Cât de pregătit ești pentru următoarea pandemie?

Când bătea la ușă starea de urgență, pe joi-vineri, am făcut o inspecție în casă. M-am uitat la prize, întrerupătoare, siguranțe, robineți, țevi, instalații sanitare. Apoi geamurile și cutia cu scule, aragazul, mașina de spălat ultima. Topor am de la tata, de-ăla bătrânesc.

Toate funcționale, de câte ori se strică orișice le repar sau înlocuiesc imediat. Deja aveam prin casă niște prize, siguranțe și întrerupătoare de rezervă, n-a mai trebuit să cumpăr. Și ăsta e secretul pregătirii: toate chestiile care îți asigură confortul/ supraviețuirea, ce crezi tu că ai nevoie, să fie funcționale în orice moment și să fii gata să le înlocuiești/ repari. Pentru nevastă-mea esențială este mașina de spălat, mie unuia mi se pare mai important tabloul electric. Fiecare cu prioritățile lui, dar ideea este să întreții în mod constant ceea ce consideri esențial. Lanternă cu baterii și becuri de rezervă, o trusă de prim ajutor mai dezvoltată cu analgezice, anti-termice, d-astea de diaree și diverse există oricum. Când dispare ceva, înlocuiesc.

Apoi a venit isteria cu proviziile de apocalipsă. Chiar a fost presiune socială. Te uiți la vecini cum descarcă portbagaje de făină și zahăr și îndoiala ți se strecoară în suflet: ”Dar dacă sunt eu tâmpitul?” Și în orice decrețel se ascunde spaima foamei de pe vremea lui Ceaușescu. Dar până la urmă a fost mai puternic următorul gând: de ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu ajungem cam în 6 luni – 1 an, iar dacă mizeria asta se întinde un an de zile voi avea probleme mult mai mari. Sau nici o problemă, mort fiind. Așa că în loc de făină și zahăr am investit în niște kit-uri de modelism, ceva ce-mi doream de mai multă vreme să fac. Orientat precis: scara 1:72, avioane de vânătoare din Al Doilea Război Mondial. E mai bine să știi precis ce vrei să faci.

Și până acum nu m-am plictisit de pandemie. Oricum nu-mi amintesc să mă fi plictisit vreodată în viață, mereu mi-am găsit ceva de făcut. Am băut cu amicii pe apel video câteva sticle de coniac moldovenesc. Am intrat pe un Discord cu niște amici care nu delirează. Am citit, am făcut exerciții zilnic (calistenice, 3-5 km mers pe jos prin cartier). Micul dejun și cina luate în fiecare zi cu toată familia la masă, discutat, glumit. Jocuri d-astea de societate, scrabble, whist, o chestie comandată pe net cu Jocurile Foamei, durează 4 ore, super complexă treaba, foarte bine făcut jocul.

Televizor către zero. Știu să citesc singur ordonanțele de urgență, nu am nevoie să-l aud pe ministru cum face exerciții de lectură nivel clasa a treia. N-am avut nevoie să văd dezbateri la TV. Ăștia ne mint și ne fură de zeci de ani, chiar trebuie să mă mir că mint și fură și de pandemie? Internet și laptop pentru muncă. N-am simțit nici o secundă nevoia să citesc tone de articole despre structura moleculară a virusului. Mi-a fost de ajuns să știu că nu există tratament și nici vaccin, restul concluziilor le-am tras singur. Oricum, principala concluzie e simplă: ar fi bine să nu faci o boală pentru care nu există tratament. Dacă ești consecvent cu propriile concluzii lucrurile vin de la sine.

Cum zicea înțeleptul Jordan Peterson: dacă e murdar în casa ta și nu vrei să mai fie murdar primul pas ar fi să faci curățenie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Bre, uite aci un om implinit!

    00
  2. Rachiu moldovenesc, gen Mona!

    00
  3. Prizele, intrerupatoarele sunt cam ultimele lucruri de care sa-ti faci griji in caz de criza. Mai bine investesti intr-un generator. Iar sigurantele nu prea se ard des, doar daca ai model vintage, cu filet.

    00
    • Se mai ard si astea noi, modelul chinezesc, cum mi-a pus mie mesterul

      00
    • Fiecare investeste in ce crede el ca e mai urgent, omul doar ti a dat un exemplu.
      Spre ex. daca stai la bloc, la ce e bun generatorul? Depinde de specificul fiecarei gospodarii.

      00
    • @Aderentiu, cum la ce e bun generatorul dacă stai la bloc?! La casă pt ce e bun?

      00
    • @motanes
      Daca nu e la misto intrebarea, eu nu mi dau seama cum ai putea practic folosi un generator daca stai la bloc (e foarte zgomotos, tre sa-l alimentezi cu benzina, etc.). Ma refer strict pt apartamentul tau, pentru ca ar fi aproape imposibil sa te pui de acord cu toti vecinii sa aveti un generator pt tot blocul.

      00
    • @florin – la instalatia electrica, gaz, incalzire, apa nu il lasi pe mester sa iti ia ce vrea el. Te interesezi, intrebi si iei ce este de calitate. La astea nu se fac economii

      00
    • Sa vezi cum mi s-au prajit mie Schneider de-astea destepte… si la a doua faza siguranta a fost okish, doar ca mi s-au prajit niste legaturi in perete. Delicios, ce sa mai.

      00
    • @Miha: e bine sa asculti si de mesteri ca tu nu schimbi o mie de prize pe an sa stii care ii ok si care nu chiar daca sunt de „marca” si costa 20-30 de lei bucata.

      00
    • @nelu In comentariu meu m-am referit la faptul ca nu este ok sa ii dai bani mesterului sa iti cumpere el ce vrea. Majoritatea vor lua ce este mai ieftin. Ii ceri parerea lui, intrebi magazin, mai cauti pe net si decizi. Sunt lucuri care se iau pentru o viata si o defectiune iti provoaca daune mari.

      00
  4. noua hipstareala: imi repar singur masina de spalat

    00
  5. mai hateri ca romanii nu gasesti! :)))
    omu’ da niste exemple cum a abordat el problema si incep astia ca nu are generator pe balcon la bloc!

    00
    • comentariul tau e un cliseu. Nu e vorba de rautate, este un articol slab in care omul se lauda indirect ca e bine in bula lui ca e om gospodar, harnic, prevazator si cat de bine le face el. Ghici ce, majoritate care citesc acest blog sunt asa, dar nu simt nevoie sa se laude.

      00
    • Probabil proprietarul blogului a rezonat cu postarea de vremea ce a publicat-o! Încearcă și tu, poate ai cu ce sa te „lauzi” și în același timp poate mai inspiri vreun cititor, doi, asa cum autorul a inspirat pe câțiva sa își verifice panoul electric!

      00
    • Eu nu ma laud ca nu am cu ce, dar un var de-al meu mi-a spus ca s-a pregatit pentru criza cu bani.

      00
  6. In urma cu 4 ani am schimbat complet toata reteaua electrica in casa, tot ce e dupa contor, pana la ultima priza.
    De atunci cred ca am schimbat 1-2 becuri din alea eco, in timp nu mai dau lumina ok.
    Circuite separate:
    – baie
    – bucatarie
    – frigider
    – congelator
    – masina de spalat
    – mini-atelier
    Restul sunt cate o siguranta la 2 camere pe prize si una pe lumini.
    Lumina de afara e separata pe 2 sigurante, la fel si prizele exterioare.

    00
    • măcar ai pus cu protecție diferențială dacă tot te lauzi?

      00
    • Diferențială se pune unde ai apă, curent, gaz, tablă sau o combinație de mai sus.
      Nu trebuie să pui diferențiale pe tot.
      Oricum ai la contor siguranță diferențială. De obicei pentru consumatorul normal este de 32 de amperi și curbă B. Niciodată diferențială pe generalul din casă.

      00
    • se pune peste tot 30mA. La bai 10mA. La contor ai doar la blocurile noi, modernizate sau case. In rest nu. 25A nu 32.
      diferenta este de bani, cele simple 10lei, cu protectie 100. asta e motivul pentru care „nu se pune peste tot”.

      00
  7. Niiiiiiiiiice!

    Daca articolele inspirationale is alea care te inspira sa faci ceva, asta m-a inspirat sa imi verific tabloul de sigurante.

    Deci pt mine e inspirational.

    Intotdeauna e fain sa auzi de la oameni cu experienta in ceva.

    00
  8. aha. Daca e criza d-aia mare te pisi pe sigurante si pe tabloul de electricitate. Oricum nu o sa aiba nimic in el

    00
    • De la unu care e și în domeniul: cu curentul nu te joci. Banii dați pe echipamente sigure și respectatul de norme sunt obligație, nu un moft.
      Gazul in miroși, apa o vezi curgând. Curentul nu are miros, forma, ci doar pârlește pe loc. Atâtea improvizații am văzut și mă întreb cum de nu au luat foc.

      00
  9. Stai-stai-stai, nu ne poți lăsa așa:
    ”avioane de vânătoare din Al Doilea Război Mondial”
    Care? Hurricane, Spitfire, Me, P51, Zero…?

    00
  10. Foarte fain articolul! :) Mai ales partea asta, mi-a plăcut mult:

    Și până acum nu m-am plictisit de pandemie. Oricum nu-mi amintesc să mă fi plictisit vreodată în viață, mereu mi-am găsit ceva de făcut. Am băut cu amicii pe apel video câteva sticle de coniac moldovenesc. Am intrat pe un Discord cu niște amici care nu delirează. Am citit, am făcut exerciții zilnic (calistenice, 3-5 km mers pe jos prin cartier). Micul dejun și cina luate în fiecare zi cu toată familia la masă, discutat, glumit. Jocuri d-astea de societate, scrabble, whist, o chestie comandată pe net cu Jocurile Foamei, durează 4 ore, super complexă treaba, foarte bine făcut jocul.

    00
    • Zic să rescriem întreg articolul în comentarii:

      Televizor către zero. Știu să citesc singur ordonanțele de urgență, nu am nevoie să-l aud pe ministru cum face exerciții de lectură nivel clasa a treia.

      00
    • @Itaa Sa ma ierti daca te-am suparat :*

      00
  11. raspunsul la intrebare este: 0. si prefer sa raman asa.

    ma doare-n pix de prize, sigurante, topoare, masini de spalat, pompe si restul. nu ma simt pregatit sa renunt la confort si sa plec in padure, deci nu-mi trebuie nici topor si nici sa stiu cum facea un amish casa la 1800, doar c-un fierastrau si o funie.
    plm…se strica ceva in casa si nu are cine s-o repare sau cu ce…plm…aman.
    am spalat de mana si haine…si vase..am incalzit apa pe aragaz si am statsi cu haine pe mine de frig. plm….nu e ce-mi doresc…dar nu e nici moarte de om.
    nu am de ce sa-mi fac stocuri de provizii…si nici nu e ca-n emisiuni…sa am o magazie plina de comserve..si una plina de arme.
    ma doare-n pix de mersul la magazine: cacat…ce mi-e ca iau Covidul (sau orice alt cacat) din Mega sau de la curier..sau ca stranuta vecinul si bate vantul pana la mine.

    da, sunt foarte afectat ca nu mai simt apropierea de oameni…da, sunt afectat ca nu mai am tbieturile mele

    tip de articole inutil: nu te ajuta cu nimic

    ps. si asta vine in contextul jn care nu mi-e frica mici de mers cu cortul…chiar cu copii mici de 2 ani…inclusiv pe zapada…sau dormit in bivuac.

    plm…pandemia e un cacat…talentele de „supravietuitor” alt cacat.
    a nu se confunda cacaturile…si mai lasati filmele proaste …

    00
    • “Sănătoși să fim că săraci am mai fost.”

      00
    • Boss, fix unuia din ăsta ca tine i-am depănat matol tabloul electric in noaptea de înviere, că a rămas fără curent. I-am legat pe acolo să treacă cu bine și să nu bea la lumânare.
      4 zile mai târziu m-a sunat să îi schimb tot, că a văzut că nu de glumă.
      A plătit tot până la ultima șaibă fără să crâcnească. Ba i-am rezolvat și o aplică de multi bani, care se bulise de la tabloul vechi.
      Ușor cu pianul pe scări, că 100 de lei plasați unde trebuie te scutesc de mii de lei apoi.
      Nu trebuie să ai arme în casă și nici zombie nu vin, dar un pic de prevenție ajută.

      00
    • Da, ‘supravietuitor’ cand ai curent la priza, benzina la pompa, gaz, apa, magazine pline.

      Supravietuirea incepe in momentul cand curentul se rationalizeaza, gazul vine cu presiune minima (sau deloc), apa calda nu mai curge, coada la magazin ‘sa prinzi ceva’ etc. Acuma ie moft, sa ma scuzati.

      00
    • @hash: plm….in cazul asta m-am nascut supravietuitor…ba daca-mi aduc aminte si de frica oamenilor …cred ca aveam si zombie pe atunci..

      00
    • @IonutM: mda…matol…tablou de sigurante…exact cuvintele potrivite

      00
  12. așa vă mai place să vă alintați! mâine-poimâine vor apărea articole despre cum v-ați pregătit să treceți strada. articolul ăsta se înscrie se înscrie și el fix în ce spune cetin azi. numai că aici nu se plânge nimeni de cât de greu e, că deja e jenant, ci se laudă cât de bine s-a pregătit… pentru nimic

    00
  13. Nimeni nu mai muncește, toți bagă la greu haleală, jocuri și exerciții fizice, de parcă nu puteau să le facă și înainte.

    00
    • Da, da înainte nu aveau de ce sa le facă. Era banal.
      Acum ca sunt făcute în cadrul acestei situații, e, pai se schimba treaba, simt ca au de ce sa se laude pe net.

      00
  14. Din când în când trebuie să mai apară cineva care să-și prezinte viața perfectă, neapărat mâncăm împreună, suntem fericiți, râdem, nu ne plictisim NICIODATĂ, Doamne, cum să mă plictisesc, dar ce viață minunată am eu….

    00
    • Băi oamenii din familiile astea s-or mai plictisi, da cu siguranta nu la fel de tare si des ca majoritatea familiilor în care singura interacțiune e atunci când se întâlnesc la priza unde își pun telefoanele la încărcat.
      Adica da, spre surprinderea ta și a celor ca tine, mai sunt încă familii unde nu sta fiecare cu ochii într-un ecran ca altceva nu știu sa facă.

      00
  15. La inceput a fost greu cu izolarea, pe parcurs m-am obisnuit. Apoi am gasit chestii de facut prin jurul meu:

    – Am schimbat rezervorul la baie
    – Am facut wire management in caracasa unuia dintre PC-uri
    – Am aruncat saci de chestii inutile si vechituri

    00
  16. f fain. imi doresc si eu asa o viata in pandemie. pana una alta muncesc de rup acasa. si la radio sant umbla vb ca in firma a crescut productivitatea ca fat frumos si au venit si cererei de contracte noi cu peste 50% mai multe ca inainte. suntem amandoi acasa plus copilul care s-a urcat pe pereti de plictiseala.
    asa am zis si eu ca in pandemia asta o sa mesteresc tot ce a ramas nefacut dupa ce ne-am mutat: niste polite, niste silicon acrilic pe la plinte, revopsit balconul e plin de urme de la rotile de bicicileta pe pereti, de reglat si schimbat niste balamale, d-astea…. bai aproape nimic. ma apuc de munca intre 9 -10 dimineata si la 18 mereu mai apare ceva „grav” la munca ba ca a picat ceva ba ca e release ba ca pana mea si nu ma lasa inima sa ignor. inainte rupeam usa la 18 si acasa nu ma mai interesa. acum si la 12 noaptea am deschis laptopul sa mai fac niste chestii mici de 5-10 minute…

    00
    • Las ca e bine, oricine știe ca munca e mai importanta decât copilul care se plictisește. La fel și casa în care stai cu respectivul copil și eventual nevasta.

      00
    • doamna Ioana, aveti copii? ati renuntat la job ca sa le faceti entertaining de 15h/zi?

      00
    • @maxp multi suntem asa
      Azi am avut training pe Teams de 8 ore si meeting pe skype 30 min inainte

      00
  17. NOU
    #55

    La mine nu s-a schimbat nimic: dădeam la buci și-nainte, dau la buci ș-acum.
    Eram pregătit ș-atunci, sunt pregătit ș-acum.
    Prezervative aveam ș-atunci, prezervative am ș-acum.
    O singură schimbare s-a modificat: nu mai tuf în dormitor.
    Aș vrea pe balcon, dar ne vede tot cartierul. Și toți o știu pe vecina.

    00
  18. NOU
    #58

    Tonul articolului si exemplele date imi amintesc de un tata autoritar care crede ca toata familia se simte bine in jurul lui si totul e roz, cand de fapt si nevasta-sa si copiii se tem sa-i iasa din cuvant si se uita la televizor pe ascuns noaptea cand tata doarme.

    Sa curga minusurile.

    00
  19. #stam acasa – part2;
    #totulvafibine – reload;
    #maspalpemaini – next generation;
    Fuck the sequel-mania!

    00
  20. Unii au ‘blestemul’ sa-i urmareasca munca pe ei si acasa, daca mai vine o ‘pandemie’ d-asta in care sa muncesc 210% in loc de 150%, o iau pe aratura zau asa..

    00
  21. NOU
    #61

    In Romania a fost o epidemie flatulata…

    00
  22. Am inceput sa cumparam mancare de pe cand Italia avea primele cazuri de COVID. Era logic ca vine si peste noi. Bun, nu anticipam ca noi vom avea cel mai sexy focar, ca ma gandeam ca aia din California is mai pe directie, dar asta este, Pamantul este rotund si prostia religiosilor remarcabila (primul focar de cacat aici a fost la New Rochelle, ca l-a mancat in cur pe unul sa se duca la sinagoga si sa dea si altora ce a adus el din calatorii).

    Cand s-a dat alarma ca se intra in carantina, au inceput sa dispara unele-altele prin magazine. In special carnea, laptele UHT etc. Se ducea barbata-miu 60 de km dus-intors la un Lidl, la prima ora. Rafturile de carne goale. LA PRIMA ORA. Mai apoi, pe parcursul zilei, se goleau si altele.

    Azi citeam ca incep magazinele sa limiteze cantitatile de carne de porc pe care sa le cumperi, ca la Smithfield s-au imbolnavit oameni si s-a dus pe apa sambetei livrarea de carne de porc. Si sunt vreo 300 de milioane de oameni de hranit. Nu mai vin chestiile din Europa, decat extrem de putin, deci ramai pe ce se produce local si in America de Sud.

    Ideea nu este ca se goleste complet lumea de mancare, ca din fericire nici aici nu a fost cazul. Au mai disparut unele chestii de ‘lux’ (berea lu’ barbata-miu sau pateurile din Croatia), dar in general se gaseste mancare. Ideea unei aprovizionari mai serioase este ca nu trebuie sa te duci zilnic in magazine, riscand sa te contagiezi.

    Acum comandam multe chestii si ne vin direct acasa, desi costa cam 20-30 sa ti le livreze. Nu e perfect, dar functioneaza OK.

  23. NOU
    #63

    M-am enervat cind am citit articolul dar la comments mi-a mai trecut. De o luna jumate lucrez de acasa ca nebunu de la 7 la 18, 1Mai , simbete. Ce hobby-uri frate, cite un film cind si cind, sport tot putin. A venit copchilu acasa ca face si el teletravail, deh francezi, lucra si el destul nici n-am avut timp sa ma bucur de el prea mult. Doamna la fel lucra sau cu gura pe noi: spalati-va pee miiiniiii….!!!

    00
  24. NOU
    #64

    Da, dar nu neapărat pregătit pentru următoarea pandemie ci pregătit. Prefer să am rezerve pentru orice: mâncare, îmbrăcăminte, obiecte de igienă, medicamente, tastaturi, chiar și întrerupătoare și prize. Unde nu este posibil, am planul de rezervă: pică pc-ul și nu îl pot repara pe loc am laptopul de rezervă, se strică plita din mobilier, am plita mică cu inducție și tot așa. Un alt aspect important este trusa de scule cât mai completă și cunoștințe de bază pentru instalațiile sanitare și electrice. Astfel când ceva se strică repar imediat/cât de repede posibil, delăsarea și amânarea doar va contribui la apariția altor probleme.
    Alt aspect pe care țin să îl menționez este faptul că sunt consecvent și optez pentru lucrurile calitative și simple. De ex. folosesc același model de încălțăminte de mai bine de 12 ani, pereții din locuință îi am pe toți în var alb astfel dacă copii murdăresc ceva e suficientă rezerva de var lavabil alb. Când ceva se termină îl înlocuiesc pe moment cu rezerva și la următoarea ieșire la cumpărături cumpăr o altă rezervă. În plus asta înseamnă economie de timp la cumpărături, știu exact unde să merg și ce să cumpăr(exceptând cazurile rare în care Auchan schimbă raioanele între ele). Că am adus vorba de cumpărături multe dintre produse le cumpăr la baxuri mari/promoții sau cumpăr iarna tricourile pentru vară și vara gecile pentru iarnă. Bănuiesc că se știe că prețul per sulul de hârtie igienică este mai mare dacă cumperi un bax de 8 role și mai mic dacă cumperi unul de 16 role.
    Și cel mai important aspect sunt economiile. Da, îți trebuie bani ca să poți cumpăra baxul de 16 role, dacă trăiești din salariu în salariu o să-l cumperi pe cel de 8 cred. Aș putea detalia dar deja e prea lung pentru un comentariu. Și “pics or it didn’t happen”:
    https://imgur.com/a/HWDSx4J

    00
    • @NotMyRealUsername: Banuiesc ca se stie si ca, la detergenti de haine, pretul per unitate (kg/spalare/pod) e mai mic daca cumperi cantitatea mai mica? Nu? Nici mie nu mi-a venit sa cred, dar m-am lamurit.

      00
  25. Daca tot iti place sa te consoderi pregatit ai uitat un lucru extrem de important. Informarea. Daca citesti doar comunicate s-ar putea sa nu afli ca ai ramas singur pe strada si ca vecinii au murit toti de corona mutant.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.