Povești cu proprietari și agenți imobiliari

Putea la fel de bine să se numească povești despre noroc și ghinion.

Știi cum e când vrei ceva, iar apoi ai impresia că dai peste acel ceva la orice pas în jurul tău? Când m-am hotărât să-mi iau apartament, am început să observ din ce în ce mai des articole despre case / apartamente. La Vali, la Hoinaru, la Haivas. Și, logic, le-am citit cam pe toate.

Apoi, ignorând sfaturile care țin partea chiriei în defavoarea achiziției unui apartament, am început căutările.

CONTEXT

După vreo 6 ani în care am schimbat 2 chirii – ambele în Dristor, București; prima: 56 mp, 2 camere, 1 balcon, 300 euro; a doua: 3 camere, 2 balcoane, 74 mp, 250 euro – am zis că e momentul să ne cumpărăm apartament (eu și colega de apartament, ca să scriu contextual).

DE CE SĂ CUMPĂRĂM

Multe secundare, dar motivul principal ar fi că în nicio chirie nu am simțit că e locul nostru acolo. Și voiam un loc pe care să-l facem după chipul și asemănarea noastră. Clasic.

Chiar dacă în chirie am cerut independență 90% în apartament (însemnând fac ce vreau, atât timp cât nu-ți dărâm pereții). Tot nu era mobila pe care o voiam, tot nu aveam nicio tragere să-mi fac locul ăla miez pe balcon pentru cele 47 de flori, tot nu-mi venea să-mi cumpăr patul pe care-l vreau. Tot. Tot. Tot.

CE CĂUTAM?

Apartament de 3-4 camere, Dristor/Vatra Luminoasă/Muncii/Alba Iulia/Baba Novac, nestradal, bloc după 1980, cel puțin 74 mp, 2 bai, cel puțin 1 balcon, exclus parter / etaj 8, max 7-10’ de metrou. Înclinam spre 4 camere și pentru că diferența de preț dintre 3 și 4 stă, la ce căutam noi, undeva la 12k-15k. Și ne-a coafat împărțirea: camera 1 – noi, camera 2 – incoming baby, camera 3 – birouri, camera 4 – living.

CE AM GĂSIT?

Apartament de 4 camere, Dristor, etaj 1, bloc din ’86, nestradal, 85 mp, 2 bai, 2 balcoane, loc de parcare pe care-l voi prelua, boxă, etaj 1, instalație electrică din cupru, 5’ de metrou. Urmează să fie reabilitat termic. Ne-am asumat că luam un apartament pe care îl renovăm noi de la zero sau puțin peste zero.

BUGET & AVANS

Cu toate calculele făcute, ne-am dat seama că ne putem încadra la 120k euro. Cu ce bani? Economii + 1/5 din vânzarea unei case bătrânești, în calculul pentru avans 15% și renovare. Apartamentul era la 117k, l-am negociat la 110k.

POVEȘTI CU AGENȚI

Pentru bucata asta v-am adunat aici. Îi disprețuiesc.

Am semnat cu vreo șapte și am încercat să fac triajul pe cât posibil la telefon. Sunt născut-crescut în Berceni, îmi place să cred că simt vrăjeala și ciumecăriile din capul străzii strâmbe. Dar nu.

  1. Am anunțat prin prieteni că ne cumpărăm și am primit recomandări de agenți. Am vorbit cu vreo 5. Niciunul nu a mai revenit cu oferte. Tuturor le-am trimis după 1-2-3 săptămâni un mesaj de nu mă uita. Nu știu dacă m-au uitat, dar sigur m-au ignorat.
  2. “Hehe, nu o să găsiți ce vreți, trebuie să restrângeți căutările” – auzit de la 3-4 agenți; m-a pus puțin pe gânduri, dar am ignorat.
  3. Mă sună un agent care ne dusese la 2 vizionări complet off-brief; la fiecare ne spunea că o să ne schimbăm părerea când îl vedem. Nu ne-am schimbat-o. Ne sună pentru a III-a vizionare. Am găsit apartamentul perfect, Dristor, 3 camere. Zic: Spune-mi, te rog, o adresă, că am văzut multe în Dristor. Nu l-ați văzut pe ăsta, că e nelistat, zice. Uuu, nice, zic. Hai. Ajungem pe stradă, zic tare: ah, am mai văzut pe aici. Ajungem la scara blocului, zic tare: ah, am mai văzut în blocul ăsta. La 4 sau 6, nu mai știu. Nu, nu e nici la 4, nici la 6, zice omul meu. Urcăm. Liftul oprește la 5 și recunosc mesajul de pe ușă. 7 pași mai încolo intrăm într-un apartament pe care-l mai văzusem. Stăm 5 secunde, îi zicem, plecăm. În fața blocului începe și ne ceartă: “Aia e, dacă ați văzut toate apartamenele din București. Ce să facem. Timp pierdut.” Zic: “Glumești? Te-am rugat în 2 rânduri să-mi zici adresă sau să-mi dai poze.” Ridică și flutură mâna în aer, se întoarce și pleacă. 2 luni mai încolo mă sună să mergem să vedem alt apartament.
  4. Alt agent mă sună la 2-3 luni de la ultima vizionare, îi zic că am găsit și începe să mă certe că am mărit bugetul. Ba din contră, zic. Îmi închide. Firmă mare.
  5. Altă agentă nu a trimis nici măcar o ofertă cât de cât tangențială la ce i-am zis că vrem. Niciodată alte informații / poze, ci doar planul releveu. Pe WhatsApp. I-am zis că am găsit. Încă primesc mesaje cu apartamente de vânzare.
  6. Altă agentă nu știa neam ce vinde. Aia e, îi merge bine, se ocupă de multe, mă gândesc. Ajungem într-un apartament, deschide o ușă și pac eroare 404 în cap, că zice cu voce tare: “Aici ce e? Ah, încă o cameră… nu suntem în apartamentul bun.”
  7. Altul: Hai să vedeți unul de 4 camere, Decebal cu Calea Călărași. Preț bun. Prețul era cu 30k peste bugetul nostru, zis deja la telefon.
  8. Altul: Hai să vedeți unul superb în zona bună din Vatra Luminoasă. Era în Pantelimon.
  9. Altul: Hai să vedeți 3 camere, într-o clădire aproape de finalizare. 68 mp, dar are un balcon imens. Intrăm în apartament, dăm o tură și, nah, oricât de firavă ar fi matematica mea, știu să fac diferența între 2 și 3 camere. Nu-nțeleg, zic, nu iese o cameră. Păi asta e, zice. Asta-i bucătăria, zic. Da-da, asta e. Așa l-a gândit constructorul, să fie deschis între bucătărie și living. Să o zic, să nu o zic: doamnă, sunt 8,6 mp; canapeaua o pun să mă uit la cuptorul cu microunde? N-am loc nici să pun un mileu pe TV sau nici să sparg o farfurie. Da, dar prețul, uitați: 115k euro, tocmai l-a coborât de la 125k, zice cu juma de gură. Țuști în mașină.
  10. Îi zic agentei cu care am semnat că vrem factură/chitanță pentru comisionul ei. A cârâit puțin, dar a zis OK. Când ne-a dat chitanța am văzut că tăiase doar 3 în 2020. Am semnat în noiembrie.

POVEȘTI CU PROPRIETARI

În principiu, cam toți au probleme cu actele. Și când zic probleme mă refer de la băi construite ilegal, la succesiuni nefăcute de ani de zile. Hai să le zicem inconsistențe.

1. Apartament de 4 camere, 96k, etaj de compromis. Văzut cu agent care ne spune că prețul nu este negociabil, dar să încercăm. Păi e sau nu e, zic? Nu e, dar vedeți cu proprietarul, zice el super-profi. Păi cu el sau cu tine? Eh. I-am oferit 92k. Răspunsul proprietarului: “Nu negociez, să revină cu ofertă.” Râd și zic 94k. A zis nu. Anunț pus în decembrie anul trecut, acum o lună încă era la vânzare.

2. Apartament 3 camere Vatra Luminoasă, 122k, etaj 6, dar cu geamuri din tavan până în podea, cu super priveliște. Puteai să te muți în el de a doua zi. Semi-smart home. Am fost avertizați că vor să vadă foarte mulți oameni apartamentul, că proprietarul e deja țâfnos că are multe vizionări. Păi și de ce nu l-a vândut din martie până acum?, întreb. Nu e dispus să negocieze prea mult. Hm, OK, I get that. Alte chestii pe care ar trebui să le știu? Nu. Îl vedem. Super chimie cu proprietarii. Inițial ne-au zis că au 15 minute pentru vizionare, dar ne-au ținut 55’. A doua zi sun agentul să fac ofertă de 120k. Da, e OK, dar sa vedem cu actele. Iată. În ce sens, zic cu tensiune. Păi nu sunt chiar toate OK. Țineți minte baia cu numărul 2? Nu prea e în acte, de fapt. Și nici balconul spart. Dar astea sunt detalii, se rezolvă cum dați avansul.

3. Apartament de 3 camere, Dristor. Am intrat, mirosea a bășini, am plecat.

4. Apartament de videochat – pe cel mai mare perete al apartamentului trona un print cu un cal în lanul de grâu. Avea o baie improvizată. 3 camere, 123k. Puf pe jos, puf pe clanțe. #nojoke

5. Apartament de videochat – “al unui evreu bătrân; le vinde că nu mai merge treaba” – butt plug căzut sub pat, mucegai în toate colțurile apartamentului. Vizavi de biserică. Dacă-l vreți, semnăm acum antecontract, dar contractul în vreo 3-4 luni când vine în țară.

6. Apartament 4 camere, Dristor. Proprietarii? 2 moși divorțați. Prețul nu era negociabil pentru că ea nu era de acord; mai avea puțin și ne dădea numărul să o convingem.

7. Apartament de 3 camere la 146k, pentru că “am băgat mult în el, în timp”. Trebuia renovat 50%.

8. Apartament 3 camere, Dristor, 110k. Nici n-am intrat și ne zice că ne scade 10k pentru că trebuie să schimbăm termopanele. La plecare zice că-l dă și cu 92k. De șase (6) ani la vânzare / nelocuit.

9. Apartament într-o casă. Batem palma, apoi nu mai răspunde și dă mesaj că a vândut-o cash.

10. Multe anunțuri de apartamente cu 2 băi, care la vizionare au doar 1. Fuck if I know why.

CE MI-AR FI PLĂCUT SĂ ȘTIU

Și partea de semnare e destul de costisitoare. Calculând și comisionul agentei (dammit), am scos vreo 6k euro doar la semnături: 2k – 2% comision agentă; ~8.000 lei – contract vânzare cumpărare; 2k avans pentru vânzători la antecontract; alți ~1.000 lei diferite taxe notariale / bancare.

Negociați comisionul agentului imobiliar la semnarea vizionării, nu vă gândiți ca noi că se poate negocia după ce bateți palma cu proprietarii. Comisionul de 3% este de-o obscenitate cu ghimpi. 1.5% e cel mai onest.

CREDITUL

Pe 25 de ani, la banca unde-mi intră și salariul. Au avut de departe cea mai bună ofertă și s-au mișcat excelent. Bașca, tipa cu care am semnat creditul a făcut covizi și a trimis un coleg la vânzare-cumpărare. Care știa tot, fără să pară că a luat un client nou din voleu.

PANDEMIA

Ne-a întârziat puțin. În primele luni (februarie-martie-aprilie) am făcut pauză. Continuam să urmărim ce apare, dar nu sunam. Un fel de window shopping de latifundiari. Cam toți proprietarii strâmbau din nas la vizionare online.

APLICAȚIILE DE IMOBILIARE

Le-am avut pe toate. Niciuna nu e completă. De la sugestii de apartamente care nu se potrivesc neam cu filtrele tale, la apartamente iepure pe care nu le scot neam de pe site.

GRUPURILE DE FACEBOOK

Pot fi o soluție. Am avut câteva lead-uri corecte.

Cam atât. Poate ajută. Altfel, răbdare și atenție.

imobiliare-2020-18

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

107 comentarii

  1. Am ajuns la un nivelul de stres si nervi incredibil in 2 ani in care am tot „colaborat” cu asemenea agentii. Niste lenesi si niste oportunisti care te scuipa in ochi in timp ce iti iau banii rizind.
    Venise fata aia de la USRPLUS, Diana Buzoianu parca, zicea ea acolo ca o sa faca si o sa dreaga. Uite Diana Buzoianu, poti sa mai adaugi asta pe to do list-ul tau de viitor parlamentar. Darparca vad ca nu mai auzim de tine decit peste 4 ani cind ne dai flyere la metrou.

    10
  2. NOU
    #2

    Eu căutam să cumpăr apartament cu loc de parcare (în Bucureștii Noi, cele câteva locuri de parcare de pe lângă blocurile noi se pot cumpăra). Am specificat asta clar agentului imobiliar. Într-un final am găsit ce cautam, mi-a plăcut, am întrebat din nou dacă e inclus și locul de parcare, CU ACTE, agentul aproape că se jura pe mă’sa ca da…TL DR când m-am văzut cu propietarul și am întrebat din nou dacă îmi dă locul de parcare cu acte, mi-a zis mirat că nu. Agentul s-a făcut că nu a înțeles ce îl tot întrebasem până atunci…

    M-am întors și am plecat

    00
    • Aștept să citesc pe unu care spune că i-a tras o mare flegma între ochi viermilor ăstora de agenți după ce l-a mințit în față și și-a pierdut o grămadă de timp din cauza lui.

      00
    • flegma nu dar nu i-am taiat 300 de euro din comision.
      taiat din bani s-a intmplat si la baiatul cu mobila care m-a dus cu zaharelul 3 saptamani ca e gata si e la colt acum ajunge si la un zugrav care m-a lasat sa-mi chituiesc baia singur.

      00
  3. Foarte util postul. La mai multe !

    00
  4. Am luat si eu de curând apartament vechi in drumul taberei. Am evitat agențiile tocmak din motivele expuse de tine. Pana la urma am găsit unul care îndeplinea aproape toate condițiile pe olx, direct proprietar.
    Un singur apartament l-am văzut printr-o agenție, dar agentul era super, știa toate detaliile si nu cerea comision pentru cumpărător. Poate că era o agenție noua, nu știu

    00
    • Deobicei, comisionul 0 pentru cumparator, reflecta un comision mai mare pentru vanzator, de aici si un pret mai mare la vanzare. E ca si cum ai pune pe un site: 10 ron produsul + taxe transport, sau pe alt site: 18 ron + transport gratis :))

      00
    • @CP – ceva imi spune ca gresesti. Se numeste reprezentare exclusiva, practic agentul ala il reprezinta pe proprietar si incearca sa obtina cel mai bun pret pt proprietar, nu pentru tine.

      00
    • @BigBear: si cat ar fi comisionul agentului in acest caz, pe care il va plati doar vanzatorul?

      00
    • @CP – habar nu am ca nu sunt agent in Romania insa orice in lumea asta este negociabil. Incercam doar sa explic diferenta intre reprezentare exclusiva, cand agentul lucreaza pentru proprietar si „normalul” in care agentul e un deschizator de usi, nu lucreaza nici pentru vanzator si nici pentru cumparator, doar ii aduce pe cei doi impreuna si incearca sa ia bani de la cel putin unul – daca nu de la amandoi insa practic nu il reprezinta pe niciunul.

      10
    • Vorbim de lucruri usor diferite.

      00
    • Am vandut recent un apartament. Comisionul agentiilor care voiau exclusivitate era 4 -5%, platit doar de mine. Si absolut toti au zis ca nu am sanse sa vand repede si la pret ok, si-au luat teapa. M-au sunat dupa o luna, mai doriti sa semnam contractul de exclusivitate? Nu, am vandut. Au ramas maxim de mirați

      00
  5. Salut, am cumparat anul trecut tot un apartament in sectorul 3. Cum preiei locul de parcare? Din cate stiu eu nu e posibil.

    00
    • E cum… te faci ca nu stii…

      00
    • Am vrut sa zic si eu asta. Am cumparat si eu si am tot incercat sa preiau locul de parcare. Din pacate nu am putut.

      Daca autorul stie cum se poate prelua sa ne zica si noua :).

      00
    • La mine in sectorul 6, proprietarul care are locul merge cu tine ( cumparatorul ) la parcari in drumul taberei aproape de favorit si se rezolva repede. 100 de lei tips la baiatu d acolo si aia e tot

      00
    • Din experienta mea in sector 3 nu se poate dar procesul de depunere a unei cereri e online pe site-ul primariei. Te asiguri ca respecti conditiile (domiciliu, impozit pe masina platit la S3, sunt pe site conditiile), uploadezi poze de pe actele necesare si daca ai cumparat explici treaba asta si e posibil sa iti dea respectivul loc de parcare.

      Bine, trebuie sa faci follow-up, mai cauti un numar de telefon dar una peste alta se mai rezolva lucruri. Eu am obtinut loc de parcare si cand mi-am schimbat masina pentru a nu risca sa il pierd am trecut prin procesul de depunere a acetelor si a transferului locului catre sotie. A durat … uhm … 2-3 luni dar nu m-am vazut cu nimeni fizic, aveam reminder la 30 de zile sa fac follow-up.

      00
    • @Dan, depinde de sector. Am citit ca parca si in S4 si S1 se poate transfera si locul de parcare iar in S6 parca de anul trecut nu mai merge. Dar in S3 nu merge, si la ghiseu nu te poate ajuta nici Caragiale, poate pe la vreun sef daca reusesti s ajungi.

      Bine, in S3 au fost oprite atribuirile de 1 an cred si acum ca e sistemul online gata poate dau drumul la atribuiri/licitatii.

      00
    • Am vândut în S6. Am transferat locul de parcare fără nici o problema. Am mers cu cumpărătorul de mana la serviciul parcaje. Au făcut noul contract pe loc. Nu era nevoie sa ma prezint și eu.

      00
    • @neacaisa, faci o cerere de parcare si dupa aia astepti cuminte.

      Am cumparat si eu in toamna anului trecut un apartament in S3 cu loc de parcare. Am depus cererea din primele luni (fizic, inainte de pandemie) si mi-au spus ca atributiile se amana pana in iunie.

      Am mai sunat de cateva ori, in iunie mi s-a spus octombrie, in octombrie mi s-a spus decembrie, in decembrie mi s-a spus ca 2021.

      Contrar aparentelor, fiecare doamna de la telefon a fost foarte de treaba si m-a ajutat cat de mult a putut.

      Pana acum concluzia este urmatoarea: daca ai loc de parcare de la fostul proprietar, il poti folosi pana nu se da drumul la parcari. Tind sa cred ca o sa fie o stire nationala cand se face asta.

      Acum te poti uita pe site-ul primariei S3 sa vezi care locuri sunt ocupate si care nu. Daca e un loc liber acolo, poti parca (legal, ca in rest esti pe barba ta).

      Cererea de parcare se face acum online, dupa cum s-a mentionat mai sus.

      00
  6. Nu ați prins perioada 2004-2005.
    Apartament pe Titulescu – de la 35.000 la 125.000 în 6 luni 😂
    Cred că încă e de vânzare.
    PS Sau alt proprietar care zicea că pasajul (podul) o să fie un avantaj. Vindea la 3, colț cu Grivița 😂

    00
  7. abia astept sa vad primele blocuri ilegale darmate din domenii. aduc sampania

    10
    • Not gonna happen, din pacate, zic eu…

      00
    • „Cum adica sa daramati ? Vreau si eu o tara ca afara, dar intai sa se ierte mizeriile facute pana acum si de aici incolo sa se respecte legea” Aka eu m-am vazut cu sacii in caruta, restul sa o suga.
      Ca sa stiti de ce nu ne mai facem bine. Am o cunostiinta care si-a cumparat apartament intr-un bloc cu mai multe etaje decat PUZ (maxim e P+2, dar ridica P+4 ). Langa bloc aveau o parcare care a fost retrocedata si bineinteles ca a aparut un santier de contructie acolo. Ce au facut? Bineinteles ca vroiau sa il dea in judecata pe noul constructor ca de ce contruiesc ilegal (ca sa intelegeti distanta intre blocul A si B dupa finalizare era cam de 2 metri, practic puteai sari din balcon in balcon lejer) + ca nu respecta PUZ pt ca si respectivul ridica tot P+4 :D . Sa nu uit, majoritatea sunt corporatisti, probabil votanti USR.

      00
    • A fost caz in sectorul 5. Ghici ce, dezvoltatorul si-a luat de doua ori mai multi bani de la primarie ca despagubiri.

      00
  8. Unde era sa cumparam casa, un singur constructor (cartel defapt) a facut vreo 200 de case fara nici o autorizatie de construire, fara PUZ, fara organizare de santier, nimic, am aflat asta pentru ca la alegerile locale se schimbase primarul dupa 15 ani si noul primal a tras la socoteala balariile facute.

    Am intrebat si de la oamenii care au cumparat in zona, nu au primit nici autorizatie, nici proiecte de casa, nimic, raspunsul a fost ca constructorul a predat toate documentatia la primarie… dar absolut nimeni nu s-a gandit sa o scoata de la arhiva macar sa vada ce e acolo, daca totusi nu au primit cate un exemplar.

    In rest case „la porumb”, stiti voi, 25 cm tigla ceramica cu 10 cm polistiren expandat, minimul necesar legal. De calitatea constructiei sa nici nu mai vorbim…

    00
    • E casă, nu se dărâmă la cutremur.

      E nasol cu blocurile P+10 din București făcute de tot felul de dorei, acolo e marea problemă.

      00
    • Ia fa tu o casa cu fundatia la genunchiul broastei, pe un sol naspa, sa vezi ce frumos face la cutremur.
      Pana la cutremur (pe care o sa il rogi sa vina, doar doar o pune pacostea la pamant), ai infiltratii, pierderi de caldura peste tot si facturi la caldura de te usuci, pentru ca ai termopane si izolatie proaste, finisaje proaste, toate vandute la un cost de zici ca ai parchet de lemn masiv si marmura in bai. Apoi e posibil ca instalatiile electrice, de apa, etc sa fie puse prost si sa vezi ce misto e sa faci santier in casa, ca ti-a crapat, sau s-a topit ceva.

      Nici eu nu inteleg cum de arunca unii cu banii, pe vorbe si pe incredere. Pai eu am umblat 3 luni, ca sa fie in regula actele la un teren de casa, pe care l-am cumparat. Pana n-am adus actele la zi si avizate de primarie, nici n-am discutat nimic. Personal ne-am ocupat sa umblam dupa ele, sa rezolvam, sa am in mana dovada ca terenul ala e al meu 100% dupa ce semnez actul de vanzare- cumparare.
      Puteam sa iau pe vorbe, sa fac nu stiu ce semnatura la notar, dar copiii mostenitorilor puteau veni dupa aia, sa imi faca vant. Ca treaba asta se poate ataca, daca ai avocat bun.
      Adica tu, ca om, ii dai bani unuia care te ia cu ciunga in par? N-ai respect pentru banii tai, munca ta, timpul tau si… pentru tine, asa? Nu-i inteleg pe unii, neam. Mai bine stau in chirie inca 1-2 ani, decat sa dau bani orbeste.

      10
    • @UnuL, @Jupaneasa, casele facute pe sol sau cu maxim 1 etaj nu se darama la cutremur.
      De exemplu casa bunicilo construita inainte de 1970 in zona de nord a Bucurestiului (unde este un sol destul de moale):
      – constructie „hibrid” cu jumatate de casa din paianta si jumatate din caramida;
      – fundatie fix la genunchiul broastei;
      – planseu din trestie (sau cum se numeste);

      A rezista fara probleme cutremurului din ’77 si este inca in picioare fara probleme structurale mari.

      Dar in acelasi timp, nici nu-ti ofera un confort ridicat si exact asa cum spune @Jupaneasa poti sa ai infiltratii, pierderi de caldura, etc.
      Cand cumperi o casa noua nu trebuie sa te gandesti doar daca se darama sau nu la cutremur. Sunt foarte importante si materialele folosite inclusiv pentru izolare.

      00
    • @UnuL asa si? casele pot fi construite ilegal sau ce?

      00
    • @Andrei G calitatea materialelor si calitatea constructiilor sunt mult mai importante decat cutremurul… Nu stiu pe voi, dar eu personal n-am vazut nici case din chirpici sa se darame in caz de cutremur.

      Dar de exemplu, daca nu faci termoizloarea ca lumea pierzi multa caldura prin punti termice si platesti mai multi bani la consum si probabil ca o sa ai si mucegai in casa, asta ca se pune polistiren de 10cm peste caramida de 25cm es cel mai prost lucru pe care se poate face, firmele fac doar sa fie in legalitate cu normele in tara altfel n-ar pune nici izolatie. Si apoi te uiti ca de ce este frig in casa.

      Zidaria, termoizolarea si geamurile termopane sunt 3 materiale la care n-ar trebui sa economisesti, dar sa si calculezi rezistenta termica ca lumea, sa fie materiale potrivite.

      Pe langa asta, e foarte important cine si cum iti construieste casa. Serviciile/manopera de calitate e o problema mare in tara noastra, chiar daca ai plati 10x nici atunci nu gasesti oameni ca lumea care sa faca o treaba de calitate.

      00
  9. Felicitari pentru articol.
    Daca eram in cautari, imi luam notite :)

    00
  10. Mama, ce-au crescut preturile. In 2017, gaseai ce zici tu acolo la 70-80k …
    Cu un singur agent am interactionat si era ok. Lua comision de la vanzator, cumparatorul zero. Nu am acceptat pentru ca doar o baie si lipsa parcare.

    00
  11. In 2010-2011, buget 100k euro, m-a dus agentul la un 4 camere pe Lacul Tei sa vb direct cu dezvoltatorul. De vreo 3-4 ori l-am intrebat daca ne incadram la pret. Daaaa, 1000E/mp, nu mai mult.

    Vb cu dezvoltatorul, da 1000E/mp. Perfect! Cat are apartamentul: 96-97mp utili si 140 construiti. Pai cum asa ca nu are balcoane si nici terase. Paaaai, stai sa vezi, ca rampa de acces in parcare nu se plateste singura si nici casa scarii. Asa ca omul asignase fiecarui apartament o cota parte din spatiile comune. Bineinteles totul se platea la 1000E/mp.

    Pe urma tot agentul m-a luat ca ce facem aici. Isi pierde timpul cu noi! Ne-a aratat un apartament, de ce nu-l cumparam?

    00
    • Bai, mor pe astia care te bat la cap „Ce faci, nu cumperi?”. Coaie, cumpar un apartament si dau zeci de mii de euro, nu iau o paine de la colt! Presiunea, in situatiile, astea imi aprinde niste alarme in cap si ma face sa dau inapoi aproape garantat.

      00
  12. Pai pana la urma de ce 8. nu era bun? era mai ieftin si tot la stadiul rascait peretii la beton. Comisionul se negociaza inainte de orice vizionare, la primul telefon cu agentia, nu e de acord nu mai pierzi vremea, orice apartament ar avea il au sigur si concurenta.

    00
    • salut. cred că am uitat să răspund ieri. 8 nu era bun pentru că: (1) în spatele canapelei era o crăpătură cât diagonala unui TV de neam prost. și nu era una superficială, de mișcări de bloc, ci mai serioasă. (2) scările din bloc nu aveau balustradă. chiar și într-un bloc de 3 etaje, vrei balustradă când apare baby monster. (3) la parter funcționa o pizzerie. ce să zic, mirosea frumos în casă, dar parcă nu m-aș muta în podul lui Papa Murphy’s. dar cel mai mare red flag era că apartamentul era on-and-off la vânzare de ~6 ani. statistica intuitivă din capul meu a zis că sigur sunt probleme și la acte, why bother?

      00
  13. am cumpărat nou, direct dezvoltator, nu am treabă cu agentii.

    00
  14. Agentii imobiliari sunt ciupercile de la pu***e avocatilor, un kanker mai mic.

    00
  15. 3. Apartament de 3 camere, Dristor. Am intrat, mirosea a bășini, am plecat.

    bine ai facut! sunt de evitat astea cu mucegai sau cu pereti flatulenti si fara geamuri :))

    00
  16. Orice comision cerut de o agentie care nu are exclusivitate pe o locuinta este ilegal.Iar de obicei,cele care au exclusivitate iau comision doar de la vanzator.
    Am lucrat in imobiliare prin 2005-2006,cand eram pustan.Pentru ca nu aveau angajati,m-au trecut ca fiind director de vanzari,cu poze la un birou de mahon si sa mearga treaba.Ei nu aveau nimic la vanzare,dar aveau un program care le arata absolut toate apartamentele la vanzare din momentul respectiv,de pe orice site.Se dadeau anunturi generice(gen „vand apartament calea 13 septembrie,utilat,modernizat bla bla”),iar cand suna telefonul,trebuia sa ii spui ca nu stii daca mai este de actualitate si ca revii cu un telefon.Intre timp il intrebai daca il intereseaza in zona respectiva,bugetul si nr de camere si apoi cautai in zona aia,sunai proprietarii etc
    Ma documentasem foarte bine ce am de facut si am fost cu diverse persoane la vizionari,dar unii veneau cu ruleta si masurau absolut tot.Si,de obicei astia erau mai in varsta si banuiesc ca se plictiseau acasa.
    Venise la un moment dat un cuplu,cu un copil pe drum,vazut un apartament pe la Dimitrie Cantemir cu Budapesta.Le-a placut enorm,dar simteam ceva putred,ca proprietarul e evreu,sta in Israel si ca dureaza 3-4 luni pana vine in tara,dar se pot face actele cu procura.Vazandu-i tineri si cu copil pe drum,i-am sfatuit sa nu il cumpere,desi as fi castigat cam 3000 de euro comision,iar daca vor sa il ia,sa il ia pe propria raspundere.Daca l-or fi luat,habar nu am.
    Treaba nu prea mergea si m-am bagat pe inchirieri.Aici se dadeau ca painea calda,dar pe proprietarii agentiei nu ii interesa,ca sunt bani putini.
    Fast forward,satul de promisiuni si de lehamitea „patronilor”,dupa 2 luni am plecat,pentru ca foloseam masina mea in scop de serviciu(primisem de la ei ceva matiz,cu o gaura in usa,ce fusese taxi prin Craiova si suna ca o drujba, la plecare,m-au pus sa platesc factura de telefon in valoare de 1800 lei(practic aveam peste 100 de apeluri pe zi).

    In ziua de azi,oricine poate fi agent imobiliar,ca nu se cere nici macar minim de scoala sau cel putin vreo diploma.
    Ar trebui sa stiti,ca aceea hartie „contract de vizionare” are valoare juridica 0 si nu poate fi imputata nimanui in cazul in care incalci cele scrise acolo.Sunt doar un fel de baubau,astfel incat ei sa isi poate lua comisionul standard.

    Aviz pt cel care a facut postul : Daca pe contractul de vanzare al apartamentului nu apare ca intermediar agentia de imobiliare,poti solicita returnarea comisionului.Daca refuza returnarea comisionlui,amenintat cu plangere pentru obtinere de foloase necuvenite si neindeplinirea obligatilor contractuale.Practic,asta trebuie sa faca o agentie(sa garanteze pentru tot ce inseamna procesul de vanzare)

    00
  17. Se poate să menționezi site-urile și grupurile pe care ai căutat? Mulțumesc!

    00
    • salut. imobiliare, storia, directproprietar, olx, homezz, publi24. iar pe grupuri de Facebook – Apartamente Misto, Apartamente de vânzare București și încă unul care-mi scapă, dar cam cu aceleași keywords.

      10
    • Ai avut incredere sa intri pe un grup care se cheama Apartamente Misto? :))

      20
  18. Salut, la partea de renovare ce buget ai luat în calcul și cam cat timp estimezi că va dura?
    Și eu sunt în căutare, dar buget max 100k de preferat in bloc nou, ca să evit partea cu renovarea.

    00
    • salut. 1-2 săptămâni curățarea apartamentului (cost insignifiant, câteva sute de lei). 2-3 săptămâni partea de sanitare, ce mai e nevoie la electric, centrală / termice (timpi dați de oamenii cu care am bătut palma, eu sunt pregătit mental pentru 5 săptămâni, în cel mai rău caz; estimat ~4500 euro cu totul – piese & manoperă). 3-4 săptămâni au zis meșterii pentru bucata de renovare (eu mă gândesc la 6 săptămâni; aștept ofertă de preț). Sper să mă învârt la ~15k și să ne mutăm la final de aprilie cel târziu, într-un apartament cu băile, bucătăria și o cameră mobilate complet. #minimalism, dar complet.

      00
    • Și eu mă gândeam la 15k dar la un apartament de 3 came e, daca ar fi sa iau unul vechi/nerenovat.
      Ar frumos daca ai reveni cu un articol după renovare. Multă bafta!

      00
    • Cam atat am dat si noi, ca sa renovam 2 camere, de la caramida. Cu tot cu mobila integral si electrocasnice. Vreo 15k.
      Timpul a fost lung, ca am avut probleme cu muncitorii (clasic), undeva la 3 luni (septembrie- decembrie), dar ne-am mutat in ianuarie, ca firmele de mobila la comanda aveau comenzi multe si nu le puteau onora decat dupa sarbatori (adica fix canapeaua, patul si bucataria).

      Noroc ca nu i-am zis propietarei, unde stateam cu chirie, ca ne-am luat apartament, ca era in stare sa imi aduca vizitatori pe cap, doar doar o inchiria cu noi in casa. I-am zis abia dupa ce mi-a fost livrat patul, noroc ca apucasem sa mut aproape tot, ca deja ma intreba daca poate sa aduca pe cineva sa vada apartamentul :))))). Era de treaba, nu o vedeam la fata decat o data pe an, dar zgarcita in draci, la modul ca atunci cand am plecat, dupa 5 ani, nici macar o spoiala pe pereti nu a dat si ea, ca a zis ca am pastrat curatenia si nu e nevoie :))))). Deci, ia si asta in considerare, ca nu stii cat te tin muncitorii. Mai bine anunti mai tarziu.

      Aici depinde si de buget si preferinte. Noi am ales parchet, gresie, faianta din zona de 40-70 lei/mp. Dar exista si mai ieftin, dar si mai scump. Pe electrocasnice am dat 7000 de lei, dar poti sa iti iei totul cu doar 2500 de lei (niste prieteni de-ai nostri au facut asta). Sau poti sa dai 15000 de lei, cum au facut alte cunostinte.
      Am aflat ca frigiderul meu de 2000 de lei, raceste la fel de bine ca frigiderul prietenilor, de 900 de lei, dar si ca acela de 5000 de lei, al celorlalti prieteni :))). Deci, in functie de besini si portofel, iti iei ce vrei sau ce poti.
      Dar da, in mare, 15k e un pret cu care poti renova complet si te poti muta.

      00
    • @Horse, am luat eu in 2019 ianuarie un apartament din 1968 – 3 camere, dristor renovat de la ZERO – nu recomand. Am refacut instalatia electrica, sanitare, Peretii care aveau HUMA – scos parchet, nisip, sapa, etc – cost total pentru ca sunt tipicar ~ cat vezi aici: https://prnt.sc/w47d2k – am totul pe excel detaliat.

      Scade din ce vezi acolo cam 8k nebuniile mele si ajungi la rezultatul final.

      Ca idee, nu iti recomand sa iei batranesc si sa refaci deoarece: NU GASESTI MESERIASI CARE SA ITI FACA DE LA CAP LA COADA. Eu am chemat 4 instalatori si 2 electricieni ca sa se completeze reciproc si sa faca totul ingropat cum am vrut eu.

      00
    • @ciupanezul mersi de info. Da, din ce am mai citit și aici pe blog, poveștile cu mesterii sunt preponderent negative. Manopera foarte scumpă, iau mai multe lucrări în paralel, nu respecta cerințele samd.
      Costurile tale reflecta strict renovarea (materiale + manopera) sau includ mobilarea și utilarea? Ai pus și centrala?

      00
    • Sub 15k m-a costat 3 camere, 63mp, 1 baie, in Bucuresti, acum 3 ani. Schimbat instalatie electrica, pus termopane, izolatie exterioara, shapa, refacut peretii, izolatie fonica+rigips pe doi pereti, parchet, gresie, mobila, electrocasnice, aer conditionat. Mobila de bucatarie plus ceva dulapuri pe hol la comanda, ceva mai ok calitativ. Ciment, parchet, gresie, tot de la Dedeman. Electrocasnice toate Arctic sau Beko, doar AC-ul Daikin. N-am schimbat cada si caloriferele.
      Dormitorul l-am luat ieftin si bun la 2000 de lei, plus salteaua 1000.
      Ca timp, cred ca vreo 4-5 luni.

      00
    • Acum 3 ani era 1/2 pret.

      00
    • Rectificare @Horse, era Decembrie 2019 – Ianuarie 2020 – atunci a inceput renovarea :D – finalizare in martie 2020

      00
    • Hai să îți zic și eu cum e cu timpul estimat la renovare.

      Am schimbat 3 zugravi și 2 faianțari pentru că sunt labagii. Am comandat uși de lemn și, după 3 luni, au venit mai mici decât trebuia. Acum aștept alte 2 – 3 luni să vină altele. Vecinii mă sunau de fiecare dată când porneam ciocanul rotopercutor, să mă facă nesimțit.

      Dacă vrei repede și prost, se poate. Dacă vrei să iasă treaba bine, sper că ai multe zile de concediu sau foarte mulți bani.

      Sfatul meu e să angajezi firmă și să faci contract beton. După fiecare zi de lucru, mergi în inspecție, dacă ceva nu e conform, pui să refacă, fără regrete. Chiar și așa, tot nu poți fi 100% sigur de calitatea muncii. Exemplu: am pus cărămidă aparentă. Instrucțiunile producătorului erau să fie zgâriate înainte de a fi aplicate pe perete. Eu nu am fost de față când le-au pus. După câteva luni montam prize în doze. Ce crezi? Au început să cadă unele cărămizi, când le atingeam mai tare. Mă uit pe spate, luciu. Le-am pus iar singur, dar cel puțin jumate sună a gol.

      Alt sfat, nu le da toate materialele odată. Dă-le materiale în ordinea în care trebuie să le folosească. De exemplu, mie ori nu mi-au amorsat bine pereții, ori au furat amorsa cu totul și au dat direct var/vopsea, pentru că în unele locuri începuse să se desfolieze, după câteva săptămâni. Dacă le dădeam doar amorsa și vopseaua a doua zi, poate se țineau de treabă.

      Sfatul meu pentru orice proprietar, care renovează , e să fie prezent la lucrările importante, care nu pot fi reparate:

      – ferestre (odată montate, e anevoios de modificat poziția lor. De exemplu dacă ți-a făcut glaful greșit.)
      – instalație electrică (dacă ceva e prost planificat, nu prea mai puteți reconfigura circuitele)
      – turnare șapă (greu de spart și înlocuit)
      – gresie/faianță (la mine a durat 3 săptămâni livrarea și meșterul le-a pus greșit, cu schița tipărită în față. Nu am vrut să mai aștept alte 3 săptămâni să vină altele, le-am lăsat așa.)
      – instalație sanitară (dacă ați apucat să îngropați țevi prin pereți/șapă, e greu de modificat).

      Am avut și meseriași ieftini și scumpi. Nici unii nu sunt 100% profesionști și serioși. M-am certat cu rude, care m-au ajutat, pentru că lucrau la buleală.

      00
    • 3 luni, 7000€, 3 camere in Berceni. Dar cel mai mult din timp a fost un singur mester. Daca jonglezi cu o echipa vei castiga la timp.
      Cel mai mult consuma partea de instalatii (timp si bani, zic).

      00
    • @Horse – include si mobilarea si manopera si materiale. Fitele mele sunt 8k – gen rulouri exterioare la geamurile termopan, copertine la geamurile termopan, usile de interior (functionalitatea este aceeasi, dar nevasta …), etc. Zic 8k poate 9k dar nu mai mult.
      Ca sa o iei pe drumul asta ai nevoie de MULTI MULTI NERVI – si cel mai bine ai face sa angajezi o firma de arhitectura care sa iti faca asta – eu am cerut oferta si ma costa 25-30k cu totul (echipa, materiale, sef de santier, mobila, usi, tot).

      00
  19. Ca si in alte multe domenii,in care clientii se plang de calitatea serviciilor si agentilor imobiliare,eu vad solutia in mana politicienilor.Ar trebui un cadru legal care sa descrie foarte bine drepturile si obligatiile fiecarei parti:vanzator/cumparator/agent(ie)/notar,un contract cadru,unic,la nivel national,niste despagubiri standard in caz de neonorare/nerespectare clauze ,explicatii pe verso la contract.De asemenea ,exercitarea meseriei de agent imobiliar ar trebui conditionata de absolvirea unor cursuri,eventual inscrierea intr-un registru national,pentru a preveni amatorismul si aventurierii(radierea din registru in caz de frauda,conduita necorespunzatoare).
    Sa nu infieram numai agentii,sunt o groaza de clienti carora pur si simplu le repugna ideea de a plati un comision,un serviciu,si,per final,si unii si altii fac parte si impartasesc aceleasi calitati si defecte specifice poporului roman.
    Eu am primit la un moment dat un draft de contract de vanzare-cumparare pentru un apartament nou,iar contractul,pe langa faptul ca era la limita legii si eticii(gen renuntai la dreptul de a rezolva litigiile in instanta si recunosteai ca unic organism de rezolvare a litigiilor camera de comert),continea o groaza de greseli de ortografie,ca sa nu mai discutam de absenta diacriticelor(mea culpa,si eu fac la fel).Agentul si juristul firmei respective m-au asigurat ca e ok,ca toata lumea cumpara asa,si ori cumpar,ori fac gramatica,ca pretul nu il negociaza,ca vreau sa fac probleme sau ce???Iar patronul a binevoit sa ma sune sa ma ameninte,asta dupa ce am comunicat ca voi face public pe facebook respectivul document,in care voi sublinia paragrafele imorale si ero ate.

    00
  20. Poate sunt eu naiv dar cum adica: „Țineți minte baia cu numărul 2? Nu prea e în acte, de fapt.”? Si-a facut ala o baie in plus in apartament?

    00
    • DA, si-au facut si la 3 camere a 2-a baie. Si unde crezi ca au scurgerea? In pluviala blocului! Ii doare in plua pentru ca nimeni nu le face nimic, dar mie ca am facut zgomot sa sparg mozaicul din hol am fost sa dau cu subsemnatul la politie de 4 ori + de 2 ori la disciplina in constructii. Ca asa-s vecinii …

      00
    • Am eu un vecin inteligent. A mutat bucataria intr-un dormitor si o baie a mutat-o in debara. Nu i-a iesit treaba cu pluviala, ca i-a zis un vecin ca daca are cea mai mica banuiala ca leaga scurgerea de la WC la pluviala ii face plangeri pana la Dumnezeu. Asa ca a inaltat holul si si-a dus scurgerea in aia de baie. Vorbim de un apartament comunist super bine aranjat, cu 2 bai din fabrica.
      Alta inovatie e ca a pus piatra (imitatie, sau ce-o fi) in toate camerele ca sa nu mai dea cu var niciodata pana moare.
      Nu exagerez cu nimic.

      00
    • @Ciupanezul Daca ai fi discutat cu vecinii, i-ai fi avertizat si ati fi cazut la o intelegere, asa cum e normal, probabil ca nu ajungeai la politie. Eu am stat ore in sir pe telefon cu batranii care locuiau sub mine, cand am renovat, ca sa-i calmez si sa vad cu impacam si capra si varza. Din prima zi in care am inceput renovarea numarul meu de telefon a fost lipit pe usa.
      Imi cer scuze in cazul in care chiar esti un om cu bun simt si ai niste vecini extrem de absurzi.

      00
    • @DEX am pus afise peste afise, am lasat nr meu personal de telefon = DEGEABA. Si nu, nu am avut probleme cu vecinul de jos, am avut probleme cu vecinii de deasupra.
      Stii de ce nu mi-am pus centrala si sunt inca legat la TermoEnergetica? Din cauza vecinilor de deasupra care nu si-au dat acordul si tot ei au fost singurii care au sunat peste tot. INCLUSIV LA ITM.
      Toti ceilalti vecini au sarit in apararea mea si au inteles situatia si cu cat mai repede cu atat mai bine, inclusiv politia mi-a acordat 5 zile si mi-au spus ca nu mai raspund la solicitarile lor si mi-au spus sa dau NON-STOP.
      ROMANIA! :)

      00
    • exista o solutie pt specimene din alea da nu e foarte legala, il cheama Giani de obicei sau Ivan.
      Le face o vizita sau doua dupa caz si se rezolva ca trebuie sa locuim in acelasi bloc si sa ne „intelegem ca oamenii(animalele)”

      00
  21. Urasc agentiile imobiliare cu pasiune! (cel putin pe astea din Timisoara).
    Am „colaborat” cu (probabil) toate din oras si tot ce fac e sa ia un anunt (nici macar nu se chinuie sa faca niste poze mai profi), te iau de la scara, se fac ca iti arata ceva (pe majoritatea nu le stiu nici ei dar te asigura ca e bomba) si la revedere. Nu tu acte, nu tu negociat, nu tu recomandat notar mai ieftin. De asta n am inteles niciodata pt ce acell comision.

    00
  22. Nu remarcă nimeni că „3 camere, 2 balcoane, 74 mp, 250 euro” e totuși o chirie foarte bună?! :)

    00
    • pretul e bun, dar mi-e frica de cum arata in interior…

      00
    • salut. am avut noroc. proprietarul nu stă în București și nici în banii de chirie. tot ce-l interesa era să aibă pe cineva care plătește totul la timp, care nu face probleme să-l sune vecinii, care-i răspunde la telefon când sună, nu după 5 zile.

      interiorul? când m-am mutat i-am făcut minimul de renovare: niște glet pe ici, pe colo, dezinsecție / igienizare, schimbat salteaua și 2 mâini de vopsea în tot apartamentul. totul scăzut din chirie.

      mobila nu e de revistă (dar nici nu e de aruncat; să zicem că dacă o pui pe olx o vinzi, nu o donezi). și-a făcut treaba pentru perioada vieții în care eram și ce îmi trebuia: un apartament curat, aproape de birou / centru, cu o chirie onestă, care să-mi permită să pun niște bani deoparte pentru un viitor apartament / niște vacanțe cu care Zoso n-ar fi neapărat de acord :)

      00
  23. anul trecut imi cauta chirie.. ca voiam sa ma mut de la parinti, am 25 de ani si hap cu femei-mea imi cauta chirie de 450 euro maxim .. si cat mai cetral ca suntem oameni de noapte si iesim foarte mult seara sa cumparam cate o apa, un suc etc.

    Am avut o tipa care s-a ocupat de noi, cea mai proasta experienta.. in primul rand femeia nu se documenta f bine, suna proprietarul si il intreba doar daca-i liber de vizionare si stabilea o ora… eu i-am zis de la bun inceput, pot da un avans mai mare dar nu vreau contract pe 1 an sau daca-l fac de la 450 sa-l lase la 350.

    N-a inteles femeia nici pana in ziua de azi ce am vrut. Am vizitat vreo 10 apartamente … unele cu un pret nesimtit pentru ceea ce ofereau si cu contracte pe 2 ani.

    Am gasit unul in final si la sf chestia care mi-a pus punct si i-am zis si ei, este ca m-a grabit la semnarea contractului. Proprietarul cumparase ap. de nou si noi eram primii si am putut sa ma inteleg cu el fiind un om care nu vrea sa fie batut la cap ci sa il inchirieze si sa nu ne auzim decat la final.. si a zis ca nu trebuie sa facem co. pe 1 an .. ca atunci cand e sa plecam nu se pune problema sa fie vreo problema.

    Cu proprietarul m-am inteles foarte bine, dar cu tipa …. am intarziat-o cu plata vreo 2 sapt ca i-am facut ce mi-a facut si ea … adica n-am ascultat-o.

    00
    • ” si cat mai cetral ca suntem oameni de noapte si iesim foarte mult seara sa cumparam cate o apa, un suc etc.”

      La periferie nu exista mega image si alte nonstop-uri? :))

      00
  24. Ar fi util sa dai si nume de agentii. De ce ii protejezi?

    00
  25. Mai ascult si eu hip-hop romanesc, dar link-ul ala cu noroc si ghinion e slab rau.

    00
  26. In mare parte agenti imobiliari sunt inutili in cel mai bun caz.

    -Nu vreau apartament la ultimul etaj …
    (Ma duce sa vad apartamente la ultimul etaj)
    -… e la ultimul etaj
    – Nu! Este e liftul deasupra!

    -Vreau apartamente in zonele astea…
    (Ma duce sa vad in alte zone)
    -Pai nu e in centru unde vreau eu.
    -Nu-i problema ca ajungi repede
    -!!!? (era in zona pe unde intra vantul in oras)

    -Vreau apartament in bloc cu gaz
    -Asta nu are dar are cel de peste strada
    -Pai si ma lasa sa trag si eu repede un furtun nu o sa incurc masinile?
    -??!!!

    Am spus in mare parte pentru ca unul singur ma ducea constant la vizionari apropiate de ce imi doream. El mi-a aratat apartamentul in care stau acum (era a 3-a propietate pe care mi-o arata).

    00
  27. Daca ai ceva de laudat … agenta care te-a ajutat, tipa/tipul de la banca etc, nu ezita sa dai detalii (ex: banca sucursala X, sau agentia Y). Poate ajuta si pe altii. Dar in primul rand poate ii ajuta pe ei. Daca au fost profesionisti lauda-i.

    00
  28. @jupaneasa, @dex, @ubercool mulțumesc pt. împărtășirea experienței voastre!
    Sper sa găsesc ceva la cheie sau ceva renovat macar parțial, îmi e groaza sa mă apuc de la zero 😁

    00
  29. Pare ca nu ai prins agentii care adauga 5000 euro peste pretul proprietarului si se ofera ei sa ngocieze pentru tine scotandu-l cu doar 2-3000 euro peste pretul pus de proprietar… asta ca sa isi merite comisionul. Am intalnit un agent care la final avea 10% din pretul apartamentului din comision si ce mai punea el peste. FMM

    00
  30. 1. „Comisionul de 3% este de-o obscenitate cu ghimpi. 1.5% e cel mai onest.” – nu inteleg cum stabilesti tu ca e neonest ca un om sa pretinda liber orice remuneratie prefera pentru timpul si munca lui, mai ales ca inteleg ca nu te-a obligat nimeni sa lucrezi cu el;
    Si eu pot zice ca e neonest ca tu sa-ti iei apartament de peste 100k avand in vedere ca majoritatea romanilor nu-si permit;

    2. „Negociați comisionul agentului imobiliar la semnarea vizionării, nu vă gândiți ca noi că se poate negocia după ce bateți palma cu proprietarii.” – pai din ce stiu la semnarea fiselor de vizionare este mentionat comisionul. Ma bate cum te astepti tu sa-l negociezi dupa ce ai stabilit si semnat deja un procent. Daca ar face agentii la fel, respectiv sa-ti ceara un comision mai mare decat v-ati inteles si ati semnat, ai umple internetul plin de indigare.

    3. Tu semnezi cu 5 agenti, esti deschis sa colaborezi cu un numar nelimitat, in paralel iti cauti singur apartament. Cu alte cuvinte, esti constient ca maxim 1 va fi platit, iar restul vor irosi resurse cu tine, dar nu-ti pasa. In schimb, esti indignat cand lor nu le pasa de timpul si interesele tale. Angajeaza un agent imobiliar sa te asiste la cumparare, semnand un contract prin care te angajezi ca-l platesti la achizitia apartamentului. In felul asta va face consultant, nu intermediere si nu te vei mai putea plange ca:

    – nu-ti trimite adrese si poze: agentii nu trimit adrese si poze pentru ca stiu ca in secunda 2 clientii vor incerca sa ajunga la proprietar sarindu-i; daca au un contract cu clauza exclusiva semnat, nu mai au ingrijorarea asta;
    – te plimba la apartamente neconforme crieteriilor tale: daca eu nu-i propun aparamentul X, o sa i-l propuna unul dintre ceilalti agenti fara numar cu care lucreaza si poate il cumpara. Prin urmare, i-l propun eu, poate se intampla sa-i placa;
    – nu negociaza pretul pentru tine: de ce ar negocia? Tie nu-ti pasa de interesul lor de a fi platiti, lor de ce le-ar pasa de interesul tau de a obtine un pret mai bun? Ei fac intermediere: comisioneaza partile unei tranzactii pentru simplul fapt ca ii pune in legatura, si asta conform legii: citeste Art. 2096-2102 din Noul Cod Civil, republicat (2011) din legea 287/2009, cea care reglementeaza intermedierea si o sa te convingi.
    Cu alte cuvinte, tu ai ales intermedierea in detrimentul consultantei si apoi te plangi ca ai primit intermediere.

    4. Intotdeauna m-a fascinat inversunarea asta generala impotriva agentilor imobiliari, de parca te obliga cineva sa lucrezi cu ei.

    Si e de neinteles pentru mine cum oamenii accepta docili in schimb sa plateasca 2k EUR notarilor pentru munca de secretariat, practic;

    5. „3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.” – uau!!! Si, dupa ce le-ai citit si ti-au stricat deja buna dispozitie, cum iti ajuta sa le stergi imbunatatirea dispozitiei? Atata timp cat nu sunt jignitoare sau pe langa subiect, singurul motiv pentru care le-ai sterge e ca te fac sa aratati rau in fata celorlalti cititori.

    Succes la urmatoare achizitie de apartament!

    PS: Pe masura ce-am scris comentariul mi-am dat seama ca cel mai probabil va fi doar un mesaj privat si ca nu de fapt nu va ajunge in rubrica de comentarii :))

    01
    • nu mai bea înainte să comentezi.

    • Agentii imobiliari sunt la fel de inutili ca si preotii, popii sau cum pula mea se mai numesc.In 2019 m-am chinuit 6 luni sa vand un aprtament in RAHOVA de doua camere prin agentii imobiliare.
      Satul de agenti imobiliari , am apelat la cumnatul meu care in doua saptamani la vandut pe OLX .Concluziile sunt deja trase , zic eu…

      00
    • @ Nemesis “3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.” – este un mod mai elegant de a spune ca e blog-ul lui si sterge ce comentariu vrea muschii lui, fara sa (trebuiasca sa) dea explicatii.

      00
    • @MihaiC – binenteles, e optiunea lui, dar doar fiindca are optiunea asta n-o face automat rezonabila. La fel cum, doar ca are optiunea sa argumenteze o idee cu Ad Hominem, nu inseamna ca atacul la persoana ar fi acceptabil in orice grup cu un minim rigoare intelectuala;

      Dar am citit pe diagonala cometariile: ingrozitor. Eu n-am citit nici o lucrare economica sau macar un articol de ziar financiar care sa infiereze intermedierea comerciala (in general si intermedierea imobiliara in particular), dar aici e o generala mangaiere pe burta reciproca despre cum nu primim cat meritam fara sa oferim nimic.

      Citeste comentariile: indiferent cat de aberante sunt, daca respecta prejudecata primesc like-uri si confirmare, ca intr-o camera de ecou de manual, iar pe gazda blogului nu o deranjeaza.

      Vesti bune: pe masura ce creste analfabetismul functional in societate, va avea si mai multi cititori care sa-i alimenteze autosuficienta intelectuala.

      @gigi, sunt sigur ca al tau cumnat isi repara masina singur, prin urmare e logic ca mecanicii auto sunt inutili.

      Spune-ne si cu cat a vandut sub pretul initial, daca a tepuit cumva vreun agent imobiliar in proces si cum sa fac eu daca nu am fost norocit cu un cumnat ca al tau.

      00
    • salut. ai făcut niscai cherry-picking, dar ințeleg de ce și aș vrea să-ți răspund. la editare am tăiat mai multe informații din articol, că deja îmi părea foarte lung, dar uite că am ocazia să le reintroduc.

      1. apartamentul cumpărat era pus doar de agenta cu care am semnat. nici de proprietari, nici de altă agenție. a luat 2% comision de la noi și cred, doar cred, că 2,5% comision de la vânzător. din experiența cu agenta, în care implicarea ei a fost să stabilească 2 vizionări la apartament, 2 vizite cu toată gașca la notari și 2 drumuri să scoată acte, 2-3% mi se pare obscen de mult. și nici măcar nu îi invidiez. mi se par niște șarlatani fără scrupule (prin ce mișmașuri încearcă, empatie fățarnică, presiuni pe ziua de semnare indiferent de datele din antecontract sau alegerea notarilor etc).

      2. corect. doar că am avut prieteni care au negociat și comisionul agentului după ce au bătut palma cu proprietarii și am plecat cu asta în cap când am văzut apartamentul. chiar și brokerița ne-a zis că se practică post-negociere. din nou, negociere însemna 1.5% în loc de 2%. n-a fost cazul. lecție învățată.

      3. înțeleg, dar nu se aplică. am evitat să semnăm cu mai mulți agenți în paralel pentru că știam că boom-ul de oferte va veni în prima săptămână cu toți și nu aveam timp să ne împărțim la vizionări. deci am încercat să avem 1-2 săptămâni cu un agent, următoarele cu altul.

      – îmi dau seama că mulți încearcă să scurtcircuiteze traseul; dar atunci nu-mi face scandal în stradă. daca eu am fost onest, el ce scuză are? în afară de ticăloșenie.

      – doar că eu le-am zis că vreau mere. eram okish daca-mi arătau pere. dar au venit cu monoliții din Utah.

      – intermediere vs consultanță – nu cred că se aplică. sau poate nu mă pricep.

      Trăim într-o distopie imobiliară, că ce zici e utopie direct. Cel mai apropiat de de zici tu nu-ți face your regular agent, ci firme precum HomeFinders.ro. din experiența mea.

      4. păi uite, dacă pe agent îl mai fentează oamenii, notarul e cam indispensabil. și îți mai verifică niște acte acolo, îți mai zice dacă lipsește ceva. ora e oră și nu întârzie. chiar și la notari, am primit pentru același apartament 3 oferte: 11k lei, 9100 lei, 8200 lei. cel mai ieftin era și recomandarea brokerului, așa că am mers cu el.

      niciodată nu le-am cerut altceva decât: a) să nu ne pierdem timpul unul altuia, b) să nu încerce / facă maradone și c) să nu fie doar de partea vânzătorului, ci – așa cum scrie în contractul de comision semnat cu noi, la „obligațiile contractuale” – să fie mediator și ce face pentru stânga, să facă și pentru dreapta.

      00
    • @Nemesis
      Boss , nu prea esti ancorat in realitate.
      Cumnatul meu nu are nici o legatura cu ”meseria” de agent imobiliar.
      Pretul cu care cumnatul meu l-a vandut este fix acelasi pe care il stabilisem cu agentiile imobiliare doar ca acel comision ce trebuia sa il primeasca agentul l-a primit cumantul meu.
      Am avut 4 agentii imobiliare care sau ocupat cu vanzarea apartamentului, am fost frecat timp de fix 6 luni cu tot felul de clienti gasiti de agentii , pentru vizionare, nervi, timp pierdut pana cand intr-o zi l-am intrebat pe cumnatul asta al meu daca este cumva interesat sa primeasca 500 de euro comision din vanzarea apartamentului dar sa isi puna el numarul de telefon pe OLX si sa fie el frecat la cap de potentialii clienti.I-am dat cheile apartamentului si in doua saptamani m-a anunat ca are client care a si cumparat .Asa ca lasa-ma cu agentii si agentiile imobiliare .
      Tu compari meserii mai specializate gen mecanici auto cu meseria de intermediar inutil intr-o tranzactie care se poate desfasura lejer intre cumparator si vanzator cu participarea notarului, evident, ca asa este legea.
      Zici tu :”Spune-ne si cu cat a vandut sub pretul initial, daca a tepuit cumva vreun agent imobiliar in proces si cum sa fac eu daca nu am fost norocit cu un cumnat ca al tau.” O insiruire mai mare de tampenii si aberatii ca astea ce tocmai le-ai insiruit, nu prea am mai vazut de mult.
      Ce treaba avea cumnatul meu cu vreun agent imobiliar cand el a pus apartamentul cu poze si numarul lui de telefon pe OLX, pentru vanzarea apartamentului ..!?
      Daca nu ai fost norocit cu un cumnat ca al meu apeleaza la un prieten sau la altcineva capabil sa vanda ceva la cineva.

      00
    • @Guest_Autor

      OK, in primul rand scuze ca am fost asa incisiv.

      Raspund in primul rand fiindca vreau sa termin pe un ton mai amiabil:

      Per total, dupa clarificari raman pe unde eram inainte de ele :)

      1. Nu stii daca a luat comision proprietarului, unii agenti profita de faptul ca vanzatorii nu inteleg ca, doar fiindca ei nu platesc comision, scapa ieftin. In realitate, singurul care plateste realmente comisionul este cumparatorul pentru ca el compara costul achizitiei ca pret ap.+eventual comision. Adica prefera oricand sa plateasca 90k inclusiv comision decat 100k fara agentii direct de la proprietar considerant (ipotetic) 2 apartamente identice.

      A facut 2 vizite cu voi, nu stii daca a mai facut inainte 2, 20 sau 200. Si nici cate vanzari in care a investit i-au cazut. Job-urile cu venituri nesigure in general sunt mai bine platite. D-aia un muncitor cu ziua va castiga pe zi mai mult decat un muncitor pe termen lung in acelasi domeniu.

      Ce mi se pare ca nu se intelege suficient e ca sunt sarlatani pentru ca lumea asta cauta:

      https://my.flexmls.com/bucuresti/search/idx_links/default/listings – am mai pus link-ul intr-un comentariu: uite agenti care pun adresa exacta, poze reale, plan cadastral, comision 0 pentru cumparator. Lucreaza pe 3-4% si motivul pentru care sunt doar atatea proprietati (27 in Bucuresti, desi sunt mai multe) e ca lumea prefera mocirla. Daca nu preferau mocirla ai fi avut destule oferte de ales in conditiile astea.

      2. Irelevant, eu am prieteni care injura de mama sub protectia anonimatului pe internet.

      3. Deci ramai unde am zis eu ca ai fost: nu ti-a pasat de timpul lor si ai vrut spatiu de manevra, altfel apelai la Homefinders.ro, despre care ai o parere buna. Doar ca ei iti cereau fidelitate: sa te angajezi ca lucrezi doar cu ei, i calitate de consultanti.

      4. E indispensabil din acelasi motiv pentru care comunismul era indispensabil: asta a stabilit legea. Tu poti cumpara o masina de 100k si platesti 2-300 de lei autentificarea actelor, dar nu poti vinde un imobil prin avocat de exemplu, in conditiile in care Oficiul de cadastru are parghiile de a preintampiba fraudele, spre deosebire de masina.

      Problema cu notarii e ca sunt foarte putini si lipsa de concurenta e in defavoarea consumatorilor. Incearca sa lucrezi cu un notar in provincie si ai sa vezi la ce ma refer.

      Ma rog, ma opresc aici, intreaba-te doar de ce in SUA de exemplu agentii imobiliari sunt cerebrati prin show-uri de televiziune si apreciati ca oameni care razbesc intr-un domeniu extrem de competitiv si democratic, cu limita de intrare 0 si aici noi ii ridicam in slavi pe notari: fa-te notar, zi-mi daca ai loc.

      Sarbatori cu bine!

      00
  31. :)) ma asteptam la un comentariu Ad Hominem. Succes la romanisme!

    00
  32. Eu personal consider ca 120 – 150k pentru niste 3 camere comuniste in Bucuresti in tot ceea ce ai povestit erau de faultat . Asa le-ai dat sperante unor idioti ca le vor vinde la banii aia . Sincer – e o prostie .

    Si daca mi-ar fi zis sutele de agenti imobiliari scarbiti si sictiriti de faptul ca merge negociat nu m-as fi dus – este strigator .
    3% primeste doar o agentie care are exclusivitate si face treaba si acte in numele proprietarului , nu te pune pe drumuri
    2% primeste orice pulifrici de agentie din pacate
    1% l-as vedea eu ca realist un procent pentru serviciile de intermediere (samsareala al unor bunuri) . Din pacate mai jos de 1.5% nu cred ca am vazut / auzit (nici in 2010 cand am cumparat 2 camere , nici in 2017 (nov) cand am cumparat 4 camere.

    Oamenii aia traiesc pe alta lume – atat agentii cat si multi dintre cei care vand .

    In 2010 (ian) am cumparat cu 45k 2 camere jeg ultimul etaj dar cu acoperis zona cu parcuri , 1 m metrou si toata infrastructura (bloc cu caldura si acum :))) ) negociat de la 53k EUR .
    Agentia avea exclusivitate (deci 3%) si i-am zis ca am 46500EUR toti banii nu conteaza la ce pret il scoate . Am propus 40k pe apartament si 6.5k comision sau 45k + 1.5k comision ceea ce a fost si final . Apartamentul fusese 120k inainte cu 3 ani la vanzare dar refuzasera pe rand oferte negociate cu putin mai jos decat sumele maxime. Dar agentia aia sincer a scos toate actele la urgenta , a umblat si a facut tot posibilul ca tranzactia sa se intample . Prima casa 1 – a durat doar 9 zile pana la finalizarea tranzactiei . Dragut nu ?! Fara interventii , fara complicatii , a dus agentia inclusiv dosarul de la BCR la FNGIMM pentru o simplificare a procesului . Inca 1 an de la achizitie inca suna telefonul sa-mi mai arate apartamente.

    In schimb in 2017 cand am cumparat , atat sictir pe agenti, iti arata maxim 1 si doar in timpul zilei ca sunt si ei oameni si lucreaza de la 10 – 17 , sa nu ne abatem , si trebuia sa-l iei urgent , ca altfel se dadea ,cu toate ca nu statea nimeni la coada . Multe inca au stat cateva luni dupa (ca aveam filtru in cautari).

    Cel mai enervant in Bucuresti este sa cauti apartament in x si el sa fie la z la Avrig > Pantelimon , Brancoveanu > Luica , Piata Sudului > Popesti Leordeni si tot asa .

    00
  33. Pentru cumparare imobiliare – recomand ca primul lucru sa pe care sa il faci este sa iti definesti clar ce vrei de fapt; ce trebuie musai sa aiba, ce trebuie musai sa nu aiba, si ce elemente pro/contra vor conta in alegerea finala. Apoi cautare intensa online, tinand cont de elementele pe care le-ai definit ca eliminatorii.

    Cand incepi telefoane si vizionari, sa te astepti de la inceput ca vor fi proprietari/agenti neseriosi – nu iti pierde nervii cu ei; blocheazai la telefon, pune niste review-uri negative daca chiar vrei, dar treci mai departe si vezi-ti de viata ta.

    Am vazut multe comentarii suparate ca agentii iau comision de la cumparator – eu am incercat mereu sa dau direct de proprietar, dar daca nu gasesc, incerc (nu prea mult) sa negociez procentul de comision. Cand am ajuns la vizionari, le-am spus clar vanzatorilor ca daca ei au apelat la un agent care ia comision (si) de la cumparator, de fapt tot ei il platesc, pentru ca eu nu voi plati acel comision in plus fata de cat consider ca merita apartamentul, ci il includ in pretul de achizitie.

    De asemenea, nu inteleg pe cei care zic ca agentii i-au dus la vizionari in alte zone dacat indicate. Cand am fost eu la vizionari am stabilit un loc de intalnire de unde sa ajungem pe jos – cel putin pentru prima vizionare si apoi cateva minute de mers cu masina daca mai erau si altele.

    Agentul prin care am cumparat pana la urma, initial a zis ca ne arata un apartament lux, cu vreo 10 kEUR mai scump decat ceea ca am spus ca este bugetul maxim. Daca era doar asta, nu ne mai vedeam. Cand ne-am intalnit, s-a dovedit ca ala era doar carlig (asa cum ma si asteptam), pt ca proprietarul cica nu mai raspundea la telefon. Mno, am pierdut 5 min cu introducerea asta, apoi am inceput vizionarile pe bune. Daca ce se ofera pentru vizionare nu este semnificativ diferit de ceea ce cauti, recomand sa efectuezi vizionarea totusi; ai pierdut deja timp cu deplasarea pana acolo, nu pierzi prea mult timp in plus. Si iti faci o idee mai buna de cum arata apartamentele, ca sunt foarte multe variante; ti se mai clarifica niste chestii – necesitatea/marimea unei debarale, cat de importanta este pozitia fata de punctele cardinale etc. Daca nu vinzi/cumperi des, sunt o gramada de detalii care nu iti vin in minte de la inceput.

    00
    • „De asemenea, nu inteleg pe cei care zic ca agentii i-au dus la vizionari in alte zone dacat indicate.” – exact, sau cum suni la un anunt fara poze. E elementar ca atitudinea nu e onesta, prin urmare nu te poti astepta la onestitate pe viitor.

      https://my.flexmls.com/bucuresti/search/idx_links/default/listings – uite anunturi cu adresa exacta, fotografii reale, planuri cadastrale, comision 0 pentru cumparator, ce ne dorim cu totii.

      Oricare dintre agentii aia imobiliari, plus altii in piata pot sa ofere exact ce cauta Zoso, pe un contract de consultanta (reprezentare exclusiva)de 3-4%, bani pe nimeni de aici nu se indura sa-i plateasca.

      Cu alte cuvinte, stii de ce nu e profesionalism pe piata imobiliara? Pentru ca oamenii nu platesc pentru profesionalism, prefera sa se duca pe anunturi fara poze si fara detalii complete.

      Cu alte cuvinte, singur nu ma descurc, profesionisti nu ma indur sa platesc, aleg sa intru in mocirla ca apoi sa ma vait ca ma mananca porcii.

      00
    • @Nemesis
      Anunturi puse fara poze – o uitasem pe asta.
      Daca nu exista nici o poza, inseamna ca stie proprietarul de ce :)
      Chiar si niste poze facute amator cu un telefon sunt de preferat decat nimic.

      00
  34. Intrebare: care este problema legala daca o modificare/compartimentare nu este trecuta in acte? Excluzand problemele de siguranta/structura, unde poti intampina probleme cand esti cumparator daca dai peste un astfel de apartament? Multumesc

    00
    • La fel ca in cazut despagubirilor auto, societatile de asigurare se pot folosi de existenta modificarilor respective ca o chichita legala ca sa nu despagubeasca, chiar daca e evident ca un balcon care a fost deschis nu a afectat structura de rezistenta.

      Stiind acest detaliu, bancile evita sa ia in garantie astfel de apartamente ca sa nu se trezeasca cu un apartament avariat pentru care nu-si pot primi despagubirile de la firma de asigurari.

      Pe scurt, te poate afecta in sensul ca banca (in unele cazuri) (in unele cazuri) va evita sa-l ia in garantie, deci nu-l poti cumpara daca ai nevoie de credit banca.

      00
  35. 1. Un cuplu, cunostinte, nu prieteni, si-a luat casa langa Iasi cu o curte cu 100mp mai putin decat in anunt, scria 450mp, in realitate sunt 350mp, a masurat abia dupa cateva zile dupa ce semnase…si nu e la prima patanie, apartamentul pe care inca il mai au, in capat CUG, e mai mic cu vreo 9 mp, fata de ce au platit acum vreo 3 ani, si-au dat seama cand au montat mobila, nu ieseau dimensiunile.
    2. Patanie reala recenta, acum 2 luni – intr-un oras din Neamt, am un prieten f bun care avea o garsoniera la vanzare, la 21k (voia sa o vand urgent ca si-a gasit ap la 47k in blocul in care statea in chirie).
    La prima vizionare vine chiar un vecin (cu agent imobiliar) de la fostul bloc in care a stat (alt cartier). Dupa vizionare, s-a inteles el cu vecinu sa faca actele, bineinteles fara sa anunte agentia ca s-au inteles.
    Cand s-au dus la notar, a iesit cu amenintari cu bataia, cu dubiosi / interlopi, recuperatori de la agentie, care aflasera tot, pentru comision (undeva la 500 euro), care pana la urma s-a rezolvat mai ieftin, cu telefoane date prin strainatate la altii mai mari, tot prietenul meu a dat parca 250 de euro pt deranj agentului. Ca sa nu mai zic de stresul creat familiei, sotia lui aproape a facut depresie de la faza asta, nici nu mai voia sa auda de apartament…deci se ajunge si la cazuri de astea foarte usor, daca se incalca acel „contract”

    00
  36. Pentru Nemesis asta care „tine cu ursul”, tot ce a scris e whataboutism si chestii aiurea. Eu am încercat în mod repetat sa plătesc consultanta imobiliara și nu am avut cui. Ba, e un motiv pentru care aproape toată lumea înjura profesia asta, și ala nu e ca „nu sunt clienții educati”, cum mi-a scris mie pe blog un agent 😂

    Agenții imobiliari = cel mai scump taxi din București, în majoritatea cazurilor.

    • Tu intelegi ca te descalifici automat cand spui ca tot ce am scriu e aiurea?

      De ce nu o iei tu punct cu punct si-mi demonstrezi cu argumente ca ce-am scris e aiurea?

      Ca sa nu mai zic ca e ridicol sa ma acuzi de whataboutism in conditiile in care tu si toti de pe aici incercati sa demonstrati o situatie de fapt cu intamplari de-ale voastre.

      Voi intelegeti ca, desi in filmul vostru sunteti importanti, la scara statistica amintirile voastre din copilarie sunt irelevante?

      Cu alte cuvinte, voi incercati sa demostrati o situatie generala cu un exemplu particular. De pilda: spuneti ca merele sunt verzi scotand triumfatori din buzunar un mar verde

      Nu, faptul ca tu imi spui, din perspectiva ta subiectiva, o chestie pe care eu nu o pot verifica nu inseamna absolut nimic.

      Si ca sa fie cat se poate de clar, eu sunt de acord ca cei mai multi agenti imobiliari sunt lepre.

      Ce mai spun e ca:

      – consumatorii de servicii imobiliare sunt tot pe acolo (incercati doar sa dati 3-4 telefoane la proprietari – va ia 5 minute);
      – exista agenti imobiliari profesionisti, dar consumatorii nu se indura sa plateasca pentru ca ei cred ca se pot descurca singuri, desi in cele mai multe cazuri nu pot si ajung sa plateasca un agent imobiliar neprofesionist;
      – ca si in cazul taximetristilor, nu vad de ce nebunia asta generala in conditiile in care nu va obliga nimeni sa lucrati cu agenti imobiliari; ambele categorii sunt absolut dispensabile;

      Grav e, cum ziceam, ca sunt multe lepre in domenii indispensabile:
      – in spitale, de la doctori pana la infirmieri;
      – notari, unde esti obligat de lege sa lucrezi cu unul pentru tranzactii imobiliare in conditiile in care accesul in bransa e limitat si exista un onorariu minim stabilit legal. Voi intelegeti ca intr-un oras pot exista oricati avocati, arhitecti, contabili etc., care pot lucra pe 1 leu, dar legea permite un numar foarte limitat de notari, carora le e garantat de lege un onorariu minim (care e enorm raportat la lipsa riscurilor si caracterul strict birocratic al activitatii)? Si ca numai in Romania nu poti semna un contract de vanzare-cumparare de imobil la avocat, care sunt milioane si onorariile ar fi mai mici datorita concurentei?
      – toate intitutiile de stat etc. – nu o mai lungesc;

      PS: nu merg cu taxiuri, nu lucrez cu agenti imobiliari;

      PS2: Faceti un experiment, toti astia care va mangaiati reciproc pe burti cu superioritate morala: dati cu imprumut fiecare unui alt co-moralizatior imobiliar 500 de lei complet anonim, incat singura constrangere de a restitui suma sa fie morala. Sa va vad primindu-va banii inapoi.

      Eu nu tin cu ursul, eu spun ca e plin de ursi peste tot.

      01
    • Uite ce a scris „Fur”, la comentariul #98:

      „2. Patanie reala recenta, acum 2 luni – intr-un oras din Neamt, am un prieten f bun care avea o garsoniera la vanzare, la 21k (voia sa o vand urgent ca si-a gasit ap la 47k in blocul in care statea in chirie).
      La prima vizionare vine chiar un vecin (cu agent imobiliar) de la fostul bloc in care a stat (alt cartier). Dupa vizionare, s-a inteles el cu vecinu sa faca actele, bineinteles fara sa anunte agentia ca s-au inteles.
      Cand s-au dus la notar, a iesit cu amenintari cu bataia, cu dubiosi / interlopi, recuperatori de la agentie, care aflasera tot, pentru comision (undeva la 500 euro), care pana la urma s-a rezolvat mai ieftin, cu telefoane date prin strainatate la altii mai mari, tot prietenul meu a dat parca 250 de euro pt deranj agentului. Ca sa nu mai zic de stresul creat familiei, sotia lui aproape a facut depresie de la faza asta, nici nu mai voia sa auda de apartament…deci se ajunge si la cazuri de astea foarte usor, daca se incalca acel “contract”

      Intelegi la ce ma refer? Omul vorbeste absolut natural despre o incercare de a sari agentul imobiliar si are candoarea sa spuna: „Dupa vizionare, s-a inteles el cu vecinu sa faca actele, bineinteles fara sa anunte agentia ca s-au inteles.”

      Tu intelegi ca in lumea lui e de la sine inteles ca agentiile trebuie sarite („binenteles”)? Ca, nu numai ca nu are o problema sa braveze cu asta, dar ca realmente nu vede o problema morala in a sari agentiile imobiliare?

      Si ca nu a primit nici macar 1 Thumb Down? Ca nu i-a atras nimeni de aici atentia?

      Mi se pare ca pierd timpul, serios.

      01
  37. Daca nu ti-a placut in Berceni, vezi ce patesti? Locatie, locatie, locatie

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube