Problema noastră nu e că crește datoria externă…

La articolul cu datoria externă s-a iscat o discuție care mi-a dat o idee.

Oamenii compară greșit niște cifre. Suntem pe locul 48 la datoria externă, suntem bine de tot, în comparație cu alții. Ceea ce, teoretic, este corect.

Doar că noi suntem printre țările alea care au luat bani ca să plătească salarii și pensii. Nu să facem ceva util cu ei. Mă rog, util = ceva care să aducă bani. Porturi. Șosele. Fabrici. Imprimantă de bani. 6 centrale nucleare. 12 platforme petroliere. Orice.

Atunci da, ar fi de înțeles de ce a crescut datoria externă și n-ar mai avea nimeni o problemă cu asta. Un plan pe termen lung, 4 autostrăzi, mărit portul Constanța, încă un terminal pe Otopeni, da, acceptabil. Pensii? Nu.

deficit-bugetar-saracie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Orizontul de timp/actiune al politicienilor romani este de cca 1 an, asa ca in acest interval nu se pot face terminale porturi, etc, e timp doar pt pomeni electorale pt viitoarele alegeri,

    Comentariu apreciat.1363
    • Acum, dacă am stabilit asta să nu uitam sa trecem la urmatorul pas, să nu ne oprim aici.

      200
    • 1. 8,8% din PIB este reprezentat de bani pentru plata datoriei publice (rate, dobânzi, penalități, etc.)
      2. „Un fost președinte al Curții de Conturi, fostul ministru PSD al finanțelor, N*V* susținea că 40% din cheltuielile anuale ale statului ar fi furate”(2015!!!)
      3. Deficit de personal în toate domeniile bugetare (60%Poliție-zicea unul azi, parchete, judecătorii, etc.)
      ********
      Vede careva în (in)ecuația asta vreo legătură… gen bani pe niște conducte sparte, dar cu robinete închise!?!?!?

      82
    • Următorul pas fiind, desigur, să învățăm cum se poate construi un terminal, port, școală, spital, etc. într-un singur an. Hei, chinezii au „reușit” cu „spitalul” ad-hoc din perioada pandemiei, ce suntem noi mai prejos ? :D

      51
  2. Si suntem pe locul 107 daca tii cont de „% of GDP”

    „In economics, the debt-to-GDP ratio is the ratio between a country’s government debt (measured in units of currency) and its gross domestic product (GDP) (measured in units of currency per year). A low debt-to-GDP ratio indicates that an economy produces goods and services sufficient to pay back debts without incurring further debt.”

    Comentariu apreciat.394
  3. Ieri mi-a apărut în feed un link cu povestea camioanelor Roman la Dakar și de ce nu au făcut nimic. E scurtă: ăia au primit bani de la sponsori, ca să se ducă la concurs și cu banii ăia au plătit datoriile uzinei. The end. E ca și când îți dă mă-ta bani să iei pâine, lapte și ouă și tu-i spargi la păcănele.

    https://www.wall-street.ro/articol/Auto/299044/povestea-roman-la-dakar-camioanele-autohtone-n-au-luat-startul-dupa-ce-banii-sponsorilor-s-au-dus-pe-datorii.html

    Mx

    Comentariu apreciat.423
  4. Iata ce posta PSD in 2020, anul pandemiei..

    „Guvernul care s-a împrumutat pe o sută de ani! 85 de miliarde împrumutaţi de Cîţu în 11 luni. (…) Ministerul Finanţelor Publice a publicat abia acum, cu mare întârziere, cifrele privind datoria guvernamentală în PIB. Record istoric absolut în România. Ponderea datoriei în PIB făcută de Cîţu a crescut de la 34,6% din PIB în octombrie 2019 la 42,8% din PIB în august 2020. Datoria guvernamentală a depăşit 450 de miliarde de lei. Plus 85 miliarde de lei în doar 11 luni la datorie, faţă de plus 79 miliarde lei în 2 ani şi 10 luni de guvernare social democrată. În 11 luni cât în trei ani”, menţionează PSD într-o postare pe Facebook.

    Mortii ei de ipocrizie

    Comentariu apreciat.732
  5. Portul Constanța nu prea ai unde să-l mai mărești și nici motive s-o faci, din moment ce cam 50% din el este încă neamenajat. De pildă la insula din mijloc, din zona nouă, era vorba să facă un terminal pentru barje, dar podul demontat în 1988 în zona danei 90 (am lucrat acolo la dragare) pentru a amenaja cheuri din beton nu a mai fost repus pe pozitie și automat nici dane în jurul insulei, neavînd acces.
    https://www.google.com/maps/@44.133055,28.6557843,10252m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
    La fel dincolo de dana 135, în dreapta jos, unde pot acosta nave cu pescaj de 21 de metri, nu s-a făcut nimic. Tot betonul și fierul necesar s-a transformat în vile în jurul Bucureștilor (și nu numai), firma de dragare și montare cheuri (SCM CT, fostă SERUN) a fost pusă pe chituci în mod intenționat pentru a semna contracte (contra comisioane grase) cu alții de pe afară. Aveau 7 drăgi mari, 25 de șalande, 11 remorchere maritime, construiau de la blocuri de beton de 1x1m pentru diguri pînă la virole de 39x 25 metri, adică veneau cu o bucată de cheu înalta de 25 metri și lungime de 39 metri dintr-un foc, așezată cu scafandrii pe un pat de piatră într-o chiunetă (șanț) de 2-4 metri adîncime.
    Sigur, toate fiarele alea plutitoare nu rezistă la infinit, trebuiesc făcute investiții, dar la cîți bani s-au risipit se puteau reface toate din inox.

    Comentariu apreciat.1661
    • scrie-mi un articol separat, te rog, dacă tot ești în domeniu.
      cu explicații ca la proști.

    • Nu promit, nici nu mai lucrez in port de vreo 15 de ani (plecat pe vapoare), c-am intrat numai sporadic de atunci, dar probabil voi incerca să scriu mai incolo ceva, insă trebuie să intru să fac și niște poze.

      Comentariu apreciat.1403
  6. Practic este discutia despre credite dusa la nivel de tara. Sunt bune cand sunt luate pentru dezvoltare, rele cand sunt luate pentru consumerism.

    Acum sa votam optiunile:
    1. Salariul/pensia mai mare de maine
    2. Investitii in infrastuctura care sa duca la un nivel de viata ridicat candva in viitorul nedeterminat

    Comentariu apreciat.573
    • Ai zice ca tot poporul ar alege 1, nu?

      Partea ciudata e ca aproximativ 50% din populatia adulta nu primeste nici pensie si nici salariu de la stat. Iar asta cu „pensia de maine” e o gluma. Banii tocati azi cu disperare nu au cum sa iti faca cuiva pensia mare peste 10 ani. S-au tocat, nu a mai ramas nimic.

      Comentariu apreciat.311
  7. Cateva alte idei, auzite pe la altii mai destepti:
    – datoria Japoniei e de 500% din PIB, dar nu e nici o problema pentru ca mare parte din ea e detinuta de japonezi. Plus ca exista tokusei. :)
    – datoria Americii e deja peste 100% din PIB. Dar dolarul e principala moneda pentru comertul international (70% e denominat in dolari) si comertul cu marfuri (100% denominat in dolari).
    – datoria Italiei e de peste 100% din PIB, dar italienii au protejat micii antreprenori. Oricand Statul Italian face poc, Italia se poate descurca.

    Problema in tarile mari e ca banii rezultati din datorii au mers catre cei bogati.

    Problema in Romania e ca banii imprumutati:
    – s-au dus in crearea unei paturi sociale imbogatite pe seama romanilor,
    – s-au dus in consum prin salarii si pensii,
    – s-au dus in tot felul de proiecte locale care nu au dus la crestere economica,
    – s-au dus in mentenanta a tot felul de cladiri, gen spitalul de la Urziceni care nu are doctori ginecologi
    -s-au dus in mentinerea unui aparat administrativ care sa functioneze ca masina de voturi la alegeri.
    Cumva Romania nu are resursele Japoniei de a anula datoria, nu e reserve currency si nici nu are o patura antreprenoriala.

    Intre 2030 – 2040 vom avea o soarta intre Argentina si Grecia, ambele avand guvernari socialiste. La fel cum si Romania are guvernari socialiste de aproape 80 de ani.
    Devalorizarea monedei, urmata de scadere economica.
    Inflatie fara crestere economica = stagflatie.

    Comentariu apreciat.747
    • Nu știu despre Argentina, dar grecii au exporturi, turism, ceva industrie chimica…
      Noi…daca pleacă Renault, ne ducem pe banană…
      Sora-mea a plecat la sfârșitul anului trecut din Grecia pentru că firma unde lucra (pentru booking.com) a închis acolo, va deschide la Sibiu, pentru că salariile din Atena au ajuns mai mari decât cele din afara Bucureștiului din romanika..pam pam…

      Comentariu apreciat.293
  8. NOU
    #19

    gandirea lor e simpla, furam anii astia cat putem, ca la anul poate nu mai prindem. Cat de lacom sa fii sa furi sute mii chiar milioane de euro, dar sa mai faci si legi sa-ti dai pensie mare pe langa toti banii aia furati.

    Nu vreau sa instig la ura, dar atatia nebuni in tara asta fac rau oamenilor nevinovati, nu se gaseste unu sa i se puna pata pe un politician?

    Comentariu apreciat.583
  9. Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta!
    B1 Tv discutii pe un ecran impartit in 6 se deruleaza diverse topicuri majoritatea greva transportatorilor, fermierilor, doctorilor…
    Pe un fundal cu soare, palmieri, briza Monica Tatoiu rosie ca un rac ofera consultanta celor de mai sus. Multumim Monica!

    Comentariu apreciat.423
    • Tatoiu a fost profesoara de mate si vreo 15 ani șefă mare le Oriflame. Deci cam știe ce spune.

      Indecis. Tu ce zici?730
    • @Marinel nu contest cunostintele doamnei Tatoiu ci ipocrizia dumneaei de a fi solidara in direct cu grevistii, ea gasindu-se in ceva insula exotica. Asta in cazul cand roamna Tatoiu nu era cumva la Gradina Botanica din Bucuresti.

      240
    • E cam greu să gîndești invers, dar încearcă să te pui în papucii lor. Exact cum spunea Băsescu atunci cînd a ajuns primar, ”acum nu mai sînt ministru să mă lupt cu oamenii, ci trebuie să fiu de partea lor.”

      28
  10. Nici o fabrică de gloanțe, nici nu îndrăznesc să zic arme.
    Nici milițianul de la serviciul special nu avea armă cu glonț și a ținut să compenseze cu prostia.

    Cadastru? Nici măcar inventariul la ce avem pe aici, nu îndrăznesc să zic de un lavabil sau var.

    Un buletin de plastic format mic? Ăsta e fie cel mai mare trolaj ori statul român nu există.
    A văzut cineva vreun buletin format nou sau sunt ultimul fraier care nu s-a prins de glumă?

    Comentariu apreciat.323
    • Știți de ce nu avem PNRR pe irigații? Cineva trebuia să rezolve cu cadastrul. Pe terenul cui trece canalul?

      Comentariu apreciat.333
    • ,,buletin de plastic format mic?,,
      Poate la pulii vara. Unde mai pui abtibilde cu ,,votat,, numele strazii si alte gunoaie, gen emis de statul roman in tara de provenienta ?

      193
    • au mașinile cumpărate din 2015, dar le țin să nu se strice.

    • Am schimbat buletinul acum un an, așteptam și eu noul format precum mortul colacul, ca să nu-l mai rup prin buzunare. Cînd l-am întrebat a rîs funcționarul de la ghișeu de m-am simțit ca ultimul prost.

      201
  11. Uite de asta imi plac mie textele tale. Ca-s scurte si la obiect. Sumarizat corect, succint, fara prea mult blabla.

    Ca tot era vorba intr-un articol precedent (sper sa tin minte bine) ca unii iti cer sa scrii articole mai lungi/detaliate.

    Daca n-are sens, de ce?

    16
  12. Ne lamentăm toți degeaba aici și oriunde în online.
    Oricâte furaciuni am devoala, oricâte situații absurde am descrie, oricâtă furie ne-am exprima este doar răcorire, lucrurile vor continua la fel.
    Ce este de făcut?
    Ieșit masiv și persistent in stradă ca la OUG13.
    Dar nu cerut măriri și scutiri. Așa doar le facem jocul.
    Vom sta în stradă toată țara, 3-4-5 milioane până plecați. TOȚI.
    Să va facem de râs în toată lumea. Să nu mai existe vise de sinecuri europene pentru inutili care au omorât speranța și au arătat ca psd-pnl-aceeasimizerie.
    Dacă nici in vremea internetului în buzunar nu ne putem organiza, asta e … o sugem și mergem mai departe

    Indecis. Tu ce zici?285
  13. Acest articol pornește de la o prezumție ca celelalte țări investesc in infrastructură.
    Doar ca si costul sindicatelor din Fra sau Ger exista tot in scopul de a proteja o anumită categ de oameni.

    Cum si ajutoarele sociale ptr refugiați consuma parte din PIB al Fra, Ger, Bel, Ned sau ce alte tari mai sunt.
    Deci pentru concluzii mai aprofundate, cred ca ne-ar mai trebui niste date.

    Apropo, plafonarea preturilor la gaze si electricitate din Ro din ce bani se plătesc(nu, alte tari in UE nu prea mai au in ianuarie 2024)?
    Da, pensiile speciale consuma mult, dar mai sunt si alte elemente care se aduna de ne la datoria externa.

    1113
    • Germania a construit un terminal LGN în 9 luni.
      Franța a făcut o reformă a pensiilor.

      Ultima oară prețul în piață era ~700 de lei/MWh și era plafonat la 1300 lei/MWh.
      Statul produce ~85% din energie.

      Plafonarea asta o plătesc cetățenii.
      Altă întrebare.

      223
    • @Pixel vezi ca faci grave erori. Mare parte din energie se vinde la 450 lei / Mwh pe Mecanismul de Achizitie Centralizata al OPCOM, o piata creata special pentru furnizori si producatori. Statul plateste pana la maxim 900 lei / Mwh, pana acum era 1300 lei. Esti cam 6 luni in urma cu stirile. Dar asta nu e o garantie ca statul va plati pentru fiecare Mwh diferenta dintre 450 lei si 900 lei. Ci doar pentru cazuri speciale (de exemplu pentru furnizorii care achizitioneaza energie generata de carbune sau gaz, de pe piata de echilibrare etc.).

      In iunie 2023 s-a redus pragul de la 1300 lei / Mwh la 900 lei / Mwh

      Luand in considerare valorile de pe OPCOM, pretul energiei este pe la 500 lei / Mwh. Adica pretul necompensat ar ajunge undeva la fix pretul compensat de stat. Insa asta ar insemna sa lase firmele si persoanele fizice la mana furnizorilor. Se stie cat de bine a fost asta ultima oara prin 2021, cand pe bursa pretul era de 2 lei / Kwh si firmele primeau „oferte” de 5 lei / Kwh. Compensarea este un fel de plasa de siguranta in fata furnizorilor lacomi.

      Vezi ca in 2024 schema va costa statul roman de 3 ori mai putin decat in 2023

      Recomand un Google inainte sa emitem pareri de genul.

      90
    • Stai,.Romania n-a facut nimic intre timp?
      Atat poate acum, 90 km de autostradă pe an. E mai mult ca in anii trecuți.
      Tocmai ce va aparea noua reforma a pensiilor.
      Plus ca si in Ro s-a bagat CASS la pensii peste un anumit prag.
      O parte sin pensionarii nemti se muta in Umgaria, si nu de bine ce le e in tara. Tu te-ai muta in Rep Moldova?

      Sigur, se poate mai mult, toti ne dorim mai mult.

      Iar referitor la pafonarea o platesc cetatenii? Pe bune, cine finanteaza statul German? Aha… Tot cetatenii.

      Romania a prins din urma Ungaria si Polonia la puterea de cumpărare.

      Da, dorim educatie si sanatate si justitie mai buna, dar ultimele proteste au fost inainte sa intre Dragnea in puscarie…

      Inca o data, articolul necesita mai multe date ca sa vedem ce fac altii cu banii împrumutați.

      410
    • Te invit la mine in Galati unde nu exista zare de asfalt drept. Da avem podul ala de la Braila da’ stii ce-i lipseste? infrastructura conexa…. Parca as fi fost profet in tara mea cand spuneam ca da, podul se face cum ramane cu infrastructura conexa?!?!?!!? In afara de kilometrii aia 6 dati inainte de termen de UMB( si aia cu stalpii de inalta tensiune pe mijlocul soselei ca nu s-au indurat cei de la electrica sa-i mute in timp util.) pe malul tulcean pauza gaura coasta.

      71
    • 700/1300 updat la 450/900. Notat.
      A scăzut. D-abia aștept să vină factura dublu, nu triplu ca până acum.

      Cetățenii or să plătească doar 3 miliarde, nu 9. M-am liniștit.
      Dacă se făcea piață reglementată din nou că privații în cârdășie cu statul nu sunt în stare să nu bage mâna până la cot cât plăteam?
      Statul cât a încasat din prețul mărit așa din context la energie?
      Câți din banii ăștia suplimentari s-au dus în extinderea rețelelor, noi depozite?

      Te rog, mai dă-mi o veste bună.

      25
    • ce pprost ești @ttavi

      46
  14. Datoria externa inseamna datoria oricui din Romania (persoane fizice, companii, statul roman si orice alta entitate) catre straini. Include atat datorie publica cat si privata. Orice imprumut dat de o multinationala catre subsidia din Romania apare in datoria externa. Statul nu are nicio implicare in astfel de situatii.
    Datoria externa nu include datorie publica sau privata datorata de oricine din Romania catre oricine tot din Romania.
    Ca fapt divers cel mai mare creditor al statului roman in momentul de fata sunt fondurile de pensii romanesti ale caror active sunt detinute de rezidenti romani iar sumele astea nu apar in datoria externa.
    In alte cuvinte datoria externa nu prea spune nimic despre nimic daca nu te uiti in mai mult detaliu cine cui datoreaza.
    Mai important decat datoria externa e deficitul de cont curent, adica motivul pentru care in 2009 Romania a trebuit sa apeleze la FMI. Ala spune de regula daca urmeaza ceva nasol.

    91
  15. Gresela e ca nu s-au facut imprumuturi/investitii cand erau dobanzile de 1%. Acum este prea tarziu.

    30
    • Întreb și eu (că aici nu mă pricep) dar nu era oricum totuna că dacă erau cu dobândă variabilă se putea crește dobânda?

      Depinde de ce fel de mecanism e bănuiesc, dacă sunt titluri emise de stat pe care altcineva le cumpără, alea sunt bătute în cuie din câte știu, indiferent de inflație, aia e suma/dobânda.

      12
  16. „Doar că noi suntem printre țările alea care au luat bani ca să plătească salarii și pensii. Nu să facem ceva util cu ei. Mă rog, util = ceva care să aducă bani. Porturi. Șosele. Fabrici. Imprimantă de bani. 6 centrale nucleare. 12 platforme petroliere. Orice. ”

    Cand a luat Ceausescu 46 de miliarde de dolari imprumut si cu banii aia in 24 de ani a construit tara asta de la temelie in sus pana la ce se vede azi. A luat Romania de la plugul cu boi si de la drumuri de macadam si a transformat-o in una din cele mai puternice economii si mai industrializate tari din Europa si in acelasi timp a reusit sa plateasca imprumutul+dobanda si toata datoria externa.
    In 1989 cand a terminat de platit datoria l-am luat si l-am impuscat ca pe un caine si acum majoritatea considera ca „ne-a facut rau”. Nici macar decenta de al tine in viata la puscarie n-am avut-o, desi el este PARINTELE NATIUNII. E peste Carol, e peste Cuza, e peste Stefan cel Mare si Mihai Viteazu.

    Ne-a facut „rau” pt ca a facut exact ce isi doreste un om normal la cap sa se faca cu un imprumut extern.

    518

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)