Podcast: despre muncă și carieră

E lung, aveți răbdare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Nu prea am inteles niciodata obsesia romanilor (imprumutata de la americani, cred) pentru promovare. Ce treaba are managementul cu specialistul? Sunt doua seturi de abilitati si temperamente diferite. In toate multinationalele prin care m-am perindat am vazut obsesia asta de a deveni team leader, pe cand nimeni nu isi dorea sa devina un bun specialist.

    O alta obsesie pe care o vad in jur este cea de a gasi nevasta, de a face doi copii si de a te inhama la un ipotecar pe 30 de ani (sau, mai degraba, prima casa ca asta e educatia financiara la noi). In vest mai nimeni nu se inhama la asa ceva inainte de 37-38 de ani (in conditiile in care toti pleaca de la parinti de la 19-22 de ani si isi fac un rost in viata singuri). Pai normal ca atunci nimeni nu are bani pentru 6 luni, daramite pentru 6 ani pusi deoparte. Si atunci mentalitatea asta de „am rate, deci trebuie sa fac sluj frumos la munca” se va perpetua in continuare.

    E o carte, „The Peter Principle”. O gasiti voi. Ideea e ca cine e cu adevarat independent si competent se afla in pozitia de a isi permite sa refuze o promovare pe care nu o vede ca ii aduce un plus valoare in viata sau in echilibrul munca/ timp liber. Ca sa te faca Team Leader cu 200 de lei in plus la statul de plata nu e mare sfaraiala.

    00
    • eu am plecat de la o firmă că insistau să mă facă lead. fix 200 lei în plus la salariu (cum ai ghicit?) și ședințe înainte și după program plus program plin de ședințe (se vede că nu-mi plac ședințele?).
      m-am dus pe un post similar în domeniul meu, puf 25% la salar. fac ce-mi place. bine, tot mai am câte o ședință din când în când. asta e! nu le poți avea pe toate

      00
    • Am observat asta, unii colegi buni pe domeniu au devenit team leader…numa ca nu avea caracteru, people skill si din astea. Un bun specialist nu e neaparat si un bun manager, mai ales in IT. Programatorii buni sunt aia de stau intrun colt intunecat si fac treaba buna, da nu le au cu oamenii

      00
    • 1. Pentru ca la noi specialistii nu sunt apreciati. In afara de IT, sunt putine domenii in care un om bun pe acel domeniu are salariu mare.
      2. La noi mobilitatea este mult mai mica: daca nu ai de gand sa pleci din tara, putini se muta din Bucuresti in Cluj, apoi in Timisoara etc. In Vest azi poti sa lucrezi in Munchen, maine in Hamburg si poimaine in Köln.

      00
  2. Eu m-am angajat imediat dupa facultate in vanzari, pe salariul minim pe economie la vremea aceea(2005). Dupa 3 ani in diverse posturi de vanzari mi-am dat seama ca nu imi place sa fac asta si am luat o pauza ( economiile mi-au permis) si am luat-o de la zero in gaming, tot pe salariu aproape de minim. Dupa 4 ani am plecat din gaming si am inceput la o firma de IT. Totul a fost ok pana a trebuit sa-mi iau liber pentru ca nastea sotia. Mi-au cerut sa plec pentru ca nu doreau sa-mi dea liber. Am plecat. 8 luni am stat acasa, traind din economii, cu sotie si copil de intretinut. Presiune imensa. Am acceptat primul job mai decent pe care l-am gasit. Dupa alte 8 luni firma a pierdut singurul client (outsourcing) si am ramas toti fara job (15 oameni). In 2 zile deja eram angajat in alta parte pe un salariu super decent ( aveam ceva experienta in IT de acum si ceva oameni in domeniu care ma puteau recomanda).
    La firma respectiva am stat 3 ani. Salariul a crescut frumos, am depasit 1000 euro pe luna dupa primii 2 ani. Incepea sa fie ok financiar. Jobul stabil. Dar se putea mai bine. Nu eram insa disperat.
    A venit si marea ocazie. Am primit o oferta buna de tot, de la alta firma, fara sa aplic la ei. Le-am spus celor pentru care lucram. Mi-au facut contraoferta. Am acceptat-o si am ramas. Doua saptamani mai tarziu, cei cu oferta initiala mi-au facut contraoferta la contraoferta, au aruncat si un bonus de bun venit. Am acceptat, cassuedejt peste 500 euro lunar in plus doar din bataia lor pe mine.
    Am o luna de cand sunt la noua firma. E foarte decent.Am mai primit inca doua oferte in luna asta, fara sa aplic, fara interviu face to face, doar telefonic. Bani mai multi, insa risc mai mare. Una de la o firma cunoscuta pentru concedieri masive din senin, alta care imi propunea o functie unica (ce permite desfiintarea postului). I-am refuzat.
    Acum ma cauta altii. Vorbim azi la telefon. Vedem ce o sa fie, nu imi doresc iar schimbare, vreau sa ma dezvolt, sa invat lucruri noi, sa obtin niste certificari, dar nu dau cu piciorul la o potentiala ocazie buna, dupa ce pot cantari totul la rece.
    Ce am invatat din experienta traita? Nu intotdeauna o oferta e buna, chiar daca financiar e ok. Am ramas de 2 ori fara job pt ca asa a vrut angajatorul. Acum e simplu sa cauti pe google sa afli un minim necesar despre viitorul angajator.
    De asemenea e bine sa te specializezi in ceva, chiar daca trebuie sa incepi de la zero. Insa ca sa faci asta trebuie sa ai mereu din ce trai si fara job (mereu am facut economii si am pus bani deoparte).
    Cand ajungi senior in domeniul tau si iti faci o reclama buna o sa fii cautat, fara sa aplici, fara sa mai dovedesti nimic. Experienta reala vorbeste pentru tine.
    Atitudinea si felul de a vorbi, siguranta in tine conteaza mai mult decat ce stii sa faci din punct de vedere tehnic. Daca esti diplomat, politicos, succint, sigur, perseverent, o sa vina si succesul.

    00
  3. boss, super legit ce zici tu aici, unele generalitati mai sunt valabile si azi, dar in rest ne povestesti de cand erai tu fata mare in 2000.
    cu ce-l ajuta pe un tanar de 23 de ani sa stie cum mergeau lucrurile in mediapro in 2002? restul de 30+, le intelegem pentru ca am trecut deja prin ele.

    00
    • piata e cu totul alta… daca in 2000 era suficient sa stii html sa te angajezi ca webdesigner acum trebuie sa fii expert. cerintele sunt mult mai mari, salariile mult mai mici. cand m-am angajat prima data puteam sa imi platesc chiria si tot imi mai ramanea acum trebuie sa fac foamea chiar daca am 10 ani de experienta.

      00
    • Faci foametea in IT.. cojones, daca si in IT se moare de foame in Romania, atunci s-a terminat totul. Problema e la tine sigur:)

      00
    • Inseamna ca ti-au crescut pretentiile, ai mai acumulat niste rate etc. Presupun ca nu-ti mai faci vacantele la Costinesti cu trenul, ci prin cine stie ce insule…

      00
  4. lung , gros, si tine mult …………………o sa le placa cititoarelor

    00
  5. da un rezumat scurt nu?

    00
  6. Paradoxal, desi experientele tale au peste 10 ani vechime sunt destul de actuale, pentru ca ne aflam cam in aceasi criza a lipsei angajatilor competenti.

    00
  7. Dilema :
    Să muncești că salahor in IT pe 3000 net in DE sau să vii ca middle Management in RO pe 1500-2000 net ?
    Adică bani fara carieră sau carieră fără bani ?
    Știu întrebarea e de ce nu middle Management in DE pe 3000+, răspunsul este ptr că … român .

    00
  8. Ideea despre munca e alta: dacă esti platit la ora… o lungesti cat poti de mult.

    00
  9. Practic poti sa ai valoare dar să nu te ia in echipa. Dacă firma stagnează sau este in descreștere nu are ce sa faca cu tine.
    Trebuie să ai valoare si firma să fie in expansiune.
    Din ce am vazut la interviuri cauta pe bani putini indiferent de ce poti aduce in firma.
    Cine cere bani seriosi nu este dorit pentru că strică echipa plătită prost.

    00
  10. La articole despre munca, 18 comentarii… la articole cu PSD, cutie automata sau homosexuali, sute.

    Prioritati :-)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile