Nu, bă, poporul nu vrea pomeni la curent!!!

Subiectul arzător al zilei:

Guvernul caută soluții pentru compensarea unei părţi din factura la energia electrică. Aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România” a declarat joi Florin Cîțu.

Doar că nu, poporul nu vrea pomeni. Nu vrea prețul subvenționat. Vrea:

  1. să afle de ce, când s-a liberalizat piață, în loc să plătească mai puțin, a început să plătească mai mult și de ce toate firmele au avut prețuri promoționale ca să ia clienți și apoi le-au mărit.
  2. să afle de ce concurență înseamnă în România “să mărim toți prețurile”, în loc să se întâmple, cum e normal, ca prețurile să scadă, că sunt mai mulți furnizori pe piață, care se bat între ei pentru un număr finit de clienți.
  3. să primească alte explicații decât “s-a scumpit”.

Terminați naibii cu pomenile și cu subvențiile! Puneți-vă cu legea pe ei, abuz de poziție dominantă, 100.000€ amendă minimă la fiecare până înțeleg că nu e ok să urci prețurile cu 50% pentru că poți.

Asta vrea poporul. Soluții pe termen lung, nu bani de la buget!

electricitate-curent-energie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Cate companii de energie exista? Mii? Aaa, dacă sunt doar câteva, normal ca s-au înțeles sa facă manevra asta.

    00
    • Și toate ale statului. Bine, exceptăm ”amatorii” cu moriștile…

      00
    • Ce este atat de greu de inteles? Baietii destepti din energie sunt castigatorii liberalizarii preturilor! Inclusiv subventiile date de Guvern vor ajunge tot in buzunarul lor ca ultim beneficiar. Deci ce face Guvernul, in numele liberalizarii preturilor la energie subventioneaza categoriile defavorizate (care vor fi cam toti pensionarii si 50% din populatia activa). Preturile la energie nu vor scadea ever! BTW Cazzo a terminat uhhh cu greu Colegiul de Energie din Tg Jiu.

      00
  2. Ce zici nu suna rau deloc insa daca nu ma inseala judecata, treburile astea sunt apanajul acelui Consiliu al Concurentei, institutie care a mai „ars” mari jucatori dar a facut-o, fratele meu, la ani distanta.
    Pana cand analizeaza si iau aia decizia, se duc facturile poporului, asa cum zice francezu`… „straight to the Moon”.

    00
    • Consiliul Concurentei e poate cea mai corupta institutie. Am facut zeci de sesizari arătând cum firmele de tichete Sodexo, Cheque Dejeuner, Up, comisioneaza discriminatoriu IMM-urile in avantajul marilor lanțuri comerciale, deși ele exista doar pentru ca le permite legislația din Romania. Am primit doar raspunsuri generice, nu stim, nu putem.

      00
    • NOU
      #7

      @simona:
      De ce discriminatoriu?
      Nu îmi dau seama exact care e problema, dar trăiesc cu impresia că e legata de practici comerciale bazate pe volum, și nu are legătură cu, consiliul concurenței.

      00
  3. Tocmai am primit de dimineata o notificare de la restart energy ca se schimba pretu la gaze din oct ca sa poata sa mentina servicii de calitate. Crestere 91%. Oare ce alt produs de pe piata libera isi permit cresteri asa de mari si sa ramana pe piata….

    00
    • Curentul electric ar putea fi scumpit cu 91%.
      Scumpirile astea suna grav procentual dar la un apartament asta inseamna maxim 200-300 lei pe an

      00
    • Pretul la electricitate a crescut de 2.22 ori, tot restart, tot azi dimineata.
      Nu stiu insa cum e la ceilalti furnizori, ca daca ies in continuare mai bine decat enel&co, macar as avea un punct pozitiv de care sa ma bucur.

      Cat despre subventii, doar avem guvern liberal, nu cu asta se ocupa liberalismul? Oh, wait…

      00
    • @pablo, nici macar atat, daca tai curentul.

      00
    • Ai zice ca e conform contractului si am muscat momeala pretului mic din oferta de acum 2 luni.
      Dar totusi tinand cont ca vorbim de contract pe un an, daca piata e chiar asa de libera incat cel care vinde poate sa vina cu o oferta de 1 leu pana prinde cativa abonati, dupa 2 luni creste pretul la 10 lei, tipul asta de libertate seamana cu vandutul drogurilor unde iti da gratis primele tigari.
      Nu cumva ar trebui protejat consumatorul de astfel de practici…cat de concurentiala e o astfel de practica. Eu cred ca trimit o sesizare la protectia consumatorului, macar le fac spam.

      00
    • Pablo stai cam prost cu matematica. Un apartament de doua camere plateste acum cam 80-90 lei pe luna. Daca se scumpeste cu 90% o sa plateasca intre 150 si 170 lei pe luna. Deci o crestere de minim 70 lei lunar. Ori asta inmultit cu 12 luni face peste 800 lei minim pe an. Poate daca stai intr-un cotet de caine si te luminezi la lumanare sa nu insemne prea mult.

      00
    • NOU
      #14

      Cresterea se refera doar la energia activa/marfa gaz, parte care este fractie din factura. Restul sunt tarife de distributie, transport, accize, tva, etc. Intrebarea mea e alta. Cum a fost cand ei cumparat gaze natutare la pretul de 30-40 de lei anul trecut prin primavara-vara si ni-l facturau la un pret de furnizare de 123 lei fara tva (cazul engie la gaze naturale cu tot cu toate tarifele, dar la baza pretului reglementat era calculat un pret al gazului de 80 de lei gazul). Restul pana la 123 sunt tarifele. Ce au facut ei cu acel profit? De ce nu treceti la hidroelectrica? Pret energie activa de 0,25. Vad ca nu umbla la pret. Ok, stiu ca sunt depasiti, dar au cel mai bun pret. In plus am observat ca ei nu baga si acciza.

      00
    • Interesant e cum motiveaza Restart creșterea. Deși sunt client de doar de 3 luni, și teoretic ar trebui să am prețul blocat un an, invocă forța majoră (pandemia, războiul din Ucraina). Mie nu îmi e prea clar ce treabă are războiul din Ucraina cu mine.

      00
    • @em:

      In urma cu jumatate de an am vb cu un avocat despre niste contracte. Unul din punctele de discutie a fost forta majora.

      Din ce mi-a spus, daca ai facut contractul pe perioada pandemiei/razboi, acestea nu pot fi invocate ca forta majora. Ceva de genul: trebuia sa tii cont de astea cand ai facut contractul, nu sunt ‘neprevazute’.

      Acum, eu nu sunt avocat si informatia e ‘la mana a doua’ cum s-ar spune, dar merita investigat putin treaba asta.

      00
    • NOU
      #17

      @em. Cred ca te poti pisa cu bolta peste ei cu forta majora atat timp cat nu iti prezinta un certificat de forta majora emis de camera de comert

      00
    • eu am contract de 1 luna cu ei, nu am primit prima factura, dar am primit instiintare de crestere a pretului…cu 50%

      00
    • Le-am email sa primesc numar de inregistrare si direct la protectia consumatorului… Cum ziceam mai sus, nu e corect fata de ceilalti din piata care ofera un pret real, sa vii tu restart si sa dai pret de dumping apoi sa l cresti ca e pandemie. Tot in pandemie a fost si oferta.

      00
    • @alex da, facturile sunt de 80 lei. Energia activa consumata este cam 30-40 lei din banii aia. 90% din sumele alea nu este asa o crestere de speriat. Asta vroiam sa spun
      Eu cand aud oameni care stau in apartamente de 100k+ euro ca isi fac griji ca se scumpeste curentul cu 40 lei pe luna ma amuz

      00
    • @d3fault

      Idem, azi am primit simultan si scrisoare si email, de la 125 la 311, pret total, deci de vreo 2,5 ori cresterea. Eram de nici 2 luni la ei. Am facut greseala sa cred ca o crestere de la 123 la 155 la Engie acum 2 luni era mare. Sincer sa fiu, la ce tarife sunt acum, mai toti cu preturi variabile sau fixe pe 3 luni sau fixe la peste 260 lei, ma bate gandul sa reziliez, trec pe FUI si astept sa dea faliment toti asa zisii furnizori privati care probabil inseamna un baiat cu un laptop intr-o camera. Sa mai vad dupa aia cine mai traieste.

      In alta ordine de idei, faptul ca in PDF-urile de oferta afisau mare pretul si durata contractului dar de abia in conditiile generale primite odata cu contractul aveau un articol care zicea ca pot schimba preturile unilateral, poate fi considerata publicitate mincinoasa, inselaciune?

      00
    • Am primit și eu. De la 125 la 220 lei/MWh

      Am semnat, în câteva minute , contract cu alt furnizor (156 lei/MWh) :)

      00
    • @Alex V

      Nu ca ar mai conta acum, dar daca aveai 125 trecut in textul contractului, acela era pretul final, cu totul inclus. 220 este fara distributie, cred ca si TVA. Pe notificare dau pretul final pentru fiecare distribuitor intr-un tabel, scris mai mic, si e peste 300. Deci sunt inselatori si in notificarea asta. Sper sa dea faliment si sa fie si urmariti penal pentru inselatorie.

      00
  4. De ce e normal ca prețurile să scadă când oamenii nu pot renunța la produs?

    00
    • Hai sa iti dau exemplul meu. Am contract de curent pe „piata libera” de cand s-a putut. Deci 4-5 ani? De atunci, anual, stau si ling ofertele cand se apropie reinnoirea. Anual exista cateva oferte, foarte putine(anul asta erau fix 2), marginal mai bune decat Enel Online pe Bucuresti. Dar diferentele sunt de maxim 5-10%, prea putin ca sa ma faca sa imi bat capul cu semnat alt contract.
      OK, o sa zici ca Enel e imens, si vine cu volumul necesar pentru a avea preturile de achizitie cele mai bune. Dar fiind imens are si costuri imense: schema de personal mostenita de la Renel, cu sindicate, beneficii si tot tacamul, sedii, consilii de administratie, advisori, spagi la nivel parlamentar si guvernamental.
      Ma uit acum la Nova Power&Gas, un furnizor as zice mediu. Un SRL din Cluj, baieti destepti: 53 de angajati, 300 de milioane cifra de afaceri, 60 de milioane profit in 2020. 2020, anul ala cu consum scazut, criza etc. Vrei sa imi spui ca astia nu ar fi putut sa dea in preturi sa ia un 5-10% din clientii Enel? Puteau, dar nu au avut ordin de la unitate.

      00
    • Eu întrebam despre normalitate, despre niște mecanisme care în mod firesc ar conduce la scăderi de prețuri pentru un produs indispensabil.
      Despre calicia firmelor (sau, în limbaj mai elevat, despre apetitul pentru profituri imense pe acțiuni pe termen scurt) știm cu toții.
      Sper.

      00
  5. Ca idee, azi platesc 0.245 lei/kwh + abonament si alte taxe. Mi-a venit ieri oferta de prelungire pe 12 luni la 0.50 lei/kwh + restul. Asta in conditiile in care pe site aceeasi, dar fix aceeasi oferta e 0.35, asa ca MUIE enel, fac reclamatie la anre si protectia consumatorului si ma mut la altii… nu stiu inca cine, urmeaza sa studiez comparatorul

    00
    • Si mie mi-au facut exact la fel . Efectiv au dublat pretul / KwH de la 0.24 la 0.5 si abonamentul 0.35 asta in conditiile in care pe site , oferta este 0.34 cu 0.35 . le-am dat mail si mi-au trimis oferta conform site . Niste jegosi cu totii.

      00
    • Am o veste buna pentru voi:
      Mi-au facut mizeria asta acum 2 ani, plus oferta trimisa numai prin posta, la adresa din buletin in loc de adresa de consum/contact.
      I-am muit corespunzator, am dat mailuri, nu m-au bagat in seama, asa ca am refuzat oferta in penultima zi posibila si am facut cerere pe site pentru un nou contract.
      Anul trecut si anul asta au fost cuminti si mi-au trimis oferta de prelungire pe mail, la conditiile de pe site.
      Deci au o bifa in sistem „asta citeste ofertele”.

      00
    • @Arthur La fel si la mine, am sunat si au zis ca asta e oferta ce va fi in noiembrie, cand imi expira mie contractul. Le-am zis sa fie sanatosi, mai caut oferte si la altii.

      Faza cea mai tare, adica sa ma faca sa inteleg cat le pasa de mine, prima data m-au pus in asteptare si mi-au inchis dupa 10 minute, a doua ora mi-a raspuns cineva, dar nu o auzeam deloc – o casca telefonica e scumpa, nu isi permit cu profiturile lor, iar a treia oara probabil m-au conectat la aceeasi persoana ca, dupa ce am avut rabdare un minut sa incerce sa repare casca, am inchis si le-am zis ca nu avem ce discuta pe oferta actuala, ca de auzit ma auzea.

      00
    • Ăștia sunt setați blană pe profit și cheltuieli minime. Dacă s-ar putea să vină angajații cu bani de acasă. Și apoi se miră de ce oamenii le dau prin gură și îi vorbesc de rău peste tot. Deocamdată sunt factura la Cez sau cum dracu s-or mai numi după ce au vândut.
      Sper să nu fac atac de cord, când o veni regularizarea. Scumpirile de acum, plus consum crescut în ultimele luni din cauza de wfh și altele.
      Am pe cineva care a plătit la regularizare 2800 de lei. Nu am înțeles cum, dar nici nu mi-am bătut capul să mă lămuresc. Mi se pare enorm.

      00
    • @Ionut M, nu stiu cum vine faza cu regularizarea, mi-a venit si mie 580 lei de plata. Nu inteleg ce naiba au regularizat. Eu dau indexul in fiecare luna, vine omuletul la 2 – 3 luni si citeste si suntem ok.

      00
  6. Sa se dea subventii si la proprietarii de Tesla, da!

    00
  7. Da, subventiile sunt solutia, nu e ca si cum pe alea le-am plati tot noi.
    Aveti grija ce contracte semnati zilele astea. Exista oferte pe 3-6 luni, s-ar putea sa fie o solutie mai buna decat sa ramameti cu pretul asta de bula un an de zile.

    00
  8. Vali, nu știu atiu daca asta vrea „poporul”, cred ca asta vrea o mica parte din oameni sanatosi la cap si care inteleg cum functioneaza o piata libera si ce manevre se pot face. Poporul vrea sa plateasca cat mai putin, si daca vine Citu si da cu pomeni, cu atat mai bine „sa ne dea statul”.

    00
  9. Incepe mustata pensata ala de la consiliul concurentei o ancheta ce va fi gata in 8, 9 ani, maxim.

    Aparuse o duduie de la o companie din asta ce ce furnizeaza pe hartie gaz intr-un advertorial pe hotcrapnews parca: „s-a terminat era utilitatilor ieftine”. Fmm, mars.

    In alta ordine de idei aud ca in Telciu, Bistrita se mobilizeaza trupe de jandarmi pentru a „calma” populatia revoltata de explozia pretului apei potabile.

    Deci cine cu cine joaca in schema asta?

    00
  10. Mai bine ar investi statul bani în hidrocentrale, parcuri eoliene și 2 reactoare nucleare care putrezesc de 31 de ani.

    00
    • Ai 2 probleme:
      -liberalizarea asta este făcută de STAT pentru a fi în acord cu legile UE;
      -dacă statul va construi centrale atunci fie vei fi la problema de mai sus, fie procentul deținut de stat va fi foarte mic(posibil ca legile să permită asta) astfel încît mulți cetățeni nu vor resimți prețul mic.

      00
    • Cu alte cuvinte: lumea este condusa de corporații, nu de guverne.

      00
    • Eu nu stiu cum numai la noi, nu se poate. Cum pusca mea, Orban ungurul, vecinul poate sa faca ce vrea in UE? Ma mai lasati? Si iar o sa ne apropiem de Rusia, cu voturi cu tot! Dupa faza asta PSD si AUR, nici nu mai trebuie sa faca opozitie.

      00
  11. Motivele unora:
    -piata trebuia liberalizata de mai demult, caz in care preturile ar fi crescut treptat, insa psd nu a vrut sa isi asume costul electoral;
    -infrastructura e cum e pentru ca nu s-au mai facut investitii; Cine ar trebui sa le faca? Statul? Delgaz? Hidroelectrica? Din ce bani: ai statului, ai consumatorilor?
    -Hidroelectrica e plina de fosti securisti si oameni de paie ai partidelor;
    -nu prea avem energie nucleara;

    00
  12. Nu inteleg nedumerirea….in colonia Romania doar companiile dicteaza ce si cum se intampla…o sa ii vezi cum fac profit maxim anul asta,si vor iesi sa comunice ca pretul energiei,carbune,blabla,petrol,afganisan,energie verde,piata libera,si alte vrajeli.Preturile la energie ar trebui reglementate.
    Hai sa trimitem niste interpelari parlamentarilor usr,pnl si udmr pe tema asta,sa vedem ce au de zis,ca acum nu mai sunt coruptii la putere.

    00
    • Ai fi de acord sa îți reglementeze și salariul? Sau acolo e bine ca e economie de piață?
      Ce-mi mai plac comuniștii ăștia…

      00
  13. > să afle de ce concurență înseamnă în România “să mărim toți prețurile”

    Asta inseamna cartel.

    00
  14. Și care sunt amenzile pentru Kartel!?

    A btw de ce companiile de stat care aveau monopol au mărit și ele preturile? Ca să piardă din clienți?

    00
  15. Scrii de parca nu stiai ca asa se va intampla.

    00
  16. Cand am schimbat firma de curent stateam sa ma gandesc daca sa fac contract pe 6 luni sau pe 1 an cu pret fix (blocat pe perioada aia). Am ales pe 1 an si am zis ca daca mai scade, asta e… platesc mai mult 1 an si apoi merg la altii. Na, surpriza…

    00
    • Am făcut contract pe 2 ani în luna mai la Nova după recomandările lui Fluture(merci fain).

      00
    • Sly – Vezi comentariul lui Em „Interesant e cum motiveaza Restart creșterea. Deși sunt client de doar de 3 luni, și teoretic ar trebui să am prețul blocat un an, invocă forța majoră (pandemia, războiul din Ucraina). Mie nu îmi e prea clar ce treabă are războiul din Ucraina cu mine.”
      Ce te face sa crezi ca Nova nu va invoca aceleasi situatii si contractul tau pe doi ani nu mai are nicio valoare ? Si eu tot cu ei am contract.

      00
    • De acord, voi afla peste 1-2 luni.

      00
  17. Pe vremuri, intr-o alta viata cand traiam in Romania, am lucrat intr-o firma de leasing de acolo, in anii anteriori prabusirii (inainte de 2008-2010). Si aveam noi pe atunci un comision ciudat, ceva gen comision Dacie, pe care il plateau bizonii care isi luau Dacie prin noi cu buletinul. Si l-am intrebat eu pe seful de la vanzari, „Bah, ce e aia comision de Dacie, de ce il percepem, nu se enerveaza clientii, nuu ii pierdem asa?”. Si el mi-a zis: „Il luam pentru ca toti din piata il iau, clientii nu au unde sa se duca in alta parte, easy money pe care ii castigam fara sa facem nimic”.
    Asa si cu curentul sau gazele astea, nici nu e nevoie de o intelegere explicita intre furnizori, pe o piata oligopol e de ajuns ca cei mari sa faca o magarie ca vor fi urmati natural de furnizorii mai mici, astfel incat clientii nu au unde sa se duca in alta parte. Probabil ca Consiliul concurentei, chiar daca ar exista in realitate si nu doar in povesti si si-ar face si treaba, nu ar gasi nimic explicit (mailuri, discutii, intelegeri secrete, pacturi semnate cu sange etc intre furnizori), e doar un suflu de „merge si asa” in piata si atat.

    00
  18. Cred ca asta cu liberalizara a fost cerinta UE. La mine in Germania lumea se apuca prin septembrie sa schimbe contractele de energie. Daca ai uitat e cam nasol. De obicei furnizorul mareste in noul an pretul destul de mult. La schimbare, ai ca client nou, un bonus care e de aproximativ 25% din valoarea facturii. Cu tot cu bonusul asta anul viitor urmeaza sa platesc aproximativ 0,31 euro/kwh. Asa ca apucativa de export.
    Iar aici exista portaluri care compara ca sunt prea multi furnizori ca sa o faci tu de capul tau. Pana si lidl vinde curent.

    00
  19. Eu am alta intrebare.
    In afara de aia cu eoliene si aia cu panouri solare, a mai facut cineva vreo investitie in capacitati de productie?
    Nimeni? Nimic?
    Restul is facut pe vremea comunismului multilateral dezvoltat, gen centrale hidroelectrice.
    Sectorul energiei e plin de ochi albastrii si de politruci, sa manance si gura lor ceva.
    Ca altfel nu imi pot imagina cum un putzulica de 27 de ani ajunge director general la centrala de la Cernavoda.

    O parte din scumpiri e generata de lacomia babuinilor care iti explica ei cum e sectorul energetic strategic si trebuie sa fie controlat de oameni de bine.

    00
  20. din nou repet comentariul si aici, asta e „piata libera” la care viseaza libertarienii si baieteii de dreapta, in care ei cred ca se regleaza in folosul consumatorului si ofera servicii mai ieftine si de calitate, pe cand de fapt furnizorii de servicii se cartelizeaza si trebuie sa vina statul socialistoid sa le impuna sa nu mai fure asa pe fata si sa faca si lucruri in favoarea consumatorilor.

    cand mai vedeti un libertarian pe net ca „hau hau guvern mininal”, „hau hau ne saracesc stangistii cu pomenile lor” si „miau miau nanny state-ul nu ne lasa sa fim bogati si sa traim bine”, dati-i exeplul asta.

    00
    • @Perkele Esti prea atent la viata politica din SUA, mai uita-te putin si la noi, lasa-i in ma-sa de republicani.

      00
    • eu nu-s atent, imi pasa mult mai mult ce se intampla la mine local, dar sunt multi oameni pe net de la noi (deci romani si nu americani) care sunt foarte vocali despre politica americana si foarte fierti pe libertarianism si dreapta si eventual si conservatorism (sau ce inteleg ei prin conservatorism, de fapt), le ei ma refeream.

      00
    • A, deci la tine exista doar 2 extreme: guvern minimal care nu face nimic si piata reglementata de stat.
      Intre ele nu exista piata libera, legi corecte si aplicate, astfel incat piata libera sa functioneze cum trebuie ?

      00
    • ba da, normal ca exista, dar radeam de extremistii libertarieni, gen aia care mai scriu pe In linie dreapta sau unu’ Bresug care se agita pe net

      00
    • Piața liberă funcționează doar pentru bunuri de larg consum, și atunci doar unde gradul de competiție este mare.

      Când ai duopol pe producție și cartel pe distribuție, unde toată lumea se știe cu toată lumea, nu mai ai cum să ai „piață liberă”.

      Ai putea veni cu argumentul clasic „no free lunch” și că „nimic nu e un drept”. Pe de altă parte nici nu poți avea o societate stabilă cu 70% din populație în săracie abjectă că la un moment dat li se urca la cap oamenilor și-și bagă p0la în armata robotizată a libertarianului.

      00
    • asta pentru ca pe multi ii fura peisaju si daca vad „liberalizare” cred ca e piata libera.

      Ori cum sa fie piata libera cand: producatorii sunt companii de stat, reteaua de distributie e companie de stat.

      Liberalizat cine printeaza factura, sau cum?

      Nici macar listarile alea al bursa a companiilor de stat nu sunt altceva decat mema ca tu mic actionar stai si o sugi, statul cu majoritate decide oricand ce se poate face cu profitul companiei (si de cele mai multe ori il baga in buzunarul fara fund al parazitilor). Asta daca va batea gandul sa profitati de cresterea pretului la energie si sa „investiti” in marii producatori.

      Piata energiei nu poate fin concurentiala in forma actuala, si „liberalizarea” a fost doar o manevra de capusare.

      00
  21. Iti zic eu buba, Bucurestistan. :) Tevile de apa calda nu merg, se mai porneste cate un resou, un boiler, etc… si hop se trezeste miticul cu 600 de lei/luna curent. Nu ar fi cazul sa-i platim macar jumate ? I-ai marit deja beletul de autobuz de la un leu. Ce inseamna asta ?

    00
  22. dar de gaz, ce?

    00
    • de gaz, pui un captor de metan la toaleta din curte pe care o au ~40% dintre gospodărille din RO. 😔

      00
  23. 1. Pana la liberalizare, cea mai mare parte a energiei pentru consumatorii casnici era la pret reglementat, cu alte cuvinte ANRE-ul obliga cei doi mari producatori de stat(Hidroeletrica si Nuclearelectrica) sa dea energie la un pret semnificativ sub cel al pietei. Era evident ca odata cu liberalizarea si „casnicii” vor plati pretul pietei, faptul ca inclusiv in declaratii publice oamenii cu greutate(ministru, prim-ministru, membrii ANRE) fac pe prostii si se arata mirati ca pretul a crescut dupa liberalizare nu e decat masura ipocriziei lor.

    2. Vezi punctul 1, nu prea aveau cum sa scada preturile. Ce a determinat explozia preturilor, mai mult decat eliminarea pretului reglementat, a fost prostul management facut de furnizori. Ei aveau contracte de livrare pe termen lung catre consumatori, dar acele cantitati nu erau acoperite prin contracte pe termen lung de achizitie de energie, se bazau pe PZU(Piata pentru Ziua Urmatoare) unde preturile erau ceva mai mici…pana nu au mai fost. Insolventa Getica si a altor furnizori care au acaparat cota de piata agresiva si denuntarea de contracte a facut ca pretul pe PZU sa explodeze, practic toti furnizorii lacomi au fost prinsi cu chilotii in vine(din prostia lor) si acum toarna in capul consumatorilor. Ca sa fie mai simplu de inteles, e ca si cum as da credite pe 1 an, dar eu ma finantez din depozite la o zi. Daca din orice motiv „finantarea” mi se scumpeste, m-am dus dracului.

    3. Pe langa explicatiile de pana aici, mai e un factor structural, pretul certificatelor de carbon. La formarea pretului energiei e si asta un element important, ori pretul lor a crescut f mult in ultima vreme.

    In concluzie, cresterea pretului e normala, nu e normala amplitudinea. Probabil lucrurile se vor stabiliza odata ce dispar efectele denuntarilor de contracte din primavara-vara asta. Important de stiut e ca pretul energiei reprezinta doar o treime din factura, restul sunt taxe de transport, distributie, certificate verzi, taxa de cogenerare, TVA…etc. Cum a spus si cineva mai sus, solutia e sa ramai cu unul dintre cei mari, ideal sa fie si producator(Hidroelectrica) si sa te uiti la contract.

    Mic identificator de actori din piata energiei:
    Producatori: Hidroelctrica, Nuclearelectrica, Centrale Oltenia, OMV, Romgaz+eolienele
    Furnizori/traderi de energie: astia cumpara de la primii si vand mai departe: Enel Furnizare, Engie, Electrica+cateva zeci de firme mai mici care s-au bagat pe nisa asta(cam de evitat dpmdv, daca nu esti dispus sa stai cu ochii pe ei la reinnoire)
    Transportator: Transelectrica, unul si bun, toata lumea transporta prin ei
    Distribuitor: Electrica Distributie, Enel Distributie…etc. Astia sunt impartiti pe regiuni si pretul e reglementat, nu poti sa-l schimbi. Astia sunt cei care intretin reteaua din orase, practic toata infrastructura intre liniile de inalta tensiune ale Transelectrica si locurile de consum.

    00
    • Distribuitorii nu pot avea acelasi nume cu furnixorul din compania mama.
      Ex: enel energie – furnizor ; e-distributie – distribuitor, ambele sub mama omida enel spa.
      electrica furnizare – furnixor ; distributie energie electrica romania – distribuitor, ambele sub coana leana electrica.
      Toate numele schimbate la ccina srl/sa.

      „Multumim” UE

      00
    • Foarte bun comentariul. Îmi place ca ai reușit sa îl faci pe înțelesul tuturor.
      As marsa puțin ca mare parte din creștere se datorează exploziei prețului de certificate de emisii, dar ai dreptate, este și o creștere a prețului nejustificata de fundamente dar este marginala.
      În privința certificatelor de emisii o sa menționez ca anul a început cu un preț de ~30€/tona (producătorii de cărbune trebuie sa cumpăre 1 certificat la 1 MWh produs, cei pe gaze 1 certificat la 2 MWh produși) iar acum este aproape de 60€ (~57). Piața angro (Spot) are un preț marginal – prețul cu care se închide este cel primit de vanzatori și încasat de producători. Și avem Oltenia care probabil chiar la prețul asta astronomic este pe pierdere (ca va plăti masiv certificate) și hidro si nuclear care produc cu ~103 respectiv ~180 lei/MWh si vând cu ~500 lei/MWh (zilele trecute Oltenia a vândut la electrica cu 560 lei/MWh). Ia sa vedem dacă știe cineva unde au mers dividentele de la Hidro și de la Nuclear? Asta ca să nu creadă cineva ca statului nu ii convine.
      Sa va aduc aminte ca la sfârșitul lui aprilie statul (tot din banii noștri) a plătit un purcoi de bani sa ajute Oltenia sa cumpere certificatele….
      Fără capacități noi de producție o sa platim electricitatea de o sa behaim. Și capacitățile trebuie sa fie din cele nepoluante ca altfel nu se schimba nimic.
      Si dacă tot nu sunt oameni care înțeleg ca avem nevoie de capacități în plus, întreb încă ceva. Cum se face ca având cele mai mari preturi pe bursa din Europa încă importam? Răspunsul e simplu: cererea mai mare ca oferta (fie nu exista energie fie nu e scoasa la vânzare). Și ale cui sunt cele mai mari capacități? Tot eu voi răspunde: ale statului.

      Si despre gaze… Cine anunța in tandem in primăvara ca reduce producția de gaze? Nu care cumva cei 2 producători locali (omv – prietenii ministrului și romgaz – firma statului)? Deci pentru ultima oara… Cine profita de preturile mari?

      00
  24. Gen s-a „liberalizat” piata astfel incat toti prietenasii sa se faca reselleri de energie si sa puna ce preturi vor, iar cand populatia nu mai poate plati, li se dau bani de la guvern ?

    Sper ca am inteles bine.

    00
    • Cam așa ceva. Sau ne transformăm în țară bananieră cu 3 ore de curent pe zi.
      Dar înclin să cred că asta e metoda pe care au găsit-o pentru a putea fura bani de la UE.

      1. se mărește prețul energiei peste media UE, în regim de cartel
      2. populația nu-și mai permite
      3. cerem bani, că nu-i frumos să stea o țară din UE în 2021 pe întuneric
      4. „Că doar n-o să facă UE o infrastructură nouă de curent”
      5. ???
      6. PROFIT!?

      Minte de găinar care altceva în afară de rentă și violență nu știe. Între timp, prețuri la energie de Elveția, pe salarii Turcești.

      00
  25. In luna Martie am facut contract cu Nova Power&Gas pentru energie electrica si gaze naturale, pret fix pentru un an de zile. Cea mai mare factura la gaze a fost de 368 le pentru 252 mc (2800 kWh). Intr-o zi, curios care vor fi noile preturi, intru pe configuratorul lor, introduc aceeasi cantitate de gaze si, pam-pam, factura va fi de 720 lei, deci o crestere de aproape 100%. Vorba lui Citu, urmează lucruri fantastice pentru toţi românii.

    00
  26. As fi curios cata energie e vândută prin traderi. Cred ca aceleași firme cu AG în coada ( Austria, Elvetia+ un eventual Buzaianu) care au pierdut contractele reziliate de Hidroelectrica si care s-au judecat prin curți de arbitraj au venit sa isi scoată parleala. Doar ca acum nu mai vinde Hidroelectrica sub pretul de cost (Nu se mai gaseste un Videanu sa semneze), ci cumpara clientul final din „piata liberalizata” . Cand stii ca o tara e in deficit energetic se aliază 2,3 traderi, cumpara energie pt semestrul/anul următor peste pretul pietei si apoi furnizorii sunt la mana lor, preturile devenind foarte ridicate din moment ce stii sigur ca energia respectiva va fi sigur cumpărată. Si ca sa te asiguri ca nu cumva exista riscul de importuri mai ieftine din tari vecine faci chestia zonal. Pe partea cealaltă ai niste ONG -uri (vezi Bankwatch) care deschid procese in instanta pt blocarea oricărui proiect pe Hidro si/sau Cărbune. Sunt proiecte in valoare de 200 mil euro blocate în hidrocentrale ce nu se vor termina pe motiv ca afecteaza pestii. Se închide Mintia. Mai vine guvernul cu o privatizare parțială la Hidroelectrica (vedeti declaratiile date in ultimii 2 ani) si cetateanul roman va fi legat de maini si de picioare si aruncat sa înoate.

    00
    • Furnizorii pot cumpara foarte bine de la producatori, nu e neaparat problema de intermediar, problema e pe ce tip de energie faci contractul cu producatorul. Faci contract pe termen lung si cumperi cu 250 RON MWH si ai o marja de 10 RON, dar te bazezi pe volumul mare si stai linistit. Sau vrei sa fii smecher si iei din PZU ca sa il iei la 230 pentru o perioada(cu marja de 30 RON), apoi se intampla ceva pe piata, il iei cu 500 sau 600 RON si te plangi ca a explodat pretul la energie si il torni in capul fraierilor. Cea mai buna dovada in situatia de fata e tocmai pretul practicat de Hidroelectrica, unul mai mult decat decent.

      Microhidrocentralele alea chiar sunt o prostie, aportul lor e nesemnificativ, distrugerile de mediu insa sunt extreme. Nu mai face nimeni microhidrocentrale in lumea civilizata, alea sunt esenta smenurilor unor baieti destepti care se pisa pe tot pentru interesul personal.

      00
    • @Adrian Microhidrocentralele sunt o idee bună, poate în lumea vacilor sferice. Și nici acolo, că și atunci legile fizicii newtoniene tot se aplică.

      00
  27. Da, liberalizarea a degenerat in frauda masiva si nu stiu ce face Consiliul Concurentei ca este efectiv intelegere intre furnizori sa mareasca toti preturile

    00
  28. Sau cum a spus un nene la TV acum 3 zile: „cel mai ieftin megawatt e cel pe care nu-l consumăm”.😂
    Numai eu simt cum ne înotarcem încet în anii ’90 !? Asta e… oi fi eu tâmpit…

    00
  29. Parerea mea este că energia este un domeniu care ține de siguranta națională și nu aveau ce sa caute intermediarii intre producătorul/furnizorul stat și consumator populație. Daca asta este ultima soluție prin care securiștii mai pot fura de la acest popor cu acordul politicienilor care ar fi soluția un nou ’89 ?
    Urmează privatizarea asigurării sănătății și gata.

    00
  30. Asta cu maritul pretului e doar una.Desi vine un reprezentant al Enel in fiecare luna sa citeasca si anume contorul,o data la 3 luni imi vine regularizarea,care e undeva la 7-800 lei.Desi in anii trecuti plateam undeva la 150 de lei pe luna(in medie),acum cu regularizarea vietii,platesc undeva la 350 de lei pe luna.
    Tot primeam fel si fel de avize de deconectare de la retea daca nu platesc restantele,desi eram cu plata la zi,iar pe 27 iulie am platit tot ce era sold restant pe Enel(727 lei cu tot cu regularizare-whatever dafuq that means).Desi plata a fost acceptata si a fost si trasa de catre vanzator(Enel),m-am trezit cu inca un plic pentru ca as avea restante de 930 de lei pe luna august(include factura emisa pe 5.08.2021 in valoare 203 de lei).Am sunat la ei,au zis ca ei nu stiu,ca e posibil sa fie o eroare de sistem,ca ar fi mai bine sa platesc cei 930 de lei si apoi doamne ajuta,ca nu se va face o recalculare,chiar daca am platit inainte,asta ca sa nu imi taie curentu.
    Din alte surse am inteles ca asta e o practica des intalnita,in a escroca foarte multi clienti sa plateasca mult in plus fata de ce consuma,din simplu fapt ca nimeni nu poate sa faca nimic in legatura cu asta.Consiliul concurentei,ANRE,ANPC fix o cardasie cu baietii destepti din energie,carora nu prea le-a mai ramas de furat de la companiile de stat si fura direct de la cetateni.
    Asadar,daca mai aud vreunu ca zice ca bucuresteni au subventii la energie,caldura si asa mai departe,ii doresc un sincer „sa-mi sugi ouale”

    00
  31. Am contract cu pret fix pe 2 ani, deci nu am nici o problema.
    Eu ma gandesc ca toti cei care au contract cu pret variabil si-au asumat riscul cresterilor de pret cand au semnat contractul.

    00
  32. „Asta vrea poporul. Soluții pe termen lung, nu bani de la buget!”

    Si dacă soluția pe termen lung este chiar „bani de la buget”!?

    Media pe care o plateste un american la asigurarea de sanatate privata (sumele sunt convertite in lei) este de ~1796 lei pe luna. Dintre care ~1257 lei sunt pe planul de asigurare de la angajator iar restul de ~539 lei sunt platiti de angajat pe planul propriu.

    Bineinteles, fiecare om e un caz individual, unii platesc mai mult, altii mai putin.

    Ce se vrea la noi e mult mai jegos. Deja orice roman cu salariul de peste 6000 de lei plateste la CASS 1026 lei, ceea ce l-ar incadra la o asigurare medicala în SUA prin unele dintre statele din sud (new mexico, alabama, georgia).

    Deci cam toti IT-istii de la noi, desi nu platesc impozit pe venit, platesc asigurare medicala „aproape ca in SUA”.

    Asta in conditiile in care salariul unui IT-ist de la noi e 1/4 din cel al unuia de acolo.

    Sa nu ne mai imbatam cu apa rece, singurele lucruri „mai iefine” la noi sunt chiria, parizerul, apa si painea. In rest e horror, si va fi si mai horror.

    00
  33. Nu am inteles isteria cu trecerea la tarif concurential, cel putin in Oltenia, de la inceput tariful universal a fost la fel, chiar mai ieftin (exceptand hidroelectrica, am citit ca sunt depasiti de situatie, nu genereaza facturile). Recunosc ca nu m-am stresat prea tare, pentru +- 2 lei lunar nu mi s-a parut ca merita.

    00
  34. De ENRON ati auzit? Dar de California?
    Saca vorbeam de liberalizare la piata de creioane era mai simplu la energie treaba cu concurenta e puțintel mai complicata.
    Enron would buy power from a state-run exchange for $250 a megawatt-hour – the maximum under the price caps – and resell it outside California for almost five times as much. ”Thus, traders could buy power at $250 and sell it for $1,200,” according to one memo.
    Am privatizat si CFR-ul si am liberalizat ca asa au cerut expertii euroblablabla. N-arata prea grozav dupa nșpe ani.

    00
  35. Am si eu o teorie a conspiratiei cu Restart Energy. Au vandut in aprilie obligatiuni de 14 mil lei, au tot atras clienti cu preturi mici si la gaze si la curent, acum le dubleaza/tripleaza/cvadrupleaza (unii aveau 60 lei fara taxe, acum cer 220 din octombrie), clientii normal ca reziliaza, ca pretul e acum printre cele mai mari de pe piata, baga falimentul si dispar cu banii din obligatiuni.
    Suna prea fantezist, oare?

    00
  36. Peee Seee Deee !!!

    00
  37. Ati auzit ultima duma? Statul „se zdrobeste” pentru romanii cu venituri modeste, ca sa-i ajute la plata facturii. 😂😂😂

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube