Aproape un an de politica

Dupa doi ani de dormit la nivelul parchetului, in preziua votului la europarlamentare, m-am activat si mi-am facut un pat. „One day project”. Imprumutat duba de la un amic, 20 km pâna in Germania, planse de 1200 x 400 de brad – nu neaparat lemnul meu favorit, dar chitra din mine… -, 4 ore la atelier si apoi vreo 4 ore montaj acasa. Contrar obiceiului, n-am mai desenat in Sketchup, am facut o schita rapida pe un colt de foaie. Si… actiune!

Pentru voyeuristi/zoomisti, va rog sa ignorati ciorapii maro.

Ideea acestui pat o am de un an. Cam de la postul cu politica. Am multe lemne si lemnisoare prin casa, multe „prototipuri”, incercari, teste etc si voiam sa fac in asa fel incât sa le „ascund” mai bine. De fapt, o camera ideala (pentru mine!) este cea in care poti pune totul in „burta” unui pat. Nici nu va inchipuiti cât zen e intr-o camera in care ai doar un pat, niste carti si unul sau doua tablouri/obiecte care iti plac.

Trimiterea la postul cu politica nu e intâmplatoare. In realitate, nici macar nu voiam sa scriu de patul asta, n-am decât o poza cu el, nu l-am documentat in nici un fel pentru a-l prezenta in vreun post, desi e foarte ieftin (100 EUR toate materialele) si confortabil si iti schimba un pic viziunea asupra vietii. In sensul ca, fiind acum cu 40 de cm mai sus decât ieri, vad mai usor pasarelele de la geam, lumina bate mult mai placut in carti si pot „respira” mai bine, vizual, copacii din fata geamurilor. Ca change la vie!

In acest an scurs de la postul cu politica, aceasta a continuat sa ma afecteze la fel ca si pâna atunci. Foarte putin. Da, am fost pe baricade când a trebuit, da, am fost relativ atent la anumite evenimente politice, dar nu, nu mi s-a schimbat viata in nici un fel. Faptul ca Dragnea e la puscarie il pot intelege ca pe un catharsis national, dar nu fac parte din el. Pur si simplu e irelevant pentru viata mea. Am votat USR dupa 3 ore de coada, dar nici asta nu-mi va schimba viata in urmatoarea perioada.

In continuare, cred ca politica nu ar trebui sa schimbe viata nimanui. Si ca nimeni nu ar trebui sa astepte evenimente politice pentru a-si schimba viata. Cred ca viata trebuie construita in afara – si chiar in ciuda – politicii. Nu ma simt afectat de nici un fel de politica. Nu am zis ca nu trebuie sa fii interesat de politica. Nu am zis ca nu trebuie sa votezi, sa manifestezi, sa fii vigilent, sa le arati muie politicienilor când consideri ca o iau razna. Insa cred aceste lucruri trebuie sa ocupe o parte foarte mica din constructia vietii fiecaruia. De exemplu, eu imi doresc foarte mult sa vad aeroportul de la Brasov in stare de functionare. Si cu zboruri interesante, bineinteles, nu doar lumini rosii pe pista. Insa, daca acesta nu se va face, nu voi fi nici trist si nici nu-mi voi schimba cursul vietii si alegerile cu privire la zona aceea. OK, fac 2 ore de la Sibiu, asta e, no big deal, câte 2 ore n-am pierdut citind aiurea articole de rahat pe Internet? Sau uitându-ma pe youtube la mizerii. Poate ca alea doua ore voi citi mai mult. Poate ca in drumul ala voi face intâlniri interesante, care, ele, imi vor schimba perceptia asupra vietii.

In continuare, cred ca unii folosesc scuza cu politica pentru a nu face mare lucru din viata lor. O scuza pentru imobilismul personal, pentru esecuri, pentru nerealizari si frustrari personale. Desigur ca si ei, ca si mine, sunt liberi sa faca ce vor cu viata lor si sa se lamenteze in ce mod vor pentru lipsa lor de actiune. Dar nu politica e de vina. Nu politica ne schimba viata. Noi ne-o schimbam. Daca vrem.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Jordan Peterson sustine ca unii dintre activistii feroce incearca sa evite confruntarea cu diverse probleme personale.

    Gen decat sa ma confrunt cu faptul ca sunt gras, mai bine ma concentrez pe salvarea parsilor de stepa.

    00
    • Cred ca multe din actiunile noastre zilnice au acesta „motivatie”, nu numai in politica. Dar, cumva, e motorul care ne duce putin mai incolo. Nu stim unde, „putin mai incolo”.

  2. Sunt de acord, cu ce spui acolo. Numai ca o gramada de oameni, au simtit ca lor le-au fost furati niste ani din viata, vise spulberate si toate cliseele adunate, fix din cauza unor politicieni iresponsabili.
    Unii au plecat din tara, altii tot schimba orase in speranta unui trai mai bun, in mare fac cam tot ce tine de ei si e de admirat asta. Dar cand clasa politica este impotriva lor, imi vin doua exemple(10 august, episodul cu mutarea contributiilor unde multora salariile le-au fost scazute), deja cam realizezi cam ce sanse ai.
    Sigur, nu politicianul este de vina ca pe tine sta sa cada casa si nu vrei s-o repari, dar cand tu incerci sa muncesti si realizezi ca dupa ce tragi linie ramai cu maxim 100 de lei ca s-au scumpit toate intre timp si nu sti daca luna urmatoare vei mai ramane cu atat, este un sentiment foarte naspa. Si cam peste tot politicienii au aceleasi clisee si aceleasi discursuri, doar ca nu peste tot oamenii pun mare pret pe aceste discursuri.

    00
    • Asdad, in general noi doi suntem cam de acord :-)

      Da-mi voie sa fortez o comparatie: Vecinul tau, cu care esti in relatii normale, dintr-un anumit motiv, ti-a dat foc la casa pe care tu ai construit-o cu sudoarea fruntii si cu eforturi financiare considerabile. Ai de ales intre a te lamenta o vreme – si ar fi culmea sa nu te lamentezi!- si a merge mai departe, cu toate frustrarea ca ti-au fost furati câtiva ani de munca.
      Ca sa mai zic daca, in timp ce ala ti-a dat foc la casa, a mai iesit si Ponta presedinte :-)))

    • @ Fluture: Ma-ntreb cata filosofie stoica ai consumat si aplicat.

      00
    • @Flutur

      „Ai de ales intre a te lamenta o vreme […] si a merge mai departe”

      Mai există şi a treia opţiune şi anume dinte pentru dinte … nu să-i dai foc la casă dar să-ţi cauţi dreptatea în justiţie, whatever, joc în sumă zero … ideea e că nimeni nu trebuie să scape dacă a comis-o o nedreptate, injustiţie etc

      00
    • @fluture
      Exemplul e bun, dar ce te faci, cand vecinul e in continuare liber sa faca ce vrea si a mai ars niste case la niste vecini, iar institutiile statului spun ca au mainile legate? Si motivul pentru care acestea au mainile legate, are legatura cu faptul ca anumiti politicieni au fost iresponsabili.
      Cam asa poate fi prezentata situatia actuala din Romania actuala. Bine fiecare dintre noi se gandeste ca nu i se poate intampla chestia asta, numai ca atunci cand se intampla realizezi rahaturile si vezi problema total opus fata de ce spui tu.

      00
    • @Cato – prea putina fata de cât ar fi trebuit si, mai ales, fata de când ar fi trebuit. Incerc sa recuperez.

      @mobutu – desigur ca trebuie sa-ti cauti dreptatea, dar la nivel mental trebuie sa faci lucrurile un pic diferit. Nu o decizie in justitie iti va da inapoi frustrarea resimtita sau anii pierduti.

      @asdad – sunt de acord, când te regasesti tu intr-o situatie anume gândesti diferit. Doar ca daca te „antrenezi” inainte, ai posibilitatea sa treci mai usor peste frustrarile despre care vorbesti.

      N-am zis niciodata ca justita nu trebuie sa functioneze sau ca oamenilor nu trebuie sa li se faca dreptate. Doar ca frustarile legate chiar si de drumul si rezultatele unei justitii corecte vor exista in orice fel de societate. Depinde de noi, de fiecare, cum abordam si gestionam problema acestor frustrari. Nu trebuie sa o lasam niciodata pe seama politicii.

  3. Este bine, suruburile presupun ca sunt de tip pocket sa confere ceva rigiditate in plus, exista un dispozitiv care permite executia unor gauri in acest stil. H8terii sa se abtina. Omul’a facut ceva ce 95% dintre noi nu ar face , ever.

    00
    • singurul hate foarte relevant in contextul postului este ca planseele alea de brad sint de pin :)

      00
    • Sper ca aceasta eroare sa nu afecteze prea mult irelevanta textului :-)

    • NOU
      #12

      pot să vin eu cu un hate mai relevant?:)))))
      Singura legătură între aspectul patului ăla și politică pare să fie doar că placajul ăla la cum se vede reproduce f bine aspectul unui pat de celulă!:))))))))))
      Fluture, e doar o glumă, nu da cu parul!

      00
  4. Foarte misto patul, GJ :)

    00
  5. Ce intelegi prin mult?
    Deja cand spui: ,,Nu am zis ca nu trebuie sa votezi, sa manifestezi, sa fii vigilent, sa le arati muie politicienilor când consideri ca o iau razna” asta e deja implicare chiar multa. Sa fi activ ca cetatean este implicare in politica. In Romania, administratia e aproape identica cu politica. Trebuie sa ne implicam in politica, pentru a separa cat mai mult aceste 2 institutii.
    Aeroportul ala si drumul de 2 ore nu iti schimba cursul vieti, dar schimba putin calitatea vietii. Daca ai avion la 7 dimineata, e una sa te trezesti la 4 si alta la 1. Nu schimba masiv cursul vietii, dar imbunatateste ziua respectiva. Apoi inmultesti asta cu cati oameni zboara si deja ai un efect in societate. Bine, daca zborul ala te duce la o intalnire de afaceri super importanta si ratezi nu stiu ce finantare ca nu ai dormit bine si nu te-ai putut concentra, cred ca e destul de important.
    Constructia si functionarea aeroportului creeaza locuri de munca. Mai mult ca sigur, jobul respectiv ii va influenta pe unii sa nu mai plece din tara si sa se stabileasca aici. Sa stea aici alaturi de familie si prieteni. Poate pentru tine nu e atat de important acest aspect, dar pentru foarte multi sa ai familia si prietenii aproape are un impact masiv in cursul si calitatea vietii.
    Mi se pare ca distrugi un argument frumos (ca ar trebui sa ne luam viata in propriile maini si sa actionam, fara sa ne lasam influentati prea mult de factori externi) cu o argumentare simplista si extremista. (politica nu influenteaza viata individului absolut deloc, si pentru ca am pierdut 2 ore frecand menta pe net, imi permit sa pierd 2 ore pe drum spre aeroport).

    00
    • Si eu pot sa duc mai departe, in ridicol, argumentele tale: ideal ar fi ca de la Moieciu la aeroport sa am o linie expresa, sa nu mai fac 1 ora, sa fac 30 min (sau chiar 15 minute), ca si 30 minute de somn in plus sunt importante. Si la fel sa aiba toti locuitorii pe o raza de o ora in jurul aeroportului. Ideal ar fi ca toti oamenii din Moieciu sa aiba un job bine platit, la 2 pasi de casa lor, ca sa nu fie nevoiti sa lucreze la aeroport. Astfel, ar câstiga mai mult timp cu familia. Ideal ar fi ca pilotii de avion sa nu zboare prea departe de casa, ca sa aiba mai mult timp cu familia. Ideal…

      PS. Nu exista „intâlnire de afaceri super importanta”.

    • E un exemplu un pic tras de par dar personal mi se pare valida ideea pe care vrea sa o transmita. Am un exemplu, un prieten face din nu stiu ce comuna pana in Dusseldorf 40 de minute. Vorbim de cateva zeci de kilometri pe autostrada plus vreo 10 minute de mers cu masina in oras. -> acum aceeasi distanta in bucuresti ar dura 2 ore in loc de 40 de minute. Ce zici, iti strica sa nu ziua? Futi 4 ore pe drum in loc de 80 de minute.

      E mai valid exemplul meu sa doresti sa-l duci de asemenea in ridicol?

      Acum ce zici ne mai influenteaza politica cand politicienii nostri se caca pe ei sa construiasca o centura si un pod la domnesti?

      Acum sper sa nu spui -> te muti si uite dintr-o data nu mai esti influentat de politica

      00
    • IonutO – iti raspund acelasi lucru. Nu se pot face lucruri pentru toata lumea la fel. Intotdeauna vor fi unii frustrati ca de la ei din comuna de ce nu e TGV direct… si poti multiplica asta la multe alte lucruri.

      Daca stai intr-un bloc cu un vecin nebun care face scandal, mizerii etc, pe care psihiatria sau justitia il lasa liber oricât de multe demersuri legale ati facut, DA, la un moment dat, decizia cea mai inteleapta este sa te muti, indiferent de costuri.

    • Fluture gresesti. Vorbim despre lucruri normale de bun simt nu de TGV. Nu te mai duce la ridicol. Noi nu cerem decat lucrurile normale, abecedarul.

      Iar cu vecinul nebun fac altceva,. Sunt la politie pana se satura de amenzi sau e mutat la bagdasar. Zilnic. Haide te rog :)

      00
  6. NOU
    #19

    cum e cu placa direct pe parchet? nu ai niste picioruse mici – cel putin cativa mm sau cateva gauri?

    00
    • direct… basic, fara batai de cap :-)

    • Niste timbre de pâslă macar ….

      00
    • Parchetul asta „nou”, stratificat, e atât de dur ca nu ai nevoie sa pui nimic pe el. Oricum, nu trag de pat si nu se misca.

      Fiind facut din bucati de 1200 x 400, nu am o „placa” jos, sunt mai multe elemente, ar trebui sa le inalt pe toate. Prea complicat. Oricum, am stat doi ani cu planse direct pe jos, nu s-a intâmplat nimic, nu a ramas nici o urma.

  7. Nu ai cum sa spui ca politica nu schimba viata nimanui.

    De ce nu sunt romanii bogati? Sau hai nu bogati, dar macar la media din EU, sau putin peste.
    Iti zic eu de ce, pt. ca oamenii care te-au condus in ultimii 50 de ani au fost incompetenti, rau voitori sau hoti. In general o combinatie intre cele 3.

    Drept urmare munca ta te-a dus la un an anumit nivel, totul bine frumos, admirabil. Dar daca oamenii astia ar fi lucrat in favoarea ta si ca sa iti fie tie bine, acelasi volum de munca te-ar fi dus mult mai departe.

    Pt. a folosi un termen militar, politica e un force multiplier. Despre asta e vorba.

    Si nu, nu merge scuza ca Romanii nu muncesc. Nimeni nu munceste, asta e o valoare culturala care se educa (in general nitel cu parul), dar si educatia e o chestie care tine tot de politica.

    00
    • Eu cred ca „force multiplier” inseamna 10 oameni (de ex) care strâng impreuna si decid sa faca un lucru. 10 oameni + 1 politician nu cred ca e neaparata nevoie. 1 om + 10 politicieni iar nu cred ca se ajunge la ceva. Politicienii de astazi – de peste tot, nu numai in RO – nu mai au nici o viziune, sunt depasiti de evenimente, nu fac decât sa colmateze pe ici pe colo. Inainte, legile erau date de burghezie/nobilime ca sa se aplice palmasilor. Astazi, legile nu fac decât sa reguleze ceea ce exista sau se intâmpla in societate. Si, in general, cu intârziere.
      Politicienii de astazi sunt irelevanti, iar cei care vin in urma lor (aia buni, USR & co), nu sunt neaparat mai buni. Si nu pentru ca nu vor, ci pentru ca paradigma societatii s-a schimbat. Iar ei nu o inteleg.

    • Europenii aia, media UE la care te referi, sunt bogati pentru ca au fost bogati si acum 500 de ani. Bogatia lor e datorata in primul rand zonei geografice favorabile dezvoltarii economice, bogatia zonei actionand asupra lor asa cum actioneaza apa asupra unui dop de pluta, aruncandu-l la suprafata indiferent de cat s-ar stradui sa ajunga la fund. Sunt si acolo cateva zone periferice inapoiate, precum sudul Italiei si al Spaniei, de unde nu se iese la liman, dar astea asa au fost mereu. in rest oricat s-ar stradui, iar unii s-au straduit din plin, nu reusesc sa saraceasca. Eforturi mai mari decat a facut Germania in timpul razboielor mondiale sau a razboiului de 30 de ani de a-si distruge tara cu succes, nu cred ca a facut cineva. Aprope ca nu a ramas piatra peste piatra. La un deceniu dupa economia si-a revenit de fiecare data ca prin farmec, parca chiar mai vioaie decat inainte. Nu ti-ai pus niciodata problema de unde constanta asta a bogatiei in zona aia? Chiar nici e nici o tara care sa faca alegeri proaste? La fel ca tine se poate intreba si un locuitor dintr-o comuna din Vaslui, de ce in comuna lui nu au oamenii veniturile medii din Bucuresti? Iar explicatia ar veni de la sine. Daca nu au votat si ei un primar ca Lis, Oprescu sau Firea!

      00
  8. Politica nu iti influenteaza direct viata daca esti un angajat intr-o companie (mica sau mare). Politica schimba extrem de mult viata cand vorbim de afaceri. Politica, in mod direct, poate sa-ti taie macaroana prin a nu iti facilita minimul de dezvoltare, de exemplu prin a-ti tripla timpul transportarii marfurilor: timp mai mare -> nervi + costuri mai mari + costuri mai pentru consumator. Doar un exemplu simplu. Sigur, poti alege calea sa fii ignorant, sa te angajezi intr-o corporatie si sa uiti de tot si toate (atentie, nu e nimic rau in asta) si sa nu te afecteze politica. Dar, o tara puternic financiar este sustinuta SI de micii intreprinzatori, afaceri mici spre medii, in care politica are o influenta extrem de mare.

    00
    • Când mori pe mizeriile astea de drumuri pentru că nu ai autostrăzi e direct sau indirect? Sau nu te influențează?
      Înlocuiți drumuri cu spitale si autostrăzi cu orice. Lista poate continua.
      Stimă.

      00
  9. Acum stam si cautam ciorapii maro!

    00
  10. NOU
    #29

    Viziunile asupra politicii sînt la latitudinea fiecăruia, dar, din experiență, am ajuns la concluzia că într-un pat mai și fuți, uneori, indiferent de viziunile politice. Te invidiez pentru experiențele pe care le vei avea futînd(sau fiind futut) în al tău…

    00
  11. patul – nah. Praful din camera acumuleaza jos. Fix in asa zisele rafturi. Obiectele vor trebui curatate individual. Distractie maxima in weekend.

    00
  12. NOU
    #32

    Mie nu-mi trebuie pat:probleme cu spatele,dorm pe o saltea de spuma luata de la Jysk.Acum ii inteleg pe asiatici de ce dorm pe jos.

    00
  13. tocmai acum, cand s-a eliberat jumatate din patul lui dragnea?!

    00
  14. Daca vine o ‘juji’ in vizita si sta pana dimineata cum te descurci in patul ala?

    00
  15. Fluture, ai ramas in istorie cu zicala ca „Politica nu afecteaza economia!”
    Ramane valabila in tara numita Utopia.
    Diferenta dintre ce TREBUIE si ce ESTE a ramas la fel de mare.

    App: misto patul :D

    00
    • in istoria neoficiala :-)

      Politica nu afecteaza economia (cu exceptia tarilor dictatoriale). Economicul afecteaza politicul. Economia dicteaza agenda politica.

    • gresit!
      principiul prevalentei nu exclude, ci presupune, o stransa influenta reciproca.

      00
    • Politica nu afecteaza decat in rau economia. Politicianul ideal e ala care nu isi propune nimic alteceva in privinta economiei decat „laissez faire, laissez passer”, pentru ca altfel nu reuseste decat sa puna bete in roate.

      00
  16. O saltea sa vina pana in margini si un cant usor peste saltea sa o tina pe loc nu ar fi mai functional?

    O sa dai cu genunchii de marginea aia, nu azi, nu maine, da sigur se va intampla si iti vei blestema zilele.

    00
  17. Facem si noi un giveaway cu sertare? Da’ sa se asorteze cu sosetele daca se poate :)

    00
  18. viceversa!

    00
  19. un pic cam călugăresc stilul, dar îmi place per total.
    salteaua aia n-are joc?
    am citit de asemenea că paturile de genul ăsta nu-s chiar ok (nici măcar genul cu sertare) pt că salteaua ar avea nevoie ”să respire” și de jos. acu’, dacă am citit o tâmpenie și am spus-o….

    cât despre politică, în continuare nu sunt de acord cu tine pentru toate motivele pe care le-am înșirat atunci (și multe altele) și pentru cele amintite de unii în comentarii mai sus.

    00
    • Partea de sus, pe care sta salteaua, e formata din 4 planse de 2000 x 300 mm (lateralele fixe, cele din mijloc libere, ca sa pot pune lucruri in spatiul din mijloc, accesibil numai in acest fel). Intre ele este un spatiu de câtiva mm, deci pe toata lungimea saltelei.

      Chestia cu respiratia saltelei nu prea mai este valabila la saltelele usoare de astazi. Sunt facute din start ca sa se aeriseasca. Acum depinde foarte mult si de „porcul” care doarme pe saltea :-) Daca transpira 2 litri pe noapte, e posibil ca salteaua sa nu reziste nici cu aerisire zilnica. Eu mi-s mai fluturas asa, levitez (si) in somn :-)

  20. Aia mă interesează și pe mine. Mă rog, cred că se rezolvă cu un cant, ce rămâne de aflat e dacă nu scârțâie fiindcă sunt multe imbinari. Tre să arunc un coltar din PFL luat din Dedeman dintr-o cameră mobilată industrial. Modelul ăsta de pat ar fi o chestie mishto în locul coltarului.

    00
    • Nu scârtâie deloc, e mai rigid chiar decât ma asteptam. Practic nu misca-n front. Nu cred ca numarul imbinarilor produce scârtâiala, cred ca mai degraba tipul imbinarilor. Aici e vorba doar de holzsuruburi autoforante, lemn-lemn. Poate in timp, când o lucra lemnul, sa se mai slabeasca, dar am surubelnita chiar intr-un sertar :-)

  21. Pai uite de aia e jeg peste tot in secunda in care iesi din casa in Romania. Pt ca romanului nu ii pasa de politica.

    Cand minim 60% din venit (impozit + taxe la orice cumperi) dispare in fiecare luna, si in spitale e avelasi jaf si jeg si nesimtire, drumurile si caile ferate sunt proaste si e nevoie sa stai ore in sir la cozi plcu sapte mii de hartii daca ai vreodata de a face cu statul, eu cred ca ar trebui sa iti pese de politica, adica cine iti administreaza intre jumate si trei sferturi din ce produci lunar.

    00
    • Daca statul iti ia 60% din venit se cheama ca te fura sub diverse pretexte. Zici ca pe tine te preocupa modul in care iti administreaza banii hotul care tocmai ti-a sutit portofelul?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile