Primăriile, faţadele şi mentalitatea tâmpă

S-a dat o lege care spune ca proprietarii trebuie să îşi repare faţadele clădirilor pe care le deţin. Primarii trebuie să inventarieze clădirile, să anunţe proprietarii şi să verifice peste un an de la notificare că s-au făcut lucrările.

Simplu, la prima vedere. Dar ascultaţi aici:

"Primăria Capitalei nu are o structura de inventariere a acestor imobile si trebuie sa va amintesc ca organigrama este blocata, deci nu mai putem angaja oameni noi. Încercam acum sa vorbim cu colegii de la Inspecție, sa vedem cum facem. Si sa zicem ca am putea angaja personal, un om nu poate sa inventarieze mai mult de doua case pe zi si sa facă fise pentru ele. La câteva mii de imobile, cate sunt in București, calculați cat timp ar dura. Apoi, nu cunoaștem proprietarii tuturor clădirilor. Cum ii notificam? Ca sa fim realiști, in patru-cinci luni ne-am propus sa inventariem casele din centrul orașului si sa le găsim proprietarii. După care vedem ce facem", a declarat pentru HotNews.ro arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Acum, eu nu sunt un geniu al administraţiei, dar mă descurc cât de cât cu logica. Să zicem că există un om care să inventarieze faţadele. Acest gigel se duce pe o stradă şi începe să bifeze: numărul 23, numărul 45, numărul 82. Cât de mult îi ia să aprecieze dacă o faţadă necesită reparaţii? Mai mult de 2 minute? Apoi, cât de greu e să trimiţi nişte notificări FIX LA ACEEAŞI NENOROCITĂ DE ADRESĂ? Complicat rău, se pare. Şi ilogic. Trebuie căutat proprietarul. Căută-l la adresă!!!

Explicaţia e simplă: la anul vor fi alegeri locale. Cine vrea să atragă ura unor dobitoci care nu ştiu decât să folosească un bun, nu să îl şi întreţină? Simplu. De ce să am o proprietate frumoasă şi bine întreținută când pot să nu am?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. la sibiu s-a trecut toata verificarea de genul asta pe capul politiei locale/comunitare (cum naiba i-o mai zice).

    00
  2. Aici ceva nu-i logic. Ori e doar problema proprietarului, si e treaba lui daca are un imobil frumos, ori e si problema comunitatii, si atunci primaria trebuie macar sa contribuie si ea. Pentru aceste imobile se platesc impozite cu atat mai mari cu cat zona e mai centrala.

    00
  3. Mai sunt si o gramada de locuinte lasate in paragina cumparate pentru specula. In acele locuinte nu sta nimeni, cel mult niste aurolaci. Le dai lor instiintarea? E fix aceasi treaba in CT, centrul vechi e plin de locuinte ce necesita renovare dar proprietarii nu sunt usor de gasit dar se poate face cu putina bataie de cap. La adresa imobilului sigur sigur nu ii gasesti pentru ca aia nu trec pe acolo decat cel mult odata pe an, si atunci in trecere spre o carciuma.

    00
  4. mail la cadastru si afli proprietarii in 24 de ore, hai 2 zile ca suntem in rrromania.

    00
  5. Cladirile alea fiind in Bucuresti, se plateste impozit local pentru ele. Deci primariile ar trebui sa detina datele proprietarilor (ca altfel nu ar putea trimite notificarile de impozit si persoana in cauza nu l-ar putea plati). Foarte dubioasa declaratie :)

    00
  6. @traian: la cadastru ingropi orice intrebare, sunt varza. Daca aveau baze de date…. la impozite locale…

    00
  7. Pai in rationamentul tau lipsesc niste detalii. Inventarierea nu presupune doar mersul pe strada si notat intr-un tabel fatadele cu probleme. Daca ai citi legea respectiva, si anume 153/2011 o sa vezi ca trebuie ca Primaria sa intocmeasca si un program multianual si abia apoi sa treaca la inventariere. Definitia lui e mai jos.

    Dupa asta se face un regulament de interventie care si asta la randul lui „se avizează din punct de vedere urbanistic, estetic şi arhitectural de către comisiile locale de urbanism şi amenajarea teritoriului şi se aprobă, respectiv se actualizează ori de câte ori este necesar, prin hotărâri ale consiliilor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.”

    Fisa de care vorbeste arhitectul din articol cuprinde detalii tehnice si nu poate fi intocmita de orice gigel. D’aia zice ca ar apela la cei de la inspectie, adica inspectia in constructii, aia care vin pe capul tau dupa ce ai luat autorizatia de constructie sa vada daca o respecti si cam stiu cu ce se manaca chestiile astea si cam ce masuri trebuie luate de la caz la caz.

    Program multianual privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, denumit în continuare program multianual – document elaborat de către autorităţile administraţiei publice locale, fundamentat pe planurile de urbanism şi regulamentele locale aferente, aprobate, şi care cuprinde organizarea, monitorizarea şi controlul realizării măsurilor de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor prevăzute la art. 1 alin. (1) în condiţiile prezentei legi, inclusiv fundamentarea alocaţiilor de la bugetul local şi modalităţile de recuperare a cheltuielilor de la deţinătorii clădirilor.

    In legatura cu notificarea trimisa la adresa respectiva, daca proprietarul nu are domiciliul acolo o trimiti degeaba. Casele alea din centrul vechi care stau sa cada crezi ca sunt locuite? Daca trimiti acolo notificarea crezi ca o vede cineva? Cui o adresezi daca nu cunosti proprietarul? Tie daca iti vine o notificare pe adresa de domiciliu dar nu scrie cui ii este adresata crezi ca iti este opozabila? Se considera comunicata acea notificare din punct de vedere legal? Pai nu prea ca e stat birocratic si european in care se respecta legea cand vine vorba de nimicuri :)

    O modalitate simpla pentru aflarea proprietarilor este de a cere informatia de la ANCPI insa ce te faci cu aia care nu au cadastrul facut? Pai trebuie sa ceri de la AFP sa vezi pe al cui rol fiscal e inregistrata cladirea. Sunt multi cu domiciliul afara care au devenit proprietari pe cladirile vechi in urma retrocedarilor in baza legii 10. Trebuie sa ii cauti si pe aia, sa ii notifici la adresa de domiciliu si tot asa.

    Ei bine, pentru tot ce am scris mai sus e nevoie de oameni si de cascaval, in conditiile in care la acest moment astia din primarii nu fac fata la volumul din prezent. Daca le trimiti o notificare iti raspund, daca iti raspund, cand vor ei si nu in termenul legal de 30 de zile.

    00
  8. @gelu: lucrezi la primarie?

    00
  9. @omucu Ce zici tu acolo e pentru reabilitarea termica a imobilelor care este cu totul altceva. In cazul de fata nu exista amenda. Primaria iti face fatada pe banii ei (care bani? :) ) urmand sa ii recupereze de la tine PRIN EXECUTARE SILITA :) E exact logica aia – ai casa in centru si e derapanata si strica imaginea orasului? Pai inseamna ca nu ai bani sa tii casa aia asa ca vinde-o si muta-te mai la vale. Daca nu vrei, o reparam noi si ti-o luam dupa aceea daca nu ne dai banii cheltuiti. Problema e ca asta se va intampla la pastele cailor ca astia nu au bani nici sa treaca strada ce sa mai discutam despre refacerea fatadelor altuia :)

    00
  10. Astept un cutremur care sa darame mahalalele, sa moara suedejii aia cu termopanele infipte in cap.
    Cacatii au bani de termopane dar de o mana de var nu au.
    Uite o duda pe care am vazut-o mai demult: nu trebuie sa fii bogat, trebuie doar sa ai chef de munca. Mai ales cand un sac de mortar e 15 lei si o galeata de var 20 de lei:
    Imi permit sa dau link: http://inarainyday.blogspot.com/2017/06/traim-prost-romania.html

    00
  11. @Bogdan maxim chestia cu trimisul de notificari pentru impozit e cel mult o gluma proasta. Nimeni nu trimite asa ceva. Pentru ca amenzile sint mari si le convine. Sau nu vor. Stai relax.
    Si cit despre problema identificarii proprietarilor, stati linistiti ca nu trebuie sa ajunga nici dracu la cadastru. La orice primarie te duci la contabilitate si intrebi. Punct. Ca de asta au evidenta. Si diverse departamente care se ocupa sa-ti mai frece cite ceva pe ceafa sa fie bine.
    Ocazie cu care afla si adresa proprietarului daca aceasta este diferita de cea a imobilului.

    00
  12. politia locala umbla peste tot si e subordonata primariei, deci are cine inventaria fara probleme. Nu sunt de acord cu obligarea proprietarilor fara niste contra-masuri. Ok, te oblig sa iti repari fatada, dar iti dau deducere din impozit daca o faci si te amentez daca nu. Ca stat nu-ti dau bani sa-ti repari fatada pe care te oblig sa o repari, dar iti iau mai putini bani pe urmatorii 3-5-7 ani, in functie de cat te-a costat reparatia, evident, daca ai facut totul legal si cu factura, deci statul pe total castiga. E chiar asa de greu de gandit asa?

    00
  13. @z nu, lucrez cu legile in domeniul imobiliar si mai stiu si eu una, alta ca fac turul primariilor cam de doua ori pe luna

    00
  14. din cauza astora ca gelu nu se face nimic.. de ce? pentru ca se impiedica in toate detaliile, si prefera sa invete legile pe de rost doar ca sa stie ce sa spuna cand e vorba sa fuga de munca.
    Birocratie si incompetenta

    00
  15. Da, clar din cauza celor ca Gelu nu se face nimic. El n-a facut decat sa explice niste lucruri simple, impedimente mici peste care se poate trece USOR DACA SE DORESTE ASTA.

    00
  16. Corect, felul in care arata o fatada tine de comunitate. In sensul ca proprietarul are niste obligatii fata de comunitate. O fi el proprietar dar fatada apartine comunitatii. Asa cum felul cum arata si se comporta o masina in trafic (in comunitate) e reglementat. Si asa cum n-ai voie sa iesi in cucu gol pe strada fiindca e obscen.

    00
  17. Si oricum logica si administratia publica sunt atat de departe una de alta!

    00
  18. @gelu – Man, pentru ce ai scris tu acolo e nevoie de oameni si de cascaval. Dar daca s-ar modifica procedurile si s-ar simplifica putin lucrurile…

    00
  19. @gepa + Adi: Pai ce-ar fi sa modificati voi procedurile daca sunteti asa inteligenti. A nu puteti ca nu sunteti in parlament/consiliu local/comisia juridica? Nasol…
    Votati Basescu/Ponta/oricare altu ca sigur o sa simplifice lucrurile. Yeah right!

    00
  20. Pai si cladirile patrimoniu cine le repara? Ca primaria nu are bani :(

    00
  21. @ Adi – tati nu-mi spune mie ca nu eu fac legile si nu eu le aplic… eu doar am o profesie ingrata care presupune lucrul in acest hatis legislativ si crede-ma ca e al naibii de greu mai ales cand ai clienti investitori straini care au bagat in groapa asta sute de milioane de euro si inca mai baga din cauza legilor de rahat… la orice ora te astepti ca dupa ce ai dat 10 milioane pe un teren sa primesti o notificare de la Pulea Spataru care spune ca de fapt terenu’ a fost a lu varu de-al 14-lea si el a depus notificare de retrocedare si ca e cam nasol daca nu ii dai si lui cateva sute de mii acolo sa te lase in pace. Multi au platit ca doar nu blocau un proiect de 60-100 de milioane pentru un milion sau doua + ca nicio banca nu iti dadea finantare sa ridici constructia daca aveai bube pe titlul de la teren. Chestia amuzanta e ca de cele mai multe ori astia nu sunt decat samsari bine conectati cu oamenii din primarii care au cumparat drepturi litigioase sau care au falsificat acte cu ajutorul unor functionari publici.

    Daca faci o lege simpla lasi loc de interpretare. Adica loc de abuzuri, loc de inflorire a coruptiei, loc de procese (in instante care au o practica atat de neunitara de zici ca judeca in tari diferite dupa alte legi) etc. Legea asta cu fatadele va avea si norme de aplicare care vor prevedea in detaliu ce si cum. La fel, daca o faci prea simpla te trezesti ca isi renoveaza astia fatadele cu turnuri din alea ca la palatele tiganesti sau le dau o spoiala si zic ca gata sunt renovate iar la primul cutremur de 3 grade cad in capul trecatorilor.

    Mai mult, o lege simpla in domeniul care reglementeaza dreptul fiecaruia de a dispune de proprietatea sa ar implica ceva procese pe la CEDO. Si asa statul roman futu-l-as plateste de ne sar noua capacele pe procese intentate de infractorii din puscarii care sustin ca sunt incarcerati in conditii inumane . Ca sa nu mai vorbesc despre procesele de retrocedare a proprietatilor nationalizate, situatie gestionata atat de prost de regimul Iliescu si perpetuata in continuare.

    Daca am vrut capitalism, daca am vrut UE, daca am vrut sa intram formal in lumea civilizata desi natia noastra mostenita de la comunisti este formata preponderent din oameni needucati (valorile fie fugind din tara fie murind intre dupa ’49 in experimente gen fenomenul Pitesti) si saraci condusi de fosta nomenclatura, suportam rigorile internationale si ne supunem reglementarilor si recomandarilor UE si respectam drepturile fundamentale ale omului intocmai ca o tara civilizata. Sa nu crezi ca in alte tari nu e legea la fel de stufoasa insa acolo o aplica alti oameni in interesul comunitatii (de cele mai multe ori, ca au si ei uscaturile lor) nu de spagari care isi vad mai intai interesul lor si apoi al omului care l-a pus acolo si care ii plateste salariul.

    00
  22. Legea e buna dar institutiile sunt nasol organizate!

    00
  23. Numai pareri avizate aici… Toti habarnistii cred ca stiu cum merg treburile cu identificarea de proprietari, notificarea lor, evaluarea starii tehnice (mai departe decat „curge varu’ ba de pe ea!” )

    Va spun din experienta ca este foarte greu sa faci identificari, sa gasesti proprietarii si sa ii notifici…

    00
  24. mie principiul dupa care statul iti reface fatada daca e nevoie si te jupoaie dupa sa isi recupereze banii mi se pare bine adaptat la conditiile din Romania. in definitiv, intr-adevar daca ai casa in centru si nu ti-o permiti, poti lua pe pe ea suficient de multi bani incat sa te muti in o casa mult mai buna, dar la tara. eu si cunosc oameni care nu au asteptat invitatii speciale si au facut pasul asta, iar acum sunt foarte fericiti cu vaca si porc.

    cat despre bani, eu nu inteleg de ce statul roman nu foloseste mai multi bani de la UE pe tema asta, ca sunt destui, nu e aia. in alte tari, pe proiecte similare se baga bani buni de la uniune inainte ca autoritatea locala sau guvernamentala sa miste macar un deget. vin banii de la UE, renovam frumos strada, nu vin banii o renovam si scoatem de la oameni inapoi banii daca le-a trebuit casa bine plasata…

    00
  25. Asta cu apreciatu in 2 minute daca o fatada are nevoie de reparatii e tare…:)))) Ce te faci cand situatia e interpretabila? Beauty is in the eye of the beholder…

    00
  26. mie, care ma consider destul de citit si trecut prin probleme de cadastru, succesiuni, retrocedari dar mai ales renovari, mi se pare imposibil de evaluat si 2 imobile /zi.
    ca nu e vorba de varul cojit. o expertiza calumea n-o poate face un gardian public. tu ca inspector poti sa-mi zici mie ca proprietar ca trebuie sa consolidez iar eu sa te contrazic sa-ti spun ca nu e nevoie decat de o zugraveala. ce te faci ? impresia inspectorului care trece pe strada intr-o plimbare cu un tabel in mana de definitorie ? la mine pt un balcon in consola au fost facut zeci de studii si hartii pt a se consolida cu 2 stalpi… ma inteb la o vila/fost conac boieresc cu o fatada imensa… mi se pare absurd sa treaca unul pe strada fluierand cu un tabel in care sa bifeze dupa cum i se pare lui….

    00
  27. Proprietarii se scot foarte usor de la Impozite.

    00
  28. Legea e proasta…In Franta,la Paris e o lege de vreo suta de ani care spune ca o data la 10 ani proprietarii au obligatia sa renoveze fatada. Nu conteaza daca e cazuta sau nu….trebuie renovata. Iau legatura cu o firma care expertizeaza caladirea si le zice tariful…e doar de varuit sau de reabilitat structuri…tot firma contractata zice asta. Primaria doar face un tavbel si merge pe strada si vede daca la nr2 s-a reabilitat fatada ca tocmai ce au trecut 10 ani. Nu e reabilitata?1…Amenda!

    00
  29. abia astept sa-si faca videanu firma de renovari….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube