Prize

prizeCand m-am mutat la Berlin, am fost socat sa vad ca fiecare camera avea cel putin 4 prize. Recordul era detinut de dormitor, care avea 6, doua cate doua, pe 3 pereti. Sa fie nene, sa aiba chiriasul unde baga un stecher atunci cand are chef.

La noi nu e asa. La noi, daca exista o priza in camera, e foarte bine. Nu aveam priza in baie , de pilda. In weekend m-am mutat din Brasov in Brasov. Aici au astia prize sa imi pun si in cap. Deh, casa saseasca, obiceiuri vechi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. poi aia s-au lovit de necesitati la noi nu prea aveai ce sa bagi in priza TV-ul in sufragerie, hota in bucatarie ,frigiderul pe hol, calculatorul in dormitor si atat!!! poate nici astea acum 5-6 ani chiar 10

    00
  2. Nu s-au lovit de necesitati, in fiecare loc pui cate o chestie si maschezi firul, la noi se merge pe un prelungitor d-ala de rahat cu inca 100 de iesiri, in ala mai bage alte rahaturi care nu stau langa ce ai tu nevoie si tragi firul, de ce sa faci 6 prize intr-o camera cand poti sa faci doar una cu 2 iesiri si sa tragi din ea fire ca sa te spanzuri :), cam asa merge treaba la noi, daca ala are chef sa-si mute patul in partea cealalta trebuie sa aiba si priza pentru veioza/laptop/telefon/etc…

    00
  3. In Romania sunt doua chestii. Una culturala – n-aveam ce baga in priza, a doua „econoama” – prea mult cablu = scump, prea multa manopera = scump, prea multa… lacomie.

    00
  4. nu te-ai saturat sa te tot muti ?

    00
  5. NOU
    #5

    Siiiigur ca da.. Intotdeauna la altii e mai bine decat la noi. Camerele sunt mai mari, mai frumoase, mai luminoase si soarele straluceste mai tare(dar nu atat cat sa ne arda – nu, nicidecum, nu in Germania). Cand ploua in Germania, ploua cu suc de portocale proaspat stors. Esapamentele masinilor miros a flori de camp, iar fotoliile se muleaza dupa forma curului fiecaruia.

    Ma duc sa ma impusc…

    00
  6. Chiar e indicat numarul mare de prize intr-o camera. Nu te mai incurca prelungitoarele.

    00
  7. Eu stau cu chirie undeva pe la Piata Iancului, la bloc. Aici in dormitor ai decat 2 prize. La bucatarie nu am niciuna :D Asa ca nu va mai plangeti.

    00
  8. @Creare site: mai bine ți-ai cumpăra o revistă decât să creezi site-uri.

    00
  9. Nu ai prize in baie pentru ca asa e legislatia… ma rog, nu „legislatia” ci normele de siguranta in constructie de cladiri samd.

    Nu se pun prize in baie din cauza umezelii si din cauza ca cineva cu maini ude poate pune in priza un aparat si se curenteaza.

    In alte tari, e foarte posibil sa fie permis din cauza ca aparatele electrice sunt facute diferit – de exemplu in UK este obligatoriu ca orice priza a unui aparat electric are si o siguranta fuzibila in MUFA.

    La baie, de obicei se pune o priza cu impamantare in afara baii si mai nou (dar si rar) vei intalni si prize de curent trifazic langa baie si in balconul de la bucatarie (pentru masina de spalat, respectiv aer conditionat/hote electrice)

    00
  10. NOU
    #10

    man, chestia cu prizele depinde si de dimensiunea camerelor. Din cate am vazut eu in Brasov si Germania, camerele sunt destul de mari comparativ cu Romania.

    Eu in apartament am minim doua prize pe camera, dar sunt camere relativ mici si design comunist. Noile apartamente care le-am vazut au minim 3-4 prize :)

    00
  11. La noi e jale, bai nene! Prize ciuciu, lumina pusa aiurea. Pai ma uitam la tv cum amenajaza o casa americanii. Ţiplă frate, lux. Meticuloşi, totul la locul lui!

    00
  12. Trebuie sa se faca vanzare si la prelungitoare, nu?

    00
  13. da. si in italia la hotel erau doua prize dintre care una atat de sus incat imi trebuia minim inca un metru (si cablu si inaltime) sa pot sa ajung la ea…

    00
  14. Tipul in al carui apartament stau acum a dat o gaura in peretele de la bucatarie ca sa traga curent din camera alaturata pentru a alimenta hota.

    00
  15. NOU
    #15

    pai asta e….nboi nu vrem sa invatam de la altii…..si pe mine m-a socat chestia cand m-am mutat in state….am avut surpriza ca atunci cand am construit ceva in romania mesterii mi-au zis ca nu am nevoie de atatea ca doar ce sa fac cu ele???suntem tot mai limitati in toate domeniile,din pacate!numai ne credem destepti,si tinem catargul sus,dar la final vai de mama noastra!

    00
  16. NOU
    #16

    Nu te apreciez pentru ca esti profund, dar acum ai scos ceva cu bataie lunga.

    Problema cu numarul insuficient de prize in camera e comuna pentru multe cladiri din Romania. Daca instalezi ceva care consuma mult (sa zicem… o instalatie de aer conditionat), si o pui pe un perete necuprins in schema electrica, sau cu priza in afara ariei de acoperire a cablului de alimentare, solutia la indemana este sa tragi un prelungitor.

    Intr-o institutie publica, prelungitoarele se cumpara centralizat, la kilogram. Pretul dicteaza. Cele mai probabilie caracteristici din caietul de licitatii sunt numarul de gauri si lungimea cablului. Nimic despre amperaje, calitati ignifuge, etc.

    Cand agregatul instalat este mare cunsumator, atunci e nevoie de un prelungitor cu cablu cat mai gros. Adesea asa ceva nu exista, iar solutia este materialul clientului: se ia o priza, se baga prelungitorul, se conecteaza aparatul. Nu conteaza ca ar fi bun un cablu de prelungitor de 2 ori mai gros. Daca aparatul porneste, lumea e fericita. Ulterior, mai legam la prelungitor un radio, un calculator, o cafetiera

    Ce urmeaza, vedem la TV.

    00
  17. Eu cand am tras instalatia electrica prin casa am pus 8 in total, cate 2 pe 3 pereti iar pe unul am pus priza aproape de tavan pentru AC :D
    Daca iti tragi si priza de CATV+Ethernet esti sef

    00
  18. Pai in .ro norma comunista a fost 1 priza per camera <10mp si 2 prize per camera intre 10 si 20mp. Camere mai mari… mai rar :D Plus o priza pe hol si una maxim doua (la confort 1+ din anii '80) la bucatarie. Si pe vremea ailalta nici nu se gaseau prelungitoare sa nu ii vina cuiva idei sa consume mai mult decat dicteaza partidu'. In tarile civilizate au descoperit de mult ca e mai safe sa bagi orice aparat direct in priza – reduci riscul de incendiu in cazul vreunei defectiuni. La noi… merge bine businessu' de prelungitoare :D

    00
  19. Da, la noi si electricienii sunt obisnuiti sa puna o priza in toata camera. Mi-a luat ceva sa il fac sa inteleaga pe electrician ca planul pe care l-a facut el, cu 3 prize intr-o camera de 40mp, nu e ce vreau eu. Am schimbat electricianul, al doilea mi-a facut planul cum am vrut, dar cand i-am adus cablul pentru prize s-a plans ca e prea gros, ca e greu de bagat in pereti. Pana la urma ne-am inteles si a iesit totul asa cum am vrut, inclusiv circuite diferite pentru diversi consumatori (aer conditionat, frigider, centrala termica, iluminat, baie etc), astfel incat am ajuns la un tablou electric cu 10 sigurante pentru un apartament cu 2 camere :D. Nu prea a inteles el cum e cu prizele trase printr-un UPS central si firele speciale pentru iluminare de avarie, dar mi-a tras si firele alea asa cum am vrut.

    In baie se pot pune prize cu sigurante diferentiale (care decupleaza la cativa miliamperi diferenta intre curentul pe cele doua fire), dar daca nu pui tu nu-ti pune nimeni, pentru ca o astfel de siguranta e de 5 ori mai scumpa decat una normala. Poti sa pui astfel de sigurante si ca siguranta principala, si atunci e ceva mai greu sa te curentezi cand bagi degetele in orice priza din casa. Dar daca ai aparate proaste, care mai scapa un pic de curent din diverse motive, e posibil sa sara prea des siguranta aia.

    00
  20. NOU
    #20

    Eu de exemplu am 6 prize in dormitor, 8 prize in bucatarie, 5 prize in living, 2 prize pe hol si 1 in baie. Deh, bloc construit recent :D

    00
  21. Cum naiba te-ai mutat din Brasov in Brasov ? Ai schimbat locuinta sau ai vrut sa zici din Bucuresti in Brasov ? Marius mi-a luat-o inainte, normele nu permit prize in baie.

    00
  22. NOU
    #22

    @ Napster am uitat sa le specific si pe astea 1 priza CATV+ 1 priza Ethernet in living, si inca o pereche in dormitor. Si asta se intampla in Bucuresti/Popesti

    00
  23. costa mult niste conductori in plus pentru inca o priza sau pentru un intrerupator cap scara. asa s-au facut economiile inainte. iar acum suportam asta.
    e mai simplu si pentru constructor sa faca economie pe buzunarul lui, ca doar isi trage omu prin casa prelungitoare pe unde are nevoie si se da jos din pat sa stinga becu. se pot monta intrerupatoare langa pat si langa usa, dar de ce sa faca asta?

    00
  24. Majoritatea apartamentelor sunt construite inainte de 89, in camera aveai un TV, un bec si un intrerupator, in bucatarie era doar frigiderul. Intre timp stilul de viata s-a schimbat in bucatarie avem cuptor cu microunde, combinatie frigider congelator, hota electrica, masina de spalat vase, toaster, plita electrica, filtru de cafea, mixere, blendere, friteuse, roboti de bucatarie, in camere sunt TV, playstation, xbox, calculator, proiector, surround sound…..
    In apartamentele noi dezvoltatorii prefera sa aiba costuri reduse si profit maxim ca oricum sunt fraieri.

    00
  25. Nu ca s-au facut economii inainte dar cel mai probabil instalatia electrica a fost facuta intr-o perioada in care nu aveai nevoie de atatea prize. Pui un televizor, o veioza si cam atat. Nu aveam incarcatoare pentru 2 telefoane, nu ne puneam aifonul la atarnat pe perete, nu aveam DECT, nu aveam receivere digitale, playere si sisteme audio, notebook si netbook, nu bagam pastila de tantari in fiecare seara si nu aveam nevoie de 5 prize la birou.

    00
  26. NOU
    #26

    Ei au ce baga in priza, noi mai putin…

    00
  27. Sunt electrician autorizat si va recomand ca atunci cand doriti sa executati o instalatie electrica sa apelati la un profesionist care sa va indrume teoretic cat si practic pentru a avea un rezultat cat mai util si sigur.
    Iar cat tine despre numarul prizelor din apartament ar trebui sa ti cont de urmatoarele:
    1. Trebuie sa sti puterea instalata a consumatorilor din circuit (daca nu se calculeaza cam 500W de priza)
    2. Conform normativului I7 pe un circuit de priza clasic se pun maxim 8 prize
    3. Sectiunea conductorului trebuie calculata in functie de puterea absorbita de consumatori si de lungime
    4. Protectiile automate care trebuiesc configurate in functie de curentul maxim absorbit de catre toti consumatori care sunt pe circuitul unde este protectia
    5. Pentru prizele care se monteaza in zonele cu umiditate ridicata se va monta circuit separat direct din tablou cu protectie diferentiala in functie de zona de umiditate (pentru blatul de la bucatarie, masina de spalat …etc se va monta protectie cu 0,30mA iar pentru jacuzzi se va monta 0,10mA)
    Ar fi multe de spus dar cel mai bine este sa contactati un profesionist cand aveti de a face cu asa ceva pentru a va feri de problemele care sunt din ce in ce mai des intalnite (incendii si electrocutari).
    Instalatiile din blocurile comuniste aveau ca si putere instalata consumatori de mica putere (nu existau Aere conditionate, cuptor cu microunde …etc) si aveau protectii fuzibile care dupa ce se ardeau nu se mai calibreaza corect de aici plecand toate problemele (cine na schimbat lita de la busonul din siguranta cu una mai groasa sa nu se mai arda ? :P).
    Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie cu ajutor tehnic cat si practic la adresa alarmelectricsistem@gmail.com
    Va multumesc

    00
  28. @miahi
    Ce fel de UPS ti-ai pus la casa? Ceva 5-10KW?

    00
  29. Eu când am renovat apartamentul bunicii mele aveam puține prize: în bucătărie 2, pe partea opusă apei/gazelor, în sufragerie 2 (una după ușă), lângă baie una și în dormitor încă una (tot după ușă).
    Acum am în bucătărie fostele 2 prize + încă 3 pe peretele opus, fiecare cu circuitul ei (1 pentru mașina de spălat, 1 dublă pentru cuptor+aragaz, 1 pentru „appliances”), în dormitor am 7 (câte 2 pe 3 pereți, plus una pentru AC), în baie una în dulapul oglinzii, în balcon una cu protecție la umezeală iar în sufragerie… câte 3 pe fiecare perete lateral, una pentru AC și 2 baterii a câte 5 prize (4 de curent și una telefon/TV) pe peretele cu TV-ul, amplificatorul, calculatorul etc.
    Aproape toate prizele au împământare.

    00
  30. Eu stau la bloc si in fiecare camera exista cate 2 perechi de prize, inclusiv in baie si pe hol cate o priza. Ba mai mult exista o chestie pe care nu cred ca a folosit-o cineva vreodata si nici nu s-a gandit sa o foloseasca: priza pentru telefon, cablu tv si radioficare (blocul e construit prin anii ’75 si probabil ca bagau si priza de internet dar nu s-au gandit ca va fi nevoie).

    00
  31. la mine acasa e cat de cat ok – 2 prize/camera, da’ cand am stat pe la unele pensiuni (1-3 stele) prizele parca erau special puse departe de orice loc in care ai putea sta – departe de paturi si de masuta (daca aveai). asa ca daca sa zicem ca voiai sa-ti lasi telefonu’ la incarcat si sa-l tii langa tine – no can do, sir…

    00
  32. pai stai mah asa, tu vrei curent in toata casa???

    00
  33. In cartierul german e la fel. Sumedenie de prize :) Nemtii astia …

    00
  34. m-am mutat de curand dintr-un apartament proiectat de pe vremea comunistilor intr-un apartament nou (proiectat de o firma desteapta probabil) am adus de la apratamentul vechi sacosa cu triplu stechere care este acumcomplet inutila. zoso, am prize si sus langa tavan in dormitor in caz ca vreau sa-mi pun televizor suspendat!

    00
  35. cam cat mai e chiria prin Brasov ?

    00
  36. @zoso: Carierei cumva?

    00
  37. Parinti posesori de apartament comunist (construit in ’79, copiat dupa un model sovietic) cu urmatoarele dotari: cate 4 prize in fiecare din cele 2 dormitoare, 6 prize in sufragerie, 4 prize monofazice in bucatarie + 1 trifazica, pe hol 2 prize.
    In plus tabloul electric are mai mult de 1 siguranta pentru TOATE prizele din casa si 1 siguranta pentru TOATE intrerupatoarele de lumina din TOATA casa cum am vazut la altii.

    00
  38. Sunt putine prize ca sa nu te traga curentul. :D

    00
  39. eu am prize in baie, sunt protejate de un mic capac de plastic. imi sunt foarte de folos ca acolo calc haine sau bag uscatorul de par, placa de intins parul. care`i logica sa nu ai priza in baie? unde ar trebui sa ma usuc pe par, in dormitor sau sufragerie, sa umplu toata casa de par?
    la cat mai multe prize!

    00
  40. sa mance si gura chinezilor o pita de pe urma milioanelor de prelungitoare vandute in romanica…

    00
  41. De ce sa puna mai multe prize la noi?Ca sa consume mai mult curent?Romanii sunt destepti ma….:-j

    00
  42. Priza in baie? Priza CLASICA in baie? Grav.
    La noi nu cred ca multi isi fac circuit cu protectie diferentiala pentru priza din baie… asa ca mai bine fara priza in baie si „alive”. :-)

    00
  43. Nu se mai pun prize in baie de multisor…

    00
  44. Din cate stiu eu prize nu se pun in baie din motive de siguranta. Sau cel mult se pune una d-aia securizata pentru feon sau aparat de ras. Ca la hotel :D
    Acum cine stie, e posibil sa stiu gresit!:D

    00
  45. Imi place privelistea de pe geam. Un perete… :)

    00
  46. La baie am ceva pus mai sus…n-o fi ea specială, dar e. :))

    Dă-le naibii prize multe, salvăm planeta!

    00
  47. NOU
    #53

    zoso, zoso..pai nu s-au inventat prelungitoarele :) ..cam asa gandeste meseriasu roman :)) :P

    00
  48. peste tot unde am calatorit am gasit un numar de prize mai mult decat suficient si ma refer aici la tarile civilizate, in romania toate sunt facute dupa ureche

    00
  49. Uite aici ceva interesant. Pe langa pretul destul de mare pentru un apt intr-un oras de provincie, nemobilat sau mobilat partial si fara prea multe prize, sa vezi baia. Si apoi sa te plangi de blocurile romanesti care sunt lux pe langa asta :

    1 SI 2

    Si majoritatea sunt asa, ca ma dispera, cu chiuveta peste cada si peretii baii din placi de prefabricat, daca dai un pumn se sparge.

    00
  50. Romanul se descurca. Poti sa ai o singura priza in toata casa, ca tot poti sa pui o mie de prelungitoare :))

    00
  51. 37 de prize, apartament de 2 camere :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile