Nu-mi pasă de HORECA, că nici lor nu le pasă de clienți

Am filmat un clip amuzant cu câteva faze amuzante cu industria HORECA, care chițăie acum că trebuie să fie ajutată.

00:00 intro
00:35 Berea caldă
01:08 Bere lăsată la soare
01:48 Mici nepătrunși
02:45 Pâine infectă
03:25 Clătite cu Nutella
03:48 Serviciu infect
05:50 De ce sunt serviciile infecte?
06:38
Bere locală?
07:35 Ce-ai făcut când erai pe val și aveai bani?
08:26 Nu e nevoie să salvăm industrie, trebuie să salvăm oamenii
09:10 Jumătate din localuri ar trebui să dispară
09:58 Centrul vechi e praf
12:45 Meniul e prea încărcat

Și să nu uităm de “Eu vreau să am local”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

124 comentarii

  1. Bravo. Nație de cârciumari ce suntem.

    Să facă niște mici fabrici sau ceva producție e greu, toți se fac patroni de bodegi

    10
    • A dracu si grecii, ca-n loc sa faca agricultura in mod intensiv pe plaja, astia isi pierd timpul cu tavernele alea… Bai ce gandire limitata ai.

      01
    • Dadap! până și nenea Iancu!!!

      00
    • Pai grecii au fost în default, despre ce vorbim
      Cea mai leneșă națiune dai și tu exemplu

      10
    • @Flat: grecul nu e lenes. Grecul nu plateste taxe.

      10
    • @Ovi, hai să stăm strâmb și să gândim drept: la greci e cald, vreme de plajă și baie din aprilie până în octombrie, poate mai mult.
      La noi: de la jumătatea lui iunie (în ultimii ani mi s-a părut că mai mult de la începutul lui iulie) până la 1 septembrie, maxim prima săptămână din septembrie.
      Chiar și acum, chiar dacă e cald, apa sigur nu mai e de baie.

      00
    • Ovi, ia si vezi cum e geografia in Grecia, daca tot vorbisi de „agricultura”. Poate dai si de partea unde citesti ca relieful Greciei e muntos-stancos in mare parte. Ce sa cultive pe stanci, hai explica-ne.

      00
    • Să facă niște mici fabrici sau ceva producție e greu, toți se fac patroni de bodegi

      Nicio bancă comercială nu oferă credit pentru industrializare. Totodată, dacă pierzi & n-a funcționat dar tu chiar ai vrut, ce faci? Ți-ai nenorocit viața.

      A trecut demult perioada aia în care indivizii, simpli, deschideau, făceau, centre industriale, de producție (în masă sau manufactură).

      00
    • @Flat , este o idee genială
      Hai noi să devenim toti producători după care să atârnăm la italieni , arabi sau francezi să ne bage marfa in restaurante si baruri . Că vorba aia dacă toti ,, producem ,, cine să se mai ocupe si de vanzare.

      A se vedea ce se întâmplă în industria de retail , unde noi românii suntem inexistenți.

      00
    • Niște combinate siderurgice, ceva… Prea multă decadență cu horeca asta!

      00
  2. Da, da. Hai cu generalizarile si cu “sa moara si capra vecinului”. Pentru ca ti-a adus tie unul o bere calda acum toate restaurantele trebuie inchise ca sa-si invete lectia?!

    00
    • ai înțeles tot. bravo.

    • Trebuie inchise fiindca sunt infecte nu ca sa isi invete lectia. Pentru opt din zece localuri sunt valabile cel putin doua din motivele lui Vali.

      00
    • In general serviciile sunt bune. Pe zoso, desi ma enerveaza si nu sunt de acord cu ce face, il inteleg. Trebuie sa generalizeze si sa bage de la el, pentru ca altfel nu ar avea ca sa scrie de x ori pe zi, in fiecare zi, iar hate’ul oricum prinde cel mai bine.

      Dar comentatorii, ca de obicei, sunt inspaimantatori. Zici ca nici nu traiesc in lumea reala, ci intr’o inchisoare a propriilor conceptii. Sau, mai rau, a conceptiilor celor pe care ii citesc..

      00
    • Inainte de pandemie bagam in buzunarul horeca minim 1000 lei lunar, frecventam de la bodegi la locatii din media superioara (~25 lei un long drink). In majoritatea locurilor servirea era inceata si ospatarii se uitau rar pe la mese, mancarea mediocra, berea un pic sub temperatura camerei, servita ultima sau prima bere din butoi (alea se arunca fiindca au gust ciudat), bauturi la temperatura camerei cu multa gheata, cafea cu gust de ars (fiindca nu a fost curatat espressorul cum trebuie), mese inghesuite, pot sa continui lista dar astea au fost cele mai comune probleme si nu are rost sa spun ca o data nu am primit tacamuri la mancare fiindca aia e exceptie.
      In general servicile sunt departe de a fi bune, sunt tolerabile si cam atat.

      00
    • Nu trebuie inchise dar nici nu trebuie sa primeasca ajutoare gratis. Hai sa vedem ce salarii au platit, cati bani au ajuns la stat.

      Nici nu intru in discutia cu serviciile mizerabile, calitate de doi lei si preturi mult peste Ungaria, Cehia, Polonia sau Germania.

      in Cracovia am fost la restaurant din ghidul Michelin(fara stele) care avea preturi mai mici decat majoritatea speluncilor din Romania, iar la calitate nu exista nimic comparabil in Romania.

      Pot sa spun cu mandrie ca deja am convins destul de multi potentiali turisti sa sara peste idea cu vizitat mizeria asta de tara. Si ei povestesc mai departe ce le-am spus eu.

      Au inteles rapid cand le-am explicat ce turism avem, ce agrement, ce servicii, ce politie plina de interlopi, ce litoral mizerabil, ce aeroport infect, ce oameni, ce infrastructura, ce Delta plina de braconieri, salupisti si gunoaie, ce poluare, ce frumuseti pline de peturi de plastic si zone interzise ca defriseaza mafia lui Costel Alexe, ce retele de trafic de persoane care lucreaza impreuna cu politia si politicienii…ce, ce, ce.

      Asta e Romania, asta prezint mereu si incerc sa le salvez timpul, banii, poate si mai mult. Si mereu ii intreb daca au vazut deja Polonia, Cehia, Ungaria, Grecia, Muntenegru sau Bulgaria. Ca pana atunci nu vad niciun motiv pentru care sa vina si sa bage bani in turismul romanesc.

      00
  3. La aia cu berea locala chiar nu se poate. Distribuitorul ala de care zici (unul din cei 2-3 producatori globali) a adus frigiderele, mesele, scaunele, umbrelele, paharele, cacaturile de cartonase pe care se pune berea. Nu sunt gratis, sunt lasate „in custodie”, cu contract pe tzashpe ani cu exclusivitate si cota obligatorie de vanzari de bere la suprapret.
    Sigur, patronul bodegii putea sa se duca la Hornbach si sa cumpere 20 de mese, si apoi sa-si ia ce bere vrea din Metro. Dar acum, cand da faliment, ar mai avea si grija celor 20 de mese care trebuie puse pe foc.

    00
    • Pai si in cazul asta ce detii defapt? Numele business-ului? Ca spatiul e inchiriat, utilajele sunt pe contract, nu detii absolut nimic. De ce mai existi ca business? Doar ca sa platesti niste oameni cu salarii mizere si servicii pe masura? Cum e posibil sa existe atatea restaurante, baruri in strainatate fara lucuri „finantate” de distribuitori? Cred ca m-as chinui sa numar pe degete experientele placute avute in localurile din Bucuresti si restul tarii.

      00
    • Cum ce detii? Statutul de patron si leasingul la Q7.
      Modelul exclusivitatii sa stii ca vine din strainatate, la pachet cu gigantii industriei care au cumparat tot ce misca (Ciucas e detinut de Asahi, apropo).
      Intr-o viata anterioara am lucrat la un soft frantuzesc de gestiune pentru restaurante, care integra un model asemanator nu doar pentru furnizori de bere, ci si pentru cei de vin (cred ca si tarii, nu mai stiu exact). Practic furnizorul iti venea cu partea de „hardware” (pahare, mese, scaune, umbrele, ce voiai sau ce aveai nevoie prin casa) si cu o cantitate initiala de bautura, totul „gratis”, urmand ca softul sa calculeze din vanzari un procent de amortizare a sponsorizarii in timp. Adica tu plateai bautura incepand din luna a treia, sa zicem, plus rate pentru ce primisei deja(era un calcul mai complicat acolo, tinea si de fiscalitate, accize si alte nebunii).

      Orice afacere are costuri mari la inceput, deci orice posibilitate de esalonare e binevenita. Altfel banii aia ii iei de la banca, si devin mai scumpi.

      00
    • Adica atunci cand un client iti cere ceva, tu ii spui ca nu poti sa il servesti pentru ca nu este de acord distribuitorul. Pai si atunci clientului de ce sa ii pese de tine in conditiile in care tie nu ti-a pasat de dorinta/solicitarea lui.

      00
  4. ref: 08:26 Nu e nevoie să salvăm industrie, trebuie să salvăm oamenii

    Pot sa exemplific cum a procedat Malta in aceasta situatie.
    A dat vouvhere guvernamentale de 100 de euro la toti rezidentii. 5 vouchere a 20 de euro fiecare. 4 dintre ele le puteai folosi la baruri si restaurante, 1 la orice fel de cumparatura. Fiecare si-a cheltuit voucherul unde a vrut.
    Sa mai zic ca erau localuri cu: „Cheltuieste aici voucherul de 20 de euro si primesti alti 10/20 euro credit din parte casei”?
    S-au batut localurile sa atraga lumea cu vouchere.

    00
    • Asta ar fi ceva prea frumos, nu are cum sa se intample in Romania. Adica sa ajungem in situatia in care cineva care vinde ceva chiar sa faca fidelizare si sa existe un castig real al clientului din treaba asta? Cam rar. La noi inca nu se da apa si painea din partea casei, in multe locuri. Ba mai si costa o apa la 0.33 cat o bere sau un suc.

      00
    • Sa nu uitam ca in Malta sunt doar vreo 500.000 de oameni si ca turismul chiar face parte din PIB.

      00
    • La noi ar avea efectul asta
      „OLX: Vand vouchere 20 euro cu 8 euro”

      00
    • Am vouchere de 3000 de lei, ma pis pe ele, unde mergi cu ele se poarta de parca ti-ar face o mare favoare ca le ia si o gramada de alte mizerii. Nu le folosesc, le inapoiez fara probleme.

      00
    • Poate în Malta HoReCa chiar contribuie la PIB pe când aici…

      00
    • @zergul, si ce daca s-ar vinde pe OLX?
      Tot ar trebui sa se zbata localurile sa convinga acesti clienti care le-au cumparat cu 8 euro sa vina la ei in local.

      @LB, se poata asa fiindca oricum au alti clienti care platesc si cash si stiu ca tu nu ai de ales si oricum le vei cheltui acolo. Dar atunci cand dispar platile cash si raman doar clientii cu vouchere, atunci va incepe batalia pentru atragerea acestora.

      00
    • Daca s-ar intimpla asta in RO, a doua zi s-ar mari preturile la tot ce are in meniu bodega. Vezi faza cu bonurile de masa, aveai menu la pretul bonului+ 1-2 lei. A crescut valaorea bonului, meniu-ul a ramas acelasi +1-2 lei.

      Vaoucher-ele de vacanta… Cind s-au dat in primul an stateai 2 saptamini cam oriunde la noi. Acum stai cam 5 zile si mai dai ceva in plus.

      Asa ca …

      00
  5. Problema nu e numai la carciumari, e si la clienti, care vor trebui sa accepte sa plateasca cam dublu fata de ce platesc acum. Salarii decente la angajati, ingrediente de calitate, bucatar care sa stie sa gateasca, chestiile astea costa.

    00
    • Plătesc deja nu dublu, ci triplu costul unei beri în oraș. Crezi că banii aia ajung in buzunarul vreunui angajat? Ce te face sa crezi că și dacă as plati de 10 ori valoarea unei beri, o să ajungă vreun sfanț in buzunarul bucătarului/ospătarului?

      Uiți că vorbesti de patroni români, care cu profitul de 200% din fiecare bere vândută vor să strângă bani pentru noul model de BMW.

      00
    • Hai ca am ras. Fa o tura de Europa si compara preturile la restaurante si baruri. Inafara de pretul alcoolului as spune ca restul e aliniat ba uneori chiar mai scump decat in vest.

      00
    • Dublu raportat la ce ca referinta?

      Am dat ~35 de lei pe un pastrami newyorkez la prin centru.
      Asta e produsul original ca referinta: https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2020/03/katz_deli_2.jpg (de la nwradu imaginea)

      Asta vand astia: https://bit.ly/30FvaD3 (de pe insta de la foodofbucharest)

      nu ma deranjeaza sa platesc extra pentru un produs bun/premium, ma deranjeaza jecmanelile evidente.

      00
    • pe segmentul hipsteresc de craft pretul la bere e aliniat

      00
    • Radu, mergi până la Budapesta, să nu te trimit prea departe. Și ia vezi cum pe Vaci Utca mănânci mai ieftin decât la o bodeguță (spălată, dar bodeguță) din marginea porumbului, în Drumul Taberei.
      Clienții plătesc deja un adaos nesimțit. De ani de zile fac asta.

      00
    • @Radu, in afara de bauturi alcoolice (unde accizele sunt mai mici) preturile din Romania sunt similare cu preturile din alte state din Europa.
      In conditiile in care in majoritatea acestor state salariile si chiriile sunt mai mari decat la noi.

      00
    • @Radu – Bere Ursus Premium 0,5 L – Sticla Returnabila
      2,84 lei incl. TVA , asta e pretul de lista la un distribuitor Ursus din Romania, cat costa un ursus in centrul vechi ? Undeva la 10 lei.. si asta e pretul de lista, de obicei se fac oferte x+1 gratis si pretul ajunge undeva la 2,5/2,4 lei pe unitate. Acum explica-mi te rog.. cum se chinuie carciumarul roman sa supravietuiasca..

      00
  6. Nice brief!

    00
  7. As mai adăuga muzica tare, eventual pumpin house plictisitor la 80dB, să vibreze bine micul in stomac și sa nu te înțelegi cu comeseanul.

    00
  8. NOU
    #39

    Unul din primele mele joburi a fost agent vanzari in HoReCa. In 70% din cazuri, in discutia cu un potential nou client, prima intrebare era daca livram si fara factura.

    00
  9. Ti-a dat unfriend garcea.

    00
  10. Nici mie!
    Traiasca Kfc, Mc & others, astia macar platesc salarii pe bune, fiscalizeaza si mereu sucul e rece.

    00
    • Pai e cam dificil sa nu fie rece cand 50% din compozitie e gheata. Mai stii cand vindeau suedejcile seminte la pahare de lemn care aveau fundul ingrosat pana la jumate? (fundul paharelor, nu al suedejcilor)

      00
    • Salarii pe bune ce inseamna? 1600-1800?

      00
    • @Andrei: un salariu de 1800 lei net la alb e mai valoros pentru stat decat un salariul de 1400 de lei la gri ;)

      00
  11. Vali, boss, tati (nu știu ce formula preferi pentru ca vad ca le folosești pe toate), îmi pare rău că ai mers în locuri în care nu te-ai simțit bine. Dar e păcat sa generalizezi și sa dorești moartea unor horecarilor. Cum ar fi sa ne dorim sa dispară blogarii pentru ca știm noi ca iau bani ca să păcălească lumea cu review-ri false, incita la violenta sexuala împotriva femeilor și asculta manele. Ok, acum aștept valul. Hit me!

    00
  12. Serviciile/servirea proasta sunt pe locul 1.

    00
  13. Total de acord, f bine punctate multe, multe chestii.
    Si parca si mai bine realizat, tehnic.

    Asteptam acum pe Mugur Mihaescu sa iasa sa se planga pe la televiziuni

    00
  14. Si aici vad, ca si in alte situatii, cum statul roman e in ofsaid, si nepregatit, deoarece e imaginea poporului roman.
    Despre experiente negative, pot scrie romane, si nu in restaurante din Romania, ci din tari ce si-au facut din gastronomie brand national, dar nu asta e ideea. Daca vor da faliment multi actori din sectorul horeca, e o veste buna, deoarece golul lasat poate va fi umplut de oameni talentati si instruiti pentru asa ceva, o veste proasta, deoarece capitalul romanesc , asa prost, neinstruit, evazonist si duplicitar, va fi inlocuit de capitalul strain, care per final va lasa mai putini bani pentru romani.
    Eu sunt nascut in unul din orasele turistice ale Romaniei, si am cam avut/am placerea de a merge la restaurante in mod regulat si organizat, si de multe ori am interactionat si cu proprietari, multi vai de steaua lor, impresii si aroganta, dar implicare, pasiune si talent existau doar pt imbogatire rapida, iar pe de alta parte, restaurantele se adapteaza clientului autohton, care nu doreste mai mult, nu stie sa transmita un feedback onest si civilizat. Cred ca multe chestii pleaca de la educatie si instruire, care este deficitara atat la personalul implicat, cat si la clienti.
    Overall, eu as zice ca , daca ai un pic de creier, si nu asteptari exagerate, in Romania serviciile sunt fair, comparand cu ceea ce am vazut eu, toata Europa si nordul Africii; habar nu aveti ce mizerii se mananca in Paris, de exemplu, sau ce jeg poate fi in spate, dar aia au macar meritul de a avea 4 feluri de mancare in meniu, au un brand si o traditie, lumea vine deja cu impresia formata, si mai nimeresti si un vin decent.

    00
    • „o veste proasta, deoarece capitalul romanesc , asa prost, neinstruit, evazonist si duplicitar, va fi inlocuit de capitalul strain, care per final va lasa mai putini bani pentru romani”
      Stai ca nu inteleg. Adica pana acum, patronii romani din Horeca cumparau Dacia si isi faceau vacantele in Romania?

      00
    • Nu neaparat, dar isi luau case in Romania, mai cheltuiau banii aici, parte din banii lor nefiscalizati se reintorceau in economia romana (deoarece nici profiturile, nici inteligenta nici knowhow-ul nu ii ajuta sa investeasca in alte tari).Lanturile, si marile corporatii, au mecanisme bine puse la punct prin care isi externalizeaza profiturile, iar in Romania raman putini bani.

      00
  15. cum am mai zis, nu exista horeca, exista localuri individuale

    00
  16. NOU
    #59

    Mai baieti, dar daca nu va place la HoReCa, aveti o cale foarte simpla de a-i pedepsi: nu mai mergeti unde v-ati simtit prost. Sunati la ANPC. Dati review-uri.

    Nu e nevoie de o pandemie si-un guvern care trage de la sold in horecari ca sa-i pedepsiti.

    00
  17. Oh, da! Tin minte atitudinea de anul trecut a patronilor din HORECA. Nu puteai sa ii atingi, atat de importanti se credeau. Nu-ti convine?!? – ziceau ei… du-te in alta parte!

    Ehe, vorba aia: fie roata si patrata, tot se-ntoarce ea odata. Si ce s-a mai intors! Pai ce-ai patit, patroane? Ca de jumatate de an te vad numai cu mana intinsa.

    00
  18. am fost anul asta pe transfagarasan de trei ori. De fiecare data am cumparat clatite cu nutella de acolo de sus (12 ron). Faza e ca nu aveau deloc, cred ca au sters un pic lingura de clatita. Ei ce gandesc, astia oricum vin o data pe aici, nu or sa revina asa ca hai sa ne că©ăm pe ea de treaba

    00
    • … „de fiecare dată”. Cine e prostu’ la faza asta ?

      00
    • Tu te ai dus pe trans pentru muie, nu pentru clatite. Prima oara pentru clatite, dar alelalte doua ori, clar pentru muie

      00
    • Ai luat plasa prima data… se mai intampla, nu esti nici primul nici ultimul.
      A doua ai cumparat tot de acolo? Inteleg ca au vrut sa le mai dai o sansa… poate au gresit prima data.
      Dar ce a fost in capul tau sa cumperi si a treia oara in conditiile in care deja luasei teapa primele 2 dati? Sau macar de ce nu l-ai intrebat: „fratioare, pui si crema la clatitele astea sau doar stergi putin furculita?”

      00
    • @Lucifer, mai lipsea sa mentionezi ca era cu iubita

      00
  19. Bai, dar stai putin … are cineva ceva cifre legate de contributia horeca la pib? Daca nu platesc impozite, de ce ar fi salvati?

    00
    • că rulează bani. că au angajați. că pitong.

    • Cifre: Contribuția HORECA la PIB este de 3-4%, alături de industriile conexe. 400.000 de angajați direcți.

      00
    • Conform declaratiilor facute de Hospitality Culture Institute in industrie lucreaza lucreaza in jur de 5% din angajatii din Romania, iar contributia la PIB este de doar 1,7%.
      In plus, ei mai estimeaza ca prin serviciile conexe, se ajunge la o contributie la PIB de 3-4%.

      Dar aceste cifre nu au fost confirmate de Ministerul Muncii sau de la Ministerul Economiei, asa ca cel mai probabil sunt putin umflate si nu reprezinta 100% realitatea.

      00
    • Pentru evaziune fiscală există ANAF, controale, legi, sancțiuni. Dar ca primul lucru pe care să-l faci atunci când crește numărul de cazuri de covid să fie închiderea restaurantelor, în condițiile în care restaurantele sunt ultimele în ierarhia riscului de infectare, e fie prostie, fie ticăloșie din partea autorităților la care vă închinați. Să te mai și bucuri pentru asta, că știi tu că ți-au dat băut bere acră, este cam mult.

      00
  20. Aștia care se bucura de inchiderea Horeca nu realizează că în economie totul e legat și nu va fi afectat doar Horeca ci și toate domeniile conexe de la transporturi până la firmele furnizoare de alimente, electrocasnice, confecții….iar pe termen lung toată economia inclusiv presa care lauda masurile pe banii primiti de la guvern.

    00
    • Presa s-a prostituat pentru banii aia; nu cred ca e bine ca anumite afaceri sa dea faliment, insa daca mergi intr-ul loc si nu iti place, iti poti exprima nemultumirea civilizat fata de cei ce detin localul, si ai la indemana review-ul online, unde te poti exprima; insa e usor sa te plangi, dar sa nu iti exprimi nemultumirea fata de prestatorul serviciului.
      Destul de mult hate in comentarii, si din pacate, nu avem expusa nici o parere a unui detinator de afacere in domeniu, care ar putea sa explice decalajul intre asteptarile clientului/calitatea serviciilor.Ma repet, multi detin/activeaza in asemenea afaceri faca nici un fel de studii/scoala, de aceea meniurile sunt varza, nu au nici o legatura cu sezonul/specificul zonei, mancarea e rar proaspata, iar personalul nu e calificat, astia nici nu au habar sa zambeasca cand vine clientul.

      00
    • Problema e simpla nu-ți convine servirea nu mai calci niciodată în acel local și te duci în altul nu e că si cum te obligă cineva sa mergi in același restaurant iar poveștile că nu găsești nici un local cu servire ireproșabila sunt o vrajeala, chiar și-n orașele mici găsești că să nu mai zic de orașele mari.

      Noi demult nu mai avem presa însă de când sica a pompat zeci de milioane de euro suntem că pe vremea lui Ceaușescu o cântarea romaniei generala fata de conducătorii mult iubiți.

      00
    • În plus, fix cei OK au mai puține șanse să supraviețuiască, pentru că au cheltuieli mai mari – cu personalul, cu ingredientele, cu spațiul, cu impozitele, cu dobînzile în urma investițiilor etc.
      Ultimele or să moară crîșmele de lanț și cele care sînt de fapt vizate de „hateri”, care fac evaziune, fac economie la curentul pentru frigider, au angajați plătiți prost și rulați des etc.
      Închiderea crîșmelor nu le filtrează pe alea care trebe.

      00
  21. Mancarea este overratted. In toata lumea. Daca as fi putea decide nu as subventiona absolut deloc horeca, nu as incuraja deloc nimic din domeniul culinar. Frugal si fara prea mult gust asta este reteta unei alimentatii care nu face gaura in bugetul asigurarilor de sanatate. Sute de milioane de oameni pleznesc de obezi si buhaiti ce sunt , miliarde euro se duc pe tratamente si operatii asociate obezitatii, diabet, boli de inima, ficati si pancreas, etc
    Mancarea e fudulie, bautura e temelie.

    00
    • Ceaușescu și Kim Jon Un sunt vizionari! O țară de oameni echilibrați și fericiți!

      Cred că mai sunt undeva prin arhiva statului planurile alea de nutriție socialistă, scoate-le de la naftalină și bagă mare, nu te oprește nimeni :)

      00
    • salam cu soia. bio.

    • Oamenii sunt sclavii papilelor gustative si nu dau atentie bolilor provocate de proasta nutritie decat abia cand le au. Cum boala nu vine dupa 2 burgeri si 3 ciorbe de burta, ci abia dupa vreo 10-15 ani, asocierea alimentatiei cu boala este tabu pentru multi. Cunosc chiar un restaurant care se lauda cu retete delicioase, si chiar sunt ca le-am incercat. Problema este ca bucatarul foloseste glutamat monosodic si arome sintetice pentru a imbunatati gustul si aroma in cantitati mult peste limite. Ce ii poti face? Nimic. Daca stii nu te duci sa mananci, daca nu stii vei spune ca are bucatarul mana de aur si face niste retete ultra gustoase.

      00
  22. Ai spus in articol ca nu poti sa faci local cu pizza buna de 20 lei ca oamenii se duc la aia proasta de 12 lei, ca e mai ieftin. Pai in acest caz… nici in oameni nu e bine sa investesti, tu spui ca le dai vouchere si aleg ei localul care merita sustinut dar de fapt ei iau voucherul si se duc tot la pizza de 12 lei :)

    00
  23. In UK am avut o luna in care am mancat la jumatate de pret. Erau toate localurile pline…bineinteles ca am profitat si eu? Gratis de la stat?? sure, hai sa mancam in oras :)
    Acum ca s-a terminat programul.. pauza, iarasi bate vantul peste tot. In plus, toti aia care s-au ingramadit sa stea la cozi sa manance in mall (nu exagerez… FIECARE restaurant avea coada proprie de minim 50 persoane la ora de varf, asteptand sa se elibereze mesele!) au si imprastiat virusul si au readus valul 2 (ma rog..unul din motive nu neaparat principalul).
    Eu cred ca banii nu trebuie dati la oameni. Banii trebuie investiti in infrastructura. Nu cai ferate si autostrazi neaparat, ci in infrastructura electrica. Statii de incarcare, in fiecare oras, eventual gratis o perioada. Propteste industria de energii regenerabile si ecologice, fa eoliene si campuri de panouri solare, investeste in cercetare (poate ajungem vreodata la fisiune…cine stie!)
    Si oamenii care lucrau in horeca.. si patronii…poate vor pricepe ca trebuie sa se reorienteze spre astfel de industrii.

    00
    • Nu căi ferate sau autostrăzi… Marfa va fi cărată cu Renault Zoe și cu Toyota Prius?

      00
    • Câmpuri de fotovoltaice, daaa… Și creștem păpușoiu’ pe balcon. La fîsiune am ajuns deja.

      00
    • Marfa va fi carata cu camioane electrice sau pe hidrogen. Toti marii producatori, dar in special la Mercedes si Daf am vazut eforturi mari, au deja la vanzare asa ceva. Tesla Semi nu e departe.
      Nu zic sa nu fie investitii deloc in cai ferate si autostrazi, dar nu doar acolo.
      Iar panourile electrice nu inlocuiesc campurile agricole. Poti da o lege ca orice constructie noua sa aiba obligatoriu panouri. Poti pune panouri pe parcari, mall-uri si alte constructii mari. Sunt mlastine sau alte terenuri care nu produc nimic. Asta sa fie problema, ca nu producem suficient in agricultura din cauza panourilor…

      00
    • „Statii de incarcare, in fiecare oras, eventual gratis o perioada. ” – PLM, ai electrica de zăci de mii de euroi si vreo gratuitate sa-ti incarci masina?? Sa mori tu??

      00
  24. Pe faza cu clătitele cu nutella vreau să menționez Mesopotamia (ăia cu kebabul de curcan) că mereu fac clătitele cu nutella adevărată. Îs cele mai bune clătite, doar de la ei am curajul să iau de obicei.

    De altundeva mereu am luat țeapă cu ceva ‘ciocolată’ dubioasă.

    00
    • Mie nu mi se pare așa o reclamă pozitivă că ai băgat nutella în clătite. Nutella e un produs alimentaro-industrial ce constă în vreo 70% zahăr și diverse uleiuri vegetale. Acum, ințeleg că se poate și mai rău, dar dacă ești local de fițe sau ceva, nu poți să te lauzi cu nutella…

      00
    • @concursoman: Brand awareness, cum se spune pe la Filiași 😉

      00
    • Nu e local de fițe, o shaormerie ca oricare alta. Ziceam doar pe tema discuției că sunt singurii care bagă nutella și nu ieftinături mai dubioase.

      Eu bag odată la 2-3 săptămâni poate ceva de genul, nu e ceva ce mănânc zilnic, nu-s nebun.

      Nu putem toți mânca ciocolată învelită personal de marmota elvețiană.

      00
  25. Vali, parerea ta este pur subiectiva si exclusiv din punctul de vedere al clientului.
    Ca si client ai posibilitatea sa dai recenzii sau sa faci reclamatie la ANPC.
    Dar ca si blogger parerea ta nu ar tb sa fie subiectiva ci obiectiva.
    E oleaca urat sa spui ca „sa moara horeca” ca un client nemultumit oarecare.
    Sincer, aveam mai multe pretentii de la bloggerul zoso.
    Nu m-ar fi deranjat de exemplu sa spui ca merita sa moara pentru ca reprezenta doar 3% din PIB si nu prea conteaza din punct de vedere economic, sau ca merita sa moara ca dau niste salarii de mizerie sau cei mai vrei tu, dar repet, obiectiv, pt ca este totusi un blogger si unul notoriu nu un nenea oarecare de la coltul strazii nemultumit ca micul e prea mic sau prea crud.

    00
    • Anca, eu chiar sunt un oarecare, deci sunt liber să-mi exprim părerea subiectivă: cred că ești proastă. Cred că ești și urâtă, iarăși o părere foarte subiectivă.

      00
    • Dar daca nu ofera serviciile cu care se lauda, de ce ar trebui sa-i suportam? De ce sa nu fie un mecanism care sa-i scoata de pe piata sau sa-i oblige sa-si corecteze atitudinea fata de client? Zoso nu o zis sa moara toti, dar majoritatea ofera servicii supraevaluate la o calitate critica.

      00
    • Anca, eu nu sunt blogger. Și zic așa: 90-95% din horeca merită să moară. În chinuri dacă se poate.
      Cu ce rămâne ne putem considera civilizați.

      Acum să-ți explic de ce ești și lejer o ființă extraordinar de proastă.

      1. Părerea este întotdeauna subiectivă pentru că reprezintă omul. Iar omul este ce este, așa cum e el, va privi mai ales subiectiv. Vali este blogger, nu jurnalist. Cu „trebuie” să fie subiectiv mergi tu frumos la Mircea Badea, te așteaptă cu drag. Iar Vali are de obicei obiectivitatea sa.

      2. Din ce punct de vedere ar trebui să privească? Nu din cel al consumatorului? Nu din cel al omului de care-și bat joc toți zergii care au bani de o bodegă și s-au prins că te pot arde la buzunar la modul ușor? E cârciumar sau ce? Normal că părerea sa este din punct de vedere al clientului, că asta este.

      3. Dacă un nene este nemulțumit că micul e nu știu cum sau berea caldă, ăla nu este un oarecare din colțul străzii. Ăla este clientul. Adică ăla care asigură salariile, șpaga chelnerului, alte alea. Și el trebuie ascultat. Uite de aia merită să muriți, pentru că sunteți niște ordinari care folosiți clientul pe post de hârtie igienică. Exact ce spunea Vali, „nu știu boss, așa-i la noi”.

      Muriți. Repede și horcăind.

      Era să uit: ți-am spus că ești extraordinar de proastă sau am ratat asta?

      00
    • Bai băieți, eu nu știu ce ați mâncat voi de vi s-a aplecat asa? „Sa moara horcaind”, ziceti. Mai luați un cărbune, ceva, ca va plesneste naibii vreun vas de sânge și rămânem fără opinanți. Credeti ca dacă aruncați cu căcat direct in ochiul comentatorului reușiți vreo acrobație persuasivă?

      00
    • BogDan să moară hocaind? Pe bune. Apoi faci pe altcineva prost. Man, nu ti e jenă cu tine? Banuiesc ca nu, altfel nu ai fi scris așa.

      Înainte să ma înjuri vezi ca n am nici o legătură cu Horeca, nu mai traiesc in România și din cauza Horeca, dar, mai ales, din cauza indivizilor ca tine care pleznesc de inteligență.

      00
    • @Concursoman, eu cred că tu ai puța mică și ejaculezi ante portas.

      00
    • @bogdan, cine zice, ăla este.

      00
    • „Dar ca si blogger parerea ta nu ar tb sa fie subiectiva ci obiectiva.” – big lol. asta e practic meseria de vlogger/blogger/influencer, tre sa ai multe pareri, opinii despre diverse lucruri, sa le impartasesti cu oamenii si sa speri ca cineva o sa rezoneze.

      nu prea exista loc de obiectivism in meseria asta.

      00
  26. Nush eu merg zilnic la sabatini din tei. Las intre 40 si 100.
    Baieti-s baieti faini, dar nu le merge inexplicabil pos in 90% din cazuri.

    00
    • NOU
      #99

      Ai reclamat la ANAF? Nu? Atunci, ce sa zic, esti complice.

      Dar daca iti place mancarea si iti convine, ma bucur pentru tine!

      00
  27. Acum 2 ani dupa pasul Tihuta, doua restaurante. Nici unul nu mi a luat comanda, nici nu m au bagat in seama, ba chiar m am facut vazut in sensul ca m am dus sa le zic ca is la masa X si daca pot sa mi aduca un meniu, suntem 4 persoane etc. Nada. Anu asta am trecut iar pe acolo si..erau inchise 😁 csf ncsf

    00
  28. Categoria Nutella.
    Local. Dimineață. Trei tipe. Vroiau cappuccino. Nu mai era în bar.
    79 de bani plicul la colț, la magazinul general.
    Puse pe masă cu 16 lei bucata.
    S-au declarat mulțumite.
    Atunci mi s-a făcut prima oară silă de industria asta.

    00
  29. Legenda spune ca Mugur Mihaescu (Garcea) va organiza un nou protest. Doar mie a inceput sa mi se para antipatic acel om? Pana acum nu am mai auzit de el, statea linistit si isi vedea de afaceri. A devenit el implicat civic deodata asa. E foame de bani?

    00
  30. Nici în Germania nu e peste tot bere locală. Let the show begin…

    00
    • Iar Ciucaș nu e bere. Asta cu “nu contează că e proastă, să fie” e chiar tare. Am râs.

      00
    • PLM as intelege daca era ceva gen zaganu sau alta fabrica din asta care strange din buci sa rafaca ceva.

      Ciucas e asahi (asa la nimereala a ajuns asahi ca mai erau 2 jucatori mari pe piata si vanzarea asta ursus catre asahi a fost fortata) si fac pisat, cazi pe sabie pentru o corpo cand ei intre ei isi impart piata si distributia.

      Anul trecut la cabana ciucas nu aveau ciucas, in conditiile in care aveau timisoareana, ursus retro si frigiderul era din grup. wtf?

      00
  31. Bai dar cat hate pe aici. Zici ca v-au pus patronii din horeca pistolul la tampla si v-au obligat sa le vizitati localul. Sunt serviciile proaste? Dai un review pe masura si nu mai calci acolo. Daca toti am face asa, aia cu serviciile proaste ar da faliment sau ar incepe sa ofere mai multa calitate. Plm, poate sunt eu mai introvertit si nu tin neaparat sa merg sa imi iau teapa in mai multe localuri. Prefer sa merg in aceleasi care imi plac si nu m-au dezamagit pana acum

    00
  32. In Franta am inteles ca statul a dat ajutoare de stat in corelare cu sumele plătite ca impozite in anii precedenți. Cred ca aceasta solutie ar curăța piata de evazionisti, si in final ar creste calitatea serviciilor, pt ca nu ar mai exista concurenta neloială cu preturi de dumping ce ii forțează pe anteprenorii de bună credință sa taie din costuri si renunțând la standarde ridicate.

    00
  33. Yeah, sa moara.
    Nu cred ca se imbogateasc toti din industrie, dar habar n-au cum sa faca un business.
    Azi, un restaurant care are 70% din locuri neocupate, 70% din timp supravietuieste servind produse de rahat.
    Daca vinzi cafele si cola toata ziua atunci nu ai nevoie de bucatarie si nu esti restaurant.
    Daca nu vine nimeni la tine la mic dejun atunci n-ai nevoie de personal de bucatarie la ora micului dejun.
    Daca nu esti plin 70% din timp la ora pranzului, atunci nu ai nevoie sa vinzi pranz si nici de oameni care sa-l serveasca.
    Daca nu esti plin 100% la cina, atunci nu ai de ce sa servesti cina.
    Sunt sute de restaurante goale care au meniuri cat biblia si care supravietuiesc; cu evaziune, cu produse de rahat, cu smecherie. Muriti, ba !

    Daca am terminat de mancat si iti cer nota, vino dracului cu nota, nu ma fa sa astept 15 minute. Poate vine altul la masa si nu plec de acolo nervos ca ti-ai permis sa-mi furi 15 minute din viata.

    00
  34. Patite la restaurante de top in CT:
    1.Ciorba de perisoare.Crampe,vomă,spital.
    2.Eclere.Crampe,vomă,tremur interminabil,spital.
    3.Ciorba de burta comandată acasa(doua).Spalatura de ciorapi.Una chioară,alta cu 3(trei in plm) fasii de burta.Poza,reclamație,direct la gunoi.
    4.La o comanda acasă mai diversă,punga in care era focaccia avea si o chitanță cu „masa 2”.Una dintre felii muscata(Nu ruptă,muscata).Poza,reclamație,gunoi.
    5.Deschidere cu fite,specific mexican.Mers,văzut,mâncat. Crampe plus intoxicare copil.
    Si toate astea in decurs de doar un an.De atunci gătesc acasă.In oras iesim dupa ce mâncăm .
    Asa ca muriti cat mai repede.Nici că-mi pasă.Nici macar pt o secundă!

    00
    • Acum, nu stiu cum sunt restaurantele din CT, dar ala e un ghinion extrem, ce ti s-a intamplat. Asta sau ai ales restaurantele prost ( departe de mine gandul ca nu ar fi proaste acele restaurante, zic ca NOI, clientii, trebuie sa fim mult mai atenti unde ne dam banii )

      00
    • Nu mai mânca și tu pe la bodegile din gară.

      00
  35. avem nevoie de așa ceva peste tot

    • idee buna, implementare romaneasca
      am fost intr-un restaurant care avea asa ceva si intamplator vedeam ecranul pe care aparea ce masa a apasat si ce anume, nu spun ca era ignorat cu desavarsire, numai futuratul mainilor agresiv functiona.
      dupa ceva timp le-au scos dar nici nu am mai trecut pe acolo

      00
  36. Vai vai vai ce om rău ești, nu-ti pasa de oamenii ăștia? (scz pt link-ul din jurnalul :D)

    https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/horeca-anunta-pierderi-de-miliarde-100-000-de-angajati-vor-fi-concediati-857334.html

    00
  37. Dacă stam stramb și judecam drept Horeca aduce la bugetul de stat 4% din PIB ul RO,asta înseamnă: armata și învățământul 😔+șomeri mai mulți care vor fi plătiți de ăștia care mai au locuri de munca+împrumuturi externe la care vom plăti dobânzi, noi și doua generații după. Aici nu se pune problema ca am primit micii cruzi sau te mir ce neplăcere de-anoastra ci faptul ca UE vrea sa ne îngenuncheze mai mult decât suntem:tara de consum;forta de munca ieftină,noi sa nu mai producem nimic și sa importam totul…etc ,și vom fi sclavi la noi în țară. Va doresc numai bine!

    00
  38. Am un amic polonez care a stat 2 ani în București și care era suprinsa ca tot ce ține de horeca e semnificativ mai scump și mai prost ca în Varșovia.

    Deci da, să se mai scuture un pic.

    00
  39. bere locala….nu credeam ca e importanta chestia asta…
    dar uite ma gaseam eu asa dupa o tura prin Bucegi, in Azuga…pe langa portia binemeritata de fasole cu carnat, comand o Azuga….”n-avem”, „ursus, timisoreana, heiniken daca doriti”. am ramas mega dezamagit.

    alta faza….eram in ciucas…la cabana Ciucas…..si….ma bate gandul sa comand un Ciucas, vorba aia, berea de la munte. „n-avem”…am ramas masca, pai fabrica e colo in vale, „nu, avem probleme de logistica, nu luam de la ei”, niciodata?” „niciodata”….

    cumva si asta face parte din experienta autentica pe care oamenii (turistii) si-o doresc dar pe care cei din turism n-o inteleg. E ca aia cu restaurantele de la Bran, oamenii isi doresc un pic de dracula, un pic de tepes, de sange pe pereti, ceva local nene. Nu, facem bistro ca la NY, baejnebun!

    greu….

    00
  40. hue hue hue, ai reusit sa prinzi vali.ro, frumos, ai vandut ficatu pentru el ?

    00
  41. Unora dintre ei le-a venit sa zicem… „nota de plata”.
    Sunt si localuri cu servicii exceptionale si la care ti-e mai dragul sa te intorci, insa, din pacate sunt foarte putine. Inclusiv in perioada aceasta in care te-ai astepta la o atentie sporita din partea lor, atitudinea este absolut regretabila.

    00
  42. Pe horecarul nașpa trebuia sa îl lase clientul să moară. Dar clientul se mulțumește cu puțin și apoi miorlăie că a fost nașpa, iar data viitoare tot acolo se duce.
    Când a îndrăznit un client sa se plângă de hipstereala aia de la Viscri, patronul l-a porcait de nu s-a văzut. Si nu doar el, ci impreuna cu toți revoluționarii tastangii care, ducând lipsa de idei proprii, sunt ușor de asmuțit.
    Deci e vina celui care cere?

    00
  43. Poate ne poti propune si un mod in care aceste localuri care ofera servicii de toata jena trebuie inchise…
    Cu totii stim, asta nu mai este de multa vreme o noutate, ca foarte multe dintre localuri au timpi de asteptare exagerat de mari, servirea e proasta, mancarea rece si bautura calda, preturile sunt exorbitante, insa as fi curios sa aflu cum ai putea face sa inchizi doar acele localuri si sa le pastrezi in viata pe celelalte? Unul dintre posibilele raspunsuri la intrebare ar putea fi: traind intr-o era in care internetul da masura si valoare lucrurilor, hai sa mergem de fiecare data intr-un loc necunoscut noua si sa evaluam acea locatie pentru a nu se mai tepui si altii. Astfel, urmatorii clienti vor alege doar pe baza review-urilor celor care au trecut inaintea lor pe acolo.
    Opinia mea personala este ca tocmai acele localuri de care vorbesti in videoclip vor fi cele care vor rezista (patronii au si alte afaceri cu care pot, la nevoie, sustine afacerea de tip cafenea/bar/restaurant), in timp ce afacerile mici, fara sau cu putini angajati, de tip familial vor fi cele care vor (de)ceda. Detin o astfel de afacere, un bar/cafenea/pub in centrul vechi al Brasovului, nu am angajati, lucrez singur, pentru ca nu pot sa imi bat joc de angajat cu un salariu minim pe economie, iar uneori, in weekend ma ajuta si sotia. E clar ca sunt direct interesat sa ofer servicii prompte si de calitate clientilor, astfel incat acestia sa revina, iar recomandarile lor catre prieteni/rude/cunoscuti sa imi aduca mereu alti noi clienti. Cu toate acestea, perioada pe care o traversam cu totii de la inceputul pandemiei si pana astazi a fost una care ne-a ingenuncheat la propriu, chiria a trebuit platita in tot acest timp, la fel si facturile de utilitati: energie electrica, salubritate, internet, monitorizare antiefractie, la care se adauga, in cazul meu, renovarea si redecorarea spatiului – lucrare ce trebuia neaparat facuta, spatiul nu a fost renovat timp de 10 ani, de catre cei 2 patroni care s-au perindat inaintea mea – pentru a primi clientii intr-un ambient curat, cald si prietenos. De cealalta parte, primaria si consiliul local nu au facut nimic pentru a veni in sprijinul nostru, pretul pe metru patrat pentru ocuparea domeniului public cu terasa a fost acelasi ca si in anii precedenti, desi eram obligati sa functionam la capacitate redusa. De guvern, ce sa mai zic… Sau poate ca au facut totusi ceva: nu au marit, cum e si firesc la inceputul fiecarui an, aceste taxe stiindu-ne la ananghie.
    Da, poate unii trebuie sa moara, insa de cele mai multe ori mor chiar cei care meritau sa traiasca.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)