Primăvara impotenței (2022)

Am stat un pic și m-am gândit la faza aia cu cloudul guvernamental, care a rămas așa până la urmă. Că nu ai ce să schimbi dacă nu spui cu cine te bați. Ieși ca un ninja în piață, dai cu sabia prin aer, lumea trece, se uită, dă din umeri și merge mai departe. Tu ai senzația că te-ai luptat, dar restul nu au înțeles nimic.

Asta e România de fapt. Impotentă. Neputincioasă. Nimeni nu vrea să se strice cu nimeni. E poluare, nimeni nu face nimic. E corupție, nimeni nu face nimic. Nu are nimeni timp să sune să reclame, nu are timp nimeni să nu mai dea șpagă, nu are timp nimeni să circule civilizat într-o lume în care toți circulă ca descreierații.

202112059081330612

Nu vrei să te strici cu vecinul al cărui câine se cacă pe stradă, aștepți să se civilizeze el. Nu vrei să te strici cu suedejii care ard gunoaie, ca să nu fii considerat rasist. Nu vrei să te strici cu părinții copilului care îl agresează pe al tău. Mai bine latri pe net.

Și mai e aia cu “nu se poate așa ceva”. Ba da, se poate. Tocmai ai aflat că se poate. Să exclami așa ceva e ca și cum ai spune că trebuie făcut ceva pe tema asta. Cine? Cineva ceva, că nu face nimeni nimic. Cineva ceva, nimeni nimic. Aham.

La un moment dat nu mai e amuzant. E impotență. Ori faci ceva, ori te oprești din onomatopee din astea. Ține-le în tine până izbucnești și dai foc vecinului care nu se oprește din mizerii sau primarului care refuză să astupe gropile din oraș.

Internetul e un debușeu mișto. I-a dat prostului care altfel s-ar fi revoltat ocazia să fie prost, să se descarce și apoi să se întoarcă la ale lui, cu impresia că a rezolvat ceva, spre bucuria politicianului care înainte stătea cu oarece teamă că nu știa de unde îi poate veni o revoltă populară, că oamenii nu aveau unde să își strige problemele.

Ce vreau să zic e asta: când mai auziți/vedeți proști care zic “nimeni nu face nimic” sau “nu se poate așa ceva” sau “să facă cineva ceva”, ori le atrageți atenția că sunt proști, ori le propuneți să îi ajutați să faceți ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. „Să ni se dea, să ni se facă” ăsta pare cam înrădăcinat în ADN-ul românesc, greu să dispară dar nu imposibil.

    00
    • Acum 2-3 saptamani urlau toti pe internet ca de ce nu ies rusii sa protesteze sa-l dea jos pe putin.
      Si eu ma gandeam ca suntem juma de buciresti care mancam fum pe paine macar o noapte pe saptamana si nu iesim sa protestam, cu toate ca la noi nu ne-ar lua nimeni la pulane si in duba ca la rusi.
      Din gura e usor sa faci vitejii, in realitate ai prefera sa faca altii si sa beneficiezi si tu.

      00
    • Romanii nu stiu pentru ce mai protesteaza sincer …a fost marele declic acum 5 ani in iarna cand au fost toti oamenii aia la Victoriei dar de atunci nimic, poluarei nimic, pensii si varsta de pensionare pas, furturi si cumetrii politice, nimic.

      Cred ca lumea s-a blazat si s-a ajuns la un scapa cine poate din pacate.
      Cat a fost Berceanu si mergea pe teren si in week-end si seara s-au potolit. A venit finul lui nepotul lui versisoru de la CJ Ilfov la Garda de Mediu …e trai pe vatrai, nu-i intreaba nimeni de sanatate, m-as mira sa nu le aduca aia gunoiul la poarta sa-l arda

      00
    • nu ne-ar lua nimeni la pulane si in duba ca la rusi … au fost de curand unii altii batuti si luati mai ceva ca la rusi , au obtinut ceva pt ei (noi) ? nop , cateva bice la aia de au dat si luat? nop …

      00
    • Poate ca de aia revoltele populare nu sunt nicaieri un mod de conducere a unei tari.

      Plebea in imperiul roman avea un singur drept, si ala era de veto. Daca nu se mai putea ceva, ei puteau zice „stop!”.

      Dar in rest, pentru chestii de functionare normala, iti trebuie un sistem politic functional.

      00
  2. Impotenta despre care tu vorbesti este rezultatul anilor de supravietuire. Oamenii si-ar dori sa faca mai mult, sa se implice, doar ca oricine face asta se apuca de un sport extrem pe care nu si-l permite. Asa ca multi aleg varianta simpla si anume salvarea individuala cu toate efectele colaterale.
    Toti oamenii care au vrut cumva sa puna ordine in lucruri au razbit foarte greu, cu foarte multe sacrificii, iar rezultatele finale nu au fost wow. Este misto sa vezi ca se poate, doar ca este un proces prea lung si viata din pacate e prea scurta.

    00
    • TLDR: nu merita sa te bagi.

      00
    • @Big
      Totul sta in prioritati si ce vrei sa faci. Romania avanseaza incet-incet catre o tara dezvoltata si civilizata. Ca poate unora le vine sa rada, i-as pune sa-si aduca aminte cum arata tara acum 10 ani, respectiv 20 de ani. Categoric totul se misca cu viteza melcului, dar spre asta ne indreptam.
      Problema apare cand unii sau altii cred ca ei pot grabi procesul si pot face ceva. Din cauza asta apare impotenta despre care vorbeste vali, alaturi de frustrarea care se simte in orice comentariu cu privire la ce nu merge bine in tara asta. Pur si simplu procesul asta se misca prea lent, pentru niste oameni ce stiu ca pot face mai mult in acest moment. Si cand apare asta realizezi ca salvarea din pacate este numai individuala.
      Poate acum nu merita sa te bagi, dar probabil ca peste 10-20 de ani da.

      00
    • Lasand la o parte ca evolutia din ultimii 10 ani nu se compara cu cea de pana in 2007, cand ne pregatea ue de aderare, tu cate intervale de 10 ani mai crezi ca ai in viata incat iti permiti sa mai astepti vreo 2-3 ca sa ajungem la un nivel acceptabil?

      00
  3. Mă stric zilnic cu vecinul, dar tot degeaba. Face gălăgie, dau și eu AC/DC, se potolește 10 minute, apoi iar o ia de la început.

    00
    • Ceilalți vecini ce zic?😄

      00
    • @Andrei: Eu din martie anul trecut lucrez 6 zile din 7. Seara sunt varză, de oboseală. Vara trecută, peste drum de mine, în blocul vecin, trei oameni diferiți țineau chef când-cum. Când nu ținea ăla de la etajul 1, ținea cel de la 3. Câteodată țineau doi din trei, deodată. Desigur – cu urlete, râsete, oameni beți care ridică vocea și râgâie. Nu puteam dormi deloc.
      În primă fază m-am dus să discut cu ei după al 6-lea astfel de eveniment. Oamenii țineau tot la 4-5 zile o chestie de-asta. Absolut normal că mi s-a servit placa cu ”casa ma, fac ce vreau”. Așa – la modul super-arogant.
      Ce-am făcut a fost să merg în fața blocului lor, să mă asigur că văd toți ce fac de pe balconul în care erau, și-am sunat la poliție. A venit poliția, mi-a luat declarații, s-au dus și au vorbit cu ei amiabil. După 2 ore iar urlete. M-am ridicat din pat, m-am îmbrăcat, m-am dus în fața blocului lor calm și-am sunat de acolo la poliție. Iar a venit echipajul, iar declarații. După vreo 3-4 scenarii de-astea s-au calmat. Toate cele trei balcoanele. Amenda e vreo 5000 de lei.
      S-au super-supărat pe mine vecinii ăia. Așa – la modul că veneau în parcarea din fața geamului meu și băgau muzică la 3 dimineața, chipurile să nu mă lase să dorm. După vreo 3-4 de-astea am coborât și i-am întrebat dacă au observat camera de filmat din geam.
      Încerc să zic că soluția nu e să bagi și tu AC/DC ci să fii mai calm și mai insistent decât ei. Că se rezolvă.

      00
    • @Andrei Aici depinde ce inseamna ca „face galagie”.

      Daca sunt petreceri dese aiurea-n tren cum zice Razvan ca i s-a intamplat e nasol si tb actionat.

      Dar daca sunt copii care merg mai apasat prin casa si mai tipa din cand in cand. Sau e sunetul de la tv mai tare ca e usor surd tataie. Sau mai latra un caine de 2-3 ori pe zi. Sau vecinul este f priceput in amor dulce si mai tipa doamna cateva minute pe seara… tu ai o problema sincer.

      Un nivel de disconfort fonic la bloc este absolut normal. Mai ales daca te-ai bucurat la apart ala de 3 camere spatios in centru cu 30% mai ieftin fata de piata. Si nu te-ai intrebat de ce.

      Nu zic ca e cazul tau neaparat, doar am insirat mai multe scenarii in care „galagia” este acceptabila si face parte din viata la bloc intr-un oras care nu sta sa moara de batranete.

      00
    • Dle Coloja, jos palaria, felicitari pentru atitudine si perseverenta.

      De pe o parte, nu s-a rezolvat usor, a fost nevoie de reclamatii repetate.
      Pe de alta parte, daca isi adunau curajul si alti vecini nu mai trebuia sa lupte atat Coloja.

      00
    • @MihaiC: Oamenii preferă să apeleze de obicei la metode pasiv-agresive: bat în pereți, lovesc caloriferul, bagă și eu muzică. Făceam și eu chestia cu muzica mai demult: le băgam Samael și Impaled Nazarene și Morbid Angel la full volume. Nu prea se rezolva situația, că omul de dincolo de perete știa că fac asta pentru că n-am curajul să-l confrunt. Așa că am început să merg pe la uși când se întâmpla. Foarte calm, politicos, non-agresiv. Dar mergeam ori de câte ori era nevoie, ca să știe omul ăla că dacă iar dă maneaua la maximum îi apar din nou la ușă; așa – like clockwork, every time. Și-l țineam acolo calm la discuții până ce tot el se enerva. Iar după 15 minute veneam înapoi la fel de calm. E foarte enervant să discuți cu un om care e foarte calm și insistent. În plus intervine mereu presupunerea aia că ”dacă acum e calm, cum face oare când se enervează?”; și mai nimeni nu ține să afle, așa că se conformează.
      Ce mi se pare amuzant e cum își dau seama ce fac și încearcă și ei să discute calm pentru a-mi dovedi că și ei pot. Doar că nu pot; și intervine frustrarea după a treia întâlnire și o dau pe înjurături, ironii și amenințări. A opta oară când sună la ei la ușă cineva sunt tot eu; le zâmbesc: ”ați putea da muzica mai încet?”. Îi enervează groaznic chestia asta. Dacă e nevoie o fac de 50 de ori, că știu despre mine că nu cedez vreodată, pot fi super-insistent, și tot se rezolvă.

      00
    • @Răzvan T. Coloja
      Tu te-ai apucat de studiat psihologia ca sa inveti cum sa ii iei pe vecini :P

      00
    • Maneli??? :)

      00
  4. Uite, dom’le, oameni care chiar fac:

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/traseul-centurii-usoare-ieri-s-a-pus-prima-semnatura-pe-contract-s-a-dat-si-un-termen–318936.html

    Băi, e de ceva de groază, priviți harta. Aia nu e centură, e traseu de Formula 1, cum să ai astfel de viraje pe o „centură”, fie ea şi „uşoară” (ce rahat o fi însemnând şi asta)

    00
    • Plus traseu comun al centurii usoare suprapus cu traseul E85 in localitate la Letcani. Ce ambuteiaje ar fi! De vis!

      00
    • Alta centura prin sate?

      00
    • aia nu e chiar centura, ca pe traseul ala sunt deja drumuri (DJ-uri, DC-uri), doar le asfalteaza si le mai aranjeaza un pic. Nu e drum facut de la 0.

      00
    • Este o gaselinta de o vreme asta cu „centuri” noi dar de fapt sunt aceleasi drumuri. Centura e finantata din alte fonduri si primariile locale au venit cu ideea sa mute banii de acolo in buzunarul lor si cu banii aia sa repare niste drumuri deja existente (redenumite centura).

      00
    • Aia nu e centura, e un viitor ambuteiaj continuu.
      Pe ultima bucata se suprapune cu linia de tramvai 3, de la Dancu – deci o singura banda pe sens si statii de tramvai, unde se va sta. La capatul tramvaiului e un rond si o trecere de pietoni, catre tramvai si catre un Carrefour, deci iarasi se va sta. O alta trecere de pietoni este la biserica. Plus multe viraje stanga spre cartierul de blocuri Dancu, unde din nou se va sta. Sa mai zic ca la strada aia mai e si o gradinita, unde dimineata se opreste „5 minute, sa las copilul”?

      00
    • Am uitat sa zic de Tomesti, unde dimineata cozile depasesc 2 km. Chiar sunt curios cum se va face stanga acolo.

      00
  5. Un punct de reper referitor la reclamatii si sesizari ar fi platforma Primariei S3.

    Mi se pare o idee geniala, pe care o abuzez la maxim, am peste 20 de sesizari solutionate favorabil: de la masini parcate aiurea / la gropi reparate / pomi taiati / creat locuri noi de parcare.

    Oamenii chiar se ocupa si primesti raspuns in maxim 30 zile.

    E o satisfactie cand mai rezolv cate o chestie prin zona mea si o inversunare cand vad cate o chestie care nu este ok.

    00
  6. „Nu vrei să te strici cu suedejii care ard gunoaie, ca să nu fii considerat rasist.” – am ras

    00
  7. Aici e o contradictie veche de milenii: romanul vrea o tara ca afara, dar nu vrea sa se puna rau cu vecinii oricat de naspa ar fi. Dupa care se plange ca in occident vecinii sunt reci unii cu altii si abia se saluta.

    Pai tocmai aici e problema: noi vrem sa ne avem ca fratii cu toata lumea si apoi normal ca n-aveam coaie sa-i sanctionam cand gresesc, ca doar intre prieteni nu se face.

    00
    • exact, de aia sunt eu „rece” si nu salut vecinii, ca nu vreau sa ma imprietenesc, nu-mi pasa de ei si apoi sa nu ma pot pisa pe ei (recent le-am atras atentia ca parcheaza aiurea si incurca vizibilitatea la iesire din parcare). Altii au zis ca sunt naspa, ca nu salut lumea, si cand le-am explicat motivu….n-au inteles.

      00
    • @Tudor faza e ca nu stii peste cine dai si politia n-o sa faca nimica ca sa te protejeze. De aceea multi prefera sa stea deoparte, corect plansul pe net nu-i solutie.
      Realist insa, cine vrea o tara ca afara sa mearga afara, aici nu se schimba nimic.

      00
  8. @sfatuitoru si @DanMk
    Aveti dreptate partial. Daca te implici iti asumi ca te certi cu vecinii respectivi si exista riscul ca unii sa fie nebuni/mafioti. Dar nici nu poti sa traiesti tot timpul in frica si ca inghiti orice de la toti, ca „daca e nebun si baga cutitul in mine?”

    00
  9. Acum câteva zile am văzut o mașină parcată în fața blocului pe un spațiu verde, în curbă, zonă cu mulții copii, pericol de accidente. Am zis că poate e o greșeală, se grăbea omul.

    O zi mai târziu, parcat tot acolo, dar invers. Transformase spațiul verde în loc de parcare.

    1. Am scris mesaj și l-am lăsat pe geam, cu rugămintea să mute pentru că e „de neam prost”. Și cu mențiunea că dacă o mai lasă în curbă, data viitoare îi las RCA-ul pe parbriz, că-s șanse mari să o lovesc eu sau altcineva.
    2. Am depus sesizare la primărie să îngrădească spațiul verde pentru că se distruge, iar pericolul de accidente este iminent. Cu poze, tot tacâmul, număr de înregistrare. Este în lucru.
    3. Am sunat la poliția locală și am făcut reclamație. Probabil au venit, n-am avut cum să verific.

    Da, recunosc că e frustrant să pierzi vremea cu scris mesaje, trimis reclamații. Fix de asta nu-mi ardea. Dar așa se face ghenă lângă casă și apoi ne plângem toți că e zona nașpa.

    Concluzia: mașina tot în zonă parchează, dar n-am mai văzut-o pe spațiul verde.

    00
  10. NOU
    #36

    „Nu vrei să te strici cu suedejii care ard gunoaie, ca să nu fii considerat rasist” – tu ca cetatean simplu nu ai nicio putere impotriva suedejilor. Nu te iei de ei, ca oricum nu inteleg de vorba buna, iar la bataie esti din start dezavantajat numeric. Mai eram si eu erou intr-o vreme si mai atrageam atentia cate unuia la semafor ca i-a „cazut” chistocul, unii se simteau, altii dadeau cu ignore in cel mai bun caz. Pana mi-a povestit un cunoscut, ca intr-o zi i-a taiat cauciucurile unuia care lasase masina pe avarii pe o strada aglomerata in mijlocului traficului de amiaza, iar cand i-a atras atentia respectivul l-a injurat. Acum nu ma intrebati de ce umbla cu cutit la el, dar a dat cu subsemnatul la politie. Asa ca orice altceva, in afara de vorba buna, atrage consecinte si pentru tine. Iar cu vorba buna nu rezolvi decat in fata unor oameni dispusi sa asculte. Solutia? Prespun ca tot autoritati trebuie sa ne uitam cand vine vorba de aplicarea legii.

    00
  11. in Iasi, pe grupul de facebook cu Radar Iasi… sunt mii de injuraturi la adresa institutiilor ce au facut pe un drum cu 3 benzi, banda pt. transport in comun speciala. Facand asta, traficul auto nu a fost afectat, dar n-ai ce sa le ceri analfabetilor.

    Situatia inainte de banda dedicata:
    – banda 1 era pt. parcat
    – banda 2 pentru circulat
    – banda 3 (unde e si sina de tramvai) tot pentru circulatie auto
    Deci 2 benzi pentru circulatie auto.

    Situatie dupa:
    – banda 1 pentru circulat auto(s-au eliminat parcatii de acolo)
    – banda 2 pentru circulat auto
    – banda 3 doar transport in comun
    Deci tot 2 benzi pt. trafic auto. Transportul in comun merge teava, ca are cale libera. Alt beneficiu ca nu mai pot magarii sa se bage de pe banda 3 pe 2 la refugiile de tramvai, si astfel sa opreasca toata coloana sa intre magaru.

    S-a facut, cetatenii au injurat, nimic nu e bun.

    00
    • Ce am eu de obiectat la treaba asta e că nu s-au gândit ce se va întâmpla cu sutele de maşini parcate acolo. Au ajuns în spatele blocurilor şi viața a devenit mai complicată. Sper să implementeze rapid nişte sensuri unice pentru că deja nu mai ai unde să te mişti.

      Treaba cu banda unică pentru transport în comun e brici, păcat că din P.Roş se termină distracția şi tramvaiele se blochează din nou.

      00
  12. Schimbarea vine de sus, nu de jos.

    Când am scris asta, mi-am luat mânuțe roșii.

    O să mai iau dar aș vrea să se conștientizeze odată pentru totdeauna: schimbarea vine de sus.

    00
  13. Am deasupra apartamentului meu niste chiriasi palestinieni(4 la numar) studenti la medicina(cica),care ziua o tineau pe lalaiala din aia religioasa urland din bojoci,iar noaptea dupa narghilea cu ceva hasis probabil,alergaturi prin casa(sunt convins ca fac si trenuletul pentru ca in 3 ani nu am vazut urma de femeie pe acolo),cantari la o orga cuplata la un amplificator puternic,zbiarate si vorbit la telefon in gura mare pana la 4 dimineata.Am fost de nenumarrate ori la ei si le-am vorbit frumos,i-am rugat sa pastreze linistea,efectul maxim 15 minute zi sau noapte.Solutia?Plangere scrisa impotriva proprietarului care a inchiriat,facuta la sectia de Politie,iar apoi un pic de asteptare.Prima data dupa ora 22:00 cand s-a auzit zgomot,sunat la 112 si explicat situatia.Venit echipaj,amenda 3000 de lei proprietarului,proprietar care a transferat amenda arabilor.Chiar mi-au batut obrazul ca i-am usurat de vreo 600 de euro.La vreo saptamana repetare scenariu,inca 600 de coco pe minus.Dupa aia si-au gasit alt loc de narghilea,acum dupa 22 inceteaza orice zgomot.Frica pazeste bostanaria.

    00
  14. Oricum nu se mai poate schimba nimic în bine în țara asta. Cine a fost deștept, a emigrat. Cine nu, își duce crucea aici până la capăt.

    00
    • Hai sictir.

      Am fost in Germania. Tot cartierul e cu ochii pe noii veniti, sa vada ce fac. La prima miscare, pac ti se atrage atentie. Daca nu executi ti-o iei, inclusiv amenda.

      Asa se pastreaza ordinea, cu genul asta de sistem, nu cu nepasare.

      00
  15. NOU
    #46

    Să nu îi uitam pe „da’ ce? Numa’ ii să fac?’

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube