La faza cu Facebook și Rusia, eu cred că undeva un minion s-a prins…

Probabil știți că Facebook e un colos cu picioare de lut și, în timp ce toți de acolo urlau că sunt democrați și Hillary o să câștige alegerile din SUA, niște ruși mai deștepți decât toți cei mai deștepți angajați ai Facebook au folosit platforma pentru a manipula alegerile, cumpărând reclame pentru site-uri cu adevăruri dubioase.

Și s-au ascuns și au încercat să minimizeze asta până când au trebuit să dea un pic cu subsemnatul pe la Congresul american, unde nu a fost deloc plăcut

Dar eu cred că undeva, în tot lanțul ăsta, un minion de la Facebook s-a prins de schemă. S-a prins de schemă, pentru că nu era foarte elaborată și nici foarte subtilă (probabil un cumpărător persoană fizică care făcea asta din SUA ar fi dat de bănuit mai mult), s-a dus la șeful lui, ăla a întrebat dacă ăia plătesc la timp, minionul a încercat să explice că nu asta e problema, șeful i-a dat cu flit. Probabil a insistat și a primit ca răspuns “dacă nu îți vezi de ale tale, zbori, noi avem un business aici, orice client e binevenit”.

Și minionul a tăcut, iar după alegeri a făcut o plângere anonimă pe unde a putut.

 

film-fist-fight

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Ai idee despre ce sume vorbim, bagate in campania asa? Nu ca asta ar fi ideea…
    Oricum, traim vremuri ciudate, unde oamenii raman in cap doar cu informatia citita pret de 3 secunde din orice articol fantoma. Psihologie, tata, iar cazacii au stiut asta si au folosit-o!

    00
  2. Si la faza cu Iohannis a fost la fel ?
    Cred că se supraestimeaza puterea retelelor de socializare. Dacă ele fac ceva, e doar o popularizare mai mare a faptelor.
    Poți minți foarte mult, dar adevărul se află până la urmă. Facebook atat a făcut, a marit viteza.
    Nu, nu se spun numai adevăruri pe Facebook, dar „timpul curge mai repede” acolo.

    00
    • 38 de minusuri in mai putin de doua ore! Un record! :)
      Totusi, raspundeti-mi la o intrebare: Cum a ajuns Iohannis presedinte? Exact CE a facut facebook si alte retele de socializare?
      Pentru ca eu cred ca ele doar au „difuzat cu viteza” un adevar (acela fiind jegul si mizeriile pe care le faceau PSD).
      Nu Facebook l-a facut presedinte pe Iohannis, ci PSD, cu minciunile lui. Alegerile nu au fost manipulate prin postari si comentarii, pentru ca pe net e mai greu cu minciuna…

      00
    • @Cristi, cum poți să-i zici internetului că nu e cel mai valoros și nu mișcă munți dacă dă like și share? Uite d-aia iei minusuri! =)))

      00
    • Facebook a avut marele beneficiu de a transmite cu viteza niste realitati ce se intamplau la mii de km departare. Daca nu erau realitati ci minciuni, Klaus nu ar fi iesit presedinte.
      Va dau un contraexemplu, acela al Lingaului Suprem: a avut o perioada in care bana useri si stergea orice comentariu impotriva de pe pagina lui de facebook.
      Cand imi aduc aminte de el, mai intru sa vad ce rahat mai mananca. Pana si aia „selectati de el” il injura azi.
      Nu merge, ma, cu netul, sa insisti in minciuna. Nu merge, nu tine. Sunt multi oameni (mii, zeci de mii, sute de mii) care judeca cu propriul lor cap. Or fi si prosti, dar mi se pare ca a devenit foarte greu sa-i minti inclusiv pe prosti. De asta nivelul antelor scade: nu mai tine, sita cerne…
      Am dat exemplul Antenelor si al lui Iohannis, pentru ca acesta a fost un caz clar in care s-a spus ca „facebook manipuleaza”, „generatia internet”, „drogati”, „am gasit bani la peneleu”. Cand spui ca in piata au fost „drogati”, iar 100.000 de oameni care nu au legatura unul cu altul spun ca au fost in piata, si pun poze – iar ei arata ca mine, ca tine – incepi sa-ti pui intrebari despre cel ce difuzeaza mizerii.
      Nu, facebook nu manipuleaza, facebook (internetul) si userii, involuntar sunt sigur, lupta IMPOTRIVA manipularii.

      00
    • Oricine lucrează în domeniu îţi poate zice habar nu ai ce vorbeşti.

      Manipendularea se poate face la un nivel inimaginabil atunci când ai toate informaţiile posibile despre oameni, şi ai bugetul consistent.

      Dacă eşti pensionar îţi bag pe gât reclamă cu candidatul x va mări pensiile până nu mai ştii de tine. Dacă eşti student, îţi bag pe gât reclame idealiste de o să crezi că e a doua venire după alegeri.

      Teoretic poţi izola comunităţile în bulele lor şi să le transmiţi mesaje diametral opuse, chiar şi complet incompatibile şi oamenii vor vota cu acelaşi candidat fără să ştie unii de alţii :))

      Pot să-ţi zic un caz concret: pentru un anume candidat din sua, la firma cu care lucrez am scos în 6 săptămâni 94,000 de mii de voturi doar cu facebook, în condiţiile în care omul e inexistent politic. Ştii ce e aia inexistent? Efectiv ca şi cum te-aş lua pe tine de pe stradă. Şi nu suntem agenţie, social media, din alea. Suntem firmă de soft şi am zis hai să-ncercăm dacă big boss zice că vrea să candideze, hai să vedem ce putem face.

      A fost o diversificare enormă de mesaje care s-a putut face datorită facebook, pe baza a ce se dădea like, am lovit pe fiecare unde-l durea cu o precizie inimaginabilă. Nici nu ştii ce te-a lovit, până şi tu începi să crezi ce auzi.

      Hitler spunea că orice minciună repetată suficient de mult devine adevăr. Televizorul a dovedit asta, acum facebook e următoarea metodă dar la o magnitudine mult mai mare.

      Vrei nu vrei să înţelegi, Johannis e preşedinte exclusiv datorită facebook (700,000 eur băgaţi în campanie cică doar în asta).

      Cozile alea de la consulate au fost exclusiv datorită facebook, pentru că românii ăia nu au timp de uitat la TV, îşi iau ştirile din ţară de pe facebook la birou sau pe telefon, şi dau crezare a orice vine pe acel canal. În diasporă johannis a luat 89,73% parcă.

      Şi explică-mi apoi te rog cum 89,73% nu e considerată o rată de succes şi că se exagerează fazele cu social media…

      00
  3. Desi isi are meritele sale in raspandirea informației, am impresia ca Facebook a devenit o supapa. Ne strigam nemultumirea cu 2 likeuri si 1 share, eventual un comentariu si gata.

    00
  4. Chiar si Zuckerberg, sustinator declarat al lui Hillary, a recunoscut ca reclamele „dubioase” au fost o picatura intr-un ocean. This is fake news!

    00
    • O, nu, proprietarul companiei care a distribuit reclame dubioase „recunoaste” ca nu au fost atat de multe si ca de fapt nu a facut nimic rau? Well fuck me, gata, toata lumea acasa! Nu e nimic de vazut aici!

      00
    • Da, is rusii de vina ca o sinistra prin comportament si aspect a pierdut alegerile. Urmeaza … rusiii sunt cei care au platit Fox News, CNN si ce mai e pe acolo pt ca Trump sa castige alegerile.

      00
    • Nu, faptul ca e sinistra prin comportament a dus-o cam 95% din drumul spre esec. Rusii si Comey au impins-o peste margine.

      00
  5. NOU
    #14

    S-au prins ei mai demult.

    Spionii astia inteligenti au platit cu ruble. Erau singurii care plateau reclame cu ruble.

    00
  6. Tot se vor gasii metode de a impartasii ‘stiri’ de genul, chiar daca se pune cenzura la greu . Cenzura este munca usoara. Adevarata solutie este educarea oamenilor sa gandeasca critic. Dar este mai greu cand nici media clasica nu este departe de paginile obscure de ‘stiri’.

    00
    • nu poți să educi oamenii să gândească critic, e posibil să nu mai intre pe platforma ta când realizează că sunt manipulați :)

    • plm, asta nu stie sa scrie dar o arde cu gandirea critica.

      00
    • de unde reiese că dacă nu știi română nu poți gândi? critica rațiunii pure are de-a face cu controlul emoțiilor și experiența de viață, nu cu gramatica limbilor, ce rău îmi pare că nu sunt în top 300 capital cu banii că la gramatică sunt prima

      00
  7. Ma uitam acum ceva timp la un reportaj cu un fost kgb-ist care spunea ca doar 15% din buget era folosit pentru spionaj, restul intrau in campanii pro comuniste si antiamericane pe teritoriul sua – un fel de „daca nu putem sa ne dam in cap pe campul de lupta, va dam in cap la moralul popendulatiei”.

    Ce au facut rusii pe facebook a fost doar o continuare in varianta digitala a ceea faceau acum ceva timp doar prin intermediul unor anumite persoane.

    00
  8. Eu cred ca e mai complexa treaba. De ce ar fi vrut Putin sa schimbe establishmentul democrat cand tocmai luase Crimeea fara sa il traga nimeni de maneca?
    In plus Clintonii au facut bani frumosi pe niste speechuri prin Rusia.

    00
    • poate se plictisea …

      00
    • Pentru ca, in perioada in care a fost secretar de stat, tanti Clinton a fost a dracu rau cu Putin si rusii. Daca dai pe niste google, iti dai seama ca Putin nu era prea vesel cu baba. In alta ordine de idei, un idiot portocaliu e mai usor de controlat.

      00
  9. @zoso

    de aia ca inamicii lui Trump au creat fake news cu dosarul ala cu fetite & urina, ai auzit?

    Nici n-o sa auzi, ca CNN & tot restul nu vor sa recunoasca ca de disperare s-au lasat pacaliti si au trambitat stiri false in campania electorala.

    00
  10. Si pardon, mai e un cretinism in chestia asta. Democratii i-au certat pe Facebook ca nu stiu cine sunt clientii lor??? Este o companie privata obligata sa faca spionaj ca sa afle cine este si ce vrea fiecare client?

    WTF?

    Dar nu exista in America CIA si FBI si NSA si altii, care sa se ocupe de chestii gen?

    00
    • Hai ca revin, ca prea e gogonata.

      Daca compania privata il pune pe George de la contabilitate sa afle cine e in spatele unui client, si in spatele clientului e KGB, cam care sunt sansele neprofesionistului ?

      00
  11. Dap, reclamele cumpărate pe Facebook l-au făcut pe Trump președinte… nu atentatele, nu political correctness-ul dus la extrem, nu faptul că Hillary era o pruastă (cam ca Duamna așa)
    Democrații ce vrei să spună? Că nu au fost în stare să vină cu un candidat mai bun și mai puțin corupt?

    00
  12. Sa fim seriosi, Rusia este un bau-bau dupa care isi ascund prostia, coruptia si incompetenta alde Obama, Hillary, democratii, media mainstream si o gramada de alti corect politici. Bani rusesti a papat si clanul Clinton la greu.
    Ce nu vrea sa priceapa establishmentul e ca lumea civilizata s-a cam saturat de sistemul corect politic impus si cam refuleaza pe la alegeri. Vezi si Europa care importa milioane de cioroi musulmani iar apoi se mira ca apar partide extremiste.

    00
    • Da, si eu cand ma satur de sistemul corect politic impus iau cel mai prost om pe care il vad pe strada si il las sa ia decizii pentru mine.

      00
    • @Giani Mucea
      DA, chiar, Trump e chiar cel mai prost om de pe strada.
      Pentru ca zice CNN, facebook si media mainsream.
      Si in familia Clinton sunt numa’ genii, iar Obama a fost plin cacalau de realizari profesionale atat inainte cat si in timpul mandatului de president maximo.

      00
    • Nu-mi pasa ce zic CNN si Facebook si ceilalti. Omul are gura si Twitter. Asta e suficient sa iti faci o parere despre el.
      Altfel, Clintonii sunt rednecks dar in acelasi timp nu sunt presedinti in momentul de fata. Iar Obama a fost unul dintre cei mai buni presedinti ai US. As putea sa ii reprosez ca a fost prea moale cu rebpublicanii, trebuia sa ii futa bine cand a avut ocazia. Dar asa functioneaza cand incerci sa coexisti cu sobolanii.

      00
  13. americanii, toti cu totii incep sa isi dea seama ca facebook, google, twitter etc au fost si sunt folosite de altii, rusi, chinezi, coreeni, islamisti etc mult mai bine decat ei si culmea, nu prea au ce sa le faca. e o mica capcana dar asa e cand niste lucruri scapa de sub control si devin prea mari si prea influente. ca in orice chestie e vorba de bani. asa ca o sa apara lucruri concrete doar cand problemele create vor depasi beneficiile aduse de banutii care acum curg in directia corecta.

    00
    • Practic, americhenii s-au trezit ca niste chestii frumoase facute de ei ca sa se simta bine, cum ar fi o fantana arteziana in mijlocul gazonului din gradina, e folosita de sovieticii cei rai ca piscina ?

      00
  14. Cateva chestii:
    – Facebook are foarte putini angajati de suport raportat la dimensiunea retelei.
    – cheful si moralitatea unora din angajatii de suport sunt indoielnice.

    Sunt operatiuni pe care fie nu le poti face, fie le faci degeaba, fie dureaza foarte mult.
    Sunt operatiuni ce in teorie ar trebui sa fie imposibile fara explicatii detaliate (schimbatul radical al numelui unei pagini) dar in practica tot ce trebuie sa faci e sa insisti – uneori iese din prima, alte ori din a 5-a. Rata de succes 100%.

    De exemplu am cumparat o pagina cu ~5000 likes (filme cu pisicutie si catelusi) careia vreau sa-i schimb numele in „Heil Hitler” (experiment, doooohh!), sunt la a 3-a incercare, sunt curios cat o sa imi ia.

    00
  15. Să-mi bag picioarele! Nu știam că te citesc fanii lui Mihail Neamțu

    00
  16. Moamă, cum s-au activat postacii!

    Rușii sunt niște băieți buni dar neînțeleși

    00
  17. Total ads on Facebook purchased by russians – $150.000.

    https://www.nytimes.com/2017/09/06/technology/facebook-russian-political-ads.html

    Cam cît un apartament de 3 camere, undeva la Dristor.

    00
  18. În contrast, dosarul Trump (ăka cu pipi și fetițe) a costat mai mult de 1 milion:

    „…The Clinton campaign and Democratic National Committee paid just over $1 million for the infamous Trump dossier, the opposition research firm behind the salacious document said on Wednesday…”

    https://dailycaller.com/2017/11/01/heres-how-much-the-clinton-campaign-and-dnc-paid-for-the-trump-dossier/

    00
  19. Ar fi amuzant sa se faca un film dupa acest caz si Ice Cube sa fie minionul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube