Plânsetele surde ale prostului care a fost pe litoral

Am ajuns de la Mihai la articolul ăsta de pe Adevărul, scris de Costel Crângan, un tip de 47 de ani (a terminat ASE în 95, sper că are 47), în care e ilustrat cam tot ce înțelege greșit românul la lumea în care se află.

Să le luăm pe rând:

După ce am sucit lucrurile pe toate părţile (deh, deformaţie profesională!)

Deci nu sunt păreri de amator, sunt chestii serioase, analizate, da?

litoralul, este cel care te face cel mai abitir să regreţi că n-ai ales altă zonă pentru a te relaxa după un an de muncă.

E jurnalist, deci ce muncă?

Vara asta am fost la Mamaia Nord. […] Dacă mai ai şi copii sub 9-10 ani,

Începe bine de tot. A fost cu copiii într-o stațiune recunoscută pentru zgomot și petreceri. Asta pentru că a analizat situația de dinainte și s-a informat, ca un jurnalist isteț ce este!!!

Al doilea motiv pentru care ar trebui să eviţi cât de mult poţi litoralul românesc este acela că tu, turistul, aici eşti, din start, privit ca o potenţială victimă.

Da, ospitalitatea de pe Litoral nu s-a schimbat de 50 de ani. Era la fel și în anii 80, e la fel și acum. Toată lumea știe asta.

Dacă te încumeţi să treci pragul unei spelunci (că nu-i poţi zice restaurant câtă vreme sub tălpi ai nisip, nu există feţe de masă, iar muştele se războiesc furibund pentru mâncarea şi fiinţa ta), constaţi că se schimbă „scorul”. Nu te mai poţi atinge de hamsii fără 45 de lei, dar ai şansa să ajungi şi la 60 de lei dacă patronul a ajuns la concluzia că ospitalitatea lui e mai dihai, deci mai scumpă. Asta în condiţiile în care (m-am documentat în prealabil la nişte furnizori) hamsia proaspătă de Marea Neagră de livrează direct la restaurante cu 15 lei/kg, din care ies patru porţii. Cum ar veni, cam 4 lei de porţie. Şi-atunci de ce se vinde cu minimum 45? Pentru că se poate!

Aici sunt mai multe faze:

  1. să nu cumva să facă cineva profit de pe urma mea! nici o companie nu ar trebui să facă profit, nici aia la care lucrez. dacă din greșeală face profit, să fie redistribuit la angajați, dacă e pe pierdere, să aducă patronul bani de acasă!
  2. m-am documentat cu cât sunt livrate produsele brute și ar trebui ca restaurantele să mi-l vândă la același preț! dar gătite! și frumos pe farfurie, da?! și ospătarii să zâmbească! cea mai cretină atitudine!
  3. sezonul pe litoralul românesc e scurt. patronii care au localuri și plătesc salarii și chirii au un timp foarte scurt în care pot face profit.
  4. tu te-ai dus într-o stațiune scumpă și acum te plângi de prețuri? nu ai citit niciodată în acești ani că acolo sunt prețurile mai mari decât în restul litoralului? niciodată niciodată? așa jurnalist ești?

Poţi să încerci şi ceva macrou, că nu costă „decât” de la 45 de lei în sus porţia de 200 de grame. Cu banii plătiţi de două familii compuse din 7-8 membri (în total) pe un meniu cu macrou şi ciorbă cumperi lejer un sfert de camion cu peşte.

Perfect. Să cumpere 8 membri un sfert de camion de pește (e din Galați, omul știe prețurile), să îi scoată mațele, să îi radă solzii, să facă focul, să îl gătească, să îl mănânce. Ah, nu vor asta? Atunci nu știu ce să zic, să îl pescuiască singuri și să îl mănânce crud.

Despre băutură n-aş zice nimic, dar zic. O sticlă de vin care o găseşti la supermarket cu 20-25 de lei, nu e accesibilă turistului aflat pe litoralul românesc sub 120-180 de lei. Vinuri obişnuite, româneşti, nu vă gândiţi la cine ştie ce licori deosebite, din soiuri rare sau din ani speciali. Berea la pahar (de 400 ml) este minimum 10 lei, dar media este la 12-13 lei. Bere fabricată în România, care se cumpără de la distribuitor, adusă la uşă, cu 3-4 lei litrul, nu vreo artizanală gâdilată cu pasiune de vreun berar super-celebru.

Ia Costeluș vinul din supermarket și bea-l pe plajă. Ia gheață tot de acolo, vino cu paharele de acasă, cu lada frigorifică, nu te oprește nimeni!!!!

Şi aş putea continua cu sute de exemple care fac să tremure nervos portofelele oamenilor obişnuiţi, care rareori sar cu leafa de pragul de 3.000 de lei net pe lună (adică majoritatea salariaţilor din România…).

Ăia cu salarii medii nu se duc la Mamaia Nord. Nu mai face pe prostul, nu mai crede că ăia cu salarii minime sau medii ar trebui să-și permită Bentley!!!

Să nu cumva să credeţi că în magazinele alimentare din apropierea plajelor preţurile sunt de bun simţ. Nu sunt! O bere Ursus clasic, la doză de 500 ml, pe care în orice supermarket o iei cu 2,65-2,80 lei, iar de la magazinul de cartier cu maximum 3,50-4 lei, costă acolo de la 6 lei în sus.

Nenorociți. Profitul ar trebui să fie ilegal, cam cum e creierul la unii.

Un al treilea motiv pentru care e nevoie să fugiţi de litoralul românesc unde vedeţi cu ochii este lipsa acută a locurilor de parcare. Dacă în Mamaia Nord (ce ţine de Năvodari) există o explicaţie – parcarea este gratuită peste tot, deci e şi aglomeraţia mai mare – în Mamaia veche (ce ţine de Constanţa), lipsa locurilor de parcare este dublată de nişte tarife mai mult decât piperate, ce pornesc de la 4 lei pe oră (la parcările publice) şi ajung la 10 lei pe oră (la cele private).

Oh, nu, pe o stațiune aglomerată parcarea e scumpă? Cine ar fi crezut? Ce urmează să aflăm, că apa e udă?

Am plătit 10 lei pe zi parcarea la hotel, și am mers vreo 400m pe jos până la plajă.

Îmi spunea un prieten care trăieşte de ceva timp la Nisa (Franţa, Coasta de Azur, ştiţi dumneavoastră, nu trebuie să vă desenez) că la Mamaia e mai scumpă parcarea decât acolo. Ce ştie el? Prin Nisa nu se plimbă beizadelele politicienilor francezi cu roaba plină cu sticle de Moet şi de Chateau du Pape. Ei nu-şi permit aroganţele beizadelelor noastre!

Ah, deci prostul știa că acolo e scump, dar se miră oricum.

Un al patrulea motiv pentru care vă recomand cu căldură să evitaţi litoralul românesc este calitatea execrabilă a plajelor şi a serviciilor aferente. La Mamaia Nord, doar una din trei plaje e cât de cât curată.

Nu știu ce să zic, din pozele pe care diverse gagici le pun din Mamaia Nord plajele par foarte curate.

Şi, să nu uit, mai e şi nesimţirea legată de plajele noi. Spre exemplu, în zona recent lărgită, care nu a fost concesionată nimănui, porţiuni mari de nisip sunt deja ocupate de şezlonguri unde vi se cer bani, iar terasele se ridică în ritm vioi şi, evident, neautorizat.

A făcut jurnalistul vreo plângere? Sau era ocupat să investigheze sus-amintitele buci, motiv pentru care s-a dus de fapt și acum face pe nevinovatul?

E trist pentru că părerile astea nu sunt singulare. Românului îi crapă fierea în el dacă aude că alții fac profit. Și a înțelege că prețul unui produs la poarta fabricii nu e același cu prețul la farfurie este peste puterile lui.

burger-nou-de-la-mcd-am-uitat-cum-ii-zice

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Asta-i din ciclul „persoana (ne)potrivită în locul potrivit altor (ne)persoane” și în vîrf de sezon.
    „Ghinion!”… cum zicea un clasic în viață.

    00
  2. Discuția s-ar reduce pur și simplu la: cine nu are bani de Mamaia Nord, nu se duce acolo. Cine are bani, dacă vrea să plătească preturile de acolo, să o facă liber. Și pentru ăia mai săraci există restul de stațiuni. Nu e o obligatoriu ca toți să ajungă pe acolo.
    Căpitanu Evident lovește din nou.

    00
  3. Cine l-a oprit pe acest domn sa mearga la bulgari? Probabil masochismul din el sau doar a vrut sa aiba material de un text obosit, text pe care il regasim anual in sezonul estival in toate fituicile din mediul online. Daca doar atat se mai poate scrie despre litoralul romanesc, ce rost are sa se repete toti an de an atata timp cat romanii merg de bunavoie in mares majoritate in acealeasi locuri atat de blamate si populate de „infamii ” patroni romani 😉 mie mi- a placut la noi la mare, fara figuri, mai retras, preturi ok si nu si-a batut nimeni joc de mine, poate putin CFR… Sa fim sanatosi !

    00
  4. Esti putin ipocrit! Ai nu stiu cate postari in care zici cum turismul nostru e varza si carciumarii toti viseaza sa-si ia Q7 dupa un sezon. Acum cand vine altul si zice ca-s preturi nesimtite o dai cu economie de piata, profit, etc..

    00
    • Bineeee!

      00
    • Hai, arbitrii!!!
      Boss, chief, șef, ce vrei tu…domnul se ia de jurnalist, nu de ce e acolo, pă Mamaia. Nu zice nimeni ca nu e japca, dar au public pt japca aia, iar cine merge acolo..se duce în cunostinta de cauza. E asa din 95, în zona aia. Suntem în 2021…sa te mai miri de treaba asta…
      Dacă te duci la Venus, nu mai e asa scump, Saturn, Azuga… Nu merge sa dai 5 lei pe o bere, ca nici în centru în Tg Mureș nu e 5 lei. Sau la Babadag.

      00
    • E win-win pentru el. A mai scris un articol, a mai generat niște comentarii. L-a mai futut în gura pe unul…

      00
    • Dar… Articolul asta este despre jurnalism, nu despre litoral…

      00
  5. Mișto de tot aia cu ”dar unde e berea de 2 lei 60 pe litoral?!?”. Eu zic că de la 6 lei în sus e char ieftin. La 5 lei încep prețurile la bere doză la benzinăria de lângă mine. Și Oradea nu e lângă Marea Neagră ci fix în hăt celălalt cot, lângă Ungaria.
    Mie-mi sună a om care n-a mai fost la mare de pe timpul lui Ceaușescu și acum s-a nimerit cumva pe-acolo și se miră că e scump în capitalism.

    00
    • Hai să fim serioși, chiar și eu, fără mașină, știu că la benzinărie prețuri sunt mai mari decât la supermarket. Și cu siguranță, mai mari decât la distribuitor/producător (nu știu lanțul trofic al tuturor produselor).

      Nu sunt complet de acord cu tipul ăsta care face socoteala cât costă materia primă la producător, dar știu că pe litoral prețurile sunt prețioase, așa că nu mă duc la mare (ultima oară am fost acum 20 de ani, la Saturn :) ).

      00
    • ”Eu zic că de la 6 lei în sus e char ieftin.”

      De la 15 lei în sus, e deja pomană.

      00
    • Pe vremea lui Ceaușescu a fost cu bilete luate de la sindicat.

      00
    • poate Răzvan nu bea bere multă ca voi, hienelor!

      00
    • De la 6 lei in sus e ieftin. Adevarul e ca fix asa functioneaza capitalismul.

      Si daca traiesti in capitalism, pur si simplu nu ai voie sa te plangi ca primesti kkt pe bani multi. Sa fii tu multumit ca nu traiesti in comunism, acolo primesti kkt gratis. Aici ai privilegiul sa fii jumulit in schimbul dreptului la vot.

      Pe de alta parte nu prea inteleg articolul … Vali se plange ca altcineva se plange? Adica cum functioneaza capitalismul? Nu e libera concurenta la cine se plange mai tare de „industria ospitalitatii” carpatine?

      00
  6. In Brasov, parcarea este 3 lei/ora in zona 0 ( 36 lei/zi). Si ala se plange pebtru 4-5 lei pe litoral.

    00
    • NOU
      #17

      M-ai facut curios si m-am uitat atat pe TPark (pentru Brasov) si pe Constanta Parking pentru Mamaia.
      Pentru ambele m-am uitat pentru zona 0. La Brasov zona 0 include Poiana. Pentru Brasov in zona 0 o zi (24 ore) de parcare este 24 lei.
      In Mamaia pentru o zi de parcare tariful pe aplicatie (plata cu cardul) este 96 lei.
      E o diferenta zic eu, nu?

      00
  7. Cărcotași. Mamaia Nord nu e gata așa că nu e a noastră, a copiilor noștri sau nepoți, e a urmașilor urmașilor noștri. Moștenirea lui Radu Mazăre va dăinui zeci de ani de aici incolo. Până se va scufunda din nou.

    00
  8. Singurul lucru care ar trebui discutat este câte taxe și impozite sunt plătite de afacerile din turism. Pentru ca pana acum nu vad decât reprezentanți ai horeca plângând după lipsa veniturilor iar în media sunt prezentate doar stațiuni pline.
    Restul ar trebui sa fie după regula ca te întinzi cât îți e plapuma.
    Sa nu uit… la notele ce urmează roabei cu șampanie ar trebui verificat dacă plata a fost făcută cu bani obținuți legal.

    00
    • Este nu stiu ce schema de ajutor horeca, unde trebuie sa dovedesti ca ti-a fost afectata cifra de afaceri ca sa primesti ceva bani. Citisem ca s-a prelungit perioada de inscrieri, pentru ca nu sunt interesati patronii. Oare de ce?

      00
    • Moldovenii vin la mare cu mâncarea de acasă.

      00
    • Citisem ca s-a prelungit perioada de inscrieri, pentru ca nu sunt interesati patronii. Oare de ce?

      Pentru ca statul roman e mizerabil si risti puscaria daca cumperi ceva ce nu trebuie din greseala

      00
    • xxx, n-are nici o treaba ce spui tu cu ce spun eu.
      Da, statul e jegos, dar nici cu majoritatea reprezentantilor horeca nu mi-ar fi rusine.

      00
    • eugene … pe de o parte avem patroni care nu se pricep ei asa de bine la chestii din astea cu finantari de la guvern, de asta kaufland si restul iau mai toti banii
      … pe de cealalta parte … avem si legi si justitie de kkt, ca iesi mai castigat daca jefuiesti o banca si primesti o pedeapsa mai mica pentru asta decât daca vrei sa cheltui aiurea o finantare de la guvern … si de asta si Ungaria reuseste sa cheltuie multi bani de la UE iar România nu prea

      00
    • sa va zica taticu cum sta treaba. Daca auziti la stiri ca schema de ajutor pentru horeca nu a atins plafonul de buget si nu stiti de ce:
      – 1 modul de calcul a pierderilor a scos in ofsaid o buna parte din horecari care ruleaza la negreanu;
      – 2 se cerea autorizatie valabila pe 2020, ori ai o plaja uriasa de scursuri care nu au avut autorizatia valabila pe 2020 pentru ca „nu se stie domle’ ce o fi” ori ei au operat jumatata de an fara griji si fara autorizatie.

      00
    • Alxzen bingo. Cum sa demonstreze patronul ca pandemia l-a atins la cifra de afaceri cand el n-a pornit casa de marcat decat cand era anuntat ca urmeaza un control?

      00
    • @Xxx, asta cu „nu iau bani gratuiti de la stat fiindca imi este frica sa nu ii cheltui ilegal” este cea mai mare vrajeala posibila.
      Daca asta ar fi singura problema, se rezolva foarte usor. Mai platesti cateva sute de lei un contabil bun care sa iti supravegheze achizitiile din banii aia primiti ca ajutor si sa-ti dea peste maini cand vrei sa faci achizitii la negru.

      00
    • Asta e marea problema.Sa vinda cu cit vor ei,dar sa vedem ca platesc taxe,respecta nr. de ore de munca al angajatilor.,etc.Treisferturi din marii afaceristi din Mamaia nu au depus actele pentru ajutorul de stat din simplul motiv ca nu aveau cifra de afaceri,angajati cu carte de munca etc.

      00
  9. „O sticlă de vin care o găseşti”
    Pe lângă faptul că-i rupt de realitate, e și agramat.

    00
  10. Trebuie sa fii absolut retard sa dai 45 de lei pe hamsie, basca sa si scrii despre asta fara sa crapi de rusine.

    00
    • Dacă hamsia aia ar fi proaspăt prinsa de dimineață și nu o chestie obosita de la Selgros as putea înțelege.

      00
    • Tnr despre hamsii.
      – Absolut orice poate fi dat prin mălai şi vândut turiştilor pe post de hamsii. „Nu e vorba despre ce prăjeşti, ci cum prăjeşti! Cel mai bun ulei e ăla de anul trecut
      – Veşti proaste pentru Marcel, o hamsie de 6 cm din îndrăgita staţiune Mamaia! E al treilea an când vânzătorul o prăjeşte, ba chiar în acelaşi ulei, fără ca vreun client pofticios să o cumpere pentru a o savura cu lămâie şi mujdei.

      00
    • Boss, hamsia e ce ramane prin plasa.

      45 era zarganu, 35-40 chefalu la pescarii smecherie nu la hrube.

      00
    • Am luat acum cateva zile hamsie cu 9 lei/kg si aproape jumate erau stavrizi mici (si vreo doi barbunei), adica si mai bine, dar mai nasol pt carciumi, ca nu prea stiu turistii cu din astea, se basculeaza doar macrou, somon, dorada.

      00
    • numa peste de marea neagra, se stie.

      ca tantaloii aia care mergeau la mesogios sa bage homar.

      00
    • La mesogios ala am intrat, m-am uitat la peste, m-am uitat la preturi, m-am uitat iar la peste, am ras si am plecat. In schimb am cunoscut oameni oameni convinsi de sf-uri cu avioane frigorifice care aduc pestele zilnic special pentru acolo. Dar na, daca isi vand povestea, probabil ca isi merita si banii, dar nu de la mine.

      Pestele e bun si scump daca e proaspat. Daca tre sa ii faci brizbrizuri si povesti probabil ca nu e.

      Also, hamsia isi ia hate nejustificat, e un peste ff bun si e munca de batran chinez sa stai sa il cureti. As da lejer 30, chiar 40 de lei la carciuma pe o portie de hamsie, daca e proaspata si grasa.

      Pestele de 9lei/kg, de la pescarie din oras:
      https://i.imgur.com/7VVKGgA.jpg

      Daca tot mananci un cacat, macar documenteaza-l.

      00
  11. Magia litoralului romanesc este întreținută de rahatul de stațiune numită Mamaia, Mamaia Nord pentru valoroși. Si totul are la baza acest marketing cretin pe care domnu jurnalist îl face. Da boss este scump, dar este scump pentru ca exista prosti care dau banii ăștia și mai mult exista prosti ce vor sa se convingă de asta. La toată astea adaugă cocalarizarea societății românești și ai cea mai buna reclama ieftina făcută unei stațiuni.
    Vrei sa mergi la mare nu te duce la Mamaia, de fapt mergi mai la sud ca găsești ceva decent. Mai mult dacă nu vrei sa fi patriot găsești în Bulgaria chestii mult mai interesante la un preț corect fata de ai noștri.
    Va plângeți de litoralul romanesc evitati-l cât mai mult și o sa se schimbe ceva. Mergeți după reclama, ei câștigă.

    00
  12. Dacă-mi permiți, bag și eu o fisa despre litoralul romanesc. Scris mai pe lung, că-mi place să mă plâng.

    00
  13. Imi aminteste de un fost coleg IT-ist si pocait. Prin anii 2000 la inceput era moda cu topless pe plaja la greu. El mergea cu familia in Costinesti unde clar e Sodoma. :) Cand se intorcea de acolo incepea sa se vaite ca vine sfarsitul lumii, ca femeile nu mai au rusine, ca nu e normal ca el merge cu familia acolo si ce invata copiii lui ? Pai coaie, de ce mergi acolo ? Mergi man in statiune de familisti. Asa si pula asta de 47 de ani. El stie foarte clar ca ar trebui sa mearga cu „stolul” cel mai probabil la un all inclusive unde e despre familie, topogane, babe, mosi, mancare, grase, gravide, bebelasi, scutece si boraci urlatori. Dar el ce gandeste ? Hai sa merg sa balesc mai bine la Mamaia la ceva tanga, silicoane, masini, vedete si figuri. Stie el bine ce stie, nu e prost. :D

    00
  14. Chiar si asa, preturile sunt nesimtit de mari. Dar daca merge, e prostia aluia care da, nu a aluia care cere. Mamaia = fite. Nu te duci acolo cu mancarea in traista si sa dormi in cort. Te duci sa decartezi,sa arati ca ai de unde, ca asa e la romani.

    00
    • Preturile alea sunt asa pentru ca exista prosti care le și accepta sau aia care vor sa știe ei dacă este scump.
      Dacă de mâine nimeni nu ar mai merge în Mamaia situația s-ar regla: faliment ori scăderi de prețuri. Din nou nu ar fi o mare tragedie.

      00
    • @Asdad2005, este cum am zis. Lumea se duce la Mamaia pentru ca este foarte foarte scump. Unde mai dai tu de la 45 lei in sus pe o portie de hamsii ? Unde mai gasesti preturile alea imense la parcari si cazare ? De aceea, cine se respecta si vrea sa-si creeze o anumita imagine va merge la Mamaia si va povesti cu fiecare ocazie si pe toate retelele ca el/ea se plimba cu bogatanii. Ca despre asta e vorba. Vrei sa arati ca iti permiti ? Te duci la Mamaia, scoti banul, pui pe facebook si lumea va intelege cine esti.

      00
    • „preturile mari” e un laitmotiv, același ca la imobiliare
      nu, sunteți voi săraci!

      00
  15. in fiecare an apar trei-patru articole de genu, zici ca sunt platiti de bulgari :)

    nu inteleg de ce lumea se inghesuie in Mamaia Nord cand exista plaje ok si in Constanta, si poti nimeri preturi decente acolo, inclusiv la magazinele din jur. sau ai de ales din cele doua Eforii.

    00
    • cum adică de ce? pentru că toate alea care sunt pe instagram cu bucile la vedere sunt la mamaia nord, nu la olimp.

    • Pai si ce sa vezi acolo ? Grase cu copii si loganuri ? Nu mai bine mergi la silicoane si ML-uri ?

      00
    • păi n-auzi că parcarea e scumpă?! și hamsia la fel?!

    • Ce să faci la Olimp? Plaja e numai scoici pisate, în apa e plin de pietre și scoici, unde îți tai picioarele. Prețurile sunt mari și acolo. Neptun e deprimant. Jupiter are plaja la fel ca Olimp și Neptun, dar ar avea potențial. E păcat de ele, că au potențial mare: hoteluri mari pe plajă, verdeață în stațiune, nu s-a construit haotic ca la Costinești, Eforie sau Mamaia. Dacă ar reface plajele și ar curăța un pic stațiunile astea, ar deveni foarte atrăgătoare.

      La Neptun am găsit pe unii cu mașinuțe tamponate. Erau vai de ele, rămase de la bâlciurile din anii ’90, probabil. Ar fi frumos să existe ceva de făcut și seara, în afară de plimbat cu țiganii cu căruțe sau spart banii în cârciumi. Un teatru de vară, un parc de distracții, de exemplu.

      Mie îmi place în zona asta că nu sunt salvamari (sau, dacă sunt, eu nu i-am observat) și îmi pot vedea liniștit de treabă, fără să mă fluiere din 5 în 5 minute. De asemenea, plaja fiind varză, e mai liber.

      00
  16. NOU
    #60

    offtopic: am gasit la un kaufland in tulcea burgeri in caserola preparati atunci acolo ,in magazin ,nu afara la grill ,au fost decenti , la alte kauflanduri nu am mai gasit .

    00
  17. Plangacioasa natie mai suntem. Peste tot in lume turistul e tzepuit nu doar pe litoral. Trebuie doar sa deschizi bine ochii ca de ni vei deschide portofelul.
    Ex: pe litoral la italia un paharel cu 15 cubulete de pepene verde e 6 euro in timp ce la 100 de metri mai incolo e 0.39/kg.
    O bere la 0.33 pe terasa de turisti 5 euro si pe prima straduta unde beau localnicii gasesti cu 3 euro la 0.66.

    Doar cu ochii deschisi tii portofelul inchis, am mai zis.

    00
    • În Tarifa, Marbella, Malaga, Motril era 2 euro un pahar de bere/vin + tapas acum 2-3 ani. Tot câțiva euro era și o porție de sardine prăjite, 10 Euro o paella de vreo 25cm cu fructe de mare. Nu peste tot simți că ești luat de fraier și e culmea, că se face și acolo profit. Presupun că nu vin cu bani de acasă, ca să bem noi bere pe plajă.

      00
  18. „Asta în condiţiile în care (m-am documentat în prealabil la nişte furnizori) hamsia proaspătă de Marea Neagră de livrează direct la restaurante cu 15 lei/kg, din care ies patru porţii. Cum ar veni, cam 4 lei de porţie. ”

    Momentan lucrez pentru un mare distribuitor german din RO. Cel putin 90% din ce se mananca in „restaurantele” de la mare si majoritar in cele din restul tarii, sunt produse congelate (paine „traditionala” / gogosi / legume pt mancare / fructe de padure / peste / caracatita /scoici / ) .

    Ce nu spune „jurnalistul” este faptul ca toata captura legala +braconajul nu ajunge decat la restaurantele care se respecta si in cateva bodegi mai spalate. Restul e produs congelat.. Daca Vali e de acord, poate ii trimit niste poze cu marfa ;-)!

    00
  19. Foarte multi merg la mare in Romania, dintre care o parte de plang de cat de nasol este. Si mai multi romani merg in strainatate in vacante, unde cheltuie mai multi bani decat la noi si se distreaza excelent. Anul asta Bulgaria rupe, dar si Italia, unde m-am invartit vreo 3 saptamani la mare.

    00
  20. Quiberon, Bretania, Franta- 4 ore de parcare= 35 de euro. La 100 m de plaja, ai parcare gratuita la intrarea in statiune, 3-4 km de plaja dar fara mijloc de transport in comun.

    00
    • Ciudat preț, aici e 1 euro pe oră și ai maxim 100 de m până la plajă, într-un oraș aflat la 15km de Saint Tropez. Probabil acum o fi doi, trei euro că e în sezon..

      00
  21. Dom’le in general tind sa fiu de acord cu pareri ca ale dumitale (Vali). Si eu cred ca lumea trebuie sa inteleaga ca Mamaia se profileaza ca statiune (mai) scumpa, nu neaparat pentru cei cei cu venituri mici/medii.
    DAR, nu e problema doar in Mamaia, e tot litoralul romanesc. Am fost in Vama Veche (da, eu si o gramada de alti agarici). Ce sa vezi, si acolo la supermarket sunt preturi de aeroport. De la cat incolo e nesimtire, si pana la cat e profit normal/decent? Ca tre’ sa fie un prag.
    Cazare cu scor de peste 9 pe booking, la fata locului 2-spre-3 stele, doar ca doamna iti vorbea frumos. 360 lei/noapte. Sa ne intelegem, eu nu am o problema cu pretul, era asumat de cand am facut rezervarea. Dar pot sa ma plang ca nu era cazare de banii astia? Sau trebuie sa o sug in numele sfantului profit al bietului antreprenor din Vama?
    Ca baiatul ala scrie prost, nu intelege, ce vrei tu, pot fi de acord. Dar fi si tu un pic de acord ca pe litoralul nostru jecmaneala e cuvantul de ordine. Nu „cerem bani multi, dar dam ceva in schimb”. Nu. Ai venit la noi ca nu ai incotro, fraiere, te-am ars.

    00
    • absolut nu. dă-le muie.

    • Si inca ceva, ca m-am pornit. De ce, in soarele ma-sii de biet antreprenor roman care merita profit, daca tot imi cere 6-7 lei pe cola la jumate in supermarket nu-si selecteaza niste vanzatori care sa zambeasca, sa zica buna ziua, multumesc, etc. De ce, in plm, sunt niste fete si baieti sictiriti, de parca îi tin din ceva mult mai important. Oare sarmanul antreprenor vrea X5 dupa o vara si-i plateste pe aia cum da Dumnezeu?

      00
    • Vama Veche nu mai e de mult ce a fost pe vremuri fiindcă au început să răsară vile de închiriat ca ciupercile după ploaie și proporțional cu apariția fițelor au început să crească și prețurile.

      Tocmai din cauza asta localnicii de obicei nu își fac cumpărăturile vara de la supermarketurile alea din Vamă ci de la Carrefour sau Penny din Mangalia – distanța de la astea până în Vamă nu este decât de 8 km via DN39/E87 și pentru cine nu are mașină există curse regulate de autobuze.

      00
    • Toate astea se întâmplă pentru ca lumea se îngrămădeste sa meargă acolo. Mai mult și patronii din zona știu ca și dacă ar mari preturile de 10 ori, tot ar apărea un prost sa-l ardă pentru ca apoi el/ea sa se plângă pe Facebook.
      La final nu știu ce este mai trist, sa vrei sa cheltuiești banii în tara și sa ajuți sa se miște lucrurile sau faptul ca la banii pe care ii dai pe aici primești servicii de 10 ori mai bune prin alte țări.

      00
    • NOU
      #75

      și io am pretenția să-mi răspundă vînzătorul, la mulțumesc-ul meu, nu “cu plăcere” ci cu “eu vă mulțumesc”?! că la bulgari așa e, și nu vorbesc de litoral ci de horeca de la Cucătătă Măcăiitătă, pe unde-mi vînd io marfa…

      00
  22. Și a înțelege că prețul unui produs la poarta fabricii nu e același cu prețul la farfurie este peste puterile lui.

    00
  23. Pentru astia care compara pretul de restaurant cu pretul de carrefour, cine ii opreste sa isi inchirieze un apartament modern cu o camera undeva prin constanta, sa iti faca aprovizionarea la ce supermarket vor ei si sa isi ia si o lada frigorifica cu bere si ceva de mancat la plaja?

    00
    • păi nevasta…o pui la muncă și în concediu? îți mai dă pizdă?

    • Pai si trepadusii aia care fac aprovizionare, gatesc si aduc la masa ca sa nu isi piarda nevasta cheful, aia nu trebe platiti?

      00
    • @vali
      Dacă și-n concediu faci sex cu nevasta (ta), prețurile de pe litoral sunt ultima ta problemă. Cu altă nevastă nu se pune.

      00
  24. Cum a spus o clasică, dacă adidașii tăi au patru liniuțe, caută-ți alt serviciu.

    00
  25. Am fost la Eforie Sud, cinci nopți, 1200 lei cazarea, doi adulți și un copil.
    Mesele principale ale zilei ne-au costat in jur de 300 – 330 lei pentru 7 persoane (4 adulți și 3 copii).
    Bere rece, la restaurant 9 lei/sticla de 750 ml, pe plaja 5 lei parca..
    Plaja decenta, copiii au fost fericiți, adulții la fel. Ne-am făcut cu brio damblaua la mare anul asta.
    Ce plm se tot plânge lumea?

    00
    • Pai cum suna Mamaia Nord și cum suna Eforie Sud?

      00
    • Nici macăr nu este Eforie aia bună.

      00
    • Thassos 2021:
      1. Cazare pt. 2 adulti 5 nopți 1200 lei. Super curat și baia arăta ca în reviste.
      2. Cheltuiala medie pentru 8 adulți pentru o masă 60-80 euro. Având în vedere că am făcut mișcare la greu, tot am luat 1kg, deci clar era recomandat să mâncat mai puțin. Porțiile erau foarte mari.
      3. Berea pe plaja 3-4 euro. Aici Eforie câștigă.
      4. Peisajele și plajele Grecilor bat orice am văzut în România și am înțeles că există și mai frumos decât în Thassos.
      5. Ospitalitatea și relaxarea grecilor era absolut minunată. Foarte foarte rar am văzut în horeca din Ro, ce e normalitate la greci.
      Litoralul românesc merită, doar dacă mergi 2-3 zile că nu ai cum mai mult, în rest Grecia ftw.

      00
    • @Razvan: am fost in Thassos, la media de 10 euro de persoana de care zici tu nu iei nici macar o bere si portie de hamsii. Nu umbla cainii cu covrigi in coada nici acolo.

      00
  26. Litoral românesc=căcat+țigănie+japcă. Enjoy……

    00
  27. Eu am fost anul ăsta la Mangalia, hotel Laguna, mobilier nou, camere foarte bune (gresie-faianță-oglinzi impecabile, lenjerie-prosoape-paturi curate, TV calitate peste medie, hotel așezat pe plajă, personalul politicos, plajă privată curată, 2 șezlonguri gratuite în prețul camerei, apa mică pe o lungime mare în mare.
    În schimb mâncarea la terasa Breeze din apropiere foarte proată, puțină și destul de scumpă. Ne-am descurcat și cu asta, se găsesc alte localuri fără probleme în stațiune.
    Turiștii cum îi știți, intrau cu câinii pe plajă și în apă, de astea.

    00
    • Dacă turistul strânge ce-a produs câinele, eu personal n-am absolut nimic împotrivă să vină cu câinele la plajă sau să intre cu el în apă. De obicei câinii crescuți ca animal de companie și purtați prin concediu (cu tot chinul găsitului cazării pet-friendly) sunt mult mai curați, mai sănătoși și întreținuți decât o grămadă de oameni care vin la plajă și intră în apă.

      Între un câine după care stăpânul a strâns tot și un om care-și lasă sticla de bere, paharul de cafea și coji

      00
    • Nu înteleg care ar fi problema dacă cineva vine cu câinele la plajă. Nu este ca și cum apa mării este filtrată și prezența câinelui o murdarește.

      00
    • NOU
      #91

      Prietene, pentru multi oameni cainele este un membru al familiei. Daca te deranjeaza, plateste si mergi pe o plaja privata.

      Poate si pe mine ma deranjeaza grasii basinosi, imputiti sau familiile cu boraci galagiosi care se caca la plaja si-l ingroapa „parintii” babuini grijulii sau in apa.

      Eu, spre deosebire de ei, imi strang dupa caine.

      00
    • Gicu @Andrei G Singura problemă este că aducerea câinelui pe plajă este contravenție, scrie cu litere mari la intrare pe plajă… Și eu am fost în Mamaia Nord de pe 10 pe 16 iulie și nu e dracu’ chiar atât de negru, dacă e să discutăm despre prețuri (na, poate o fi fost considerat cumva în afara sezonului). Am mâncat la un bistro, mâncare bună, ajungea în jur de 100 de lei (două persoane) un fel principal, cu berile și limonada de rigoare. Am încercat și la o „împinge tava”, două ciorbe și două feluri doi, cu bere și apă vreo 70 de lei, problemele fiind că pe terasa aia era foarte cald și cam multe muște (dar dacă mergi pe buget, accepți și să te bâzâie musca). Cazarea am avut-o la o pensiune cu 6 camere (170 de lei pe noapte, rezervat din martie, cred), cameră decentă, dotată cu frigider, cuptor cu microunde, aer condiționat, TV etc. În curtea pensiunii era o piscină de vreo 30 mp, bună de o răcoreală dacă nu aveai chef de mers la mare (care era la maximum 200 de metri).
      Una peste alta, cum a zis cineva mai sus, dacă te informezi și nu mergi ca prostul cu capul înainte, găsești și în Mamaia Nord prețuri decente și servicii acceptabile (atât cât pot fi ele în România).
      Jurnalistul a vrut să producă un articol cu impact și l-a produs, speculând doar aspectele negative din Mamaia Nord, eu atâta văd.

      00
  28. ete sula… dacă aduni câțiva ca tine pe alt litoral e aceași țigănie …

    00
  29. Pentru cei ca domnul jurnalist as pune ceva ca in bancul ăla cu ursul și vânătorul, gen un banner mare la intrare in Mamaia: NU-I ASA CA TU NU VII PENTRU PLAJĂ ?

    10
  30. nu am fost in mamaia dar din ce am observat din descrierile tuturor o consider o statiune a extremelor
    sunt zone unde serviciile sunt chiar de calitate hotel/restaurant/plaja si esti tratat regeste dar trebuie totul este super scump
    dar sunt si zone(majoritatea) unde serviciile sunt mediocre sau chiar proaste dar scumpe doar pentru ca sunt in mamaia
    si se vede foarte clar cine se plange de serviciile de litoral cand mai vezi un articol si mai ales cand este un reportaj TV cand sunt intrebati cei care au baldachine si roabe cu bauturi in spate vs cei care stau la impinge tava
    eh…acum cine este mai ‘fraier’? cei din horeca care indiferent cat cer au gradul de ocupare 100% sau cei care se duc in locuri scumpe si proaste doar pentru ca sunt in mamaia?

    00
  31. Dacă turistul strânge ce-a produs câinele, eu personal n-am absolut nimic împotrivă să vină cu câinele la plajă sau să intre cu el în apă. De obicei câinii crescuți ca animal de companie și purtați prin concediu (cu tot chinul găsitului cazării pet-friendly) sunt mult mai curați, mai sănătoși și întreținuți decât o grămadă de oameni care vin la plajă și intră în apă.

    Între un câine după care stăpânul a strâns tot și un om care-și lasă sticla de bere, paharul de cafea și cojile de semințe în nisip, prefer câinele pe plajă.

    00
    • Nici eu nu înțeleg problema cu cățeii pe plaja dacă se strânge după ei. Sa fim serioși cred ca peste jumătate din cei care vin la plaja fac pipi in apa, ba mulți părinți ii pun pe copii sa facă lângă prosop/sezlong direct pe nisip. Mai mult, țevile de epurare apa canalizare de la majoritatea unităților de pe litoralul nostru sunt foarte aproape de țărm și de aceea nu este chiar nemaipomenit sa mai vezi și câte un rahat plutind.
      Dar sa stam liniștiti ca avem anticorpi :) la copii este mai greu pana isi fac și ei micuții anticorpii mulți nu au probleme pe litoral de la mâncare ci de la apa marii. Dar trece, creștem sanatosi și voioși. Intr-un an când eram mică era apa plină de Pești morti. Erau muuulti mulți si toată lumea înota vesela printre ei. Au mai fost si in alți ani dar intr-unul a fost dezastru se pare ca au fost ceva deversări de la nave ce o fi fost dar de afectat nu a afectat buna dispoziție, înotai printre ei si cu asta basta.
      De aceea spun ca efectiv nu am nicio problema cu cățeii ca oricum sunt si multe haite de căței vagabonzi care umbla pe plaje

      00
  32. Lăsând inepțiile lu’ nenea, motivele pentru care nu o să mai merg ever la mare la noi în sezon sunt serviciile proaste, mâncarea de valabilitate îndoielnică, aglomerația și cocălăreala. La Bulgari este la fel de trist. În Grecia, de exemplu, lași cam aceiași bani overall dar te simți mult mai bine, servicii ok, parcări gratis, drumuri bune, mâncare PROASPĂTĂ, curățenie, apă limpede, munte-n mare, mai puțină aglomerație și cocălăreală etc.

    00
  33. Exista niste sabloane vechi de multi ani de zile care ilustreaza mai mult sau mai putin real litoralul romanesc.

    Aceste sabloane sunt impinse in constiinta publica tocmai de catre jurnalisti de cacat precum friptul mentionat.

    Mamaia cea plina de fite.

    Sunt 3-4 cluburi cu preturi mari care apar regulat in tabloide.

    Mamaia a fost perla litoralului dintotdeauna iar motivul a fost faptul ca avea plaja cea mai buna pentru familii – nisip fin si intrare lina in apa, chestie distrusa in 2021.

    Avalansa preturilor a inceput in anii ’90, o data cu renovarea si deschiderea Yaki de catre Hagi, primul hotel la standarde „ca afara” de dupa Revolutie.

    Apoi a urmat tigania lui Mazare cu parada de pizde anuala, la un moment dat chiar a declarat ca vrea sa le faca concurenta unora de genul Monaco sau Miami. „Un altfel de turism”.

    Intre timp romanii au migrat catre sud, initial nu mai departe de Vama Veche.

    Dupa Tranzitie, cand au crescut veniturile, au inceput sa populeze din nou statiunile ramase in paragina dar cu plaje misto – Eforie, Costinesti si Neptun.

    Aceeasi explicatie – cluburile cu preturile ridicate – se regaseste si pentru restul statiunilor – la sfarsitul anilor ’90 nu calcai in ele fara sa lasi un salariu minim/noapte – Melody in Mamaia, Tineretului si Vox Maris in Costinesti, Paradis in Jupiter, Raluca in Venus, Mondo in Saturn, etc.

    Ma mira ca nu a comentat nimic de sezlonguri, e la moda sa fii frustrat ca trebuie sa dai 20 de euro pe un sezlong la mare, tot timpul apare cate un cretin care iti da un exemplu de genul „in tarile civilizate te duci cu cearsaful la plaja”.

    Te duci o pula, in tarile civilizate si mai ales pe plajele Blue Flag e plin de sezlonguri, preferabil pana in buza apei, nu e vina nimanui ca tu esti o saracie si pula mea vrea sa stea sa il bata soarele in cap toata ziua.

    Ceea ce ma face sa revin la Mamaia, unde prevad un mare chix tocmai pentru ca ratiunea de a fi a disparut – nu ai nisip fin, nu ai intrare lina in mare, nu ai turisti.

    Noroc cu nordul din Mamaia Nord, unde nu au facut lucrari, si unde au ramas plajele alea misto, curate si evident, private, cu preturi in consecinta.

    00
    • Da mă, și când dai 20 eur și primești un șezlong fără perne de-ți rupi oasele-n el ce faci? Pleci în altă parte data viitoare și dai 40 or șit like that. Ești rege, ți-ai luat un kkt de șezlong, congrats. Dacă nu vrei să dai banii pe șezlong și te duci cu salteaua/cearșaful și o umbrelă că te simți mai bine să stai așa pe nisip, ești ultima sărăcie, nu? Mișto mentalitatea.

      00
    • M-a uimit mereu cum Yaki, primul hotel la standarde „ca afară”, poate să aibă scaune de plastic din alea de cea mai proastă calitate pe balcon și totuși să ceară 200 de euro pe noapte doar pentru cazare.

      00
  34. daca te branduiesti ca statiune de lux/exclusivista nu mai vinzi dracului vinul ala de 20 lei din supermarket. ori vinzi un vin bun si-l dai cu cat vrei tu ori daca il iei pe ala de 20 lei din carrefour si-l dai cu 120 se cheama teapa si o iau personal.
    la fel si hamsia, ce vand aia n-a vazut marea. si pestele in general… pt ca sunt multi necunoscatori, li se vinde un peste generic dar sub nume de dorada/chefal/scrumbie sau mai stiu eu ce. Acolo deja mi se pare inselaciune

    00
    • De obicei la toate restaurantele astea au și vinuri bune. Dar dacă cel care în supermarket este 20 de lei se vinde cu 100-120 de lei, este normal ca și cel care este 50-60 de lei în supermarket să fie vândut cu 160-200 de lei.
      Iar majoritatea clienților îl preferă pe cel de 100 de lei, nefiind dispuși să dea 200 de lei pe o sticlă de vin bun.

      00
  35. NOU
    #105

    Eu inteleg ideea de lux si ca trebuie sa se faca profit de undeva, doar ca de cele mai multe ori pe litoral in Romania o cam sugi. Hoteluri de „patru stele” la peste 1000 Lei pe noapte cu lenjerii jegoase, mucegai si mobilier de acum 30 ani + restaurante cu mancare proasta si scumpa. Exclusivismul ar trebui sa se simta si in calitatea serviciilor oferite, nu doar in preturi.

    Bugetul pe o saptamana pentru un cuplu in Mamaia (~15.000 Lei) poate fi cheltuit mai bine in Ibiza, Ayia Napa sau Dubrovnik.

    00
    • same shit cu bmw sau audi. mie nu mi se par premium. sunt niște cotețe. dar ce mi se par mie banale altora li se par mișto.
      la fel cu tricourile de firmă.
      la fel cu adidașii de 500 lei.

    • Stai ca eu tocmai am venit din Ayia Napa am dat 100 de euro pe apartament cu o camera, hotel cu piscina, mic dejun inclus, bucatarie functionala cu cuptor in living, plita electrica, hota (nu mai iesea copilul mic din apa, am ajuns inapoi la hotel pe la 9 seara si am gatit niste paste, erau oale, farfurii acolo tot ce trebuie) dar si daca mancam in oras sau dadeam comanda nu ajungeam la 500 de euro pe noapte. Adica tre sa te straduiesti un pic sa cheltuiesti banii astia. A daca vrei sa te spargi in figuri na, placerea ta dar nu te mai plangi in cazul asta (cand ordonezi la booking.com de la cel mai scump la cel mai ieftin si iei una din primele oferte)

      00
  36. Eu sunt surprins ca nu a zis nimeni de articolul ala de pe aici unde un prost dădea 16 lei pe apa plata și era fericit 😊

    00
  37. Cred ca nu am vazut argumente atat de idioate ca ale tale pe tot netul. Sigur nu esti analfabet functional?

    00
    • Uite cum foloseste un „strawman” insistand ca autorul acelui articol era suparat ca fac oamenii aceia profit. De fapt, problema lui este ca vand la un pret aberant de mare. Profitul nu inseamna neaparat 500%, poate fi si 50%, ma rog, pentru cei care nu sunt golani.

      00
  38. NOU
    #113

    Către autorul acestui text jenant cu pretenții de pamflet:
    – Învață întâi să citești, apoi comentează!
    – Jumătate dintre lucrurile pe care le presupui tu pe aici sunt false, deci și concluziile generate sunt false.
    – Nu ți-ar strica un pic de bun-simț și ceva mai puțină fățărnicie.
    În rest, să fii iubit!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube