Se discută prin diverse medii despre cum trebuie să ne protejăm plafonând prețurile la alimentele de bază, pentru că prețurile au luat-o în sus, deși economia duduie. Am văzut idei care mai de care mai aiuritoare, și aș vrea să subliniez doar două din problemele cu care se confruntă societatea noastră.
Producția e grea
E mai simplu să deschizi o cafenea. Nu se întreabă nici un politician de ce toți oamenii care se întorc de afară nu se bagă absolut nici unul în producție? Oare de ce? Că e de muncă? Asta îi sperie oare?
Nu, îi sperie birocrația stufoasă, legile care se schimbă anual, controlorii jegoși. Nici nu apucă să ajungă la lipsa de forță de muncă pentru că mulți renunță la idee din perioada de acte. Acces în magazine, taxa de raft, astea sunt probleme atât de departe în viitor pentru unii încât pare amuzant că le aduc în discuție.
Toți știm oameni care ar fi vrut să facă producție dar și-au băgat picioarele, și-au luat un Range Rover și și-au deschis o shaormărie sau o cafenea și stau mai liniștiți. Spălătorie auto. Dezvoltator imobiliar. Relaxare. Amantă. Concedii.
Nici un politician nu vrea să audă asta. Toți se miră că antreprenorul român nu vrea să producă.
Subvenții pentru ce?
Asta e clasică. Noi nu putem produce la preturi competitive, pentru că suntem la concurență cu fermierii vestici, care sunt subvenționați masiv de stat.
OK. Întrebarea simplă e următoarea: dacă veți avea parte de aceleași subvenții, veți produce la fel? La fel de mult, la fel de bine? Iar răspunsul va fi mereu nu. Nu că mi-a murit pisica, nu că solariile costă mult, nu că mi-a stricat nea Fane tractorul, că nu vreau să angajez tractorist profesionist.
Și-atunci de ce să subvenționezi/ajuți ceva ce nu-ți folosește? Atât de simplu e.
Românii verzi
Nu vă plac românii care fac pagubă la locul de muncă, muncesc submediocru, fac muncă de mântuială, dar doresc să cumpere produse românești bune, de calitate? Mie da.
Sunt convins că toți ăia care iau șpagă de la toți producătorii se plâng că nu găsesc produse românești, că nu văd legătura între practicile lor și lipsa produselor.
La fel și cu ăia care fac pagubă la locul de muncă, de ciudă că și-a luat șefu gipan.
Aș vrea un interviu de o oră cu un producător de ceva simplu, pâine de pildă. Să spună omul tot ce are pe suflet. Cum i se strică camioanele de la gropi. Cum i le strică șoferii. Cum cuptoarele de pâine se strică aici mai des decât oriunde în lume. Cum sunt 6 autorități diferite care îl întreabă de ce nu are șapcă, și toți vor doar șpagă, uneori lunar, alteori trimestrial, nimic altceva. Și legea e făcută ca să găsească probleme și unei bile de metal pentru o amendă.
Photo by Anna Pelzer on Unsplash
Tin minte ca eram la un tribunal si era unul care a primit amenda in prima zi de functionare ca a vandut marfa direct din lazile furnizorului, ceva de 5 lei. A inchis tot in ziua aia si a durat 3 ani pana si-a inchis firma, aka tribunalul.
Este bine ca a putut sa o inchida. Am avut o firma la 20 ani caruia i-a expirat sediul social, nu mai puteam depune bilant la Anaf si nimic altceva pana nu rezolvam problema.
Unul din parinti a decedat si trebuia sa fac dezbaterea succesiunii (era complicat ca aveam si frati) asa ca nu mai puteam actualiza nici un sediu social, cum alte rude dispuse sa ma accepte in spatiu cu firma nu aveam, nu am avut decat solutia sa abandonez firma.
Dupa vreo 10 ani firma a fost inchisa de autoritati dupa zeci de citatii la tribunal si alte rahaturi.
Cip03 – ești bomba, vezi ca ai cazier fiscal…
si ce daca are cazier fiscal? nu mai poate sa isi faca firma in Romania? care e supararea?
Vandut de marfa din lazi? Firme cu sediul social prin apartamente? Credeam ca Vali vorbeste de fabrici, de productie. Ramaneti la subiect.
200% de acord. Dar ideea este sa faci ceea ce altora li se pare imposibil. Daca esti suficient de perseverent vei avea un business stabil pet termen lung. Ma rog asta e sfertul plin al paharului.
Pai tu nu te concurezi doar cu ai nostri, sa zici ca regulile sunt de cacao pt toti si asta e, tu te concurezi cu aia pe care statul ii ajuta in loc sa le bage bete in roate.
Si eu am cochetat cu productia de cateva ori si am renuntat, nu ca nu aveam un produs viabil pe piata ci pt ca birocratia era un cosmar. Intr-o economie normala singura problema a unui antreprenor ar trebui sa fie ca produsul sau sa fie competitiv pe piata, nu cat de tare il f@#te statul.
Multumesc pentru minusuri. Doar confirma ce spuneam mai sus.
big are dreptate. nu concurezi cu piața liberă, concurezi cu șmecherii locali, cu impostura locală și națională, cu birocrația locală și nașională…
@Vali
Big vorbeste din carti. Unele din cele mai mari averi in Romania s-au facut din productie. Cea mai rapida crestere de business dupa IT vine din productie. Vezi zona de productie food si nu numai. In ciuda oprelistilor. Dar e bine ca sunt atatia cu bariere mentale. E loc mai mult pentru altii
Ai câteva exemple de oameni foarte bogați din Ro, care s-au îmbogățit producând chestii? Gen, nu luând pe nașpa o societate privatizată de stat, ci punând ei bazele unei companii.
baiatu de la uiPath?
@Jesus: Asta pentru ca baietii ce au facut averile nu au probleme precum „legea” si/sau „birocratia”. In multe cazuri chiar ei sunt undeva sus pusi intr-una din cele 6 sau 7 agentii de control.
Ahh, si aia primesc si subventii, si la timp.. Ca nu e problema pentru un prieten.
Da’ eu zic sa-i lasam pe aia in pace. Vedem cum e cu anti-coruptia. Hai macar sa vedem ce putem face pentru cei de buna credinta, cum putem face putina competitie. Dar noi inca ne mai omoram albinele cu pesticide, inca avem grija sa supracontrolam orice act al unei firme mici de cateva ori pe an (ca acolo e usor, cand creste e de munca) si nu-i spunem niciodata toate problemele frecvente, tot ce trebuie sa stie sa nu-si ia „amenda” si tura viitoare. Fortele de munca inca nu se ocupa de muncitorii zilieri si sezonieri prea bine (spre deloc). Ca sa obti subventii la combustibil (cum fac toti prin vest, ca efectiv nu ai cum in Europa sa produci la fel de ieftin ca in Turcia) trebuie sa ai nervi de fier, daca vrei sa te imprietenesti cu-n vecin sa-ti vinzi recolta e al naibii de complicat legal.
Stii ce e simplu la noi in tara? Sa vinzi cu 50 de bani laptele la „producatorul local” (aka. baronul local) si alte cele.
@ubercool aia cu 3 Brazi?
Musca din Arad… Well, nu stiu cum au inceput dar sunt sau au fost „imbogatiti” din productie
Dar de ce sa te obosesti? Ai 3 vieti? Daca poti sa faci bani multi si usor, de ce sa te chinui sa-i faci greu si peste nus’ cati ani? Pana creste business-ul ala de produs x sau y, ori ajungi falit ori mori de infarct in cel mai bun caz. Iti ridica statuie careva ca ai deschis nus’ ce minune si te-ai chinuit ca si Cristos pe cruce?
Intre 2 idei de afaceri, o vei alege pe aia mai fara bataie de cap, ca bani oricum vei face, daca esti perseverent si ai un serviciu / produs decent.
Pai nu e ca la energie?!?! Se aplică regula lui Popescu și la mâncare… Mâncați și voi mai puțin!!
Pare amuzant dar intreaba-l pe prietenul Google: Lifespan, David Sinclair
Întrebare pentru ăia care susțin că plafonarea e un lucru bun: în momentul în care importăm o mulțime de mâncare cum convingi pe cei din alte țări să îți vândă ție la preț plafonat? Nu va duce asta la o lipsă în magazine și apariția unei piațe gri sau neagre la prețuri duple decât alea neplafonate?
Să ne aducem aminte de vremurile când prețurile erau mici dar nu se găsea nimic…
Sa vedem la ce produse se va aplica plafonarea pretului si la ce sume se va plafona acest pret. Momentan nu poti sa nu iti pui intrebarea de ce la noi acelasi produs e mai scump ca in vest unde sunt alte venituri, pe de alta parte sunt deacord cu tine ca va inflori piata neagra pe motivul ca nu se vor gasi unele produse si cererea va fi mare in zona celor cu venituri decente.
@mike tot timpul am avut impresia că diferențele de preț sunt legate de infrastructură (transportul e mai ieftin și mai predictibil, nu trebuie să faci stocuri suplimentare pentru cazul în care ai un accident pe Valea Oltului), situația terenului cultivat (dacă pui porumb pe 100 hectare nu trebuie să ai între 60 și 150 de contracte individuale de arendă cu fiecare proprietar în parte) și autoritățile locale (cum se mișcă pentru a da ru răspuns pozitiv sau negativ la o cerere fără să o țină câteva luni prin sertar), posibilitatea de a mări ferma (imediat ce apare zvonul că vrei să cumperi teren să mai faci o hală crește preșul terenului lângă tine de 100 de ori) și subvențiile ceva mai mari.
În principiu sunt chestii legate de mentalitatea locală, ei au construit drumuri și condiții mai bune, noi am vrut serbări și mici în campania electorală. Știi tu alte motive?
Stiu pe cineva care a incercat sa produca alcool, sa vezi acolo distractie cu autorizatiile.Mai repede a primit Pfizer autorizatie sa puna pe piata vaccinul decat primesti in Romania dreptul de a vinde țuica.
Cu alcoolul e problema. Implica accize mari, e monopol de stat si de aceea birocratia este excesiva. La fel si daca incerci sa fabrici tigari. Incearca cu ceva care sa nu implice reglementari suplimentare ale statului sau regimuri fiscale altfel (alcool, tigari, carburanti, medicamente, energie etc)
El che, ia da-ne definitia monopolului si spune unde in Romania sunt fabricile monopolului.
Pentru desteptul de @Necris si alti destepti care i-au dat vote. Bai, nu mai comentati daca nu va pricepeti!
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=16870
El che are partial dreptate. Monopol legislativ nu exista, dar nu primesti autorizatii. Depui cerere si „las ca te sunam noi” si te mai suna pulea niciodata. Am patit si eu la cereri mult mai simple.
Vali, lasa vraja. Carlsberg a anuntat cresterea pretului. Pai, unde o sa ajungem, bai nene?
Bea si tu niste bere adevarata, un Primator, ceva…
O sa ajungem cu totii la Bere blonda Dorfer, pet 2.5 L, pret 6,65 lei.
@Anda
Bea si tu o bere adevarata, un Tripel, ceva
Rammstein, Audi vs BMW.
Ridici o problemă profundă, filosofică, un concept de structură a societății: onestitatea.
Și cercul e vicios tare, toate se leagă între ele, așa că ar trebui un interviu cu producător onest. Mi se pare o temă pentru rise project sau recorder.
Dap. Birocrația și corupția au pus pe butuci afaceri mici. Soțul era șofer la un restaurant. In martie 2020 când am intrat în lockdown, restaurantele au putut să ofere produsele doar prin livrări. La 1 săpt după ce a intrat în vigoare chestia asta, au fost vizitați de ceva agenți (nu știu cum se numesc sau in ce categorie sa ii pun, chiar nu cunosc domeniul) să verifice dacă își plătesc autorizația pentru livrări. Interesant e că nu erau din județul nostru, erau veniți din Vrancea. Asta era un job esențial în cele 2 luni de lockdown? Era neapărat nevoie sa vina să facă controalele respective fix când am intrat în lockdown? Și ei erau corecți, au trimis din alt județ să nu ia mită. Mergând mai departe, spațiul era închiriat de la o companie de stat din subordinea primăriei și nu le-a scăzut chiria in cele 2 luni, așa cum s-a propus și cum alții au fost nevoiți să o scadă. După ce s-a dat OUG că doar vaccinații au voie sa intre in restaurant, au avut controale de 7 ori în 2 săpt, pentru că au refuzat să servească un jandarm / polițist local (nu mai rețin exact) care nu avea certificat de vaccinare. L-au închis în nov 2021, nu mai făceau față la tot, vânzările au scăzut că nevaccinații nu au mai venit și o parte din ei au spus clar că nici nu o sa comande la pachet. 5 oameni și-au pierdut joburile. Nu interesează pe nimeni. Caut o statistica, un reportaj, un articol de presă de la „câinele de pază al democrației” să văd cate afaceri mici s-au închis din martie 2020, până acum nu am găsit nimic… Ceva foarte puțin pe un site mai dubios.
Bah, nu stiu cum dar articolul asta a bagat in ceata prea multa lumea. Deci e vorba de cat de greu e sa intri in productie, si ca multi prefera sa faca saormerie sau restaurant. Exemplul dat de tine e cu soferie si restaurant, adica delivery SERVICE si mancare SERVICE. Unde e productia?
E lunea un pic mai greu?
Pai si cum sa ajunga Nea Ion sa produca la acelasi nivel ca altii daca nu prin subvenții egale cu cele din alte state, care sa ii permita sa isi achizitioneze utilajele necesare? Atata timp cat marfa ajunge in aceleasi magazine, nu e ok ca altii sa aiba subventii de x ori mai mari decat in RO. Piata comuna nu?
„Aș vrea un interviu de o oră cu un producător de ceva simplu, pâine de pildă. Să spună omul tot ce are pe suflet” ai uitat ceva … cum se coieste la 100 de lei la salariu cand ii pleaca angajatii in alta parte spunand ca nu are bani in timp ce are nspe leasinguri pt fiecare membru al familiei.
Anul trecut (2021) mi-a cumparat un producator din asta de care zici,grau de calitate panificabil cu 65 de bani kilogramul.Asta prin septembrie,acum kg de grau se da pe undeva pe la 1,2-1,3 lei.Sunt convins ca producatorul si-a facut stocuri in vara-toamna,iar acum vinde o paine de 400 de grame cu 1,6 lei.De ce se plang ca nu au bani de dat la angajati?
La mine in cartier si-a facut unu brutarie prin noiembrie. Acolo facea painea si produse conexe, tot acolo si vindea (poate si distribuia in alta parti, nu stiu). Doua luni nu a batut nimic in casa de marcat. Nici POS nu avea. De curand a bagat POS si a inceput sa mai bata si in casa cate ceva. I-au dat baietii de la ANAF ragaz 2 luni sa ia un pic avant, dar acum ce plm, daca te vrei antreprenor, plateste nene taxele…
2 chestii
-unii profita maxim de specula asta si umfla preturile nejustificat, ati putea incerca sa alegeti branduri mai ieftine la aprox aceasi calitate
-nu e amuzant cu nu vedeti un reportaj despre inflatie filmat in supermarket? Exact, noi platim publicitate presei, noi nu scumpim preturile. Tanti aia din piată cu patrunjelu, aia e marea inflationista, acolo facem reportajul. Cam așa functioneaza formarea de opinie, nu doar in domeniul alimentar
se vorbește despre plafonarea prețului la „alimente de bază”, însă eu citesc „subvenționarea bolilor”. ia să vedem, care sunt produsele de bază în cauză? făina, uleiul, zahărul, laptele, ouăle și două sortimente de carne. legume? n-avem nevoie. de ce să folosim acest prilej pentru a direcționa populația spre un stil de viață mai sănătos, și să fie subvenționate astfel de alimente? pentru că ar ieși lumea în stradă. marea majoritate pentru care normalitatea înseamnă ca de la 50 de ani să meargă lunar la medic pentru rețeta compensată.
@cristi se oferă subvenții pt legume în funcție de teren și de productie.
Birocrația, bețele in roate de la stat și incompetența unor fermieri / agricultori se vede prin faptul că în lanțurile de supermarketuri vezi legume și fructe de import mai mult decât (in unele cazuri spre deloc) cele românești. Sunt prea puține cazuri care au reușit să „învingă” birocrația și traiectoria produselor să fie producător > supermarket > client. Multi mergi în piețele agroalimentare, dar nici acolo nu am încredere 100% că e producție autohtonă. Până și în Suceava în piețe găsești legume de import TR, GR, etc și nu mă refer la portocale sau la cele de sezon.
Nu confunda cartofii de Egipt sau roșiile de Maroc sau ardeii de Kazahstan sau orice vine din Turcia cu mâncarea sănătoasă.
Alimentele „de baza” cum le-ai descris tu sunt tocmai alimentele pe baza caruia un cetatean isi poate prepara acasa niste mancare.Bineinteles ca pe langa acele alimente de baza,vei folosi tomate,ardei,vinete,telina,ceapa,usturoi,cartofi,etc.
P.S.Cand eram mic bunicul avea grija sa aiba de cum dadea frigul cartofi in beci,varza murata,carne la garnita,untura,malai si grau macinat in cutia de faina.Astea cam erau alimentele de baza fara de care nu intra in iarna.Stiu ca astazi sunt considerate alimente nesanatoase,dar bunicii au sarit bine de 90 de ani.
Gigi vezi că pe lângă alea, bunicu mai avea și țuică în butoi, de aia a trecut de 90 de ani :))
Dacă nu era butoiul ăla de țuica , prindea 150 de ani, ca Iliescu .
Situația e mult mai complicată și îmbârligată. Nu controalele de la stat și șpăgile de la stat sunt problema. Acum vorbesc de agricultură și producția de alimente. Accesul în supermarket ebo problemă. Corupția din privat a devenit mai rea că aia de la stat. Semnezi contacte de 60 de pagini, cu ei, angajamente anticorupție, și câte și mai câte, și apoi ești la mâna unui șefut de la centru logistic (activitate externalizata de supermarket). Mai e problema infrastructurii, dobânzile bancare, sau justiția (în cât tip rezolvi litigii comerciale, și cât de simplu). Concurenta neloială, o mare problemă. Si o mare problemă de mentalitate. Când aud povestea cu asocierea producătorilor mici mă pufnește râsul. Când văd membrii asociați factura de curent la depozitul de mere, sau cât trebuie sa plătească salarii pentru angajații depozitului, incep comentariile, de ce să îl îmbogățesc pe x, y nu a lucrat pt mine…
Și încă ceva. Noi după 32 de ani inca mai împărțim pământul, de cadastru nu mai zic. Polonezii au ieșit din comunism cu 15%, agricultura colectivizată, și livezi familiale in medie de 20ha. Ei azi au productii medii la măr de 45-60to la ha, noi de 10-20to.
Cred ca Stefan cel Mare a vrut sa zica: „cadastrul nu il veti face voi sau urmasii vostri. Ci urmasii urmasilor vostri”
O prietena a stat un an de zile cu folie pe mese si cu cafeneaua pregatita de deschidere, cu toate actele in ordine, pentru ca nu a dat spaga. Mereu au gasit cate ceva la care intarziau cu raspunsul, apoi inca ceva. Brasov, pe langa Republicii.
Am un prieten care își deschisese o patiserie acum 2 ani și a fost nevoit sa renunțe la ea pt ca: 1. Birocrație fără predictibilitate. Adică se schimba de pe azi pe mâine niște reguli.
2. La concurenta nu erau controale și aveau preturi mai mici pt ca nu fiscalizau tot (el avea sistem informatic, camere, etc, omul investise sa nu îl fure angajații, sa fie conform cu legislația și pt eficienta afacerii.)
3. Neseriozitatea furnizorilor locali (aici e mult de povestit, dar cam știți la ce ma refer cred).
4. Proasta reglementare a contractului de chiriaș.
Pana la urma și-a făcut o casa și lucrează remote pt occident și e mult mai relaxat.
De 18 ani mă ocup cu partea de „conformare legislativă”. Ceea ce repeți și tu, și mulți alții, este folclor. Pentru cei care au deschis mai târziu televizoare, România este membră UE din 2007, ca atare legislația este aceeași ca în Uniunea Europeană. Acum 2 ani am deschis o firmă exclusiv online la Registrul Comerțului. Deși avem operațiuni, ultima oră am ajuns la RC în 2018. Chiar acum o lună am prelungit online sediul social.
Da, în momentul de față eliberarea de avize și autorizații este un pic îngreunată, durează în medie cam 2-3 luni mai mult decât termenele legale. O parte din proceduri sunt onlainizate. Dar durează și pentru că mulți nu sunt cu acte în regulă, nu au o planificare, se trezesc la mijlocul procedurii că vor să schimbe ceva care anulează avizul anterior și trebuie scos unul nou, dar el vrea să continue ca și când ăla anterior ar fi valabil.
Controalele s-au rărit, s-au mai normalizat. Da, nu s-au eliminat șpăgarii, însă dacă respecți legislația te lasă în pace. Dacă nu o respecți, asta e, cotizezi. Dar e o decizie de business, că uneori șpaga e mai mică decât costul conformării.
Nu se face producție pentru că e bătaie de cap, nu din cauza legislației. Trebuie să găsești muncitori, trebuie să cumperi utilaje, trebuie să găsești furnizori serioși, trebuie să asiguri piață de desfacere… Exceptând ceva legat de mâncare, agricultură, e foarte greu să poți produce ceva sub prețul importurilor din China, iar piața e una sensibilă la preț. Degeaba produc eu o pâlnie cu 1 leu, dacă ea ajunge din China cu 30 de bani și la buticul din colț se vinde cu 50 de bani. De aia nici în Occident nu se mai produc multe și merg și ei pe servicii.
E complicat, nu e pentru oricine. E mai simplu o șaormărie și mai dai când și când pliculețul la domnul doctor să te lase în pace.
Eu v-am mai zis că în momentul de față statul este mai bine organizat, cu oameni mai pregătiți, cu proceduri care se respectă decât multe firme private. Dar e mai simplu să reciți folclorul ăsta, că de fapt asta vrea toată lumea să audă și continuăm cu lamentarea.
ok
Am un foodtruck.
18 ani de conformare legislativa.Bun. Faza cu ue si legislatia ca in ue e un factor imaginar. E o afirmatie care valoreaza cat o basina. Cei care sunt “consultanti legislativi” nu spun niciodata adevarul 100%.
Faza cu infiintatul firmei e ok, rapida si moderna(totul online). ATAT!!!
Avizele si autorizatiile nu sunt un pic ingreunate. Sunt ingreunate artificial din 3 motive.
1. Oamenii din primarii sunt prosti pentru ca nu stiu legile pe care trebuie sa le stie ca pe rugaciune. Indiferent daca e o bunaciune proaspat angajata sau un angajat de 20-30 ani, sunt toti o apa si un pamant. Nu te ajuta cu informatii concrete si exacte pentru ca nu stiu toate legile anexate departamentului unde lucreaza. Si nici NU VOR sa invete! Te plimba in toate partile ca sa vi tu cu legea sa le dai mura in gura.
2. Angajatii statutului stiu toata legislatia dar vor si ei o atentie. Atentie pe care esti intr-un fel obligat sa le-o dai ca sa nu stai 3 4 luni pentru un cacat de hartie care poate iesi in cateva zile dupa verficarea dosarului. Lalaiala de 3 4 luni este artificiala.
3. Legislatia special facuta ca un cur de catre niste cretini veniti din fundul curtii, frecat menta pana la 20-30 ani si asezati intr-un loc de munca caldut de familie. Legislatie, care niciodata nu iese logic, chir daca se modifica cu normele din prezent.
Legat de controale.
Cei care sunt corecti si respecta toate normele sun fututi des si agresiv deoarece trebuie sa isi argumente orele de munca si nu pot sa se duce la aia care dau spaga.
Orice antreprenor intreg la minte vrea sa schimbe daca e ceve neinregula, nu vrea sa de spaga. Este mai ieftin sa te conformerezi regurilor decat sa dai spaga mereu.
Cei care dau spaga deseori sunt prieteni/rude/amici/cunostinte cu cei care trebuie sa te avizeze si sa te controleze. Sunt cei care nu vor sa fiscalizeze incasarile si cei care nu respecta angajatii.
Principalii vinovati sunt tot din sistem.
Ca incheiere:
Statul nu este mai organizat, dimpotriva. Oamenii nu sunt pregatiti si nici NU VOR sa fie pregatiti. Procedurile nu se respecta, mai ales comunicarea online. Daca ar fi sa comunici doar online cu ei, asa cum declara primariile mari, nici in 2 ani nu termini cu finalizarea actelor de la 0 in domeniul horeca. Trebuie “presati” sa isi faca treaba, apropo de imbunatatirea sistemului, trebuie sa vi fizic la primarii si sa te rogi ca milogul de ei sa isi faca treaba.
Asta a fost si este experienta mea cu statul romanesc. Poate la altii a fost mai bine.
Poate sunt eu mai ghiniost sau doresc prea multa civilizatie…
1. Eram in Piața Sfatului în Brașov cănd un căcănar d-ăsta cu legitimație i-a luat unei prietene vreo două produse handmade de pe tarabă, a salutat în scârbă și a plecat. Eram gata să sar în gătul lui până mi-a spus fata că „stai că nu e chiar așa, e un coșmar logistic să ai rețetar la orice nimic ce-l dai cu 10 lei, mai bine să ia alea decât să se apuce să-mi caute nod în papură”.
Vrei să-ți spun ce țepe a dat fratele jegosului de Scripcaru când își construia casa și ce controale și amenzi au primit cei care au îndrăznit să-și ceară banii pe materialele de construcții? Îți mai vine să faci producție când vezi pe alții și păgubiți de materialele livrate și cu amenzi de 30.000 lei din cauză că a îndrăznit să-și ceară drepturile în instanță?
2. Mai dă o tură prin Germania și spune-mi că nu se produce mai nimic, producția s-a mutat în China. Yeah, right!
Statul in ultimii 10 ani s-a modernizat si a inceput sa mai lase din vechile metehne. Problema este ca ceea ce este valabil la Mizil cand vine vorba de ceea ce spui tu nu este valabil si Botosani. Orasele sunt date la intamplare, dar cand vine vorba de birocratie institutiile nu au un raspuns clar si coerent. Desigur asta se datoreaza si din cauza legilor care au fost facute cum au fost facute, doar ca interpretabilitatea legilor deschide portita combinatiilor. Si de aici incep fix povestile descrise ca si folclor. Clar rahaturi cu garda nu pleaca niciodata cu mana goala ca nu s-a inventat contabilitatea perfecta au intrat in folcor. In acelasi timp daca o institutie de control vrea sa-ti gaseasca nod in papura iti va gasi foarte usor pentru ca birocratia romaneasca este complexa si are multe aspecte.
Iar aici este problema cea mai cretina de fapt si anume nimeni nu are un interes real sa simplifice birocratia si mai ales sa eficientizeze procesul. Inteleg ca se poate face totul online la RC, doar ca pe langa toata nebunia mai am de facut si un drum pe la ANAF, poate pe la taxe si impozite locale, la o deschidere de firma/PFA. Desigur exista alternativa sa platesc pe cineva se ocupe, dar de ce nu poti simplifica procesul si sa lasi institutiile statului sa comunice intre ele?!
Dupa ce am trecut de procesul birocratic al infiintari firmei incep problemele recurente: finantarea,resursa umana,accesul la diverse tehnologii. Si de aici calculele devin mai complexe si in foarte multe situatii profitul nu este wow si nici nu prea ai o marja de lucru. Daca mai ai si norocul sa ai concurenta in domeniul din care faci parte a unor companii care au spate politic, falimentul probabil te va prinde intr-un maxim un an, pentru ca sigur nu vei purta sapca care trebuie.
Folclorul de care vorbeste Vali nu a disparut ci doar s-a transformat si adaptat vremurilor in care traim. Vechile obiceiuri ale unor functionari publici nu au disparut si in continuare fac rahaturi specifice lor. Clar in orasele mari fenomenul nu este asa de omniprezent, dar in zonele mai mici unde vorba aia traieste Romania profunda, fenomenul este omniprezent si nimeni nu-l mai combate.
Indiferent ce facem de criza asta energetica nu scapam. Nu discut motivele de cacat ce ne-au adus aici ca nu mai conteaza, buba trebuia sa se sparga cumva. Singurul lucru ce ma bucura e ca in sfarsit PSD e la putere dupa multi ani in plina criza care se anunta nasoala mai ales pt votantii lor pt ca e un val de scumpiri la chestii de baza. Mereu in ultimii 20 de ani prindeau „dealul” la putere si opozitia la „vale”. Acum sunt la putere in plina „vale” si electoratul lor de amarasteni e macinat teribil.
Asta e jumătatea plină a paharului. Jumătatea goală e că la alegeri o să-i regăsim pe amărășteni încolonați în spatele lui Simion…
Apropos de rolul instituțiilor de control ale statului.
Am un prieten bun care, la un moment dat, a avut un restaurant în Florida, aia din US of A. Înainte de deschidere a fost chemat și i s-a făcut un training cu privire la norme, reguli, personal și financiar. Cât a avut businessul (circa 2-3 ani) a fost călcat de instituțiile de control de câteva ori și, dacă era ceva în neregulă și nu era inclus în trainingul ăla la care a participat inițial, a fost consiliat asupra cum, ce și în cât timp să remedieze. Fără amendă, fără șpagă.
A închis nu pentru că nu-i mergea businessul ci datorită altui stres. Îmi spunea că dacă, la un control, este găsit un minor care bea alcool cumpărat cu fake id sau fumând alte ierburi pe terasa restaurantului lui procedura începea cu el cu fața la perete, cătușe la mâini si spre 24 de ore închis cât își urma cursul ancheta și își făcea treaba avocatul. A zis că nu putea să doarmă noaptea liniștit din cauza asta.
La restaurantul pe care l-a deschis aici, având tot suportul și ajutorul autorităților locale, a dat afară inspectori de la anaf, ansvsa, etc cu șuturi în cur și cu țigara în colțu’ gurii.
Două lucruri sunt de concluzionat și asta îmi puncta și el. 1) Autoritățile din state sunt acolo să te ajute pas cu pas în toate etapele ca să-ți faci treaba cât mai bine și nu-ți caută nod în papură ca să te amendeze. Te amendează când chiar ești nesimțit și refuzi să te conformezi, dar până acolo ele sunt acolo să te ajute. Și 2) Dacă ai greșit (vezi consumul de alcool la minori și fumatul de chestii, probabil că sunt și altele) nu contează cine ești, o seară o petreci la răcorică unde ești dus cu taxiul cu girofar pe plafon.
mult folclor urban, ai dreptate ca te ajuta si te consilieaza sa fii in regula dar „la un control, este găsit un minor care bea alcool cumpărat cu fake id sau fumând alte ierburi pe terasa restaurantului lui” – nu are nici un drept sa verifice ce fumeaza ala acolo, cat timp a cerut sa vada ID si era peste 21 e ok, doar daca se vedea clar ca e fals, si ai 2 linkuri sa vezi care e procedura. https://www.abc.ca.gov/education/licensee-education/checking-identification/
https://www.vemos.io/blog/2019-10-25-8-facts-about-fake-ids-and-serving-minors/
@wd Nu cred că e folclor. Respectivul îmi e prieten din copilărie. Aici a fost și este băiatu’ lu’ tăticu’ și nu era problemă pe care n-o putea rezolva. Acolo însă era pielea p**ii și-mi spunea sincer că era un stres la care n-a putut rezista
1. Pentru producția unor echipamente tehnologice îți trebuia un agrement de la ministerul dezvoltării- șpagă era de 1 milion de euro. Beneficiarul șpăgii era o doamna din dosarul belina. Afacerea s-a mutat în Polonia și duduie
2. Când aveam business la strada și aveam controale aprindeam o lumânare și le spuneam ca sunt mai credincios și de la mine chiar se prind blestemele. Sa ii vedeți cum le tremura bărbia cum auzeau. Cei mai jegoși în controale sunt cei de la politia locala, anaf și garda de mediu. Ultima oara garda de mediu dădea clasa oricărui interlop. Maica-mea avea o alimentara și s-a pomenit cu un fost coleg de liceu care lucra la protecția consumatorului direct cu cerere de șpagă 300 de euro ca e campanie electorală și au șefii nevoie de bani dacă nu vin cei de la județ și e jale. Am lucrat vreo 10 ani într-o firma de contabilitate și știu povesti din astea mai ceva ca in filmele cu gangsteri.