Nota bene: soluțiile se aplică diferit funcție de factorii locali: casă la curte, apartament, vecinătăți etc. Dar cu siguranță puteți filtra chestiunile care vi se potrivesc.
În ceea ce privește siguranța trebuie să te hotărăști dacă te interesează mai mult siguranța ta sau siguranța casei (bunurilor) pentru că soluțiile se aplică diferit, iar investițiile sunt pe măsură.
1. Discreția
- Te lauzi pe feisbuc cu noul tău televizor scump, cu inelul scump, cu gențile de firmă? un prieten îi va povesti unui prieten, care te va recomanda lui Gigi. Te rog, nu fi retard să mă întrebi cum ajunge Gigi la casa ta.
- Pui poze pe net cu toată familia pe plajă, cât de greu o fi să înțelegi că nu e nimeni acasă…
- Copiii nu trebuie să ia parte la discuții privind „banii din casă”, „unde sunt galbenii de la buni”, cât ai de plătit mâine avans la casă sau cât dai pe noua ta mașină second hand. La locul de joacă va povesti, pardon, se va lăuda „tati merge mâine să-și ia mașină de zece mii coco”, iar audiența poate fi atentă la astfel de detalii.
- Știu că e tentant să îți arăți valoarea și să îi spui vecinului în lift că te duci la bancă „să scoți niște bani”, dar serios, abține-te.
- OK, ești la bancă, ai scos niște bani. Numără, verifică, apoi îndeasă-i într un loc greu accesibil. Știu că ai văzut în filme că se iese din bancă numărând teancul…
- Ai rămas fără chei? Poate le-ai scăpat pe jos, poate ți-au fost sustrase cu bună știință. Imediat schimbi yalele nevralgice, gen poarta și ușa casei, apoi vezi restul.
2. Alarma
- Alegeți ceva clasic, Paradox/DSC, în nici un caz chinezisme, neapărat cu GPRS.
- Calculați cu atenție câte zone aveți nevoie. 1 zonă = 1 senzor (da, știu, poți lega și trei senzori pe 1 zonă, dar nu aș face asta). Dacă ai o garsonieră, e simplu. Dacă ai vilă, e mai complicat.
- Nu, nu ai nevoie de senzori ușă, senzor de geam spart, senzor de mișcare exterior, buton de panică.
- Nu, nu vrei wireless.
- Vei instala senzori de mișcare interiori (PIR) după buget: îți permiți, senzorii vor acoperi individual toate suprafețele vitrate și ușile de acces, nu îți permiți prea mult, senzorii îi pui în puncte nevralgice (garaj, hol intrare) și/sau zone comune, în ideea că, daca a intrat prin bucătărie, va ieși pe hol să verifice și dormitorul.
- Pune un senzor de fum, sau doi, depinde de hambar.
- Alege 1, 2, 3 (după numărul persoanelor în casă) telecomenzi. Acestea pot arma/dezarma alarma fără formarea la tastatura (excelent pentru bătrâni cu mâna tremurândă și vedere slabă). Dar foarte important, pot activa PANICA. De exemplu, ești în dormitor, la etaj, cu nevasta în brațe, și auzi clar cum este forțată ușa la garaj, iei telecomanda de pe noptieră și apeși butonul roșu, alarma sună, hoțul se sperie, sosesc cei de la intervenție, case closed. Nu, nu este o soluție să verifici tu chestiunea cu bâta de baseball ( vezi 2b).
- TIP: în general sunt programate ca la panică să NU pornească sirena, ci doar să anunțe în dispecerat să poate veni ei repede să îl prindă pe hoț în fapt. Am râs și i-am rugat să activeze sirena când declanșez panica, că aș prefera să fugă neprins decât să mă trezesc cum mă strânge de gât până ajung ei.
- Un sistem de alarmă are backup de curent în centrală și sirena acoperă 24-36h.
- Sirena exterioara se montează ÎN LOCUL CEL MAI GREU ACCESIBIL. Pentru că, dacă Gigi poate să ajungă la ea, ți-o umple cu spumă din aia de termopane și după 5 minute din gogoașa aia scapă doar un țiuit subțire.
- Centrala alarmei se instalează într-un loc puțin vizibil și greu accesibil, nu în hol la intrare, nu deasupra ușii de intrare. Acestea comunica cu dispeceratul fie prin linie telefonica standard fie prin GRPS via GSM. Primul se taie ușor, al doilea se bruiază ușor (erau și pe okzii aparate de bruiat gsm). Singurul impediment în calea fericirii lor este localizarea aparatului, pentru că trebuie bruiat din exterior și, dacă nu prea știi exact unde e, s-ar putea să nu meargă și centrala să anunțe dispeceratul.
- Codul de armare/dezarmare trebuie să îl știți doar voi și nu, nu va fi numărul casei sau al apartamentului X2, nu va fi anul nașterii tale și nici 1234. Eu folosesc ultimele 4 cifre ale numărului de telefon din copilărie.
Mythbusters: NU, dacă ți-a tăiat firul de telefon, cei de la monitorizare nu au idee și nici nu se declanșează alarma. Unele modele comunică o data la 24h pentru verificare, atunci pot constata diverse: că nu pot comunica, probabil telefon mort, că nu ai curent și e pe baterie, că bateria e pe moarte etc. DA, dacă încearcă să umble la componentele alarmei sau să taie fire între ele se declanșează chestii.
TIP: nu știu dacă ați fost atenți, dacă aveți alarmă și nu este conectată la monitorizare și intervenție, vă cam pișați contra vântului, așa că trecem la punctul următor.
3. Monitorizare și intervenție
- În primul rând analizezi zona ta, mașinile firmelor de interventie zac prin intersecții, într-o săptămână îți faci idee cine patrulează mai mult prin zonă.
- Dacă este ieftin nu înseamnă automat că merită. Am doi vecini cu alarma în fața casei mele, la cel din stânga a sosit un Logan după fix 27 minute de la declanșarea sirenei, s-a dat jos un nene, a încercat să se uite peste gard, dar era înalt, a vorbit la telefon câteva minute și a plecat. La cel din dreapta a fost efracție, de la etaj vedeam că rămăsese întredeschisă o ușă undeva prin spate. După 35 de minute apare agale o mașină, căuta numerele la casa cu lanterna. Am ieșit și i-am spus că de la mine se vede ușa deschisă, s-a scărpinat in cap, a tras mașina lipită de gard și a sărit înăuntru. De rest nu mai știu, că m-am întors în casă. M-am amuzat că, deși era binișor făcut nenea, îi lipsea orice fel de echipament pentru apărare (sau atac), avea o salopetă și cam atât, probabil vreun spray de cingătoare. Am avut alarmă și eu, nu eram în zona, m-am uitat pe înregistrările video. În minutul 6 apare o mașină care o taie pe diagonală de pe contrasens și urcă juma pe trotuar, din ea sare un nene de o tonă cu casca în cap, ochelari de schi, tonfa în mână și se repede înăuntru. După încă 2 minute, apare din sens opus a doua mașină, unul coboară din mers, al doilea oprește mașina pe avarii și se năpustește după coleg. Ulterior am avut ocazia să îi vad și pe viu, genunchiere, cotiere, protecții pe antebraț, căști serioase în cap, protecție ochi. Nu se întâmplase nimic, cineva apăsase din greșeală pe panică. De ce v-am spus toate astea? Pentru că voi nu le știți sau nu le realizați, DAR hoții le știu exact.
- Un preț decent înseamnă 150-200 lei pe lună ca și abonament.
- În relația cu dispeceratul se stabilește o parolă, vezi cum o uiți în secunda doi. TIP: dacă chiar ești într-o situație nașpa și te sună dispeceratul, spui orice alt cuvânt în locul parolei, din câte știu operatorii sunt instruiți să nu comenteze și NU retrag echipajele. Ca să ne înțelegem, în momentul în care s-a declanșat alarma sau ați apăsat pe panica, mai întâi sunt anunțate echipajele care pornesc spre voi, apoi dispecerii încearcă să vă contacteze.
TIP: vezi care este numărul de dispecerat CÂND te sună, să îl ai în favorite, să știi cine mama naibii sună la 3 noaptea.
PRO TIP: în general contractele permit o intervenție test pe lună sau trimestrial. Profită de asta fix când ai cei mai mulți spectatori între vecini, este bine să vadă alarma, sirena și ca apare cineva repejor.
4. Monitorizare video
- Nu camere alb negru în 2018
- Nu camere IP (n-ai net=nu merg, dacă ți-a tăiat curentul, a murit și routerul)
- Nu camere wireless sau „adaptoare” de transmitere wireless.
- Cuvântul de ordine? cât-dai-atâta-face. Personal recomand un DVR hibrid, care va ști să lucreze cam cu toate tipurile de camere, și camere AHD, pentru că într-un loc ai nevoie de cameră să poată citi numărul de la mașină, iar în altă parte doar să vezi dacă mai e mașina în garaj.
- TIP: ai nevoie de 8 camere, nu lua DVR de 8, ia de 16, costa un pic mai mult, dar nu se știe când îți arde încă o cameră sau două de montat.
- DVR-urile actuale vin cu ceva aplicații și poți urmări în cloud live ce se întâmplă acasă. Bineînțeles, dacă l-ai legat la net
- Ai bonă, grădinar, angajați? Folosește și audio, s-ar putea să-ți prindă bine. În aceeași direcție există camere ascunse, eu am una care juri că e senzor de mișcare pentru alarmă, la fel, îți poate prinde bine.
- TIP: nu lăsa angajații să vadă unde și cum bat camerele, generațiile actuale de camere te „păcălesc”, ai senzația că „vede” doar un colt, dar de fapt acoperă suprafață triplă.
- Dacă camera de exterior cu infrarosu nu „vede” suficient de bine noaptea, poți cumpăra și monta suplimentar și independent proiectoare cu infrarosu, nu neapărat să iei altă cameră.
- Te ai gândit că hoții pot fura și DVR-ul dacă tot ți-au spart casa? Well, există setări pentru a urca înregistrările într-un ftp, ceea ce îți recomand. Tot la capitolul recomandări: instalează un backup de curent cu baterie suplimentară, hoții știu că, dacă ți-au tras heblul, au murit și camerele. Și e tare descurajant pentru ei să vadă că ți-au tăiat curentul, dar infraroșu la camere e tot aprins
5. Home invasion
- Nu, nu există uși sau încuietori ce nu se pot sparge. De altfel, când e vorba de clasificat seifuri serioase, totul se rezumă la „câte minute rezistă” și clasa instrumentelor folosite.
- Eroarea cea mai populară la montarea unei uși „metalice” constă în golurile laterale. Așa că, la montarea unei uși, asigură-te că în golul lăsat între zidărie și toc intră material serios, gen beton, bucăți de cărămidă cu mortar șamd. Hoții folosesc deseori un instrument cu filet care forțează încetișor tocurile laterale până când „limba” încuietorii iese din lăcașul tocului.
- Este ok să lași cheia în yală (pe dinăuntru ), astfel va fi dificil să încerce deschiderea pe afară cu chei potrivite sau pontoarcă (google it).
- La yale prețul este un factor determinant, vezi cilindrii de 15 lei și unii de 200 lei, ghici!
- Uitati de „lanțurile” alea de țin ușa doar crăpată, nu vine nimeni să intre cu tine în casă și oricum, dacă se izbește de ușă, sare instant din șuruburi.
- Știu că arata ca un cur, dar pune gratii în locurile ușor accesibile și dosnice. Ah da, dacă pui gratii, încearcă să fie ceva serios. Serios înseamna cornier de 3 cu 2 mm grosime pentru contur, ancorat în zid minim 20 cm și gratiile din fier beton de 12. Nu îți imagina că plasa „de buzău” oprește pe cineva care chiar vrea să intre.
- Eu am o marchiza din termopan cu geam laminat. Ce înseamnă asta? Că geamul nu îl poți sparge cu o lovitură de cot în trecere (video). Și apropo de termopane, în general se deschid cu o simplă șurubelniță, dacă nu cereți feroneria speciala (au niște agățători care nu permit bolturilor să alunece pur și simplu la forțare ). Da, e ceva mai scump.
- O chestie văzuta la un boier și care o voi implementa la următoarea renovare. Omul avea la parter diverse acareturi iar la etaj dormitoarele. La etaj exista o ușă spre dormitoare, arăta ca una obișnuită, dar s-a dovedit a fi o ușă blindată cu încuietori ultrasolide. Asta ca să nu se trezească cu vreun dement că îl strânge noaptea de gât.
- Pentru un plus de siguranță, când sunteti acasă puteți instala încuietori doar de interior, de exemplu un zăvor.
- Ai “safe” de 200 lei din Oșan? LOL! Safe înseamnă măcar 100 kg și foaia de tablă a ușii de minim 10mm. Dacă ai așa ceva, felicitări, dar încastrează-l în podea într-un loc mai greu accesibil. Doar n filme e în spatele tabloului.
- Acordați atenție exteriorului, știu că arată cool, dar gardurile tip scară nu ajuta cu nimic. Este decent să ai în jurul casei sau în curte lumini sau proiectoare pe care le poți aprinde din casă când vrei să vezi ce spanac se întâmplă la nevoie.
- Dacă ai loc și spațiu, când vii cu mașina acasă, parchează în curte sau în garaj fără să te dai jos, o automatizare costă 1.500 lei și este un super plus pentru securitatea ta. Pe vecina au așteptat-o seara acasă, în întuneric, i-au smuls geanta și au fugit. Bineînțeles, „întâmplător” avea încasările de la firmă. Dacă ajungi acasă și intrarea în curte e blocată de un tomberon sau o cutie sunt șanse enorme să fie o capcană. Dacă nu ai la cine apela, când te dai jos blochezi instant ușile, îndepărtezi obstacolul, deblochezi, urci repejor în mașină și reblochezi ușile prin interior. Dacă în acest timp își face apariția un Gigi senin să te întrebe cât e ceasul, ce adresa ai sau de țigări, ignoră-l cu gratie și fă ce ți-am zis foarte repejor. Dacă ai telecomanda alarmei, declanșează panica, sirena va îndepărta orice amator și ulterior poți suna în dispecerat pentru a anula intervenția echipajelor.
Concluzii? În 95% din cazuri hoții acționează la pont. Numai cretinii cred că au ghinion că le a fost spartă casa fix când aveau în dulap 50.000 euro. Nu, într-o formă sau alta informația a ajuns la ei. În restul cazurilor mai avem două variante: disperații (voi reveni la 2a) și oportuniștii: ai lăsat mașina pe avarii să-ți iei țigări și borseta e pe banchetă? A fost… Ai plecat până la piață și ai lăsat ușa la garaj deschisă? Unu se ține după tine, al doilea caută un pic prin casă.
În majoritatea cazurilor hoții calculează cu atenție variantele: să zicem că există trei variante. Pe ei îi interesează: cât de greu ajung în locuință, cât de bună este alarma și dacă este monitorizată, dacă exista supraveghere video și, FOARTE important, ce căi de fugă există. Așa că vor alege veriga cea mai slabă. A, bine, dacă au pont că ai 10 kile de aur, restul sunt doar detalii.
2a Disperații sunt spaima mea personală. Un hot profesionist va evita să intre peste tine în casă. Se poate întâmpla când exista un pont sigur și valori enorme.
2b Într-o zi am avut plăcerea să discut vreo 2h cu un cetățean care avea 55 ani și pedepse cumulate de 70. Cum s-ar zice, experiența îl recomanda. Discuția a fost lungă, unele chestii vi le-am povestit deja mai sus, de exemplu cum se alege o țintă în funcție de alarmă, monitorizare samd. Alt aspect interesant a fost lipsa noastră de pregătire pentru astfel de evenimente. Când discutăm la o bere suntem zmei: „cum să intre, mă, peste mine în casa, că pun mâna pe un scaun și îl cocoșez”, dar în realitate vom face pipi pe noi când realizăm că a forțat cineva ușa sau un geam. Un infractor este infinit mai pregătit/antrenat pentru o astfel de întâlnire. Au făcut scenarii și au povestit experiențe, s-au antrenat cum să reacționeze dacă e surprins în fapt. Știu să te evalueze perfect într-o confruntare analizând poziția ta, să zicem că ai pus mâna pe un cuțit, dar văzându-te cum îl ți în mână și cum stai ca o scândură știe că ești praf. Idem cu un pistol, să zicem că ai avea unul în casă și tu stai ca în filme cu pistolul în mână întinsă teatral către infractor. O să fie teribil de amuzat. Dacă m-ar vedea că țin pistolul cu ambele mâini, foarte aproape de pieptul meu, cu un picior ușor fandat spre înainte, ar înțelege imediat că sunt antrenat să folosesc acel pistol și probabilitatea este mare să îl pun în dificultate. Ah da, cei cu experiență vor ști dintr-o scurtă privire ce tip de armă e, dacă e cu aer comprimat, cu gaz, cu bile sau cu glonț și e posibil ca în primele 3 cazuri să nu fie impresionați de bucata voastră de fier Tot nenea îmi spunea că, totuși, dacă într o altercație vrei să utilizezi instrumentalul, oricare ar fi el, băț telescopic, spray, pistol, cuțit, îl scoți și folosești în aceeași secundă pentru că din secunda în care a fost vizibil interlocutorului tău, acesta poate aprecia destul de rapid cum poate contracara.
Deci, pe scurt, credeți-mă, nu sunteți pregătit de o altercație cu hoțul și evitați confruntările.
Dacă vă permiteți investiți într-o asigurare. O spargere sau doar o tentativă poate însemna ușa distrusă, geamuri sparte, mobila distrusă, dincolo de chestiile furate. OK, nu au reușit să treacă de ușa pe care am dat 40 mil, dar nici nu prea mai am ce face cu ea. Dacă tot te bagi într-o chestie de asigurare, fă ceea ce trebuie, inventariază bunurile, pune niște valori aproximative și prinde-le în asigurare, cine știe…
Foarte util… 80% stiam, 20% multumesc mult…
Eu am tot sistemul pus de BGS.Costuri initiale f.mari.Am senzor la fiecare geam.Plus senzori de miscare, plus buton de panica, plus sirena( iti da sangele pe nas cand suna!) 120 de lei pe luna abonament.Au prin contract au obligatia sa ajunga in 7 minute.Daca nu, suporta paguba.Casa e undeva in sectorul 1 adica bine plasata pentru intrrventiile lor.Cand i-am verificat au in venit in max 3 minute! Si e bine sa te feresti din calea lor! Toata instalatia, tot echipamentul adus de ei, montat de ei.Platit de mine destul de mult pentru ca e si casa mare, geamuri multe. Scenariul cu centrala lor ramasa fara curent, fara gprs e poveste.Doar daca ating capacul centralei instantaneu ma suna.Cum nu au semnal cum suna.Desigur are si baterie. Eu alta varianta mai buna nu am gasit.Nu va sfatuiesc sa faceti ceva singuri.Ci doar cu firma de paza.Ei monteaza, ei raspund, ei se ocupa de service, revizie( da, si la asta se face revizie doar ca nu costa nimic).E doar un sfat.
@adi, cand te referi la costuri intiale mari, despre ce suma vorbesti, asa orientativ si in ce an ai facut investitia, daca poti raspunde, desigur.
Costurile initiale depind in special de numarul de senzori de la geanuri si usi.Pentru ca este aproximativ 60 de euro bucata.Iar eu, casa la curte, am avut nevoie de 16.Am pus absolut la fiecare geam. Apoi depinde de nr.senzorilor de miscare din interior.Asta e fix in functie de fiecare spatiu.Ca sa acopere toate zonele.Asta ca sa dormi linistit.Totul este in functie de numarul senzorilor.Este um pret pe bucata.Restul, e la fel.1 centrala, 1 sirena.
La un ap.la bloc cu sigurnata investitia initiala e mai mica.
La mine a fost aproximativ 6500 lei.Lucruri de calitate, montate de BGS, garantie etc.Ei monteaza, ei raspund.Apoi e 100 de lei plus TVA abonamentul lunar.
Cineva s-a uitat prea mult la The Purge.
Also, alarmă la garsonieră?
tu cam presupui ca toate garsonierele sunt doar de 30-40 mp maxim si doar in blocurile alea de la margine de oras, nu? trezirea
Is de aici garsoniera https://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/bucuresti/calea-calarasilor/apartament-de-vanzare-3-camere-XV0D00IK5
Nu, dragule, România e plină de apartamente de tip studio la mansardă de zgârie-nori, 500+ mp, în centrul oraşului, roof garden, locuite de chelneriţe, vânzători la butic, alte persoane cu salariu minim şi liber-profesionişti. Unii s-au uitat la The Purge, alţii la prea multe sitcom-uri.
Da, cele mai multe garsoniere SUNT de 30-40 mp.
@Midu, ăia în anunț zic de dormitor de 16mp și living+hol de 55,ceva mp. asta în românia se cheamă apartament de 2 camere. prin alte părți, unde se socotește ”cameră” doar dormitor poate se cheamă ”garsonieră” sau cum s-o chema.
Uitasem o completare la articol:
6. Cea mai bună metodă de apărare, te costă doar câțiva dolari pe net.
Arborează un steag ISIS în curte/balcon, vei avea atunci locuința supravegheată live 24/7, fără să mai scoți vreun leu din buzunar.
@A: se considera apt. cu un dormitor. Garsoniera ar fi „studio” dar traducerea e aproximativa pentru ca studioul nu e solutie de buget, e mai degraba o chestie de gust.
Discretia este cea mai importanta, cum ai spus si tu hotii actioneaza la pont.
Evident, pentru ca stie unde sa se duca, fara sa piarda timp. Daca vine la plesneala, pe langa faptul ca risca enorm, ca nu stie detalii, e posibil sa nimereasca intr-un loc de unde n-are ce fura.
Mai nou, toata lumea isi face home tour pe youtube, sunt tare curioasa unde se va ajunge. Mai ales cacacioase din astea de 12 ani, cu bani, carora le-au luat parintii un G7X, se apuca sa filmeze vilele in care stau, cap- coada, cu tot continutul. O invitatie mai apetisanta pentru hoti, nu cred ca exista.
Pe langa asta, am realizat ca FIX faza cu sistemele astea antifurt, atrag hotii. De ce? Pentru ca nu ai baga cele mai performante sisteme de supraveghere, daca nu ai avea ceva foarte valoros de pazit. Si hotii nu-s chiar prosti, adica, sunt si ei in stare sa evalueze ce fel de sistem e si ca ceva scump, pazeste ceva si mai scump.
Legat de lauda si actionatul la pont, poveste de la noi de la tara (sat de langa bucuresti, plin de asistati social, care tot ce fac e sa se holbeze in curtea vecinului si care te asteapta la poarta, sa le dai o bere, daca de exemplu te suna sa iti zica ca ti-au dat ei zapada de la poarta, desi nu le-ai cerut tu asta. Si nu poti sa nu le dai, ca e posibil sa gasesti cainii otraviti urmatoarea data cand vii acolo). Mergem acolo doar de 3 ori pe saptamana, ca avem gradina de legume+ 2 dulai de hranit+ stat la aer vara, ca e curte de 1000mp.
Asadar, in satul asta se cam fura. Adica, daca nu ai grija la ce spui, te trezesti fara nimic, mai ales in cazul nostru, unde nimic nu e supravegheat, e… jale.
Totusi, fiind la tara, ne trebuiau scule: bormasina, un circular, o masina de tuns iarba,o motosapa pentru gradina, etc. Si socrul meu nu cumpara ciurucuri ieftine, asa ca, adunate, costa o mica avere.
Ei bine, de cate ori apare cate o scula noua si o foloseste, nu exista sa nu apara un vecin sa zica: „Vecine, ti-ai luat X lucru? Ca am auzit zgomot de la tine din curte!”.
Raspunsul socrului? „Nu e al meu, e imprumutat, ca eu n-am bani sa imi iau asa ceva”.
Si na, cam greu sa pui camere video pe darapanatura aia de casa, ca sigur trezesti suspiciuni.
Pana acum a functionat bine aia cu „sunt sarac, am imprumutat de la cineva”.
Apoi, la un moment dat, un alt vecin de acolo reusise sa isi cumpere nu mai stiu ce chestie de la Bosch (parca o bormasina?… whatever). DECI… de cum am venit in weekend, il abordeaza pe socra-miu si zice: „Stii ce scula mi-am luat? pffff am dat 4 milioane pe ea! mama da’ ce face!” (dap, sunt din aia care te baga in seama neintrebati, asa). Evident ca s-a laudat la tot satul. Evident ca in maxim 2 luni a ramas fara scula respectiva.
Plm, in romanica, chiar nu e ok sa te lauzi cu ce ai, mai ales daca e muncit pe branci.
Ma doare pe mine in cur, ca comenteaza taranii aia ca n-am dupa ce bea apa. Ca mai aud chestii gen : „Pfff, stati la bucuresti si nu va permiteti o masina de tuns iarba? vai! vai!”. Zambesti frumos, iti musti limba si gata :).
Da, sentimentul de lauda exista. Toti vrem, la un moment dat, sa ne dam cocosi si sa ne mandrim cu ce avem. E in natura umana, sa vrei sa ARATI ca esti cu un cap mai sus decat vecinul.
Dar daca ai putin instinct de conservare, e usor sa treci peste asta si sa mergi pe burta in continuare.
Luati exemplu de la conationalii nostri, plecati prin madagascar si costa rica. In acte si in fata la pulime, toti sunt saraci. Isi etaleaza bogatia doar intre ei.
1. uau! parca am vazut un film de actiune cu Bruce Willis: am transpirat tot dar m-am si amuzat
2. omul e fie milionar, fie control freak
3. vezi daca iti faci casa in Otopeni sau in locuri bantuite de Gigi?
4. acum ne trebuie un tutorial care sa ne invete cum sa ne pazim de Gigeii care citesc si ei postul asta
Mie imi plac camerele wireless. Le pot folosi cu un nas sau alta solutie custom si am optiuni mai bune decat un dvr. In plus nu sunt cabluri care sa indice hotilor unde e controlhub-ul.
Mai ca as fi curios ce fata ar face un hot cand s-ar trezi in fata unui speargun beuchat de 110 cm cu gume duble, il am cat de cat landemana. A trecut lejer printr-o scandura de 2.5 cm la 5 m distanta.
Cel mai probabil ar rade de s-ar caca pe el dupa ce te-a batut de te-ai cacat pe tine. Sau mai rau.
User, sfatul ăsta e valabil pentru tine mai mult decât pentru un spărgător: You come at the king, you best not miss.
E mișto că pistolul tău arbaletă poate să șlefuiască printr-un băț plat, mai să fiu curios ce o să faci când îl enervezi mai tare cu asta (c-o să-l doară) și o să-ți bage arcul cu pistol cu tot în cur. Așa că rămâne sfatul, you best not miss, dar legea în România nu permite abuzul fizic chiar și-n cazurile de autoapărare din partea victimei. O să sune aiurea, dar dacă îl omori, tu o să faci pușcărie.
Neah, sunt ok, nu ma bazez pe speargun, doar sunt curios in ideea ca hotii sunt vorbiti cum sa reactioneze daca te vad cu cutit, arme samd. La fel de curios sunt si ce o sa faca daca se trezesc in fata si cu un compound bowtech de 50 lbs, ca nici ala nu e prea conventional, dar prefer speargunul pe distante scurte.
Mi-am inceput activitatea criminala la 16 ani cand am bagat cutitul in inima unui porc, activitate repetata ani dearandul si in serii duble. M-am lasat de vreo 5 ani, de cand am renuntat la cresterea lor, dar nu de taiat animale de la gaini la oi, asa ca in locul unui hot nu m-as baza ca mi s-ar face rau de la sange, sau ca am e zitari.
In general vorbind nu o sa imi bage nimeni nimic in cur (din tot satul am un oarecare respect fata de forta fizica a varului lui tata, are cu vreo 20 de cm mai putin ca mine dar e de doua ori mai lat, vreo 120 de kile numai muschi), dar aia care se apuca sa intre in casa fara sa fie chemati ar fi bine sa aiba pantalonii maro pe ei.
Un adaos, eu cu varul susnumit ne-am luat teren unul langa altul pe care ne facem casele. Se mai construiesc in sat si alte case, dar de la noi nu a disparut nici macar un metru de ob fata de altii care au ramas pana si fara bere sa nu mai zic de materiale.
Ia uite unde era emo cel rău… Îi place să (se) taie, nu se teme de sânge, ce mai, spaima hoţilor şi a serviciului de ambulanţe.
@user, nu știu dacă ți-a zis cineva, dar a ucide oi, păsări, porci, etc nu e același lucru, psihologic vorbind, cu a ucide (chiar și doar a amenința) oameni.
dacă ne ziceai că omorai porcii, oile, etc, după ce în prealabil le torturai 3 zile, mă mai gândeam că erau șanse să n-ai apăsări la omorât oameni.
@alupigus
. Conform art. 27, 34, 37 şi 41 din Legea 295/2004 actualizată prin Legea 117/2011, deţinătorul armei de foc are dreptul de a folosi arma de foc în scopul autoapărării.
Băieți, sunteți foarte amuzanti. Cred că puteam să zic că am un tanc un curte și că am făcut armata in Vietnam după un stagiu in legiunea străină și tot nu aveam nici o șansă în fața unui hot care a văzut sânge doar in filme, pentru că hoțul e hot.
@A: de ce ai tortura un porc 3 zile? Porcul spune tot ce stie imediat. Guitz, ca nu stie nimic altceva. Si aia stii si tu, fara sa ii faci nimic.
@user: te inteleg perfect, mi s-a intamplat o data sa fiu cu al batran in autobuz in Bucale si sa incerce unul sa ii salte mobilul caramida pe care il tinea, neinspirat, in buzunarul de la piept. I-am dat peste mana individului, am luat eu mobilul batranului si l-am tinut la mine. La urmatoarea statie m-a imbrancit careva din spate si m-a injurat dupa care a sters-o. Atunci am observat ca erau 4 care il inconjurasera pe al batran si care coborau atunci. N-au avut tupeul sa faca nimic. De aia, cand aud pe unii ca s-au lasat buzunariti in autobuz ca altfel „le lua ala glanda” ma cac pe mine de ras.
Pentru cei care predicati supunerea in fata infractorului: daca ala e asa de „badass” de va bate de va cacati pe voi s.a.m.d, ar sparge o banca si ar face 1 mil de euro per noapte, in loc sa plece de la voi cu un laptop vechi de 3 ani si un televizor AMOLED luat in rate.
Indivizii stiu exact ce risca daca sunt prinsi si nu escaladeaza conflictul decat daca e absoluta nevoie. De aia se sperie de sirena, de aia nu intra peste tine in casa, de aia evalueaza omul inainte sa atace.
@CID
Articolul 19 (2) și 26.
SWNHTF – nu în Romînia, vreodată.
Spune-i faza cu arma si aluia care a dat nas in nas cu iovan.
Inca un tip, daca aveti casa, puneti-va proiectoare pe casa si conectati-le impreuna cu becurile din casa la senzorii de alarma. Ah si sa le aveti legate si la o baterie care sa le tina aprinse cateva zeci de minute. Nu e prea ok cand vii sa furi noaptea si incep sa sune toate si sa se aprinda toate becurile.
N-ai curent, nu merge nici solutia clasica. Despre ce pula mea vorbim aici?
Pune-ți dracu’ camere IP, solutiile de monitorizare pe backup/generator. Alimenteaza-le cu PoE.
De ce pula mea ai mai cumpara camere analogice in 2018? Ca sa nu se vada nimic pe ele si sa depinzi de calitatea cablului?
+1
Mai ales la casa unde ai mai mult spatiu si mai multi consumatori sensibili (gen centrala gaz, camere) iti poti pune fie generator fie backup (UPS cu acumulatori auto externi ce pot fi inseriati ca sa-ti cresti autonomia).
pai pula ta citeste printre randuri. Plus ca nu intelegi faza cu electricitatea, le litoral trifazicu circula altfel
da, asta ma pregateam sa scriu, care e faza cu camerele IP, ce diferenta e intre nu ai net si nu ai curent? ba, in plus, la camera IP poti sa ii pui un SIM si o baterie si ramane pornita, indiferent de situatie.
Pentru ca este mai ieftin? Elimini switch sau router din ecuație, crești distanța. A uitat să spună că centralele au module GSM. Un ups clasic/nepretențios alimentează dvr, sursă, camere timp de 40 de minute lejer. Suplimentar orice dvr cu un pic de pretenții are portul serial pe care-l poți lega la alarmă. Soluții tehnice sunt destule. Mai puține bătăi de cap.
Adică pui un card de memorie și o sursă de alimentare cu back-up care face cam cît un UPS din gama de intrare. La cît face așa ceva, dacă se pricepe, pe plecare, ia și camera IP și sursa ca bonus.
Gigi scrie o scrisoare nervoasă la consiliul național pentru combatarea discriminării:
“Da’ de Jean de ce nu a zis nimic??”
bravo…ai scris mult.E util.Intru zilnic si e singurul blog citit.Tine.o tot asa
Cand iti faci curaj sa-l feliciti pe @zoso pentru prima oara, dar nimeresti un Guest_Post.
e comentator nou
Bravo! Esti analfabet si ai scris un comentariu complet inutil!
„e comentator nou” … si e si in clasa 0 presupun la cum scrie …
Ce-mi place mie cum recomanda Paradox/DSC. Astia cu alarmele clasice sunt ca taximetristii si Uberul, le e greu sa conceapa faptul ca lucrurile se schimba. Vrei modul GSM, pac 5 milioane. Vrei soft de configurare, pac 6 milioane. Vrei control prin Internet, pac 10 milioane. Vrei touchscreen cu un design de acum 15 ani, pac inca 10 milioane. Un cacat de detector de miscare pe fir cu pet tolerance e 3 milioane. Si bineinteles, trebuie sa le platesti lor un abonament anual sa te dai pe serverul lor, nu te poti conecta direct la alarma.
Prefer oricand un sistem chinezesc complet, fie el si wireless, cu design de anul asta, altfel costul unui sistem clasic risca sa depaseasca valoare bunurilor pe care le protejeaza. Plus ca urasc din toata inima factul ca trebuie sa le platesc lor o taxa anuala pentru privilegiul de a-mi vedea propria alarma pe care am dat o caruta de bani.
modul internet 350lei,tastatura touchscreen 450,senzor de miscare cu pet tolerance 95 lei(dg 75+).Poti sa te conectezi la alarma si fara sa platesti taxa anuala.
Am exagerat preturile – recunosc, ca sa subliniez. Ideea e ca totul costa, inclusiv faptul ca nu vin cu ultimul firmware si ti se cer bani pentru upgrade. Stiu, pot sa-l fac singur daca nu-mi convine, dar mi se pare aberant sa platesc 20% peste pretul unui produs nou-nout, doar pentru ca furnizorul are stocuri nevandute.
„modulul IP150 cu versiunea v.4.00 sau mai noua suporta doar conectarea prin serverul Paradox Swan (respectiv prin aplicatia mobila Paradox Insite Gold, compatibila Android si iOS)”.
Acum serios, daca te pricepi, baga mai multe detalii, inca sunt nehotarat in ce priveste sistemul de alarma. Am testat mai multe chinezarii si pe wishlist mi-am construit un sistem de la wolf guard complet wireless (gsm, 2.4 Ghz, 6 miscare, sirena, 3 tag-uri, 3 telecomenzi, 3 inundatie, 1 gaz, 2 incendiu, 8 deschidere, baterie) care costa cat o sesime dintr-un sistem similar wired de la Paradox.
Sa fii tu sanatos cu chinezismele tale. Cand se apuca sa urle sistemul la 2 dimineata ca are senzatia ca a „depistat” un intrus iti urez distractie placuta. Prefer sa platesc mai mult pentru linistea mea, nu sunt genul sa pun cauciucuri chinezesti de 300 lei pe masina de 100k euro.
Daca nu vrei paradox poti sa incerci si smarthome de la orange(eu acasa am paradox cablat dar am inceput sa montez si senzori de la fibaro,avantajul e ca poti sa faci tot felul de scenari:cand esti plecat sa functioneze ca alarma iar cand esti acasa senzorul sa aprinda lumina)
Ai dreptate. Totul incepe cu discretia.
Daca ai sti cati din vecinii mei de bloc se lauda inainte sa plece in vacanta si spun direct ca ei au nush ce tv sau super mega laptop.
Bun articol, mai putin pe partea cu incheiat contracte cu firme de protectie si paza.
Cunosc 3 persoane anul asta care, exact cand au incheiat contracte cu firme de paza, si-au gasit casele sparte si cu lipsuri majore.
Stau într-un bloc unde locatarii sunt în mare parte bătrâni. În fata ușii mele stă unul cu o ușă nu foarte sigură, dacă îi dai un picior e la pământ. Vara pleacă la munte că are casă și îmi lasă mie cheile ca să îi ud florile. Prima dată când mi le-a dat m-am speriat, mi-a înmânat un șirag de chei, erau vreo 12 chei.
Șmecheria este că ăsta încuie absolut toate ușile din locuința și geamurile(are d-alea cu cheie). Asta nu e o idee chiar rea, că nu stă Gigi să spargă toate ușile pentru a ajunge în cea mai îndepărtată cameră.
Ai impresia ca daca usa de la intrare se deschide usor cu un picior, cele dintre camere sunt mai bune?
Stiu si eu pe cineva care facea asa. In plus, cheile de la usile interioare erau pe sistem vechi, care nu mergeau deschise cu pontoarca. Cred ca am mai spus pe aici, al batran a lu al batran isi facuse la beci un sistem original de incuiere a usii. Avea un drug care bloca usa pe dinauntru si care putea fi tras cu un carlig special care se baga prin usa printr-o gaura care nu era usor vizibila, daca nu stiai ca era acolo. Un alt carlig, care nu avea curbura potrivita nu agata drugul pe dinauntru. Cat a trait batranu’, nu s-a atins nimeni de averea lui din beci, care consta in 2 butoaie pentru muraturi, un nr. nespecificat de borcane pentru bulion si compot + colectiile complete de „China” si „Uniunea Sovietica” (ai mai batrani stiu de ce vb.). Dupa aia, am spart usa in bucati cu toporul, ca n-a stiut nimeni s-o deschida si nici culcata la pamant nu mergea, din cauza drugului de dinauntru.
Mai există colecția aia de Uniunea Sovietică? Întreb pentru un prieten.
Bun articolul. Multumiri autorului!
1. Camere IP wireless, disimulate, alimentare prin mini-ups, care filmeaza la miscare, si transmit in real time pe cloud la digi, prin ftp, poze si filme.
2. Router 3G, cu baterie incorporata, bagat in priza permanent, conectat la camere, setat numai pe mac-urile camerelor, etc.
3. App de android de la digi cloud, care alarmeaza daca gaseste fisiere noi pe ftp.
4. !!?! Profit
Asta-i documentare nu glumă. Știind situația, ai de muncă vara asta, nu doar cu furtunurile de grădină.
Sau abordezi situația ca Vâlcov – vâri și tabloul ăla în podea cu banii și haurul (nu uita topoarele).
––––––––––––––––––––––
Bun…Lăsând glumele seci deoparte, n-am nevoie de voce să-mi dau seama că ești speriat sau, cel puțin, într-o tulburare mică de panică.
După relatări, cu vecinii care le-au fost sparte casele, greșesc dacă trag concluzia că tu chiar te temi că vei fi următoarea țintă?
Camerele Ip nu au nici o legătura cu Internetul,Nvr-ul e cel conectat la internet(exact ca și in cazul DVR-ului)
„Camerele Ip nu au nici o legătura cu Internetul” nu, Doamne fereste, comunica prin fum ca indienii.
Cristi camere Ip poți sa îți pui și dacă nu ai internet(încurci Internetul cu rețeaua)
1. Acum 3 luni mi-am sters contul de Facebook.
2. Stau la 4 din 4, vecinul are caine pechinez.
2a. Ce numar de telefon aveai cand erai mic?
In tinerete am lucrat la la o mare firma de montaj alarme in Brasov.
Jumate din casele din Darste aveau codul format din data nasterii.
Stiu pe cineva care a facut 4 viloaie si au cumparat cea mai ieftina alarma de 100 lei
(Cerber de la Roel) si nu au cumparat cablu de alarma, au pus cablu UTP neecranat.
Nu au montat alarmele cu firma autorizata, le-au montat pe genunchi.
La 5 dimineata sunau ca le suna alarma degeaba si deranjeaza vecinii.
O gramada isi cumparau faianta de 100 lei placa si jacuzzi si isi puneau un kkt de alarma.
Nu ca era neecranat era pb ci ca nu este din Cupru. Greu gasesti utp din cupru acum. Ori e din aliaj, ori doar doua perechi, cele pt 100mb, sunt din cupru.
sau pur și simplu trăiești modest, fără să atragi atenția asupra ta, că la omu’ sărac, nici hoții nu trag
Ori te muti de tot in tari normale, in locuri unde nu e ingramadeala (nu la bloc, nu in centru) – undeva nici prea departe de civilizatie dar nici prea aproape de forfota zilnica.
Si cu miscarea asta rezolvi nu numai Armageddon Readiness, mai ai si „peace of mind” (mai putin stress in general, pasaport la care orice vames zambeste si nu se incrunta etc).
Tre sa ti trimit manualul ARTS ai cateva minusuri da’ pentru un utilizator te prezinti destul de bine.
Mentiuni: camera ta din PIR are o gaură. Ma rog, PIR ul are o gaură. E adaptabil, în loc de ccd ul ala amarat poti pune microfon. Ca idee. Anyway, ăsta e primul semn prin care recunosti urgent manaria. Personal, nu sunt fan, dar am instalat vreo cateva zeci.
Fara a/n in 2018? analogic, 700 tvl? Boss, nu știi ce pierzi. Preturile oricum sunt sus, vorbim de aplicatii de inalta securitate, nu s facute pe color, te asigur. Pui un halogen in spatele camerei și dai clasă la orice ir de pe piață. Ma rog, subiectul e larg si aici vorbim de case particulare.
Bine scris, documentat, da le niste prețuri, poate salvezi vreun sceptic de la moarte
Daca e ceva de învățat postează, poate e util cândva, poate îmi schimb meseria …
Ceva de învățat? A zis zoso ce e de învățat la nivel de utilizator.
Pentru tehnician, proiectant sau inginer, există cursuri. Vezi arts sau mai nou, arss. Certificat valabil și în occident, se învăța norme si legislație.
Pentru meserie… ani vechime în teren. Acolo înveți. Old style, de la măturat mizeria pe care o faci, până la rezolvat greșelile facute. Mentenanță … etc.
Domeniul e mishto, de la instalat dsc uri in garsoniere până la perimetrale cu defensori la jucatori din liga mare. Mai un digital signage, mai un cinema… daca ai bafta să se ocupe firma și de A/V.
Totul e sa nimerești firma cu contracte ca sa nu te plafonezi și mai e un aspect: să ti placă.
Deplasari…hoteluri …. saptamani intregi plecat de acasă.
Eu zic ca unele masuri sunt exagerate, ajungi sa investesti foarte mult si poate nemeritat. Ca idee:
– discretia e cea mai importanta
– nu tine valori in casa, pentru asta este banca. Mai greu vin la noi sa fure un tv, calc, mai ales cand esti intr-o zona cu vecini.
– la o casa practic orice termopan poate fi usor dat jos, nici nu se merita sa te chinui cu usa metalica samd. Nu poti pune la termopan beton intre geam si perete, in general toate au spuma si cateva suruburi. La un umar serios dat se intra ca-n branza.
– eu am pus camere fake, vreo 50 lei investitia. E adevarat ca in zona, in cel mai rau caz vine vreun colorat sa vada daca nu ai fier prin curte, nu s-au intamplat spargeri (cu sau fara proprietari inauntru). Si aleg mai simplu o casa fara camere.
– curtea luminata cat de cat, aici ajuta stalpisorii aia cu incarcare solara care nu-s prea scumpi dar pui 15 bucati prin curte si l-ai mai descurajat pe hot.
– lampi cu senzor de miscare la intrare in casa si dinspre terasa (daca e cazul).
Lasă cheia pe dinăuntru și nu vei putea închide ușa. Sau să o deschizi decît dacă este cineva în interior.
Atît la uși cît și la ferestre există bare tip zăvor.
Dacă îi spun unei persoane că un cilindru mediu începe de la 40 euro se uită ca la melci.
99% din ușile pvc, aluminiu sau lemn au cilindri de 20 lei.
Chiar azi am auzit de o spargere destul de babană. Seif fixat în pereți dar spatele era accesibil din dulap! Au plecat cu seiful în spate.
nu stiu man, daca a sarit cineva gardul la mine in curte se poate considera ca a intrat in triunghiul bermudelor https://cdn.instructables.com/F2T/K65A/GJHV93YO/F2TK65AGJHV93YO.RECT2100.jpg
E interesant de pus cateva turete de genul ca amuzament intr-o curte in 2 zone pe care sa le mai „testezi” din cand in cand cu gloante oarbe
Știu om care are setată la alarma funcția de armare automata la ora 23(armare parter și demisol).O data a trebuit sa dezarmeze pt ca a venit cineva in vizita care a dormit la demisol.Exact in acea noapte a avut spargere(Menționez ca era conectat la dispecerat)
interesant, dar nu e pentru mine, gen dacă fac toate alea, practic dublez valoarea apartamentului.
mă întreb dacă chiar am ceva în casă care să tenteze un hoț profesionist. (disperații sunt ghinion cred). cărțile pe care le poți găsi în orice librărie se caută?
Pt curte exista si niste senzori bariera care se monteaza in colturile curtii si formeaza un perimetru. Nu neaparat 4, mai multi, mai putini, sa faci perimetrul. Montati bine, nu mai ai nevoie de alti senzori. Aici se vede experienta firmei montatoare. Pb e ca apoi daca vrei sa inchei contract de paza, vor stramba din nas ca nu e montat de ei.
si ce faci cu senzori de perimetru(bariere infra)atunci cand e ceata afara?
@vali te muti intr-o zona in care nu exista ceata in nici o perioada a anului.
Si încuietorile de scara cu interfon ar fi un plus.
Doar ca.. dacă ei vecini retardați (care nici măcar nu întreabă cine e și ii dau drumul) mai bine lipsa
Prea târziu pentru prea puțin, dar cred că ar trebui să rămână scris:
Domnul autor vorbește din experiența empirică fără să se documenteze temeinic!
Evident că în foarte multe cazuri are dreptate (eu cred că experiența este cumulul greșelilor), dar sfaturile lui sunt strict legate de experiența lui (așa se citește printre rânduri) și nicidecum bazate pe un studiu aprofundat al securității fizice, care poate fi împărtășit educativ! Cei doi bani ai mei!
Overkill. Sistem de alarma wireless, camera video wireless, hue sa para ca suntem acasa, manything ca back-up daca pica curentul.
Aia cu Philips HUE este o idee destul de buna cu niste preseturi random de aprins si stins luminile in camere, mai ales daca nu te lauzi ca esti in concediu, sigur o sa descurajezi hotii
Este amuzant postul. Cunosc si eu cativa milionari vero, case super faine dar daca-i scuturi nu au nici 10 lei la ei. Daca esti bou si ti in casa seifuri si kile de aur cand exista casete valori si alte multe moduri de a tine banii…ei bine te expui riscului. Un minim de precautie este necesar dar daca este nevoie sa imi transform casa intr o fortareata…poate nu sunt in locul potrivit. Si daca tot sunt milionar un fucking pistol sigur am prin casa.
Vad ca nimeni nu aduce in discutie solutia “ stramoseasca”….stau la casa si am 2 ciobanesti germani de 80 kile bucata-nu intra nici pasarea cerului in curte,lumea trece pe partea cealalta a strazii cind hamaie linga gard…si da,sint dresati sa nu manince nimic din ce li se arunca peste gard-astia n-au nevoie nici de curent,nici de internet,nici de sirena,doar apa si grauntze de la Carrefour.Nimeni nu vine in vizita la mine inainte sa-mi dea telefon,ca sa fie siguri ca-s ciinii legati.Frica pazeste pepenii…
da. pleci 3 zile intr-un citybreak. cine îi hrănește?
Mai mult: ma duc 2 săptămâni în concediu. Guess what: am 2 caini.
Înca nu i tarziu, pot sa las sistemul de securitate acasă, vii tu sa i dai de mâncare? Sau il iau cu mine?
Sigur sunt antrenati pentru astfel de situatii, unul ia banii lasati pentru boabe de sub presul de la intrare, sare gardul din spatele casei si merge la cumparaturi, alalalt ramane de paza si latra pe doua voci ca sa nu afle nimeni ca e singur. Iar la intoarcerea de la cumparaturi, cainele da parola in limba germana, compusa din nr. de kilograme. De aia e bine sa ai masculi, o catea ar risca sa ramana pe afara, fiindca s-ar putea sa spuna o parola gresita…
@Ioana: nu pot face asta că ăștia dau banii pe băutură. Ciobănescul german îi cu berea și fox terrierul e englezesc, import direct din marea britanie, bea orice. Daca i las singuri, fac chef…
Exista hranitoare pentru animele cu mai multe compartimente care se deschid pe rand, cate una pe zi.
A se vedea bonusul referitor la camere IP cu microSD. Cît era ultima data un ciobănesc german?
Parintii,aia nu pleaca niciodat in city break sau vacanta…
asigurare pe toate bunurile din casa. asigurare pe bicla. asigurare la laptop. asigurare la tot.
nu mai stau cu griji macar.
i.e. furat bicla de pe strada. primit banii pe ea in 2 zile lucratoare.
tre să păstrezi factura. tre să o cumperi cu factură. e complicat.
@vali cine nu pastreaza facturile? eu pastrez facturi si garantii pana le vand/arunc.
tu nu ești idiot. dar 90% din români sunt.
Prea multă vorbărie, eu am o soluție mai bună: să fii sărac
Și mai buna: să pari sărac.
Perkele nu toti putem indeplini criteriul asta. Unii mai sunt buni in ceea ce fac ( zoso )
da, eu sunt bun la a fi sărac. e 5.47 ora
Intreb pentru un prieten.
Daca il prinzi pe individ in casa, nu e mai simplu sa aplici metoda Iovan, posibil prin alte mijloace, apoi metoda Lock stock and two smoking barrels cu porcii?
Ma indoiesc ca ii reclama cine statusul away foarte curand.
6 gâste si 2 câni.
Ãla mare latrã, ãla mic sare la ouã
Rottweiler wireless ( fara lant, pe romaneste ), cea mai buna protectie. Lasi usile descuiate din principiu, sa se bucure si gura lui de ceva muschi suedejesc sau pulpa de Gigi
Bine ai venit in 2018! Iti pot enumera fara sa respir 5 solutii pentru cainele tau.
Respira linistit Cristi si nu-mi enumera nimic, solutii sunt pentru orice insa aici vorbim de protejarea unei case normale (sau ma rog, casa unei familii normale) nu Fort Knox sau mai stiu eu ce si cainele e cel mai bun pentru a te proteja de disperati/oportunisti.
Daca transporti bani cu masina sudeaza un seif in portbagaj, apoi un seif acasa pentru bijuterii, acte, ceasuri care sa reziste la foc. Camere digitale cu DVR pe care poti crea zone si care iti trimit alerte, DVR cu baterie de back-up si instalat in loc greu acesibil. Alarma pe GSM si linie telefonica, numarul de telefon de la sectia de politie locala salvat in telefon.Lumini cu senzori de miscare in curte, senzori buni care sa nu se pornesca la o pisica sau animal mic. Asigurarea in caz de furt de cele mai multe ori e prea scumpa.
O sonerie Ring la usa, ii vezi, auzi si daca vrei vorbesti cu ei.
M-am gandit si eu la un RING la bloc insa cred ca raman fara ea a doua zi. Da, stiu ca iti trimit ei alta daca ti-o fura pe prima dar cate sonerii sa schimbi in decurs de 1 an?
Prin 1997-2000 am lucrat prin firme de paza si protectie, am instalat cam tot ce era disponibil atunci pe piata de sisteme de alarma si incendiu, DVR time lapse & shit. Ce sa spun, erau disperati destui, in general firme cu cash in sediu, particulari cu cash in apartament rezultat din vanzari, sau firme cu depozite si marfa valoroasa. Dupa orice instalare verificam echipamentele si incercam sa le pacalim, reglam senzorii pentru a nu detecta animale mai mari de 30kg, gen caini masivi. Nu reuseam sa le pacalim. Serios. Instalate corect, nu ai cum sa le pacalesti. Un modul GPRS instalat sus de tot, in pod, cu antena de 5dB, nu il poti bruia, ai nevoie de zeci de wati sa-l bruiezi. Au existat tentative la sistemele montate de mine, au reactionat instant. Poate ca si hotii erau mai prosti atunci. Intre timp si echipamentele au evoluat, nu mai lucrez in domeniu, dar sunt la curent cu tehnologia.
Am instalat la fabrica de cafea Elite (asa se numea atunci, acum vinde marca DonCafe) senzori peste senzori si DVR-uri. Imi amintesc ca varful de tehnologie era o camera analogica cu dimensiunile unui cub cu latura de 1cm, sau in forma tubulara ce se putea pune in locul unui butuc de yala. Am prins hotii de cafea, niste gigei si paznicii, furau cafea VERDE. Firma le dadea masa calda zilnic si 1kg de cafea pe luna. Se uitau si patronii si se minunau ce fac oamenii aia cu cafea verde, neprajita, ca e o tehnologie foarte delicata prajitul cafelei ca sa iasa ok.
L-am prins pe un gigel ce spargea becul vecinului si fura presul din fata usii apartamentului. A dat omul 3.6 milioane vechi atunci (360 dolari, dolarul era 10 mii) sa-i instalam dvr-ul pentru o saptamana si o camera in butucul suplimentar al usii. I-am dat un CD cu inregistrarea, poze clare ale meclei infractorului, nu stiu ce a facut cu ele.
Altul avea usi duble peste tot, vindea omul apartamente mostenite de la strabunici, ceva chiaburi pe vremuri si le tot obtinea prin instante. Cred ca avea 100 mii de dolari atunci (un apartament era cam 10-12 mii dolari), dar era speriat de banci. I-am facut casa fortareata. Ne gandeam ca daca moare prostul in casa, ca era pensionar si na… te astepti la probleme de sanatate, trebuie demolat un zid dinspre casa scarii.
Cea mai tare chestie cat am lucrat in sisteme de alarma: niste suedeji au tras intr-o noapte cu tractorul un cablu de fibra optica si alte chestii, gros, din ala de 3-4 cm diametru, intre doua guri de vizitare undeva prin centru, Popa Nan ceva. A ramas dispeceratul in aer, pe telefoane mobile (la inceputul telefoniei GSM, retineti anul 2000), nema alarme care mergeau pe linii telefonice clasice.
Încă un sfat ar fi să citiți bine contractul cu firma de pază înainte să-l semnați. Eu am cerut contracte de la 3-4 firme diferite. Cel mai stufos era de la BGS (să zicem 10-12 pagini), în care se acoperea fiecare speță în parte. L-am folosit ca etalon pentru a evalua celelalte firme.
Cei mai amuzanți erau unii cu un contract de 2 pagini, care parcă zicea: „dă-mi niște bani și poate îți asigur paza, dar dacă se dă spargere și rămâi fără bani, nu e vina mea”. La timpul de intervenție scria „în conformitate cu legea”. I-am întrebat care este acea lege și n-au știut să-mi spună, dar au zis că oricum, promit ei că intervin repede
Intreb, nu dau cu parul, nu merita mai mult o asigurare decat un sistem complex de alarma? Asta in conditiile in care presupunem ca bunurile cu adevarat valoroase nu ar trebui tinute in casa? Nu, un TV fie el si mega smart sau sistem audio, nu cred ca intra la valoare…
Citeste mai sus comentariul cu asigurarile si facturile pe care toti le arunca
Ce filme iti dai :))
Scenariu:
-se trage heblul
-se taie cablul de telefon
-se taie cablul de net
– se bruiaza GSM, WI-FI, GPRS si in general cam tot ce e pe 2.4Ghz. (si nu, nu e atat de complicat, o poti face si cu un amarat de arduino plus ceva module).
Toate cele de mai sus te duc la o investitie de sub 100 euro.
Cu ce te mai ajuta firma de paza, alarma, GPRS, GSM, WI-FI ?
Intreb si eu, poate aveti idei…(stiu, o sa sune alarma ca e cu acumulator…dar cam atat..)
vecin cu salarii / familie ~ 3000 E, spart casa de 2 ori. nu se lauda, nu iesea in evidenta cu nimic. prima tura sparta casa cand a fost la ceva nunta, a revenit la 2 noaptea si usa era sparta, mizerii furate, paguva sub 1000 E ca nu tinea chestii de valoare in casa. cheile de la masina pe masa, masina la 20 m de bloc – nefurate. ce au vrut, ce au urmarit – nu a inteles, dar clar cineva le-a dat pontul ca e cateva ore plecat. vine politia sa ia amprente, urme etc si ii murdareste ceva covor prin sufragerie – n-a mai reusit sa il curete cu nimic.
trec vreo 5 luni, pleaca la ceva intalnire xx ani de facultate si revine pe la 11 dimineata, cand intra in scara aude ceva pasi rapizi spre etajul 1 ( el sta la parter), intra in casa – sparta iarasi, au intrat prin geamul de la bulevard (la 2 metrii de trotuar, strada circulata la orice ora). iarasi furtul limitat la maxim 1000 E. a venit iar politia, iar voiau sa manjeasca dupa urme noul covor – le-a zis tipul ca daca ei cred ca au sanse sa gaseasca ceva sa il manjeasca iar, dar daca nu gasesc nimic ca prima data ar face bine sa stea cuminti
nu vrea gratii la geamuri ca e om normal si nu parnaias, a pus un sistem de alarma acum, e relaxat, nu a pierdut nimic pana la urma.
…
o experienta personala, magazin acum 12 ani (contract cu vreo 2-3 firme pe parcusul a 2 ani), de fiecare data „aia dinainte au fost idioti, cum au montat x si y, etc… ” contractele la magazin nu permiteau chestii de valoare in zona standard, trebuiau asigurare in incapere cu gratii, etc ( in fiecare seara se mutau laptop-uri, lcd-uri). asa ca daca firmele pot sa scape de despagubiri iti baga niste clauze de nu te vezi, se acopera pe orice prostie. de ajuns la teste veneau in 5-6 minute la alarma. patit 1 data sa nu vina timp de 15 minute, tind sa cred ca erau in intarziere si au preferat sa se faca ca ploua, le-a trecut dupa ce i-am pus sa vina sa verifice senzorii, etc de ce nu le functioneaza echipamentele.
cum zicea @guest post – un infractor stie exact ce face cand intra intr-un apartament, doar drogangii si tampitii sparg la plezneala si de obicei fug la orice semn de pericol asa ca se sperie si de orice individ cu un cutit, bata, etc in mana. aia care vin la pont au ei grija (ca si ursu) sa nu te prinzi cum intra, ce fac, decat dupa ce trece toata aventura.
protectiile mentionate in articol oricum sunt potrivite pentru alti cititori, nu pentru target-ului acestui blog. cum faceai tu misto de diversi afoni care primesc masini de zeci de mii de euro pentru teste si ei povestesc pe bloguri la oameni care-si permit maxim 10 mii de euro, asa e si aici – povesti nemuritoare
Trebuie să dau dreptate unui alt comentator. Într-adevăr, f. util
Ce faci în situația în care ai animale/pisici într-un apartament? S-a dus toată utilitatea senzorului de mișcare.
Daca citeai mai sus in comentarii aflai ca se pot regla senzorii pentru a evita animalele.
Nu am avut răbdare să îl citesc tot. Oricum, pare un articol documentat şi e detaliat. Recomanzi ceva firme care se ocupă cu alarme şi camere de supraveghere?
Nu, doctori, avocati si firme de paza nu se recomanda Mergi pe barba ta si tine cont de ponturile din articol