6 capitole și un bonus la final:
- totul e responsabilitatea ta. nu există administrator de bloc, nu există o comisie care să ia decizii.
- repară instant totul, nu amâna, pentru că amânările agravează pagubele. de exemplu. alege calitatea dacă ai de gând să stai mai mult în acel spațiu. vopsește tot ce e lemn și stă afară, îi vei prelungi viața.
- necesități: preș la intrare, pelerină de ploaie, perie de curte, papuci de curte, scară, lanternă mare, cuțit solid, patent bun, ciocan rezistent, saci de rafie și de plastic.
- îngrijește grădina. udă frecvent. cumpără puieți din zonă, nu de la magazinele de bricolaj. uneltele de mână Top Garden.
- grătarul și zona de relaxare.
- administrarea spațiului. mai bine să te organizezi din prima și să nu arunci totul de-a valma și apoi să le cauți.
daca stiam ca o dai pe podcasturi nu mai invatam sa citesc
Eu „încerc să uit să aud.
degeaba ai tu patentu bun daca n-ai ciocanu rezistent
(Nu am ascultat podcastul pentru ca nu am rabdare. E bun „reader’s digest” pentru ca puncteaza despre ce e vorba)
Asta le tot spun amicilor care vor sa scape de bloc si sa gandesc ca casa este dumneseu pe pamant: e mult mult mai greu. Da, ai casa ta si nu te deranjeaza nimeni, dar ai treaba permanent. Tunde iarba, fa curat in curte, ai grija de centrala, ai grija de instalatia de filtrare (pentru ne-norocosii ca mine cu put) etc. Da, e misto cand te duci la altii la gratar, bei bere pe sezlong si de bucuri de un pic de liniste, ti-ai dori sa fie si casa ta asa. Dar gandeste-te ca gratarul ala trebuie spalat, curatat, conservat peste iarna. Sezlongul trebuie si el spalat, strans, depozitat. Iarba pe care o admiri trebuie tunsa cand ti-e lumea mai draga.
…si sa nu incep cu munca pe care o ai cand vine zapada.
Asa ca hai mai bine sa folosim timpul, pe care l-am petrece activ prin curte ori casa, stand intre 4 pereti si rupand fb si tv ori pc-ul in paispe…pentru ca asta fac probabil cam 70% din aia care se plang ca o casa necesita mult timp pe care mai bine si-l petrec altfel in loc sa tunda iarba samd.
Tu esti de-aia care spala gratarul?
Casa e pt oamenii carora le place sa gaseasca solutii cand probleme. Boss e unul dintre ei
Da.. e mult mai greu la casa asa este. daca construiesti o casa cica toata viata nu o termini, cand crezi ca ai terminat intr-o parte se strica in cealalta si tot asa .. daca o cumperi gata facuta atunci ai de lucru sa o intretii. am crescut la casa si acum stau la bloc si hai sa zici ca la inceput iti place la bloc ca na .. nu mai ai asa multa curatenie de facut, responsabilitatile sunt mai reduse, lucrurile sunt mai simple .. asta pana la o varsta :). cu timpul incepi sa te saturi de vecini si sa traiesti la bloc, te simti inchis intr-o cutie. orice apartament ar fii poate sa fie si cu 8 camere nu se compara cu o casa. pui masina in curte si stii ca esti „acasa” apoi esti linistit. ma amuza cei ce zic la apartamente ca cica „ai casa ta!”. n-as da o casa nici pe 5 apartamente (nu ma refer la pret).
Nu mai mucila nu spal gratarul, da imi place sa mai rup o buruiana, sa ma mai uit la diverse insecte prin curte, ori la pasari, sau doar la cer, sa mai bat un cui daca se desface vreo scandura…d’astea. Eu sunt d’aia care se bucura cand fac ceva practic, ca de stat in casa si ars gazul aiurea m-am saturat, mi-a ajuns pan’ la 30 de ani. Plus ca nu inteleg de ce se fac doar materiale despre dezavantaje, de ce nu se insista si pe partile alea bune, de parca statul la casa e o corvoada..pana la urma depinde doar de lene si de felul de a fi dar si de cum stii sa faci din o treaba necesara ceva placut.
@ioana imi place cum ii zici lu ala „mucila” :). sa iti mai spun ceva referitor la casa, si la casa te cam saturi sa stai sa stii poate primi ani e fain schimbi blocul cu casa si parca esti in al 9-lea cer ca natura, ca insecte, ca verdeata vara … s.a.m.d. insa nici la casa nu-i rai pe pamant mai ales daca nu le ai cu casa. unii sunt facuti sa stea la casa altii la bloc. nu merita in schimb sa iti irosesti viata doar sa stii ca stai la casa aici ma refer la banii care ii aduni in zeci de ani poate cu care puteai face o gramada de lucri stand la bloc, nu merita .. stiu oameni care iti zic „toata viata am muncit pentru casa asta” si n-am mai avut timp / resurse pentru altceva. decat asa mai bine la bloc (garsoniera)
„Mucila” he he, good one. Da nu vorbeam cu tine ci cu ala de mai sus, care zicea ca spala gratarul. Cum plm sa speli gratarul? Arunci niste carbuni sau lemne, dai foc, arde bine, dai cu peria si gata.
Despre placerea statului la casa, you’re barking up the wrong tree.
Eu aș pune o condiție la partea cu „e bine să-ți construiești singur fără să cumperi”: să nu construiești un „buncăr” de capul tău, chiar dacă orice altceva din jur e responsabilitatea ta:
https://www.homecrux.com/man-transforms-shipping-container-underground-party-bunker/62946/
https://www.youtube.com/watch?v=VdZPvbdchtQ
Eu aș rezuma totul cu o comparație simplă: casa e exact ca mașina, numai că e mai mare și implică mai multă atenție decât ar dicta obișnuința miserupistă la mașină (exceptând dățile când ești obligat să faci niște lucruri conform cu legea).
Ce mizerie, „party bunker” fara loc sa pui un frigider pt. bere, cand esti beat si te taie pisu de la atata bere tre’ sa urci si sa cobori pe scara aia? Get real.
Sunt destul de sigur ca nu l-a construit ca sa bea bere in el. Mult mai plauzibil pentru cocaina si prostituate.
daca citeai bine informatia si te duceai pe reddit aflai faptul ca bunkarul respectiv are zilele numarate pentru ca structura e varza. Citeste pe reddit, link-ul e in articolul care l-ai postat
Ceva mai complet si mai realist despre mutatul la casa nu am gasit pana acum.
boss a facit cursuri de perfectionare la plovdiv
Anul viitor vei fi în manualele Edu.
Haterul de la pagina 5.
ca semn de carte
7. Fa-ti propriul fond de rulment si cotizeaza lunar la el, cat mai mult posibil. Pentru ca punctul 2 si pentru ca reparatiile pot sa ajunga la costuri mari.
8. Imprieteneste-te cu vecinii. Clarifica de la inceput niste chestii de baza si pastreaza o relatie cat mai buna cu ei. Face bine la sistemul nervos, in plus cineva trebuie sa arunce un ochi cand pleci in vacanta.
9. Sistem de alarma. Pentru ca gratiile la geam arata oribil si oricum nu mai descurajeaza pe nimeni.
Chestia cu „fond de rulment ” cea mai tare. Intotdeauna la o casa trebuie sa ai asa ceva.
Cred ca asta ar fi sfat de cumparat casa – daca vezi ca in zona aia oamenii au gratii la geam, incearca in alta parte.
te caci pe ea de alarma. iei o cutie mai mare, golesti in ea un tub de spuma de termopan, o pui peste sirena si apoi tai cablul de telefon sau bruiezi semnalul gsm si gata
@maxp
Si daca cutia de alarma e la etaj?
Sistemele de alarma nu sunt pentru garantarea securitatii. Nu exista asa ceva. Pur si simplu casa ta trebuie sa fie mai putin atractiva/mai greu de praduit decat a veciunului.
Asta desigur daca nu esti bou si iti place sa te lauzi cu cat cash/aur ai in casa si vin baietii la pont.
@maxp, mai ramane de facut un singur lucru dupa ce faci toate astea: sa le explici baietilor care vin dupa ce se declanseaza ca tu de fapt jucai carti cu tovarasii si ai primit porunca sa declansezi alarme
Vopsește componentele din lemn (grund, vopsea sau orice trebuie) înainte de a le monta!
Nu face ca mine, care mă chinui acum cu pazia la 3 metri înălțime!
Esti norocos ca nu trebuie sa vopsesti coama casei – lemnaria la vedere. 12 metri, trebuie schela.
Ai avantaje cand stai la casa, poti sa te sui in pod si sa tragi un podcast. Un becicast cand mai faci?
Multumesc! Nu ma mai mut la casa; voi cauta un apartament chiar daca e la aceeasi bani, dar nu am atatea „responsabilitati”. Nu ca n-as vrea, dar starea mea de sanatate nu-mi permite sa pot face atatea, mai ales ca imbatranesc si-o sa-mi fie din ce in ce mai greu.
Note to self: Cauta si cumpara apartament pana la maxim etajul 2.
Apropo’ voi ce parere aveti, la ce etaj e cel mai ok de cumparat apartamentul?
Eu as zice ultimul etaj. Macar nu-ti bubuie nimeni in cap.
Ai fi surprins cate poti face daca planifici, folosesti procedurile corecte, folosesti unelte de calitate si elemente de protectie si ai putin ajutor, din cand in cand, la chestiile mai grele.
@Giani, dar ce proceduri folosesti cand ai o hernie de disc sau o problema cu inima si un efort minim pt altii o poate face sa crape sau 70 de ani si efectiv nu mai poti face ce faceai la 30?!
Sau cand ai 1,5 m, 50 kile si scolioza operata cu coloana tinuta intre tije metalice ca mine.?!
@Radu-Mihai, nu parter in general (daca e super izolat poate), nu ultimul etaj (izolatie, terasa, apa calda pe coloana, etc). Etajele 1-3.
Cei 2 centi ai mei.
@hash: Atat doar ca daca nu merge liftul pana urc la ultimul etaj trebuie sa cobor din nou.
@Giani Mucea: Da, stiu, in teorie e usor, dar e mai greu de pus in practica.
@aia care au dat „dislike”: Nu conteaza ca doar nu comentez (neaparat) pentru voi, dar invatati sa cititi – „starea de sanatate” nu-mi permite ca as fi primul care s-ar muta la casa. Si, din pacate, nu e doar o scuza.
In fine, noi sa fim sanatosi ca boala vine.
Hernie de disc plus problema cu inima, adica fix ce are tata?
Imi dau seama ca exista probleme medicale care ar ingreuna mentenanta unei case, dar putine sunt atat de grave incat sa o faca imposibila.
Parter.
@A: Inteleg ce zici si, da, etajul 1 – maxim 2, din punctul meu de vedere deoarece efortul fizic e exclus.
@Giani Mucea: Da, ai dreptate! Or fi ele putine, dar is des intalnite.
Mulțumesc Vali!
Necesitatile alea sunt insuficiente. Am cateva rafturi pline cu scule si tot imi mai trebuie cateva.
facem o listă?
O sa scriu una, fara uneltele de bicicleta.
are nevoie de scula aia care te face sa ai 15.000 de unici mai mult decat urmatorul clasat
Vreți sa economisiti banii de pelerina? Luați-vă casa in Dubai!
Ai omis sa spui daca e necesar si cutit de urs, si daca da, ce recomanzi.
Intr-o nota mai serioasa, refuz sa cred ca cititorii si prietenii tai, oameni care castiga toti cel putin 20.000lei lunar (asta cel mai sarak), nu-si permit o masina de spalat vase. Serios. Cea mai buna inventie de la roata, foc si internet de mare viteza. In special pentru burlaci e mana cereasca.
Ești burlac și folosești vase?
probabil din alea de tablă, de se spală cu șpaclu
Erau in apartament, ce era sa fac, sa le arunc ? :))))))
de ce naiba vorbesti cu accent?
stau în ardeal, am învățat altă limbă
Daca ai centrala cu lemne, problema sunt lemnele: achizitia, taiat la dimensiune, crapat, stivuit si depozitat. Achizitia ridica problema gasirii acestora, la o calitate buna, pe cat posibil uscate si fara tepele obisnuite date de „dealerii” lemnului. Daca vrei sa le tai tu, drujba cu motor pe combustie, nu electrica, asta in conditiile in care stii ce faci. De crapat, iar e chestie de sport si topor: o faci tu o sa fie destul de dificil, dar nu imposibil. O face altul, e destul de scump. Depozitatul presupune spatiu… Una peste alta, e destul de complicat si unii nu prea se baga la asta.
am desenat în Sketch un plan pentru lemnarie 2.5m x 5m, o s-o ridic la primăvară. Daca-l vrei, zi-mi.
@Vali: Scrii mult mai bine decat vorbesti. Daca intelegi ce vreau sa zic…
Pelerina sa fie de tuns negru??
No, da’ ciocanu’ nu ni-l arăți ?
https://www.emag.ro/ciocan-zidar-cu-coada-din-fibra-de-sticla-evotools-greutate-600-gr-601054/pd/DCFR62BBM/
daca femeia vrea pantofi cand stie ca va curge apa in casa, e proasta si trebuie schimbata. si ea trebuie sa stie de robinete etc. ce pendula mea atatea printese