Povestea cu iphone 24G şi Gizmodo

Un băiat a pierdut un iPhone 4G într-un bar. Cineva l-a găsit şi l-a vândut pe 5.000$ celor de la Gizmodo. Care de 2 zile nu se mai opresc din publicat poze şi analize cu el. Apple a trimis o scrisoare că îl vrea înapoi, prieteneşte. Ăia de la Gizmodo fac pe vitejii, deşi legea spune altceva:

"# 2080. Duties of finder: Any person who finds a thing lost is not bound to take charge of it, unless the person is otherwise required to do so by contract or law, but when the person does take charge of it he or she is thenceforward a depositary for the owner, with the rights and obligations of a depositary for hire. Any person or any public or private entity that finds and takes possession of any money, goods, things in action, or other personal property, or saves any domestic animal from harm, neglect, drowning, or starvation, shall, within a reasonable time, inform the owner, if known, and make restitution without compensation, except a reasonable charge for saving and taking care of the property.”

Asta e tot. Ăla care l-a găsit trebuia să îl dea înapoi când l-a găsit, altfel trece la categoria infracţiune, iar Gizmodo au cumpărat cu bună ştiinţă bunuri furate, în încercarea de a face jurnalism.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. În momentul în care ai atâția oameni interesați de iPhone 4G nu lași din mână exact acel obiect care îți aduce o exclusivitate și potențial un boost imens de trafic. E moral? Nu! Câți dintre cei care ar avea ocazia ar proceda corect? Niciunul probabil.

    Și oricum bănuiesc că au ceva avocați care să le salveze fundul.

    00
  2. nu e chiar asa povestea. tipul care a gasit prototipul a asteptat in berarie in speranta ca proprietarul va veni sa-l ia. nu a venit. apoi a sunat la apple, i s-a facut ticket, dar nu l-a contactat nimeni. ulterior au intrat pe felie gizmodo care au cumparat prototipul, nestiind daca este fake sau nu. l-au desfacut, s-au convins ca e produs de apple si apoi l-au returnat in cupertino.

    00
  3. Zoso: raspunsul se afla in corespondenta lor: in lipsa unei cereri formale din partea Apple Gizmodo nu avea cum sa stie daca produsul respectiv e o jucarie aruncata de cineva sau un produs ce apartine marului. Asta din punct de vedere legal… pentru ca altfel normal ca Gizmodo stia :)

    00
  4. Cel care l-a gasit nu avea cui sa-l dea inapoi pentru ca nu era revendicat de nimeni. Gizmodo a primit o revendicare oficiala de la Apple si abia acum sunt obligati sa-l dea inapoi (ceea ce vor si face din cate am inteles).

    Oricum nu ma asteptam la asa amatorism de la o companie de calibrul Apple. Cum sa poata un angajat sa scoata din companie un prototip? Sunt convins ca nu avea voie sa faca asta si ca angajatul respectiv si-a cam terminat cariera de la Apple si o sa munceasca tot restul vietii ca sa plateasca despagubirile pe care i le va cere Apple.

    00
  5. marketing american?;)

    00
  6. Cati bani au scos oare de pe urma speculatiilor si contentului cu 4g?

    00
  7. Frate, cand umbli cu o scula strict secreta care urmeaza sa fie lansata peste luni de zile, nu numa’ ca n-o uiti, da’ daca izbucneste un incendiu in bar e prima chestie spre care te intinzi, inainte de extinctor. C’mon.

    00
  8. saracii angajati apple. parca-i si aud:”sefu, calm, ca faci spume la gura si va trebui sa impuscam!” :))

    00
  9. Ce ne mai place sa interpretam pe seama gigantilor, ca ala a sunat la apple si aia nu au vrut sa auda, la apple sunt cateva departamente imi este greu sa cred ca ala a sunat chiar in biroul tipului cu berea.
    La cati nebuni fac farse in ziua de azi nici eu nu l-as fi bagat in seama, poate as fi anuntat un sef mai abilitat in prima faza si apoi as fi zis hai sa ne intalnim sa ne dai telefonu.
    Oare daca as gasi o servieta cu ceva milioane de euro si m-as fi dus in varful unui munte sa strig in gura mare, cine a pierdut banii astia eram scutit de lege ?
    Datoria civica era sa se fi dus cu el la biroul de obiecte pierdute, in tarile civilizate exista asa ceva.

    00
  10. NOU
    #12

    Deci după ce am văzut videourile cu prototipul, am zis că e fake. :)
    Nu am văzut nici un video cu 4G-ul aprins, să văd și eu acolo un ecran colorat și un slide to unlock, deci eu tot nu cred.
    Vrăjeala lor cu telefonul blocat remote în câteva ore de Apple nu pot să o cred.

    00
  11. Streisand effect redux?

    00
  12. MAi Zoso, daca tot ai intrat la Gizmodo si ai vazut ac sunt multe articole pe tema asta, citeste-l si pe asta:
    https://gizmodo.com/why-apple-couldnt-get-the-lost-iphone-back-5520729?skyline=true&s=i

    Cica omu’ a incercat sa-l dea inapoi insa aia de la suportul tehnic au crezut ca face misto (din lipsa de informatii interne…). Cu alte cuvinte, omu’ a incercat, a vazut ca n-are cu cine, face ce vrea cu el… Nu prea intra sub incidenta legii.

    00
  13. Gizmodo a returnat device-ul, in urma cererii facute de Apple:
    „And since this was the only missing piece of the puzzle, we have now both extinguished any doubts of its origin but also, we get to give the phone back. warm, fuzzy, huggy feelings of legal compliance
    I’m sad to see it go. We reasoned this pretty little piece of hardware is probably something we’ll see again some time soon, but who knows exactly when. For some of us, that date can’t come soon enough.”
    https://gizmodo.com/a-letter-apple-wants-its-secret-iphone-back-5520479

    00
  14. N-am vazut ca aia de la Gizmodo sa faca pe vitejii… ba chiar au raspuns imediat scrisorii Apple cu disponibilitatea de a returna shitu.

    …bine ca legea nu spune ca n-ai voie sa pui obiectu pe 1000 de situri si sa-l fotografiezi in toate gaurile inainte sa-l returnezi :)

    00
  15. Oarecum incorect.
    Au asteptat oficial o cerere de la Apple care sa spuna ca este produsul lor si ca il vor inapoi (confirmarea ca este de fapt iPhone 4g). Au si postat scrisoarea de la Apple, inclusiv raspunsul Gizmodo („da, vi-l dam inapoi”).

    Iar pentru acei 5k au facut peste 10 milioane afisari la pagina respectiva.

    00
  16. eu zic ca au procedat corect.

    cand gasesti ceva si nu stii al cui e, postezi un anunt detaliat pe gizmodo si exista mari sanse, avand in vedere audienta, ca posesorul sa vada ca cineva l-a gasit si sa-l ceara inampoi.

    chiar asa s-a si intamplat ;-)

    00
  17. si voi aveti timp sa ii credeti? nu v-au ajuns atatea farse? aa, stai asa-i romanu si americanu.. mananca tot ce i se spune!

    00
  18. Nu va fi nici un proces. La cata disperare si PR s-a produs pe marginea subiectului cel mai mult a avut de castigat Apple. Prea multe coincidente s-au intamplat ca sa fie o pura intamplare.

    00
  19. NOU
    #21

    Revenind pe ideea asta, Gizmodo câștigă pe termen scurt, are un boost de vizitatori acum.
    Peste 6 luni când godfatheru’ iese pe scenă și prezintă noul device, cei care vor se vor juca cu jucăria și o vor dezasambla și o vor poza în toate găurile vor fi cei de la engadget.

    Cei de la Gizmodo vor cumpăra telefonul ca toți mactarzii, încolonați la o coadă dimineața la ora 5. Mult prea târziu pentru a mai ține capul de afiș.

    00
  20. hahah :)

    pai ce ar fi primii care cumpara bunuri furate pe baza de jurnalism?

    00
  21. NOU
    #23

    De unde stii tu ca aia de la Gizmodo stiau ca e telefonul furat? Poate stiau, poate nu, dar in mod sigur ei nu sunt procuror, judecator si jurati sa spuna daca e furat sau nu. Mai ales ca la inceput spui ca cineva l-a pierdut si cineva l-a gasit.

    00
    • @Darth Glacious: daca la tine vine maine cineva sa iti dea nokia e74, tu ce zici? ca nu e furat? ca l-a cumparat mai repede din magazin? :)

  22. Trebuia sa specifici si durata de timp in care trebuia sa il predea autoritatilor sau celor de la Apple. In Romania perioada de timp in care trebuie sa returnezi un bun gasit e de 10 zile, in SUA zi tu cat e.

    00
  23. cu angajatul ce s-a intmplat? parca inaintea de lansarea vechiului iphone,un anagajat s-a sinucis de disperare ca a pierdut informatii sau un telefon…nu mai stiu exact,dar parca tot aici am citit si acea stire.

    00
  24. @Programare Sociala (comentariul 15): „Vrăjeala lor cu telefonul blocat remote în câteva ore de Apple nu pot să o cred” – ba s-o crezi exista pe mai multe telefoane (Nokia are sigur); trimit pe telefonul pierdut un sms cu un anume text (setat de tine in prealabil) si telefonul pierdut se blocheaza nemaiputand fi utilizat pana la introducerea codului. O functionalitate asemanatoare (bazata pe codul IMEI) ar putea fi folosita si la noi in cazurile de furt / pierdere de mobil, dar „profesionistii” de la Orange / VF / Cosmote „uita” sa spuna clientilor acest lucru…

    OnTopic: parerea mea e ca toata treaba asta e o reclama inedita marca Apple.

    Bafta,

    00
  25. @mirc
    Nu uita. Este un add-on optional la standardul de GSM care nu este implementat din motive de cost (aka nu se face profit din asta ).

    00
  26. kNox a pus punctu pe Y. Adica tu uiti un prototip intr-un bar, intamplator?
    HA HA HA

    00
  27. @Programare Sociala: dacă ai citit articolul, spune clar că în următoarea noapte cei de la apple au bick-uit telefonul remote.
    Totuşi, cică se aprinde ecranul când îl bagi în iTunes.

    00
  28. clar marketing…uite ca deja e pe buzele tuturor, si asa isi fac esi apple o idee despre cum urmeaza sa fie primit produsul

    00
  29. Parerile sunt impartite. Ba ca este reclama mascata, ba ca asa s-a intamplat…eu nu mai stiu ce sa cred. Am impresia ca este intradevar o reclama mascata…

    00
  30. @tomato: nu stiu ce add-on optional este sau nu implementat dar telefonul meu (Nokia E72) are undeva prin settings>security o treaba numita „remote phone locking” care este exact ce am zis mai sus: trimiti sms si se blocheaza telefonul.

    00
  31. fuck them and their law !

    00
  32. @mirc.
    Aia fiind un feature al sistemului de operare de pe telefon. Functionalitatea asemanatoare bazata pe IMEI ( cum ai zis mai sus ) se refera la black listingul in retea a terminalului furat , care este in standardul de GSM ca un lucru facultativ si nu e implementat pentru ca nu aduce $ ( alta chestie facultativa din standard e SMS, dar asta e alta poveste :-) )

    00
  33. Au pus in scena o mica piesa de teatru. Atat. Si acum reincalzesc mai si reincalzesc supa.

    00
  34. Reclama mai buna si mai ieftina nu se poate, „uiti” intentionat aifonu si toata lumea nu se mai opreste din comentarii.
    Parerea mea…

    00
  35. @tomato – chestia cu blacklist-ul e activa in romania pe vodafone. a avut un prieten ceva probleme cu vodafone-ul folosind un telefon cumparat ok din amrea britanie si in romania cand baga cartela de vodafone nu i se inregistra in retea. statea fara semnal. a schimbat mai multe cartele a sunat la ei, si a primit raspunsul ca acel IMEI a fost declarat furat de cineva care a cumparat telefonul de la ei. si eu stiam ca IMEI-urile sunt unice …

    sa revenim la subiect, eu nu cred ca exista 1 % de ziaristi / bloggeri in romania care daca primesc ceva furat sa nu isi scoata ei parleala prima data. ma mira totusi postul lui vali gandindu-ma ca nu e un fan apple, anywyay

    o sa putem vedea daca a fost miscare alui apple prin 2 directii .. pe site-ul gizmodo – o sa apara sau nu reclame platite de apple ( in caz ca da – sunt in termeni buni, altfel e clar ca si-au luat-o ) . miscarea lor cu asteptatul confirmarii de la apple a fost iar geniala – le-a oferit dovada in fata fanilor de apple care au zis ca e teapa . daca apple tacea si nu cerea inapoi telefonul – toata lumea astepta lansarea din iunie , acum se stie ce vine

    00
  36. Chiar daca n-am pregatire juridica, parera mea este ca pe baza textului de lege citat, cei de la Apple n-ar avea cum sa castige vreodata procesul impotriva Gizmodo, nici macar in Romania.
    Nu Gizmodo a gasit telefonul ci o alta persoana, deci prima parte a articolului nu-i priveste.
    In a doua fraza a articolului, cea sub care intra si cei de la Gizmodo, se spune ca posesorul are obligatia sa informeze proprietarul, lucru pe care l-au facut publicand pozele pe site, iar ulterior chiar returnandu-l, tot precum prevede legea.
    Probabil ca “partizanii” Apple ar intreba de ce n-au returnat imediat telefonul si au mai solicitat si o cerere oficiala in acest sens? Explicatia ar putea fi ca inainte sa-l returneze proprietarului, asa cum prevede legea, au vrut ca Apple sa-si asume paternitatea. Daca va amintiti, dupa ce au fost publicate primele articole insotite de pozele produsului, mai multe site-uri au retractat stirea, afirmand ca de fapt ar fi un “fake” ca apoi sa revina si asupra acesteia si sa spuna ca de fapt produsul este autentic.

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.