PNRR, taxe, investiții și economie

Câteva convingeri personale legate de ceea ce se întâmplă zilele astea. În timp ce atenția publică este deturnată de tragedia azilelor de bătrâni (care fix acum trebuia să apară în spațiul public), aș vrea să ne uitam puțin la economia reală.

Încep să cred (și poate greșesc că sunt frecvent orb) că PNRR a fost o greșeală. Primim niște bani pentru a implementa niște măsuri, care în marea lor majoritate vin să sufoce economia reala și investim să salvam focile de schimbarea climatică. Bani care oricum nu folosesc de facto la nimic pentru că stau în conturile BNR. Rata de folosire efectivă este de numai 1,3%, ceea ce însemnă că la păstrarea ritmul actual de absorbție, reușim să îi cheltuim în 80 de ani. Și nu îi cheltuim cum și pe ce vrem, ci pe niște chestii care creează o plusvaloare incertă sau cel mult limitată. Noi n-avem nevoie (mă rog, cel puțin nu mâine) de smart cities, de shared economy, de green energy independency. Avem nevoie de 2 extra reactoare la Cernavodă și de a ne aduce diaspora înapoi (printre altele). Avem nevoie de căi ferate, să nu mai transportăm ca idioții containere pe trafic rutier. În plus, zilnic pierdem cetățeni români în care am investit prin Spania din ăia 1 milion de acolo, pentru că până acum n-am fost în stare să negociem dubla cetățenie și ai noștri + ăia mici ai lor trebuie să renunțe la cetățenia română pentru a avea spaniolă (asta printre multe altele).

România nu e o țară de inflație, deficit mic din păcate, pentru că e o piață emergentă secundară. Adică pe creștere, dar printre ăia mici și neimportanți. Nu poți să prinzi Europa de Vest din urmă jucând cu aceleași cărți. N-ai cum. Ei au ars cărbune, au dat cu îngrășământ, au creat fabrici, au educat oameni și adus imigranți, au tehnologie, au capital. Noi ne prezentam cu sapa și cu WC în curte.

Dacă te apuci să îi limitezi lui Nea Marin cantitatea de azot de folosit per hectar sau energie electrică pentru că solul e erodat prin Europa, ori să îi spui că trebuie să consume maxim 12 litri de motorină pe oră la nava de pescuit, ăla moare de foame, că el n-are utilaje performante energetic să producă bio. Iar Nea Marin moare, și ăla cu capital, scule și acces la creditare pe dobânzi mici prosperă. De fapt, ăsta e geniul masurilor din PNRR, iei niște bani, dar te obligi să îți dai cu tesla-n coaie.

România trebuie să o joace fix ca Ungaria. Nu ne primiți în Schengen, ghinion, nu ratificam Suedia și Finlanda în NATO. Nu sunt legate? Ah, discutați voi între voi, și când aveți un răspuns ne dați un bip pe pager. Până atunci răspunsul e nu.

Cele mai bune două chestii în România sunt și au fost cota unica și taxarea IMM. Fără astea două, mai emigrau un milion de oameni și nu la cules, ci emigrau fix ăia care nu vrem să plece – high earners / high skilled, iar multinaționalele ar fi DOMINAT economia românească integral, ceea ce ne-ar fi transformat în colonie economică.

Vrea vestul să închidă robinetul, murim de foame. Apropo, știați că Google în medie încasează ca profit dintr-un e-business românesc mai mult decât fondatorul? Iar aproape toți liber profesioniștii, avocații, antreprenorii, programatorii și ăștia ai noștri fără cele două masuri ar fi fost pe SRL-uri din Dubai fix cum la un moment dat toți aveau mașinile pe Bulgaria. Zic aproape toți, că restul ar fi mers pe burtă la negru în economia subterană. Cota unică și taxarea IMM au făcut ca doar idioții să mai facă evaziune fiscală în România.

În momentul asta suntem la o răscruce. Dacă aplicam 16% profit +10% dividende +19% TVA la IMM-uri distrugem capitalul românesc. Dacă aplicăm impozit progresiv distrugem toată clasa de mijloc. Banca Mondială și Comisia zic să o facem, să susținem deficitul. Eu zic să nu, și vă explic de ce. Și dacă o facem, dacă nu ajustam și cheltuielile la anul vom avea fix problema asta iarăși și nu o mai putem juca din taxare, pentru că deja vom crea o recesiune artificială. Și doi, nu vom încasa mai multe taxe, iar Florin Jianu (președintele Consiliului Național al IMM-urilor) spune un mare adevăr cu chestia asta. Să nu uităm că încasările au CRESCUT la buget după renunțarea impozitului de 16% și trecerea la taxarea cifrei de afaceri pentru că toți băgau toate cheltuielile posibile si imaginabile pe firmă înainte. Dacă dublezi o taxă, încasările nu ți se dublează, ba chiar e posibil să îți scadă și aici . De ce? Că avem o problemă cu evaziunea, colectarea și economia subterană o dată, și doi scade consumul. Ah, și să nu uit, iar îl pedepsim pe ăla corect care plătește taxe și impozite în loc să îl pedepsim pe ăla care vinde chestii pe OLX sau prin piață fără ca măcar să aibă firmă.

Pe de altă parte există și mai rău că nu știu cât realizați, dar economia subterană măcar consumă banii pe aici prin țară, mai pe un Cayenne, mai pe două fete, o roabă de șampanie și o Mamaia. Bani la care se aplica TVA la consum, și efecte de scară și comisioane și taxe bancare și altele. Banii care ies din țară ies pe taxare zero plimbați prin paradisuri, optimizați fiscal de ies sub 1% taxare efectivă.

Ar fi câteva chestii de făcut, să scădem agresiv cheltuielile (nu vrem), să stârpim economia subterana (nu putem) și să spunem nu Băncii Mondiale (n-avem cum, că în an pre-electoral comportă risc).

Cred că trebuia sa o jucam fix pe dos:

  1. 5% TVA la orice proprietate imobiliară în loc de 19% la cele scumpe. Hai să mișcăm piața cu forța. Vrei apartament? Îl iei acum, că avem nevoie de bani la buget. Măsură aplicată pe 2 ani, să duduie construcțiile. Plus ceva relaxare urbanistică, să nu mai ai nevoie de n-spee mii de avize.
  2. Zero vouchere, cadouri și pomeni pe sistem Smecta – nu-i momentul acum.
  3. Scăderea accizei la băutura și țigări. De ce? Păi ultima oara când am crescut-o au scăzut încasările, hai să încercam și invers. Să nu uităm că încasările din acciza la alcool au scăzut cu 2,6% în primul semestru al anului, raportat la perioada similară din 2022, deși a crescut cu 11% acciza. Amuzant, nu? Nu mai zic de execuția bugetară dezastruoasă plecând de la cifrele pe energie din 2022, care și pentru un elev de grădiniță erau clar irepetabile. Aici aș băga și legalizarea rapidă a prostituției, că sexul merge mână în mână cu alcoolul + niște legi mișto pe videochat și mutarea firmelor cu păcănele din Malta în Romania / hai să le oferim niște condiții fiscale avantajoase, să își dorească să se mute aici. Măcar să plătească taxe aici, nu prin Malta. Ce strângem din banii ăștia investim în Educație și Sănătate.
  4. Negocierea cu UE pe tema creșterii deficitului permis. Avem război la graniță, hai să terminam cu ideile tâmpite de deficit și să creștem economic, chit că o facem pe datorie. E război la graniță.
  5. Creșterea redevențelor la resurse naturale unde e cazul
  6. Începerea exploatării zăcămintelor de resurse din Marea Neagră,
  7. Reevaluarea rapidă a salariilor și pozițiilor din sistemul public nu neapărat în funcție de criterii de performanță (că e greu de monitorizat), dar în primă fază de prezența fizică la locul de munca (carduri de pontaj, că pun pariu că avem și morți care iau salariu).
  8. De pensii nu zic nimic, dar mi se pare amuzant că negociem cu UE dreptul de a le urca la 10% din PIB.

Una peste alta tare îmi este teamă că vom fi singurii din regiune cu recesiune în 2024. Recesiune creată de noi, nu de alții, pentru că implementam recomandări tâmpite care nu au nici o legătură cu realitatea noastră.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

149 comentarii

  1. „Plus ceva relaxare urbanistică, să nu mai ai nevoie de n-spee mii de avize.” – nu stiu ce stii tu dar cred ca este prea multa relaxare urbanistica – vezi toate porcariile si magariile construite peste tot. Era si un articol de al lui Vali pe tema asta daca nu ma insel.

    Comentariu apreciat.31415
    • Subscriu. Autorul, du-te pe lângă Lidl în care s-au bătut aia ieri, sa vezi haos (nu relaxare) urbanistic, cu contributia directa a primarului de sector, și el constructor de viitoare ghetouri…
      Iar despre legalizarea și impozitarea prostituției…maturizati-va …se vede ca nu ati dat în adolescenta timpurie, o mouie pe la Gara de N/Grozavesti, ca asa poate intelegeati fenomenul prostituției, cine îl ‘patronează ‘ …
      Daca voi credeți ca la romanika e ca la Amsterdam, unde va duceți in citybreak-uri…

      Comentariu apreciat.15812
    • Relaxare urbanistică la Bucuresti. Aham. Vorbesti de apă caldă in casa nespălatului.

      Comentariu apreciat.11411
    • Cazurile acestea despre care vorbim nu țin de urbanism prost.

      Țin de faptul că unii nu respectă legea.

      Acolo aș controla și demola și eu la sânge.

    • Mane, toate construcțiile alea sunt legale, nu ai ce sa dărâmi.
      Dar ai blocurile fraților neacoita de 10 etaje, langa case P+M, langa blocuri P+3, langa case doar P etc …si nu doar acolo…si in Popesti, Bragadiru, Chitila, Floresti, Navodari etc
      Cat timp se fac bani garla din reshitentiale, legile vor fi făcute astfel încât mizeriile astea sa fie legale.
      E ca la prostituție, nu mai visați cai verzi pe pereți într-o tara ca asta…

      Comentariu apreciat.946
    • El se referă la relaxare de genul: hai sa punem niste blocuri in Herăstrău, vreo 30 sa zicem, 80 de apartamente fiecare, 200k bucata

      Comentariu apreciat.4910
    • @Alter, zi-mi tu mie cum ma obligi tu pe mine sa nu construiesc un bloc de P+10 construit intr-o zona cu PUZ la P+6 care a primit derogare pe certificat urb. de la Primar si CL ?

      Cantă 3-4 speriati de vecini, sun doi baieti de la Bucuresti / Cluj sa faca rapid din birourile lor un studiu de ubrire si aia e, poata sa bata din buze toti vecini cat vor.

      Sunt prea multe blocuri pe strada, nu este dimensionata canalizarea la nr de apartamente, zona va suferi ca trafic cand ies 100-200 de masini dimineata pe 2 benzi ? Ghinion.

      Atat timp cat Primariile trebuie sa contracteze sa isi faca PUG-uri si PUG-uri, nu sunt nicimacar obligatorii si nu le de face de exmplu, ilustra si inutila Inspectia de Stat in Constructii, haosul / vidul curent legislativ va ramane, unde ai Primarii de Municipii, nu mai zic de Comune care au PUG-uri si PUZ-uri din 95 sau 00’s, in contextul in care un PUG trebuie refacut la macar 5 ani.

      103
  2. PNRR nu e o greseala. Vorbim de autostrazile si drumurile ce au nevoie de bani pt a continua, nu e despre flower power si alte minuni verzi. In rest da, cam ai dreptate in multe privinte. Ce nu pomenesti clar este aparatul excesiv bugetar mai ales in partea de administratie. Avem multe primarii degeaba si primarii mult supradimensionate.

    Comentariu apreciat.15926
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 14135
    • Corect.. când TOTUL ar trebui făcut digital, avem ditamai reputația in domeniu.. noi inca avem tăntici prin administrații care plimbă foi A4 între 8-16 luni-vineri

      Comentariu apreciat.668
    • Corect din pnrr ne alimentam banii pt autostrazi, nu pt delfini.

      Cu autostrazile alea o sa prindem contract de la Mercedes ca Orban….nu cu ars carbune. Cat despre energie verde nu e flower power. Take it this way, noi practic sarim peste un pas tehnologic direct la ultima tehnologie.

      Voi mai tineti minte cand eram tara cu cel mai bun internet din eu? Si a 3-a din lume? Oare de ce? Pentru ca am sarit direct la ultima tehnologie, nu ne-am cramponat ca alte tari pe adsl si alte porcarii.

      Comentariu apreciat.10620
    • Diaspora trimite bani acasa si si-a platit cu varf si indesat orice fel de studii facute in Romania. Esti sigur ca daca se intoarce o sa faca aceiasi bani sau mai multi in Romania? De ce sa renunti la un venit sigur pentru venituri ipotetice?

      Comentariu apreciat.9814
    • Nu avem nevoie de zeci de miliarde de euro să digitalizăm totul. Costurile sunt probabil de 1000 de ori mai mici.

    • NOU
      #14

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3668
    • Pe cine dracu baga in foame energia regenerabila? Pe fochisti?

      Indecis. Tu ce zici?2716
    • NOU
      #16

      Pe toti cei care lucreaza in industria extractiva si prelucratoare de exemplu – mineritul e exemplul clasic, dar sunt multe altele.

      Indecis. Tu ce zici?1323
    • @Comodore: Mineritul in Romania e mort de mult, tinut pe linia de plutire artificial de exporturi. Noi oricum nu ardem carbunele extras, il trimitem in alta tara sa se prelucreze si apoi il ardem.

      Tu o vezi ca lasand milioane de oameni someri, in realitate sunt sute de mii care vor avea parte de o calitate a vietii mai buna lucrand intr-un mediu mult mai curat. La nevoia noastra de muncitori necalificati nici nu se pune problema sa ramana pe drumuri.

      Dar, avem o gramada de hidrocentrale ce trebuiesc reparate, renovate, puse la standarde moderne. Avem o infrastructura electrica de modernizat. Avem o gramada de zone unde putem exploata energia solara, nu avem nici pana un mod optim de stocare a energiei (de exemplu, anul asta am produs mai mult de cat am avut nevoie mai mereu si s-a pierdut o gramada de energie – nu e un lucru bun deloc). Avem rauri unde putem construi hidrocentrale noi, etc..

      Toate astea vin cu locuri de munca mai bine platite pentru muncitori fata de minerit iar noi, ca de obicei, ne gandim cum sa ramanem saraci ca sa putem apoi sa ne plangem ca suntem saraci.

      172
  3. Accizele pe tigari si alcool (pe vicii in general) sunt in teorie fix ca sa reduca consumul lor, nu ca sa faca statul profit, dar mna, umanitatea se pierde pe drum cand gandesti numai in cifre.

    Comentariu apreciat.15425
    • Asta este o discuție separată cu care sunt 100% in asentimentul tau dar motivul pentru care le creștem acum nu este pentru bunăstarea medicala și educațională a populației ci este ca să aducă taxe rapid la buget.

    • Cine te-a pacalit că accizele sunt mari ca sa reducă numarul de fumatori?“Procentul de fumatori in Romania a crescut cu 14,9% din 2011 pana in 2018. Astfel ca populatia adulta fumatoare in 2022 depaseste 30.7%.”

      Indecis. Tu ce zici?4627
    • @F, deci zici ca accizele mari (si/sau cresterea lor) au dus la cresterea consumului?

      Nu pot fi de vina alti factori externi precum: educatia, anturajul, stresul s.a. ?

      Indecis. Tu ce zici?2516
    • Ai masurat tu si ai vazut ca accizele mari au dus la scaderea consumului de tigari cand datele spun exact invers? Factorii pe care ii bagi tu acolo nu sunt măsurabili, spre deosebire de accize. Cum masori 25% educatie mai putina, 15% anturaj mai mult, 150% mai mult stres, si de unde scoti ecuatia care sa iti dea crestere semnificativa a procentului fumatorilor adulti in Romania?

      127
    • Alt George aici.
      E drept, nu sunt cel mai inteligent specimen. Dar accizele nu scad consumul.

      Eu m-am apucat de fumat când era pachetul de 10 țigări 1.5 lei. Ăla de 20 era 3 lei. Acum au ajuns cât am ajuns, dar de lăsat tot nu m-am lăsat complet. În toată perioada asta am trecut de la elev, stundet rupt în fund, salariu de subzistență și în final o viață mai mult decât confortabilă. Nu m-am lăsat de fumat când eram rupt în cur, sacrificam alte lucruri.

      Nu neapărat în legătură cu accizele, dar să ne amintim când a ajuns benzina aproape 9 lei. A scăzut consumul?

      Comentariu apreciat.549
    • @George. Exact ce spuneam: educatia… sau dependenta?

      1313
    • Georgele, fratele meu, ai avut o zi mai rea? Se vede din modul cum pui problem.

      Cresterea accizelor la tigari, adica scumpirea produsului tutun in forma de tigara, este ULTIMA metoda inainte de pedeapsa cu inchisoarea ca sa scazi numarul de fumatori ATUNCI CAND AI VAZUT CA NICI EDUCATIA, NICI ANTURAJUL BUN NICI REDUCEREA STRESULUI NU, deci NU FUNCTIONEAZA! daca nici arsul la buzunar nu functioneaza, inseamna ca cresterea accizelor cu scopul de a scade numarul fumatorilor e o pacaleala, alta tampenie pe care cei ca tine o inghit pe nemestecate, si o mai si justifica, zici ca e seminar la sociologie si facem schimb de idei fara sa intelegem cum functioneaza mintea perversa a politicienilor. Ei vor sa colecteze mai mult la buget si iti vand o poveste frumoasa cu accize unicorn, accize care fac miracol in populatia de fumatori.

      Indecis. Tu ce zici?1932
    • @F, poate nu m-am facut inteles: nu am sustinut ca accizele au scazut consumul de tutun!

      Am spus doar ca nu cresterea pretului (accizele) a dus la cresterea consumului. Nu e ca si cum daca ai scadea pretul tigarilor ar scadea consumul, wtf ?

      Tocmai, spun ceea ce spuneti si voi, ca accizele nu si-au atins scopul si au fost alti factori care au determinat cresterea consumului.

      Ca in orice alt caz de substanta care creaza dependenta (alcool, droguri si multe altele) e clar ca nu cresterea pretului scade consumul si e nevoie de un alt mod de ajutor de a scapa de dependenta.

      Poate daca banii din accize s-ar duce in programe de ajutor reale si nu s-ar duce sa acopere cu totul alte gauri (sau buzunare)….

      PS: nu inteleg nevoia de a-mi vorbi de sus, doar din nevoia de a contrazice ? :)

      42
  4. E bine abordat subiectul, dar baaa… ar merge niste text editing: mai multa grija la virgule si imparteala in fraza, ca e super greu de urmarit.

    Indecis. Tu ce zici?2242
  5. A fost 5% la dividende, e 8%, fă-o naibii 10% dar nu mă mai pune să plătesc mizeria aia de CASS pentru ele! Sincer, cred că e cam singura chestie care mă zgârie în momentul ăsta în materie de taxe. În rest, e decent (nu vorbesc de ce OBȚINEM din taxele noastre, ci ca sistem de taxare)

    Comentariu apreciat.918
    • E amuzant ca platesti CASS chiar daca esti angajat (deci platesti CASS in 2 locuri pentru ca de ce nu)

      Comentariu apreciat.830
    • Il platesti chiar si de 3 ori daca esti angajat si mai depasesti parca vreo 24 de salarii minime pe an.

      Comentariu apreciat.330
    • Iar cand ai o problema tot la privat mergi in 97% din cazuri.

      Comentariu apreciat.304
    • Au propus saptamana trecuta ca vor sa creasca impozitul pe dividende din nou, de la 8 la 10%. Normal, ramane si sa plateste CASS-ul, probabil vor mari si acolo cat.

      12
  6. Unde am serviciul acum de puțin timp am observat câteva aspecte la o instituție de stat( Ministerul Cercetării și Inovării) , sunt doua femei la registratura care practic nu fac nimic, de 4 zile le vad că se plimba de colo colo , vine ora 12 se duc după mâncare, la 3 sunt plecate.
    Ca ele sunt alte mii prin tara .

    Comentariu apreciat.1195
  7. PNRR e SI termosistemul pe toate blocurile din Romania, sunt caminele alea de la fac la universitati, sunt spitalele alea de le facem in sfarsit de noi sa nu mai colcaie toti aurii in toate tevile si toti peretii, e linia aia de tren de la Arad, poate sa fie hidrocentrala de la Tarnita aia de nu se justifica economic sa produca curent dar se justifica economic daca baga ziua ia din energia produsa de soare si o pompeaza apa in aval sa aiba rezerva sigura pe timpul noptii. In rest sunt si eu pentru scaderea de taxe, pentru controale ale curtii de conturi sa vedem si noi de ce in spital o siringa e 10 euro si in farmacie 4 lei sa vedem cati bugetari lucreaza si ce anume lucreaza.

    Comentariu apreciat.6810
  8. /rant trebuia pus la capat

    Pe mine mă amuză cum unii vor să copieze totul din vest. Mai ales lucrurile care te storc de bani.

    Mi se pare că ai scris diferit decât de obicei, posibil sa fi fost o picătură care ți-a umplut paharul.

    Indecis. Tu ce zici?3120
    • Nu stiu exact ce anume este amuzant, nu este normal sa te uiti cum fac altii si daca la ei functioneaza sa aplici aceleasi metode?

      Indecis. Tu ce zici?2113
    • Copiem ca sclavetii pe motiv ca a mers la aia. Inainte copiam de la rusi, si mai inainte de la turci, ca sa nu mainspun ca in tunelurile dacice s-au gasit xeroxuri care copiau documente furate de la romani, copiile fiind revindute la vizigoți la preturi modice.

      Indecis. Tu ce zici?1915
    • @Bigbear colegul Tyrael zicea amuzant in ideea ca unii romani vor sa copiem ce fac vesticii acum, dupa ce vesticii s-au vazut cu sacii in carute, dupa niste multi ani de poluare cand au capatat avans economic fata de estul europei de ex.

      218
    • NOU
      #45

      Bigbear e usor sa dai lectii si sforaieli docte cand te-ai dezvoltat ca tara pe futerea planetei si chiar ceva colonii cu sclavi la propriu si la figurat.

      Acum mai arunci niste frimituri ca da bine la fanii Gretei.

      Intre timp, discutiile din spatele usilor inchise se rezuma tot la cum sa faca fiecare incat sa-i fie lui bine si alor lui.

      EU e o fratie doar cu numele, in realitate interesele nationale sunt, au fost si vor fi pe primul loc.

      Indecis. Tu ce zici?1916
    • Dacă vezi că vesticii folosesc PBR în jocuri, folosești și tu direct PBR sau treci prin 25 de ani de metode de iluminare ?

      „Formele fără fond” sunt un argument aiuristic atunci când vorbim de beneficii majore.

      Didactic vorbind te ajută să treci, măcar scriptic, prin „toată materia” că să înțelegi cum s-a ajuns de la Gouraud shading la PBR (că să păstrez analogia).

      Dar asta nu înseamnă că toată populația țării trebuie să treacă prin „toată materia” doar că să fie satisfăcută nevoia unor indivizi de a trece prin toate etapele fiindcă altfel suntem „leneși”.

      Lumea nu te așteaptă pe ține că individ să termini de urcat Ciucașul când ei sunt la a treia urcare pe Everest.

      134
    • @F – de ce si de unde „ca sclavetii”? Se numeste progres, te uiti cum faci unii ceva mai bine si copiezi acel principiu ajustandu-l la conditiile tale si este evident ca ajustezi modelul dupa conditiile locale.

      Nu te duci in Noua Zeelanda, vezi cum cresc aia oi si vrei sa implementezi asta exact la fel in Norvegia, ca sa realizezi apoi ca ai mult mai putin pamant si este o alta clima. Nu implementezi in mod direct concepte de la japonezi in Balcani pentru ca aia au niste baze idiologice pe care noi nu le avem.

      La nivel de gospodina cand o femeie merge in vizita si mananca un lucru care ii place cere reteta, de ce este asa complicat acest proces?

      64
    • Bigbear, ce retete si ce gospodine?! poate esti genul care cand nu poate sa intre in casa pentru ca cineva i-a schimbat usa de la intrare cat a fost plecat, se apuca si cere cheile tuturor vecinilor si le incearca una cate una, din cauză că la ei functionează.

      26
    • Da, Bigbear. Hai să îți dau un exemplu: libera circulație a forței de muncă cu pregătire înaltă, precum medicii. In teorie un francez poate veni să lucreze la noi bine mersi, dar în practica pleacă doar români. Deși nu sunt mare naționalist, nu îmi poți spune că vei care au avut grija sa fie implementate aceste reguli aveau în minte bunăstarea țărilor subdezvoltate, sau a indivizilor.

      Nu spun sa interzicem aceste lucruri, dar când negociem ar trebui ținut cont de ele. Băieții au jucat Intr un free for all au învățat multe, au obținut multe, iar acum se dau deștepți in fata altora.

      55
    • @F – este asa greu sa accepti ca alti oameni fac mai bine un lucru sau ca un lucru facut de toti in jurul tau este gresit?

      De exemplu alimentatia romaneasca nu este cea mai grozava, bogata in grasime si carne spre deosebire de alte tari unde oamenii mananca mai putin.

      La fel si sistemul de invatamant sau de pensii ori sistemul de sanatate ori cum vedem viata. De cand ma stiu eu este stereotipul acela cu grupul de turisti japonezi care fac poze si se uita la orice – romanii nu fac nimic dupa 65 de ani, cand ies la pensie, traditional stau in casa si se uita la televizor pe cand alte natii se tin ocupati, au grupuri de miscare, de plimbare, golf, tenis, fotbal, bicicleta, etc.

      Cand ai o problema nu este firesc sa vezi cum au rezolvat altii problema si sa vezi ce e bine si ce este rau in solutiile lor?

      93
    • @Tyrael – Eu cred ca ideea UE este de egalizare a tuturor tarilor, de aducere la un numitor comun, pe cat posibil. De ce pleaca doctorii din Romania in Franta? Hai sa vedem, care sunt criteriile? Salariu, spital, colegi. Salariul sa spunem ca este la fel, spitalul ca si cladire si aparatura este mult inferior si sefii sunt de multe ori pusi pe pile si relatii si creeaza un mediu de lucru toxic.

      Acuma nu este chiar vina Frantei ca spitalele romanesti arata cum arata, ca nu le putem renova si curata dupa 30 de ani de democratie cu toate partidele trecand pe la guvernare sau ca mediul este nociv.

      Si asta e toata problema pe care multi oameni refuza sa o vada, probabil din cauza de nationalism – este o problema si trebuie rezolvata, nu merge placa „asa este la noi, asa suntem noi, vestul nu ne intelege”.

      Hai sa nu vorbim despre chestii asa complicate, hai sa vorbim despre fotbal. Nu este vina Europei ca la noi jumate din cluburi sunt de fapt ale primariilor locale si totul este lipsit de profesionalism si dezorganizat. Inclusif Farul, echipa lui Hagi care este patron si antrenor, practic face exact ce vrea el pe toate planurile si a renuntat la crescut tineri, cumpara jucatori mediocri de peste tot si cand se intalneste cu Sheriff, o echipa de mercenari adunati de peste tot ia bataie fara drept de apel.

      Nu este vina UEFA ca noi nu putem sa avem o structura sportiva serioasa care sa duca la echipe puternice si sa crestem jucatori.

      84
    • ursule mare, toata viata ta ai alergat cu limba scoasă sa rezolvi probleme, mereu ai gandit ca iti lipsesc chestii, ca trebuie sa gasesti solutii, ca altii fac mai bine. De aici frustrare, frica, griji, neliniste, nopti nedormite, dorinte neimplinite, din cauza carora te-ai si ingrasat, nu din cauză ca mananci ce-ti place si cat iti place. Nu crezi ca ai dus prea mult timp o viață de kkt si ca e timpul sa mai iei si o pauză? Să te mai si odihnesti? Ca ăia pe care ii dai de exemplu negativ.

      36
    • @F – nu toți aleargă toată viața, depinde cum știi să trăiești, sa te organizezi, oamenii nu sunt toți la fel, exact cum in 30 de copii ai de la premiant până la repetent.

      Unii oameni trăiesc mai bine, alții mai puțin bine, fiecare după cum știe să se organizeze și înțelege viața.

      Aia cu obosit și pauza este greșit pentru ca omul are nevoie de socializare și de mișcare, când te uiți la alte popoare și îi vezi practicând diferite chestii de mișcare la 50+ pe când ai noștri se odihnesc in jurul grătarului nu crezi ca poate e mai bine cum fac ei?

      Daca te uiți la cum arată alte popoare, la Garza lor și apoi la est europeni chiar nu te gândești ca daca rezultatul este diferit poate ce fac ei e mai bine?

      52
    • Ursu, n-ai frici, griji, dorintele si lipsurile nu iti aduc o stare continua de agitatie, si esti sincer gata sa renunti la obiceiurile tale pentru altele mai bune. tot ce faci e bine dar nu e bine ca subt altele mai bune, si n-ai nevoie de odihna, ca linistea si somnul sunt gresite, daca ai putea ai renunta si la ele. Ce sa zic? Succesuri!

      25
    • Parca toata ideea fondurilor europene (puse la bataie, dupa aderare, de catre membri bogati pentru cei nou intrati) era sa ardem niste etape si sa ii ajungem din urma rapid. Dar calculele astea de pe hartie nu se pupa cu realitatea.

      21
    • Ursane, e libertate de alegere când e in favoarea altuia.

      Din păcate e o cârdășie nesimțită între politicienii de aici și cei de acolo. Pentru 10.000e unul în funcție de conducere e in stare sa dea o gaura de 20-50x mai mare.
      Dar la sfârșitul zilei rămân în urma părinți și bunici. Ce spanac faci cu aia? Ne mutam toți în Germania Franța și depopulam Romania? O facem următoarea tara tampon între vest și neorusia?

      Noi copiem lucrurile care dau bine la imagine, trotuare, mașini, laptopuri, Mega, Kaufland, dar lucrurile adevărat importante stau pe loc: infrastructura, spitale, scoli, autostrăzi, cai ferate. Pica peste noi casa la cutremur iar noi refacem tencuiala.

      33
  9. Campanie electorală – nu știu care, dintre PSD sau AUR, a scris textul ăsta.

    Nicio rezolvare concretă, numai critică pe alții și pe ce se încearcă să se construiască, ba că una, ba că alta, și cum încearcă să fraierească.

    Bă – singurul motiv pentru care derbedeii voștri din partide, bancă națională, inspectorate & administrații vă permiteți escrocherii de halul ăsta (nu mai zic de dezinformările & truchierile, de autobază, din text), ciubucuri & extracții de bani pentru orice foaie de hârtie, e că nu le-a trecut prin cap oamenilor să descopere unde locuiți & să sară gardul.
    Atât.

    Comentariu apreciat.7135
    • iti traduc io „tre sa platesc mai mult la dividende, deci totu e gresit”. Si, cum nu putea sa scrie asta a mai bagat de la el lucruri.

      realitatea e ca „mai multe taxe” suge pula. Masura e d-aia de retarzi cu 3 coaie. toate in talpa. Nici unu functional.
      nu „hai sa nu mai cheltuim”. nu „bah, de ce plm nu putem sa absorbim bani aia de la ue”? nu „bah, avem taxe mici, de ce nu luam macar 60% din ele?”.
      nu. hai sa crestem taxele. e bine.

      Comentariu apreciat.728
    • Nu am nicio treabă cu politica. De fapt nici articolul nu are nicio treabă cu politica.

    • Phaff, hai să gândim și noi în nuanțe. Efectele deciziilor noastre țin de raționalitatea lor, ci nu de culoarea politică. Gândirea asta în poli opuși e fix ce vor politicienii, de aici și manipularea prin situarea în extreme. Automat dacă contrazici o idee concordantă cu valorile noastre politice ești acuzat de partizanat politic. Omoară orice dezbatere adevărată asta.

      118
    • Phaff, hai să gândim și noi în nuanțe. Efectele deciziilor noastre țin de raționalitatea lor, ci nu de culoarea politică.

      1) Contează că nu le frică, să le sară oamenii gardul? Contează.
      2) Ba contează și partidul

      Gândirea asta în poli opuși e fix ce vor politicienii, de aici și manipularea prin situarea în extreme. Automat dacă contrazici o idee concordantă cu valorile noastre politice ești acuzat de partizanat politic. Omoară orice dezbatere adevărată asta.

      Când știu că am dreptate, nu mai e nevoie de nicio dezbatere.
      Ai chef de ceartă, să bagi capul în poză, să pierzi timpul? Ceartă-te cu oglinda, bagă fața acolo, pe timpul tău.

      Indecis. Tu ce zici?1416
    • ”Nu am nicio treabă cu politica. De fapt nici articolul nu are nicio treabă cu politica.” spune alter-ego
      Politica este știința și practica de guvernare a unui stat și reprezintă sfera de activitate social-istorică ce însumează relațiile, orientările și manifestările care apar între diversele categorii și grupuri sociale-Wiki
      Totul e politică.
      Sigur, tot wiki ne spune că Politica poate semnifica și orientarea, activitatea și acțiunea unui partid.
      Dar cât nu se discută despre topoare, concedii, condus auto, ci despre societate, prostituție, comerț, taxe, E POLITICĂ.

      Comentariu apreciat.304
  10. „România trebuie să o joace fix ca Ungaria” – dupa tampenia asta trebuia sa te duci sa joci sontoroiu

    „iar multinaționalele ar fi DOMINAT economia românească integral” – da. Acum multinationalele nu-s deloc prezente acolo. Ca avem 5% curve

    Aceasta varza de articol este umoristica :)

    Comentariu apreciat.10345
    • Avem ușor sub 1 milion de IMMuri. Încă. Bune sau rele le avem. În loc să le transformăm în unicorni căutăm tot felul de moduri complicate de a ne asigura că nu au cum să crească.

    • Nush. Suedia traieste decent cu 22% impozit pe dividende si vreo 30% pe profit.
      din milionu ala de immuri cate sunt d-astea care acopera angajarea? ca alea or sa supravietuiasca si cu 10% pe dividende.

      Daca iti pleaca aia high skill or sa iti plece si multinationalele. Ca alea nu stau aici pentru vasile si gigel de la coada vacii. O sa ramanem cu pula in mana. Cam asa, pre 2004

      Comentariu apreciat.5829
  11. Zi-mi ce deficit vrei ca să îți spun ce curs eur/ron o să avem. După alegeri.

    Știm că nu se va întâmpla nimic din lista de mai sus.
    Vom crește taxe sau vom ține inflația ridicată ca să nu creștem taxe sau amândouă, de ce nu? Doar aceleași genii din PSD și PNL vor fi și în următorii 4 ani la conducere. 50%+1. Vor mai face o rotire de genii. Cine îi oprește? AUR? Lista lor de genii pentru europarlamentare e un fel de dream team. Doar Dăncilă, Rareș Bogdan, Adrian Severin și Grapini ar putea concura cu ei.

    România. Crescătorie de foci.

    Indecis. Tu ce zici?3616
  12. Nu vreau sa fiu GicăContra dar programul pare scris de Garcea ca tot am inteles ca e pe locul 2 la AUR pentru europarlamentare. „Europa e nasoala pentru ca ne obliga de scadem deficitul bugetar si nu ne lasa la cheltuim pe ce si cum vrem noi. Cand nu eram in UE aveam programe mult mai bune pentru ca erau facute 100% de noi.”

    Comentariu apreciat.7618
    • Uniunea Europeană în marea schema lucrurilor este cel mai bun lucru pentru România. Big fan. Problema nu este neapărat că ăia ne cer să facem lucruri ci că ei sunt ușor deconectați de realitatea noastră.

      România niciodată nu se poate dezvolta dacă îi cer să aibă același deficit bugetar sau de cont curent cu Germania. Aici ar trebui noi să explicăm și să negociem pentru că avem condiții profund diferite.

      Este ca și cum ai aplica unui Logan standardele de performanța ale unui Mercedes.

    • Depinde unde se duce deficitul, daca el se duce în pensii speciale, borduri și salarii bugetare atunci este o problema cu acel deficit.

      Comentariu apreciat.525
    • @Alter Ego

      Ce zici tu e adevărat, sunt deconectați de realitatea balcanică, dar fix de asta avem oameni acolo care să își facă treaba. Francezii au de multe ori interese total opuse germaniei, și ăia mari se ceartă între ei, și totuși se rezolvă până la urmă.

      Problema la noi e că calitatea oamenilor pe care-i trimitem noi acolo (becali, vadim, dăncilă, severin, rareș bogdan și câți din ăștia) nu sunt capabili să articuleze realitatea românească.

      Îți zic experiență din Oradea unde multe proiecte s-au modificat după ce ăștia locali au explicat că nu funcționează, au argumentat ce și cum, și ghici ce, deconectații de la Bruxelles au aprobat schimbările și au plătit tot cum au promis. Doar că e de muncă.

      Spune-mi realist, ce argumente tehnice pot da persoane ca Dăncilă sau Rareși bogdani. Cam ce nivel de discuție pot avea încât să zici că ar reprezenta realitățile româniei mai bine și astfel UE ar fi un pic mai în temă. Am avut oameni și-n comisia europeană gen corina crețu sau care au mai fost pe-acolo.

      Polonezii au avut aceeași problemă și uite, s-au dezvoltat pe fondurile alea de sunt nemții supărați acum că le fură clienți. Deci se poate, doar să ai cu cine.

      142
    • Nu-l mai lăsați pe Andrei caramitru sa scrie texte pe aci :) e un fel de ghiveci cu legume, cu un praf de naționalism ceaușist.

      64
  13. Hai să ne otrăvim fântânile, să ne aruncăm benzină pe haine și să ne dăm foc, că așa ni se pare că au făcut și europenii acum 500 de ani.

    Indecis. Tu ce zici?2439
    • Hai să nu emitem gaze cu efect de seră deloc să salvăm planeta. Noi că India și China s-au retras. Faptul că avem un război la graniță unde se detonează zeci de mii de rachete și bombe pe lună nu poluează absolut deloc pe efectul ăsta nu zicem nimic. Tot ce spun este că nu poți aplica standardele unei economii dezvoltate unei economii în creștere.

      De asemenea este absolut discutabil dacă chiar salvăm planeta pentru că primele 10 nave maritime poluează mai mult decât întreaga industrie auto.

    • O să fie bine, ce atâta îngrășământ.
      https://foreignpolicy.com/2022/03/05/sri-lanka-organic-farming-crisis/
      Oare de ce în Olanda un Partid al fermierilor are success? Doar nu sunt autorii politicilor europene deconectați de la realitate.
      Dacă ar fi după nemți ar trebui să închidem și jumătatea de centrală nucleară pe care o avem.

      164
    • Ești foarte sigur de informațiile astea, dar caut să verific informația asta pe care ai dat-o tu și e falsă. Și suspectez că e la fel de falsă ca impresia ta despre PNRR sau ideile pe care le ai despre economie, care sunt și ele pline de superstiții. Bănuiesc cam de unde vin ideile pe care le exprimi, dar serios că nu cred că știi despre ce vorbești. Sigur nu ai scris articolul ăsta cu ChatGPT?

      Indecis. Tu ce zici?2610
  14. Mai multa relaxare urbanistica ne trebuia…

    Comentariu apreciat.506
    • Nu confunda relaxarea unei legi cu faptul că mulți nu o respectă.

      De exemplu dacă citim regulamentul de urbanism vom afla că pentru a face o simplă parcare avem nevoie de n copaci plantați lângă fiecare loc de mașină de retrageri imense față de drum, cai de acces duble de N metri și de alte 30 de criterii.

      Faptul că nimeni nu respectă regulile astea nu înseamnă că regulamentul este prea relaxat. El e deja dur dar nu se respecta.

      Este mult mai bine în accepțiunea mea sa ai un sistem relativ logic și permisiv unde toată lumea respectă regulile jocului iar cei care nu le respectă plătesc niște amenzi de se liniștesc.

      Mă uitam acum câteva zile așa de amuzament la faptul că din noile ansambluri rezidențiale sub 10% respectă retragerile si procentul de ocupare al terenului și asta așa vizual.

      Problema nu este că legea este prea blândă ci că nu se aplică. Mai bine ai o lege puțin mai clară și permisivă și o aplici la sânge cu demolări și amenzi uriașe. Pentru că altfel degeaba ai o lege dură și construiești ca in Militari sau Corbeanca. Eu unul nu cred că problema este legea ci respectarea ei legea este deja bună și dură.

  15. NOU
    #78

    De anul trecut s-a discutat dubla cetățenie a românilor în Spania. Sanchez a zis că România va deveni a treia țară care va avea dublă cetățenie cu Spania, după Franța și Portugalia. PNRR e fix ce ne trebuia. Altfel nici ce se face acum nu se făcea. Găseau ciuma roșie și holera galbenă motive destule să fure mai mult.

    Comentariu apreciat.5218
    • Pentru dubla cetățenie e nevoie de un acord.
      Spania avea cerințele necesare pregătite.( Asta nu e de pe net, o știu că mă interesează). Duminică sunt alegerile, unchiul Pedro oricum pleacă la plimbare.
      Ghici ghicitoarea mea cine pula mea nu le are ?
      ( A vrut consoarta acum doi ani să renunțe la cea română în favoarea celei spaniole. )
      Pentru senzații tari, românești îți recomand o vizită la un consulat român. E identică cu o vizită la orice gunoi fizic unde interacționezi cu statul român. Piloși, incompetenți, analfabeți și putori.

      Comentariu apreciat.583
  16. Felicitări pentru articol. Ideile sunt bune, poate trebuiau un pic mai clar exprimate.

    Prin comentarii se agită aceeași 2-3 care fac spume la gură la orice text care nu pușcă cu versiunea lor de realitate. Am impresia că au și dispărut cateva articole recent.

    Indecis. Tu ce zici?3349
  17. De care diaspora zici ca avem nevoie sa se intoarca? De aia cu studii superioare care si-au facut un rost bun in afara sau de cocalari, suedeji si capsunari?

    Comentariu apreciat.4310
    • NOU
      #82

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 956
  18. NOU
    #83

    Caramitrule, tu ești?!

    Indecis. Tu ce zici?3718
  19. S-au inmultit analfabetii functionali si pe blogul asta.
    Articolul e facut cu subiect si predicat pentru cei cu IQ peste 70, dar jumatate au citit din doi in doi si au scos cate o fraza din context ca sa aiba la ce sa comenteze.

    Eu unul sunt de acord cu aproape tot din articol si asta fara sa activez macar in domeniu financiar sau ca liber intreprinzator, pur si simplu chestii de bun simt.
    Problema cea mai mare este ca nu vor bani din PNRR daca nu pot sa fure de acolo si de aia raman neconsumati.
    Iar noi, fara sa fim constransi de UE, eram un fel de Turcia sau Albania.

    Indecis. Tu ce zici?5749
  20. Banca mondiala le spune reducerea cheltuielilor si reforma ANAF, ai nostri hai sa crestem taxele. Popor de sclavi .

    Comentariu apreciat.1088
  21. In primul rand ideea de baza este ca bugetul a fost facut prost, iar executia bugetara nu este prea roza. Nu stiu ce mai putem vorbi aici, caci avem o problema la nivel politic, respectiv la nivel de functionare ANAF.
    In al doilea rand ideea PNRR-ului a fost sa ajute tarile sa-si revina din socul pandemic si sa asigure tranzitia catre asa-zisa economie verde. Program facut din Bruxelles, dar care nu a tinut cont de realitatile de peste drum de ei, daramite de tarile din est. Aici vina este a noastra deoarece am vazut PNRR ca o extensie de fonduri europene pe care le putem golani cum sti noi. Singura parte nasoala a fost povestea cu reformele care trebuiesc facute. Reforme care includ sistemul de pensii si modificarea sistemului de taxare. Sigur sa ne intelegem au mai fost si alte reforme mai soft pe care le-am facut si pentru care indirect banii au venit de la UE, doar ca acum urmeaza chestiile sensibile.
    Prima chestie sensibila este zona de impozitare si taxare atat a muncii cat si a firmelor. Aici discutia este simpla si probabil ca singura si reala solutie ar fi eliminarea exceptiilor, adaugarea unor plafoane maximale pentru CAS/CASS, respectiv eliminarea ideilor de vouchere si alte mocaciuni. In acelasi timp probabil ca ar trebui regandit ideea de pfa/micro si stabilirea unui calendar pentru stabilizare situatiei(multi au pendulat intre pfa si micro de nici nu mai stiu). Acum chestia asta ar fi rezonabila intr-o tara unde statul se afla in parteneriat cu cetatenii sai, din pacate nu si aici. Asa ca o sa se coafeze intreaga situatie si scheme cu marit accize sau tva se vor aplica dupa modelul mai da-le Nicule 100 de lei.
    A doua chestie sensibila este zona de pensii. Aici povestea este simpla fie se vor elimina pensiile speciale aproape imposibil legal, fie se va mari varsta de pensionare si mergem mai departe.
    In toata afacerea asta statul nu vrea sa faca nici un pas in spate cand vine vorba de oprirea risipei, iar chestia asta este adevarata problema in toata discutia asta. Sunt de acord cu tine ca aplicarea unui impozit progresiv pe venit incepand cu 2025 ar echival cu uciderea clasei de mijloc si asa subrede, dar daca te uiti prin Europa clasa de mijloc se cam tot micsoreaza deci asta e.

    Comentariu apreciat.8016
  22. In general sunt de acord cu tine, in mod special la faza cu facutul ca ungaria in anumite situatii, spre exemplu intrarea in schengen. :D
    La economie nu ma pricep deloc, deci fie cum zici tu! Dar trebuie neaprat folositi banii aia din pnrr si facut naibii infrastructura, exploatat ce i in marea neagra, ui la turcaleti ca se apuca deja!

    Aa, am o intrebare: banii aia nu e posibil sa fie deturnati de vestitii politicieni romani si furati in bunul stil romanesc?

    65
  23. Articol pertinent care insa pleaca de la o premiza gresita – ca „cineva” din conducerea tarii e macar interesat sa imbunatateasca situatia (nu mai vorbim de a si face ceva in privinta asta).

    Din cate retin autorul a antreprenor: cauta sa inteleaga piata si sa gaseasca oportunitati – un nonsens pentru aparatul de stat care nu e doar parazit, ci si mafiot!

    Poate sunt prea cinic dar situatia tarii mi se pare sumbra indiferent de domeniul ales – sper sincer sa ma insel.

    Comentariu apreciat.488
  24. Articolul e bun din punctul meu de vedere.
    Evident fiecare poate avea o opinie.
    Atat timp cat este argumentata economic sau cel putin logic, opinia poate fi discutata, chiar daca nu e aliniata cu altele.

    Situatia in care ne aflam se datoreaza, in mare parte, faptului ca majoritatea covarsitoare a celor care formeaza clasa politica la nivel central (guvern, legislativ, etc.) nu au avut niciodata vreo activitate independenta/antreprenoriala sau macar administrativa in adevaratul sens al cuvantului.

    Rezultatul? Similar cu a pune pe cineva care nu are permis de conducere sa scrie Codul Rutier.

    Din pacate, nu sunt doar „ei” vinovati. In egala masura suntem si noi, pentru ca preferam sa ne vedem de ale noastre in loc sa ne intereseze si de restul (ma includ in aceasta descriere).

    @ Alter Ego – felicitari pentru articol.

    Indecis. Tu ce zici?3217
    • NOU
      #97

      Spirit negustoresc mai ascuțit ca al politrucilor noștri, mai greu găsești.

      Doar că e mai pe stil turcesc, chiar fanariot, ar vinde-o și pe mă-sa pentru doi lei.

      88
    • @Comodore128D

      Hai sa nu o dam in insulte legate de mame ca n-are rost. Ti-am blocat comentariul ca nu tolerez asa ceva.

  25. NOU
    #99

    Da, chiar foarte misto articolul, explica niste chestii pe care parintii nostri spalati pe creier de Antena 3 le zic deja de ceva vreme. Sa zicem ca pozitionarea lui Alter Ego e undeva la mijloc si are ceva informatie incat sa te faca sa mergi pe linia lui/ei de gandire. Am crescut mare fan UE, dar pe masura ce inaintez in varsta imi dau seama ca unele chestii trebuie luate cu „a pinch of salt”, cum ar zice romanul …

    Indecis. Tu ce zici?2727
    • hehe ce pinch of salt? nu iti ajung rezervele strategice de sare ale romaniei ca sa ajustezi convenabil“unele chestii”.

      Indecis. Tu ce zici?1717
  26. E greu imposibil să te atingi de pensii speciale sau numărul de angajați la stat. Eu țin minte când a fost aia a lui Băsesc cu 25% tăiere la salarii, și atunci, știam mulți care țineau cu dinții de postul ăla și își căutau de lucru în paralel.

    Lucratul la stat e pur și simplu continuarea comunismului pentru că pe lângă salariu, sunt și beneficii colaterale (aka se poate fura) pe care n-o să le lase nimeni.

    Legat de construcții, sună bine în teorie, dar doar atât, deja se construiește foarte prost, dacă mai relaxăm regulile și mai mult nu știu unde vom ajunge, ceva ghetouri braziliene cred. Blocuri fără canalizare, fără lift, fără balcoane, fără nimic, doar de dragul economiei.

    China are orașe întregi pustii fix pe ideea ta, să forțeze oamenii să circule banii, să aibă sărăcimea de lucru complet artificial. Scandalul evergrande nu s-a terminat încă deși în presă s-a dezumflat.

    Măsurile reale nu le vrea nimeni pentru că e de lucru: proiecte mari de infrastructură. Polonezii le-au făcut, spaniolii la fel, iar noi suntem într-o poziție și mai bună decât spaniolii care le-au făcut doar de dragul de a le face, noi chiar AVEM nevoie de ele.

    Țin minte în Bihor când se lucra la autostrada transilvania la turație maximă o grămadă de firme pe-aici făceau diverse pentru ăia de pe șantiere, de la service-uri la catering, transport, utilaje, o grămadă.

    Dar noi nu avem nici oameni pentru asta, nici cadru legislativ pentru asta, nici oameni în parlament care să dea legi să relaxeze cadrul legislativ. Aici e nevoie mare de relaxare legislativă zic eu, când ai de făcut o autostradă, apoi să se facă.

    De exemplu UE ne-ar da bani de cale ferată rapidă, pentru că nu poluează că nu știu ce, doar că noi ar trebui să facem proiectul și să plătim exproprierile și mutarea utilităților. Bine, dacă am avea niște guvernanți șmecheri poate am putea forța un pic nota și să le cerem măcar o parte din bani și pentru aia. Ah și da, nu are voie să se intersecteze cu nimic, peste tot trebuie să meargă ori peste ori sub linii.

    Dar, repet, trebuie oameni competenți, bine organizați, într-un cadru legislativ bun. Iar noi n-avem nici măcar 1 din elementele astea.

    Comentariu apreciat.495
    • Ceva de genul ma gandesc si eu. Iei banii de la UE cu doua maini in domeniul infrastructurii, dupa aia asfaltezi de 15 ori acelasi drum prin padure, ca nu are nimeni treaba cu el cat timp ai autostrazi, drumuri ok prin oras, canalizare apa etc.

      Faci proiectele cu bani UE cum trebuie, ti se deconteaza, dupa aia poti imparti spagi din ce ti-a ramas. Iar omul de rand ramane cu ceva facut de calitate.

      La noi nu se iau bani UE si bugetele se sparg aiurea, omul de rand ramane cu pwla in brate. Dar pana la urma, cat timp tot te voteaza, de ce ai schimba ceva…

      31
    • N-aș zice că e imposibil să te atingi de pensiile speciale. Când Băse cu mâna lui Boc a făcut asta, a redus pensiile speciale(drastic- aduceți-vă aminte de Iovan-pilotul, care de la vreo 150-200 mln ajunsese la vreo 30mln) și salariile bugetarilor(parcă -25%). Nu s-a atins de pensiile obișnuite. Politicienii care azi sunt la putere, da, chiar ei, au construit la acea vreme un narativ(vezi bannerele de la acea vreme) în care babele de la poartă strigau ” vreau demisia lui, că mi-a furat pensia”-nimic mai fals- babei nu-i luase nici 5 bani din pensie. Dacă azi aceștia, conștienți că e o problemă gravă, ar decide că trebuie făcut ceva, ar putea face, pregătind televiziunile să fie de partea lor- și sunt, oricum. E drept că tot ei au creat AUR și acuma nu știu dacă-i mai pot controla reacția, în acest caz. Pentru mine e o enigmă, cum în Ukraina, țară fostă sovietică, parte a Rusiei sute de ani, s-a reușit vreme de mai bine de un an(fără a măsura din 2014) să convingi populația să suporte privațiunile unui război, iar la noi e imposibil să îndrepți o măsură strigătoare la cer, care ar avea susținerea unei vaste majorități. Știu, sunt interese mari la mijloc.

      31
    • @rdb Fix asta au făcut italienii, au luat cu 2-3 mâini de la UE pentru proiecte mari, au făcut cale ferată drumuri, de toate, iar de banii ăia a trăit și mafia, și firmele de constructii, și privații care lucrau cu camionul personal în regim de subcontractor la prețuri babane.

      Și aici la autostradă mulți știu o grămadă si-au luat propria basculă în leasing și câștigau pe ea triplu cât ar fi câștigat ca șofer salariat. O grămadă erau multumiți și mergeau camioanele alea zilnic.

      Dar noi nu știm, doar furăm la vârf și gata. Cu o autostradă din asta dai de lucru la toate județele de pe traseu. Mai bagi și o cale ferată serioasă, lux.

      61
  27. ”nu ratificam Suedia și Finlanda în NATO” suna a șantaj în urma căruia speri ca cineva sa facă trafic de influenta. Nu mai zic ca NATO și Schengen nu au nicio legătura.

    Eu as fi mers pe varianta cu ținutul mărfurilor la intrarea în România cu zilele (săptămânile/lunile) pana ce coada de tiruri cu bunuri europene ajungea în Austria. Cu ocazia asta rezolvau și deficitul comercial si supermarket-urile ar fi cautat mai multa marfa autohtona!

    Indecis. Tu ce zici?2825
    • Folosești impropriu termenii. Șantaj? Fiecare stat membru NATO are dreptul (discreționar) de a accepta sau nu un alt stat în alianță. Negocierile la nivel interstatal, în care părțile urmăresc propriul scop ține de esența diplomației. NATO și Schengen nu au nicio legătură într-adevăr, însă există o identitate parțială între compoziția lor, iar ele reprezintă, la nivelul cel mai simplu, asociații.
      Bine că ai respins varianta asta și ai propus-o pe aia brutală și care ți-ar pune toată UE în cap, că libera circulație a mărfurilor pe o piață unic e pilonul principal al organizației ăsteia. E o încalcarea a angajamentelor luate prin tratate, în comparație cu primirea sau nu a unui stat pe baza votului tau (liber).

      Indecis. Tu ce zici?2011
    • țin*

      35
    • @Marian te contrazic, nu exista nici o circulație libera a mărfurilor în UE asa cum crezi.
      Fac comerț intracomunitar din 2008, pe partea alimentara sunt restricții de la stat la stat. M-am lovit la un moment dat de treaba asta, am ridicat problema la consiliul concurentei unde mi s-a zis ca nu exista libera circulație a mărfurilor și ca un stat poate impune controale suplimentare, anumite analize suplimentare sau chiar oprirea de la comercializare (chiar daca produsul se vinde intr-un alt stat UE) daca considera ca un produs poate afecta populația sau încalcă anumite reguli de consum intern.
      Inca nu avem o armonizare a legislațiilor naționale completa, momentan doar taxele vamale și restricțiile cantitative sunt eliminate complet.
      Poti întârzia importurile fără probleme, asa cum fac si ungurii cu noi cand ne tin tirurile la vama cu zilele. Nu de puține ori cand am iesit din tara erau cozi pe km de drum. Dar nu se dorește asta ca și afacerile astea sunt ale unor oameni conectați politic. Fara relații la DSV, DSP, MSP, OPC nu ai nicio șansa sa te apuci de comerț cu alimente UE.

      232
    • @CIP, chiar im pare rau si nu stiu de ce te-ai ocupat tu dar exista o piata unica libera cu reguli clare asupra controalelor posibile.

      Daca tii un tir la control sau il deschizi trebuie sa fi capabil sa dai o motivatie. Poti ca stat sa fi dat in judecata daca il tii aiurea in vama. Vezi ca Ungurii nu ne tin TIRurile cu zilele, cozile alea se formeaza ca nu se circula pe autostrada la Unguri cu tonaj mare sambata si duminica. Astfel ca se aduna 2 zile de tiruri si chiar daca majoritatea stau 5, 10 minute maxim tot dureaza alte doua zile sa dispara coada. Doar nu crezi ca ungurii pur si simplu stau si-o freaca.

      Faptul ca o legislatie poate fi mai severa pentru un produs alimentar nu afecteaza transportul si consumul. Poate tu ai avut strict o problema de comercializare, care e posibila.

      Cel mai des se intampla la medicamente, pesticide si chestii de genul sa existe legi diferite de comercializare (sau chiar de consum). Dar transportul nu prea are treaba cu asta deloc si cazurile sunt foarte rare (si oprite la punctul de folosinta si vanzare, nu la punctul de intrare in tara)

      Si foarte important: Intre tarile UE nu se vamuieste marfa. Nu e doar ca nu exista tarif, nu se vamuieste deloc. Intre UE si Elvetia, da. Chiar daca Elvetia e in Schengen. Platesti o firma terta sa iti faca niste acte (poti singur dar codurile alea sunt o nebunie), trebuie sa demonstrezi provenienta (ca daca nu e salamul produs in UE, de exemplu, nu mai e fara tarif), apoi te opresti sa faci vama (au si orar pana la 5 chiar si la vamile mari).

      155
    • Mulțumesc de informație. Am să mă documentez pe aspectul ăsta. Totuși, din ce ai descris trebuie să ai temei legal pentru astfel de îngreunări ale fluxului comercial transfrontalier, iar asta doar în ce privește laturile ce nu sunt armonizate la nivel european. Să spunem că ar fi posibil, însă nu ți se pare că e o formă de șantaj mult mai evidentă decât propunerea cu blocarea candidaturii unor state la NATO? Asta pe lângă efectele nedorite asupra economiei românești.

      23
    • Nu este mai evidentă fata de când ramai ultimul stat care trebuie sa aprobe aderarea unui stat la NATO în plin război la granița acelui stat. Si nici nu te apuci ca Băsescu a doua zi sa verifici lalelele olandeze.
      Se poate face progresiv daca sunt deștepți;
      – reduci nr de zile în care vama lucrează de la 7 la de luni pana vineri
      – reduci programul de luni pana vineri de la 9 la 14
      – e sărbătoare? ne pare rău, tirul nu circula (se practica in UE).
      – ii poate obliga la analize pentru anumite pesticide/insecticide/metale grele pentru fiecare import/achiziție intracomunitara (cu asta ii arde rău de tot, nu se pot face analize de azi pe mâine).
      – reduci nr de ore pentru condus la 6 ore cu pauza o zi pentru cei care intra în tara.
      UE zice ca legea sa nu fie discriminare, dar o dai pentru toate lumea și ai grija sa ii ajuți pe producători locali sa le facă la timp, se practica în UE, doar încearcă sa produci ceva și sa vinzi în UE, sa vezi cate bariere ai.
      Noi nu știm cum e cu exportul în UE pentru ca de ani de zile trăim pe importuri și bani împrumutați.
      Daca crești timpii de așteptare în vama și pe drum la câteva zile/o saptamana, foarte multe alimente perisabile nu se mai pot importa.

      163
  28. @Alter Ego: programul ăsta al tău e pe scurt cam așa: noi de noi și să dăm liber la băut și la futut. Ceva așa ar fi clocit și Nicu Ceaușescu, să știi. Chirurgie făcută cu barda

    Indecis. Tu ce zici?2614
    • Stii ca in prohibitie consumul de alcool per capita era imens da? Legalizare si taxare vs economia subterana. E o discutie.

  29. Furtuna intr-un pahar cu apa. Din cate am vazut, se vor taxa in mare profitabilitatea, nu venitul, nu „forfetar” , nu salariile. Cine poate sa incaseze la negru, o va face in continuare, iar din ce fiscalizeaza va da mai mult. In speta Horeca. Nu vad rostul dramelor si pusul cenusii in cap

    617
  30. De cate ori citesc chestii d-astea imi dau seama ca propaganda estica a reusit. Si a reusit grav. Uite, intra sub piele chiar si unde nu te astepti, la oameni care ai spune ca reusesc sa gandeasca si urmatorii 2 pasi.

    Hai sa explicam mai simplu ce se intampla acum: Nu putem sa ne comportam ca si Grecia mai mereu, sa scapam la fir de par mai mereu (ca din fericire nu suntem inca in zona euro, chiar daca ne-ar fi mai bine acolo fara incompetentii de la conducere) si apoi sa facem si gura mare. Efectiv nu se poate.

    Deficitul bugetar la noi a inceput sa se duca estimativ in plop din 2018. Daca nu era Covid, in 2020 noi aveam deficit mai mare decat limita impusa de UE. Am scapat datorita Covidului si, drept urmare, am mai labarit-o cativa ani inainte sa luam masuri.

    Cum a fost in 2017 cand s-au renuntat la nu stiu cate taxe inainte de OUG 13? Cum a fost in 2019 cand am aflat ca dam aproape 100% din veniturile statului pe pensii si salarii? Ce am facut? Ahh, nimic!? Atunci ii ascultam acum pe altii, ca nu avem de ales. Cum sa negocieze oamenii care sunt vinovati ca am ajuns in situatia asta? Cu cine?

    Urmeaza alegeri in toate tarile care se prevad cu o gramada de ultranationaisti cassuedejd sau, cel putin, acaparand putere printr-o gramada de tari vestice. Asta ar lipsi acuma, sa ne punem si noi sa-l copiem pe Orban sau pe turcalete, si-asa exista opinia ca s-au extins prea repede.

    Si sa fie clar, noi fara piata unica europeana suntem un mare zero barat economic, nu avem nimic, suntem la nivelul unui -stanurilor din est dar fara prea mult petrol. Un fel de Albania.

    P.S. Economic chiar sunt de acord cu majoritatea masurilor si cu faptul ca impozitul unic a fost cel mai bun lucru facut. Dar astea erau lucruri de facut acum cativa ani. Dar exact cum Basescu a tinut-o 2 ani cu „nu vine criza” si apoi ne-a futut, exact asa acum acumulam crize de 5 ani. Puteam lua masuri, puteam face lucruri. Nu le-am facut, acu’ tre’ sa iesim la suprafata chiar si loviti. Da’ macar tre’ sa fim la suprafata.

    Comentariu apreciat.6513
  31. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1847
  32. NOU
    #119

    Vrei baschet, trage-ma de boschet.

    510
  33. 8. Pai dacă nu era UE le urcam direct la 40% din PIB cu bugetul pt pensii. În fiecare luna se modifica legea pensiilor și apar tot felul de pensionari speciali. Au dat de curând reducerea vârstei de pensionare pentru dansatori, 45 ani pentru bărbați, 40 ani femei, le-au dat și la aia din complexurile energetice reducere cu 13 ani, inclusiv la bucătari, personal TESA. Urmează vara asta sa fie data ordonanță cu reducerea vârstei cu 13 ani pentru silvicultori, pai cum să nu recompenseze una dintre cele mai corupte bresle din România ce a ras pădurile și au cotizat la partide.

    Comentariu apreciat.294
  34. Cateva observatii.

    „Cele mai bune două chestii în România sunt și au fost cota unica și taxarea IMM. Fără astea două, mai emigrau un milion de oameni… Vrea vestul să închidă robinetul, murim de foame. …Dacă aplicam 16% profit +10% dividende +19% TVA la IMM-uri distrugem capitalul românesc. Banca Mondiala vrea sa o facem, etc”

    Hai sa fie clar, nu aia ne spun noua ce sa facem de capul lor. Noi ne-am dus la ei sa le cerem sfaturi despre cum se reducem acest deficit. Pe care noi l-am creat singuri, de idioti ce suntem. 5% din PIB deficit public in 2019? De ce? De ce????

    Putem sa ignoram orice sfat din vest si sa luam fix ce masuri vrem. Singura problema ca riscam sa nu mai gasim finantare pentru deficit, decat cu dobanzi de nesuportat. Singuri am intrat in rahatul asta. Nu, nici macar vestul nu ne poate obliga in vreun fel sa renunatam la cota unica si taxarea IMM-urile dupa schema actuala. Dar Ciolacu si compania se gandesc deja la asta, pentru ca NU au alta solutie. Sunt (suntem, de fapt) cu spatele la zid.

    „Negocierea cu UE pe tema creșterii deficitului permis. Avem război la graniță, hai să terminam cu ideile tâmpite de deficit și să creștem economic, chit că o facem pe datorie”

    Avem din 2015 incoace deficite din ce in ce mai mari, de la an la an. Ce am produs cu asta? O crestere cu mult mai abruta a deficitului comercial. Ne imprumutam nu ca sa producem crestere comerciala in tara, ci doar ca sa acoperim, in mod disperat, deficitul bugetului public si pentru a subventiona economiile Germaniei, Poloniei, Ungariei sau Chinei. Pentru ca banii se duc in cosul si economia interna nu poate acoperii cererea.

    Adica autorul recunoaste ca birocratia interna nu a putut utiliza PNRR ca vehicul pentru cresterea investitiilor, in conditiile unor constrangeri foarte dure (banii erau dati cu un scop anume, proiect cu proiect). Dar spera ca politicienii sa foloseasca banii imprumutati pentru investitii si cresterea economica, desi nu mai au nici cea mai mica constrangere sa faca asta. Si au arata ce pot cu varf si indesat cu deficitele din ultimii 10 ani.

    Zeci de miliarde de euro deficit public in ultimii 10 ani, dar niciun spital nou construit, nicio investitie majora in calea ferata, nicio investitie majora in sistemul energetic si aproximativ 35 de km noi de autostrada, media anuala.

    Comentariu apreciat.433
  35. Ai scris de parca nu ai fi vazut un tabel mare cu executiile bugetare la nivel de UAT.
    Daca vrei sa-l vezi, clipeste de doua ori.

    73
  36. Man… asta cu relaxarea urbana sper ca e o gluma. Daca e sa mergem pe filmul tau mai degraba implementata pana la capat legea care interzice statului sa iti ceara acte tot de el emise si sa poti obtine autorizatii cu zero drumuri. Sau hai unul.
    Inteleg ca oricum TVA5% are streangul de gat. va fi 9%. Nu prea inteleg de ce amestecam concertul lui Guta(a se citi EC) cu vizita la muzeu, cand vine vorba de cote de TVA.

    Cat despre procentul dat de tine legat de utilizare, poate si eu sunt prost, dar eu am retinut ca a durat f mult pana s-au negociat, iar apoi banii se vireaza pe masura ce se implementeaza schimbarile in legislatie (reformele). Iar odata ce banii sunt virati mai dureaza mult pana ii poti efectiv instraina din mainile statului: studii de fezabilitate si/sau licitatii si alte birocratii. Deci e OARECUM normal sa fie asa. Zic oarecum ca noi si la 16 ani de la aderare toti ne cacam pe noi cu o super birocratie cand vine vorba de fonduri europene si suntem oricum codasi la a le utiliza. Sigur ca se poate mult mai bine, dar avand in vedere etapele de parcurs probabil la un moment dar va creste non-liniar.

    92
    • Birocratia e pentru incompetenti, sa ii poti controla. Daca n ar fi ticalosi si prosti in aparatul bugetar n ar fi nevoie de nimic.

      21
  37. BBC are o mizerie de articol „Eating less meat ‘like taking 8m cars off road”.

    Degeaba mâncam gândaci daca cele 8 milioane de mașini rămân pe strada si poluează la fel ca înainte. „Net zero is not zero” e doar praf în ochii fraierilor.

    În plus, gândacii care ar oferi un aport nutrițional similar cărnii pe care o înlocuiesc trebuie crescuți cu hrană curată, destul de asemănătoare celei pentru păsări; nu cu gunoi de la marginea Bucureștiului, altfel sunt toxici.

    Altfel, mai bine mâncăm pui cu mazăre, fasole și linte că deja avem infrastructura necesară.

    Ideea că luăm gunoiul din pubele, îl vărsăm direct în troace și mâncăm gândacii pe care-i creștem cu acel gunoi pentru a reduce costurile, salva planeta și crește profiturile sunt în cel mai bun caz idei rătăcite; în cel mai rău caz fiind rău intenționate.

    Indecis. Tu ce zici?1516
    • Las ca sunt exaltati care stiu ei mai bine. Gunoiul contine produsi de fermentatie, toxine, mucegaiuri,metale, plastic etc. Sa manance cine-o vrea acei gandaci, eu nu.

      66
    • Mancărică de gandaci cu salată de rosii de la turci.

      74
  38. Setul asta de masuri zici ca vine direct de la Kremlin.

    Indecis. Tu ce zici?2214
  39. Va ca multi nu sunt la curent cu ideea ca muntii de bani care vin dinspre UE prin PNRR sunt de fapt o „soparla” e o teorie putinista. Ipotezele ca prin PNRR se face export de inflatie de la BCE, se platesc politicienii romani sa sustina agendele europene (trans, pasapoarte verzi, creditele de carbon) si/sau ca se sustin doar acele programe de investitii care sa ne mentina la un nivel de dezvoltare specific unei colonii (vezi domeniile eligibile de pe fondurile-europene.eu) trebuie combatute cu vigoare.

    Memento: „In aceste momente grele pentru intreaga noastra natiune trebuie sa fim strans uniti ca degetele unei singure maine strasa intr-un pumn care sa dea o riposta ferma oricarui agresor de oriunde ar veni”

    717
    • Pai uite cat de usor e de combatut tot ce zici tu: Sunt bani gratis ce vin pentru anumite proiecte.

      Vrei sa vezi cum ar fi fara PNRR? Pai uita-te la noi acum, suntem bine? Ahh, nu.. inflatia e tot mare, datori vanduti tot suntem, de construit nu construim nimic. Bine, multumim pentru incercare. Hai sa incercem totusi sa luam banii aia si sa facem ce ne spun strainii sa facem cu ei. Ca al naibii daca nu suntem primii sa ne plangem cat de incompetenti si hoti sunt conducatorii nostrii dar tot primii suntem sa nu ascultam de cei ce-i contrazic..

      195
    • @cosmin

      Ai 100% dreptate dar toți cu care ating subiectul ăsta sunt fixați pe ideea asta. Europa ne vrea gay și vaccinați, așa că mai bine nu luăm nici un pnrr.

      Nu știu neaparat dacă e putinistă teoria cât vine de la micii noștrii putini locali care nu vor să lase de pensiile alea faine nici morți, așa că mai bine aruncă în societate zvonurile astea.

      92
  40. Ce parere ai de faptul ca “România pierde 6 miliarde de euro în fiecare an, din cauza tăierilor ilegale de păduri, conform estimărilor europene, asumate de statul român în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”? Ce solutii tehnice vezi? 6 miliarde de euro sunt bani frumosi in orice țară europeana.

    85
  41. Bai las-o dracu de treaba. Cum sa fie naspa pnrr-ul? Toți banii ăștia îs gratis ca sa faci ceva. Nu te opreste nimeni sa faci si alte chestii cu banii de la buget. Daca faci niste reforme iei bani mai multi, daca nu le faci iei mai putini, dar tot iei. E de bine pe orice parte ai intoarce problema.

    149
  42. In mare parte de accord cu articolul, cu o singura precizare: nu ne-a obligat nimeni sa semnam pnrr. Dupa ce am semnat « haï sa jucam ca Ungaria » de asta nu suntem luati de seriosi de nimeni.

    69
  43. Care din voi poate dezvolta un plug-in ceva de browser prin care sa ascunda post-urile scrise de „invitati” ? Ma intereseaza sa vad doar posturile scrise de Vali.

    Multumesc.

    915
    • Eu i-am cerut odata nevestei sa-mi piteasca tigarile. Ghici ce : le-am gasit dupa o juma de zi .
      Daca vrei cu adevarat, poti citi doar articolele lu’ Vali .

      Comentariu apreciat.260
  44. Bietul autor ! Cu un astfel de talmes balmes in cap e de mirare ca a nimerit tastele.
    Amesteca notiuni pe care nu le stapaneste cu realitati pe care nu le intelege !
    Dar in rest are perfecta dreptate.

    Indecis. Tu ce zici?1515
  45. Alter Ego are Drehtage cu tot ce zice.

    Dpmdv România si cetățeni ei ar putea avea o mult mai mare influență in Europa decât își asumă acum. Mai puțină critică si mai multe pilde făcute.

    Se zice ca România este sărăcia Europei. Sunt in Sicilia de cateva zile (am fost de vrei trei ori aici), ceea ce văd aici este sfârșitul lumi. Palermo (al 5lea oraș italian ca mărime) este mai infect decât multe orașe din India sau Ceylon.

    Dacă s-ar face ce zice autorul articolului ar fi ca un sărit cu viteză warp in altă galaxie.

    33
  46. Tuturor le e frica sa fie asemanati cu Basescu, asa ca nu se ating de cheltuieli bugetare. Iar pesedeul oricum are ideologia asta de crestere prin consum. Adica nu taie salarii ca sa cheltuie bugetarii banii in economia privata si uite asa are toata lumea bani. Bineinteles, in primul rand nu taie pt voturi, dar astalalta e ratiunea oficiala economica. Daca cresc taxele, las’ ca ajung si alea inapoi in economie, peste cateva luni. Dar pana atunci se inchide exercitiul cu deficit mai mic decat altfel si investitorii imprumuta statul la dobanzi mai acceptabile.

    41
  47. Deci, TLDR e ca oricum o sa murim toti in curand, n-are rost sa ne bagam pe chestii verzi sustenabilitate sau alte aberatii. E mai important ca sa-l protejam pe nea Marin care la 50+ vrea sa bage ce chimicale stie el din mosi stramosi si n-are sens sa-l deranjam cu problemele viitoarelor generatii. Bun. Am stabilit.
    Ne trebuie autostrazi si cai ferate, clar. Dar n-are rost sa le facem smart si verzi (folosind bani din PNRR), trebuie sa le facem in dulcele stil clasic (fonduri europene, absorbite tot greu, dar macar pot fi capusate pe ici pe colo – in loc de fonduri PNRR care sunt strict contabilizate).
    Trebuie sa aducem oamenii inapoi, pentru ca toti viseaza sa se intoarca la birocratia romana care doar anul asta a inceput procesul de renuntare la dosarul cu sina si inlocuit cu … ceva. Ah, PNRR are un capitol mare si lat legat de digitalizare dar … cui ii trebuie? E ok, CNAS a deschis post de DevOps pentru doctori in AWS + Azure (obligatoriu), dar platiti cu aproape 2500 de coco pe luna (aproximativ jumatate cat ar face un doctor in astea doua la privat).
    Da, rata de absorbtie e mica la cam toate fondurile europene asa ca n-are rost nici sa mai incercam ceva acolo. Cel mai bine e sa facem ca Ungaria, oricum nu ne afecteaza prea tare daca nu facem nimic cu banii de la UE.

    61
  48. Eu as baga mana in foc ca autorul are afaceri legate de imobiliare. Ar explica multe.

    21
  49. articolul ăsta trebuia să îl pun cu patreon, cu tier de 10€.

    • Daca vrei sa faci bani zi-ne ce sa facem cu banii castigati la SuperBet si rebranduieste-te ca Blogul Financiar.

      01
  50. impozitul pe proprietati imobiliare e prea mic. trebuie sa nu mai fie rentabil sa tai cu case si apartamente goale…

    trebuie reduse cheltuilelile la stat dar ca deobicei o sa taie salarii de unde e nevoie. De exemplu in opinia mea desfiintarea ministerului santatatii si a tuturor institutiilor din subordine ar aduce foarte mult bani la buget fara nicio pierdere. dar la fel… e si la altele doar ca eu ma pricep la sanatate.

    Reducerea cheltuilelilor bugetare ar trebui sa se faca prin dat afara oamenii incompetenti si marit salariile in punctele esentiale: director economic la institutie cu 2500 de angajati n-ar trebui sa aiba 5000 de lei salariu un om in achizitii publice in jur de 3000. si dati afara toti parazitii…

    finantate cheltuielile cu It-ul in institutii publice ca momentan e jale… ca degeaba vrei sa scoti oameni daca n-ai alternative… si nici resurse.

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)