Problema cadru lemn

Edit: Bai, va multumesc foarte mult pentru comentarii. Ma bucura foarte mult sa vad cât de cosmopolita este audienta lui Zoso. Sunt placut surprins. Voi continua sa va solicit. Pe tine, nu, „hash” :-)

Cineva mi-a spus intr-un comentariu ca nu pot sa scriu despre corporatie daca nu am lucrat (chiar, câti ani e obligatoriu?) sau daca nu lucrez. Eventual nici sa beau apa daca nu am un doctorat in chimie. Asa ca, destindem putin atmosfera si va cer ajutorul. Dar numai daca aveti un doctorat in prelucrarea lemnului. Glumesc.

Am aceste 3 cadre din lemn care se aseambleaza in trepiedul din imagine. Dimensiunile aproximative ale unui cadru sunt 215cm x 140cm x 85cm. Stejar masiv de sectiune 20mm x 40mm. Trebuie sa trimit tot ansamblul asta prin posta, iar beneficiarul sa-l poata asambla si dezasambla când vrea el. In prototipul din poza, cadrul are toate bucatile lipite. Imi trebuie o solutie fara lipire, pentru un cadru, nu pentru ansamblu. Bineinteles, nu-l pot lasa pe om sa bage holzsuruburi de fiecare data. Ideal ar fi sa poata asambla cu o simpla cheie Allen. Idei?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

    • Da, spre asta ma indrept. Insa, cum zici si tu, sunt unghiuri foarte ascutite (sau foarte obtuz). In plus, trebuie ca elementele de asamblare sa fie „invizibile”, adica sa nu strice estetica.

    • Găuri de 3,3mm cu sanfren de 5,5mm. Șuruburi de 3 mm. Se găsesc mai greu dar se găsesc.

      La partea din mijloc jos ii sculptezi u chestie și-n lemn apoi același sistem

      Șablon din plastilina dacă ai copii.
      Dacă nu, cumperi. Plastilina

      00
  1. faci un „miez”, între cele 3 piese mari de fier cu câte un șurub pe fiecare latură și pui piuliță. Ceva de genul.

    00
  2. Magneti. Gauri in fiecare cadru, bagat magnet neodymium (rotund, dreptunghiular, ce gasesti) cu ceva clei si adus la cota?

    00
  3. Banda dublu adeziva :)

    00
  4. balamale cu pin.
    2 la fiecare „imbinare”
    daca gasesti ceva finut…

    00
  5. De curiozitate ca s-a zis deja ideea pe care o aveam (neo magneti), la ce foloseste ? Stativ de flori ceva ?

    00
    • E structura unui brad de Craciun, pe care clientul potential si-l decoreaza cum doreste. Fiecare cadru are mici gaurele in care poate baga guta transparenta si poate agata ce vrea. Dar poate fi si stativ de flori, doar ca pentru exterior nu l-as face din stejar ci din salcâm.

    • Ca sa iti faci o idee, eu am magneti neo de 1cm diametru cu 5mm grosime, tin o sticla de 1.5l, problema e ca se sparg relativ usor de la soc, deci ti-as recomanda sa le pui o membrana de ceva elastic peste ei, un epoxy.

      Vezi cum faci gaurile, magnetii trebuie sa fie paraleli, nu in unghi unul fata de altul.

      Daca chiar nu conteaza ca se vede mai uratel, poate o banda de velcro nu e cea mai proasta idee.

      Asta imi aminteste de craciunurile mele de la bloc, cu trepiedul foto decorat pe post de brad de craciun :).

      00
    • Am primit vineri magnetii astia: https://www.amazon.fr/gp/product/B077HS2VRC/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

      Sunt foarte puternici, dar diametrul e cam mare pentru lemnul meu.
      Cat despre bagat magnetii in lemn, cel mai bine pun magnet-fier si nu magnet-magnet, nu prea are sens. Iar magnetul poate fi intr-o gaura putin mai adânca decat grosimea lui, iar fierul (o saiba de acelasi diametru cu magnetul) poate fi doar lipita pe bucata cealalta, astfel incât sa intre in gaura in care se afla magnetul. Atenuez cumva problema spargerii magnetului.

  6. Imbinare pe lemn tip coada de rindunica. Patentata de sute de ani.

    00
    • A fost o idee explorata. Dar prea complicat de realizat pentru unghiurile alea (in sensul ca nu am scule pentru asa ceva, iar de mâna nu se pune problema, dureaza prea mult pentru „serie”). Mai mult, lemnul mai lucreaza un pic, daca peste un an omul nu mai poate imbina doua bucati pentru ca s-a umflat un pic stejarul, nu e ok.

  7. Intreaba-l pe ala de la care ai ‘furat’ ideea.pwp

    00
  8. Velcro.

    00
    • Ar putea fi. Doar ca se strica relativ repede, iar daca a agatat niste scame de prin casa, nu se mai prinde deloc dupa un timp. Si nu stiu daca tine la „alunecare”. Dar as putea incerca. Multumesc.

    • Ține la alunecare. Garantez.
      P.S. s-a schimbat subiectul blog-ului spre diy?

      00
  9. 4500 de lei si iti livram solutia cu documentatia aferenta.

    00
  10. Pentru imbinarea celor 3 cadre cu lemnul din centru https://imgur.com/a/W6iVojL
    Pentru imbinarile unui singur cadru https://timberframehq.com/wp-content/uploads/2014/06/Rafter-Tie-Beam-Connection5-copy.jpg

    00
  11. Suruburi-ceva, dar dai cu grija pre-gauri inainte ca sa nu crapi lemnul.

    00
  12. LEGO :)

    O piesa de 8×2 pe fiecare bucata de lemn, n-ar trebui sa fie greu sa faci sant pentru ele. Daca pui in fiecare parte, ar trebui sa tina destul de bine.

    Cred ca gasesti si piese rotunde de lego, gen 2×4, s-ar putea sa fie mai usor de facut canalul

    00
    • Tot la discutia LEGO, daca nu tine cu bucati 8×2, incerci technic red axle

      00
    • E misto ideea. O s-o explorez. Multumesc.

    • Technic axle e o idee similara cu „domino joint”, pe care o am in vedere de la inceput, dar inca nu am incercat-o. Nu stiu cum se comporta in timp si mi-e teama ca lemnul lucrand, n-o sa mai poti baga piesa/domino-ul in el, deci nu vei mai putea asambla.

  13. Buy a brad… ;-)

    00
  14. Balamale intre 2 elemente la imbinari si o balama cu un cui care se poate scoate pentru a treia ca sa ramana fixa.

    00
    • Cum impiedic miscarea de rotatie a balamalelor? Si cum le ascund?:-) Ca am o sectiune mica.

    • Ma gandeam cam la acelasi lucru cu abreviat, dar nu vazusem comentariul lui.

      00
    • cand sunt „inchise” toate 3 unghiurile – nu au unde, cum sa se roateasca. se sprijina si se blocheaza unul pe celalalt.
      axul balamalei poate fi „ingropat” in zona in care se imbina cele 2 elemente.
      din nou – singura problema e gasirea unor balamale destul de mici, cu placutele subtiri si eventual la culoare.

      00
  15. La 2m lungime, rigla de 2x4x200 cm are o greutate de cca 1,5kg. Magnetii aia trebuie sa tina nu numai la desprindere cat si la alunecarea pieselor. Ce suprafata de contact ai intre piese?
    Pe un site care vinde magneti, am gasit ca un magnet de 25x10x4mm tine 5,4 kg forta de desprindere. Destul de putin, as spune.

    00
    • Am zis mai sus, am luat niste magneti de 30 mm diametru si 5 mm grosime. Pe Amazon se lauda ca ar tine peste 25 kg. Intr-adevar, când ii lipesc de o usa metalica, nu pot sa-i mai trag de acolo doar cu degetele, trebuie sa-i alunec pana la margine.

      Tot mai sus am zis cum o sa fac ca sa impiedic cumva alunecarea. O sa vedem ce iese.

  16. Balamale intre cadre. Iar la fiecare cadru, la imbinari, cite o taietura pe centru, de-a lungul, unde se introduce cite un coltar metalic (la fiecare imbinare) si se stringe cu suruburi ale caror capete si piulite se ingroapa (cap inecat) in lemn.

    00
    • Nu prea imi dau seama cum impiedic miscarea de rotatie a balamalelor.

    • Sus in virf pui o ”steluta” facuta din tabla indoita, intre ale carui (cu 6 brate sau cu 3 triunghiuri, cum sint formele de taiat aluatul ptr gogoși) intra tijele verticale ale cadrelor.

      00
    • Tu aici vorbesti tot de prinderea cadrelor intre ele, ca sa formeze obiectul. Eu am nevoie de o solutie pentru a face un singur cadru asamblabil/dez..

  17. Uite, una din soluțiile din lista asta nu te-ar ajuta ?
    http://www.piatrasilemn.ro/imbinare.php

    00
    • Bun link-ul, cu toate imbinarile intr-o singura pagina. Mai ales ca nu cunosc denumirile in limba româna. Dar cele mai multe din imbinarile acelea au nevoie de lipire. Eu am nevoie de o solutie fara. Poate cea cu dibluri, care e printre cele mai simple, sa fie cea mai buna, la final.

  18. Salut. Brida metalica grosime 5 mm și șuruburi M8 cu cap inbus. Ceva de genul:
    http://imgur.com/gallery/p315h2O

    00
    • Ce oameni saritori. George, se pare tu chiar lucrezi in proiectare de mobila.

      00
    • George, multumesc! Ai facut si desenul in Sketchup, când am intrat acolo am zis „De unde mi-a luat fisierul??” :-) Ideea pe care mi-ai dat-o e pentru imbinarea cadrelor intre ele. Aici am deja solutia. Caut ceva pentru imbinarea sipcilor pentru a forma un cadru.

    • A, ok, am crezut ca cele 3 cadre se livreaza lipite ca in poza. Nu am citit cu atentie, scuze. Ma gandesc si daca imi vine vreo idee simpla si economica te anunt :).

      00
    • Multumesc. „simpla si economica” imi place cum suna :-) Ai citit si tu, „hash”? :-)

    • Revin cu propunerea, piulițele vor rămâne fixate in lemn, restul detașabili, pentru o mai buna estetica, grosimea lemnului cred că îți permite să îngropi și capetele de șuruburi.
      http://imgur.com/gallery/OFQWRwM

      00
    • Deci tot o brida metalica, a carei grosime o tai in fiecare sipca a cadrului? Pai ramâne vizibila, vreau sa evit asta. In cel mai bun caz, pot face gauri mai profonde si suruburile sa se „ascunda” acolo, dar nu pot sa las o bucata metalica sa se vada.
      Sau poate nu am inteles bine schita ta.

    • Păi atunci, pe același principiu poți face brida din lemn,de preferat prelucrata dintr-o singură bucată, dacă te ajută echipamentele,și îngropată in sipci, iar capul șurubul îngropat la rândul lui în brida de lemn, dacă te deranjează și capul șurubul faci niște capace de mascare tot din același lemn :).

      00
    • Georgeeeeeee :-) Pai ce facem? Solutie „simpla si economica” si acum ma trimiti la nebunii cu freza etc?:-)

    • Păi am specificat, dacă te ajută echipamentele, altfel poți face brida din doua bucăți îmbinate prin lipire la unghiului corespunzător, pentru fiecare din cele 3 colturi.
      Părerea mea, cea mai ieftina soluție e șurub piulița,și cea mai fiabila pentru cicluri multiple montat/demontat. Orice îmbinare demontabila lemn/lemn va ceda mai repde.

      00
  19. Daca vrei simplu: https://kadk.dk/sites/default/files/styles/section_image/public/section-images/x2.jpg?itok=kr9hsK5g . Poti apoi folosi „suruburi de prindere corpuri” – google it.

    00
    • Asta iese cumva din discutie, pentru ca nu e estetica. Este „simpla si economica”, dar nu e estetica.

  20. japanese dovetail :)

    00
  21. NOU
    #77

    Dibluri de lemn, cate 2 pentru fiecare capat

    00
    • Da, acelasi principiu ca la „domino”, doar ca pentru piesa din mijloc, la partea de jos nu prea merge.

      Solutia asta e printre primele care vin in minte, insa cum spuneam si mai sus, mi-e teama ca la un moment dat, când lemnul va lucra (si diblu un pic), e posibil sa nu se mai imbine. Daca las gaurile mai largi, mi se pare ca structura se balangane si iar nu e ok. Am mai vazut o idee cu dibluri paralelipipedice din aluminiu. Dar pentru asta trebuie o masina de mortezat orizontala.

  22. NOU
    #79

    https://www.festoolusa.com/company/news/domino-connector
    Este simpla, in nici un caz economica :) Trebuie sa verifici cat de mari sunt conectorii.

    Mai este lamello clamex.
    https://www.lamello.com/product/lamello-system-verbinder/clamex-s/
    Si mai gasesti pe la lamello diferite sisteme de imbinare.

    00
  23. Cu biscuiti nu merge? E necesar sa fie foarte solida imbinarea?

    00
    • La biscuiti – in afara de faptul ca am sectiuni prea mici pentru biscuiti – e aceeasi problema ca la domino sau la dibluri. Daca lucreaza lemnul, e posibil sa nu le mai poti imbina. Daca se umfla putin biscuitul, iar nu mai poti. Daca faci santul prea larg, biscuitul nu mai tine nimic.

  24. magneti

    00
  25. Tot randunica dar un pic altfel… Cauta KNF 1. Poti scoate piesele de imbinare la imprimanta 3d.

    00
  26. suruburi cu cap inecat si piulite nituibile.

    00
  27. Incerc sa descriu cat mai bine ce am in cap, sper sa fiu inteles.

    In partea de jos a ansamblului, in mijloc, unde se intalnesc cele 3 piese, in fiecare cadru sa adaugi cate un cep din lemn, ca directie – perpendicular pe sol.
    Apoi se prind cu un inel din lemn, de jos in sus, eventual chiar de forma un pic conica, sa puna presiune.
    In partea superioara, la varf, merge ori un inelus tot de lemn, ori chiar si o banda de plastic transparenta, gen cum e la cursorul de la calendar de perete.

    Nu e de rezistenta, nu te tine sa te urci pe el, dar fixat intr-un loc si aranjat ar trebui sa tina.

    00
    • Caut solutie pentru cadru, nu pentru ansamblu. Trebuie sa fac fiecare cadru sa fie usor de asamblat/dezasamblat.

  28. Platbandă pe latura A + latura B(față+verso) și șuruburi.

    00
  29. As lua in calcul doar 1 ax central, cu cele 3 spite asamblate nedemontabil ( ca in cazul unei umbrele ) la partea superioara si tot nedemontabila la partea inferioara a spitelor, dar cu grad de libertate intr-un singur plan ( gen elementelor unui metru de tamplarie ).
    Toate se pot plia in genul unei umbrele.
    Mai ramane de gasit o varianta de fixare a celor mai scurte 3 segmente de axul central, in partea inferioara pt rigidizare.

    00
  30. Cadrul ăsta are de suportat o sarcină mare ?
    Că în loc de magneți (sau în plus, pe lângă ei) mă gândesc la niste capse din alea rotunde de inchidere, ca la gecile impermeabile de petrolisti.

    00
  31. Salut,

    Vad ca toata lumea iti recomanda magneti, asa ca recomand un site de unde cumpar f des si au o gama variata, singurul inconvenient e ca vin din germania.
    https://www.supermagnete.de/eng/

    Ce as mai incerca eu, ca si costuri ar iesi mici daca ai face niste prinderi exterioare printate 3D. Nu trebuie sa fie f groase sa reziste (maxim 3mm) dar nu stiu cat de estetice or sa fie (P.S. exista si filament de plasic combinat cu lemn, nu l-am incercat dar poate nu o sa fie diferenta asa mare de textura).Eventual sa arate bine, acei 3mm ii „frezezi” in lemn, a.i. diferenta intre cele 2 materiale sa fie insesizabila.
    In caz ca ai nevoie sa te ajut cu un print, se gaseste mailul meu in comentarii si te ajut cu cea mai mare placere (cat timp accepti printat cu plastic albastru/negru ca asta am momentan).

    00
  32. Nu stiu daca reusesti sa pui asta in 2cm latime de sipci, dar cred ca imbinarea asta s-ar potrivi.
    https://imgur.com/a/RTftx6H

    T-ul ala de imbinare poate fi si un surub cu cap mai mare, sau un t metalic.
    In santul de sub placa metalica din cealalta sipca poti pune 1 arc lamelar, sa preseze T-ul la fixare.
    (iartă-mi desenul stângaci)

    00
  33. Cum a propus un coleg mai sus: bucșă filetată cu șurub. Eu zic că este cea mai ieftină și solidă. Pentru protecție contra răsucirii accidentale și centraj adaugi si un diblu mic (4-6mm). Dacă vrei sa fi mai special (asamblare fară feronerie liberă sau scule) magneți și cep. Insist pe cepul ăla pentru ca înlătură posibilitatea ca un atehnic sa le alinieze aiurea și să zică după aia că nu e bine făcut.

    00
  34. Vin si eu cu un sfat (care din pacate nu e si o solutie): daca se doreste a fi ceva artizanal/artistic din *lemn*, apoi lemn sa fie, fara suruburi, magneti si alte feratanii prin el. Poate ceva imbinari cu cep sau pana, s-au facut deja propuneri pe aici. Altfel, ai pus chiar si un singur cui in el, e deja Ikea style (chiar daca nu-i carton presat), se cheama ca strici esenta lemnului.

    00
  35. Doua coliere ceva mai late cu surub cu cap fluture, sau ceva de genul clemelor rapide de la saua bicicletei, unul la partea superioara , unul la partea inferioara, eventual putin profilate bratele acolo unde colierele calca pe brate. Ceva de genul asta

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)