Renovare în 2021: meșteri, prețuri și căderi nervoase

În Max Payne – un joc superb de prin 2001 – era un personaj absolut delicios: Vinnie Gognitti. Genul de gândac de bucătărie care complică totul. Dar a avut o replică de care-mi aduc aminte în unele momente ale vieții: “Well, that was fun… in a fuckin’ terrible, sick, not-at-all-fun kinda way.”

Așa și cu renovarea.

Acum, știam de la început că sunt ușor depășit; probabil că mulți vă pricepeți mult mai bine #nosarcasm. Dar bear with me. Ăsta a fost nivelul. Poate undeva se putea mai ieftin. Sau mult mai ieftin. Poate undeva erau alte soluții. Poate altundeva trebuia să grăbesc pasul un pic sau să mai stau o zi. Poate. Poate nu e pentru voi articolul.

Îmi place să cred că o să ajungă la câțiva oameni ca mine. Și că o să prindă bine.

ANTE SCRIPTUM

Să dea dracu’ cine o mai renova vreodată de la zero.

CONTEXT

În noiembrie 2020 am cumpărat apartamentul. Cu ceva bagaj viperin și povești simpatice, în decembrie am scris Povești cu proprietari și agenți imobiliari. Asta dacă vreți să citiți articolul de azi cu extra-background.

FOLLOW-UP LA PRIMUL ARTICOL

Deși ne era promisă (verbal) și boxa de la subsol, proprietarul a făcut o românească și a dat-o unui vecin pe 1.000 lei. Csf; io prost. Ne-am porcăit nițel: eu i-am zis că face pușcării, el a zis că din cauza mea a pierdut peste 4.000 lei la schimbul valutar; dar, vorba aia de latifundiari, nu ne-am înjurat.

N-am insistat. Îmi plăcea ideea de boxă, dar cu bunici la casă la 25 km de București, nu merita bătaia de cap.

Parcarea – în sectorul 3 nu se face preluarea locului de parcare. You live and you learn. Am aplicat pentru alt loc – totul online – aștept.

VECINII ÎN RENOVARE

Uneori am niște momente de geniu. Rare, de altfel, dar mai am sclipiri. Înainte să ne apucăm de orice, am luat 4 sticle de vin / ciocolată și am dat o tură de bloc la vecinii direct afectați de zgomot. Sus, jos, stânga, dreapta. O singură vecină a acceptat mita; o  altă vecină a zis că vrea să o invităm la cafea după ce ne mutăm. Toți au fost politicoși, înțelegători și suspect de zâmbitori.

Plus, mesaj la avizier: “Renovare ap. X – ne cerem scuze pentru zgomot. Încercăm să lucrăm pe cât de rapid, eficient și silențios posibil, respectând programul de liniște. Mulțumim. Nume, număr de telefon”

Nu m-a sunat nimeni, nu a bătut nimeni în teavă, nu am găsit flegme pe clanță. Toate babele din bloc știu cum mă cheamă și-mi zic pe nume când ne întâlnim. Mă simt ca într-un film în care toți vecinii par prea OK la început, ca într-o seară să mă trezesc la ghenă, fără rinichi.

VECINII JEGOȘI ÎN RENOVARE

Ca să pun centrală, a trebuit să iau niște semnături din bloc de la cei care au deja. Unii au luat de la 51%, eu am înțeles că trebuie de la toți. Bloc cu 49 de apartament, dintre care 23 au centrală. Hai la pas!

Toți mi-au semnat fără probleme, dar a fost și acel vecin care mi-a zis că el a pus primul, că a dat 2000 dolari, plus 2000 dolari șpagă, că el dă ultima semnătură după ce le adun pe toate. Dar că trebuie să mă prezint și cu 200 euro și 200 lei. După cum trunchia fiecare cuvințel, 100% securist căzut în dizgrație.

Norocul meu? Vecinul de sub țepar mă întreabă daca mi-a cerut cineva bani, câți etc. Îi zic franc și-mi zice că suntem trași în piept, că trebuie să dăm doar ~350 lei. Și ia calea Justițiarului – îi sare țandăra, pune afișe prin bloc, pe forumul blocului, pe uși, în cutiile poștale; peste tot detaliază ce face țeparul. Forfotă cu telefoane și declarații prin bloc vreo 2 săptămâni. Țeparul mă contactează că a fost “o eroare, sper că scuzabilă” și că trebuie să îmi returneze vreo 100 euro și ~100 lei. Hahaha, bun așa.

SOCOTEALA DE ACASĂ

Știți continuarea. În capul meu, cu apartament cumpărat în noiembrie 2020, în aprilie-mai 2021 sorbeam deja ceaiul negru preferat pe balconul noului apartament. Ardea că plăteam și rată, și chirie, dar mai urma și soția să livreze la jumătatea lui iulie. Little did I know.

REALITATEA CU TIMPII

Am bătut palma cu 2 echipe în ianuarie (echipa 1 –  instalații sanitare + termice & centrală; echipa 2 – tot ce mai trebuia făcut în continuare ca apartamentul să fie locuibil: șapă, parchet, glet, vopsit, gresie, faianță, instalat/montat chestii etc).

Echipa 1 mi-a zis că începe în februarie și că durează 2 săptămâni. “Eh, ce știți voi; io calculez 3-4 săptămâni și apoi chem cealaltă echipă” Au început pe 2 februarie și au terminat în 2 săptămâni fără o zi.

Echipa 2 mi-a zis că începe cel târziu pe 15 martie. OK, vă aștept. Pe 13 martie mă anunță că mai durează 2 săptămâni. OK, vă aștept. Pe 1 aprilie mă sună că mai durează și că nu știu cât. “Lucrăm cu designeri și facem și desfacem încontinuu. Am terminat scara, ne-au pus să o dăm jos că o vor altfel. Am ridicat-o iar simplu; acum iar lucrăm la scară că vor depozitare.” OK, vă aștept. Pe 21 aprilie le-am dat cheile de la apartament. “La ce ai de făcut aici, max 6 săptămâni.” OK, mă gândesc, la jumătatea lui iunie cel târziu mă mut.

În prima zi de muncă mă cheamă la apartament. Necaz. “Noi recomandăm să schimbăm și instalația electrică. E distrusă.” Cât? 2 săptămâni în plus. OK, haida.

Apoi au mai apărut 2 săptămâni pentru că… nah, renovare. Apar chestii.

Planul cu “renovăm, ne mutăm și avem 2 luni să ne acomodăm până naști” s-a transformat în mutare cu o seară înainte să aduc soția + gnomul acasă de la spital. Cu o seară înainte, am mutat pisica la 00.30 și am băut cea mai bună bere răsuflată din viață. A doua zi la prânz a început viața 2.0

ALEGEREA ECHIPELOR

Pentru fiecare etapă a renovării, m-am văzut cu cel puțin 10 echipe. Știu că nu mă pricepeam, așa că a contat foarte mult să găsesc un partener în toată treaba, nu un combinação care-mi recomandă din start cele mai scumpe materiale și soluții peste tot.

1. Primul scor: 6.300 euro, partea de renovare. Omul a fost obligat de pandemie să-și mute toate echipele din clădiri de birouri pe apartamente. Mi s-a părut prea mult, la prima strigare.

2. Mă aud cu o echipă la telefon, le zic că am găsit deja pentru instalații sanitare și vreau doar pentru renovare. “OK, hai să ne vedem.” Dăm o geană împreună pe apartament, “vă trimit oferta diseară.” Le dau un SMS două zile mai încolo, mai trece o zi și-mi zic: 14k euro manopera, 3 luni de muncă. Oke.

3. Același apartament, aceleași cerințe. Mă văd cu alții, 6.400 euro manopera. “Eh, și dacă mai apar chestii, nu are cum să mai crească mult. Max 8-9k”. Incertitudinea mă disperă.

4. Vorbesc cu o echipă care-mi zice la telefon ce prețuri au, îmi dau seama că-mi depășesc bugetul, le zic “băi, merci, dar nu mă ating de voi.” Insistă să vină, le repet că n-am bani de ei, două zile mai încolo îmi dau mesaj că ne înțelegem la bani, hai să vedem apartamentul. Vin, stau 4 minute, îmi zic că revin cu ofertă a doua zi, n-am mai auzit de ei.

5. Altă echipă vine și efectiv îi pute tot. Cu o atitudine de “da’ șapcă de ce porți” parcă chiar și când i-am zis că stau etajul 1. Pwp, pa din hol. 30.000 lei doar manopera pentru instalația electrică.

6. Altă echipă – 29.000 lei instalația electrică, manoperă + materiale. Vă sun eu.

7. Echipă din Vaslui – suntem liberi în decembrie 2021.

8. Echipă bombă – mi-au zis cât vor, le-am zis că n-am bani de ei și că o să îi împing mai departe. Mi-au dat prețul mai jos puțin. Băi, sorry, nu mă bag. I-am recomandat. Primesc mesaj de mulțumiri de la șeful lor. Nice.

9. Vine unu’ cu capsa pusă deja, dă o tură, nu mă lasă să duc nicio propoziție la capăt, îmi zice că se bagă doar dacă placăm toți pereții cu plăci de gips-carton. Nu doar băile. Nu doar balcoanele. Nu debaralele. EFECTIV. TOT. APARTAMENTUL.

10. A venit un băiat. Întreb de echipa extinsă. “Păi nu-nu, eu sunt.” Hm. Zic: “Păi știi cu timpul, sunt multe de făcut, crezi că rezolvi singur în 2 luni?” Mi-a servit cel mai firav “Așa cred” Altfel, n-am văzut în viața mea mai mult hi-tech și scule cu denumiri ciudate decât la el. Dar efectiv n-am putut. Poate făcea superb. Poate-l termina în o lună. Poate. Dar mi-a lasat impresia pe care mi-o lasă toți particularii de pe munte, pe care-i vezi îmbrăcați în North Face și alte branduri scumpe, dar care habar n-au să calce pe grohotiș.

PREȚURI MANOPERĂ (AP. 4 CAMERE, 3 DEBARALE, 2 BĂI, 2 BALCOANE, 86 MP)

Cât am dat până la urmă?

1. Echipa de instalații sanitare, termice & centrală =  ~8.000 lei

2. Echipa de renovare si predat apartament la cheie = 35.000 lei (unde 7k lei a fost manopera pentru instalația electrică); 10k lei când am bătut palma, 6k lei la final, iar restul cam bi-lunar.

PREȚURI MATERIALE

La prima mână, din chestiile esențiale:

1. Instalația electrică – unde m-am răsfățat puțin la prize și întrerupătoare – 7.800 lei (frățică, m-am dus la o tipă pe Mihai Bravu, în 1h m-a împachetat cu tot ce-mi trebuie, 39 de articole; dacă nu era ea, cred că și acum le căutam la raft)

2. Materialele din casă -  ~12.000 lei (numai șapa a fost vreo 2.500 lei)

3. Centrală – 4.300 lei (să luați în calcul și proiectul de debranșare, care e și ăla undeva între 2.200 – 2.600 lei)

4. Calorifere – 5.000 lei (8 calorifere)

5. Termopane – 4.300 lei (un balcon + un luminator între sufragerie și balcon; pentru același brand și aceleași dimensiuni am primit și 6.900 lei și 7.200 lei)

6. Parchet triplustratificat – 7.000 lei (am simțit pe cardul meu creșterile de pe piața de construcții – primul parchet pe care pusesem ochii s-a scumpit de la 82 lei / mp la 103 lei. Am mers pe planul B, care se scumpise de la 73 la 78 lei / mp)

7. Bucătăria – 7.650 lei; un băiat din Buzău – impecabil.

8. Pat – 3.000 lei; Saltea – 1.750 lei

9. Canapea – 3.200 lei

10. Uși – 2.400 lei ușă intrare; 4.000 lei 5 x uși interior (nu le comandați online; mergeți în magazin și cereți – da, cereți – discounturi. Finuț, inserat în conversație: “Perfect, astea rămân! Am înțeles de la un prieten care a mai cumpărat de la dvs că ne puteți ajuta și cu un discount?” Sigur, prietenul nu există, dar pleci cu cel puțin 10% discount. Și, nah, scoți montajul.

BUGETUL

Mă așteptam să ajungem undeva la 18k euro. Am ajuns la 25k.

INFORMAȚII NOI

Mă rog, noi pentru mine.

Dacă vrei să schimbi caloriferele iarna și nu prea ai cum să golești instalația, există un băiat. Și băiatul vine cu un sistem care îngheață apa în țevile din apartament, cât să pui dopuri la țevi. Se leagă nu știu cum și îngheață puțin în sus, puțin în jos; ai pus dop, îi dai 450 lei / țeavă (poate există și alt băiat mai ieftin) și dai jos caloriferele vechi fără să mai golești instalația în tot blocul, în plină iarnă.

În sectorul 3 poți să suni la Primărie și vin și-ți ridică gratis 30 de saci de moloz. Apoi, după program, te sună aceiași angajați și te întreabă dacă nu vrei să scapi și de restul sacilor #afterwork J

PREȚURILE – pentru materiale cresc de la o săptămână la alta. Unul dintre meșteri lucra la casa de la țară. Fierul pe care voia să-l cumpere pentru fundație s-a scumpit cu 350 euro în câteva zile.

BARIERE DE COMUNICARE PLEBEU vs MEȘTER

Cred că aici e o lecție pentru mai mulți dintre noi: cu omul care nu e din același domeniu ca tine, dumb it down când îi explici ceva tehnic, dacă vrei să și înțeleagă.

Au fost n dăți în care le-am zis meșterilor și oamenilor de prin magazine: “Nu înțeleg ce zici, explică-mi ca la proști.”

Exemplu. Zice meșterul: “Terminăm azi aici, apoi pac bag girafa și ne apucăm de vopsit.” “Bagi ce?” “Girafa, că am luat-o la noi” “Ahhh, girafa!!!” Am înțeles când am văzut-o.

Girafe. Morsete. Melci. Molii. Mi-a explodat capul.

FURAT LA MATERIALE & ALCOOL

Mă, nu cred. Poate. Cine știe. N-am avut nici timpul, nici dorința să le stau în cârcă sau să verific sacii de rafie cu moloz ca să număr sacii goi de șapă. La final i-am întrebat dacă au nevoie de jumătățile de materiale rămase, au zis că da, le-am donat.

N-am văzut nicio sticlă de alcool zvârlită prin casă. Treaba-treabă.

DAR CU NERVII ȘI STRESUL CUM E?

Sper că voi sunteți altfel, dar eu am slăbit 5 kg în ultimele 2 săptămâni de renovare. Plus 2 episoade de breakdown în care am vomitat de oboseală, nervi și stres.

ECHIPĂ DE MUTARE

N-am plecat cu foarte multe de unde stăteam în chirie. 70% am cărat eu în jumătate de zi, iar pentru obiectele foarte grele am luat echipă de mutare: 800 lei (dulap, comodă, masă bucătărie x 4 scaune, comodă de sufragerie a naibii de grea, mașină de spălat rufe, niște flori în ghivece mari, câțiva saci de haine). I-am sunat azi la 18, au venit mâine la 9 dimineața.

RECOMANDĂRI

Cu toate întârzierile și imperfecțiunile, recomand ambele echipe cu care am lucrat. Poate și pentru că sunt singurul din grupul meu de prieteni care a terminat apartamentul cu aceeași echipă cu care a început. Tot auzeam prin stânga-dreapta: 1 an și 6 echipe schimbate; 8 luni pentru 2 camere; 10 luni pentru 3 camere, 4 echipe diferite; 3 luni pentru un parchet și o vopsea; 2 ani o garsonieră (bine, aici și cuplul era îmbârligat în cap).

Recomand și magazinul de electrice de pe Mihai Bravu – #băbăiatule… vânzătoarea de acolo… n-am văzut așa ceva. Dar și magazinul de termopane.

L-aș fi recomandat și pe tipul cu mobila de bucătărie din Buzău, doar că e cam hater de București și nu se bagă decât la recomandări de la oameni apropiați.

Cereți și voi în comment-uri și vă răspund la cerere, dacă e.

SFAT RANDOM

Nu te împrieteni cu meșterii / echipa. Timpul tău, banii tăi. Sigur, băiețeala e caterincă, dar păstrează linia aia. Din nou – nu sunt prietenii tăi.

ALTFEL

Acum e bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Total gresit. Replica din primul paragraf e din Max Payne 2.

    00
  2. Pe cel cu mobila din Bz il cheama cumva cu V?

    00
  3. 1 an cu 2 tovarasi amatori pt zugraveala parchet demolat etc, 1 electrician si 1 instalator. Vreo 18k eur cu totul inclusiv mobila, moloz, curatenie inainte si la final,3 camere.

    Felicitari, in ziua de azi e horror sa gasesti mesteri buni.

    01
  4. la slabit 5 kg in 2 saptamani pare cea mai de succes dieta de care am auzit! F * u, Keto!

    10
  5. cui ii spun ca am avut echipa de mesteri care au luat materialele din banii lor si le-am platit manopera dupa un an (de comun acord), arunca cu bolovani dupa mine.

    00
    • Pai stai un pic, ca daca te costa de 10 ori pretul pietei atunci nu e greu sa gasesti asa ceva. Se cheama camatarie.

      00
    • Am comandat calorifere de la Romstal, mi-au fost livrate si cand am intrebat de bani soferul a ridicat din umeri si mi-a zis ca la el nu apare ca trebuie sa platesc. Probabil o sa ma caute cand inchid anul fiscal.

      10
    • nu m-a costat nici de doua ori, a fost chiar pretul pietei, doar ca am avut un noroc imens de oameni rezonabili. in momentul ala ei nu aveau o lucrare asa de mare, drept e ca m-a recomandat cineva de bun platnic, iar cand am avut banii sa ii platesc, nici macar nu am incercat sa negociez un leu, pentru ca nu era cazul, oamenii chiar meritau fiecare banut. dar da, probabil o data in viata se intampla asa ceva :)

      10
    • @Adrian: jegule, sună la Romstal și spune-le că trebuie să le plătești

      @ ăia cu thumbs Up pt Adrian: muie!

      00
  6. Salut, caut si eu de ceva timp pe cineva sa ma ajute sa repar glafurile la 3 geamuri+ușa de la intrare (am schimbat geamurile+ușa si a rămas dezastrul de după).
    Am pus pe fexers sa vad oferte, dar am primit niste preturi bomba, plus că e si greu când nu cunoști omul.
    Deci daca ai/aveți o recomandare pe tipul asta de lucrări, va rog.
    In Bucuresti e treaba.
    Daca nu găsesc, cred că ma apuc si singur, dar nu prea am găsit tutoriale pe net despre treaba asta.

    00
    • Se găsesc pe la dedeman sau Leroy niste glafuri misto de granit sau altceva. Daca te incadrezi intre dimensiuni se ajustează cu flexul si un disc diamantat de 15 lei. Tras și niște zgîrieturi pe dedesubt și se prinde cu adeziv de piatra la fix (35 de lai sacul). La colț pui niște mastic alb, sau silicon.
      La ușă merge treaptă de lemn de esență tare, fixat cu dibluri și șuruburi inecate peste care pui dop de lemn. Iese brici.
      https://postimg.cc/8FxgJ3Sk

      00
    • @marinel apreciez raspunsul, dar nu e chiar ce caut eu.
      Eu vreau sa fie glaful ca peretele, adica finisat si varuit ca un perete. De aceea am probleme in a face eu lucrarea, pt ca necesita un om care a mai facut din astea.
      Plus ca e stricata toata rama geamului (laterale, sus si jos).

      00
    • Am avut aceiasi problema duoa schimbarea termopanelor. Gasesti pe olx, eu asa am facut. Poze pe wassup, si primesti pretul. Unii imi cerusera 600 euro manopera, am gasit un super baiat la 700 lei. Ca bonus mi-a reparat si un comutator. Fara masa, fara tigari, doar pretul convenit. In plus se ocupa si cu montaj mobila. Daca ma lasa Vali, revin maine aici sa vad, facem cumva sa iti dau nr lui de telefon.

      00
    • @chris06 da, ar fi de interes pt mine. Daca omu lucrează curat si de calitate, vreau :).

      00
    • Păi ceea ce spuneam mai sus, sint si glafuri din alte soiuri de pietre de tot felul de culori – travertin, marmură, care pot fi trase cu ceva smirghel si apoi le vopsesti/văruiești cum vrei.
      travertin are la Praktiker, granit si marmură la Dedeman, la fel la Leroy… Si preturi bune.
      https://www.dedeman.ro/constanta1/glafuri-din-marmura-si-granit/c/633

      00
    • @aderentiu
      0724.491.125. Alexandru il chema, la mine a lucrat in februarie. Foarte multumit am fost.
      Bafta(sper sa mai lucreze)

      00
    • @Aderentiu, și eu am avut nevoie de reparat in jurul ferestrelor.
      Meșterul mi-a lipit rigips cu spumă poliuretanica, colțare de rigips, glet, lavabilă. Glaful, de plastic, lipit tot cu spumă. Există placă de rigips care încape în mașină, 1200×600 mm.

      00
    • @Marinel mulțumiri pt sugestii.
      @chris06 ms de număr. Il voi contacta sa vedem ce zice.
      @Costi o sa vad ce soluție îmi da meșterul si ma hotarasc atunci.
      @Vali mulțumiri pt acest blog :).

      10
  7. Comparatia asta e de cacat: „Dar mi-a lasat impresia pe care mi-o lasă toți particularii de pe munte, pe care-i vezi îmbrăcați în North Face și alte branduri scumpe, dar care habar n-au să calce pe grohotiș.”. Uite unde era marele munțoman!

    21
    • Cunosc un meserias de interioare solitar, era echipat cu de toate: masina de ridicat rigips, masina pe apa de taiat faiant/ gresie, aparat de varuit profesional si multe altele numai scule de firma. Cred ca sunt meserisi pe care un partener mai mult il incurca decat sa il ajute.

      20
    • Mie imaginea profesională mi-o lasă un meseriaș care nu e plin de căcat de sus până jos și nu spârcâie material prin toată casa, care e sigur pe mâini și pe ce face și are un nivel rezonabil de echipamente/scule.
      Hai să-ți dau un exemplu cât se poate de simplu: într-o săptămână la mine-n bloc s-au montat vreo 5 aparate de aer condiționat. La mine au venit băeții direct de la Bucuresti(desi stau în Argeș am montat cu o firmă din capitală, că burghezie), deranj minim, curat, aspirat tot in urma lor, lucrat foarte frumos, totul cum trebuie, rapizi, foarte respectuoși. Le-am arătat unde aș pune aparatul, după 2 minute de explicații din partea lor și de ce nu e bine, am schimbat poziția. In 2 ore jumătate a fost totul ok.
      M-au chemat 2 vecini să mă uit la tablourile electrice, iar atunci mi-am aruncat și un ochi la execuții: execrabile, țevi nematisate cum trebuie, cabluri electrice expuse, pe exterior lucrat oribil. Ce-i drept pe aceeași putere echivalentă, alte mărci, alte echipe, oamenii au ieșit cu vreo 600 de lei mai ieftin decât mine. I-am văzut pe instalatori cu un minim de scule vai morții lor, moloz și praf peste tot, fără pic de grijă față de estetică, au lăsat găurile de la țevi neacoperite, sparturile nereparate. Au pus coada pe spinare și au plecat. Tot eu le-am instalat și aplicațiile pe telefon, să-și comande jucăriile de la distanță prin wifi, că ăia le-au spus-o sec: ăăăă, noi nu știm, am plecat.
      Ai mei, s-au oferit să-mi configureze inclusiv wi-fi-u, ca să instalez aplicația, dar nu fu nevoie.

      10
  8. Felicitari si sa cresteti puiul de om fericiti! si sanatosi!

    00
  9. Ai lucrat ca cel mai fâșneț evreu, ieftin bine și fără scandal.

    00
  10. Cam prin aceeasi experienta am trecut si eu. Partea buna e ca am inceput si terminat cu aceeasi echipa si au fost foarte ok oamenii. N-am avut parte de povesti horror dar psihic trebuie sa fii pregatit bine de la bun inceput si sa nu-ti faci nervi aiurea.

    00
  11. Cu scuzele de rigoare deoarece am citit pe sarite, vreau sa intreb cat a costat apartamentul si in ce zona este?

    00
  12. „Parcarea – în sectorul 3 nu se face preluarea locului de parcare. You live and you learn. Am aplicat pentru alt loc – totul online – aștept.”

    Ti-am zis de la articolul trecut ca nu prea poti sa „mostenesti” legal locu de parcare(se pare ca nici pe sub mana nu merge) de la fostu proprietar. Acum sa te rogi sa programeze atribuirea in bateria respectiva de parcare anu asta ca se misca ca melcii. Eu am luna asta licitatia si suntem 17 pe 13 locuri.

    In functie de cererea entru locurile respective sa te astepti sa ajunga si la sume de +10 000 de lei (am urmarit niste postari pe grup) dar in general am vazut ca majoritatea licitatiilor se termina pe la 5000-6000 de lei.

    00
    • Deja la 5000-6000 pe an merita sa platesti amenzile de parcare, iesi mai ieftin.

      00
    • NOU
      #40

      după ce am citit atunci la ce ați zis câțiva m-am interesat mai serios de procedură. am făcut 2 cereri. una pe numele meu (loc cu alte 7 dosare). a doua pe numele soției (comodat la mașină; loc cu 2 cereri azi). pe 24 august ajung la noi.

      00
    • @Zarax, nu platesti 5000-6000 pe an. Platesti suma doar pentru castigarea locului apoi platesti tarifu normal pe care il platesc toti.

      @Autor nu are relevanta cate cereri sunt pe acel loc exact. Tu ai dreptul de a licita pe orice loc din acea baterie. De asemenea, nu uita de taxa vietii de 50 de lei pentru participare la licitatie. Am mai auzit cum unii s-au trezit in ziua licitatiei ca nu platisera si au ramas cu buza umflata.

      00
    • Dupa 9 luni de asteptare, au ajuns si la mine in zona.

      Am aplicat intr-o baterie din spatele blocului si nu s-a inghesuit lumea deloc ca trebuie sa ocolesti blocul ca sa ajungi in spate ca nu avem iesire directa.

      Din 23 de locuri, au fost depuse doar 6 dosare. WTF

      La celelalte baterii se scot locurile la licitatie.

      Stie cineva care sunt urmatorii pasi cand se primeste locul prin atribuire directa? Adica nu am fost anuntat nimic…

      00
    • @Vlad „Am aplicat intr-o baterie din spatele blocului si nu s-a inghesuit lumea deloc ca trebuie sa ocolesti blocul ca sa ajungi in spate ca nu avem iesire directa”.

      hahaha, as fi zis ca e o gluma dar am intalnit un om din asta. L-am intalnit cand am fost la primarie sa refac cererea (ca o aveam pe alta baterie si nu puteam modifica din aplicatia vietii). Omu ii explica functionarei ca el nu vrea loc in spate ca nu are iesire blocu acolo si trebuie sa ocoleasca iar tanti de la ghiseu ii explica ca nu se stie cand se vor pune si locurile din fata in atribuire. Omu a decis sa ignore si sa plece fara sa depuna cerere.

      Legat de atribuire am vazut media de 3 saptamani pentru primirea autorizatiei dar multi au spus ca le-a aparut impozitul pe locul de parcare imediat dupa atribuirea directa, deci ai putea verifica ghiseul.ro sa vezi daca nu ti l-a bagat deja.

      00
  13. Concluzia… ai bani :))
    Am trecut si eu prin renovare full de apartament. Never again. Faci asta doar cand esti tanar si ai bani.

    00
    • Si alternativa care ar fi? Ca daca il iei gata facut probabil vanzatorul iti baga pe gat costul finisajelor x2 si nici nu e ca lumea macar.

      00
    • Singura varianta pe care o mai vad e sa le faci pe rand si sa te implici tu sau familia. Cam asa fac majoritatea oamenilor. Anul asta facem baia, vine si unchiu Vasile sa ajute si placam cu faianta cumparata acum 5 luni cand era oferta la dedeman. Incet si frumos ca din 2-3000 de lei nu strangi 10.000+ euro sa faci totul intr-o vara.

      00
    • @Tudor
      Și mai mult decît atît, el face pe gustul lui care nu se nimerește cu al tău. Iar dacă nu-ți place deloc cureți tot și o iei de la capăt pierzînd alți bani.

      00
    • Alternativa e sa iei apartament in bloc nou, la cheie, si nu-ti mai bati capul.

      00
    • @Deea: da si iti bati capul cand iti pica faianta peste cateva luni.

      10
    • @Deea nu e mereu alternativa aia. Unde am luat eu 3 camere in blocuri noi, care sunt foarte putine, sunt pe la 160-190k + TVA. Eu am dat in jur de 110 + 30 renovarea.

      00
    • Pai cand esti mai batraior si n-ai bani asa multi, te-apuci si-nveti si faci singur. Ca doar ai timp. Inveti unde sunt cele mai bune si ieftine materiale, si aia e. Mai din ce stii, mai de pe youtube, mai furi meserie de la unu’ altu’, si-ti iese.

      Plus ca e facut de mana ta!

      00
  14. Ceva detalii despre magazinul de electrice de pe Mihai Bravu? Ca ma bate gandul sa schimb si eu (de fapt electricianul cu care am vorbit, eu doar platesc manopera si materialele) instalatia electrica in apartament luna viitoare. Numele magazinului sau macar pe unde este situat mai exact, ca Soseaua Mihai Bravu e mare…
    Multumesc anticipat.

    00
    • NOU
      #53

      Șoseaua Mihai Bravu 540-562. sunt 4 magazine lipite. deasupra lor scrie IMPACT CENTER. apoi unde ai tu treaba scrie mare ELECTRICE, n-ai cum să-l ratezi. spor și răbdare.

      00
  15. 25k de euro sa refaci un apartament de la „rosu” si asta fara geamuri. Daca faceai si geamurile era paote 30k. Daca te apucai acum mai sareai de vreo 1000-2000 de euro cel putin pt ca materialele de constructie au sarit in sus peste vara. Va mai mirati de ce multi ocolesc apartamentele vechi ? Te omoara renovarile daca vrei sa-l faci decent. Si nu ai facut „avioane”: nu ai placat cu piatra, nu ai pus vopsele speciale pe pereti, parchet de lemn, travertin, etc. Si la un banal 2 camere nu scapi fara un ~18k de euro daca te apuci maine.

    00
  16. Ai ieșit bine cu 9k euro manopera. Un vecin a renovat 3 camere și l-a costat vreo 14k.

    00
    • Depinde ce vrei. Si pe mine m a ajuns cam 15k 3 camere, dar am pus termopane Salamander tripan , inclusiv usi la baie si bucatarie pt ca mirosuri, baterii Grohe peste tot, gresie si faianta cu cel mai bun adeziv, nu sa mi se desprinda peste 8-10 ani etc.

      00
  17. Eu am recomandat hornbach cuiva și a fost chiar mulțumit și de durata și de profesionalism. Au venit, s-au uitat, au dat proforma, au lucrat. A mai încercat cineva și nu a fost prietenul meu doar norocos?

    00
    • Ce au făcut hornbach? Au renovat?

      00
    • Decopertat gresie + faianță și montat alta în loc

      Mai au și servicii de instalatori / electricieni și mprobabil și altele, dar trebuie sa vezi în magazin (au pliante cu ce fac și cât costa). Trebuie sa iei materiale de la ei parca și nu au decât în București și parca Timișoara.

      00
    • Hornbach nu. Nu stiu cum e la manopera, dar la materiale au preturi foarte mari. M-am invatat minte dupa ce ani am cumparat de la ei. Plus ca nu au o oferta foarte mare de materiale.

      00
  18. Mi ai adus aminte de Max Payne :). Tot atunci erau la moda quake 3 arena, need for speed, half-life dupa care a aparut cs 1.6. Vremuri…..

    00
  19. NOU
    #63

    BP :)

    00
  20. 10. Avand in vedere sculele pe care le avea, e foarte posibil ca baiatul acela sa fi fost un foarte bun meserias si sa se fi incadrat si in termenul de doua luni. Eu nu sunt specialist si nici nu am nici cine stie ce scule, dar dau o camera cu glet intr-o zi, doua maini, cu armatura de plasa de fibra de sticla.
    La fel de bine e posibil sa fi fost vreu tepar, dar imi place mai mult prima varianta :)

    10
    • Păi tu făceai tot apartamentul într-o săptămână cu tot cu văruit.

      00
    • Am și eu pe cineva fix în aceeași situație… Nu are echipa pt ca nu găsește oameni ok și atunci… Aia e. Lucrează singur.

      10
    • @Marcian >> asa e, nu stii ce vorbesti

      Am patit-o noi cand cautam sa renovam: ne-a convins un baiat ca ne rezolva el cu toate in 3 saptamani. Cu inlocuit electrica, cu spart una alta, etc. CINCI LUNI MAI TARZIU am chemat o echipa ca lumea, ne-a terminat intr-o luna, ca a trebuit sa repare si ce a facut gresit primul.

      Oricat de meserias ar fi omul, oricat de bun si serios ar fi, DUREAZA MULT MAI MULT. Daca vin minim 2 e deja mult mai rapid, ca are cine sa ii dea la mana, sa ii pregateasca material etc.

      00
  21. Am renovat singur timp de 6 luni un apartament cu 3 camere. L-am adus la gri și l-am refăcut eu și soția, pt că dădusem toți banii pe el și era doar cu salariile.
    Am zis că nu mai mut un pai singur niciodată dacă pot plăti pe altul s-o facă. Acum că am citit postul tău mă gândesc că puțină muncă fizică nu strică.
    Deal-breakerul în povestea ta a fost reprezentat de cele 2 episoade de breakdown. You lost me there.
    Dar oricum, felicitări pentru munca depusă – să vă bucurați de ce ați realizat.

    00
    • Eu am zis că, de acum înainte, dacă pot face eu ceva sau pot învăța relativ rapid de pe youtube/tutoriale, nu mai plătesc niciodată pe cineva să îmi facă. Rămân și cu muncă de mântuială și cu banii (mulți) luați.

      00
    • După ce am schimbat 3 echipe de zugravi, m-am uitat câteva ore pe youtube, am luat gletiera în mână și m-am apucat de treabă. Sunt mai mulțumit de ce am făcut eu, decât de ce mi-au făcut ei.

      00
    • eu nu voi putea niciodată să fac pentru că mi-aș tăia degetele, mi-aș scăpa chiuvete sau bucăți mari de gresie pe picioare, mi-aș găuri mâinile cu bormașina, m-aș electrocuta, aș inunda tot apartamentul, aș strica 3 sau 4 rânduri de materiale, scule și lucruri adiacente din casă, și la sfârșit ar ieși prost, strâmb, oribil, inegal, ar trebui totul spart și refăcut

      00
    • Când citesc preturile cerute de meseriașii lu pește, înseamnă că nu mi-aș fi permis să renovez nici măcar balconu, dar ce să mai zic de un întreg apartament.
      Înțeleg că e de muncă și că nu există servicii pe bani de semințe, dar nici așa. Iar pe lângă toate astea, mai dau și buleli.
      Am fost pe weekend fugit din județ, că nuntă și botez la prieteni și am văzut niște lucrări făcute cu bani nu puțini, executate de meseriași care au o părere extraordinară despre ei. Cu toate că am zis că nu mai fac nimic în concediu, tot nu am scăpat până nu am băgat gheara într-un tablou și reparat niște gherle făcute de „electrosobari”. Nu am putut pricepe cum nu sunt in stare să păstreze o simetrie la gresia pusă pe o sobă, mențină o linie dreaptă la un coș de fum, cum au reușit să nu asculte cand le-a proprietarul să toarne șapă autonivelanta, ori să taie o placă de parchet și să copieze un cant, ori să pună un ornament cromat tăiat să se vadă și el frumos. Nope, doar idioți.

      00
    • @Flat așa am crezut și eu, că e greu și sigur fac prostii. E bine să începi cu ceva ușor, unde poți greși. De exemplu o casă la țară, o debara, o boxă la subsol, ceva de genul ăsta, dacă vrei să zugrăvești.

      Am avut de făcut și o boxă la subsol, așa că mi-am cumpărat aparat de sudură, am băgat câteva filmulețe pe youtube și am băgat mare. Normal că nu a ieșit perfect, am găurit tabla în multe locuri, dar a ieșit ok, având în vedere că e prima oară când sudez. Pe lânga asta am petrecut și timp de calitate cu taică-miu, făcând lucruri împreună.

      Prima șapă tot în boxa de la subsol am turnat-o. Apoi în bucătărie și în hol. Sunt mulțumit de cum a ieșit, la final. În restul casei mi-a fost pusă șapa de meseriași și a ieșit în forma de șa (mai ridicată la pereți, decât în centru) și s-a și crăpat în dreptul tocurilor de uși. Le-am propus să lăsăm un șanț de dilatare în zona respectivă, dar m-au luat cu din alea, că știu ei ce fac, să îi las în pace.

      Una peste alta, e mai mult frica de a face ceva nou. Când am dat prima gaură cu bormașina, aveam emoții ca atunci când am ieșit cu prima fată.

      00
    • Eu am altă probleme legată de chestia de a face singu(ă) chestii de renovat:
      1. Să zugrăvești/pui faianță presupune să muți mobila. Mă uit la șifonier (mic, 2 uși, nu ditai hurdubaia), la comodă, la corpurile de bibliotecă (cu cărți pe rafturi, nu tv și mărunțișuri), la corpurile de bucătărie și mă uit la mine, 1,5 m pe lung, 55 kile-n viu și coloana în pioneze. Dă cu virgulă.
      Revin.

      00
    • @AB de asta se căsătoresc femeile. Și pentru a avea cine să le desfacă borcanul de zacuscă.

      00
    • 2. Să zicem că poți să muți chestii sau ai prieteni disponibili. Când faci și cât durează?!
      Îți iei concediu: muncești de nu mai știi de capul tău și te duci de „proaspăt și odihnit” înapoi la birou. Ca să nu zic că e posibil să nu termini tot că na!, ești începător care lucrează cu YouTube sub nas.
      Nu-ți iei concediu și lucrezi după serviciu. Să zicem că mai poți (eu am zile când nici măcar să încălzesc mâncare nu pot vreo 2 ore), dar cât durează și cât te țin nervii să stai cu casa întoarsă pe dos și cu praf și moloz (la o zugrăveală de cameră, la o faianță schimbată).

      Acum… 5 ani (oh, shit, sunt 5 ani deja!) Am renovat bucătăria. Cu meșter o rudă adusă din orașul de proveniență, că cel arvunit cu 5 luni înainte m-a lăsat baltă cu o zi înainte să înceapă tot.

      3 săptămâni mi-a venit să-mi iau câmpii, aveam praf de ciment și alte materiale și-n sertarul cu chiloți, deși dormitorul e în partea opusă a apartamentului.
      Și acum mă cert cu taică-meu că i-a luat partea lu’ vărul care mi-a greșit niște chestii.

      De la o lună în sus cu casa încurcată ca se lucrează într-o cameră…. bag divorț, mă mut cu chirie, plec d-acasă, 2 breakdown-uri și 5 kile în minus ar fi pistol cu apă. :)

      00
    • @Ubercool. Pt borcanul cu zacuscă cuțitul de unt e sfânt.

      Și în cazul în care mi-a trebuit mai mult decât un sfânt, cred că tot aici am citit un truc cu încălzit un pic capacul la flacăra aragazului și chiar a funcționat. Multe mulțumiri! :)

      00
  22. Păi și măcar 2 poze? Ceva before and after.

    Also cum ai găsit echipele? Olx + recomandări?

    Există ceva firmă care să facă totul frumos, elegant? Un designer de interior are de obicei echipa cu care lucrează sau trebuie tu să cauți?

    00
    • Există firme care îți fac totul frumos, elegant, dar nu prea e în bugetul proprietarului mediu de apartament comunist.

      00
    • Eu am lucrat cu firma de design si echipa de muncitori recomadati de ei. In teorie ar trebui sa faca totul totul frumos, elegant dar in practica nu e asa 😀 vezi comentariul meu de mai jos.

      00
    • Chestia cu firma de design este o stratagemă, normal daca o firmă de construcții se ocupă de ceva lucrări ei trebuie să aibe cel puțin un muncitor calificat cu acte în domeniul respectiv, uzual la firme mici e chiar patronul ăla dar când nici patronul nu are calificarea respectivă atunci se schimbă obiectul de activitate al firmei și nu mai este „zugrăvit” ci „design interior” iar pentru asta nu trebuie calificare.

      00
    • Firma de design e de fapt un studio de arhitectura. Ei fac proiectul si de executie se ocupa altcineva, fie o firma sau echipa recomandata de ei sau cine vrei tu.

      00
    • before:
      https://imgur.com/a/Z8lmA4s
      https://imgur.com/a/x9JmSb2
      https://imgur.com/a/pJQif7E

      after:
      simplu. simplu. simplu. mult alb-negru. 90% vopsea albă, doar câte un perete de culoare – în ramă – în 3 camere (galben, gri, negru pe care poți să scrii). băile cu white metro tiles, gresie hexagonală cu despărțitoare negre, chit antracit (https://imgur.com/a/2BHlIFd). lustre cât mai geometrice, simple, 1-3 becuri max. parchet lemnos, plinte albe. bucătărie alb cu gri antracit. electrocasnice gri antracit. în mare, stilul din capul nostru a fost – nici nu cred că există sau că asta ar fi, de fapt – tradițional scandinav. cât îți permite un apartament într-un bloc din ’86.

      Sunt locuri unde putea fi mai bine? Hell yeah. Baia mare – care din cauza unor decizii proaste de design – a devenit o baie cam mică :)) Mici denivelări la 2-3 bucăți de faianță. O placă de parchet care scoate un sunet. Fix aia e.

      Am cerut recomandări pe Facebook (câteva telefoane, dar nu ne-am sincronizat ca timp sau nevoie vs ofertă), OLX (dar nu s-a legat nimic), Homerun.ro (de aici mi-au venit cele mai mari prețuri); ambele echipe cu care am bătut palma sunt prin recomandări de la prieteni la care am fost în casă și am văzut cum arată.

      Un designer decent îți cere de la 3600 euro în sus. Îți recomandă niște oameni, dar sunt alte scoruri. N-am avut bani, n-am insistat să ne pierdem timpul.

      00
  23. 3 camere, 1 an și ceva renovarea. Bine, m-a prins începutul pandemiei la stadiul de turnat șapă și am făcut o pauză de vreo 3 luni, pentru că m-am retras la țară. Am avut și costuri mai mari. Mi se cerea 20k lei doar pentru glet/var în 3 camere și am schimbat vreo 3 echipe.

    Legat de înlocuirea caloriferelor iarna, poți suna la termoenergetica pentru a programa golirea instalației. Trimit ei o echipă, care se ocupă de asta. M-a costat vreo 70 lei, toată treaba. A băgat administratorul la factura de întreținere.

    00
    • am întrebat administratorul care sunt variantele, a zis să așteptăm primăvara. mai spune-i ceva.

      00
    • Eu nu am întrebat pe nimeni. Am sunat direct la termoenergetica și i-am pus în fața faptului împlinit.

      00
  24. Am vrut sa nu citesc ca m-a luat cu PTSD, recent am terminat de renovat 3 camere 2 bai 70mp vreo 30k euro si aproape 6 fu%ing luni! estimarea initiala fiind de 3. In pret a intrat si mobila pe comanda si electrocasnice (Bosh si Teka). Am folosit materiale de calitate peste tot dar nu „finisaje de lux”, cum se zice.

    Eu am schimbat caloriferele in Februarie si a fost ok, a durat putin toata treaba si a costat doar apa, vreo 300 lei.

    Cel mai greu a fost cu muncitorii, desi am avut echipa ok (cel putin „management” ok ca muncitorii efectiv erau sezonieri) oamenii jonglau cu 2 sau mai multe proiecte in acelasi timp. Horror tot procesul, cu greseli si cu refacut chestii etc. Sa nu mai zic ca meseriasii estimeaza mai prost ca programatorii.

    Multe invataturi dureroase din toata experienta dar daca ar fi sa dau un sfat ar fi sa gasesti pe cineva priceput (daca nu esti tu acea persoana sau nu ai timp) sa stea efectiv pe capul muncitorilor. Eu veneam odata la 4-5 zile pe santier ca nah trebuia sa si muncesc ca sa platesc renovarea si pana si cu ochii mei de nepriceput vedeam ce gherle dadeau baietii si ia si refa asta si aia si in timp ce refaceau stricau altceva etc.

    Ugh m-au luat iar nervii doar cand mi-am adus aminte.

    00
  25. De aia le plac la femei meșterii, fiindcă încep repede și termină greu :))

    00
  26. Felicitări dacă ați ajuns la rezultatul dorit. Poți pune și niște poze de la final?

    00
  27. Renovare în 2021, ap. 3 camere în București cu 2 bai – toată distracția a fost undeva pe la vreo 35K – 40K ( la un moment dat pe final am oprit calculele). A durat vreo 3 luni și în banii ăștia au intrat și electrocasnicele, mobila.

    Experienta a fost una cât se poate de OK atât cu vecinii cât și cu cei care au lucrat. Dar am futut mai mult timp și mai mulți bani decât mi-aș fi dorit.

    00
  28. Hello, vreau sa-mi transform si eu baia (renunt la cada, vreau dus walk in – deci tre cineva cu simt de responsabilitate) si deocamdata nu am reusit nici macar sa conving vreun meserias sa vina la „vizionare” :)). Poti sa-mi dai si mie un contact de la echipa de zugravi? Multumesc.

    00
  29. 2 camere, 48mp.
    Scos vechiul parchet de stejar, gresia, faianta din baie, bucatarie si hol. Am pus alta noua si parchet melaminat in camere.
    Schimbat instalatia sanitara, conducte, chiuveta, etc… Refacut instalatia elctrica, cu repozitionat prize si intrerupatoare. BTW, numai in bucatarie am 6 prize duble… A zis ca mai bine sa fie…
    Zugravit tot apartamentul.
    Pret 10k si a durat in jur de 6 saptamani. Meseriasul a lucrat cu inca o persoana.

    Per ansamblu multumit.

    00
    • Practic acelasi meserias a facut si instalatia electrica, a pus gresia, a varuit etc..

      00
    • Salut. 10k a fost numai manopera? Materialele, instalațiile cam cât au costat? Când s-au întâmplat lucrurile, anul ăsta / anul trecut? Mersi.

      00
  30. Am terminat acum o săptămână, de renovat un apartament cu 3 camere, 70 m2, în Brașov.
    Termopane Deceunink, 5100 lei, ușa intrare 1600 lei, parchet 3500 lei, mobilă bucătărie 7500 (vine in septembrie).
    Durată 3 săptămâni, 2 oameni, manoperă 11000 lei. Recomand și echipa, și băiatul cu mobila, i-am ales după ce am văzut un alt apartament făcut de ei.
    Calorifere și fitinguri 2000 lei, manopera gratis, le pun eu. Instalație electrică făcută de mine acum 10 ani, zero probleme, doar am tras fir pentru AC in dormitor, AC, Daikin 2700 lei cu tot cu montaj.

    Am mai dat 7000 pe mașină spălat vase, cuptor, hota, chiuvetă, baterie cu 3 cai pentru filtrul de apă.

    Mobila o sa mai fie vreo 10000 lei, după ce termin de certat cu soția, încă ne certăm ce să alegem.

    Total vreo 11000 euro.

    00
  31. Stai ca esti numai la renovat de bloc. Sa vezi daca te apuci de constructie de la 0. Lasa terenul si utilitatile, ca alea sunt cea mai mica problema. Eu ma identific in constructii: cine plm a stiut ca trebuie caramida de inceput? Si asta spune totul.
    Am renovat apartament 2 camere ca si tine. Sotia a ramas socata ca am calculat totul la virgula. Aveam experienta unei case de 0.
    Acum am mai luat renovat de ceva ani in care mai bag doar lavabil. Nu aveam rabdare la mesteri.
    Concluzie: daca ai bani fa ca aia de la tv: cumperi cu tot cu mobila, te obianuiesti cu gresia verde sau albastra cacaniu. Daca esti lenes si infumurat plateste mesteri. Chestiile bune si de calitate ies doar din mainile proprietarlui.
    Dupa faza asta ori faci upgrade si upgrade ( ca in cazul meu), ori nu mai faci nimic.

    00
  32. Sa va traiasca cel mic si sa stapaniti sanatosi apartamentul. Esti amabil te rog frumos sa imi spui de unde ai cumparat usile. As vrea sa le schimb si eu anul viitor la casa parinteasca de la Rosiori.

    00
    • NOU
      #102

      Bella Casa, Valea Cascadelor, ușă Linea 2.12. vs prețul de pe site, acolo am primit un discount de ~190 lei / ușă. o găsești și la Hornbach, dar la calculele noastre am ieșit mai bine cu Bella. și cada freestanding tot de aici. și ușa de la intrare :)

      00
  33. E cineva in Brașov care e mulțumit de o firmă care montează rulouri sau jaluzelele orizontale, de exterior?

    00
  34. Poate am sarit eu peste, dar un contact de la echipa de meseriasi se poate ?

    00
  35. Ai iesit bine. Am o cunostinta (ap 3 camere) care a dat 30k euro doar materiale si manopera la renovare, electric si sanitare (fara centrala).
    Acum tine de om, el a refacut sapa ca era cu 2mm mai stramba intr-un colt. :)))

    00
    • 30.000 fuking euro pt renovare?
      Adică fără mobilă, electrocasnice și alte chestii necesare?
      Încă juma’ de apartament?

      Ce naiba a făcut acolo?!

      00
    • Oameni liniștiți cu prea mult timp liber. Am câteva cazuri. Profilul lor este: am primit moștenire și o să fac cum visez eu. Mozaic mic, mic la duș cu walk-in și scurgerea să fie perfectă. Ușă din fier forjat la bucătărie. Parchet de stejar în camere. Termopan cu aerisire automată în funcție de presiune. Plută și pe urmă șapă. Lemn dușumea pe balcon. Apartamente de 1,2,3 camere, unul bonus în zonă istorică cu aprobare de la ministerul culturii pentru renovare. S-au liniștit.
      Oricum îi apreciez mai mult decât pe cei care au pus 90mp de gresie în 4 camere. Nu există gresie frumoasă. La un moment trebuie spartă și trimisă fostului proprietar să și-o pună în cavou.

      00
    • Gresie în altă parte decât bucătărie, baie, balcon și poate holul de la intrare?! No way.

      00
    • @Pixel, chiar și moștenire, n-aș băga 30.000 euro în renovarea unui apartament. Intr-o casă, poate. Dar 30.000 euro într-un apartament de bloc…. luna viitoare se mută un manelist sau cine știe ce turbat și la un moment dat ajung la concluzia că singura soluție e să mă mut.

      Mentalitate de sărac care n-a avut niciodată bani să facă fix ce și cum a vrut! La mine, nu la ăia. :)

      00
  36. Mda, cand am renovat primul apartament s-a lasat cu reclamatii la politie dupa ce tepe mi-am luat. La al doilea a fost mai usor. Intre timp am prins experinta. Nu doar la apartamente ci si la case. Imi dau seama care e meserias si care e papagal dupa cum calca. Nici nu trebuie sa deschida gura.

    Mai fa de cateva ori asta si o sa devina simplu totul. Nu mai slabesti 5 kg ci chiar te distrezi. Plua ca rezultatul final e la alt nivel.

    Lectia cea mai importanta pe care am invatat-o este sa nu te grabesti si sa alegi un mester sau altul sub presiune. O alta lectie este sa aduci oameni din alte orase daca gasesti doar golani disponibili in orasul tau. Paradoxal iesi chiar mai ieftin.

    00
  37. Unde ai sunat la Primarie S3 pentru moloz?

    Am si eu de aruncat vreo 10 saci si unde am sunat eu mi-au zis ca ei nu mai ridica.

    00
  38. Buna,
    Te rog, daca se poate, sa-mi spui magazinul de termopane pe care il recomanzi? Din fericire, noi nu suntem asa grabiti cu renovarea, dar se pare ca preturile ne cam pun pe fuga. Tocmai ce-am terminat cu centrala, asteptam si aviz de la termoficare… daca da domnu… si am zis ca urmatorul pas ar fi inlocuirea tamplariei.
    Multumesc si sa aveti parte numai de momente frumoase in noul cuibusor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.