„De ce nu ne pasă de Colectiv”

Că nu avem de ce să ne pese. A ne păsa înseamnă a face schimbări și a cheltui bani și nu vrem asta. Cine vrea să schimbe ceva, o face. Cine nu, se dă cu fundul de asfalt că bla bla, dar nu face nimic. Nu poartă centura în mașină, nu verifică centrala termică, nu pune niște detectoare de fum, nu cumpără un stingător, merge constant la localuri fără autorizație, din care nu poți fugi ușor în caz de ceva. Textul ăsta e la fel de relevant azi ca atunci când a fost scris. Nu ne pasă. Deloc.

Terminați naibii cu ipocrizia aia mizeră, cu marșul, cu plânsetele. Puneți mâna și faceți ceva, voi, că dacă vă caut, nu ați avut 30 de lei să dați pe un detector de fum, că „întâi să se schimbe toată societatea și abia după aia mă mai gândesc dacă fac și io ceva”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Asa e, nu ne pasa. Nici de Colectiv, nici de detectoarele de fum.

    De Colectiv nu ne pasa pentru ca:

    a) au trecut 7 ani
    b) nu am fost afectati direct
    c) e o disonanta cognitiva sa dai importanta mai mare unor incidente in care mor mai multi oameni in acelasi timp comparativ cu mortii izolati in accidente de tot soiul, iar dramele colective nu sunt cu nimic mai importante ca cele individuale

    Centura, centrala si detectoarele sunt iar pe principiul „lasa ca merge si asa, iar riscul sa mi se intample mie e infim, am eu altele mai importante de facut, cum ar fi ratele, trimisul copilului in excursie si gratarul cu vecinul de sambata”.

    00
  2. Eu nu am inteles exact ce inseamna Colectiv, la ce ne referim cand spunem Colectiv – la un accident cu zeci de morti sau la un simbol al unei stari de fapt, asa cum putem spune Mario Iorgulescu sau Sebastian Ghita?

    In cazul unei accident este exact asta, un accident tragic insa un accident, in cazul unei stari de fapt atunci trebuie sa acceptam ca este o problema, sa facem o analiza si sa luam masuri de la nivel personal pana la nivel institutional. Da, faptul ca nu are grija primaria sau guvernul ca firmele sa respecte niste reguli nu inseamna ca noi pe persoana fizica nu putem sa avem grija pe cat posibil – niste detectoare de fum/CO2, niste stingatoare functionale la indemana, o trusa de prim ajutor etc.

    Cumva insa mi se pare ca subiectul Colectiv este tinut in viata pentru ca tragedia/sangele/moartea vinde si nu pentru ca incercam sa invatam din greseli.

    00
    • Si pentru diverse campanii electorale :) pacat.

      00
    • Cu ce mă ajută că port eu centura de siguranță, am detector de fum acasă, stingător de incendiu, prize cu siguranțe corespunzătoare și mai știu eu ce, dacă copilul meu se duce la o școală fără autorizație ISU sau eu ajung la un un spital cu instalația electrică cu conductor de aluminiu, INTENC din anii 50-60 și iau foc acolo, ca un șobolan.

      Pe stradă circulă tot felul de dezcreierați, de pot merge regulamentar și mă trezesc cu un tâmpit care face o depășire aiurea și intră în mine? Sau merg pe trecerea de pietoni și mă agață un drogat, care fuge de poliție?

      Ce fac, umblu cu stingătorul după mine prin instituțiile statului și prin restaurante/baruri? Le cer autorizația ISU la intrarea în local și nu mă mai duc, dacă nu au?

      Cel mai bine e să stau în casă, să îmi văd de treabă. Dar și atunci, cine știe ce pereți au spart vecinii, ce butelii au prin casă, care pot exploda sau altfel de lucruri.

      Terminați cu mizeria asta cu ”puneți-vă voi la punct, înainte să cereți de la stat„. Faptul că nu am eu extinctor, nu influențează decât o mână de oameni. Faptul că ISU/MAI/MS/whatever e organizație coruptă, ne influențează pe toți.

      00
    • Colectiv tot timpul a fost doar o unealta electorala folosita de politicienii fara scrupule in frunte cu dulapul de la cotroceni.

      00
    • @ubercool – cred ca ar trebui sa citesti mai atent textul meu inainte sa fii asa categoric. Eu nu am spus nicaieri de ordinea de actiuni sau de importanta, nu am spus „puneți-vă voi la punct, înainte să cereți de la stat”. Eu am spus „daca statul nu isi face partea lui nu inseamna ca noi nu putem sa ne facem partea noastra”.

      Insa daca vrei tu sa fim agresivi si ironici o sa incerc si asta – nu iti cumpara cauciucuri noi, mergi cu alea de vara de 15 ani pe zapada pentru ca statul nu repara gropile din asfalt si nu curata zapada la timp.

      Intelegi diferenta?

      00
    • @BigBear Ai scris așa: ”Da, faptul ca nu are grija primaria sau guvernul ca firmele sa respecte niste reguli nu inseamna ca noi pe persoana fizica nu putem sa avem grija pe cat posibil – niste detectoare de fum/CO2, niste stingatoare functionale la indemana, o trusa de prim ajutor etc.”

      Am răspuns comentariului tău, că așa s-a nimerit, să citesc paragraful respectiv la tine și să îmi aduc aminte și de restul paragrafelor asemănătoare.

      Ca de exemplu, cel din articol:
      ”Terminați naibii cu ipocrizia aia mizeră, cu marșul, cu plânsetele. Puneți mâna și faceți ceva, voi, că dacă vă caut, nu ați avut 30 de lei să dați pe un detector de fum”

      E ok să ne punem noi la punct, dar asta nu va schimba cu absolut nimic situația. Starea de fapt, așa cum zici tu.

      00
  3. Cand spui „ne pasa”, cine suntem noi ?

    Ca daca suntem noi, cei de pe margine, am explicat in primul comentariu de ce nu ne (mai) pasa, daca ne-a pasat vreodata, exceptand shock factor imbuibat de presa si de online.

    Daca e vorba de „ei”, de factorii de decizie la nivel administrativ si politic, lor nu le pasa pentru ca in primul rand sunt si ei o parte din „noi” ceilalti.

    In al doilea rand, si cel mai important, nu le pasa pentru ca (si asta e valabil oriunde in administratia din Romania) e nevoie sa existe niste actori care sa puna presiune, niste sefi, niste ministri care sa stea cu biciul pe subalterni, sa creeze niste proiecte, niste recomandari, sa umble dupa bani, sa scrie niste legi.

    Si dupa ce legile si banii si regulile sunt create, tot cineva de sus sa stea in continuare sa se asigure ca ele sunt implementate, sunt pastrate, sunt recursive si predictibile.

    Si fiindca toate astea nu se intampla, e pentru ca avem acolo sus niste ciobaneti agramati si incompetenti, ocazional ciorditori cu legea in mana.

    Ii doare pe ei in pula de marii arsi, de micii arsi, de orice in afara de a trece luna, de a-si lua banii si a se focusa pe viitoarele concedii, case la munte si conturile grase.

    00
  4. Acesta este unul din materialele de training pentru PSI. Sper sa va fie de folos: https://youtu.be/0Fznh7huxic

    00
  5. Ce sa schimbe, cui sa ii pese?!

    Lumea traieste in “bula” si uita ceva simplu:
    – 5 milioane pensionari
    – 5 milioane romani plecati “afara”
    – 1,3 mil bugetari

    Cine ce sa schimbe si cum? Aia de ar fi influentat “directia” sunt plecati “afara”, cei ramasi nu doar ca sunt putini, dar nici nu prea voteaza…

    00
    • Nu cred ca cei plecati „afara” ar fi influentat ceva. Ca de aia au plecat in fond, de putin ce le pasa de mersul „tarii” cat de mersul propriilor destine.

      00
    • Mihai C, de asta au stat pe la cozi pe la ambasade…

      Ce ai vrea, sa ramana aici salariu de 5-600 euro si sa manance patriotism pe paine.

      In Romania NU o sa se schimbe mare lucru pentru ca Poporul se regaseste masiv in PSD punct.

      Vedeti ca inclusiv dupa OUG13, Dragnea si etc… tot PSD a castigat alegerile.

      00
    • „de asta au stat pe la cozi pe la ambasade” au stat la cozi ca erau putine locuri unde sa voteze.
      Cel mai mult au votat 377.000 de români si asta cand a fost turul doi din 2014 reprezentand 3,26% din totalul voturilor exprimate la acel tur de scrutin. A fost cea mai numeroasă prezență la vot din diaspora, la alegerile prezidențiale din ultimii 30 de ani. Am parafrazat dintr-un articol de pe Romania libera din 2019 am verificat si de atunci incoace daca s-a depasit acel numar si nu a fost cazul.
      Sa nu ne mintim imaginea diasporei „superioara” s-a creat cat a votat majoritar cu USR. Cand au votat AUR, brusc voturile capsunarilor nu mai erau bune. Realist, majoritatii covarsitoare li se cam rupe pl ceea ce pana la urma e de inteles ca de asta au plecat.

      00
    • Alin, nu te du dupa fenta.

      Intereseaza-te cati au votat la diferitele scrutinuri din Diaspora, si cat la suta din totalul celor plecati au reprezentat acei oameni.

      Foarte rapid, la parlamentarele din 2020, au votat vreo 260.000 in Diaspora. Adica vreo 5% din diasporeni, cam 1.5% din totalul celor cu drept de vot.

      La prezidentialele alea faimoase, cele cu cozile, cand a iesit Iohannis, in 2014, impotriva lui dottore Ponta, au votat 370.000 in Diaspora. Cam 7% din diasporeni, cam 2% din totalul celor cu drept de vot.

      In 2019, cand a iesit a doua oara, au votat 650.000 romani din diaspora. Cam 8% din diaspora.

      Sigur, pe hartie suna bine, sute de mii, cozi kilometrice, romania voteaza, bla bla.

      Faptic, e ca multimea de la protestele din 2017 de la Victoriei, milionul ala de oameni nu s-a regasit ulterior in castigarea alegerilor, pentru ca, ce sa vezi, un milion e mult mai putin decat 9 milioane care au iesit la vot si le-au dat parlamentul celor de la PSD si de la PNL.

      Explicatia ?

      Contrar celor visate de unii, aia 5 milioane nu au plecat pentru ca se saturasera de coruptie si de lipsa spitalelor, sau de frica de Dragnea si PSD.

      Au plecat treptat, incepand cu anii 90, cu un boom in anii 2000, si au plecat de foame, din cauza salariilor de cacat din Romania.

      Din ei, doar aia 5% care au votat cu USR/Iohannis tot timpul sunt cei pe care te bazezi tu sa schimbe ceva.

      Pana nu invatam sa acceptam situatia de fapt nu vom putea sa o imbunatatim.

      00
    • AlinP:

      „Ce ai vrea, sa ramana aici salariu de 5-600 euro si sa manance patriotism pe paine.

      In Romania NU o sa se schimbe mare lucru pentru ca Poporul se regaseste masiv in PSD punct.”

      Ti-ai raspuns singur, dar nu vrei sa accepti.

      Singurii care au promis constant cresterea veniturilor, si a salariilor dar si a pensiilor, si ocazional au si livrat aceste cresteri, au fost cei de stanga, PSD.

      Dreapta a livrat doar austeritate si ajustari.

      Sigur, poti spune ca asta a fost ceea ce trebuia facut, dar atunci nu te mai poti astepta sa mai si fi votat, exceptand Romania celor de clasa medie care sunt oricum minoritari.

      Vrei la putere ? dai oamenilor sansa la un viitor mai bun, care viitor inseamna venituri decente si rezonabile.

      Daca nu poti sau nu vrei, atunci du-te sa latri pe la cozile ambasadelor si sa te miri ca te voteaza pulea.

      00
    • Diasporezii sunt in general bombardierii, hotii si cersetorii care stiu ca pot face mai multi bani in occident,cel mai evident a fost in 2020 cand lockdown-ul i-a lasat fara obiectul muncii si au venit in tara. Iar cele cateva exceptii care chiar s-au realizat profesional in occident sunt intr-un numar nesemnficativ.

      00
    • „Diasporezii sunt in general bombardierii, hotii si cersetorii”

      Da, 5 milioane de romani sunt bombardieri si cersetori, bravo boss.

      „Ministrul Transporturilor Ioan Rus a declarat miercuri seara la Digi24 ca romanii din diaspora lucreaza pe circa 1500 de euro, iar „de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva”.

      Ia-te de mana cu prostalaul asta.

      Si dupa aia va mirati…

      00
    • @Mihai C – in occident 1500 euro castiga doar necalificatii – capsunarii si badantele. Iar oficial doar aprox. 800 de mii au un job stabil in occident restul sunt cum am mai zis hoti si cersetori.

      00
    • Salariul mediu in Spania e in jur de 1200 de euro. In Italia putin mai mare.

      Necalificatii, nu ca ar fi o problema sa fii muncitor calificat, castiga in jur de 1000 de euro net.

      Badantele sunt de obicei pe contracte de tip PFA (autonomo), si castiga tot cam pe acolo.

      Din ce inteleg, ai o problema cu oamenii fara studii universitare, care au plecat pentru a le putea oferi familiilor si copiilor lor un viitor mai bun.

      Bravo, continua, da-i inainte cu jignirile astea gratuite…

      00
    • Mai pune aproape 1000 de euro pt spania si peste 1000 pt italia si ajungi la salariu mediu din cele 2 tari, iar in spania sunt 13 salarii/an.

      N-am nici o problema cu cei care lucreaza cinstit, nu la ei ma refeream in comentariile anterioare (aprox. 800 de mii), ci la majoritatea de 3-4 milioane care se ocupa cu furatul si/sau cersitul.

      00
    • Boss, lucrez si traiesc in Spania de 14 ani.

      Dumele astea cu 2000-3000 de euro pe luna, net, in vest, sunt minciuni gogonate.

      Nici in Spania, nici in Italia, nici in Germania, UK sau oriunde.

      00
    • https://www.idealista.com/ro/news/consiliere-financiara-in-spania/2022/08/01/74597-care-este-salariul-mediu-in-spania

      1700, brut.

      Cum spuneam, vorbesti prostii, si sa zici ca 3-4 milioane de romani sunt de fapt cersetori, spune multe despre caracterul tau.

      00
    • @Mihai C – wow ce sursa credibila idealista.ro, eurostat, banca mondiala sau fmi spun de un salariu mediu de aproape 2100 euro/luna in spania si peste 2400 euro/luna in italia, dar stiu credibil e idealista ro.

      Poti sa stai si de 50 de ani in spania daca nu sti nici macar faptul ca sunt 13 salarii anuale acolo, la fel ca-n portugalia si grecia, deci daca ar fi sa socotim doar 12 salarii pt spania ar iesi aproape 2300 euro/luna salariu mediu in spania pt 12 luni.

      00
    • Sunt de fapt 14, 13 mai rar, si nu are nicio relevanta, cei 1750 sunt calculati plecand de la salariul mediu anual, nu e ca in Romania cu salariile lunare.

      Adica vreo 21.000 pe an, atat castiga un spaniol in medie.

      Si sunt brut, platesti taxe pe ei, ramai cu cat ti-am zis eu.

      Nu mai bea, las-o balta cu argumentele din cur, ca esti pe nicaieri.

      Hater bashit si analfabet, „sti” ce zic ?

      00
    • Diasporene marsh la culcare ca maine ai de indeplinit norma de capsuni pe plantatie.

      00
    • Partea amuzanta p care nu o vede dinu lmao, e ca daca ar fi adevarat, Romania e o tara emancipata, sunt plecati in afara sa fure si cerseasca, deci intr-un fel patrioti 😆
      Oricum foarte amuzant sa gandesti ca majoritatea plecata e formata din hoti si cersetori. Probabil sunt dintre cei mai inteligenti de reusesc sa nu apara prea des la stiri

      00
  6. La acel moment au vrut unii schimbarea, și după eveniment, chiar s-a produs.
    Cum după 7 ani s-a putut doar să se scrie (din 2018) la întrare «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu»????

    00
    • Amice, ești idiot!
      Toată revolutiunea a fost o schimbare de regim. Ocazia prilejului adică.

      Nea Klaunus era ocupat ieri cu morții din Coreea de Sud. I se rupe de Colectiv, cum i s-a rupt intotdeauna

      00
  7. Pt ca nu a murit nici un copil de ministru. De asta nu s-a facut nimic.

    00
  8. Chestie de proximitate. De mine radeau toti ca aveam extinctoare si alarma de incendiu.

    Dupa ce la 3 dimineata a luat foc o casa in zona, s-au imbogatit astia din zona care vand extinctoare si alarme.

    Au aparut chiar si intrebari dubioase de genul, de ce a durat 31 de minute sa vina pompierii, de ce nu avem hidranti, de ce e presiunea scazuta la apa, de ce se parcheaza ocupand un sens…

    00
  9. Dupa ce am scapat relativ intregi acum 7 ani (mai mult din noroc si prezenta de spirit de a incerca sa iesim cu 10 secunde inaintea majoritatii) am decis sa schimbam ceva. 3 ani am tras tare sa facem economii, 3 ani am tras sa invat o noua meserie si acum mai bine de 1 an am plecat amandoi.

    Singurele lucruri de care le pasa cu adevarat romanilor (de sus pana jos) care permit ca astfel de lucruri sa se intample sunt „banii si anii (de puscarie)”. Urmand calea legala (in care am fost implicati si noi), ceva ani tot au primit cei vinovati, iar facand schimbarea amintita bani din taxele platite de noi nu au sa mai vada.

    Si nici nu am fost la „proteste” sa ne facem selfie, ca n-aveam nevoie de admiratia nimanui. Am protestat in felul nostru, cu efecte mai pe termen lung care acum incep sa dea roade.

    00
  10. Bai, oarecum off topic, dar legat de chastia de mai sus: „polițiștii punând la respect niște bombardieri periculoși youtu.be/1Zk-i4nm-k4”.
    Bai, eu am inteles ca e scoala generala sau ce o fi din Jilava, si ca organu’ a decis sa lucreze pe preventie, dar dat fiind ca era vorba despre niste minori, au voie sa-i perchizitioneze, si sa-i ia asa la intrebari in lipsa a cel putin un parinte/tutore legal? Nu ma pricep, intreb doar.
    Sau poate e saptamana vocationala in scoala respectiva?

    00
  11. Tot, dar absolut tot ce a scris Adrian Skraba pe Facebook porneste dintr-un singur loc: saracia. Cu mici exceptii oamenii aia n-ar fi dispusi sa faca lucrurile alea daca nu s-ar simti saraci. Barmanii aia n-ar jongla sticle flambante in subteran daca nu si-ar simiti traiul in pericol in cazul in care n-o mai fac.

    Nu-si face mai nimeni club in subteran de placere. Il face pentru ca e loc de inchiriat in centru si are sens financiar. Daca statul ar avea si aplica regulament pentru a nu mai permite asa ceva, n-ar mai exista asemenea cluburi.

    Mai sunt si alte motive: din subteran nu se aude muzica tare noaptea, halele de la marginea orasului tind sa fie in zone care nu sunt rezidentiale, deci poti da muzica tare. Aici e tot vina statului si a privatilor care nu ofera spatii de inchiriat pentru asemenea activitati, conforme cu standardele de siguranta.

    Vina statului este ca nu-i preseaza pe privati prin aplicarea legislatiei. Iar privatii nu vor sa cheltuie bani pe spatiul ala pana nu incep a cade zidurile.

    Oamenii tind sa reactioneze impulsiv si in directia lor de confort. Sa te astepti ca 70% din societate sa functioneze „moral pe saracie” este mai mult decat naiv.

    00
    • De acord in principiu, dar legat de cluburile de la demisol-subteran:

      1. Colectiv nu era/este in subteran, e la parterul unei fabrici.

      2. Cluburile subterane sunt asa nu intentionat, ci pentru ca majoritatea sunt in beciurile/pivnitele vechilor case sau conace construite in ultimele doua secole.

      3. 99.99% din ele nu au avut niciun incident, niciunde pe glob, de cand au fost infiintate, si asta cu fumat la greu in interior. Vorbim de probabil cateva zeci de mii doar in Europa, si probabil maxim 30 de incendii in ultimele 200 de ani.

      4. E si un aspect legat de atmosfera si de legatura cu pop/rock/electronic culture, comparativ cu un club intr-o cladire moderna, parca nu are acelasi feeling, de vechi, de cozy, cu caramida si lemn.

      Ce s-a intamplat in Colectiv a fost dramatic, dar nu previzibil, indiferent de normele ISU sau de aplicarea lor.

      A fost un accident. Asta e, ghinion si pacat, dar cam atat.

      Piedone a picat complet aiurea, de fapt singurii vinovati, si maxim i-as fi bagat la ucidere din culpa, ar fi fost artificierii de la firma.

      00
    • Nu stiu pe ce planeta traiesti dar e amuzant sa spui ca nu era previzibil, eu ma mir zilnic ca lucrurile merg atat de bine (nu doar in romania) la cat de previzibil de aproape de dezastru de jucam.

      00
    • Nu stiua daca la un moment dat mai putem pune lucruri pe seama saraciei. Cand ea e lucie ca in anii ’80 si celebrii ’90 intradevar formeaza generatii dar nu mai suntem chiar in situatia asta.

      Si totusi refuzam sa vedem unde gresim chiar si cand ni se spune in fata sau ni se atrage atentia. Chiar si cand oameni zilnic in fata noastra. Chiar si oripilati pe la TV. Si nu mai refuzam cu stomacul gol. Nu mai refuzam fara 1000 de lei pt cauciucuri noi de Golf 4. Nu mai refuzam pe jos in ciuda pretului la combustibil.

      Totusi, am putea deschide ochii fiecare dintre noi si am putea face ceva. Hai sa nu ne mai cautam macar o zi pe an pretexte si scuze.

      00
    • Edit, lipsa unui cuvant in propozitie: *’chiar si cand mor oameni zilnic in fata noastra’

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile