Podcast: Cutremure și pregătiri

În podcastul de azi vorbim un pic despre alerta de cutremur. E necesară? Cine are timp să sară din pat și să iasă din casă în 20 de secunde cu toată familia? Unde se va face educația, la școală sau acasă? Ce faci dacă 10 ani nu ai parte de nici un cutremur, mai ancorezi mobila sau nu?

Articolul Cristinei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Alerta de cutremur este necesara si nu prea. Spun asta pentru spatiile de locuit aglomerate gen hoteluri. Va fi intrecere pe scari care mai de care sa iasa in 20 de secunde. Si ce urmari vor fi dupa aceasta proba de intrecere…

    00
  2. „Lasa ca vedem noi.”

    00
  3. Statistic, sunt mai mulți supraviețuitori care au scăpat prin fugă decât supraviețuitori găsiți printre dărâmături.

    00
  4. Eu nu mă complic. O să mor. Reacția mea (constatată de vreo câteva ori) e să încremenesc. Nu pot nici să clipesc, d-apoi să mișc vreo mână sau vreun picior. Ca să nu zic că nu pot să mișc minute bune după ce se termină zgâlțâiala.

    00
    • Stai să ai copii. Din instinct zbori spre camera lor :)

      Dar fără mișto, mai relaxează-te, e stupid să mori de inimă la un cutremur (nu ai fi prima persoană totuși). Pune-ți alertă prin Telegram.

      00
    • fratele meu geaman ,aici erai?
      am avut oportunitati nelimitate in bucuresti de a creste in orice domeniu pe care mi l-am propus si nu m-am dus acolo din cauza fricii extreme de cutremure.
      da ,stiu,oricui povestesc acest lucru rade cu pofta insa personal am fobie .de cate ori e cate unul mic ,nu mai dorm 4-5 zile (la propriu). daca simt ca imi bate inima un pic mai tare in pat,am impresia ca e cutremur.
      realizez ca nu e rational ce traiesc,dar nu e ceva controlabil

      00
  5. Când trăiești într-o zonă seismică e cumva evident că ai nevoie de educație în domeniu și de orice te poate ajuta. Nu o să fie cutremure mari 20 de ani? Cu atât mai bine. Poate nici orele de prim ajutor nu vor fi niciodată puse în practică însă se fac și e bine că se fac. La fel exercițiile de incendiu și alte belele.

    Acum, două observații.

    1. Trebuie să facem diferența între cutremure și ”cutremurul ăla”. Suntem o nație de isterici și televiziunile și ziarele pun serios osul la chestia asta. La orice căcat de cutremur de 4.x avem breaking news, comentarii, previziuni, babe Vanga, etc. Și oamenii se sperie, credeam că doar cei în vârstă, dar am întâlnit și tineri speriați de bombe. Înțelegeți că (cu mici excepții) ce e până în 7.0 nu va face mari pagube. La nivel psihologic e nasol să treci prin așa ceva (vezi 1986, că în 1977 eram prea mici) însă dacă nu trăiești într-o ruină ai mai mari șanse să mori că-ți cade modulul de sus de la dulap în cap decât că se prăbușește casa peste tine. Standardele de construit au evoluat constant și cel puțin construcțiile moderne trebuie să fie SUPER prost proiectate și făcute ca să pățească ceva. Da, se leagănă, mai sare tencuiala, dar stau în picioare. Dacă vine ceva mai mare, e altă discuție, dar nu vă mai panicați la orice zgâlțâială.

    2. Și aici vine partea cu alerta. Alerta NU e făcută să fugi repede pe scări dacă stai la bloc. Hai, la casă mai e cum e, în 10 secunde poți fi afară. În chiloți și șosete, dar afară :). Alerta e făcută ca să ai 15-20 de secunde pentru a închide un aragaz, pentru a trezi copilul și a merge cu el în zona din apartament unde nu aveți nimic la înălțime, pentru a apuca eventual o pernă.

    Dacă vine ceva mare, se aplică ce zice zoso, încep să conteze pregătirile pe care le-ai făcut cu mult timp înainte (apă, ceva batoane cu alimente, niște haine, lanternă, etc). Recunosc că nici eu nu am un ”survival kit”, însă măcar ar trebui să aveți un ”safe zone”, un loc cumva unde indiferent cum e orientat balansul să nu vă ajungă chestii grele în cap.

    Iar alerta are și un rol psihologic. În mod normal când simți o vibrație nu ”știi” cât o să aibă. Dar când vezi alertă de 4.5, te calmezi. Sincer, dacă vedeți sub 5.5 nici nu vă deranjați. La ceva mai puțin mai mare te uiți după bolul cu pește și la balerina din bibliotecă. După 6.0 te apuci să te pui la adăpost.

    PS1: Aruncați un ochi pe cutremur.net, dacă vreți exact opusul alarmismului din media.

    PS2: @zoso, care „celălalt blog”, bre?

    00
  6. Ce topor recomanzi pentru cutremur?

    00
  7. Din cate am observat sunt persoane care merg pe ideea: „In Cluj nu avem cutremure”. Plus sunt destui care uita ca merg in concedii in tari cu risc seismic: Grecia.

    00
  8. Cand o sa fie cutremurul „ăla” in Cluj, o sa avem primul motiv serios sa mutam capitala de la Bucuresti. Pana atunci, la Cluj chiar nu are rost sa ne impacientam prea tare de cutremure.

    00
  9. Adevarul e ca termenul pentru „ala mare” se apropie. Din 86 nu a mai fost nici unul peste 7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_cutremure_în_România#1946_–_prezent
    Pregatirile astea chiar si la cel mai mic nivel sunt o abordare realista mai ales daca ne gandim la halul in care a ajuns sistemul sanitar si in general administratia romaneasca.
    Daca la Colectiv a fost jale si dezastru cand au fost relativ putine victime, dar la un cutremur ca ala din 77 cu mii de raniti si morti? Daca tinem cont de cat de prost, repede si aiurea s-a construit in ultimii 10-15 ani jumatate din rezidentiale facute „la buget” vor fi moloz impreuna cu ce blocuri istorice au ramas in picioare dupa 77 / 86. Cladiri cu bulina sunt sute si de mai bine de 20 de ani nu s-a mai facut nimic pentru ele. http://www.1asig.ro/documente/Lista_imobilelor_expertizate.pdf
    Noroc ca suntem in UE si poate doar de la nivel european sa primim cat de cat ajutor.

    00
  10. Cele mai tari cutremure pe care le-am simțit sunt alea când vecinul de deasupra îşi porneşte janghina aia de maşină de spălat.

    00
  11. Să vedem dacă îi va salva cele trei licente și două masterate…

    00
  12. vezi pe la Tv ca lumea nu are ce manca la sat ca a nins si nu poate ajunge masina cu paine si tu vrei sa fie pregatiti de ceva mai serios.

    00
  13. Foarte utila ideea scanarii actelor. Pentru mine aplicatiile sunt ok, in cateva minute sunt sub biroul de protectie la cutremur, daca ma prinde alerta prin casa.

    Da, prima solutie e consolidarea, dar la bloc esti prins in apartament si atunci trebuie sa ai acolo un loc sigur unde sa te ascunzi, nu tocul usii, nu masa de la bucatarie, un mic buncar unde sa poata cada blocul pe tine si tot sa supravietuiesti. Unde sa ai tot ce iti trebuie.

    Sunt mai multe solutii pe piata, biroul pe care ni l-am facut noi in casa incercam sa il si comercializam, sau sa obtinem niste fonduri, dar interesul e foarte mic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube