Bă Deloitte, cum nu e chestia asta complicitate?

Fiți atenți aici schemă gândită de un român: mă prefac că nu văd o țeapă care se vede din satelit, dau cu semnătura și apoi plec și mă angajez la ăla care dă țeapa, că nu bate la ochi.  

În anul 2017, ASF a sesizat că City Insurance are probleme de solvabilitate. Compania a fost introdusă într-un plan de redresare financiară, care presupunea, potrivit legii, o supraveghere atentă din partea ASF.

Pentru a demonstra că procedura de relansare a avut succes, City a susținut că a împrumutat 50 de milioane de euro de la Vivendi. Firma Vivendi aparținea acționarului principal al City, Dan Odobescu.

ASF nu a verificat banii, în condițiile în care suma de 50 de milioane de euro provenea de la compania portugheză Planar Lda, iar aceasta avea ca obiect de activitate închirierea de aparatură TV.

ASF a acceptat documentele City și a scos firma din programul de redresare. Conform unei note ulterioare, de uz intern a ASF, dar intrată în posesia redacției, auditorul Deloitte n-a observat nici el vreo neregulă.

Șeful echipei de control de la Deloitte, care a oferit acest audit favorabil lui City și n-a descoperit împrumutul fictiv și contul fals, a fost ulterior angajat la City. (sursa)

Vreau un interviu cu omul ăsta. Ce valori are. Ce școală a făcut. Are familie. Ce mașină conduce. Unde merge în vacanțe. Ce le spune copiilor să citească. Unde își parchează mașina. Ce muzică ascultă în drum spre muncă. Din astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Ha!Ce smecherie :)))

    Comentariu apreciat.502
  2. Nu asculta muzica in drum spre munca pentru ca e somer, saracu. A plecat de la firma serioasa Deloitte si s-a angajat la niste tepari care au bagat compania in faliment. Probabil o duce tare greu cu banii. Nu e frumos sa dai intr-un om cazut.

    Comentariu apreciat.1393
    • Pai nu pare asa serioasa firma! 5 lei zici ca nu conteaza, dar 50 de milioane eur parca totusi ii verifici, ca in baza lor ies aia de sub supraveghere.

      121
  3. Nu e singurul care ramane bogat dupa faliment. A platit cineva din board schema ?

    Comentariu apreciat.611
  4. Orice firma din big 4 are o poveste exact ca asta. Ca unele se rasufla sau nu e o alta discutie.

    Comentariu apreciat.801
    • Fix asta, caută orice mare faliment de oriunde, sa vezi că cei care le făceau audit erau unii din Big4 și ghici ce, nu au găsit nicio neregula. Pai cum pastele mă-sii sa găsească nereguli când ei primesc bani de la client că sa le facă audit. E că și cum te duci cu plicul la prof sa vezi daca ai luat și tu cel puțin o nota de teecere, cu cât plicul e mai mare cu atât nota e mai buna.

      Alta chestie de menționat aici ar fi agențiile de rating, sunt fix din aceeași categorie de jegosi, primesc bani de la aceleași companii pe care ei le analizează și le oferă un anumit rating, da, foarte obiectiv, banii aia primiti sigur nu ii influențează deloc.

      Și noi credeam că doar aici se dau tepe, când aia o fac pe față și nimeni nu a făcut o zi de pușcărie, bă din contra, daca ai o firma mare in CV, nu le pasă că ai băgat firma in faliment, că ai dat teapa pe fata, tu tot director ajungi la alta firma.

      Comentariu apreciat.400
  5. Omul a avut o oportunitate și a profitat de ea, chiar daca nu e moral sau legal.
    ASF-ul e corupt și inutil, justiția nu își face treaba, daca te prind pedepsele sunt cu suspendare asta daca nu ți se prescrie fapta.
    Ce ar putea să zică? „Întăriți-va statul” „Prost sa fii sa nu tragi pe români” „Sunt nevinovat, soros, bistroe,Auchan, chemtrails” „toți sunt la fel, nu ai ce sa faci”

    Comentariu apreciat.366
    • Practic a gandit-o „fiecare pentru el” . See what i did here ?! :D
      Unde sunt cei cu placa „doar bugetarii sunt corupti ***** mumele (agitand pumnul in aer). Noi corporatistii suntem coloana vertebrala in Romania.”

      Comentariu apreciat.303
    • Tare mi e ca s o fi vandut pe 2 lei… uitati va la politicieni. Sotu lu viorica, Nevasta lu barna, manageri la Omv… ce salariu poa sa aiba ca sa ramana redeventa tot aia de 2jde ani?

      71
    • @Buruc: mai bagă acolo OMV și nevasta lu’ MRU. ăia aveau crescătorie de din ăștia. Revenind la întrebarea ta: +8k EUR e bine? suta pe an ca s-o rotunjim. cam atâta e șpaga asta fără riscuri

      40
  6. Auditul e chestia aia care esti obligat sa o faci ca si firma mare si atunci… cauti pe unii cat mai ieftini si mai de comitet si care sa iti faca audit-uri cat mai favorabile si sa te puna cat mai putin la munca. Been there, done that. Fmm…iar avem audit ? Iar trebuie sa completam o gramada de porcari ? Nu coae… nu mai trebuie decat 10 documente in loc de 500, ne-am imbatat cu ei aseara si o sa bage tot cacaturile din anii trecuti putin modificate.

    Comentariu apreciat.528
  7. Pun pariu ca omul are pareri la o bere cu prietenii. Vrea o tara mai buna. Se plange de altii. Sefii sunt rai, politicienii sunt corupti, spitalele sunt praf. Vrea ca afara. Vrea schimbari.

    Comentariu apreciat.454
    • Cunosc genul din păcate. Problema lor de fapt e că din cauza că alții încalcă regulile la fel ca ei, nu mai pot ei sa trișeze. Degeaba te bagi in fața dacă după tine se mai bagă încă 10 in față

      232
  8. Ultimul paragraf i-a uns pe suflet pe aia din dusterul alb.

    230
  9. Suspiciuni gratuite, omul nu s-ar fi angajat la City dacă nu știa sigur că e companie serioasă, a văzut cu ochii lui asta.

    Comentariu apreciat.511
  10. Si SVB a primit raport favorabil de audit cu 1-2 saptamani inainte sa fie inchisa de la KPMG:
    https://finance.yahoo.com/news/kpmg-stands-audits-silicon-valley-222550598.html

    183
    • auditul nu este bank stress test; și nici ăla nu verifică cât este de solidă șandramaua în condiții de run on the bank – fiindcă, la drept vorbind, nu ai ce verifica. crezi că JP Morgan rezistă la un asemenea șoc (proporțional cu mărimea lor)?

      1010
  11. City, Astra, Carpatica, FNI, Dacia Felix, Banca Agricola, Caritas etc – cate exemple ne mai trebuie pana sa intelegem ca si prin actiunile noastre, si in principal as numi nepasarea fata de vot, practic legitimam hotiile astea. Sa nu mai zic ca unu’ a fost votat de 3 ori in parlamentul tarii pana sa fie condamanat definitiv.
    Si mai zicem ca lumea e rea, cand ne tine la poarta Schengen sau nu ne ridica viza de state. Pai daca ascundem prafu’ sub pres?
    Lumea civilizata vede clar la ce nivel suntem si ne trateaza ca atare.

    153
    • + primarul ala care a fost reales fiind in puscarie :))

      111
    • Exemplele date de tine se intampla sau s-au intamplat si in tarile alea care ne dau lectii de morala. Prin SUA avem colapsul SVB(dupa ce KPMG le-a dat verde) si tunul FTX asta la o prima lectura. In Europa am avut falimentul Wirecard in dreapta si corecta Germanie. Prin Rotterdam si Antwerpen se baga la greu orice drog se doreste de catre mafia din zona balcanilor.
      Pur si simplu este acelasi joc doar ca acolo bogatia a patruns mai mult in societate fata de ce este la noi.

      252
    • @ Asdad2005

      Cati si cand, din cei responsabili de la noi au raspuns in fata legii?
      Si la altii este coruptie, doar nu am inventat-o noi! Dar la altii functioneaza si legile, mai bine ca la noi.
      Tarile respective nu ne dau lectii de morala, ele ne arata ca la noi inclusiv justitia e corupta!
      Logica spune asa, ca daca inclusiv prin porturile amintite si care stim cum sunt pazite, intra droguri, prin CT cum crezi s-ar desfasura „logistica” ?

      Tarile respective stiu ce inseamna coruptia, ca au fost si ele ca noi, dar au evoluat, pe cand noi ….o cam de gard.

      Numai noi nu vedem cat de mare e diferenta dintre noi si restul lumii civilizate.

      85
    • @sfx
      Singurul scandal major unde nu s-a lasat cu puscarie a fost HexiPharma. Restul s-au concretizat in niste anii de sanatoriu pentru cei implicati. Cazul City Insurance este doar la inceput si vom vedea cum va evolua.
      Coruptia din Romania nu este mai breaza fata de coruptia din Germania sau SUA ca sa dau niste exemple. Insa ceea ce este mai pregnant la noi este faptul ca suntem mai saraci fata de ei si prin urmare perceptia este diferita.
      Cand pui aceste lucruri cap la cap realizezi ca oricat de nasoala este situatia cam suntem in tiparele vremii. Ca ne deranjeaza impostura dublata de prostia ce iese la suprafata din aceasta coruptie e o alta discutie. Insa din nou nu este nimic diferit fata de alte societati, altul de faptul ca suntem saraci.

      65
    • Hai sa vedem un pic partea cu „unu’ a fost votat de 3 ori in parlamentul tarii”.

      Daca ai votat vreodata si daca te-ai interesat ce votezi atunci stii ca tu nu votezi pe cineva anume decat daca acela candideaza ca independent. Ceea ce e greu si sunt extrem de putini alesi ca independenti.

      In rest tu votezi niste liste propuse de partide. Doar partidele decid cine e pe lista si pe ce loc. Votul tau se limiteaza la a vota lista.

      Nu ai nici o posibilitate sa votezi pe cineva de pe locul 5 si sa fie ales fara ca sa fie alesi toti cei aflati inaintea lui pe lista intocmita de partide.

      Nu alegatorii sunt de de vina ca un infractor a a ajuns parlamentar, ci partidele care l-au pus pe lista.

      31
    • @ Paul,
      „Nu alegatorii sunt de de vina ca un infractor a a ajuns parlamentar, ci partidele care l-au pus pe lista”.
      Intreb doar: Cine voteaza partidele?

      12
  12. Uite aici idee de investigație jurnalistica: De pe lista firme iei cele mai mari companii din România, ai putea încerca cu alea de pe bursa în prima faza, după care le iei frumos în top pe județe. Începi cu un „oraș de munte” sa ii zicem Iași sau Timișoara.

    După care pe LinkedIn extragem toți CFO, Contabili șef, etc. și facem un istoric, sa vedem cat la suta din acești oameni au auditat companiile la care acum lucrează din poziția de auditor.

    Schema nu e inventata de noi, cel mai răsunător caz în Europa este băiatul ala neamț de lucrează acum la Gazprom și militează pentru pace.

    Alte exemple:

    https://www.researchgate.net/publication/332064886_Employee_Movements_from_Audit_Firms_to_Audit_Clients

    https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Gottlieb

    În ceea ce privește băiatul în cauza, ce simte, cum trăiește cu ideea? Pai e simplu, se uita în jur și vede numai bombardieri, smecharasi plus tot felul de scursuri umane. El are o singura viață, și-o irosește lucrând pe 1000 de euro ca contabil la SC. Prodchim Impex SRL cu conștiință împăcată ca prin aportul lui lasă o societate un pic mai curata pentru cei enumerați mai sus sau lucrează pe 7-8 mii de euro și are vacante în Maldive cu soția și 3-4 deplasări în „interes de serviciu” în Dubai

    Pusi in fata alegerii cât la suta dintre cititorii acestui blog are alege Prodchim Impex ?

    Comentariu apreciat.292
    • Vreau o tara ca afara sau ma duc afara pt ca am cu ce.

      Nu as lucra la prodchim, dar nici nu as dormi bine noaptea. Deși, parca doua vacante mișto iti mai spala din memoriile generatoare de mustrări de conștiința.

      31
  13. Cum zic strainii cand vin pe la noi? Mai e ceva De’loitte d’aicea?

    160
  14. Acum intreb si eu, cum ar putea un auditor verifica veridicitatea un extras de cont din moment ce a fost falsificat exact in scopul inducerii in eroare a auditorului/autoritatilor?

    106
    • păi, așa cum se întâmplă în toată lumea civilizată, în momentul în care auditorul intră pe ușa companiei X, știe exact dacă vrea sau nu vrea să verifice cât de ok este un anumit extras de cont.

      140
    • Deci DIICOT-ului si ASF-ului le-a luat 4 ani sa se prinda ca acel cont din Elvetia nu exista si tu vrei ca un parlit de auditor sa faca asta in 5 minute.

      Cand se fac audit-uri d-astea, nu lucreaza efectiv vreun Gigel cu experienta. E tot un amarat de proaspat absolvent de ASE caruia i se pun in brate niste dosare cu extrase de cont si bifeaza intr-un Excel daca corespund sumele din extras cu alea din contabilitate sau alte surse de informatii, nu se apuca sa faca el investigatii pe la banci si offshore-uri.

      152
    • @Rumbu Nu ma pricep la contabilitate/audit etc, doar intreb daca exista posibilitatea ca cel auditat sa fenteze auditorul ce releventa mai are auditul in conditiile astea?

      90
    • Exista mai multe feluri de audit. In cazul de fata e unul impus de lege care se face dupa niste norme ale ASF-ului. Se verifica niste indicatori standard, de exemplu daca exista capital suficient sa acoperi x% din riscurile asigurate. Conform extraselor de cont, existau 50 de milioane de dolari intr-un cont din Elvetia. Nu se apuca auditorul si face investigatii pe documente falsificate.

      Poate face insa niste corelatii, de exemplu daca nu s-a platit o dauna de 1 an din lipsa de fonduri, de ce nu s-a virat suma necesara din aia 50 de milioane, dar de obicei nu e platit pentru asta sau nu are experienta necesara sa faca asta.

      Fiind o obligatie legala, societatea de asigurari nu are vreun interes direct sa i se faca vreun audit detaliat, vrea sa plateasca cat mai putin, se incheie contracte de audit pe sume mici, ceea ce duce la utilizarea unor resurse neexperimentate si la timpi de executie minimi.

      61
    • Exact, ce sens mai au auditurile daca firmele care se ocupa nu au parghiile necesare pentru a verifica autenticitatea informatiilor?
      Adica eu oricand pot sa vin cu un extras de cont fals si sa afirm ca firma mea care este in datorii de 10 ani tocmai a primit o infuzie de capital si totul merge brici?

      40
    • Nu sunt auditor, dar lucrez intr-o astfel de firma (nu aia din titlu), de-aia imi permit sa imi dau cu parerea.

      O sa dau un exemplu din domeniul meu (IT). Poti angaja o firma sa iti faca un audit de securitate ca sa iti iei certificarea aia de care probabil a auzit toata lumea, ISO 27001.

      Parctic acum, una din verificari este ca accesul in server room sa fie controlat.

      Angajezi un auditor, ala verifica ca exista cartele de acces, ca au acces doar anumite persoane, verifica log-urile de la softul de acces ca sa confirme ca doar persoanele alea au intrat.

      El va bifa in evaluare ca este indeplinita conditia respectiva alaturi de celelalte cateva sute si in raportul de audit va scrie fie ca indeplinesti conditiile respective si atunci vei primi un certificat frumos plastifiat, fie iti face o lista de recomandari cu ce trebuie sa faci in cazul in care nu meriti certificatul respectiv.

      Pe de alta parte, daca scopul tau este sa faci un audit de securitate serios, probabil te va costa de 10 ori mai mult dar auditorul se va uita si la alte chestii. Ca sa pastrez exemplul, se poate uita daca accesul ala in server room e facut doar in timpul orelor de program, va observa statistic daca nu face cineva tailgating la usa, daca adminul nu isi tine cardul in buzunarul de la geaca si o lasa pe scaun, poate trimite pe cineva intr-o zi care sa pretinda ca e de la vreun furnizor si adminul il lasa singur in server room,.

      Ei, toate astea necesita timp, oameni experimentati si bani.

      170
    • @Rumbu, inteleg punctul asta de vedere, dar cred ca firmele mari de audit nu ar trebui sa accepte sa ofere certificate asa, dupa o verificare superficiala.

      Eu sunt un coate goale, asa ca este irelevanta parerea mea. Dar daca as fi un om de afaceri important si as auzi povestea asta, nu as mai avea incredere in niciun audit realizat de Deloitte.

      00
  15. Poate nu doar un interviu cu angajatul respectiv, poate si un interviu cu seful Deloitte. In care sa explice cum se asigura ei de integritatea angajatilor. Si de ce lumea ar trebui sa aiba incredere in auditurile efectuate.

    91
    • Ah bine ca mi-ai adus de cursurile alea anuale de „integrity/conduct code etc”, niste sforaieli ordinare care sunt doar pentru viermusi ca noi trabahadori pe plantatie. Sa nu mai zic de „nu fraternizati cu alti angajati” aka sex-bulding decat daca esti manager, atunci e ok, toata lumea se face ca ploua, love is in the air …

      80
    • Din fericire in firma unde lucrez nu exista partea asta cu interzicerea „fraternizarii” intre angajati. Ba mai mult, daca ne uitam la procentul celor care sunt casatoriti sau intr-o relatie serioasa cu un coleg / o colega de munca, as putea sa spun ca sunt chiar incurajate relatiile la serviciu.

      22
  16. Ai găsit pe cine sa compari, corporatiștii cu bugetarii. Ce zici tu nu prea are legătură, corupție exista peste tot, este in natura umană doar că la stat e regulă, nu excepție! Sa nu mai zic și de incompetenta lor. Imi pare că ai comentat mai mult pt a vărsa câteva frustrări…

    16
  17. „Usa rotativa a consultantilor” e o inventie americana https://www.youtube.com/watch?v=fu6x6dy7oKA

    00
  18. „Fiți atenți aici schemă gândită de un român: mă prefac că nu văd o țeapă care se vede din satelit, dau cu semnătura și apoi plec și mă angajez la ăla care dă țeapa, că nu bate la ochi.”

    O foarte buna descriere a vanzarii Petrom.

    50
  19. Acel dan odobescu, actionar majoritar la City nu este un dan odobescu oarecare ci este dan odobescu cumnatul lui adrian nastase.

    110
  20. Inca una similara recenta: Teamnet intra in faliment, cel mai mare creditor si singurul fara nici un fel de garantii Telekom; multi tepuiti dar Telekom a fost singura teapta gigant, restul mai mari erau toti acoperiti; saptamanile trecute Ovidiu Ghiman fost mare sef la Telekom, care pe vremea failmentului se ocupa fix de businessuri cu Teamnet, se angajeaza mare sef la Metaminds, urmasul semi-oficial al Teamnet (aceeasi oameni, aceleasi contracte, aceleasi combinatii).

    50
  21. KPMG a tinut contabilitatea ani de zile pt mega teapa Wirecard unde COO era un agent rus. Si a descoperit frauda doar in ultimul ceas cand Financial Times scrisese deja de n ori despre faptul ca datele sunt falsificate din pix. Big 4 …garantia calitatii

    40
  22. Povestea asta e similara cu cea de la Manchester City. Un baiat a scos un audit pozitiv pentru City, dupa care s-a angajat la ei. Iar acum cei de la Manchester City sunt investigati pentru incalcarea unor reguli financiare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube