Privire de ansamblu

Patru milioane de contributori, 22 de milioane de pacienţi. Ăsta e sistemul medical românesc. Şi nimeni nu vrea să spună ceea ce toată lumea gândeşte: sistemul nu poate trata pe toată lumea dacă nu contribuie toată lumea. Iată, în 3 rânduri, explicaţia pentru care sistemul medical românesc e aşa cum e.

Soluţia cea mai simplă e un card de sănătate, eliberat de Ministerul Sănătăţii după ce verifică existenţa unui contract de muncă între cetăţean şi angajator. Îl arăţi la spital, ai tratament gratuit. Nu ai, plăteşti tratamentul. Simplu.

Cum funcţionează sistemul acum: Ionel şi Marcel contribuie lunar cu câte 200 de lei. Fănel e în spital, are nevoie de un tratament care costă 1.600 lei. Lânga el e Dorel, iar tratamentul lui costă 1.200 lei. Costel şi Jenel s-au bătut pe cine să fie antrenor la Steaua şi au nevoie de îngrijiri minore. Banii se împart între cei patru, şi toţi sunt trataţi prost.

Cum ar trebui să funcţioneze sistemul: Ionel, Costel, Jenel, Marcel, Fănel şi Dorel contribuie fiecare cu câte 200 lei pentru tratamentul lui Gigel, care costă 1.000 lei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. exact … un card lipsea …

    hombre, daca ar fi asa de simplu, s-ar fi priceput si boc

    00
  2. scurt, clar si la obiect. Sunt doctor si cred ca 80% din pacienti nu sunt asigurati. Medicina costa si inca mult, cand o sa intelegem asta atunci o sa avem si conditii decente.

    00
  3. Dar pensionarii? Si ei sa plateasca din nou contributii?
    Apoi, daca eu ca angajat am platit contributiile, mi-am facut card cum zici tu zoso, dar serviciile ar fi aceleasi ca si in prezent, ce ar trebui sa fac???

    Asa ca daca tot vreti card, atunci sa se privatizeze tot sistemul. Cine ofera conditii ok raportate la suma platita de mine… acolo ma duc sa ma tratez.

    Nu cred ca Boc si PDL-ul pot face ceva in acest domeniu!

    00
  4. Simplu şi nu prea. Am carte de muncă de 15 ani, timp în care n-am beneficiat de servicii medicale aproape deloc (excepţie o spalătură în ureche). Să presupunem că de mâine rămân fără servici. Şi că poimâine am nevoie de îngrijiri medicale. Ţi se pare corect să trebuiască să plătesc? Să fiu în aceeaşi oală cu cei care n-au contribuit cu un leu toată viaţa lor?

    00
  5. nu ajunge doar un card eliberat de ministerul sanatatii dupa ce a verificat daca esti angajat cu forme legale, pentru ca uiti copii, batranii, pensionarii „pe caz de boala”. pentru copii – platesc parintii asigurari separate, pensionarii platesc singuri asigurarile acestea din pensie (da, stiu, cu sistemul actual de pensii nu se poate, ca e pensia prea mica, etc, etc.). in rest, daca nu ai acest card? doar urgenta si gata (in afara de cazurile institutionalizate). raspunsuri posibile pentru intrebarile pe care le puteti avea la acest comentariu:
    1. Si de unde sa isi plateasca somerii/pensionarii/etc.?
    nu imi pasa. sincer, chiar nu imi pasa de unde sa isi plateasca. nu platesti, nu primesti. nu e dreptul innascut al nimanui sa primeasca degeaba nimic. vrei ceva, platesti pentru acel ceva, atat de simplu.
    2. Dar ce vina au copii?
    nu au nici o vina. dar ce vina au cei 1 milion (sau 500.000, cati or fi) care nu au copii sa plateasca si pentru acestia?
    3. esti prea radical
    nu este o intrebare, este o afirmatie, nu am ce sa raspund
    4. esti comunist
    nici aceasta nu este o intrebare, mai mult decat atat, este o afirmatie falsa
    5. de ce cazurile institutionalizate?
    pentru ca aceeia nu au nici o sansa sa poata face ceva in aceasta privinta, si nici pe cineva sa ii ajute.

    00
  6. Si prof. Ionescu, director de spital e combinat cu X-ulescu, director pe Romania al unei companii internationale de medicamente, aparatura medicala sau consumabile. Impreuna fac business pe bani publici cu tomografe, RMN-uri care zac prin spitale, cu medicamente in exces, cu vaccinuri inutile in cantitati industriale. Nu vreau sa intru in detalii, sa povestesc despre marii afaceristi din piata sanatatii care finanteaza medici, ii propulseaza in functii de conducere ca sa aiba oameni in interiorul sistemului.

    Si uite-asa contributia mea la sistem se duce in buzunare particulare. Poate nu stiati dar companiile farmaceutice sunt mari finantatori in campaniile electorale.

    Altfel, tatal meu, contribuabil cinstit la sistem 42 de ani, a ajuns la spital de 3 ori in viata. De doua ori, dupa ’90. In ambele situatii si-a platit integral tratamentul.

    00
  7. Solutia ar fi si mai simpla:
    1) Sa dispara asigurara obligatorie de sanatate la stat (cu exceptia unei sume pentru serviciile de urgenta, cand nimeni nu mai are timp sa verifice unde si cum esti asigurat). Orice om ar trebui sa isi aleaga unde vrea sa aiba asigurare medicala (la stat, sau la un spital privat).
    2) Serviciile gratuite sa fie in functie de cat de mult contribui, asa cum se face cu orice asigurare. Pentru ce e peste, platesti.

    00
  8. Nu-ti convine cum esti tratat de catre stat? E simplu, iti faci tratamentul la orice clinica privata, contracost!

    00
  9. @dragos:

    Spitalele private sunt un fel de hoteluri.
    O interventie specializata se poate face doar la stat.

    Imi fracturez mana, la ce hotel m-ai trimite tu ca sa platesc si sa ma fac bine?

    00
  10. Este corect ce a scris @dragos, doar ca de voie si de nevoie iti este oprita contributia de sistemul public de sanatate.
    Pe hih.ro eu, ca si iesean, pot fi verificat foarte simplu pe baza CNP-uluii daca au fost virate contributiile mele sau nu la bugetul santatiii de catre angajator.

    00
  11. Exista acum CNP si servicii de date, te verifica dupa cnp daca esti asigurat. Nu-ti trebuie plastic pentru asta.

    Acum partea cu platitul mai trebuie implementata…

    00
  12. Nu este chiar asa de simplu, banii strinsi din contributiile sociale sint extrem de multi pe an, la nivelul intregii tari, suficienti pentru ceea ce ar fi nevoie in domeniul sanatatii. Multi oameni nu se imbolnavesc tot timpul, ci foarte rar, altii niciodata, pe cind asigurarile se platesc lunar indiferent daca tu n-ai fost bolnav niciodata.

    Insa 40 mil euro un sediu nou al unei case de asigurari , cu muuulte etaje pentru umflatii bugetari care umbla prin ea normal ca atirna la balanta respectiva a bugetului institutiei, iar asta e doar un exemplu. Casele de asigurari de sanatate au fost printre cele mai jefuite organizatii bugetare intre anii 2002,2003-2007,2008.

    00
  13. Nu de mult prietena mea a facut pneumonie. Nu era asigurata. Am precizat la toti medicii asta. I s-a refuzat internarea pe motiv ca e prea complicat sa platesti sau e prea greu sa recupereze banii in caz ca nu platim (chiar daca am mentionat expres ca platim in avans spitalizarea daca e nevoie .. cred ca nici nu stiau care e procedura daca nu esti asigurat)

    00
  14. @nadina
    Colectarea si administrarea defectuoasa a fondurilor sunt probleme distincte. Zoso se referea la colectare tu te referi la administrare.
    Sustin ideea ca se colecteaza bani la sistemul de sanatate defectuos. Ideea ca daca iti platesti asigurari de sanatate retroactiv pe ultimele trei luni poti beneficia de servicii gratuite descurajeaza plata contributiilor.

    00
  15. @Zoso: Nu, categoric nu. Doresc doar să arăt că soluţia este puţin mai complicată decât se poate exprima în trei rânduri. Iar sistemul cu nu primeşti dacă n-ai contribuit l-aş extinde la multe alte domenii, nu numai sănătatea (excepţie educaţia, primele 10-12 clase).

    00
  16. @Sakura – la somaj, beneficiezi de asigurari de sanatate. Apoi … pa! Ceea ce mi se pare corect.

    Si mai corect mi s-ar parea asa cum e in Franta de exemplu (tara mai socialista decat Karl & Marx): platesti 100 RON la CAS? Beneficiezi de tratamentul urgentelor + 1-2 consultatii gratuite pe an. Platesti 200 RON? Beneficiezi de pachetul 100 RON + 10 consultatii. 300? Mai ai inca o operatie. SAMD. Parerea mea e ca cei care-si pot permite sa plateasca mii-de-roni la CAS, n-or s-o faca ever (sau cel putin n-or s-o faca benevol) pentru ca ei beneficiaza de aceleasi servicii ca si cei care nu platesc de loc. Ceea ce nu mi se mai pare corect.

    00
  17. @zoso – cam ce propui tu au americanii, si e fucked-up rau de tot, din multiple motive:

    * societatile de asigurari au format un cartel si au o pozitie de forta, neexisting optiunea publica. vrei asigurare, trebuie sa mergi la ei. avind pozitie de forta nu-ti vine sa crezi ce abuzuri comit: refuz de a asigura bebelusi, reziliere unilaterala a contractului (platesti 40 de ani fara sa ai nevoie de ceva si cind intri intr-o grupa cu risc mai mare ei reziliaza contractul si ramii fara asigurare desi ai platit de ai rupt) etc.

    * >10% din poplatie nu e asigurata deloc

    * multi dintre aia care nu isi permit sa se asigure sau care prefera sa economiseasca banii, cind au probleme se duc la urgente unde e gratuit, insa asta supra-solicita sistemul de urgenta

    * costurile de la buget ca % din PIB sunt mai mari decit in tarile europene unde practic toata lumea e acoperita:

    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Health_care_cost_rise.svg

    * toate astea fara ca US sa aiba rezultate mai bune decit restul tarilor civilizate. din contra.

    Evident ca daca ai o caruta de bani obtii in US servicii de calitate excelenta, insa si in Europa iti poti face asigurare suplimentara la o companie privata. Si in Europa daca ai o caruta de bani obtii fix aceleasi conditii ca in US.

    Una dintre problemele majore ale Ro e faptul ca sunt prea putini contribuabili fata de numarul de asistati social (pensionari, copii sau altii). Si asta nu se rezolva pe termen scurt. Daca Ro avea o economie serioasa care sa genereze job-uri atunci putea accepta imigranti pt a mai echilibra raportul dintre contribuabili si ceilalti. Insa asa cum e Ro acum … solutiile nu pot fi decit temporare.

    Inca o chestie: „sistemul” ala nu e ceva abstract. Sistemul = oameni. O mare problema e ca multi din oamenii din sistem sunt romani, adica vor bani multi cu munca putina, sunt incompetenti si-si bat joc de ceea ce fac (in cazul lor de pacienti). Asta cu „de vina e sistemul” ma enerveaza rau de tot.

    De vina sunt OAMENII. Doctori si asistente. Si ministri si altii, dar baza sunt doctorii si asistentele. Oameni care au terminat medicina pe pile sau pe spagi si au vazut facultatea ca o investitie, iar acum vor sa-si scoata banii inapoi inzecit/inmiit. Daca e greu ceea ce fac, daca cred ca nu-s platiti suficient, daca e obositor sau nasol, atunci nu trebuiau sa se faca doctori. Doctori trebuie sa se faca oameni care vor sa ajute, nu macelari care vor bani. La fel cu politistii si altii. Sunt meserii pt care trebuie sa ai chemare. Daca nu ai chemare pt nimic, te poti face sudor-faiantar sau pictor-cofetar.

    /rant

    00
  18. Pe lângă schimbarea legilor tâmpite votate în somn avem nevoie de un organism care să controleze strict banul public. Cu alte cuvinte să se ducă la primarii care atribuie licitații prietenilor pe bani mulți și să-i bage fără discuție la mititica. Degeaba strângem bani la buget dacă îi ia Videanu pe borduri sau Oprescu pe treceri de pietoni cu costuri supraevaluate.

    00
  19. @Miticosu: nu exista sistemul de care vorbesti tu in Franta! exista acel card de securitate sociala care este valabil chiar si in cazul in care ramai fara job! ceea ce se poate face si in romania cum spunea un predecesor si chiar sa beneficiezi de el la somaj de ce nuh! cu cardul respectiv ai un minim de asigurare! la care poti adauga o asigurare complementara.

    00
  20. oricum platesti, dar nu il folosesti…

    00
  21. @sakura

    Asigurarea este la fel in orice domeniu. Ia de exemplu Rca: daca platesti beneficiezi de asigurare in caz de ceva. Daca platesti 15 ani si in anul urmator nu mai platesti si patesti ceva o pui. Nu face nimeni acte de caritate. de genul: „uite mah, Sakura a platit 15 ani, dar anul asta nu are, il acoperim noi moca”

    Hai sa-ti spun cam ce experienta am avut acum 3 zile cu sistemul de sanatate din Ro si cu pacientii aferenti.
    Fotbal -> calcat stramb in fuga -> urgente -> diagnostic: entorsa grad 3. La urgente au fost mai mult decat ok, s-a schimbat mult situatia fata de acum 2 ani jumate (cand am ajuns cu acceasi pb la spital)

    A urmat programare la ortoped. Programul incepea la 7 dimineata. Domnul doctor a venit la 10.20. (Am facut reclamatie ca a venit la ora aia)

    Am fost consultat, s-a mentinut diagnosticul si s-a trecut la imobilizare picior. Intre timp, in cabinet a intrat si pacientul urmator. Un tinerel cocalar venit cu o pipita dupa el (s-a jucat 2 ore pe Iphone langa mine). La intrebarea daca este salariat, a raspuns negativ, aprope insultat de intrebare.

    Morala: NU vreau sa platesc pentru toti cocalarii care nu se duc la munca si nu platesc nici un fel de taxa la stat.

    00
  22. Vineri noaptea a trebuit sa ajung la spital din anumite motive la urgenta la spitalul municipal. 95% din oamenii aia erau suedeji. A trebuit sa astept dupa toti betivii pentru ca sunt egali cu mine, nu? Eu platesc asigurare medicala 2-3 mil pe luna ei nu platesc nimic. Imi sunt egali mie…

    Si sa nu uit, 5% aia „albi” erau asa: o proasta care mancase ceva si i se facuse rau, vreo 2-3 babe care nu bausera destula apa si un prost care s-a batut cu un prost si avea o julitura. S-au batut si altii si au avut julituri dar nu au mai mers la spital pentru asta…

    00
  23. Ideea este urmatoarea: statul sa-mi dea libertatea de a alege unde platesc (public sau privat) si cat vreau sa platesc (in materie de pachete de asigurari, ca sa stiu ce am acoperit si ce nu). Cu libertatea asta (si bineinteles cu responsabilitate) ma gandesc ca gasesc niste prestatori de servicii medicale de calitate, aici sau in alta tara. Asta e valabil pentru mine ca persoana care plateste taxe la salariu si nu sume mici. Restul… la munca.
    Legat de faza cu am platit toata viata si nu am beneficiat… notiunea de asigurare include faza asta. E o asigurare a riscului de boala. Cam ca asigurarile la masini. Sanatate!

    00
  24. @Francezu si @Miticosu In Fr. beneficiaza de tratament medicat gratuit toti cei care au un venit lunar sub 600 euroi. Indiferent daca au card de sejur, daca sunt angajati. Inclusiv „romii” ce furgasesc de zor… In schimb boului care lucreaza si trage in jug i se ia aproape jumate din salar pt contributii sociale, si cu toate astea nu beneficiaza de ajutor medical gratuit… ci maxim 70%. De-aia boii tragatori la jug sunt nevoiti sa-si traga si o asigurare particulara complementara in caz de Doamne fereste! Personal nu mi se pare ca asta e solutia… Ca deja in Ro f multi beneficiaza de ajutor medical(si socialsi etc) pe baza contributiilor boilor tragatori la jug. Si mult prea multi au imbratisat ideea ca statul e dator sa le dea! Ca daca politicienii fura, noi dc sa nu furam statul! Pb e ca nu furi politicienii ci il furi pe romanul platitor de taxe care nu e asa de jmecher ca tine!

    00
  25. e varza toata tara copii, nu doar sistemul de sanatate. Uitati-va la agricultura, avem terenuri nelucrate cu sutele si miile de hectare, taiem padurile pe unde ne taie noua freza, face autostrazi, una la 10 ani si aia de 40 km, se da mita peste tot, de la portarul de la spital pana la aia mari de sus. Sistemul de sanatate e una din verigile slabe din tara asta imbolnavita. Iar faptul ca avem doar 4 milioane de cotizanti din 22 mil de locuitori e multumita lui Iliescu si partidului sau populist orientat catre oameni si nu catre o economie sanatoasa si puternica. Mai lasati chestiile ca sa cotizam la privat si la stat sau mai stiu io unde. Lucrati si strangeti cat puteti ca-n tara asta n-o sa fie in veci bine si vor veni vremuri grele in care tre scos banu pt orice. Io is convins ca nu prind pensia de la stat chiar daca apuc varsta de pensie. Precizez ca sunt unul din cei 4 milioane de amarati care duce 3 pensionari + 1 handicapat de boala + 2 lenesi + 0.1 politicieni puturosi. In rest sa fim sanatosi!

    00
  26. Cardul de care zici tu Zoso nu prea e suficient. Problema la noi e ca statul promite prea mult si nu ofera nici macar minimum. Ar trebui ca statul sa asigure niste servicii minime, gen urgente, medicina publica, campanii de vaccinare si, foarte important, servici de preventie. Pentru restul exista asigurari private. Vrei mai mult decat doua copci si o aspirina?! Platesti din buzunar si cum medicina e al naibii de scumpa, iti faci asigurare medicala privata, unde tu stabilesti cati bani dai, in functie de ce servicii vrei sa primesti. Iar sistemul medical privat ar trebui sa fie mult mai mare si mai dezvoltat decat cel de stat. Ia sa folosesti banii de la FNUASS doar pentru urgente medicale, programe de screening si servicii medicale minime, sa vezu cum ajung pentru toata lumea „la calitate europeana”, cum viseaza toti melcii din tara asta. Si, evident, rezolvata coruptia din spitalele de stat (adica sa nu mai fie spitale fara bani de paine dar care cumpara termopane, aere conditionate si computere de zeci de milioane pentru secretare)

    00
  27. Daca vreuna dintre ideile de mai sus ar fi legiferata, in secunda 2 foarte multi suedeji ar veni cu sabii la spitale sa li se trateze burtosii gratis ca si pana acum. Ar iesi cu interventia trupelor speciale (pe jandarmi ii taie lejer bulibasii) sau chiar a armatei, demonstratii, sange… ar iesi f nasol.
    Guvernantii nu au si nu vor avea prea curand curajul sa dea legi anti-sociale.
    Pe de alta parte, zoso uiti cateva categorii care nu-si pot plati singure asigurarea de sanatate: prescolarii, elevii si studentii. O sa zici – platesc parintii pentru el, dar: poate nu are parinti, poate parintii lui sunt lenesi, poate, poate. Ce-o sa facem: lasam un pusti de 7-8 ani sa moara de bronsita netratata sau orice alta boala banala netratata doar pentru ca parintii lui nu-si platesc asigurarea de sanatate?

    00
  28. Nu, eu prefer ca sistemul să se ducă dracului şi fiecare să-şi plătească nevoile.Dacă o să trăim toată viaţa cu ideea că statul trebuie să incaseze bani pe asigurări fără să asigure nimic sub acoperirea scuzei că nu are cotizanţi e nasol tare de tot. Nici o asigurare nu ar trebui să fie obligatorie şi nu ar trebui să se ia bani obligatoriu din venituri indiferent în ce ţară am trăi dar mai ales în românia. Dacă vreau şi îmi permit servicii medicale speciale atunci hotărăsc singur cît şi cînd plătesc. Dacă nu mă interesează sănătatea poate mă interesează o croazieră sau curvele sau jocurile de noroc, de ce ar trebui statul să-mi jumulească mie bugetul un stat de căcat care se mai numeşte şi românia?!

    00
  29. NOU
    #30

    Prefer sa existe f multe spitale private si sa dau banii acolo in loc sa dau bani la stat. Sa pot avea aceasta optiune. Si cand patesc ceva sa ma duca direct la un spital privat si sa nu ma primeasca la ala de stat ca nu am contribuit.

    00
  30. Să beneficiezi de asigurare medicală doar în cazul în care ești angajat e o porcărie, cele mai multe probleme medicale le au tot timpul cei fără job.
    Dacă eu lucrez 20 ani, fără întrerupere plătind astfel asigurarea de sănătate și în anul 21 rămân fără job și am nevoie de asistență medicală…ce se întâmplă, nu o primești? Nu vi se pare asta doar drept asigurare pentru forța de muncă și cei care nu muncesc sunt neglijabili?

    Problema în țara asta e strict în mentalitatea românului. Avem soarta pe care o merităm. Carduri și alte porcării doar complică viața și accesul celor cinstiți la un serviciu medical. Șmecherii tot timpul se vor descurca.

    În Satu mare, duminică am avut nevoie de asistență de urgență..am primit-o de la niște oameni dedicați muncii lor care au ales să nu plece ca mulți din colegii lor. E drept, era și o asistentă care dormea în sala de așteptare cu nerușinare, dar sunt oameni și oameni.
    În spitale e plin de afișe de recrutare personal medical pentru muncă în afara țării. Ar trebui date jos aceste afișe, măcar din respect pentru cei care vor să rămână și pentru țară – că doar aceștia au fost școliți aici.

    00
  31. Nu mai comparaţi asigurările de sănătate cu RCA. La RCA este clar, ai plătit anul acesta, beneficiezi anul acesta şi gata. În cazul sănătăţii lucrurile stau altfel. De exemplu mâine te accidentezi/îmbolnăveşti foarte grav, aşa că patronul te trimite acasă. Definitiv. După logica voastră asigurarea medicală încetează exact din ziua în care ai nevoie de ea, chiar dacă ai plătit toată viaţa. Da ştiu că pe perioada somajului ai asigurare valabilă, dar să-ţi faci dosarul de somaj durează în cazuri excepţionale chiar luni de zile.

    00
  32. La urma urmei CAS-ul este o suma frumusica de 10-11 % din salariu brut; o simtim serios la bugetul personal fiecare din noi si e normal sa te astepti la un serviciu cel putin de bun simt daca patesti ceva. Altfel de ce nu s-ar micsora acesta contributie la 3-5 % si in rest sa se impuna o asigurare obligatorie de sanatate, in genul rca auto sau obligatorie pe locuinta? Cu un procent mai mic s-ar asigura doar cazurile de urgenta si mi-ar ramane si mie mai multi bani sa imi fac o asigurare de sanatate la modul profesionist, fara spagi si amatori frustrati de salariul mic si munca multa e care o presteaza…

    00
  33. Statul intr-o economie de piata trebuie sa aiba rol aproape minimal: sa asigure parghiile pentru buna functionarea a economiei si administratie publica. N-are ce cauta in domeniul pensiilor, a sanatatii, etc… Si in curand o sa iasa din domeniile astea. De nevoie.

    00
  34. ei dar ce te faci când aflii că firma la care eşti angajat de 10 ani nu ţi-a plătit contribuţiile la CAS, iar tu ai nevoie de îngrijiri medicale? Asigurările medicale rămân cea mai bună soluţie!

    00
  35. Dar ce parere aveti de situatia concreta ( si destul de frecventa ) cand unii se bat intre ei ( la betie sau ca asa vor muschii lor ), apoi se duc la spital ca sa-i „coasa” sau sa-i „repare”…in astfel de situatii ar trebui
    sa existe obligatoriu tarife ; nu platesti, pleci cu nasul si maselele in batista si poate-ti piere cheful de bataie…
    Sau cei care, beti la volan, intra cu masina in gard, zid etc…tratamentul lor cine-l suporta ??? si nu sunt putine astfel de cazuri…

    00
  36. Nu sunt de acord ca numai salariatii sa fie tratati. Sakura a zis bine, trebuie sa se dea asigurari de sanatate si la somaj (asta, evident, in contextul in care somajul expira dupa un timp relativ scurt).

    Apoi trebuie neaparat sa se dea asigurari gratuite copiilor, aici nici nu discut.

    In final, trebuie sa existe un sistem pentru batrani, cum e Medicare. In sistemul asta intri dupa o anumita varsta (de ex. 65 de ani) numai daca ai contribuit la sistem pe tot parcursul vietii. Sistemul asta nu e o asigurare gratuita, exista tot felul de coplati si deductibles, ca sa descurajeze toate babele ipohondre.

    In rest, sunt de acord.

    00
  37. @Eu: in concluzie: card pentru toti care au un venit lunar fie ca este salariu sau somaj care sa acopere x% din prestatie medicala restul sa fie o asigurare complementara! nu uita ca azi muncesti pe 2000 de roni maine poate o sa muncesti pe 150! ori nu se poate ca toata lumea sa cotizeze la fel… si nici sa reinventam roata. se pare ca si americani se orienteaza spre sistemul asta

    00
  38. elf, dar ala care a cotizat la pensie 40 de ani si i-a platit muma-tii nasterea pe vremea cand nu erai asa de fioros, de ce nu are dreptul la nimic?

  39. @arhi:
    a) poate nu ar strica sa fii mai respectuos. totusi nu ne cunoastem si nici nu ne vom cunoaste vre-odata, astfel incat deocamdata suntem 2 nickuri care posteaza, nu e nevoie de o exprimare atat de urata. nu sunt fratele nici cumnatul tau.
    b) am scris in comentariu urmatoarele: „(da, stiu, cu sistemul actual de pensii nu se poate, ca e pensia prea mica, etc, etc.)”. in momentul in care (daca va fi vreodata) ai pensie privata facuta cu cap – exceptand cazurile extreme in care fondul acela de pensii da faliment – vei avea bani sa iti sustii o asigurare de sanatate din acea pensie, atata vreme cat ai cotizat sa o ai.

    00
  40. In toate tarile civilizate fiecare pacient are un card, la fel cum ai spus, dar o data cu aparitia acestui sistem, la noi in tara, cnas nu ar mai putea refuza mii de plati pe motiv ca pacientul nu s-ar fi prezentat la control si ca medicul inventeaza pacienti pentru a mai adauga un leu la salariul mizer. Daca continua bataia de joc aplicata mediciilor, in curand ne vom trata la vraci si la mama omida. O poplatie bolnava este cel mai rau lucru ce i se poate intampla unei tari.

    00
  41. Cititi cu atentie ce a scris c3, ca zice foarte bine. Sistemul exclusiv privat (cum e in SUA) e o porcarie.

    00
  42. O sa fiu mojic, dar sa ma pupe fix in fund toti cei care au dat spaga in sistem (si io am dat, contorsionam-as) si acuma se plang. Bagamias picioarele, acum 3 luni jumate am cotizat 500 RON (ceilalti din salon au dat 200 euro) doctorului jinecolog. WTF, numai daca s-ar aduna separat spagile astea si lar fi SUTE de milioane de euro. Care evident se duc in vilele si gipanele doctorilor. Ma, sa traiasc, sa isi mai faca inca 10 vile, dar in spitatul ala nu era vata medicinala si biberoane pentru bebei. De 500 RON luam vata pentru toata saptamana. Banuiesc ca 95% DIN NASTERILE DIN RO (cele din spitalele de stat) au produs niste spagi interesante. Despre asta nimic? Suntem romani prosti si ipocriti. Cu mine in frunte.

    00
  43. @ Sakura.

    Om bun, tu nu intelegi cum functioneaza asigurarile. Nu conteaza ce asiguri. Platesti, esti asigurat. Nu platesti, nu esti asigurat.

    De unde ai scos faptul ca angajatorul te da afara ca esi bolnav? Ah, daca nu esti capabil sa legi doua cuvinte, daca nu esti capabil sa produci profit pentru firma si cel mai important, daca nu-ti cunosti drepturile, majoritatea angajatorilor or sa stearga pe jos cu tine.

    Si inca o chestie, daca nu stiai angajatii in Romania (care este o tara de cacat) au mai multe drepturi decat angajatorii. Fara suparare, dar daca esti angajat fara carte de munca, sau daca nu este declarat tot salariul, sau daca lucrezi pe drepturi de autor ca sofer esti un bou care nu merita nimic. Si evident nu ai ce sa comentezi la angajator.

    Cat despre asigurari ca la noi sau ca in Sua, toti care NU fura de la stat (prin neplata impozitelor) or sa aleaga un sistem ca in Sua. Raspunsul este simplu, prefer sa ma stiu pe mine in siguranta decat pe ceilalti.

    Ca sa fie foarte clar, cica traim in capitalism, iar in sistemul asta, daca nu iese profit nu se misca nimic sau o sa se prabuseasca repede.

    00
  44. @c3 – da, ai dreptate, medicii si asistentele sunt de vina, ca traiesc (pardon, subzista) din 6 milioane pe luna. A, nu, eu nu vreau, nu e pentru mine, eu merit mai mult, si fir-ar sa fie… trebuie sa si inveti la facultate, fir-ar sa fie de facultate, ca prea putine examene din cele bine peste o suta se iau pe pile sau copiind…dar el, el trebuie sa traiasca din 135 EUR / luna, ca asta a ales. Jet.

    00
  45. Cea mai mare problema a spitalelor din Romania e spaga asta… Care ajunge prea multa intr-un loc si prea putin restul (intre doctor si o asistenta e o discrepanta uluitoare din punctul asta de vedere…).
    Daca de banii aia s-ar lua cele necesare sau s-ar mari salariile alea mici de tot (incat sa vina si oamenii aia mai motivati la lucru…) poate am rezolva ceva. Nu-i musai sa reinventam roata si sisteme. La americani se vede ce bine e cu sistemul lor.

    Cel mai important lucru e sa-l curatam pe asta care-l avem… de oameni!

    Oameni ca @Elf ar tb sa se ‘bucure’ de toate bolile pe care alti nefericiti le au nemeritat. E vorba de a fi om idiotule aici, ceea ce ar tb sa fie mai presus de niste bani pe care cineva nu ii are. Tu i-ai condamnat pe toti aia la moarte. Poate tie iti e bine si iti permiti, dar cred ca e aiurea sa fii atat de egoist….

    Ma gandesc uneori, daca as fi doctor, cu ce demnitate as putea eu lua „mica” spaga de la cineva disperat sa se salveze. Si eventual sa stiu in sinea mea (ca doar is doctor..) ca omul respectiv tot nu se va salva…

    00
  46. @c3: prin toata lumea civilizata functioneaza o lege necrisa a recompensei proportionale. adica cu cat munca ta e mai grea, mai specializata, a necesitat mai multi ani de pregatire, implica mai multe ore pe zi, etc, cu atat este recompensata mai bine. cam la fel si la noi, cu o singura exceptie: cand e vorba de medicina, toata lumea e de parere ca medicii ar trebui sa munceasca pe boabe magice de fasole.
    uite, am eu o idee. in romania vine cam un medic la 450 de pacienti, adica o asociatie de bloc. eu propun ca fiecare asociatie sa isi caute un medic, sa il tina legat cu catuse de caloriferul din sediu, sa-i dea paine si apa si sa-l puna sa trateze locatarii cand se imbolnaveste vreunul. iar daca se opune, sa il cafteasca un pic sau sa-l tina fara paine/apa. si toate astea legal. nu e mare diferenta fata de ce ofera acum statul medicilor, mai ales alora tineri care n-au vechime, sporuri, etc.

    00
  47. @pixel,

    se colecteaza mai mult, se fura mai mult. Asta e DRAMA!
    Sanatatea a fost multa vreme domeniul cu cele mai bune colectari, deoarece firmele erau conditionate. Banii insa au intrat in bugetul consolidat. Iar unii mascarici, din Opozitie si de la Putere, i-au trimis, de exemplu, sa acopere deficitul de la Sidex. Tare, nu?

    00
  48. @Cristi: ştiu pe cineva care după ce i-a murit o rudă, s-a dus la spital şi a făcut scandal până a recuperat şpăgile date…

    Unora de pe aici cred că le-a plăcut filmul Repo Men ;)

    00
  49. Avem asigurari de pensie si sanatate bazate 100% pe SOLIDARITATE!
    Daca s-ar reduce cota de solidaritate din fond la 15 % iar restul ar reprezenta banii asiguratilor+cota de profit a fondului (presupunand ca banii sunt mereu investiti cu cap si in afaceri prudente) atunci as mai zice ca ar fi echitabil.
    Blestemul „solidaritatii” fara limita este buba principala.

    00
  50. si daca muncesti 30 de ani cu carte de munca, ramai somer, nu reusesti sa-ti gasesti de munca datorita varstei si te imbolnavesti? Suntem o tara prea saraca ca sa facem cum spui tu, am crapa majoritatea ca n-am avea cardul ala.

    00
  51. @miluch, i se acoperă tratamentul din cotizația celor 21.999.999+1 de inși.

    00
  52. Muncesc de peste 10 ani si nu am avut niciodata nevoie de ajutorul sistemului medical de stat.
    Pana una-alta, daca trebuie sa ma duc sa-mi scoata apendicul, pot in gatii ma-si sa spun ca am platit deja operatia, DACA DE ZECE ANI NU Am CALCAT IN SPITAL DESI AM PLATESC LUNAR?
    Intreb si eu asa…

    00
  53. Nu cred ca e asa. Am avut treaba recent in spital si de fiecare data a cerut adeverinta de salariat. Daca nu aveam ce se intampla? Nu ma puneau sa imi platesc operatiile si medicamentele? Poate cineva cu experienta in domeniu, poate clarifica.

    00
  54. Tessera Sanitaria, ii zice in Italia. Eu n-am, da cica functioneaza sistemu :))

    00
  55. Si, de exemplu, cel care a fost muncitor toata viata lui, a cotizat corect si complet dar s-a imbolnavit la batranete de leucemie ce ii facem ? Facem suma cotizatiei si daca este de 100 ori mai mica decat costul tratamentului adecvat il trimitem din start acasa ca fiind in faza terminala ?
    Era doar un exemplu.

    00
  56. @Jordan – Cind au dat la facultate stiau ce ii asteapta. Nu le-a promis nimeni munti de bani. Stiau ca vor incasa spagi la greu, de aia s-au dus. Jet vrei ? Iti dau un jet direct intre ochi.

    @XaeL – N-am zis ca nu-s probleme, insa sa arunci toate problemele pe altii in loc sa constientizezi ca medicii si asistentele sunt parte a sistemului si au si ei vina lor – ba chiar mare parte din vina – e naiv.

    N-are sens sa te victimizezi sau sa ii victimizezi pe doctori. Nu-s martirii pe care ii prezinti tu. S-au bagat la asta in cunostinta de cauza, si majoritatea au facut-o pt ca stiau ca vor lua spagi – deja motivatia ii face dubiosi. Dupa aia multi sunt incompetenti, sper ca nu mai vrei dovezi aici, ca-s pline ziarele si televiziunile de ele. In al 3-lea rind, dupa ce ca-s spagari si incompetenti, si doctorii si asistentele ii trateaza mizerabil pe pacienti (ma refer la comportament).

    Sunt evident si doctori si asistente de calitate, dar din pacate sunt prea putini/e. Cam ca in orice domeniu in Ro, impostura si incompetenta domina. Orice domeniu este un microcosm al societatii si reflecta calitatea poporului. Popor de cacat …. sistem medical de cacat, politie de cacat, politicieni de cacat, scoli de cacat, televiziuni de cacat etc etc etc

    Iar starea asta ii face si pe cei putini care nu se complac in mizerie sa se care, pina cind vor ramine peste tot numai incompetentii.

    PS: ca sa-ti fie clar, nu zic ca medicii nu trebuie platiti. din contra. insa trebuie sa fie supusi la rindul lor unor rigori mult mai mari decit unul care pune faianta.

    00
  57. Platesc eu si nevasta vreo 800 lei pe luna la sanatate, impreuna. Cu banii astia pot avea o asigurare full la o clinica privata. Suntem sanatosi, nu avem vreo boala. Doar ca nevasta nu poate ramane insarcinata, infertilitate inexplicabila. In Romania orice e legat de fertilitate este in categoria implant cu silicon, e lux. In tarile UE normale sunt suportate pana la 5 proceduri de fertilizare in vitro (FIV) din asigurarile de stat. Eu si nevasta nu ne putem folosi in nici un fel de banii platiti sistemului. Am cheltuit 7000 de euro pe doua FIV-uri, fara rezulat din pacate, trebuie sa mai incercam, rata de succes e de 30%, deci macar trei incercari sunt necesare. In timpul asta, din banii mei platiti sistemului nasc tiganci in maternitati, tiganci care n-au contribuit vreodata si nici nu vor contribui. Platesc pentru a creste sansele de a fi marginalizat peste 10 ani de cei 6-8 puradei nascuti in conditii sterile pe banii mei. Socrii mei sunt cardiaci si trebuie sa plateasca o parte din medicamente, scumpe tare, din pensia lor de mizerie. Sunt nevoit sa contribui cu bani pentru a-i avea in viata inca vreo cativa ani. Banii platiti de mine la sanatate ar fi suficienti pentru medicamentele lor platite full. Cum sa nu fiu revoltat pana la nebunie de sistemul asta, in care sunt furat pe fata? Zoso, cum putem sa cerem guvernului sa fim scosi din sistem cei care vrem asta, sa nu mai benefieciem de asigurari de stat? Cum putem porni o miscare prin care asigurarile de sanatate sa fie optionale?

    00
  58. @hakuna ca sa iesi din sistem trebuie sa devii bogat. e naspa.

    00
  59. @hakuna: din pacate nu se poate deoarece marea majoritate sunt retardei de genul lui Cristi – „E vorba de a fi om idiotule aici, ceea ce ar tb sa fie mai presus de niste bani pe care cineva nu ii are” – si dupa principiul „prosti, dar multi”, cat traim in aceasta tara, trebuie sa ne supunem regulilor ei. iti dai seama ca toata aceasta majoritate cu inima mare dar neuroni putini, care nu sunt/ sunt asigurati de stat din oficiu nu vor dori sa fie un sistem in care chiar sa isi plateasca o asigurare. nu conteaza ca tiganca de care vorbesti ipotetic nu a platit in viata ei pentru ceea ce primeste, nu conteaza ca cel de langa tine de la urgente a baut toata viata din alocatia celor 15 puradei pe care i-a turnat, sunteti egali in fata sistemul sanitar, chiar daca el/ea este un parazit si tu muncesti de iti sar capacele. daca acesta nu este un sistem de rahat, nu stiu care ar fi.

    00
  60. @c3: vad ca insisti sa continui cu un argument atat de cretin ca nu stiu de unde sa incep cu contraargumentele. hai sa incercam un mic exercitiu de imaginatie: cam ce crezi tu ca se intampla daca toti liceenii gandesc ca tine si nu mai da nici unul la medicina?

    00
  61. In primul rand trebuie sa ii dau dreptate lui @zoso sunt prea putine persoane care contribuie la sistemul de sanatate plus alte motive bineintles ( furt,delapidare, licitatii neavantajoase etc ). Haideti sa le enumeram deoarece este destul de dificil ca intr-un sistem cancerigen sa acuzi doar un fenomen ca si generator. La noi sunt multe, marunte care se aduna si genereaza asa ceva.

    1. Sunt prea putini contribuabili

    Cum din pensii, alocatii, somaj, ajutor de invaliditate, si alte ajutoare nu se percepe contributia la sanatate, sunt prea putini oameni care dau lunar bani la sistem. Dar in acest caz, nici nu poti sa percepi o astfel de taxa, aceasta ar trebui si este, suportata de catre stat.

    2. Nesimtirea angajatorilor si indolenta romanului

    Faptul ca iti convine sa ai trecut in cartea de munca salariul minim, dar sa primesti restul de bani ca bonusuri, prime .Nu te interesesaza faptul ca astfel esti partas la furt si in oarecare masura, ajuti la coruperea sistemului.

    3. Nu lucrezi, ( nu ai lucrat , deci nu ai contribuit la sistem ) nu beneficiezi decat de asistenta de urgenta ( suntem oameni totusi ).

    Aviz @hakuna „din banii mei platiti sistemului nasc tiganci in maternitati”.

    4. Evaziunea din spitale

    Doctori „consacrati ” nu discutam de capabilitatile lor, tin posturile ocupate , pentru a putea avea acces la cati mai multi pacienti, rspectiv bonusuri mai mari primite din partea managementului spitalului.

    5. Licitatii frauduloase.

    Manager, doctori conducerea, angajeaza doar anumite firme pentru a efectua reparatii, intretinere, respectiv de aprovizioare cu echipamente plus medicamente, la costuri uriase pentru a primi astfel si un mic bonus salarial.

    6. Nesimtirea din spitale.

    Fiecare este obisnuit sa primeasca o mica atentie ca sa isi faca datoria. ( aviz bugetarilor )

    7. Raspunderea penala.

    Faptul ca in Romania dupa ’89 doctorii nu mai fac puscarie daca sunt dovediti intr-un dosar de malpraxis ( doar sunt suspendati pe o anumita perioada ). Credeti ca pe vremea lui Ceausescu se intampla ce s-a intamplat la Giulesti? Faceau puscarie pe viata.

    Ca si concluzie, toate aceste cauze ( poate mai sunt ) duc la existenta unui astfel de sistem.

    Ofer scuzele in avans celor ce se simt ofensati de acest comentariu ( exista si oameni corecti, civilizati si in primul rand dedicati in sistemul romanesc ).

    PS: Aviz amatorilor, nu recomand sistemul privat de sanatate decat in chestii marunte sau de fertilizare. Se poate ajunge ca in USA , poate mai uman, dar tot grav, Doi la mana, am suferit o operatie la genunchi, si am fost indrumat de la o clinica privata, ca operatia sa fie facuta la stat, datorita aparaturii necesare.

    00
  62. @c3 – cat de cretin sa fii sa crezi ca toti oamenii care la 17 ani s-au hotarat ca vor la medicina (da, trebuie sa te hotarasti din timp, nu te duci ca la examen la educatie fizica si sport) stiau atunci ca vor ajunge sa (fie nevoiti sa ) fure si primeasca spagi? Poate, idiotii naibii, au crezut ca vor profesa intr-o lume in care vor fi platiti dupa cum merita cineva specializat sau super specializat si de care, pe deasupra, e nevoie (stii tu, chiar daca si cu medici mai mor oameni, fara medici ar muri TOTI oamenii relativ repede). Idioti pe bune.

    Re jet intre ochi, mama cat da dastept esti. Nu-mi spune, esti premiant!!! Lasa-ma sa ghicesc, o sa dai la Poli, la mecanica fina (locuri cu taxa, evident), la o universitate privata, la FF. Chapeau!

    00
  63. Jordan esti batut in cap. Rau. Cu corpuri contondente. In mod repetat.
    Crezi ca mai exista copii de 7 ani, nu 17, care nu stiu cum functioneaza sistemul sanitar in Romania ? Daca te duci la clasa I stiu copiii de spaga data in spitale, si tu spui ca un viitor student la medicina nu stie ? Esti penibil.
    Bonus, copiii care dau la orice fel de facultate au parinti, care nu au 17 ani si au vazut cum functioneaza sistemul. Bonus 2, cei mai multi absolventi de medicina care ajung sa lucreze ca doctori (nu vanzatori de medicamente supracalificati…pardon reprezentanti medicali) au cel putin unul din parinti doctor.
    Saracii, ce nestiutori sunt…niste victime nevinovate !

    Pentru toti „inteligentii” cu „vai platesc 20 ani si apoi raman fara servici, apoi am nevoie de ingrijiri medicale si nu primesc nimic, nu e corect”:
    cautati bine ce inseamna ASIGURARE ! La fel cum ai platit 100 lei pe luna timp de 6 luni si primesti tratament de 100.000 lei, cand nu mai platesti o sugi indiferent de cat ai platit. De aia e ASIGURARE, nu SERVICIU PLATIT.
    Asa sa va duceti si la CASCO: „Cum, am platit din 2002 pana in 2009 fara nici un accident, dati-mi banii pe accidentul produs in 2010 cand nu mi-am mai facut CASCO, pungasilor !”

    00
  64. E trist cat de multi sprijina ideea unui sistem medical national 100% privat.
    Afara-i vopsit gardul…

    00
  65. @Adi şi nu numai: Asigurările sunt de mai multe feluri. Cele de RCA, Casco, riscuri în transporturi şi alte asemenea sunt pentru perioade scurte, clar determinate. O altă categorie de asigurări sunt cele pe termen lung şi foarte lung. De exemplu pilonul 2 şi 3 de pensii private sunt o astfel de formă de asigurări. AICI ar trebui să se încadreze şi asigurările de sănătate, o formă de asigurare cu cumulare şi reinvestire a fondurilor disponibile. Altfel eviţi pe de o parte posibilitatea de a rămâne neacoperit chiar când ai nevoie, pe de altă parte eviţi o formă de abuz foarte simplu: posibilitatea de a începe să plăteşti doar pe la 50-60 de ani, când simţi că „se sparge becul” şi că vei avea în curând nevoie de servicii medicale.

    00
  66. @Adi – Epic Fail. Poate tu, geniu neinteles al WC-ului din fundul curtii, sperai mereu sa ajungi intr-o pozitie in care sa poti fura cat mai mult si incercai sa tiparesti bani de la 2 ani, dar nu toti sunt ca tine. Penibil e cel care, acum vreo 15 ani (presupun, dupa ton si inteligenta) n-a avut la el bani de un prezervativ. Presupun ca tu n-ai nici un dubiu ca ai putea fi student de 10 la medicina daca ai vrea – tot asa cum, de altfel, puteai termina si gimnaziul daca chiar iti puneai asta in cap…

    Ma gandeam sa iti si explic unde gresesti re asigurari, dar pe de o parte Sakura incepe bine, si pe de alta parte ar fi degeaba. Asa, cam ca tine.

    00
  67. @Jordan – U MAD ?

    daca la 17 ani nu stii ce se intimpla in jurul tau inseamna ca esti doar un pitziponc. daca te intereseaza mai mult ce manea a mai scos guta decit cum ar putea arata viitorul tau, iti meriti soarta.

    si NU, penibiloasa mica ce esti. am terminat facultatea de multi ani si-mi cistig existenta cinstit, fara spagi. am tras tare ca sa capat experienta si cunostintele necesare iar acum job-ul imi permite un trai relativ linistit.

    00
  68. @c3 – again, JORDAN as in MJ, not Jordan as in big tities. Nevermind.
    Ok, vad ca avem pareri diferite – din punctul meu de vedere la 17 ani abia inveti sa privesti dincolo de gard (metaforic vorbind, evident). Daca tu vezi lucrurile acum, la (aproximez) 30 de ani, ca si la 17 ani, nu inseamna neaparat ca erai perspicace la 17 ani, ci poate insemna si ca nu ai evoluat de atunci.

    00
  69. Jordan esti un exemplu perfect de ce medicina e de cacat in tara asta. „As putea sa-ti explic cu argumente, dar nu o fac pentru ca nu vreau, nu pentru ca sunt prost ingramadit si nu stiu decat ‘e asa ca asa spun eu si tu nu ai dreptate'”. Insultele sunt mereu mai bune decat argumentele…

    Probabil ca e trist sa te joci WoW tot liceul (presupun dupa romgleza ta cea „cul”) si sa nu stii pe ce lume traiesti. E si mai trist cand mami e femeie de serviciu si nu are educatia sa-ti explice cum facultatea ar trebui sa-ti dea o meserie, nu o diploma, „sa ai si tu una maica”, si care e situatia particulara a medicinei in Romania. E de-a dreptul tragic sa castigi 8 milioane pe luna ca rezident la 30 de ani cand fostii colegi de liceu (aia care si-au ales facultatea dupa alte criterii decat „ce cool ar fi sa am halat…as arata ca un vrajitor”) au toti peste 30 de milioane…

    Du-te si ia-te de mana cu absolventii de SNSPA, protectia mediului si management si plangeti in intuneric. N-ati stiut nici ca medicina e prost platita in Romania, nici ca nu va face nimeni directori cum iesiti de pe bancile scolii, nici ca faceti un domeniu care are cerere aproape zero pe piata muncii…sunteti toti niste victime. Niste victime care au frecat-o 4-6 ani in facultate (plus specializari si mastere ca sa fiti siguri) fara a se gandi un moment ce fac dupa ce termina.

    00
  70. @Adi – de ce sunt eu exemplu perfect re medicina de kkt? Eu sunt avocat, castig suficient de mult incat sa pot trai fara griji, dar asta nu inseamna ca nu vad o nedreptate. O sa-mi spui acum ca e normal ca un medic sa castige jumate din cat castiga un gunoier. In fine. Re explicatii, ele sunt simple – asta nu e RCA. Mai mult, daca vrei sa faci serviciile medicale dependente suta la suta de plata contributiilor, trebuie sa poti garanta suficiente locuri de munca pentru toata lumea. Seems only fair. (fuck, romgleza again.)

    Presupune ca romgleza e rezultatul a 4 ani in Anglia (studii, nu capsuni). Presupune ca da, pot sa-mi violez limba materna mai des decat i-ar veni randul pentru ca, exact ca mamica ta, ea sta si ii place. Presupune ca mami si tati nu ar trebui sa fie oameni care sa te indrume spre ceva ce face bani, asta fiind singurul criteriu al alegerii, ci oameni care sa te indrume sa faci ceva ce iti place, ceva ce ti se potriveste. Referitor la remarca ‘peste 30 de milioane’, cand am inceput sa lucrez, la 26 de ani, la primul meu job (vezi tu, studiile alea, fir-ar ele sa fie, m-au impiedicat sa fiu proactiv, as it were) castigam mult peste 30 milioane. Referitor la motivatia ‘ce cool as arata in halat’, nu era mai simplu sa incerce sa ajunga femei de servici? Acelasi halat, nu chiar atata timp pierdut tocind coate.

    Nu e nici o legatura intre cele trei categorii de absolventi. Da, stomatologii spera la un cabinet privat. Da, medicii spera la o colaborare cu o clinica privata, pentru a putea trai. A spune ca medicii au frecat-o 4-6 ani in facultate dovedeste o dobitocenie intrecuta doar de…. …. fuck, nu-mi vine nimic in minte… hai s-o lasam neintrecuta, sa se simta si ea bine.

    00
  71. Un medic e normal sa castige cateva 3-4 salarii medii pe economie.
    Un absolvent de medicina generic in Romania e normal sa castige mai putin decat ai zis tu, ca oricum nu face mai nimic. Decat sa se planga „vai ce greu imi e, cat de mult muncesc si ce neapreciat sunt”. Bugetar 100%

    Statul nu trebuie sa-ti garanteze nimic in afara de siguranta teritoriala si politie. Locuri de munca pentru toata lumea garantate de stat ?! Poate in comunism…si ai vazut cat de bine a functionat sa stii ca poti sa nu muncesti oricat vrei tu ca tot nu te da nimeni afara.

    Ok, parintii te indruma spre ceva ce-ti place, nu spre ceva din care ies bani. Esti medic in Romania. Faci ceva ce-ti place si nu castigi multi bani, deci ai obtinut exact ceea ce ai vrut. Nu vad absolut nici o problema aici. De ce sa te plangi cand ai obtinut exact ce ai vrut ?!

    La faza cu avocatul esti amuzant rau. Sunt convins ca toti avocatii de succes argumenteaza cu clasicul ‘ma-ta-i curva” in instanta.
    In cazul in care chiar ai facut Dreptul (o sursa inepuizabila de soferi Fan Courier apropo), cu stilul tau de copil de 12 ani de a „argumenta” ori mori de foame ori freci o hartie pe 11 milioane la stat. Vezi ca „jurist cu principala atributie de a face cafele pentru sefi” nu e acelasi lucru cu „avocat”. Si 300 EURO nu sunt 30 de milioane.

    00
  72. @Adi: ok, ai castigat, am gresit eu. Am si eu o intrebare, avand in vedere ca medicii sunt prosti, avocatii sunt prosti… tu ce esti? ce specializare, profesie etc ai?.

    Asa, ca te vad curios – nu am lucrat niciodata la stat, am inceput de la aprox. 1500 EUR net / luna acum 4 ani si singura persoana pentru care mai fac cate o cafea e nevasta-mea :). A, si nu am calcat in instanta niciodata, practic avocatura de consultanta. In fine. Merita mentionat ca Dreptul e o sursa inepuizabila de fotomodele, though (daca tot vrei sa te legi de ceva), am vazut ca soferii sunt recrutati mai mult dintre absolventii de Poli, adica dintre aia care stiu ce e o bujie.

    Relaxeaza-te si incearca sa nu mai pui semnul ‘=’ intre toti oamenii care lucreaza la stat. Unii sunt specializati (tampitii aia de doctori de te taie pe creier), altii nu (portarii), unii lucreaza pe bune, altii nu… Stii tu, cam ca in sectorul privat. Unii sunt mai destepti decat noi amandoi la un loc, altii sunt prosti ingramaditi etc, si orice generalizare e idioata.

    00
  73. @Jordan – I know MJ and you ain’t no MJ.

    1500 euro net de la inceput ? stiu si eu ceva avocati si daca le zic asta o sa se cracaneze de ris.

    pina sa poti profesa pe cont propriu trebuie sa faci un fel de stagiu la un avocat, si aia cer spaga de cam 10.000 euro – ca fara stagiul ala nu poti profesa.

    iar ca sa gasesti job de consultanta la banii aia direct de pe bancile facultatii e putin probabil, chiar cu studii facute in anglia – mai ales ca ma indoiesc ca in anglia te invata despre legile si sistemul legal din romania.

    mai curind miroase a baiatu lu tata/mama pe care l-au trimis parintii la scoala in afara ca pe-o beizadea si dupa aia i-au gasit un loc de munca la firma lor sau a unui prieten.

    daca tot ne laudam iti pot zice ca am refuzat un job la stat gasit de ai mei printr-o cunostinta (cit eram in facultate) si de atunci mi-am gasit job singur. am inceput de la 100$/luna si am tot evoluat. nu-ti zic la cit am ajuns ca sa nu te oftici. :P

    00
  74. Legea contine sintagma „asigurari sociale de sanatate”. Smecheria e ca, in forma actuala, sistemul este un fel de tranzitie de la sistemul universalist (ala in care fiecare individ avea acces la servicii neconditionat de plata vreunei contributii) la unul contributoriu (platesti=primesti). Cum in prima faza nu existau solutii pentru foarte multi indivizi (agricultori, familii fara venituri etc.) sistemul a fost mai putin exigent la colectare. A fost introdusa categoria de coplatitor (plateste unul din familie si primesc toti ceilalti) si au fost create tot felul de exceptii (in special pentru cei care primesc tot felul de beneficii sociale care ii califica si pentru servicii medicale fara a plati contributie, copii / tineri care urmeaza o forma de invatamant). Rezultatul este ca, practic, indiferent ca platesti sau nu, probabilitatea este foarte mica sa nu te califici pentru servicii medicale. Intrebarea logica este: daca tot primesti, de puii mei sa mai si platesti?
    Acum, avem 3 probleme care nu prea pot fi rezolvate doar cu un simplu card:
    1. Foarte multi primesc servicii medicale doar pentru ca sunt inscrisi ca beneficiari de asistenta sociala. Un exemplu: numarul persoanelor adulte cu handicap a crescut in ultimii ani cu 67%! Evident, numarul copiilor cu handicap a ramas constant. Asta ma determina sa cred ca aici avem doua categorii: persoane cu dizabilitati care trebuie sa primeasca sprijin si niste handicapati care nu mai pot intra pe piata muncii (slab calificati, varsta etc.) si care au dat spaga sa primeasca certificat. Nu mai insist, ati vazut si la stiri sate pline de orbi care au permis de conducere. Si asta se intampla cu mai toate beneficiile sociale (venit minim garantat etc). Astia primesc servicii medicale fara sa plateasca NIMIC.
    2. Statul nu este capabil sa colecteze taxe. Eu am venituri care vin din toate formele posibile de contract, inclusiv din cele pe PFA. Pe majoritatea platesc contributii, mai putin pe PFA pentru ca la infiintare nimeni nu stia daca trebuie sa platesc asigurari sau nu. Au trecut vreo 3 ani, s-a clarificat ca trebuie, insa nu am mai platit pentru ca ar fi trebuit sa platesc o caruta de penalitati. Pentru treaba asta socoteala mea e simpla: dupa 5 ani se prescriu taxele neplatite, iar daca la un moment dat sunt prins sper ca penalitatile sa se compenseze cu contributiile neplatite la timp. Daca fiscul ar fi colectat inclusiv contributiile, ar fi stiut ca zeci sau sute de mii de contribuabili fenteaza statul. Pe langa eludare, mai avem o gramada de forme prin care veniturile de tip salarial sunt exceptate de la taxare (bonuri de masa etc.)
    3. Nu mai insist pe risipa din sistemul medical. In ultimii 5 ani suma alocata pentru sanatate s-a dublat, insa perceptia majoritatii este ca serviciile medicale au o calitate din ce in ce mai proasta.

    00
  75. @c3- ok, sunt faker, ma prefac, poti dormi linistit. Nu exista chiar asa povesti de succes, si tu esti singurul om care a muncit si a reusit in viata. Enjoy.

    00
  76. @c3 – si macar asa, fyi, poate te intreaba cineva – societatile de avocatura din Bucuresti nu iau spaga, ca n-au de ce. Tu, ca stagiar (adica direct de pe bancile scolii) facturezi cu peste 100 EUR / ora. Asta inseamna ca-ti platesti rapid onorariul lunar si daca e relativ putin de lucru. Foarte sincer, daca stii pe cineva absolvent de drept care cauta de lucru si e bun, pune-l sa-si trimita CV_ul la oricare dintre societatile respective (e plin zf-ul de topuri) si va fi invitat la interviu, no spaga needed.

    Enjoy life and chill.

    00
  77. mdaa….sistemul medical e cam naspa rau in tara….
    mie nu mi-e ca platesc 100 ron pe luna la sanatate….dar am niste pretentii daca tot dau banii astia….ma imbolnavesc din an in paste…..si cand ajung la spital tot mi se spune ca tre sa dau bani…pe medicamente, perfuzii si alte minuni….plus sa nu uitam de spaga….nu e ca-mi place sa dau spaga….dar la cum te trateaza doctorii si asistentele dai de nevoie sa nu mori…..toata lumea stie cum e cu spitalele…
    si daca merg la medicul de familie ca vezi doamne am racit….imi prescrie niste medicamente pe care oricum le platesc integral…sa nu mai spun ca stiam si eu ce sa iau contra racelii si daca nu mergeam la medic….
    la dentist degeaba meri ….cu casa de asigurari nu iti faci decat extractii….desi poate n-ai nevoie decat de o plomba….
    si asa mai departe….
    si acum cand sunt insarcinata nici sa nu ma mai gandesc cat am cheltuit numai pe controale si ecografii si analize….ca de….doctorul desi lucreaza la amternitate(la stat) nu te poate consulta acolo numai la cabinetul privat…asta e cu sistemul medical….
    si atunci vine concluzia….daca as aduna banii aia pe care-i dau la sanatate luna de luna…as vea sa-mi platesc interventiile ocazionale…si as iesiimai ieftin.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.