Dacă politicienii nu ar fi corupți (Paradise Papers)

Mă uitam pe lista aia cu personalități din Paradise Papers, o nouă scurgere de informații dintr-un paradis fiscal. BBC e timid, că ar vrea să sublinieze și să sugereze ceva: tati, imobiliarele din Londra și Marea Britanie în general au ajuns la cer, fără a avea neapărat o bază reală, acum avem și o explicație, multe sunt deținute de dictatori și alți nenorociți, facem și noi ceva pe tema asta?

Nu e despre lupta cu terorismul, e despre protejarea oamenilor care locuiesc în orașul ăla și care sunt storși de ultimii bani pe chirii imense.

Am două rezidențiale în zonă. Unul e terminat în 2011, unul în 2014. Deși sunt vândute (sau nu găsesc pe net anunțurile), ele sunt jumătate goale. De 10 ani. Ceva e greșit aici. Și nu doar asta, pentru că ele ar putea fi ocupate de oameni care vor, dar nu sunt libere, se construiesc altele. Mai departe de oraș, mai prost, mai repede, mai scump. Mult mai scump. Aberant să dai un apartament de două camere la porumb mai mult decât ai dat pe 3 camere în centru.

Și asta se întâmplă și în UK și în alte părți. Că banii arabilor sunt îndulciți cu comisioane plătite pe sub masă politicienilor și bancherilor care închid ochii.

Impozit pe imobil nelocuit. Ai dreptul la unu de reședință și la unul de vacanță. Ce e peste fie e declarat la ANAF ca închiriat, fie impozitat la sânge.

paradise-papers-hartii-birocratie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Este un impozit pe lux de fapt, ca daca iti permiti sa tii imobilele nelocuite cam asta este (sau pe bani murdari .. daca e ca in paradise).

    00
  2. Taxarea muncii e de bază. Și TVAul. În rest, capitalul nu se taxează, pentru că șmecherii nu sunt angajați și banii gri și negri ajung in imobiliare.

    00
  3. Dacă politicienii sunt corupţi care ar fi logica de a impozita mai mult?

    00
  4. Problema cu imobilele si pretul lor este una mai dificila de rezolvat si la care China nu a gasit o solutie vezi criza Evergrande. Foarte nobila ideea de a creste impozitul pe cladire, dar toti bastanii care au multe imobile vor gasi conditii de a eluda acele impozite. Si oricat de mult ar vrea statul sa ia bani de la populatie, sa cresti impozitele la proprietati foarte mult intr-o tara in care peste 90% din romani sunt propietari o sa ai o problema.
    Fie ca ne place sau nu in cele din urma piata o sa regleze totul si toate anomaliile vor disparea. Asta desigur daca nu vom ajunge ca in cazul Berlinului si statul va avea o interventie brutala aici.
    La nivel mondial o sa existe intotdeauna diverse paradise fiscale ce vor adaposti banii unor smecheri. Smecheri care indirect vor afecta viata unor comunitati mai mici sau mari ca ne place sau nu asta.

    00
    • Piata nu regleaza intotdeauna. Sau regleaza, dar nu atat cat de repede ar trebui, iar costurile sunt imense. E dureroasa reglarea pietei.

      00
    • Asdad2005

      Spune-mi că ești corupt fără să-mi spui că ești corupt.

      00
    • Imobiliarele sunt printre cele mai ne-lichide bunuri de pe piață. Auto-reglarea se face cam din generație în generație.

      00
    • N are nimeni interes sa creasca impozitele pt ca ar lovi în multi care au venituri mici. Așa cumva se explica și de ce piața închirierilor e undeva la gri, mă refer la apartamente de cartier în zone mai low cost sau blocuri vechi, nu lux. La lux sau mid upper market cred ca se declara, fiind bani multi, dar alea sunt un procent mic din piața.
      E un win win tacit între toți implicați.

      00
    • @StefanV
      La ora actuala in Romania piata imobiliara este o jungla din care cumparatorul pierde. La nivel de chirii povestea este si mai dramatica intrucat nimeni nu a vrut sa aranjeze ceva pe domeniul asta. Prin urmare o corectie si o stabilizare a lucrurilor se va intampla. Ca asta insemna aprecierea pretului unor locuinte si deprecierea altora pica in secundar. Stiu ca toti s-au gandit ca pretul va creste, doar nu toti au luat in calcul anumite elemente cand au achizitionat acea locuinta. Inteleg ideea de a avea apartament in bloc nou, doar ca mai ai nevoie si de alte chestii pe langa. Pe termen mediu si lung locuintele ce au putine facilitati necesare traiului urban se vor devaloriza, iar cele ce au se vor aprecia. La toate nebuniile astea pune faptul ca intr-un viitor nu foarte indepartat fiecare locuinta va plati un impozit verde bazat pe emisiile de CO2 emise si altele. Si la cat de agresiva este agenda verde, s-ar putea ca impozitul sa nu fie foarte ieftin. Asa ca oricum am da-o lucrurile se vor regla, ca nu o sa fie frumos pentru unii este o alta discutie.
      @Marsten
      Cat timp romanul va avea bani sau va putea primi finantarea de la o banca acele imobile se vor vinde cumva. In momentul in care banii vor disparea sau finantarea va fi mai scumpa reglajul se va produce nu uita perioada 2008-2010. La toata nebunia asta adauga faptul ca populatia va imbatrani si tara se va depopula masiva in urmatorii 20 de ani. Plus ca prin PNRR sunt asumate niste cresteri de impozite pe la proprietati.
      @jeleu
      Cresterile de impozit vor fi si din pacate ii vor lovi pe cei cu venituri mai mici, dar nu uita ca avem printre cele mai mici impozite la proprietate din UE. In acelasi timp sunt multe locuinte in zone centrale darapanate si neintretinute de niste oameni care stiu ca sunt saraci si nu vor sa plece de acolo desi ar putea vinde si sa stea undeva mai confortabil. Ce facem in privinta asta, ca ne place cand vedem orase frumoase, dar nu ne place si nota de plata….
      @Phaff
      Atata timp cat crima organizata si coruptia vor exista la fel o sa fie si cu of-shoreurile si modalitatile de a spala bani sau fenta statul la taxe.

      00
    • Nu stiu ce sa zic. Alea darapanate sunt putine si acolo inteleg ca ar putea fi o fortare.
      Dar nu uita ca lumea votează cu buzunarul/frigiderul și sunt multi care voteaza așa, deci politic e cam delicat. Mai trebuie mult de lucrat atât la ridicare economica a multora cât și la partea educațională/civica. Trebuie timp. Înțeleg ca intr o tara civilizata fiecare e conștient de plata impozitelor pentru binele comun, dar cred ca Ro mai are câteva etape de parcurs pana acolo.
      Despre ce e acum în imobiliare, miroase a bula dar ce și cum va fi, habar nu am.

      00
    • @jeleu
      Cresterile de impozite vor fi. Singura necunoscuta este modul in care se vor opera. Fie se va creste brutal ceea ce nu cred, ori se va creste gradual si vor mai aparea si taxe. Chestiile astea nu sunt niciodata populare, insa din pacate au fost asumate in PNRR si mai mult ca sigur ca vor fi implementate pentru ca foamea de bani e imensa. Cea mai perversa o sa fie insa povestea cu taxa verde per emisii la nivel de locuinta.
      Ce se intampla acum in imobiliare nu as numi bula ci mai degraba o reasezare a intregii piete. Clar locuintele fara facilitati necesare traiului urban:scoli,spitale, transport in comun decent se vor devaloriza pe cand cele care au astea se vor aprecia pretul mediu fiind foarte putin influentat. In Romania conceptul locuirii in suburbii nu exista si mai mult nu este incurajat de cineva asta vazandu-se in valorile de trafic ce apar in marile orase. Inteleg visul de a sta la casa undeva in afara orasului si intr-o zona curata, dar asta nu este posibil in Romania fara niste compromisuri serioase pe alte planuri.

      00
    • @Asdad2005:
      „Cresterile de impozit vor fi si din pacate ii vor lovi pe cei cu venituri mai mici, dar nu uita ca avem printre cele mai mici impozite la proprietate din UE. ”

      Ba, dar unul nu spuneti ca si salariile sunt printre cele mai mici din UE. Ca daca e sa comparam hai sa o facem la tot nu doar la ce ne convine pe moment ;-)!|

      00
    • Uite ,unele tari te taxeaza mult la cumpărare ( Germania printre altele) însă impozitul anual e destul de mic.
      Altele, precum SUA, nu te taxează mult la cumpărare însă te rup la impozitul anual.
      Cred ca prima varianta ar fi mai OK pentru RO pentru ca sa zici cât de cât bani de cumpărare ai, dacă nu te împrumuți sa acoperi și aia, însă e mai ușor anual cu o taxa mai mică. În SUA, nu e anormal sa plătești un impozit anual de 10k. Cred ca iti reduci venitul cu el, dacă nu au schimbat legea Mr. Trump sau cel senil.

      Ref la PNRR, in mod normal ar fi ca acest plan sa duca la o crestere economica și atunci putem vorbi și de o creștere a impozitului. Altfel, nu ai cum. Cam asta cred eu ca este contextul.

      Sa speram sa fie bine ca sa nu fie rău, vorba aia înțeleapta.

      00
    • @StefanV piata se regleaza, problema este ca ocazional poate dura si doua secole reglarea (a se vedea Compania Indiilor de Est).

      00
  5. Nu cred ca rezolvi mare lucru cu impozitul pe apartamente nelocuite. Aia care au 15 apartamente de lux luate prin offshore nu vor avea o problema sa mai faca o firma sau sa gaseasca 15 boschetari sa le faca contracte de inchiriere pe 1 lira.

    00
    • Pai daca boschetarii ar fi verificati daca si stau in apartamentele alea… Daca stau, bine, daca nu, cum ar fi sa ia apropitarul amenda progresiv de la 10% pana la 50% din valoarea imobilului (valoare conforma pietii, nu „iecspertilor”)?

      00
    • Ma impiedica vreo lege sa inchiriez sau sa cumpar 10 apartamente si sa stau cate o luna pe an in fiecare, prin rotatie? (2 luni stau in Seychelles, ca se pare ca sunt un boschetar bogat)
      Si oricum, cum ar functiona asta logistic? Vine ANAF la mine la usa saptamanal? Zilnic? Daca sunt acasa si nu vreau sa deschid ce face?

      00
    • @Sorin: Common sense. Daca închiriezi ai impozit pe profit, dacă nu închiriezi ai impozit pe lux care e mult mai mare ca să descurajeze practica. Dintr-o dată dacă ai 4-5 apartamente parcă nu mai e așa amuzant să plătești întreținere + impozit ca să le ai goale sau închiriate fictiv pentru a scăpa de impozitul de lux.

      00
  6. Oficial leakul a fost „atribuit” International Consortium of Investigative Journalists .

    The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is an independent global network of 280 investigative journalists and over 100 media organizations spanning more than 100 countries.[2] It is based in Washington, D.C. with personnel in Australia, France, Spain, Hungary, Serbia, Belgium and Ireland

    ––––––

    Scurgerile astea de cele mai multe ori sunt „controlate”… prima intrebare este „Cui foloseste?”

    Personal cat timp vor exista offshoreuri nu voi crede niciodata in existenta meritocratiei !

    00
    • foloseste la „scuturarea sacului cu soareci”
      da un „dusman de clasa” si toata lumea e fericita:

      – „au unii apartamente…sa-i omoram” -> pe smecheri ii doare la banana, asa cum au facut banii aia negri sa le cumpere, vor face altii sa le plateasca; pica de fraier ala care are cumparate 3 cu credit dar lumea are subiect de vorba

      – „sunt blocate spitalele ca unii nu vir sa se vaccineze” plm, nu e ca si cum pana ieri aveam rata de succes de 99% la tratarea cazurilor grave/cancere prin sistemul nostru de sanatate..dar am mutat problema

      – „planeta se duce pe pix din cauza alora care conduc masini pe diesel din 2000” da, asta e cauza…nu exista nici o legatura ca am gasit la 40m adancime, la o scufundare de agrement, masti „anti-covid”, ca pluteste plastic de s-au format insule….am gasit „dudmanul de clasa”

      00
  7. Am un vecin care timp de 3 ani nu si-a platit intretinerea, adica fix de cand a fost dat blocul in folosinta. Pana la urma presedintele asociatiei a reusit sa dea de el, cautandu-l pe la Cartea Funciara. L-a contactat, iar reactia omului a fost „ce apartament? unde? aaa, am si uitat de apartamentul ala. avea cineva o datorie la mine si parca a zis ceva si de un apartament cand a platit-o…”. Dar da, sunt multe apartamente cumparate de fonduri de investitii, care le tin goale. De ce? Pentru ca atunci cand te astepti la o perioada cu hiperinflatie, imobiliarele sunt una din cele mai bune investitii.

    00
    • @Attilla, corect ce zici. Diferenta mare nu este fata de bunurile aruncate. Eu unul nu exclud sa apara impozite f. mari pe locuintele nelocuite. Exact cum acceptam ca este normal sa platim taxe mai mari pt. o masina cu motor mai mare sau sa ridice masinile parasite pe drumurile publice asa vom accepta sa platim impozit mai mare pe un apartament nelocuit. Pt. ca da, apartamentele nelocuite creeaza probleme comunitatii, forteaza oamenii de ex la o naveta mai lunga..

      00
    • @Radu, dar nu e normal deloc că plătim impozite mai mari pentru mașini cu motoare mai mari. Ce treabă are valoarea mașinii (că e impozit pe proprietate) cu cilindreea (că doar nu e taxă de mediu)?

      00
  8. Terminati-o cu comunismele astea, lumea are dreptul sa-si ia ce vrea si cat vrea. Daca altii sunt saraci si n-au bani de casa, nu e problema alora care au bani.

    Piata se regleaza singura, vedeti 2008.

    00
    • Sistemul actual este cu totul defect. Scutirile de taxe pentru că ții averea în paradisuri fiscale, scutiri de taxe și mari subvenții date de stat companiilor care nu plătesc taxe decât minime.
      Dacă banii ar fi făcuți corect este una, dacă banii sunt murdari este alta. Imobiliarele sunt o mare spălare de bani pentru mulți.

      Ce se întâmplă este că intrăm de ceva timp în feudalism, sunt create mecanisme astfel încât unii să acumuleze din ce în ce mai mult și alții să sărăcească încontinuu.
      S-a reușit în ultimele decade prin diferite mecanisme ca din nou o mare parte a averii și a pământurilor să fie deținute de puțini. Care nici nu sunt taxați, cum era în feudalism când nobilii erau scutiți de taxe, Offshore permite același sistem, dar modern.
      Odată cu mutarea producției în anumite țări bunăstarea a scăzut în multe țări dezvoltate, la noi la fel, în schimb o mică clasă acumulează din ce în ce mai mult.

      00
    • Ati luat-o razna de tot cu piata care se regleaza singura… Ai familii regale si diversi generali care saracesc diverse tari din Africa si Asia, traficanti de droguri, arme si carne vie, manageri de institutii financiare care primesc bani pe gratis de la bancile centrale ca apoi sa imprumute guvernele sau oamenii, iar apoi ai milioane de Dorei care pun faianta, conduc un tir sau bat o tastatura, dar care toti au nevoie de un loc in care statea. ​

      Piata se regleaza singura cand toti joaca corect, nu cand ii pui sa joace in aceeasi piata pe Giani care are 10 fete la produs in Elvetia si pe Marinela frizerita

      00
    • Piata nu s-a reglat in criza din 2008, doar s-a blocat. Nimeni nu voia sa vanda la pret mic, nimeni nu voia sa cumpere la pret mare. Cunosti pe cineva care a cumparat foarte ieftin din cauza crizei? Ia gandeste-te mai bine.

      00
    • Piata nu se regleaza singur atata timp cat nu esti nevoit sa vinzi. Prin Berlin, in centru, jumatate din apartamentele din cladiri noi sunt goale. Desi ar fi cerere de inchiriere sau de cumparare. Dar se prefera sa le tina asa ca si store of value. Si cam asta e peste tot, si in Romania. Ce e putin aparte in Berlin (de aici si propunerea sa fie „nationalizate” )este ca aici s-a putut construi in centru si afecteaza mai mult viata locuitorilor.

      00
    • cu ce e diferit in a tine N apartamente goale doar ca sa pastrezi pretul sus fata de a arunca X kile de rosii la gunoi (sau lapte sau petrol sau orice)?

      cu ce e diferit a obliga o persoana sa vanda cu un pret impus fata de a impune un salariu? ( nu ma refer la salariul minim)

      00
    • @Radu, clar speculativ tinand cont ca un apartament neînchiriate este foarte ușor vandabil dat fiind legea chiriei/drepturile chiriasului.
      E interesant ca fonduri norvegiene și suedez cumpara la greu proprietăți în Berlin asta în moment ce în țările respective piața închirierilor este strict controlată de guvern.
      In fine, Berlin e un big ugly mess.

      00
    • @Mirela huuuo comunisto, cum adica piata nu se regleaza?! Uite eu am produs nu stiu cate sute de mii si ma simt special, practic pot oricand sa il sun pe Bezos sa stam la o samanta /s
      Glumesc bineinteles, dar cam asta e in capul unor care au reusit si ei un pic in viata si brusc au senzatia ca lumea moare de grija lor. Un fel de „ieri au venit dupa evrei, si nu ai facut nimic, astazi au venit dupa tine si e prea tarziu” doar cu miliardari, milionari, la final vin si mii-sutarii( :D ?!) etc. Asta plus cultura facuta pe Digi24 cu Iancu Guda

      00
    • N: :) nice. În lumea de azi în care ești catalogat ca rasist dacă spui că ”All Lives Matter”, sau ca hater dacă spui că numai femeile rămân însărcinate și multe altele, orice etichetă nu mai are sens. Se folosesc pentru a suprima efectiv orice este împotriva retoricii promovate.
      Este bine că oamenii produc bunăstare, nimic rău în asta. Un sistem în care sunt toți la fel nimeni nu va mai produce nimic că nu are motivație.
      Însă ce se întâmplă azi nu est corect. Cum se fac afacerile, cum se fac averile – marea lor majoritate.
      Să se facă averi mari, cât de mari, dar să se plătească taxe de către toți. Problema este că averile mari sunt scutite de taxare.
      Am văzut de curând un film mai vechi: The New World din 2006, cum a început cucerirea Americii, colonizarea ei. Cu gândul că avem o nouă lume în care nu mai suntem storși de bogați care au pus stăpânire pe tot, iar noi ceilalți trebuie să muncim încontinuu să le dăm totul lor.
      Fără ”landlords” cărora le plătim tot avutul nostru pentru chirii. Un pământ unde oamenii sunt liberi să muncească, să prospere, cu șanse egale.
      Și ce a devenit. Prin mecanisme votate s-a ajuns iar la feudalism. Și continuă cu taxe uriașe pentru unii, cu alții lăsați să fure în principal, contracte preferențiale, justiția pauză și tot așa.
      Tinerii din SUA pornesc la drum cu datorii uriașe pentru studii de plătesc toată viața. Acum câteva decade nu era așa. Multe, multe

      00
    • @sin, nu mai pupa capitalismul agresiv în fund, te rog. Și, mai mult, nu încerca să ataci critica adusă sistemului prin etichetarea criticii drept “comunism”. Capitalismul e net superior comunismului, înțelegem asta, însă de la un timp a luat o întorsătură puțin nefirească și ce se voia a aduce prosperitate tuturor a devenit un sistem unde oricât ai munci, iti e greu să iti cumperi o fucking casă sau, cel puțin, iti dai aproape toată chiria pe o locuința din orașul in care lucrezi.

      00
    • Ideea este că offshorurile si paradisurile fiscale trebuie desfiintate. Si asta nu este comunism.
      Eu x fac avere in Romania sa spunem ca am relatii si fac afaceri cu terenuri mai stiu eu ce. Dupa ma duc imi iau rezidenta in paradis fiscal si nu platesc taxe. Comaniile le pun tot prin offhoruri si nu platesc taxe
      tara trebuie sa functioneze.
      Cine plateste nota?
      Aaaa poporul ca se maresc taxele si se tot maresc, iar puterea de cumparare a oamenilor scade.
      Este vorba numai despre faptul ca unii fac averi pe relatii dupa nici macar nu platesc taxe pe ele. Fac chestii cu ong-uri unde planteaza tot pe ai lor si dau sa mai eludeze ceva si tot asa.
      Si nota de plata o au masele care saracesc accelerat.

      00
    • @Mirela „Un pământ unde oamenii sunt liberi să muncească, să prospere, cu șanse egale.”

      Cu sapa si plugul tras de cal, precum bunicii nostri? Copii care se nasc cu probleme nu au in mod inerent sanse mai mici? Nu caut sa fiu belicos dar e o viziune idealizata si mult simplificata.

      Cine-l opreste pe unul sa-si faca gasca si sa preia mai multe terenuri? Sau vrei ceva SF cu politie stil cberpunk pentru ordine si lege iar restul cetatenilor sa duca o viata rustica?

      00
  9. Am două rezidențiale în zonă. Unul e terminat în 2011, unul în 2014. Deși sunt vândute (sau nu găsesc pe net anunțurile), ele sunt jumătate goale. De 10 ani. Ceva e greșit aici. Și nu doar asta, pentru că ele ar putea fi ocupate de oameni care vor, dar nu sunt libere, se construiesc altele. Mai departe de oraș, mai prost, mai repede, mai scump. Mult mai scump. Aberant să dai un apartament de două camere la porumb mai mult decât ai dat pe 3 camere în centru.

    „Dacă nu-ți convine prețul, pot să aștept.”

    00
  10. proprietarii o sa isi inchirieze fictiv intre ei. nu spune acu ca pui lege ca esti obligat sa fii intre 18-21 la adresa unde ai inchiriat.
    tot ce trebuie de fapt verificat e daca banii sunt facuti legal. daca esti functionar la stat pe 3000 de lei plus bonmuri si ai 6 apartamente plus 500k euro cash in casa, totul confiscat si puscarie cu munca silnica pe viata. cu extindere la familie, adica nu are ma-ta pensionara cu 1200 pensie penthouse-ul pe numele ei si gata ai scapat.

    00
  11. Eu si cu Putin ce nu aparem in lista asta…
    In rest, toti fraierii cu care am stat la sprit si le tot ziceam ca nu e bine cum fac.

    00
  12. @Vali: piața imobiliara din UK / Londra este afectată de astfel de achiziții de multa vreme, dar pentru imobilele alea se plătesc taxe / impozite.
    Și pe langa taxe, o mulțime dintre acei „investitori” sunt fruntasi in listele de contribuitori la pungutza partidelor mari.
    BBC face o fandare misto. Si atat ca-s finantati din bani semipublici.

    Ca idee, dacă faci achiziția printr-o entitate juridica, plătești 15% SDLT plus un „bonus” de 3% dacă firma nu e înregistrat în UK și un extra bonus de 2% dacă achiziția a fost făcută după 1 aprilie 2021. % aplicabile la ce depășește £400k (preț de achiziție). La asta se adauga council tax anual (care variază în funcție de UAT și nu e ieftină).
    Deci la o casa de £1.4 milioane, plătești un impozit la achiziție de cea £200k.

    Iar de la introducerea section 24 nu mai rentează sa cumperi proprietăți (pentru a le închiria mai departe) pe persoana fizica și de multe ori nici pe persoana juridica înregistrată în UK.
    Ca persoana fizica, rata la banca nu este cheltuiala deductibila iar ca persoana juridica, cu 19% corporation tax la care se adauga impozitul pe profit (% variabil în funcție de veniturile globale), e mai simplu sa muți asset-uri prin diverse vehicule financiare înregistrate în offshore.

    00
  13. imobiliarele au fost si vor fi store of value pentru ca spatiul in care functionam este finit („buy land, God ain’t making more”) dar problema folosirii lor in acest scop nu ai cum sa o rezolvi satisfacator pentru toti.

    Mai important este sa rezolvi problema mijloacelor prin care se acumuleaza: impozitarea veniturilor si existenta paradisurilor fiscale.
    Paradisurile fiscale nu ai cum sa le „desfiintezi” pentru ca pana la urma este dreptul fiecarei tari sa isi stabileasca un impozit pe teritoriul ei DAR poti crea reguli de preferat cat mai simple:
    – cum a fost cea initiata de Biden pentru un agreement cat mai extins pentru introducerea unei cote minime (parca 15%) de preferat la nivel mondial.
    „A, voi Panama, Irlanda sau BVI sau whatever nu vreti? Ok entitatile inregistrate acolo nu pot face afaceri la noi in tara. V-am pupat!”

    – situatia poate fi rezolvata definitiv daca se impoziteaza veniturile la sursa. Nu ma intereseaza ca tu companie FAANG (de exemplu) esti inregistrata in Irlanda si veniturile tale din tot EU vrei sa fie impozitate acolo. Ai venituri de X in tara X, se impoziteaza cu cota din tara X.

    Adevarul crud este ca nu se vrea. Fiecare vrea sa aiba niste avantaje fata de altul se simta mai smecher sa acceada intr-o clasa superioara.
    Se tanjeste dupa feudalismul care inainte insemna detinerea de pamanturi iar acum de capital.
    Daca s-ar da liber la titluri nobiliare pe baza de capital sa vedeti bataie intre potentati, vezi Musk vs Bezos

    00
    • Sau mai simplu, pui o limită minimă atunci când faci acorduri pentru evitarea dublei impozitări. Paradisurile fiscale se bazează tocmai pe acordurile dintre state care spun că banii se vor impozita doar în țara unde au fost ”făcuți”. De asta toți își înregistrează firmele prin țări obscure: când își repatriază profitul aduc chitanțe care spun că s-a plătit impozit la sursă… numai că acolo impozitul e zero.

      00
    • @ic Habar n-ai cum funcționează evitarea dublei impozitare :))

      Dacă într-un stat e 0% și în altul 16%, tu plătești în continuare 16%.
      Dacă într-un stat e 10% și în altul 16%, tu plătești diferența de 6%, că primi 10%i-ai plătit deja. Nu e că ai plătit impozit și punct.

      Banii rămân acolo în offshore, legi un card Visa black la el și cu cardul ăla poți cumpăra orice oriunde pe planetă, sau retragi de la bancomat/bancă banii prin el. Da, plătești comisioane că doar nu-s fraieri nici Visa să nu profite de schemă stai liniștit, dar nimeni nu te poate întreba de sursa banilor pentru că-s total în altă țară iar ăia dacă vor răspund, dacă nu, nu.

      Încă din contră, s-ar putea să te trateze mai bine că teoretic aduci bani străini și investești în țară. Ironic :))

      00
  14. Nu înțeleg de ce să ai dreptul la o singură casă de vacanță. Mi s-ar părea rezonabil să ai două. Una la munte și una la mare de exemplu.

    00
  15. Vali, n-ai scris recent si ceva despre Louis Rossmann, care aniliza situatia spatiilor „de inchiriat” din New York? Cladiri, spatii de inchiriat care sunt oferite la preturi uriase, pentru a nu fi inchiriate de nimeni si mafia ce le detine sa nu-si bata capul cu chiriasii. E acelasi lucru si acolo, cum ziceau comentatori mai devreme, le-au cumparat ca store of value si fut piata pentru restul oamenilor normali.

    00
    • Acolo schema e alta, problema e cu împrumuturile. Când scoți împrumut pe un apartament, pe baza contractului existent de închiriere banca îți evaluează imobilul și îți zice suma maximă care ți-o poate finanța. Poate e toată suma, poate nu, nu contează.

      Dacă ăia care acum plătesc încă rată, dau în chirie la preț mai mic, banca dacă află poate să re-evalueze creditul și dacă constată că proprietatea acum valorează mai puțin decât creditul, poate cere rambursarea imediată sau execuția imobilului.

      E și mafie, nu zic nu, dar toți ăia riscă să rămână fără ele dacă mâine dau chiria la jumate. Așa că preferă să achite rata (numai ei știu de unde) și să țină chiria ‘teoretică’ sus cât mai pot.

      Când nu își mai permit ratele, se sparge bula și reluăm de la capăt.

      00
    • Ha? Ce spatii de inchiriat la preturi uriase? NYC a luat-o in dinti cu pandemia, ca oamenii s-au gandit ca, daca mai da dracu’ un lockdown, nu e atat de cool in 2 camere la etajul 34. De asta a explodat piata imobiliara in statele vecine sau in upstate, ca lumea doreste o curticica totusi, daca mai sta 1 luna in casa.

      Odata cu revenirea cat de cat a economiei, incepe sa se tempereze si work from home (ca aia de inchiriaza birourile in Manhattan nu-s atat de incantati sa le tina goale), asa ca lumea ori lucreaza mixt, ori incepe sa se doreasca intoarcerea la birou.

      Eu mi-am lasat de distractie pe Linkedin deschisa oportunitatea de jobs si primesc saptamanal 2-3 oferte de munca, desi le spun ca sunt interesata ori full-remote ori pe proiect. Majoritatea imi spun ca sunt interesati de hibrid sau la office.

      Deci, chiar daca majoritatea ne simtim bine lucrand de acasa, companiile isi doresc incet-incet sa aduca oamenii la birouri.

      Au cazut preturile destul de tare anul trecut la imobiliare / chirii, dar exclusiv in Manhattan, in rest, oriunde exista case, condo etc, preturile au crescut destul de tare. E drept ca s-au scazut 2-3 milioane la unele penthouse-uri din Manhattan, dar cuget ca noi oricum nu eram in target.

      Observ ca piata si la mine in zona (unde am cumparat casa pe varf de bula, ca asa am eu norocul), incepe sa se mai relaxeze treaba, oamenii realizeaza ca naveta de 1-2 ore nu e atat de cool si sa ai 5 km pana la cel mai apropiat magazin functioneaza pentru mine, care imi fac mancarea in casa, nu pentru cei care erau obisnuiti sa comande mancare sau sa mearga la restaurant.

      In NJ platesc impozit 2.70% din valoarea casei, in fiecare an. Fara discutie. Daca fac o imbunatatire, pun un aer conditionat in plus, mai un frigider etc, creste valoarea casei si platesc si mai mult impozit. Aproape in fiecare an vine un tax assessor si se uita la casa (si in casa, daca il lasi) si iti creste/scade valoarea estimata, deci si impozitul.

      Daca ai bani seriosi, nu te doare sa dai mii de dolari anual numa’ property tax si sa tii casa goala, dar, daca dai 50 de euro (20, cred ca era impozitul meu in Romania), te cam doare la banana.

    • Despre asta vorbeam: https://zoso.ro/2-chestii-inveti-louis-rossman/

      „Omul se plimbă prin New York și trece în revistă câte spații comerciale nu sunt ocupate. Acolo e o chestie, spațiile alea au impozit mai mare decât la noi, logic ar fi să nu renteze să ții spațiul gol cu anii, și Rossman asta arată, că sunt unele spații care nu au chiriaș de 15 ani.”

      00
  16. iar sarakii urand bogatii ca sunt bogati si ei nu? incepe sa devina plictisitor…

    00
    • bai…nu-i chiar asa…iti setezi niste praguri; zici „ba, ca sa ies la pensie…strang 100k euro si gata, ma retrag”….si tragi tare 10ani, strangi suma…si vezi ca nu mai e suficienta din cauza altora care fac jocurile

      00
    • Fiecare isi definește termenul de sărăcie. Un politician american care se plimba cu un yacht de 700k declara ca trebuie sa ii impozitam pe bogați. Bineînțeles, se referea la cei cu yachturi de 100*700k și probabil ca era invidios. Părerea mea e ca îl doare la basca de poolimea care cumpara de la Rockbottom ( oare mai exista magazinul asta prin NYC), dollartree sau alte magazin de semiexpirate.

      Citeam un articol interesant despre generația tânără și costul mare al vieții ( chiriei, cumpărat etc) și votul acesteia pentru stânga lui Sanders ( și a senilului, bineînțeles).
      Comparat cu părinții și bunicii, a căror avere a crescut foarte mult prin aprecierea imobiliarelor și a bursei, tinerii acum au foarte putin.
      Întrebarea este ..ce vor vota în momentul în care vor primi moștenire de milioane (s ar putea ca senilul sa elimine limita de neimpozitare a moștenirii). Cred ca automat vor trece la centru dreapta.

      00
    • Ca sarak, neavand pile, risti de multe ori sa platesti impozit de mai multe ori pe acelasi venit.

      OK, poti sa dai statul in judecata: alti bani, alta distractie.
      Castigi, statul iti da banii inapoi… peste 8 luni,

      OK, nu platesti, pac ai contutile poprite.
      La noi se popresc si pentru datorii deja platite dar inregistrate aiurea de casier…

      00
  17. În zona centru vechi / lunga / 15 noiembrie în Brasov sunt cel puțin 200 de spații comerciale abandonate. Nici măcar nu le mai pun pe site pentru că în primul rând se fac de rușine cu mizeriile alea insalubre, apoi ar lăsa impresia că oferta e mult mai mare decât cererea.

    S-a ajuns la situația în care pe niște ghene ordinare pline de mucegai și șobolani din Săracistan se cer chirii per metru pătrat de 25-30 euro, mai mult decât pe spații comerciale cochete în metropole europene cu 6-8 milioane de locuitori. Iar locuitorii ăia au salarii de 3-4 ori mai mari și își permit chestii, nu își iau de la gură ca să repare laptopul copilului că nu are pe ce să facă școala online.

    00
  18. Fiecare cetatean socialist care se respecta doreste legi care nu i se aplica lui, intodeauna pragul incepe sau se opreste unde ii convine lui.

    00
    • @rv
      este valabila si pentru fiecare cetatean conservator si de fapt pentru fiecare om

      00
    • Andrei, asta e din ciclul „Toti am avut legaturi cu securitatea”.

      00
    • chiar deloc RV
      este din ciclul ca si conservatorii vor la fel
      asta era tenta post-ului tau: socialistii vor legi speciale pentru ei.
      daca vei studia putin istoria te va durea ficatul cate legi cu dedicatie si-au dat conservatorii din toate timpurile

      00
    • Andrei, ma bucur ca esti de acord cu mine cand vine vorba de socialism.

      00
    • RV ai o idee fixa cu socialistii. Crezi ca ai pus stampila asta si gata poate fi orice sub ea.
      Zeflemeaua nu iti ajuta logica
      Eu iti spun ca este valabil pentru toti oamenii

      00
    • Andrei, orice socialist fanatic crede ca stie ce e valabil pentru toti oamenii

      00
  19. @Andrei: Ca sa discutam ‘on topic’, un politician corupt socialist/de stanga e mai vinovat decat unul de dreapta. Pt ca ipocrizie. Adica bati cu gura ca esti pt oameni, sa impartim totul, sa luam de la bogati si tu de fapt dosesti banii in conturi off-shore.

    00
    • @DanC
      On topic in comentariul de la care m-ai abordat pe mine era vorba de cetățean nu politician
      In rest defilezi cu aceeasi idee rasuflata ca socialist = impartim totul
      Nu este deloc vorba despre asta este despre reguli pentru toti cat mai similare

      00
    • @Andrei: „Nu este deloc vorba despre asta este despre reguli pentru toti cat mai similare” :) Wiki te contrazice. Bigly:

      Socialism = „social ownership of the means of production and democratic control, such as workers’ self-management of enterprises. It includes the political theories and movements associated with such systems. Social ownership can be public, collective, cooperative, or of equity. While no single definition encapsulates the many types of socialism, social ownership is the one common element.”

      Bun al intregului popor, da?

      00
    • @DanC pe principiul asta departamentul de pompieri e socialism, nu?
      Hai cu abonamente la pompieri privati. N-ai platit regularizarea surpriza? Te lasa sa arzi ca sobolanii.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile