Delăsare și spații verzi

La un moment dat prin 2015 salcâmul care creștea pe spațiul verde din fața casei cade peste poarta de la intrare. A bătut vântul mai tare câteva zile și aia a fost. M-am uitat pe poze, cândva între 2009 și 2014 s-a asfaltat și probabil i-au afectat rădăcinile. Poarta era de lemn, grea, doar fusese scoasă de pe șina pe care stăteau stâlpii. Au venit ăia de la Spații Verzi să taie și să ia copacul. Neah. Tăiați frumos la 40cm și mi-l băgați mie în curte, că am treabă cu el, și îmi puneți și poarta la loc. Au comentat că nu se poate, până a venit un șefuleț și le-a zis să facă asta, și au făcut.

Salcâmul fusese tăiat până la nivelul solului și lăsat așa. A răsărit un pâlc, am lăsat 2 crengi să crească până la 2 metri, apoi una singură. Am bătut un par și am legat de el crengile, că altfel le dobora vântul cum mi-a doborât liliacul. Celei rămase i-am tăiat vârful un pic, pentru a-i tempera creșterea și a avea timp să se îngroașe trunchiul și acum are în jur de 5m.

Ăia de la Spații Verzi au trecut de câteva ori pe stradă cu toaletări și alte minuni și nu au comentat, că ieșisem pus pe scandal.

Mi-am adus aminte de asta zilele astea, că s-a anunțat vânt puternic, că la câteva case mai încolo s-a uscat un brad/molid înalt. Mă uit pe Maps, s-a uscat în 2020 și se înclină un pic, cu câteva grade, spre case. Am vorbit în toamnă, când am observat, cu vecinul în dreptul căruia este și a zis că se ocupă să reclame. Nu știu dacă a făcut-o, dar aici am două situații.

 1. Vecinul a lăsat o scară înaltă rezemată de casă până a coborât singură pe luneta mașinii. El a zis că stă bine proptită de casă, extinsă la maxim, vântul a avut altceva de spus. Ce mai e o lunetă de Focus zilele astea?
 2. Cu ăia de la Spatii Verzi, dacă le-a reclamat problema, am următoarea situație. Le-am reclamat că am un copac uscat în dreptul meu și vreau plantat ceva în loc. Reclamație în aplicație, mă sună un nene, “ne apucăm în primăvară de treabă, venim și la dvs.” și mi-a dat “rezolvat” la reclamație. Când au plantat nu am fost acasă sau atent, că au plantat 6 pomi pe stradă, mai puțin la mine. OK. Plantez eu atunci. Plantat, protejat cu araci, au trecut pe acolo, s-au uitat, n-au comentat nimic.

Nu mă pricep, dar nu ar trebui să existe cineva care să vadă copacii uscați și să îi taie înainte să cadă pe case? Ăia de la Spații Verzi probabil? Nu ar trebui să existe un program de înlocuit copacii uscați, imediat cum s-au uscat?

De nivelat zona verde din jurul copacilor, pentru a absorbi solul mai multă apă, sau de grătare din astea nici vorbă. Brașov, Capitala Verde.

 

brasov-2024-32

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

 1. NOU
  #1

  in Oradea a fost macel azi vara cand au fost furtunile alea prin tara, stau oamenii sa se judece cu primaria. Eu la parcarea de domiciliu am vazut ca niste copacei sunt cam netoaletati, am raportat pe Oradea city report, au venit baietii au tuns copacul, e decent acum, nu mai am emotii ca-mi cad crengi pe masina.

  La gropi/probleme tot asa fac, raportez, si se misca, uneori mai incet, uneori deloc, dar per total e cu plus decat sa postez pe net si sa nu fac nimic in directia asta.

  Comentariu apreciat.592
  • Da, din pacate prea multe chestii evidente si de bun simt le remediaza doar in urma sesizarilor pe Oradea City report

   57
 2. Acum daca si tu crezi ca la Spatii Verzi lucreaza specialisti sau oameni priceputi, o sa tot ai surprize din astea.

  Comentariu apreciat.753
 3. Capitala verde a FOV. Nu sunt in stare sa ingrijeasca parcurile si spatiile verzi existente, dar viseaza sa arunce cu milioane pe parcuri megalomanice.
  Acum cateva luni a fost unul pe aici care zicea ca s-a uscat iarba pentru ca intra brasovenii nesimtiti cu masinile pe spatiile verzi.

  227
 4. Copacii uscați nu sunt verzi, deci nu e treaba celor de la Spații Verzi

  /s

  Comentariu apreciat.1631
 5. Eu am avut doi pruni în fata casei la strada și s-au îmbolnăvit și am hotărât sa ii tăiem. A trebuit sa facem cerere la primărie(au venit după 1 an și ceva). I-au tăiat și i-au luat. Și ne-a atras atenția sa punem ceva în loc.

  191
 6. Spațiu verde în fața blocului. Un liliac uscat cu crengile în trotuar, la nivelul ochilor. Ani la rândul. Mai rupea un vârf câte un trecător. Lângă, un corcoduș verde, cu crengile lăsate atât de mult, că trebuia să te apleci ca un japonez plin de recunoștință. Mers la Dedeman, cumpărat fierăstrău de mână. Liliacul a dispărut din rădăcină, corcodușul nu se mai ia de trecători. Nu știu ce s-a întâmplat, doar că într-o seară cam făcusem febră la mâini!

  Comentariu apreciat.438
 7. „Nu mă pricep, dar nu ar trebui să existe cineva care să vadă copacii uscați și să îi taie înainte să cadă pe case?”

  O urmaresc de ceva timp pe Diana Culescu, o peisagista care tot facea lobby pentru astfel de lucruri de bun simt… dar ce sa faci, primariile sunt pline de fel si fel de sefi de servicii, unu mai idiot ca altul… fiecare omul cuiva. E greu tare sa renunti dracului la 5 directori si sa bagi 7-8 responsabili care sa umble toata ziua prin oras sa gaseasca probleme pe care ADP sau cum dracu se numeste sa le rezolve.

  Comentariu apreciat.340
 8. Eu ii urasc din toti ficatii pe bosorogii de la parterul blocurilor care au ingradit de-a lungul anilor ba cu o sarma cu o tabla cu niste plasa de Buzau si au crescut si depozitat acolo toata mizeria lumii si unde nu intra nici lucratorii de la spatii verzi. Plm primaria daca tot fura la asfaltari banci si borduri ar putea sa fure si de la amenajarea spatiilor alea demne de lumea a 3-a.

  234
  • depinde de oras/primar. in sect 2 pe unde sunt eu, au dat jos gardurile alea de gradina blocului, au pus gazon cu aspersoare pana sub geam de la parter si chiar au grija de vreo 2 ani de el.
   Pentru ca spatiu e deschis, nu mai sunt gunoaie, vara se pot juca copiii pe iarba, stau babutele la soare sau umbra de tei pe scaune de pescuit. chiar au crutat un smochin. cu liliacu nush ce au avut.

   152
  • daca punea primaria niste borduri+pavele ca la s3, nu se mai risipeau banii pe aspersoare.

   160
 9. Băiat bun, de meserie „combinator”, bișnițar, tăietor de frunză la câini, cu ceva liceu terminat la seral cu chiu cu vai, s-a băgat în partid înainte de niște alegeri. După ce a lipit și dezlipit afișe în toată campania, a adus oameni la adunări, a împărți pliante și, uneori, pumni (unde a fost cazul), toate acestea pentru un candidat care mai apoi a devenit chiar primar, a fost chemat de către „ales” și desemnat, drept mulțumire pentru activitatea sa, să se ocupe de spații verzi. Nu l-au pus chiar șef peste tot, doar șefuleț peste o părticică din direcție, departament, ce au ei acolo, că nu știu și nu mă interesează subiectul. I-au dat pe mână niște oameni, niște camionete, niște greble și drujbe, și omul s-a ocupat (dacă nu s-o mai fi ocupând și în prezent – posibil să fi fost promovat) de toaletări, tăieri, peisagistică etc., în condițiile în care neam de neamul lui nu s-a apropiat vreodată de acest domeniu de activitate. Asta se întâmpla la o primărie de sector din București în urmă cu vreo două sau trei cicluri electorale.

  Comentariu apreciat.260
 10. Daca n-aveti si voi sarakilor un Piedone care cu statia in mana care toata ziua sa se plimbe pe strazi si sa dea prin statie ce sa va fac..

  125
 11. Nu înțelegi tu, Primăria scoate iarba și pune in loc 3 vergi și împrejmuiește cu pietriș sau scoarță, sa fie frumos. Văzut pe 13 decembrie, Kogălniceanu și Dobrogeanu Gherea.

  11
 12. Eu nu inteleg, poti lua copacii care cresc pe spatiul verde din fata casei? Eu stiu ca tot ce taie astia de la primarie tot ei cara cu ei.

  20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube