni de cand l-am cerut. Renuntasem demult la ideea ca imi vor trimite ceva, asa ca dupa vreo 2 luni de ping-pong cu wizz-airul am reununtat la despagubirea pentru avion si am luat doar banii pe cazare de la asigurare. Dupa ce am dat mail-ul catre mondial-assistance cu „trimite-ti banii fara a lua in calcul biletele de avion, ca n-am de unde produce documentul care mi-l cereti voi”, intr-o saptamana erau banii in cont, la virgula.

   Comentariu apreciat.1422
  • @heto, doar ca doamna ar fi rezolvat mult mai usor fiind vorba de un singur contract, cel cu CT.

   211
  • @alex: …tot ai nevoie de un medic de familie intelegator, trebuie sa completeze formularul lor si sa fotocopieze toate filele din ultimele 24 de luni de pe fisa medicala a pacientului. + un aviz epidemiologic de la un medic specialist(in cazul varicelei este cel de boli infectioase). In rest, da, e mai usor daca e luat de la un tur-operator, care probabil are si mai multa experienta in astfel de cazuri si te poate consilia cum/ce sa faci.

   220
  • „trimite-ti bani….”
   „mi i-am trimis”

   Comentariu apreciat.385
  • @None: atat ai gasit? O greseala pe „forma”? Da, am pus o cratima gresit. Si nici diacritice nu folosesc. Si mai arunc uneori si cu englezisme(sau sa le zic americanisme)? Si mai fac si alte greseli, unele mai mari de-atat… dar pe fondul problemei, ai ceva de adaugat? Daca nu, poti sa faci cum au facut ceilalti: „i-a scapat o cratima unde nu trebuie, dar mesajul e coerent cat sa-mi dau seama cam cum e cu asigurarile si ce acte ar fi nevoie, daca o sa am vreodata o napasta d-asta”. Verifica si cratimele din mesajul asta, poate mi-o fi scapat vreuna in plus sau in minus.

   104
 2. Ce dragut. Stiu cel putin un blog celebru printre mamiki al carei autoare a fost in Laponia si n-a suflat un cuvintel ca ar fi reclama.

  Viata grea, facturi, e greu de trait din influencereala, lasa ca merge si fara sa stie lumea ca ni s-a oferit excursia de catre un operator turistic.

  Comentariu apreciat.759
  • zi numele, nu te jena.

  • Oare o fi cumva vorba de blonda, preaveșnic obositä, amarâtă, umilită, epuizată și nerecunoscută martiră, căreia încă îi pune mămica pensionară mâncare la pachețel? Că na, ea e efectiv epuizată de la reels-urile și emisiunile pe unde le învață și pe altele cum să fie mame martire.

   Comentariu apreciat.606
  • Pai nu zice nimeni ca e reclama si nu marcheaza ca paid partnership ca doar ei au fost invitati de prietenii de la Christian Tour asa cum i se poate intampla oricui :)

   Comentariu apreciat.603
  • și io vreau să mă invita prietena mea suzana klatten sa testez un ix1 vreo 5 ani.

  • Miruna Siminel, le-a prostit pe alea din grupul care platesc ca sa se intalneasca si sa isi soarba prostiile reciproc

   Comentariu apreciat.417
  • De ea ziceam, dar a fost greseala mea. Am re-verificat acum, pusese (p) cand a scris despre asta in septembrie.

   Nu mai mentionase de atunci chestia asta (faptul ca e actiune publicitara) si uitasem ca a facut-o.

   Altfel, tot ce s-a zis mai sus e valabil.

   162
  • Miruna (siblondelegandesc.ro) a fost in Laponia in minivacanta de 1 dec. Si nu e corect sa zici ca „n-a suflat un cuvintel ca ar fi reclama” cand a avut articol detaliat pe blog marcat cu P si publicat inca din 7 septembrie in care detalia excursia si costurile.
   Pe scurt, pentru 4 zile/3 nopti, 2 adulti+1 copil – aproape 6000 de euro; 2 adulti+2 copii – 7600 euro.

   Indecis. Tu ce zici?2312
  • @Vio, nu prea ti se intampla sa citesti tot ce s-a scris inainte de-a raspunde, nu-i asa?

   Hint: citeste ce am scris cu 10 minute inainte de comentariul tau.

   Indecis. Tu ce zici?1518
  • Well, Nancy, daca citeai si tu tot ce-a scris Miruna inainte sa te arunci ca rata la muci, practic nici n-ar mai fi avut loc discutia asta.

   Indecis. Tu ce zici?1517
  • 7600 euro pentru o familie pentru 4 zile? Ce venituri are familia aia lunar?

   Tocmai am realizat că sunt săracă.
   Tot văzând cum cresc prețurile peste tot, i-am propus soțului să luăm un cort mai mare și să reîncepem să mergem pe coclauri cu picii. Oricum pentru ei nu e mare diferență între Apuseni și Mont Blanc la vârsta asta.

   Comentariu apreciat.641
  • @None, cu siguranta poti face diferenta intre un text scris acum 3 luni si un comentariu scris cu 10 minute in urma, exact deasupra comentariului tau.

   Sau nu poti? Oh wait. Pofta buna la muci.

   1011
  • Singura diferenta e ca cineva rauvoitor sau cu memoria slaba poate sa zica peste 3 luni ca nu ai pus (p) cand de fapt tu ai pus. Alta diferenta nu e. Ca nu e ca si cum un text scris acum trei luni se prescrie daca autoarea nu-ti mai aduce aminte tot la 10 minute ca a fost excursie cadou. Dar pana la urma aici ai fost si tu de acord ca ai sarit ca rata la muci si te-ai si scuzat, lucru laudabil de altfel. Pe mine m-a distrat doar tonul intepat pe care ii reprosai lui Vio ca nu citeste ce s-a scris inainte, cand tu de fapt erai cu ditamai muscoiul pe caciula.

   315
  • @None, ma bucur ca te-ai distrat :)

   (Ca idee, eu citesc toate raspunsurile de la comentariul original, inainte de a raspunde. Dar nu, nu fac recapitulare periodica din ce scrie cineva pe blogul personal. O fi si asta un hobby, dar nu al meu. Oricum, ma bucur ca te-ai amuzat. Eu sunt pentru ca fiecare sa se simta bine).

   83
 3. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 954
  • Amesteca datele, 1200 ii cere pentru reprogramarea intregii familii, iar 1700/persoana. Inteleg ca ar fi 3 persoane.

   Comentariu apreciat.560
  • @alex, +1. Apropo de rezultatele la testele PISA…

   Comentariu apreciat.423
  • @Alex, ok. Cu atat mai mult 1200 este putin.
   Hotelul a fost rezervat si platit, avionul si autocarul cu care ii plimba pe acolo la fel.

   Sunt convins ca agentia are pierdere chiar si cu cei 1200 euro pretinsi.

   Indecis. Tu ce zici?1223
  • @Vladou, poti sa pari inteligent si fara sa jignesti.
   Apropo de testele PISA.

   Reciteste articolul si spune-mi unde scrie ca sunt 3 persoane.

   Multumesc anticipat! 😘

   Indecis. Tu ce zici?1122
  • @razvanel – pai citeste tu TOT articolul (adica vezi si link-urile – in special pe cel in care spumata aia povesteste…).

   64
  • @vladutz puiutz, nu simt nevoia sa citesc/vizionez 1000 de chestii pe subiect. Nu imi pregatesc lucrarea de doctorat, apropo de testele PISA, again 😉

   Si tot apropo de testele PISA, tu si ceilalti speciali care ati dat minus, ar fi trebuit sa intelegeti ca ideea comentariului meu era ca suma pretinsa de agentie este una mica.

   Oricine plateste 5100 euro pt ca o vacanta de 3 persoane in Laponia si:

   1. Nu isi face asigurare
   2. Se plange ca mutarea datelor de calatorie costa 19% din pretul total

   este SPECIAL.

   Indecis. Tu ce zici?2229
  • @razvanel – inteleg ca te comporti ca majoritatea. adica iti dai cu parerea nestiind nici jumatate din problema, pentru ca tu nu trebuie sa fii informat cand vorbesti ca nu pregatesti lucrarea de doctorat… mda, asta da scuza!

   „Oricine plateste 5100 euro pt ca o vacanta de 3 persoane in Laponia”
   Sunt tare curios de unde ai scos fix suma aia. Probabil ca iar presupui ca 1700euro/pers de inmultit cu 3 persoane … sa tot fie 5100 euro.
   Stiu, nu trebuie sa citesti nimic, ca tu stii deja; sau ceva de genul. Dar uite ca nu. Doar te faci iar de ras si plangi ca iti iei minusuri.

   Si ca o observatie… eu chiar nu te-am jignit.
   Dar vai, te oparesti cand cineva te jigneste. Culmea este ca faci fix la fel. Sau poate nu faci diferenta intre numele celor care raspund (Vladou vs Vlad, de exemplu).

   In fine, nu conteaza.
   E ok!

   62
  • @Vladutz, inteleg ca tu nu esti ca majoritatea care nu cunosc nici jumatate din problema, tu cunosti 120% pentru ca esti prea inteligent ca sa faci altfel. A, si nu vrei sa pari superior, o spui asa, in treacat 😂

   Despre faptul ca sunt 3 persoane a spus cineva mai sus.
   Data viitoare promit ca nu mai cred ce scrie pe internet, imi sun si doi prieteni sa-mi confirme si citesc si 2-3 tratate de psihologie comportamentala ca sa ma asigur ca cel care comenteaza are un comportament ok, altfel nu pot avea incredere.

   Tu nu ai jignit deloc, doar te-ai adresat cu Razvanel, desi numele meu este Razvan, dar nah, iarasi a fost o scapare de superioritate. Pentru ca de ce nu? 😂

   Te invit sa mai citesti de 10x toata situatia si sa iti raspunzi singur, in gand, daca vreun business de pe planeta asta are vreo obligatie sa iti returneze tie un cent, atat timp cat nu ei sunt cei care nu si-au facut partea.

   Dar nu iti raspunde “omeneste” si subiectiv, fa-o business wise si dupa putem dezbate daca problema este ca am citit tu tot sau nu.

   Pupycy!

   38
  • @razvanel – nu am zis ca-s inteligent, am zis doar ca m-am informat inainte sa vorbesc. iar asta ti-am sugerat si tie sa faci inainte sa iti dai cu parerea. ca sa fii „pe subiect”. trebuia doar sa citesti si sa asculti o fiinta care debiteaza chestii.

   ironiile alea cum ca suni prieteni, tind sa cred ca te-ar ajuta daca ai face-o (sa suni prietenii sa iti explice).
   cat despre CITIT, e clar ca nu o faci, ai demonstrat-o azi. asa ca ia-ti gandul de la tratate de orice fel.

   iar despre business-uri si ce mai zici tu, repet, nu despre aia era vorba.
   stim cu totii ca aia e pe alta lume. stim si noi cum functioneaza lucrurile.
   again, nu despre aia era vorba.

   apreciez totusi ca stii ca nu te-am jignit.
   dar tu ai facut-o. apoi tot tu imi tii prelegeri despre superioritate.

   superb, nu?

   12
  • Mai @Vlad, cu ce te ajuta prietene sa intri in conflicte pe internet? Te ajuta sa iti depasesti frustrarile din viata ta?
   Serios acum, te simti mai bine cand le dai “lectii” altora pe internet?

   Daca nu citesc/ascult tot ce are de spus oricine pe internet, poti trage concluzia ca nu citesc in general?

   Recisteste comentariul meu initial si vezi daca este ofensiv sau jignitor la adresa cuiva.
   Doar mi-am exprimat parerea, prietene, iar parerea exprimata a fost referitoare la faptul ca acea taxa este mare sau nu, nicidecum la cat este tipa de tampita.

   In al doilea rand, Vladou a simtit nevoia sa comenteze cu testele PISA. Nu este evidenta ironia si aroganta din comentariul lui?
   Apoi ai sarit si tu cu diminutivele tale si cititul.

   Chiar v-ati indobitocit toti? Nu mai faceti diferenta dintre ce inseamna sa comunici normal si ce inseamna sa comunici ofensiv si jignitor?

   Nu te stradui sa imi raspunzi, raspunde-ti tie.

   00
 4. Vedeti si raspunsul celor de la Christian Tour in comentarii.

  tl;dr femeia a refuzat sa faca asigurare storna ca deh „ce se poate intampla?!”

  Faceti mereu asigurari storno mai ales cand calatoriti cu copii sau cand sunt vacante scumpe. Noi facem la fiecare vacanta si costa cam 50e in plus un pachet cu tot cu asigurare medicala.

  Comentariu apreciat.921
  • păi 50€ sunt mulți bani când e vorba de 1.200€ x 3.

   eu știu de un caz unde o companie de cosmetice a dus niște influenceri intr-o excursie în străinătate, un influencer a ajuns la spital și a trebuit să plătească 3.000€, că nu aveau asigurările alea de 80 lei. compania s-a făcut că nu înțelege.

 5. In primu rand doamna trebuia sa isi vaccineze copilul.
  In al 2-lea rand cand mergi cu copii mici, iti faci asigurare storno (e aprox 180 lei la o firma ok gen Omniasig / Mondial) pentru o familie de 2 adulti cu un copil, daca mai ai alti copii e in jur de 80-90 lei.
  In al 3-lea rand, sa invete minte sa beleasca ochii in contract. Eu unu nu mai pot cu semnatul de contracte ca primarul si dupa aia sa te plangi. Si e amuzant ca zice de partea legala, cand cel mai probabil prin contract pierdeau toti banii.

  Comentariu apreciat.938
  • Cum am banuit, legal nu poate face nimic, contractul stipuland pierderea in totalitate a sumei de bani. Asta este raspunsul Christian Tour la postarea ei:

   Draga Andreea,
   Regretam neplacerile intampinate cu situatia celei mici, insa noi, Christian Tour, am dat dovada de foarte multa intelegere si omenie in circumstantele date.
   Desi, contractual, anularea unei vacante cu cateva zile inainte de inceperea ei inseamna pierderea integrala a sumelor achitate, noi cei de la Christian Tour ne-am asumat suportarea a 70% din valoare si ti-am propus reprogramarea vacantei la o data ulterioara cu o suma de doar 1000 euro (adica aproximativ 30% din totalul vacantei).
   Cu toate acestea, raspunsurile tale nu au reprezentat nimic altceva decat amenintari cu avocati si defaimare publica.
   Ei bine, te informam ca noi, cei de la Christian Tour, nu reactionam la astfel de stimuli.
   Un alt lucru important de precizat este si faptul ca titularul contractului (adica mama dumneavoastra) a fost indrumata de catre colegii nostri asupra incheierii unei asigurari storno extrem de utila exact in astfel de situatii cand turistii nu mai pot merge in vacanta din motive neprevazute.
   Cu toate acestea, dansa a bifat pe contract ca nu doreste incheierea unei astfel de asigurari.

   Comentariu apreciat.1771
  • Deci doamna influencer pe langa faptul ca nu o duce capu sa isi ia o asigurare storno, refuza un cost modic (cel putin asa pare din cele relatate) de reprogramare iar cireasa de pe tort e ca contractul e facut pe numele ma-sa.

   Cumva e ruda cu Oprisan si mama lui?

   Comentariu apreciat.720
  • @alex: varicela nu e in schema de vaccinuri obligatorii. Costa cam 200-250 de lei, in functie de varianta si de farmacie. E nice-to-have si recomand celor care au copii mici sa-si faca timp si sa-l faca. Noi l-am tot amanat(ne scuzam ca a fost si pandemia, da’ asta e doar asa, o scuza) si n-a fost placut pentru copii cand au facut boala, cu toate cremele, solutiile mentolate si ce le-am mai dat. Asa ca, da, nu faceti ca mine, vaccinati-va copilul de varicela, ca-l scutiti de o suferinta inutila.

   Comentariu apreciat.495
  • heto, cand mergi in Laponia nu cred ca e o problema sa iei un vaccin de maxim 250 lei. Si nu, nu e unu nou sa iti fie frica ca pateste copilul nu stiu ce. E vaccin vechi testat si rastestat.

   Comentariu apreciat.303
  • Nu cred ca ati prins schema: SUNT INFLUENCER deci merit drepturi in plus daca nu iti fac reclama negativa. Asta sau prostie bineinteles.
   Am mai vazut mizeria asta de la diversi care au mii de followeri si se plang pe net ca diverse poate, poate cad la intelegere.

   Comentariu apreciat.272
  • Ar fi mișto sa se și găsească vaccinul ala. Am găsit prima doza, după aia vreun an cât am căutat nu mai era nicăieri de s-a dus și intervalul pt rapel. Am abandonat în final. Poate sa-mi iau câteva zile libere sa merg la unguri, austrieci sau unde s-o găsi și așa ajung de la 250 ron la 2500.

   71
  • de la 1 decembrie vaccinul antivaricelic este compensat 100% de statul roman pentru copii. Cu trimitere de la medicul de familie va putea fi cumparat gratuit din farmacii. Acelasi lucru se intampla si cu o alta serie de vaccinuri mult mai costisitoare cum ar fi cele antimeningococice. Acelasi lucru si cu vaccinul anti-HPV pentru baieti peste 11 ani care pana acum era compensat 100% doar pentru fetite. Si femeile pana in 45 de ani vor avea compensare 50% la acest vaccin.
   De asemenea, in Romania nu exista vaccinuri obligatorii, exista vaccinuri incluse in schema nationala de vaccinare, adica compensate de stat, si vaccinuri optionale care se platesc.

   91
  • https://www.catena.ro/cauta-in-farmacii?nume_produs=varilrix&form_data_reset=1

   varilrix se gaseste mai peste tot in catena la o prima cautare. sigur si in alte farmacii. vezi linkul de mai sus, alegi judetul, localitatea si ai lista farmaciilor unde este pe stoc.

   31
  • Am vaccinat copilul in Aprilie, acum in Noiembrie a facut varicela, forma foarte usoara. Basca, am facut si noi adultii, care am mai facut varicela si cand eram copii. Tot cateva bubite pe ici pe colo, dar tot a fost.

   11
 6. Nu zice în video pentru ce date a vrut să schimbe, dar cu cât te apropii mai mult de Crăciun și de Anul Nou prețurile cresc simțitor.

  221
 7. Cred ca suntem singura tara ai carei cetateni fac apel la “partea omeneasca” atunci cand vine vorba de B2C sau B2B.

  Aia cu avioanele oricum sunt goale a fost maxima.
  Pe principiul asta ar trebui sa mergem in aeroport si daca un avion mai are locuri libere sa ne ia si pe noi ca oricum zboara in directia aia :)))))))))))

  Comentariu apreciat.1521
  • nu neaparat. Sunt destul de multe companii care prefera sa piarda bani in astfel de cazuri, pentru a-si creste reputatia. Din cate imi dau seama cam asta a fost cazul si aici. Doar ca persoana in cauza n-a apreciat gestul de bunavoita si a crezut ca are argumente pentru a putea forta nota. Nu tot timpul merge bluff-ul. Aici e clar ca n-a mers, mana era mult prea proasta.

   Comentariu apreciat.290
  • @heto, eu ma refeream la argumentele clientilui, nu la ce sunt dispuse companiile sa faca.

   101
  • Pe principiul asta ar trebui sa mergem in aeroport si daca un avion mai are locuri libere sa ne ia si pe noi ca oricum zboara in directia aia

   Pilotu-i tânăr, poate sta și în picioare!

   Comentariu apreciat.250
 8. „Angajata a bifat fara storno si mama nu s-a uitat si a semnat”.

  E aur curat doamna asta pentru cei care ofera credituri abuzive.

  Comentariu apreciat.950
 9. Sa ia masina, cum face de obicei.

  252
 10. Doamna e genul de Karen care și-a primit dusul rece care a trezit-o la realitate , iar acum urla ca nu se aștepta ca domnia și prostia sa coste atât de mult.
  Am citit și eu comentariile.
  1.Daca vrei sa rezolvi ceva nu o trimiti pe bătrână la agenție. De obicei bătrânii se cam trag pe cur la costuri extra (asigurarea storno, de sănătate). Ei sunt pe principiul nu mi se întâmplă mie, de ce sa dau bani degeaba (am și eu genul de oameni în familie).
  2. Romanii nu citesc contractele, ei sunt fuduli și inteligenți și nu întreabă in cazul in care au neclarități, doar semnează ca primarul. Până și doamna opărită de pe Instagram a scris că mama dânsei doar a semnat, luată pe sus de fericirea că o să îl vadă pe Moș Crăciun.
  3. Ai făcut-o de oaie, trebuie sa ți asumi. Sunt drăguțe amenințările de tipul mergem așa bolnave in excursie sa le dam ciuma și copiilor din avion, sa moara și capra vecinului daca nu mă reprogramați pe gratis.
  4. Doamna nu se va duce la magazin să zică „dați-mi pâine pe gratis că văd că mai aveți pe raft o grămadă și nu o ia nimeni. Că aia de acasă nu am mâncat o și s a mucegăit.”
  Sper sa și încaseze proces pt calomnie.

  Comentariu apreciat.811
 11. Dacă vrei să compari prețuri din 2018 la vacanțe cu ce e acum, înmulțește cu 2 sau cu 4.

  163
 12. Ce era sa plec dupa fenta ca e pe val Laponia.
  Unii care nu au marcat reclama si la care am vazut postari din laponia: alex iacob si “sooper” nevasta-sa Inca au poze pe insta…

  153
  • E oarecum pe val, anii trecuti se realizau 3-4 curse charter cu putin timp inainte de Craciun pana in revelion. Si se adunau mai multi tour operatori pe aceste zboruri. Anul asta cel putin 2 tour operatori au inceput de pe 30 noiembrie si au curse pana in revelion. Nu e doar dublarea capacitatii fata de anii trecuti, ci e undeva de 4 – 5 ori mai multa capacitate.

   In alta ordine de idei, e o destinatie misto, doar ca scumpa.

   190
  • Laponia e noul Halkidiki hibernal.

   Comentariu apreciat.471
  • Ce era sa plec dupa fenta ca e pe val Laponia.

   Andrei, care e fenta? Mi se pare o destinatie misto daca ai copii si faptul ca devine populara si la noi si sunt agentii care ofera excursii o face si mai accesibila.

   416
  • @ev21: fenta, din perspectiva mea, ar fi ca imi arata astia o excursie si o promoveaza, ei fiind dusi acolo pe moca sau aproape moca.
   In conditiile astea obiectivitatea cu care prezinti locatia si activitatile se cam diminueaza.
   Nu zic ca nu ar fi o destinatie frumoasa, dar ar trebui sa documentez mai bine totul…

   200
 13. Am avut acceasi situatie dar copilul s-a inbolnavit in excursie, am intrerupt si ne-am intors acasa. Am avut asigurarea de calatorie de la Revolut. Mi-au cerut multe documente dar nimic iesit din comun sau ce nu am putut sa le dau. Asigurarea acoperă si copiii dar nu acopera sotia deci mi-au rambursat 75% din costul cazarii minus o franșiza de 50 de euro pe persoana parca.

  Comentariu apreciat.370
 14. eu merg destul de des in Laponia (gen o data pe an), niste costuri estimative:
  – avion dus-intors pana OTP-HEL vreo 3-400 euro de persoana
  – tren de noapte Helsinki – Rovaniemi dus-intors in vagon de dormit, tot in jur de 3-400 euro compartiment de 2 persoane (se poate zbura direct la Rovaniemi prin 2-3 escale, dar imi place cu trenul)
  – masina inchiriata per saptamana 5-700 euro
  – cabana decenta pentru 2-4 persoane (adica stam 2 persoane, dar ar incapea lejer 4): in jur de 1000 euro per saptamana, +-2-300 euro in functie de perioada (adica de craciun/anul nou cel mai scump, dupa aia mai ieftin), recomand aici lomarengas
  – apoi mancare, bautura, mai o gogoasa sau clatita cu cloudberry pe partia de ski fond, mai gatim prin cabana, mai o pizza la Koti Pizza, mai un zoo la Ranua etc. se poate duce la 500-1000 euro per saptamana

  ce ma enerveaza e ca avem conexiuni foarte naspa cu Finlanda (eu zbor anul asta cu Turkish, de exemplu sau mai pot face combinatii prin Bergamo) si nu s-a trezit niciun low cost sa bage o cursa directa Romania-Finlanda sau macar Finnair (cred ca au inchis cursa directa prin 2010-2011). Inca mai am puncte Blue Air ca mi-am luat niste bilete din timp si au dat faliment.

  224
 15. totusi, esti oki sa dai o carca de bani sa il vezi pe Santa dar in schimb ii arati cu degetul pe aia de merg la moaste?

  Comentariu apreciat.519
 16. Wow, lumea mai merge în vacanțe „exotice” fara asigurări (macar storno) in 2023? Consider povestile astea educative 💪💪

  Daca acu 5 ani inca ma mai chinuiam sa le explic cunoscuților de ce dam banii pe asigurari diverse cand plecam, acum doar stau si râd la povesti de-astea.

 17. You know how to take the reservation, you just don’t know how to hold the reservation. And that’s really the most important part of the reservation: the holding. Anybody can just take them.

  OK, continuati. I’ll see myself out.

  Comentariu apreciat.321
 18. Laponia mai degrabă dacă vrei cu renii, să vezi Aurora, tradiții locale etc., însă de toate acestea poți avea parte și în alte localități, mai puțin comerciale și populare… Dar e Laponia, buei, mor dujmanii de ciudă. Satul ăla al Moșului e mai mult comercial.

  163
  • Sincer, daca vrei sa vezi aurora si reni, nu cred ca e pe undeva mult mai ieftin, ca mai ai Laponia suedeza, nordul Norvegiei si Islanda si nici unda dintre ele n-are reputatia ca megi pe ieftinaciune acolo (bun, sunt sigur ca e mult mai ieftin prin Rusia, gen Murmansk sau tot nordul lor, dar vrea cineva sa mearga acolo?). Asta daca tu consideri Laponia ce considera si finlandezii, adica toata regiunea mai la Nord de cercul polar, pana la granita cu Rusia, nu doar Rovaniemi si satul lui Mos Craciun.

   Desigur, daca vrei zapada, cred ca iesi mai ieftin la munte prin Austria sau Italia sau daca vrei senzatii tari, Bukovel, dar daca vrei aurora garantata si traditii nordice locale, nu prea gasesti undeva la mai sud de Helsinki sau Oulu.

   61
 19. Un alt exemplu clar de cum să semnalizezi că ești prost/proastă.

  180
 20. BĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂ!!!!!!!!!!!!!!!
  excursia a fost luată pe firmă!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  fiică-sa și mă-sa lucrau la firmă?!?!?!

  • Mama-sa e posibil, habar nu am. Doamna e ceva castigator la MasterChef de acum cativa ani si si-a deschis ulterior un business in domeniu. Tot antipatica era si atunci.

   Comentariu apreciat.250
  • serios, și ANAF-ul ce părere are?

   70
  • Drama momentul, sunt cu sufletul la gura. Am mai mult emotii pentru ea decat pentru plecarea mea de maine in vacanta.

   200
  • Chiar și dacă ar fi angajate ambele la firma de pe care s-a plătit excursia, dpdv legal nu prea văd cum ar avea bază în a înregistra excursia drept cheltuială deductibilă fiscal. Ca să fie deductibilă fiscal trebuie să fie o cheltuială făcută în scopul obținerii de venituri, de către firmă. Cum te poate ajuta o excursie la Moș Crăciun să generezi venituri pentru firmă, în condițiile în care ai mers și cu familia, tot din încasările firmei? Bate la ochi, orice justificare „creativă” ar da în cazul unui control. Că nu putem numi vizita în Laponia, în acest context, drept formare profesională. E frustrant că nu prea poți cumpăra ce vrei din banii munciți și trecuți prin firmă, dar așa e legea. În contextul acesta, dacă vine ANAF-ul mai plătește și 24% din valoarea excursiei, către statul român…Tind să cred că doamna e impulsivă, nu e foarte atentă la ce face și nu își dă seama nici după de consecințele comportamentelor greșite. Faptul că a menționat că a fost cumpărată pe firmă excursia, în mod public, o aruncă în vizorul ANAF. Si dacă merge ANAF-ul n control, tare mi-e teamă că mai găsește și alte chestii cumpărate „pe firmă”, în afara cadrului legal. Iar asta se lasă cu niște sume de plătit uriase, mai ales dacă vorbim de . Cunosc oameni care au pățit-o rău de tot.

   20
 21. De regula ma abtin sa comentez despre aspectul fizic sau modul de vorbire al persoanelor insa cumva m-a lovit o imagine familiara cand ma uitam la clip – mi se pare mie sau este exact modul tipic de doamna care iti vorbeste despre post si ce bine o sa iti faca pelerinajul la Sf Parachiva? Ma refer la patos, dictie, dat ochii peste cap, etc.

  183
 22. Hai ca o ascult si eu, femeia e nesimtita cu spume, cum naiba isi imagineaza ca e OK sa bagi un om cu o boala infectioasa intr-un avion? poate mai sunt femei insarcinate acolo, oameni cu probleme de imunitate… wtf… daca ea e bine merci, cu copii, altii nu mai au dreptul sa faca?

  112
  • Karen tipică.. mamă elicopter

   de fapt toți boracii ar trebui interziși în avion, bolnavi sau sănătoși. orice ființă sub 10 ani, interzis. sau maxim băgat la cală

   Indecis. Tu ce zici?2313
 23. Stați ca urmează sa plece și Oana Roman. La ea chiar ca n-am văzut vreodată să marcheze publicitatea. Ieri se plângea ca a mers sa cumpere costum pentru ski, ar fi vrut sa închirieze pentru ca oricum nu o să-l mai poarte, dar nu a găsit. Mi se pare cea mai mare nesimtita din online.

  00
 24. O, da, e o mare nesimțită. Mi-am amintit de ea de la Masterchef, era talentată dar extrem de tupeistă. I-am văzut postarea pe instagram, insistă si pe story cu atacuri la agentia de turism. E imposibil să nu își fi dat seama că legal nu are dreptate. Dar insistă pentru că e efectiv nesimțită.

  210
 25. Dar pana la urma cat costa excursia aceasta? Ca din spusele celor de la Christian Tour, cei 1000 de euro pe care doamna trebuia sa ii plateasca reprezentau in jur de 30% din valoare. Deci probabil a fost o excursie pentru 4 persoane, adica vreo 3400 euro.

  40
 26. Foarte amuzanta bucatareasa :))))))
  Eu sper ca acum Christian Tour sa ii deschida un mic proces :)))))

  90
 27. Acea doamnă este casnica de la MasterChef din primele sezoane ale emisiunii care trisa uitandu-se la dupa retete pe telefon pe sub bancul de lucru.
  Am mai păarticipat și la emnisiuni de real succes precum Sunt celebru, scoate-mă de aici, Next level – adică doamna este un fel de Dorian Popa feminin.

  160
 28. Eram un Laponia la inceputul lui Decembrie. Excursia organizată pe cont propriu. O grămadă de “prieteni” mi-au scris să mă întrebe detalii, cum a fost, cât am plătit, etc.
  eu am stat la hotel in Rovaniemi.
  Toate grupurile CT sunt duse în nord într-un sat izolat. Zboară pe un aeroport care operează probabil 5 zboruri pe zi.
  Si-au ADUS MOS CRĂCIUN DIN ROMÂNIA!!!!!
  Turiștii văd Santa Village ăla original într-o excursie de câteva ore ca restul le fac pe drum până acolo.
  Eu nu aș avea încredere în CT nici să îmi ducă gunoiul. Am lucrat ca ghid oficial în Andalucía și am avut contact cu ei. Sunt beyond imagination la cum să tragem o tzeapa.
  Ce sa mai zic de doamna bucătăraş : iei excursie fără asigurare. Eu am plătit 1800€ doar pe biletele de avion ca să am refund 100% in orice moment.
  Toate excursiile și hotelul cu opțiune de anulare cu până la 1 zi în avans. Cu copiii nu poți controla nimic, își pot rupe dinții în aeroport.

  72
 29. Eu am luat asigurari storno si pentru pachet turistic integral de la o agentie, si cand am calatorit fara agentie (de exemplu, pentru avion). Anul trecut mondial oferea pentru pachet turistic Grecia fransiza e 30% pentru îmbolnăvire sau carantină cauzată de o epidemie sau pandemie. Acum 2 ani am achizitionat asigurare storno pentru calatorie in Germania de la generali pentru ca erau singurii care ofereau acest serviciu pentru calatoriile organizate cu mijloace proprii. Unul dintre noi a facut CoVID cu 3 zile inainte sa plecam, asa ca a trebuit sa anulam. Ne-au returnat taxele de aeroport, dar pretul zborului (Lufthansa) l-am pierdut. Intrucat pretul zborurilor a crescut simtitor de la un an la altul (de exemplu, pe simulare facuta in August 2023, costul a 2 adulti+1 copil 5 ani pentru Bucuresti-Viena era aproape 1000 euro pentru 30 noiembrie-3 dec., un zbor de distanta mica, dar perioada turistica), in functie de tipul de asigurare storno facut de doamna, nu ma mira cei 1200 euro, mai ales daca include 3 persoane.
  De asemenea, agentiile au politici de anulare, pe numar de zile anterior plecarii, stipulate in contract si daca nu ai asigurare storno, cand semnezi iti asumi ca vei scoate bani din buzunar in caz de eveniment neprevazut.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube